Logbog for 2023

Her kan du se vores logbog, vi forsøger at holde den opdateret men det er klart at der kan være perioder hvor det ikke er muligt for os at skrive i den.

Kolding (på land) (onsdag) d. 1. november 2023
Så kom vi på land. Der var lidt kaos på nordhavnen efter stormfloden d. 20-21. oktober. Bane Danmark er ved at reetablere banestrækningen langs fjorden, de kørte i pendulfart med lastbiler med sten til banen og det skete langs dæmningen. Man var startet på at rive det gamle hus ned, der tidligere har indeholdt forretning og værft. Lagerhallerne langs oplagspladsen var ved at styrte sammen på grund af træpiller, der havde fået vand og udvidet sig, så bådene skulle flyttes væk fra hallerne. Jeg kom op med lidt forsinkelse og kom til at stå ude på vejen på grund af pladsmangel. Der var ingen strøm i el standerne efter stormfloden, men havnen havde heldigvis en enkelt højtryksrenser, der ikke var gået til i vandmasserne, så det lykkedes at få gjort båden ren, med lidt forsinkelse.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding nord-syd-nord (masten af) (tirsdag) d. 31. oktober 2023
Jeg havde spurgt Jan Bentsen og Jacob Bülow om de kunne hjælpe mig med at få rigget båden af. Det ville de godt, men Jan kunne først om eftermiddagen. Da vi kom over til mastekranen i Marina Syd, var der kø. Der var allerede en ved mastekranen og der lå en og ventede, så det tog temmelig lang tid inden vi kunne komme til. Det var hunde koldt og blæsende, så vi måtte have gang i oliefyret mens vi ventede. Vi fik masten af uden problemer og kørt den op til mastestativerne inden vi sejlede tilbage til Nordhavnen og vor plads. Tusind tak til Jan og Jacob for hjælpen. Vi er nu klar til at komme på land i morgen. En kold hilsen fra besætningen på årets sidste tur.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Faaborg - Kolding (onsdag) d. 18. oktober 2023
Vi stod op til en fin morgen i Faaborg. Det var helt stille, solstrejf fra en skyet himmel og koldt. Vi fik afleveret nøglen til porten ind til værftet og sagt på gensyn. Vi har jo ikke fået så meget ud af turen. De har målt og prøvet flere ting, men motoren ryster stadig, så nu er det vist op til Volvo, hvad der skal ske. Vi havde en rigtig fin tur hjem. Der var ingen vind, havde næsten blankt vand på hele turen og pæn medstrøm, så det blev en hurtig tur, 6 timer og 20 min. for de godt 43 sm. På den sidste del af turen klarede det op, og det kunne mærkes på temperaturen. Da vi kom i havn, fik vi afmonteret sejlene og fik begyndt at tømme båden. De melder et rigtig kedeligt vejr de næste dage med hård vind til storm fra øst og højvande. Der er varslet stormflod for Østersøkysten langs Sønderjylland. I Kolding skulle vandet stige ca. 185 cm. over normal vandstand. Det er 110 år siden, det har været så højt, hvis det kommer derop. Håber, at vi kommer igennem det uden skrammer. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Faaborg (retur) (tirsdag) d. 17. oktober 2023
Vi er nu tilbage på båden, der ligger i Faaborg. I morgen melder de fint vejr til at sejle båden hjem til Kolding, og vi er klar. Fra torsdag og flere dage frem melder de hård vind og stigende vandstand, måske stormflod, så det er med at få båden sejlet hjem.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Faaborg (hjem) (fredag) d. 13. oktober 2023
Det blev en meget blæsende nat ombord på båden i Faaborg, og det begyndte at regne kraftigt sidst på natten. Sidst på formiddagen blev skipper hentet og kørt hjem. Vi afventer bedre vejr til at sejle båden hjem i. Det ser ud til, at vi skal hen til tirsdag eller onsdag i næste i uge, inden der kommer et vejrvindue, hvor det igen bliver sejlvejr. Vi vender tilbage i næste uge.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Faaborg (søsat) (torsdag) d. 12. oktober 2023
Klokken 7 dukkede servicemanden op for at hjælpe mig med at sejle båden om til deres bro, og kranens personale var klar til at søsætte båden. Alt forløb stille og roligt, selv om det luftede godt. Der blev lavet service på motoren, olie skiftet på motor og gear, oliefilter og brændstoffilter skiftet og impeller skiftet, så nu kan vi sejle et år eller 400 timer inden næste service. De har konstateret, at rystelserne i båden kommer fra motoren, så nu er det op til Volvo, hvad der skal ske. Turen til Faaborg har ikke løst problemet, men man har fået kontrolleret, at alt uden om motoren er i orden. Så det var atter en tur til Faaborg uden et resultat, og det bliver så ikke sidste tur til Faaborg. Det blev middag, inden de var færdige med service, så det var for sent at sejle båden til Kolding. I morgen og de næste mange dage melder de hård vind til kuling, så der kan vi ikke sejle båden hjem. Så jeg har aftalt, at skipperinden henter mig i morgen formiddag. Alt vel ombord. En hilsen fra et blæsende Faaborg.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Faaborg (på land) (onsdag) d. 11. oktober 2023
Det er rigtig blevet efterår. Der kom en koldfront, der passerede os om eftermiddagen med kraftig regn og hård vind (20 m/sek.). Jeg var klar til at sejle om til lystbådehavnens kran godt middag. Værftets personale hjalp mig med at sejle om til kranen, da det var blæst op. Heldigvis lå kranen i læ for søen, så vi kom på land uden problemer efter at have afmonteret agterstag m.m. De ville have afmonteret skruen for at kunne måle, om akslen var skæv. Skruen sad godt fast, men det lykkedes at få den af. Skrueakslen var helt lige, så skruen blev monteret igen. Jeg har på fornemmelsen, at det alt sammen var noget, Volvo havde bedt om at få foretaget, inden de gik videre med problemet. Håber, de snart kommer med en løsning. Jeg hænger i kranens stropper og bliver først sat i vandet igen i morgen tidlig kl. 07:00. Det blæser ret kraftigt, så det bliver spændende, hvordan det bliver at overnatte i båden i nat. I morgen skal der laves service på motoren, den har allerede kørt 500 timer på et år. De melder fortsat meget blæsende i morgen. En hilsen fra kranen i Faaborg.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Faaborg (prøvesejlads) (tirsdag) d. 10. oktober 2023
Det blev en rolig nat ved Faaborg Bådebyggeri og Motorværksteds bro i Faaborg. De kom fra morgenstunden og gik i gang med at lede efter årsagen til rystelserne i båden, efter vi har fået installeret ny motor. Vi startede med en prøvesejlads, så de kunne mærke rystelserne. Så gik de i gang med at fjerne en flexkobling, som de havde installeret sidste år, for at se om den kunne afhjælpe problemet, hvad den ikke gjorde. Næste projekt var at afmontere flangen, der forbinder motoren med skrueakslen. Det er det eneste, der er brugt fra den gamle motor. De ville se, om den var skæv/ude af balance. Det var ikke lige til. Det krævede, at de afmonterede gearkassen for at få den ud. Den var ikke skæv, og den var i balance, så den blev monteret igen. Så atter en prøvesejlads for at konstatere, at der stadig er rystelser. Næste step var check af skrueakslen, om den er skæv. Men det kræver, at båden kommer på land, så der blev lavet aftale med lystbådehavnen, at vi kan komme på land i morgen kl. 13:30. Inge Lise er blevet hentet af Morten og kørt hjem, hun skulle til kor og møde i menighedsrådet m.m. Det har blæst en del i dag, er koldt, men ellers fint vejr. Alt vel ombord. En hilsen fra Faaborg.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding - Faaborg (mandag) d. 9. oktober 2023
Så er vi atter i Faaborg for at få lavet service på motoren og set på rystelserne fra den nye motor/skrue – håber, de finder en løsning. De havde lovet rolige vindforhold i dag og tørt. Det kom til at holde stik, men den vind, der var kom fra SØ. Det er direkte i mod, når vi skal til Faaborg. Det er for øvrigt ret sjældent, vinden er i SØ på denne årstid, men det var den i dag, så igen en dag for motor. Vi har godt nok haft meget modvind på vore ture i år. Der var forholdsvis fladt vand på turen, dog løb vi ind i noget strømsø i det smalle løb ved Bågø. Turen var på godt 43 sm. og tog godt 7 timer. Det tegner til at blive en rolig nat og ikke så kold som de sidste par nætter, hvor temp. har været nede omkring frysepunktet inde i landet. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bågø - Kolding (mandag) d. 2. oktober 2023
Vi er tilbage i Kolding. Vi stod op til et kedeligt vejr på Bågø, og ifølge DMI’s vejrudsigt skulle det blive endnu være de kommende dage. Som jeg skrev i går, så melder de om meget regn i morgen og tiltagende vind, op til hård kuling langs kysterne. Men det stopper ikke der, det vil fortsætte med at blæse de kommende dage. Vi kontaktede Faaborg Bådebyggeri og Motorværksted for at høre om mulighederne for at ligge ved værftets bro, men der var først plads fra onsdag. Det var helt i orden at vente med at komme til først i næste uge, så vi aftalte at vente, så nu håber vi på bedre vejr. Vi skulle helst have nogenlunde roligt vejr, når vi skal prøvesejle båden, efter de har set på den. Vi besluttede at sejle tilbage til Kolding. Vi havde studeret vejrudsigten for Assens, hvor der ikke var langt over til, og i Faaborg, og begge steder lovede de tørvejr. Så vi lod sejlertøjet hænge i skabet, selv om det så lidt lusket ud. Vi havde ikke set på vejrudsigten for Kolding, for så havde vi nok iført os sejlertøjet. Det blev en meget våd tur. Den ene kraftige byge efter den anden trak ind over os, og vi undgik ikke at blive lidt våde. Vi håbede hele tiden, at det var den sidste byge, men de fortsatte. Der var til gengæld ingen vind. Vi prøvede at sejle for sejl, men opgav efter ca. 3 kvarter. Vi kom ingen vegne, det var kun strømmen, der førte os frem. Turen var på knap 20 sm. og tog knap 3½ time. Nu håber vi som sagt på bedre vejr først i næste uge. En meget våd sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding - Bågø (søndag) d. 1. oktober 2023
Så er vi atter på vej til Faaborg. Faaborg Bådebyggeri og Motorværksted vil godt se os på onsdag, hvor de vil se, om de kan fjerne de rystelser, der er kommet, efter vi har fået ny motor. Vejret på tirsdag ser ikke for godt ud. De melder regn i rigelige mængder evt. med torden og vindstød op til 20 m/sek., så der skal vi ikke ud og sejle. Vi besluttede så at sejle derned i løbet af i dag og i morgen. Det var helt stille, da vi kørte på havnen i morges. Der var kapsejlads Fænø Rundt, de havde ikke megen vind at sejle på til at starte med. Vi kom afsted ved halv ti-tiden og sejlede for motor ud ad fjorden. Vi havde håbet på, at vi kunne sejle for sejl fra Stenderup Hage. Det kunne vi godt havde gjort, men det ville have taget lang tid at nå til Bågø, og da de meldte regnvejr fra ved 13-tiden, valgte vi at fortsætte for motor. Vi havde Bågø som dagens mål og nåede i havn ved halv et-tiden, få minutter før de første dråber faldt. Vi fik hurtig rejst cockpitteltet og krøb i ly for regnen, der fortsatte hele eftermiddagen. Det var ikke vejr til en travetur, som vi havde håbet. Det er rigtig blevet efterår, men det er stadig dejligt lunt (18 grader). Vi planlægger at fortsætte til Faaborg i morgen, selv om vi først skal være der onsdag morgen. Alt vel ombord. En våd sejlerhilsen fra Bågø.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Hou - Kolding (mandag) d. 11. september 2023
Det blev endnu en morgen med dis og tåge. Vi trak den lidt, indtil tågen lettede en smule og kom fra Hou lidt i ni. Vi har godt nok haft vejret imod os på denne tur. Selv fra Læsø og hjem har vi haft modvind. Det er ikke normalt med så mange dage med S-lig vind på denne årstid. Vi havde tåge/dis, indtil vi nåede ned til Tragten, men så klarede det op, og vi fik det flotte efterårsvejr, som vi havde hørt så meget om. Vind var der ikke så meget af, og den smule, der var, var imod, indtil vi kom ind i Kolding Fjord, her forsøgte vi os for sejl. Men det blev kun til en halv time, til gengæld havde vi ca. 2 knob MED-strøm gennem Lillebælt, det er sjældent, den er så kraftig sydgående. Vi ankom til vor plads i Kolding kvarter over tre. Turen i dag blev på ca. 41 sm og tog ca. 6½ time. Det var varmt at komme i havn, folk stønnede over varmen, det var også 27 grader og næsten helt stille. Vi har næsten været væk i 4 måneder, tog afsted d. 14. maj, og har sejlet nøjagtig 2700 sm. Skipperinden har forfattet endnu et rejsebrev. Det sidste i denne omgang, der fortæller lidt om turen. Alt var ok i huset og haven, selv ukrudtet havde det rigtig fint. Der bliver lidt at gå i gang med. En varm sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Grenå - Hou (søndag) d. 10. september 2023
Vi stod op til endnu en tåget og diset morgen i Grenå. Vi trak den lidt med at komme afsted, og ved halv ni tiden var tågen lettet så meget, at vi syntes, det var ok at sejle videre. Det blev en noget anderledes tur end i går, hvor vi havde kraftig modstrøm og dønninger fra SØ. Vi fik svag medstrøm og fladt vand samt svag V-lig vind. En meget behagelig, men anstrengende tur, da der skulle holdes godt udkik hele tiden. Først da vi lå nord for Tunø ved 2-tiden, lettede tågen/disen, solen brød igennem, og vinden lagde sig helt, så vi fik spejlblankt vand. Vi havde aftalt med Jakob og Co., at vi ville sejle til Hou. De ville gerne besøge os for at ønske os velkommen hjem. De var ikke på vandet i denne weekend, så det skulle være et sted, hvor de kunne køre til. Vi havde oprindelig sat Tunø som dagens mål. Vi fik en henvendelse fra Leo og Myrna om et Tunø-træf, de lå på Endelave, og fra Jette og Johannes, der lå Bogense, men det blev selvfølgelig et møde med Jakob, Maiken, Julie og Kasper. Det blev en tur på ca. 41 sm. og knap 7 timer. Vi havde en fin eftermiddag/aften sammen i det skønneste efterårsvejr. Så lunt, at vi kunne sidde ude i cockpittet til langt ud på aftenen. Tak for besøget. I morgen planlægger vi at sejle hjem og forventer at anløbe Kolding sidst på dagen. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bønnerup - Grenå (lørdag) d. 9. september 2023
Så nåede vi endelig ned til det flotte efterårsvejr, som vi har hørt så meget om, men ikke mærket noget til før i dag. Vi stod op til sol fra en næsten skyfri himmel. Der var nogle højtliggende skyer, men de generede ikke. Vi havde planlagt at sejle til Tunø, men da vi så vejrudsigten fra DMI og især strømmen op langs Djurslands kyst, (de meldte nordgående strøm på 2-3 knob, det er meget, og 4-5 m/sek. med vindstød på 8-9 m/sek. fra syd, lige i mod,) blev vi enige om at gøre stop i Grenå. I morgen skulle vinden dreje til NV, og der skulle ikke være nogen nævneværdig strøm. Vi satte sejl uden for Bønnerup havn og havde en fin tur hen langs Djurslands nordkyst, indtil vi kom fri ved Gjerrild Klint. Der mødte vi strømmen og svag vind, så vi startede motoren og sejlede til Grenå, en tur på ca. 16 sm. godt 3 timer. Vi fik bekræftet DMI’s varsel om strøm. Da vi passerede Fornæs fyr, havde vi godt 2 knob modstrøm, meget svag vind og nogle forholdsvis store dønninger fra SØ, der gav lidt vipperi ombord. Dejligt at komme i læ bag molerne i Grenå. Vi må endnu en gang konstatere, at vi er uden for sejlersæsonen, selv om vejret er sommerligt. Meget er lukket ned for vinteren, men vi fandt et sted at spise. Vi havde en rigtig flot og lun aften i Grenå, svært at løsrive sig for at gå ned om læ. Alt vel ombord. En varm efterårshilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vesterø Havn - Bønnerup (fredag) d. 8. september 2023
Det blev en lang og lidt kedelig dag på vandet. Vi stod op til en meget diset morgen, men med en sigt, der var ok til at tage af sted. Hvis det ville lukke ned med tæt tåge, havde vi radaren klar. Vinden var let til jævn fra S og senere SØ, altså lige i mod. Det gik fint ned gennem Læsø rende, selv om det gik langsomt. Vi havde en kraftig modstrøm, der til gengæld dæmpede bølgerne. Senere, da vi kom ud af strømmen, rejste søen sig, men båden klarede sig fint i søen, og det gik forholdsvis hurtigt mod Bønnerup, som var dagens mål. 2-3 timer før Bønnerup sejlede vi ind i tæt tåge, lidt anstrengende at sejle i. Et kvarter før Bønnerup lettede tågen, og vi sejlede ind i havnen i flot solskin, det første vi så til solen i dag. Turen var på godt 52 sm. og tog 9 timer. Vi nærmer os nu hjemlige farvande og forventer at sejle videre i morgen, destinationen er endnu ikke bestemt. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra en træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vesterø Havn (torsdag) d. 7. september 2023
Det var overskyet og køligt, da vi stod op. Ikke det flotte vejr, som vi hører, det er sydpå, men det klarede op i løbet af dagen, og vi fik en flot eftermiddag og aften. Vi har været ude at cykle en tur i dag. Læsø er rigtig dejlig at cykle på. Der er ingen bakker, øen er helt flad, men det er et lidt kedeligt landskab, at cykle igennem. Det var noget flottere at køre på skærgårdsøerne i Sverige, men også noget mere anstrengende. Vejrudsigten melder sydlig vind de næste mange dage. Vi har ikke lyst til at vente på, at vinden vender, så vi starter motoren i morgen og sætter kurs sydpå. Det bliver vejret, vinden og søen, der bestemmer, hvor langt vi kommer, men nu vil vi hjemad. Her er ellers rigtig dejligt på Læsø. Der er kommet en del både i havnen i dag, Hobro Sejlklub har efterårstræf her i denne weekend. De er allerede kommet, det giver en vis feriestemning i havnen. De sidste mange havne har været ret øde og tomme. Sæsonen er ved at være slut, selv om det er sommeragtigt vejr. En hilsen fra cyklisterne på Læsø.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Öckerö - Vesterø Havn (Læsø) (onsdag) d. 6. september 2023
Så er vi atter i dansk farvand. Vi anløb Vesterø Havn på Læsø ved halv firetiden i eftermiddags. Vi vågnede til et meget diset vejr på Öckerö, men heldigvis lettede disen hurtigt, og vi var klar til at sætte kurs mod Danmark ved ottetiden. De havde lovet vinddrejning fra SV til SØ i løbet af natten, og det holdt stik. Vi var spændte, på hvor meget sø, der stod ude i Kattegat efter flere dage med hård SV-lig vind, men så snart vi var kommet lidt væk fra den svenske kyst, hvor der ofte står en del strømsø, var der ingen sø af betydning. Vinden var let til jævn, og vi fik en rigtig fin halvvind og en dejlig tur for sejl indtil sømærket ved Nordre Rønner, hvor vinden lagde sig. De sidste sømil ind til Vesterø Havn blev for motor. Turen var på ca. 39 sm. og tog godt 7 timer. Vi er lidt misundelige på jer, der bor i det sydlige Danmark. Vi får sendt billeder med sol fra en skyfri himmel. Her i det nordjyske er det overskyet og knapt så varmt som i resten af landet, men vi har da over 20 grader. Vi tager en overliggerdag, nu vi er på Læsø, og fortsætter så syd på, ned til solen og varmen. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Kattegat.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Öckerö (tirsdag) d. 5. september 2023
Det var et mærkeligt vejr, vi vågnede til i morges. Det har blæst det meste af natten, og da vi stod op, var det meget diset/tåget trods det, at det blæste, det lignede nærmest havgus. Det lå over Öckerö det meste af formiddagen, og det gjorde, at det var lidt køligt. Det klarede op ved middagstid, og vi fik en rigtig flot og varm eftermiddag med sol, og vinden lagde sig. Vi cyklede op til Hälsö, der ligger lige nord for Öckerö; der er en bro over til øen. Vi cyklede op til færgehavnen, der ligger nordligst på øen. Der var kun færgelejet med færgerne over til Rørø, Knippla og Hyppeln. På vej tilbage gjorde vi stop i Hälsö by med gæstehavnen. Den så ret kedelig ud med nogle triste omgivelser. Det var en rigtig fin tur, hvor vi igen fik set øerne inde fra landsiden. Sidst på dagen fik vi besøg af Alice og Arne fra s/y Karma fra Ebeltoft, de var lige kommet fra Læsø. De er på jagt efter en anden båd, som de vil bo i, har solgt deres hus. Hyggeligt endelig at tale med nogle danskere. Vejrudsigten ser stabil ud, så vi planlægger at sejle til Læsø i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra cyklisterne på Hälsö.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Öckerö (mandag) d. 4. september 2023
De havde meldt hård vind i løbet af natten til i dag. Det begyndte allerede i går aftes, og det har blæst kraftigt hele natten og formiddagen. Da det var kraftigst, havde vi en lille kuling fra SV. Det larmede en del i riggen, men vi lå helt stille. Öckerö gæstehavn er godt beskyttet mod SV-lig vind. Selv om det blæste, var det et rigtig dejligt vejr med sol fra en meget blå himmel og varmt. Det blev rigtigt sommervejr, da vinden lagde sig helt her til eftermiddag. Vi fandt cyklerne frem, det er første gang på turen i år, og fik dem pumpet. Vi har været en tur rundt på Hönö og besøgte bl.a. Hönö Klåva, hvor den SV-lige havn på Hönö ligger. Her nød vi en is og en kop kaffe i det flotte vejr, inden turen gik til Hönö Röd med færgehavnen og Systembolaget. (Vi manglede lidt rosévin til det sommerlige vejr). Det var rigtig dejligt at komme lidt rundt og se øerne fra landsiden. Vi følger vejret nøje, og det ser stadig ud til, at det er onsdag, vi kan sejle til Læsø. Bølgehøjden angives lige nu til at være 1,4 m ude i Kattegat, vinden vil være lige imod, så vi slapper af her, til det får blæst af. Alt vel ombord. En sommerhilsen fra cyklisterne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Öckerö (søndag) d. 3. september 2023
Det er et lidt anderledes vejr, end vi er vant til. I dag har det været overskyet, men varmt, og det har været stille det meste af dagen. Her til aften er vinden tiltaget, og de melder hård SV-lig vind i nat. Normalt tiltager vinden midt på dagen og aftager om aftenen/natten, men der er vist ikke noget, der er normalt lige for tiden, når vi taler om vejret. Når man skal over åbne og længere stræk, skal man finde et vejrvindue, hvor det kan lade sig gøre. For 20-30 år siden, da vi holdt ferie i Bohuslän, havde vi pakket båden, og så snart vi havde ferie fredag eftermiddag, sejlede vi fra Kolding direkte til skærgården og var heroppe lørdag sidst på dagen, og så startede ferien. Det har vi gjort mange gange. Jeg husker kun en gang, hvor de havde meldt kuling om søndagen, hvor vi studerede vejrmeldingen nøje, og vi nåede herop, inden kulingen kom. Som det ser ud nu, er der et vejrvindue på onsdag, som vi vil benytte til at sejle til Læsø. Altså, hvis ikke vejrudsigten ændrer sig. Vi har været lidt rundt på Öckerö i dag. Fået provianteret lidt og besøgt den flotte lokale kirke, men som ved så mange andre kirker var der ikke adgang. Som jeg skrev, har det været overskyet i dag og lidt, meget lidt, finregn. Det har ikke indbudt til de store aktiviteter, men i morgen skulle det atter blive solskin. Alt vel ombord. En hilsen fra den svenske skærgård.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Fotö - Öckerö (lørdag) d. 2. september 2023
Hvad nogen måske allerede har bemærket, så blev vi i det svenske. Vi havde talt om at sejle til Læsø i dag, men droppede det. Vejrudsigten var ikke for god, og det var vist godt, vi gjorde det. De meldte op til 12 m/sek. fra SV og V i Østerby på Læsø i dag. Det havde ikke været så sjovt at sejle op i mod, så var vi nok havnet et andet sted. Fotö er et rigtig hyggeligt sted, men hurtigt overset. Der er ingen indkøbsmuligheder, så skal man til Hönö, hvad man også kan, da der er bro over til Hönö. Men når weekendgæsterne sejler fra øen i morgen, vil der blive meget dødt. Vi besluttede at sejle til Öckerö, hvor der nok sker lidt mere. Det er en lille tur på 4½ sm., så det var til at overse. Det har også luftet godt her. Solen har skinnet fra en skyfri himmel det meste af dagen, og det har været varmt. Det ser ud til, at sommeren i 2023 falder i juni og september, de lover mellem 23 og 25 grader her i Sverige i den kommende uge, og vi kan se på TV-avisen, at det er det samme i Danmark. Vi har slappet af i dag, var blevet lidt trætte efter de sidste dages sejladser. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Öckerö.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skärhamn - Fotö (fredag) d. 1. september 2023
Sikke en fin morgen vi stod op til, og nu er det blevet efterår ifølge kalenderen. Solen skinnede fra en skyfri himmel, det var vindstille og lunt, 18 grader i kahytten, da vi stod op. Der ligger et kæmpe ICA i Skärhamn, det skulle vi lige besøge, inden vi tog afsted. Det er jo weekend, og vi manglede lidt proviant. Vi kom afsted lidt i 10 og sejlede ned gennem Hjertösund som det første; et meget smalt sund, det var lige før, det var lidt for spændende for skipperinden. Så forbi Klädesholmen og gennem den smalle passage med skulpturen og videre forbi Åstol og ned til Marstrand. Det er nok kun de, der har sejlet i Bohuslän, at alle disse stednavne siger noget. Efter Marstrand kom der lidt vind fra vest, og vi rullede genuaen ud og drev stille og roligt ned langs øerne i det sydlige Bohuslän. Vi havde sat Fotö som dagens mål. En, ø vi ikke tidligere har besøgt. Turen var på ca. 24 sm. og tog 5 timer. Fotö er et rigtig fint og hyggelig sted. Vi var eneste gæstebåd til at begynde med, men inden aften blev havnen fyldt godt op. Det er jo weekend, og vejret er rigtig flot. Vi havde talt om at sejle til Læsø i morgen, og vinden skulle være moderat, men ifølge vejrmeldingen skulle vi få den lige imod. De melder frisk til hård vind fra vest i løbet af søndagen og i sær mandag. Den skulle blive kraftigst over den nordlige del af Kattegat, der, hvor vi befinder os. Det er muligt, at vi lader os blæse inde i Bohuslän frem for Østerby på Læsø. Vi ser i morgen tidlig. Alt vel ombord, og vi nyder det flotte efterårsvejr. En sejlerhilsen fra Bohuslän.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Hunnebostrand - Skärhamn (torsdag) d. 31. august 2023
Vi stod op til en rigtig flot sensommermorgen, den sidste i år - i morgen begynder efteråret. Solen skinnede fra en skyfri himmel, det var helt stille, husene og skibene spejlede sig i det blanke vand. Vi kom afsted ved halv ni-tiden og satte kurs syd på ned ad Memory Lane. Som jeg nævnte tidligere, har vi holdt mange ferier i Bohuslän for 20-30 år siden. Det var rigtig sjovt at gense stederne, vi har været. Vi startede med Soten Kanalen. Den har vi passeret mange gange, men aldrig før som den eneste båd. Selv om vi var eneste båd, var brovagten klar til at åbne for os. Videre syd på til Kungshamn, Malmøen og Lysekil. Vi startede i vindstille, men der kom efterhånden en svag vind fra øst og lige syd for Lysekil, syntes vi, at der var vind nok til at sejle for sejl. Vi satte sejl og stoppede motoren, men det blev en kort fornøjelse. Efter kort tid lagde vinden sig helt, og vi måtte atter have motoren i gang. Så passerede vi Grundsund, Gullholmen, Molløsund og Kyrksund, inden vi gik ind i Skärhamn på Tjörn for at overnatte. Som sagt stod vi op til en skyfri himmel, men i løbet af dagen trak det sammen, og det endte i en kraftig tordenbyge sidst på eftermiddagen/først på aftenen. Da lå vi godt fortøjet i gæstehavnen i Skärhamn efter en fin tur. Turen i dag var på godt 35 sm. og tog 5½ time. En sejlerhilsen fra det flotte Bohuslän.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Strømstad - Hunnebostrand (onsdag) d. 30. august 2023
Vi stod op til overskyet, men helt stille vejr. De havde meldt 1-2 m/sek. med pust op til 4 m/sek. fra forskellige retninger, så det blev ikke for sejl ned gennem Bohuslän. Jeg mindes ellers de ferier. vi holdt her for 25-30 år siden, at vi sejlede for sejl næsten hver dag. Der var en lang række af hvide sejl i farledet, fra tidlig morgen til ud på eftermiddagen, hvor folk så fandt ind til et skær for at overnatte. Vi gik kun i havn for at proviantere, og hvis der kom en enkelt dag med dårligt vejr. I dag tog vi den for motor på helt fladt vand. Vi passerede nogle af de steder, hvor vi tidligere har været, så som Havstensund og Hamburgsund. Vi havde valgt Hunnebostrand som overnatningssted, selv om vi nemt kunne være kommet længere syd på. Vi var allerede i Hunnebostrand kl. to efter godt 33 sm. Vi har aldrig før været inde i Hunnebostrand, der ligger lige før Sotenkanalens begyndelse. Det er et rigtig fint sted. Her har de virkelig rabat i lavsæsonen. I højsæsonen, der er fra Sct. Hans til 2. uge i august, skulle vi have betalt 501,- SEK + el 68,- SEK. I lavsæsonen, som vi er i nu, betalte vi 80,- SEK pr. døgn. Vi fortsætter syd på i morgen og gør nok stop i Skærhamn. Det var overskyet fra morgenstunden, men det klarede op i løbet af dagen, og vi fik en rigtig flot eftermiddag og aften i Hunnebostrand. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Bohuslän.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Strømstad (tirsdag) d. 29. august
Det blev til en overliggerdag i Strømstad. Vi besøgte turistkontoret for at høre, hvad vi burde se, nu vi var i Strømstad. Der var ikke trængsel på turistkontoret, der er ikke mange turister tilbage i byen. Det var ikke meget, de kunne foreslå. De havde et lille egnsmuseum, og så var der et udsigtspunkt med en fin udsigt ned over havnen og ind over byen. Vi valgte at trave op til kirken, en fin kirke, men med et rodet indre. Derfra gik turen op til det foreslåede udsigtspunkt. Der var en rigtig flot udsigt ud over det omkringliggende landskab og selve byen. Vi fik også set den gamle bydel og provianteret lidt. Vi havde et rigtig flot vejr fra morgenstunden med sol og knaldblå himmel. Det blev desværre overskyet om eftermiddagen og noget køligere, solen har stadig magt. I morgen fortsætter turen hjemad, og vi glæder os til at gense Bohuslen. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Strømstad.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Langesund - Strømstad (mandag) d. 28. august 2023
Så fik vi skiftet vort norske gæsteflag ud (det har nu siddet under styrbords saling i godt 3 måneder) med det svenske og ligger nu fortøjet i Strømstad. Vi stod op til en helt stille og overskyet morgen i Langesund, og det var fint klart. Vi var oppe ved 6-tiden og havde planer om at sejle senest kl. 7, vi skulle lige have morgenmad, inden vi tog afsted. Men da vi kom op efter morgenmaden, var Langesund indhyllet i tæt tåge. Så tæt, at vi ikke havde lyst til at sejle ud i det selv med radar. Det var godt nok kommet pludseligt. Vi satte os til at vente. Heldigvis begyndte det at lufte en smule, og ved halv ottetiden begyndte det at lette, og vi tog afsted. Vi havde Strømstad i Sverige som dagens mål, en tur på ca. 46 sm. Det blev en fin tur på fladt vand, men naturligvis med mærkbare dønninger fra gårsdagens kuling. Skyerne forsvandt, og vi fik sol fra en skyfri himmel, men ingen vind. Det er mærkeligt, at det enten blæser en halv pelikan, eller er næsten vindstille. Der kom en smule vind et par sm. før Strømstad, men da gad vi ikke sætte sejl. Hvorfor kan man ikke få 6-8 m/sek. fra foran for tværs til agten for tværs? Nå, vi har heldigvis en god motor, den har godt nok fået kørt noget på denne tur. Vi kom ind til en næsten tom gæstehavn efter knap 7½ timer. Her i Strømstad har de høj- og lavsæson, så det er billigt at ligge her efter 2. uge i august. Man kan hurtigt ændre standpunkt: I forgårs og i går, da vi lå i Langesund i regn og blæst i en elendig gæstehavn, kunne det ikke gå stærkt nok med at komme hjem. Men nu, hvor vi ligger i en fin og tryg havn, og solen skinner, kunne vi finde på at tage en overligger dag, inden vi fortsætter syd på gennem Bohuslen. Det afgør vi i morgen tidlig. Alt vel ombord. En solskinshilsen fra Strømstad.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Langesund (søndag) d. 27. august 2023
Det blev en meget urolig dag i Langesund, ikke på grund af motorbådsfolket. De festede til den lyse morgen, men det var så langt væk, at det ikke generede os. De dukkede først op fra bådene sidst på formiddagen og forlod havnen stille og roligt. Nej, det var vinden der generede os. De havde lovet hård vind, op til kuling fra S og SV og en bølgehøjde på 1,2 m. uden for Langesund i løbet af eftermiddagen. Sundet går nord-syd, og bølgerne/dønningerne løb op gennem sundet båret af den kraftige vind. Gæstehavnen vi ligger i, er bygget ud i sundet af flydebroer, der bevæger sig op og ned med dønningerne, så der blev ret livligt i havnen sidst på eftermiddagen. Vi travede en lang tur, mens det var værst. Vinden lagde sig i løbet af aftenen, og det tegner til at blive en meget rolig nat. Vi er den eneste gæstebåd i havnen. I morgen skulle der være et vejrvindue til, at vi kan komme til Sverige, og vi regner med at sejle tidligt. Alt vel ombord. En hilsen fra et uroligt Langesund.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Langesund (lørdag) d. 26. august 2023
Det blev en meget urolig nat i Langesund. Ikke, at vi lå uroligt. Der var helt stille, hvad det angik, men motorbådsfolket holdt fest. De var startet i går sidst på dagen, og de larmede og spillede meget, meget højt på musikanlæggene. De holdt desværre festen i den båd, der lå nærmest os, der er få meter over til den. Vi havde regnet med og håbet, at de ville holde ved midnat. Normalt skal der være ro i havnene efter kl. 23, men de fortsatte til den lyse morgen. Jeg havde ikke sovet kl. halv fem, og da var der stadig gang i den. Da faldt jeg i søvn, men Inge Lise sagde, at de fortsatte. Da vi stod op ved ottetiden, var der helt stille. Det varede dog ikke længe, inden der atter var gang i musikken/larmen. Nogle andre sejlere havde talt om, at de skulle vækkes med høj musik, men det klarede de selv. Der var gang i den hele formiddagen, men så gik de op i byen, nok for at få noget at spise og drikke, går jeg ud fra. Sidst på eftermiddagen gik de i gang igen, men denne gang på en motorbåd, der lå et stykke fra os, og de havde ikke så stort et musikanlæg, de spillede i hvert fald ikke så højt, så det generede os ikke så meget. Nogle orkede ikke endnu en nat med larm, så de sejlede til en anden havn. Det havde vi ikke lyst til, for der var meldt kraftig regn, og den kom, inden de havde forladt havnen. Det har været overskyet hele dagen og med regnbyger af og til. Vi var ude og gå en tur og få handlet lidt, da vi blev overrasket af en byge og blev lidt våde. Som sagt kom den kraftige regn først på aftenen, og det har væltet ned lige siden. Vi kommer nok ikke afsted til Sverige før mandag. De melder hård vind til kuling i ydre Oslofjord og nordlige Kattegat, og det skal vi ikke ud i. Vi håber den kommende nat bliver mere rolig. Alt vel trods larm og høj musik. En meget våd og støjende hilsen fra Langesund.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kragerø - Langesund (fredag) d. 25. august 2023
Lige så flot tur vi havde i går, lige så kedelig og træls tur havde vi i dag. Det har regnet det meste af natten, men klarede lidt op i morges, og lidt i 12 besluttede vi at sejle til Sandefjord. Så er der noget kortere, når vi skal over Oslofjorden. De havde lovet moderat vind, men lige imod på en del af turen. Meget af turen kunne vi sejle indenskærs, så vi vurderede, at det nok skulle gå. Det gik også fint på de første 7-8 sm. Der var ca. 35 sm. til Sandefjord fra Kragerø. Men da vi kom ud på det første åbne stykke, syntes vi ikke, at det var sjovt længere, og vi valgte at gå ind til Langesund. Det viste sig at være en lidt åben og dårligt beskyttet gæstehavn, men vi fik os listet ind i bunden og kom til at ligge nogenlunde. Vi skal nok ligge her et par dage eller tre, så vi ville godt ligge nogenlunde roligt. Turen til Langesund var på ca. 15 sm. og tog godt 2½ time. I løbet af eftermiddagen ankom der flere motorbåde, og det så ud til at de kendte hinanden. Der blev i hvert fald lavet en fest blandt 6 af bådene, og der blev spillet meget høj musik få meter fra os. Her til aften er der fuld gang i den, og i perioder forsøger de at overgå hinanden, hvad høj musik angår. Det er simpelthen ikke til at holde ud, og vi ved ikke, hvornår de har til hensigt at stoppe. I mange havne er der et opslag om, at der skal være ro fra kl. 23, og der er et tlf. nr. på en vagt, man kan ringe til, hvis der ikke er ro. Et sådant tlf. nr. er der desværre ikke her i Langesund. Det er åbenbart et problem med høj musik i havnene. Håber, at de snart slukker. Bortset fra vejret, som vi er godt trætte af, er alt vel ombord. En meget larmende hilsen fra Langesund.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Arendal - Kragerø (torsdag) d. 24. august 2023
Sikke en flot morgen vi stod op til i Arendal! Vandet var spejlblankt i havnen, og solen var lige stået op og spejlede sig i vandet. Vi besluttede at sejle tidligt og var ude af havnen halv syv. Dagens mål var Kragerø, en tur på godt 35 sm. Det blev en rigtig flot tur ind gennem skærgården, hvor skær, træer og huse spejlede sig i det blanke vand. Temperaturen fejlede heller ikke noget, vi havde omkring de 20 grader, måske lidt mere. Vi nåede Kragerø ved godt middagstid efter godt 5½ timer. Det er lidt ensomt at sejle på Sørlandet sidst i august. Vi møder så at sige ingen både, og vi kom ind til en helt tom gæstehavn i Kragerø. Her i Norge ligger gæster i separate havne/broer og ikke som i Danmark, hvor man benytter de ledige pladser blandt de lokale sejlere. Som sagt var gæstehavnen helt tom, og der kan ligge rigtig mange både. Der kom dog et par både mere i løbet af dagen. Kragerø er en rigtig fin by, som vi var rundt og se om eftermiddagen. Vi havde håbet på en lidt mere stabil periode rent vejrmæssigt, men det ser ikke ud til at være tilfældet. De lover regn igen i morgen, så vi må se, om vi kommer videre. Vi vil gerne til Sandefjord i morgen. Alt vel ombord. En solskinshilsen fra det flotte Sydnorge.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kristiansand - Arendal (onsdag) d. 23. august 2023
Vejrmeldingerne er meget ustabile lige for tiden, vi kan ikke regne med dem. De havde lovet halvskyet først på dagen, sol resten af dagen, let SV-lig vind og ingen regn. Vi havde overskyet det meste af dagen, kun sidst på dagen så vi solen, og vi fik flere regnbyger, nogle meget kraftige med hård vind, så vi har besluttet at sejle via Sverige hjem. Det er næsten 20 år siden, vi sidst har været her, så vi glæder os til et gensyn, både i Norge og i Sverige – Bohuslen. Vi kom afsted fra Kristiansand ved 8- tiden i svag vind, først ved middagstid var der vind nok til at sejle for sejl. Vi fik godt et par timer for sejl. Turen var på ca. 37 sm. og tog knap 6½ time. Vi kom ind til en tom gæstehavn i Arendal. Der er plads til ca. 250 både, og der lå 5. Vi nåede lige at få fortøjet, inden vi fik de kraftige regnbyger og den hårde vind. Det blev til en tur rundt i den fine by, men der er ikke meget liv, og alle seværdigheder er lukket ned. Turistsæsonen er ovre her i Norge. Hvis vejret tillader det, fortsætter vi nord på i morgen. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kristiansand (tirsdag) d. 22. august 2023
Det er rigtigt blevet sommer, her hvor vi befinder os. Det var godt nok lidt overskyet, da vi stod op, men det klarede hurtigt op, og vi fik en rigtig fin dag i Kristiansand. Vi startede oppe på turistkontoret for at høre, hvad der var et must at se, når vi nu var i byen. Vi fik en grundig vejledning, men inden vi startede byvandringen, var vi til en orgelkoncert i Domkirken. Det var en fin oplevelse og godt besøgt. På vej tilbage til gæstehavnen var vi forbi Fiskebrygga, der, hvor fiskerne landede deres fisk før i tiden, nu et område med flotte fiskerestauranter m.m. Efter frokost så vi lidt nærmere på Christiansholm Fæstningen, den er nabo til gæstehavnen, hvor vi ligger. Her var de ved at stille op til en eller anden event, det fik vi ’fornøjelsen’ af at lytte til om aftenen. Vi var en tur ude på Tangen og ind gennem Posebyen. Det er et område med lave, gamle træhuse, det største område af den slags i Nord Europa. Posebyen er den fjerdedel, der stod tilbage efter branden i 1892. Et hyggeligt og spændende område. Om aftenen var vi ude for at fejre vores bryllupsdag. Vi sad uden for på en restaurant, uden overtøj og spiste. Termometeret på nabobygningen viste 19,8 grader kl. 20, en herlig sensommeraften. Der er et nyt rejsebrev. I morgen fortsætter vi nord på. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Kristiansand.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mandal - Kristiansand (mandag) d. 21. august 2023
Det har regnet i nat, til en afveksling! Det var tørvejr, da vi stod op og gjorde klar til at fortsætte vor sejlads, men cockpitteltet var vådt. Nå, det er ikke første gang, det bliver lagt vådt sammen på denne tur. Det klarede op i løbet af formiddagen, og det blev et rigtig flot vejr med 22 grader og sol fra en helt skyfri himmel. Vi havde Kristiansand som dagens mål, en tur på ca. 23 sm. Det var helt stille, da vi forlod Mandal, men der kom lidt vind i løbet af formiddagen. Da vi havde passeret Ny Hellesund, et rigtigt flot, meget smalt sund, var der kommet så meget vind, at vi kunne få luftet sejlene. Resten af turen til Kristiansand blev for sejl, og vi ankom efter godt 4 timer. Det var igen en næsten tom gæstehavn, vi anløb, men her var der lidt flere end i Mandal og 2 andre danske både. Det blev til en travetur rundt i byen. Her var der til gengæld liv og et krydstogtskib på besøg. Vi har planer om at tage en overliggerdag i morgen, selv om de lover flot sejlvejr, men vi vil se lidt nærmere på byen, inden vi fortsætter. En flot sensommerhilsen fra Kristiansand.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Farsund - Farsund - Mandal (søndag) d. 20. august 2023
Det blev en meget rolig nat i Farsund. Vi havde ellers forberedt os på det værste, men der var havblik i havnen, og da vi stod op, lå tågen så tæt over byen, at vi knap kunne se den modsatte kaj i havnen. Vi skulle ikke nogle steder, før tågen lettede. Der var ellers flere, der sejlede. Det kan man også godt med kortplotter, AIS og radar, men det er meget anstrengende. Ved 11-tiden lettede tågen i Farsund, og vi forlod havnen, men det var for en kort bemærkning. Efter ca. ½ time lukkede det helt ned, tågen var så tæt, at der kun var få meters sigt. Det gad vi ikke og vendte rundt og sejlede tilbage til Farsund. Det er første gang, vi er vendt rundt på denne tur. Efter frokost lettede tågen igen, og denne gang så det ud til at være et større område, så vi forlod atter Farsund og satte kurs mod Mandal, en tur på ca. 25 sm. Det var blevet et rigtig flot vejr med sol fra en letskyet himmel og varmt (23 grader). Vi undgik dog ikke tågen helt. Da vi skulle runde Lindenes, løb vi ind i en tågebanke, men det var kortvarigt. Det blev en fin tur, dog var der lidt dønning rundt om Lindenes. Dønninger fra kulingen i går, men ikke noget der generede voldsomt. Vi ankom til Mandal kl. godt 17, til en næsten tom havn. Der er nok plads til mere end 100 gæstebåde, vi blev 4, så vi havde god plads. Vi gik en tur rundt i den fine by, men den er ved at lukke ned for denne sommer. Museerne havde lukket for i år, hvis man ville besøge dem skulle man lave en forespørgsel. Mon det var derfor, betalingsautomaten var lukket? Vi kunne ikke betale havnepenge og havde derfor ikke adgang til servicebygningen, så vi klarede os foruden. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra den sydligste by i Norge.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Farsund (lørdag) d. 19. august 2023
Vi var lidt spændte på dagen i dag. Det har været helt stille i nat. De havde lovet kuling fra Ø og lidt til SØ og masser af regn samt torden i løbet af dagen. Det blev slet ikke så slemt, som vi havde frygtet, selv om gæstehavnen i Farsund er åben mod SØ. Det var nogenlunde tørvejr om formiddagen, og vi fik travet en tur og provianteret lidt. Vi lå lidt uroligt om formiddagen, men det gør ikke så meget, når man ikke skal sove. Da det begyndte at blæse, for kulingen kom, og det begyndte at regne kraftigt, det styrtede ned, blev der helt stille i havnen. Om det var regnen, der lagde en dæmper på bølgerne, ved jeg ikke. Det blev en meget rolig eftermiddag og aften, og det tegner til at blive en stille nat. Tordenvejret, som de havde meldt, nåede ikke op til os, det blev nede over den jyske vestkyst. Vi har planer om at sejle til Mandal i morgen. Alt vel trods uvejret. En våd og blæsende hilsen fra Farsund.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Listahamn (Borshavn) - Farsund (fredag) d. 18. august 2023
Det blev en meget rolig nat i Listahamn, der er ingen sø, der kan komme ind i den havn. Vi stod tidligt op, så vi kunne komme videre fra Lista, inden vinden kom og søen rejste sig. Vi ville godt til Farsund. De melder kuling på lørdag og regn det meste af dagen, så vil vi godt ligge et lidt større sted. Det blev en fin lille tur på ca. 12 sm. Vi kom ind til en næsten tom gæstehavn, men med flinke folk til at tage mod fortøjningerne. Vi kom til at ligge bag en motorbåd fra Lemvig med hyggelige mennesker. Vi har ikke set mange danske både på vor tur i år, men her til aften ligger vi 5 danske både i havnen, vi er kommet nærmere Danmark. Vi er lidt i tvivl, om det er den rigtige havn, vi har valgt for de næste par dage. Den er noget åben mod S, og de har meldt kuling fra Ø og SØ i morgen, så der kan godt blive lidt uroligt. Det er for sent at flytte, så vi må tage det, som det kommer. Vi talte med en lokal fra Kristiansand. Han fortalte, at det er helt normalt med kuling og høj sø ved Lista, så snart vinden er i SØ. Han kom lige fra Stavanger og havde været igennem det. I dag har vi haft et rigtig flot sommervejr her i Farsund med 23 grader og sol fra en letskyet himmel. Det blev aftensmad i cockpittet uden telt. Det er ikke mange gange, vi har kunne det på denne tur. En sommerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tananger - Listahamn (Borshavn) (torsdag) d. 17. august 2023
Så kom vi videre syd på, vi havde sat Farsund som dagens mål. Vi tog et ekstra check på vejrmeldingen, og den så fortsat fin ud til en tur til Farsund. Vi forlod Tananger kl. 6, havde ca. 77 sm. foran os. Det gik fint ud til Jærens Rev, jævn vind og lidt sø, men ok at sejle i. Det gik rigtig fint ned langs kysten med let vind agten ind og ingen nævneværdig sø. Da vi passerede Egersund, det er ca. halvejen, havde vi vindstille og havblik. Det gik fint indtil ca. 10 sm. før Lista, da kom der lidt vind fra SØ, lige i stævnen, og den tiltog til 12-14 m/sek. meget hurtigt, og søen rejste sig til ca. 1½ m. Det tog lidt af farten, og søen stod ind over os. Både yr.no og DMI (DMI får nok de norske data fra yr), havde meldt N-lig vind 2 m/sek. og med vindpust på 4 m/sek og 10 cm. bølgehøjde. Da vi nåede Listahamn, valgte vi at gå ind, der var stadig 11 sm. til Farsund. Listahamn er meget beskyttet, og der lå vi helt stille. Da vi kom i havn, tog vi et ekstra check på yr, og de meldte stadig 2 m/sek fra N og 10 cm. bølgehøjde. Vi er ved at miste tilliden til vejrudsigterne. Vi fik sejlet 67½ sm., og det tog knap 10 timer, de sidste 10 sm. tog lang tid. Det var en træt besætning, der kom i havn. Vi planlægger at fortsætte til Farsund i morgen, når vinden og søen har lagt sig. Alt vel ombord trods det hårde vejr. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tananger (onsdag) d. 16. august 2023
Som jeg skrev i går, havde vi besluttet at blive i Tananger i dag på grund af lige lovlig frisk vind. Henrik i s/y Nirvana tog turen fra Kvitsøy til Hidra lige nord for Lista og meldte om frisk vind og en beskadiget genua. De har planer om at sejle til Thyborøn i morgen. Vi tog bussen ind til Stavanger og legede turister for en dag. Det var sjovt at gense Stavanger, det er trods alt 22 år siden, vi var der. Det er en rigtig hyggelig by, især den gamle bydel. Vi drak kaffe og spiste friskbagte vafler i Kulturkafe, der er indrettet i Skagen, en af de gamle træbygninger i den gamle bydel. Den var samtidig Dansk General Konsulat. Det tog kun ca. 25 min. med bus fra Tananger til Stavanger, og de kørte hver kvarter, så det var ganske nemt. Vi planlægger at sejle tidligt i morgen og har Farsund som mål. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Stavanger.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tananger (tirsdag) d. 15. august 2023
Det har regnet kraftigt hele natten og formiddagen. I løbet af eftermiddagen klarede det op, og vi fik et ok vejr sidst på dagen. Vi er ved at være godt trætte af regnvejr. Vinden er stadig i SØ, modvind når vi skal ned langs Norges sydkyst, men i morgen drejer vinden til NV, og vi skulle få medvind. Men der er kuling nede ved Lista og en pæn bølgehøjde efter blæsevejret, så vi har besluttet at blive i Tananger til torsdag morgen og så tage en lang dag til søs, hvor det skulle blive fint sejlvejr. En hilsen fra det regnfulde Norge.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Haugesund - Tananger (mandag) d. 14. august 2023
Det har regnet det meste af natten, men her til morgen var det stilnet af, og det så tilforladeligt ud, dog med mulighed for enkelte byger i løbet af dagen. Vi besluttede at sejle til Tananger, en tur på godt 31 sm. Henrik fra s/y Nirvana sendte os en SMS på turen. De ville gå til Kvitsøy, og vi sejlede lige forbi Kvitsøy ved middagstid, men syntes, at det var for tidligt at gå i havn og fortsatte som planlagt til Tananger. Fik en meget kraftig byge mellem Kvitsøy og Tananger, men det var tørvejr, da vi skulle i havn og fortøje. Vi havde en del MOD-strøm på turen, så den tog 5½ time. De melder SØ-lig vind (modvind til Egersund), regn og torden i morgen, så vi planlægger at tage en overliggerdag her i Tananger. Nåede at få provianteret i eftermiddag, inden regnen kom, og den vil så fortsætte det næste døgn. Alt vel trods rigeligt med regn. En våd sejlerhilsen fra Tananger.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Haugesund (søndag) d. 13. august 2023
Det blev en meget urolig nat i Haugesund. De folk, der deltog i kapsejladsen til Stavanger, fejrede enten at de vandt, eller ikke vandt, og det gik ikke stille af. Der var høj musik og larm på bådene til langt ud på natten. Selv om vi lå et pænt stykke fra dem, kunne vi ikke sove for støjen. Det blev meget sent, inden vi faldt til ro og sent, inden vi stod op. Det regnede her til morgen, men stilnede af sidst på formiddagen. Vi trak i traveskoene og ville ud til et udsigtspunkt, nåede næsten derud inden de første dråber faldt, og vi skyndte os tilbage til båden. Vi blev våde, inden vi kom tilbage. Sidst på dagen forsøgte vi os igen og havde bedre held med os denne gang. Sildajazzfestivallen sluttede med en gudstjeneste her til formiddag, men regnen forhindrede os i at gå derud. Ellers er de ved at pakke alle telte og boder sammen, så den kommende nat bliver nok noget mere rolig. I morgen planlægger vi at fortsætte vor sejlads, har endnu ikke planlagt, hvor turen skal gå hen. Endnu en våd hilsen fra Haugesund.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Haugesund (lørdag) d. 12. august 2023
Jeg skal love for, at vi er kommet til jazzfestival. Der er annonceret 21 forskellige spillesteder i byen, og der er flere end dem. Den store scene på gæstehavnen er ikke med på listen. Vi startede dagen med at gå over broen til Risøy, hvor der var morgenmadsjazz. 3 dygtige musikere underholdt, mens der blev serveret morgenmad. På vej tilbage så vi starten på et race, der gik til Stavanger og tilbage i gen. Det var racerbåde, alm. speedbåde, jetski og andre hurtige motorbåde. De kom tilbage sidst på dagen. På vej op til Street Parade, der startede fra rådhuset, løb vi ind i et jazzorkester, der spillede uden for bageren, som annoncerede med jazzboller. Street Parade gik ned gennem gågaden, hvor der var samlet tusindvis af mennesker. Hvor kom alle de mennesker fra? Et festligt syn. Da Street Parade nåede havnen, begyndte et orkester at spille på scenen nede på gæstehavnen, og sådan fortsatte dagen. Det holdt næsten tørvejr hele dagen. Vi fik en lille byge, da Street Parade nåede havnen, det var alt for i dag. Her til aften er det et rigtig fint vejr, så det kan godt blive en lidt urolig nat med glade mennesker oppe på kajen, men det var vi forberedt på kunne ske. Alt vel ombord. En hilsen fra Sildajazz i Haugesund.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Leirvik (Stord) - Haugesund (fredag) d. 11. august 2023
Vi stod op til en rigtig flot morgen i Leirvik på øen Stord, (der findes flere Leirvik). Solen skinnede fra en næsten skyfri himmel, og det var lunt. Efter morgenmaden satte vi kurs mod Haugesund, et sted, vi er sejlet igennem flere gange, men aldrig har besøgt; det ville vi nu. Det er en tur på ca. 26 sm. Vi havde en kraftig medstrøm på hele turen, så det tog kun godt 3½ time. Vi kommer ud på et stykke lige nord for Haugesund, hvor der er åbent ud mod Nordatlanten. Ifølge vejrmeldingen skulle der højest være 40 cm. dønning. Der var ingen dønning, derimod havde vi lidt dønning på vej dertil, nok på grund af den meget kraftige strøm. Vind fik vi først lige nord for Haugesund, ellers blankt vand. Da vi kom ind til Haugesund, blev vi mødt af en havneassistent, der lige ville oplyse os om, at der var Sildajazz Festival i denne weekend, og at det godt kunne give lidt larm, hvis vi lagde os i gæstehavnen. Men vi var velkomne til at lægge os lidt væk langs en bykaj. Vi valgte at gå ind til gæstehavnen. Der var ingen pladser, men en mindre motorbåd forlod havnen, og havneassistenten fik forhalet en anden sejlbåd, så vi kunne komme til kaj og fik en fin plads på første parket. Så nu er vi havnet midt i en jazzfestival, ikke det værste, der kunne ske. Sildajazz kan ses på www.sildajazz.no. Vi var rundt og se lidt på byen og høre lidt jazz. De største navne spiller på lukkede scener, hvor det kræver billet, og der er udsolgt flere steder, men der er også mange steder, hvor der er fri adgang. Der kom lidt regn i løbet af aftenen, der satte en dæmper på det hele, så det bliver nok stille og roligt i nat. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin

skrevet af Martin Leo Hansen 

Strusshamn - Leirvik (Stord) (torsdag) d. 10. august 2023
Så fik vi solen at se, men først sidst på dagen. Det har regnet det meste af natten, og alt var drivvådt, men inden vi fik spist morgenmad, holdt regnen op for en stund. Nu skulle vi videre syd på og havde sat Leirvik på Stord som dagens mål, en tur på godt 42 sm. Det var tørt, mens vi forlod Strusshamn, men vi var knap kommet uden for havnen, før det lukkede ned med dis og finregn. Det varede heldigvis ikke længe, før det igen var tørvejr. Det var meget indenskærs, men vi kunne stadig mærke dønningerne fra Nordatlanten, når vi passerede en af fjordene. Da vi nærmede os Leirvik, klarede det op, og vi fik en fin aften med sol, men køligt. De lover sol i morgen, hvor vi planlægger at sejle til Haugesund, altså hvis vejret vil. Der er en rigtig flot gæstehavn her i Leirvik med fine faciliteter, bl.a. gratis vaskemaskiner og tørretumbler, dvs. det er lagt på havnelejen, så det benyttede vi os af. Alt i alt et fint ophold. Som jeg skrev i går, så har vi ikke mærket noget til de katastrofer, der er på grund af den megen regn. Det er mere nord på og inde i landet, så vidt vi har hørt. Her er alt vel. En sejlerhilsen fra Leirvik på øen Stord.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Strusshamn (onsdag) d. 9. august 2023
Det regner stadig, og de meldte 10-12 m/sek. fra NV, så vi besluttede at blive endnu en dag i Strusshamn. Vinden mærkede vi ikke noget til inde i den meget beskyttede havn, men regnen! Den var knap så voldsom som i går, og der var et lille ophold midt på formiddagen, som vi benyttede til en tur op til den lokale Rema 1000 for at købe lidt proviant, få lidt frisk luft og rørt os lidt. Vi var knap kommet tilbage til båden, før det atter regnede. Det er ikke meget, vi er uden for cockpitteltet i disse dage, og hvor er alting vådt! Godt, båden er tæt. Det er ikke småting, der sker rundt om i Norge på grund af al den regn, det har vi heldigvis ikke mærket noget til. I morgen skulle det blive sejlvejr igen, håber vi, og regner med at tage endnu et nap syd på. Alt vel trods den megen regn. Endnu en meget våd hilsen fra Strusshamn.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Strusshamn (tirsdag) d. 8. august 2023
Der er ikke så meget at skrive om i dag. Det har regnet kraftigt hele dagen, og det ser ud til at fortsætte i morgen. Jeg skrev i går, at vi ikke kunne mærke vinden, det kunne vi i dag. Vi ligger rigtig godt, men vi kunne mærke det i masten. Ikke noget der generede os, og vi kunne høre det i træerne rundt om os. Der har været meget stille i havnen, ingen udskiftning eller nye både. Den eneste gang, vi har været uden for cockpitteltet i dag, var da vi skulle på toilet. Skipperinden fik tiden til at gå med at forfatte et nyt rejsebrev, som er lagt ind. Alt vel trods regnvejret. En meget, meget våd hilsen fra Strusshamn.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Strusshamn (mandag) d. 7. august 2023
Vi havde planer om at tage en tur ind til Bergen med bus i formiddags, men det havde allerede regnet, da vi stod op, og det så ud til, at vi kun havde 2 timers tørvejr Det tager godt ½ time, plus ventetid ved skift af bus, hver vej, så det kunne ikke betale sig. Vi gad ikke gå rundt inde i Bergen i regn og blæst, så vi blev ombord. Vi ligger et rigtig godt sted, hvor der er fint læ. Vi har så at sige ikke mærket vinden, selv om de melder 10-12 m/sek. og 18-20 m/sek. i pustene, men der er ikke læ for regnen. Det har regnet næsten uafbrudt hele dagen, og det ser ud til at fortsætte de næste par dage. Der har været en del udskiftning i havnen i dag. De må skulle skynde sig hjem. Ferien er måske slut for dem, for der findes ikke et bedre sted at ride stormen af end her i Strusshamn. Vi kan se på TV, at det ikke kun er hos os, at der er storm og regn, Danmark og Sverige er også hårdt ramt. Alt vel ombord. En meget våd hilsen fra Strusshamn.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skjerjehamn - Strusshamn (søndag) d. 6. august 2023
Vinden lagde sig i aftes, og vi fik en meget rolig nat i Skjerjehamn. Vi stod op til solskin, solen har skinnet hele dagen, og det har været helt stille, overhovedet ingen vind. Det må være det, man kalder stilhed før stormen. Vandet har været fladt/blankt på hele turen. Dog havde vi nogle meget svage dønninger fra Nordatlanten, da vi passerede Fensfjorden, tror jeg den hedder, selv om vi var langt inde i landet. Det blev en rigtig flot tur gennem snævre løb, rigtig meget at se på. Vi er nu nået ned i nærheden af Bergen og valgte at gå ind i Strusshamn, som er en meget beskyttet havn. Der er varslet uvejr fra i morgen middag, ligesom i Danmark. De melder hård kuling til storm (20-23 m/sek.) og op til 100 mm. regn i området, hvor vi nu ligger, men vi er klar til at modstå det. Turen i dag blev på knap 40 sm. og tog 6 timer. Vi regner med at blive her de næste 3-4 døgn. Vi var heldige og få en rigtig fin plads med vinden i stævnen og godt i læ. Det varede ikke længe efter, vi var ankommet, før havnen var fyldt op. Det skal bemærkes, at der max er plads til ca. 10 både. Vi kan se på nogle af de lokale, at de har fortøjet med ekstra kraftige fortøjninger, de planlægger også at blive her nogle dage. I morgen formiddag, inden uvejret rammer os, planlægger vi at tage ind til Bergen og se lidt på byen. Alt vel ombord. En solskinshilsen fra den norske vestkyst.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Florø - Skjerjehamn (lørdag) d. 5. august 2023
De melder hårdt vejr i den kommende uge begyndende mandag middag, og da vil vi godt være i nærheden af Bergen. Der er et åbent stykke syd for Florø, hvor Nordatlantens dønninger kan mærkes, hvis det er hårdt vejr, ellers er turen meget indenskærs. Vi stod op til overskyet og stille vejr. Det klarede op i løbet af formiddagen, og vi havde sol på resten af turen. Dog, når vi passerede en høj klippe på læ side, fik vi et par gange finregn. Når den fugtige luft bliver presset op over de høje klipper, fortættes vanddampene, og det falder ned som regn på læ side, i dette tilfælde finregn. Det var kun et kort øjeblik, indtil vi var forbi, så skinnede solen igen, og det gav nogle flotte regnbuer. Selv om det var helt stille, da vi krydsede Stavfjorden syd for Florø, fik vi Nordatlantens dønninger at mærke. Ikke voldsomt, men alligevel nogle voldsomme vippeture. Vinden tiltog i løbet af dagen, og om eftermiddagen havde vi frisk vind fra NV. Vi havde sat Eivindvik som dagens mål, men da vi kom ind til gæstebroen, syntes skipper ikke om at skulle overnatte der. Det var en let og ikke særlig velholdt flydebro, som blev brugt til alle motorbådene, der skulle ind og handle hos købmanden. Der var en livlig trafik, og vinden stod lige ind i havnen. Vi manglede lidt forskelligt til weekenden, hvor alle forretninger har lukket, så efter skipperinden havde handlet, forlod vi Eivindvik og fortsatte til Skjerjehamn, en tur på ca. 5 sm. og en lille time. Der var ikke meget mere læ i Skjerjehamn, men her var det tunge cementflydebroer, man fortøjede ved, og så satser vi på, at vinden lægger sig til natten. Det blev så en tur på 50 sm. og godt 8 timer. Skjerjehamn er et rigtig fint sted, hvis ikke det blæser fra NV og N. Her er hotel, restaurant m.m. Nu har vi kun ca. 40 sm. til Bergen, dem sejler vi i morgen. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Florø (fredag) d. 4. august 2023
Det blev en blæsende dag med hård N og NV-lig vind. Ikke mere end vi godt kunne sejle, men der er et stykke syd for Florø, der er åbent ud til Nordatlanterhavet, og det kan godt give en del uro. Der vil jeg godt have lidt mindre vind. Vi havde sol det meste af dagen, og hvor der var læ, var der ganske dejligt. Vi fik set lidt mere af byen og fik travet en lang tur op på og rundt om et fjeld med en fin udsigt ned over byen og den omliggende skærgård. Der blev også handlet lidt ind, så nu er vi klar til at fortsætte vor tur syd på i morgen tidlig. Vi har planlagt at sejle til Eivindvik, en tur på godt 40 sm. knap halvvejs til Bergen. Alt vel ombord. En hilsen fra fjeldvandrerne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Florø (torsdag) d. 3. august 2023
Vi stod op til et rigtig flot vejr, stille, sol og lunt. Det blev den første dag, hvor sommertøjet blev luftet. Det er også første gang, skipperinden har svedt på denne tur, men det var kun, hvor der var læ, vinden er stadig kølig. Vi havde talt om at sejle videre syd på i dag, men de lovede hård vind fra om eftermiddagen og i morgen, og da der er rigtig dejligt her i Florø, besluttede vi at blive her, indtil vinden har lagt sig. Sidst på formiddagen ankom Henrik i s/y Nirvana. Han skal skifte besætning her i Florø i weekenden og var bange for ikke at kunne være her på grund af den hårde vind, hvis han ikke sejlede hertil i dag. Vinden kom i løbet af eftermiddagen, og det har blæst kraftigt, men vi ligger helt inde i bunden af gæstehavnen og ligger godt beskyttet, så det har ikke generet os. Vi har slappet af i dag og nydt det gode vejr, læst og været lidt på indkøb. Om aftenen havde vi besøg af Henrik og Andreas, Inge Lise havde lavet mad, og vi havde en rigtig hyggelig aften. Det skulle fortsætte med at blæse i morgen, så vi bliver en ekstra dag i Florø. Alt vel ombord. En sommerhilsen fra Florø.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Måløy - Florø (onsdag) d. 2. august 2023
Det blev en urolig nat i Måløy gæstehavn. Hver gang der sejlede en færge eller et fragtskib forbi ude i sundet, og det gjorde der ofte, fik vi en vippetur, lidt generende. Vi havde nu alligevel besluttet at sejle videre og fortsatte syd på til Florø, en lille tur på godt 27 sm. Vi sejlede forbi Hornelen, der skulle være Europas højeste søklippe på 860 m. Det er første gang på turen hjemad, at vi har haft så meget modstrøm, vi var oppe på godt 2 knob. Vejret var overskyet til at begynde med, men klarede op i løbet af dagen og ingen vind. Vi fik en rigtig flot eftermiddag og aften i Florø. Gæstehavnen i Florø ligger lige i centrum af byen og har fine faciliteter. Bad, vaskemaskine og tørretumbler er med i prisen, så der blev vasket og tørret tøj, nu kan vi klare os lidt igen. De melder frisk til hård vind fra nord, begyndende i morgen middag. Vi har endnu ikke besluttet, om vi bliver i Florø et par dage, eller om vi sejler videre i morgen. Havnen er lidt åben mod nord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sandshamn - Måløy (tirsdag) d. 1. august 2023
Så kom vi rundt om Stad, der er det mest kritiske sted op langs Norges vestkyst. YR havde meldt 0,80 m i bølge-/dønninghøjde. Da vi sejlede nord på og passerede Stad, havde vi 0,60 m. Jeg tror aldrig, at Nordatlanten er helt uden dønninger. Vi har i hvert fald ikke oplevet det, og 0,80 m. skulle være i den lave ende. I løbet af den kommende uge melder de op til 2,5 m. i højden, så er det ikke så sjovt. Vi havde aftalt at mødes med Henrik uden for havnen på Kvamsøy ved 9-tiden og så følges ad rundt om Stad. Det blev en ok tur. Det gik fint, da vi havde bølgerne foran for tværs, dønningerne kom fra NV, og vi havde ingen vind til at stabilisere båden. Men da vi fik dem ind på siden, vi skulle jo rundt, fik vi nogle gevaldige vippeture, indtil vi kom så meget rundt, at vi fik dem ind agter, så gik det igen fint. Turen er heldigvis ikke så lang. Hele turen fra Sandshamn og ind til Måløy var på ca. 32 sm. og tog knap 5½ time. Rundt om Stad, hvor det vippede, var på ca. 10 sm. Vi har fået set lidt på Måløy, besøgt Måløyraidsenteret, der beskriver, hvordan Måløy blev angrebet og ødelagt af de allierede under 2. verdenskrig, da tyskerne havde oprettet en stor base i Måløy. Det bevirkede, at tyskerne flyttede en hel del soldater til Norge og var måske med til at svække dem andre steder. I morgen planlægger vi at sejle til Florø. De havde lovet opklaring i løbet af dagen, det har vi ikke set meget til. Håber, vi får solen at se i morgen, det er dejligt lunt, 20 grader. En sejlerhilsen fra Fjordkysten i Norge.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Stordal - Sandsham (mandag) d. 31. juli 2023
Alt var vådt og klamt, da vi stod op i Stordal. Skyerne hang lavt og skjulte toppen af klipperne, det var helt stille, og der var havblik inde i havnen. Vi kom afsted ved godt 7-tiden og satte kurs mod Sandshamn på Sandøya, en tur på ca. 50 sm. Vi kunne godt have delt turen over 2 dage og havde plan for det, men da vi først kom afsted, og der var fladt vand, ingen vind og det klarede lidt op, fortsatte vi og tog hele turen i dag. Vi har planer om at sejle uden om Stad i morgen eller på onsdag, hvor der skulle være nogenlunde roligt vand til passagen, derefter skulle der være noget højere dønning. Turen tog 7 timer og 40 min. Den sidste time fik vi lidt vind, desværre lige imod. Vi kom ind til en halvtom havn. Rosenlund Hotel havde lavet en flot gæstehavn med helt nye faciliteter. Vi sejlede næsten forbi Kvamsøy, der lå tættere på Stad, men skipper havde ikke set, at der var en havn på øen, den er ikke med i havneguiden. Henrik i s/y Nirvana gik derind, han kom lidt efter os. Vi har aftalt at følges med ham rundt om Stad. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Geiranger - Stordal (søndag) d. 30. juli 2023
Skyerne hang lavt over Geiranger, da vi stod op, men det lettede hurtigt. Inden vi forlod Geiranger, gik vi en tur op langs fossen, der løber ud i Geirangerfjorden tæt ved havnen og campingpladsen. Fossen danner et rigtig flot vandfald ned mod fjorden, og der er lavet en fin trappe op langs fossen. Oppe, hvor vandfaldet begynder, ligger Norske Fjordsenter, der er et museum/besøgscenter, der beskriver livet i og omkring de norske fjorde op gennem tiden. Et rigtig flot museum der er et besøg værd. Geirangerfjorden og Nærøyfjorden, en sidefjord til Sognefjorden, er optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste, og museet har også en udstilling, der beskriver Wold Heritage Site. Efter besøget gik vi tilbage til havnen og satte kurs ud ad Geirangerfjorden. Fjorden viste sig igen fra den pæne side, men vi var knap kommet ud af fjorden, før vi fik den første regnbyge, og vinden tiltog. Vi havde sat 2 mål for dagen. Første mål var Stordal ca. 26 sm., og andet mål var Ikornnes ca. 40 sm. Vi har et ’vindue’ på tirsdag eller onsdag, hvor det er ok at sejle uden om Stad, et kritisk sted på vor tur ned langs Norges vestkyst. Når vi ikke det, får vi en del overliggerdage for at vente på næste ’vindue’. Vi har 2-3 dages sejlads til Sandshamn, som er ventehavnen for godt vejr uden om Stad. Vi ville godt nå så langt som muligt i dag, men da vi nærmede os Stordal, blev det for surt. Det regnede og blæste kraftigt, så vi gik i havn og må tage en lidt længere tur i morgen. Da vi kom i havn og så den seneste vejrudsigt, lovede de kraftig regn og torden for Stordal. Det kom godt en time senere, hvor vi lå godt fortøjet. Stordal er en fin lille havn, godt beskyttet mod al slags vejr. Hvis vejret tillader det, så fortsætter vi mod Sandshamn i morgen. Alt vel ombord trods vejret. En våd og blæsende sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ålesund - Geiranger (lørdag) d. 29. juli 2023
Efter at have tanket endnu engang, (godt, diesel til både er afgiftsfri i Norge), var vi klar til at forlade Ålesund. Jeg kan godt forstå, at nordmændene køber så mange motorbåde, for det er sjældent, det er vejr til at sejle for sejl, når man sejler indenskærs. Der er ofte ingen vind, eller også varierer den meget i styrke og retning. Vi har i hvert fald sejlet meget for motor i år. Vi havde sat Geiranger som dagen mål, en tur på knap 60 sm. Det var et rigtig flot vejr, sol fra en letskyet himmel, svag vind og varmt (ca. 20 grader). Det blev en lang tur ad forholdsvis smalle fjorde, men det var først de sidste ca. 10 sm., der var rigtig flotte, og de var hele turen værd. Her var fjeldene meget høje og gik lodret op med et utal af vandfald. En flot tur ind til Geiranger. Sikke et leben vi kom ind til! Stort krydstogtsskib, færger, turbåde, ribbåde, kajakker, paddelboards, lystbåde og hvad der ellers kunne flyde, og på land er der 2 store campingpladser fyldt med bobiler og enkelte campingvogne, stort hotel og flere restauranter og cafeer. Der er en fin flydebro til lystbåde, hvor der var ledige pladser. Turen herind tog 9½ time. Vi var lidt rundt og se på alle de tilbud, der er til folk: udlejning af biler, elcykler, små elscootere, taxier, busser, ja, hvad man kan forestille sig, at turister har lyst til. Og så alle souvenirbutikkerne. Der var gang i den, indtil krydstogtskibet sejlede, og en tordenbyge trak ind over området, så blev der pludselig meget dødt. Det varede dog ikke længe, inden det igen var tørvejr, og der kom liv. En sejlerhilsen fra Geirangerfjorden.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ålesund (fredag) d. 28. juli 2023
Det har været et ok vejr i dag. Det startede med at være overskyet, men det klarede op i løbet af dagen og endte med at blive rigtig flot og lunt. Vi valgte at gå på museum om formiddagen. Vi var på Jugendstilsenteret og KUBE. Ålesund blev næsten udslettet ved en brand i 1904 og blev genopbygget i jugendstil, derfor dette museum. Museet er indrettet i det gamle apotek, som er et typisk eksempel på jugendstil, og besøgende bliver sat godt ind i den stil. Der var mange effekter fra den tid, et godt besøg. KUBE, der er en del af samme museum, var der imod ikke noget særligt, det var lidt tyndt. Efter frokost besteg vi klippen midt i byen, hvorfra der er en flot udsigt ned over byen. Der er 418 trin op til Fjellstuga, en cafe/restaurant på toppen af klippen. Det er ikke en trappe med 418 trin, det er mange små trapper med stejle stier imellem. Lidt af en klatretur, men det var turen værd. Ellers var vi rundt i den flotte by. Der var ikke så mange mennesker i byen, der var kun et krydstogtsskib i havnen i dag. Henrik i s/y Nirvana ankom til Ålesund sidst på dagen, og vi fik hilst på ham. I morgen planlægger vi at sejle til Geiranger. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Ålesund.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Brattvåg - Ålesund (torsdag) d. 27. juli 2023
Det har regnet kraftigt hele natten, med da alarmen lød kl. 6, var det stilnet af. Vi skyndte os op, kom i sejlertøjet for en sikkerhedsskyld. Det holdt nu tørvejr på turen til Ålesund, men det så truende ud. Vi ankom til Volvo Penta forhandleren lidt i 9 efter knap 18 sm. De var klar til at lave service på motoren, og efter godt 1 time var vi atter sejlklar. Havde fået skiftet olie, oliefilter, brændstoffilter, og hvad der nu skulle laves. Vi kan sejle 400 timer mellem hvert olieskift, og vi har allerede sejlet knap 300 timer i år. Så vi kunne ikke nå hjem, inden der skulle skiftes olie, og så kunne vi lige så godt få det gjort nu. Værftet ligger på sydsiden af Ålesund. Vi sejlede ind i centrum, efter vi havde fået lavet service. Indsejling til centrum ligger på nordsiden, og vi fandt en fin plads i læ for den nordlige vind, som er frisket lidt op her til eftermiddag. Nu skal vi se lidt på Ålesund, inden vi fortsætter vor tur rundt i det norske, så vi bliver her i morgen. Der var mange mennesker i Ålesund i dag, der lå 3 store krydstogtsskibe fortøjet. En sejlerhilsen fra Ålesund.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Molde - Brattvåg (onsdag) d. 26. juli 2023
Solen skinnede fra en letskyet himmel, det var helt stille og lunt, dejligt vejr, da vi stod op. Vi havde planer om at sejle til Ålesund i løbet af dagen, har bestilt service på motoren i morgen kl. 9, hos Volvo Penta forhandleren i Ålesund. Der var en larm af en stor skrue i vandet, og da vi så ud, lå der et meget stort krydstogtskib – MSC Fantasia – som var ved at vende lige uden for gæstehavnen, og den lagde til ved kajen. Det var så stort, at det næsten dækkede udsejlingen fra gæstehavnen, og da de trak den forreste trosse i land, gik den tværs over indsejlingen, og vi var spærret inde. Henrik i s/y Nirvana nåede lige at komme ud, inden de spærrede havnehullet. Det gjorde vi ikke. Jeg beklagede mig til havnens personale, og de undskyldte, at vi ikke var blevet advaret, men kaptajnen på krydstogtskibet havde bedt om at ligge med stævnen mod øst, og så spærrer de ikke havnen. Men han ombestemte sig, da de lå ud for havnen og vendte skibet, og så spærrer de gæstehavnen. Havde de vidst det, var vi selvfølgelig blevet advaret. Vi fik tilbudt at ligge gratis en ekstra dag, men vi skulle jo til Ålesund. Da skibet sejlede kl. 18, var vi klar til at sejle, men da vi igen kunne se himlen, skibet havde spærret for vort udsyn, var himlen meget mørk. Et opslag på yr.no fortalte os, at et tordenvejr var på vej mod Molde, men at det ikke ville komme yderligere mod vest, hvor vi skulle. Vi sejlede afsted, og vi holdt tordenvejret bag os, og efter knap 3½ time og 21½ sm fortøjede vi i Brattvåg. Det er et godt stykke på vejen til Ålesund, så er der ca. 17 sm. til værftet, vi havde en aftale med. Vi havde advaret dem om, at vi måske kom lidt senere. På turen til Brattvåg mødte vi meget diset og noget køligere vejr. Alt vel trods forsinkelsen. En hilsen fra de indespærrede i Molde.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Molde (tirsdag) d. 25. juli 2023
De havde meldt regn det meste af dagen, så vi ville tage en overligger dag i Molde. Det blev nu ikke så slemt, som de havde meldt. Vi fik regn, men der var også perioder med opholdsvejr, så vi fik mulighed for at se lidt på byen. Det er en rigtig flot by pyntet op med et hav af blomster. Det er med rette, at man kalder Molde for Rosernes By. Der er tusindvis af roser, og de står i fuldt flor. Vi fik provianteret lidt og ellers slappet af, har haft nogle oplevelsesrige dage den senere tid, så vi trængte til en dag, hvor der ikke skete så meget. Vi fik dog lavet en aftale om service på den nye motor i Ålesund på torsdag og skrevet rejsebrev. Havde inviteret Henrik fra Nirvana til middag om aftenen og havde en hyggelig aften. Tak for vermouth. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Molde.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bud - Molde (mandag) d. 24. juli 2023
Det blev en rolig nat i Bud, selvom vi lå tæt på havnehullet. Det var kun, når en af de lokale sejlede forbi og ikke satte farten ned, at vi mærkede noget. Sidst vi lå her, havde vi en del dønning fra Nordatlanten, det mærkede vi ikke denne gang. Vi fik sagt farvel til Blas og Laura endnu engang, denne gang ser vi dem nok ikke igen. De skulle skynde sig syd på, og vi regner med at tage det lidt med ro. Vi ville godt besøge kystmuseet og bunkeranlægget i Bud, inden vi fortsatte, de åbnede kl. 11. Efter besøget på Ergan Kystfort og Kystkulturudstilling, der var rigtig interessant, var vi enige om, at nu havde vi set nok om livet på Nordnorges kyster, fremstilling af klipfisk og tørfisk samt Norge under 2. verdenskrig, hvor de led meget. Efter besøget gjorde vi klar til at sejle videre og satte kurs mod Molde. Det blev en fin sejltur og for en gangs skyld for sejl, en tur på 16½ sm. og knap 3½ time. De havde meldt regn og mulighed for kraftig torden. Det blev regn, men først ud på aftenen og ingen torden. Henrik i s/y Nirvana er også ankommet til Molde her sidst på dagen. De melder udbredt regn i morgen, så vi planlægger at blive her indtil onsdag. En sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kristiansund - Bud (søndag) d. 23. juli 2023
Flot morgen i Kristiansund, stille og sol fra en letskyet himmel, men køligt (14 grader). Vi er kommet så meget syd på, at vi nu kan se forskel på dag og nat. Det er begyndt at blive lidt mørkere midt på natten, men stadig meget lyst. Vi gjorde klar til at tage lidt længere syd på og havde Bud som dagens mål, en tur på ca. 40 sm. Der er ca. 30 sm., hvis man sejler direkte, men vi havde besluttet at sejle inden om øen Averøya. Den tur tog vi, da vi sejlede nord på og syntes, at det var en flot tur, og så er den mere beskyttet. Den senere tid har vi ikke set sne på fjeldene, men på turen inden om Averøya, var der stadig sne på nordsiden af de højeste fjelde. Nordatlanten viste sig fra sin pæne side i dag, der var næsten ingen dønning. Blas og Laura i Boten Anna, var sejlet udenskærs og ankom lige før os. De sejler noget langsommere. Buds gæstebro var fyldt helt op af motorbåde, der lå i 2 rækker, kun en enkelt stor sejlbåd. Den lagde vi os uden på og fik Blas og Laura uden på os. Der gik ikke ret lang tid, før en af motorbådene sejlede, og vi forhalede og kom til at ligge inde ved broen. Selv om det var blæst op sidst på eftermiddagen, lå vi stille og roligt, ingen dønninger fra Nordatlanten, som sidst vi lå her. De lover frisk vind igen i morgen, men vi kunne godt tænke os at sejle til Molde. Det er indenskærs og i læ, så det skulle ikke give problemer. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kristiansund (lørdag) d. 22. juli 2023
Så fik vi set lidt nærmere på Kristiansund. Vi startede med diverse indkøb. Forretningerne i Norge har lukket om søndagen, så vi skulle lige have lidt proviant til de næste dage. Så tog vi den lille færge, der sejler mellem de 4 øer, Kirkelandet, Innlandet, Nordlandet og Gomalandet, som Kristiansund består af. Der er meget langt, hvis man skal over broerne. Færgen sejler hver halve time og er gratis. Vi tog den til Gomalandet for at besøge klipfiskemuseet, der er indrettet i en af de gamle bygninger - Milnbrygga, der har været brugt til forarbejdning af klipfisk inden eksport. Der skulle vi nok have taget en guided tur. Der manglede forklaring på, hvad de mange gamle redskaber havde været brugt til. Så gik turen tilbage til Kirkelandet og et besøg på Mellemværftet, et gammelt værft, der er indrettet som arbejdende museum. De bygger stadig joller og reparerer træskibe, som de haler op på den gamle bedding. Næsten alt står, som da værftet lukkede i sin tid. Vi har et lille danskertræf her i Kristiansund. Henrik i Nirvana, Blas og Laura i Boten Anna og os. Det skulle fejres med en tur på restaurant. Nu vi er i det mest centrale område, når man taler om klipfisk, så skulle vi ud og smage klipfisk. Vi startede med en drink ombord på Nirvana og spiste på restaurant Smia, en fiskerestaurant nær havnen, og som har klipfisk på menuen. Det var en meget positiv oplevelse. Vi fik en rigtig dejlig klipfisk. Sluttede ombord på Nausikaa, hyggelig aften. Da vi kom tilbage fra restauranten, ankom endnu en dansk båd, så nu er vi 4 danske både. Vi har planer om at fortsætte syd på i morgen. En hilsen fra turisterne i Kristiansund.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Børøysund - Kristiansund (fredag) d. 21. juli 2023
Det blev en meget stille nat i Børøysund, der var ikke andre gæstebåde end os, og vindstille. Vi må indrømme, at vi ’glemte’ at lægge kuverten med havnepenge i postkassen. Som jeg skrev i går, så er faciliteterne lukket på grund af COVID 19, ingen affaldscontainer, det ser meget forladt ud. Det var begyndt at smudsregne, da vi skulle afsted, så vi trak i sejlertøjet. Det er længe siden, vi har haft brug for det. Der kom mange og kraftige byger på vej til Kristiansund, men ingen vind. Det var havblik på det meste af turen. Da vi kom ud i sundet mellem Hitra og fastlandet, kaldte Henrik på Nirvana os, han havde set os på AIS’en. Han havde ligget for anker i en bugt syd for Hitra og var også på vej til Kristiansund, ligesom os. Turen til Kristiansund var på ca. 50 sm. og tog godt 8 timer. Der var fyldt godt op i gæstehavnen i Kristiansund. Vi fik dog en fin plads, men der var ikke plads til Nirvana. Vi fortalte havnefogeden, at der var endnu en dansk båd på vej, og han gik i gang med at forhale både, så der blev plads, men så var havnen også fyldt helt op. Henrik var heldig, at der ikke kom nogle før ham. Efterfølgende både måtte lægge sig i anden række. Vi blev budt på en fortøjningsdrink ombord på Nirvana, og senere havde vi en hyggelig aften ombord på Nausikaa. Vi planlægger at blive 1 eller 2 dage i Kristiansund, alt efter vejret. Alt vel ombord. En våd sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Stokksund - Børøysund (torsdag) d. 20. juli 2023
Det var en rigtig flot morgen, vi stod op til i Kuringvågen i Stokksund, sol fra en letskyet himmel og spejlblankt vand. Det er nok den mest beskyttede havn, vi har ligget i på denne tur, med en smal og snørklet indsejling og høje fjelde hele vejen rundt. Det var nu ikke nødvendigt i dag, for det var helt stille. Vi startede på spejlblankt vand, det første lange stykke. Første et godt stykke over middag kom der lidt vind. Vi var lidt dovne i dag, for de sidste par timer kunne vi godt have sejlet for sejl, men vi gad ikke, nu var vi jo snart i havn, Vor måde at sejle på passer ikke rigtigt til vejret heroppe, hvor det mange gange er stille fra morgenstunden og vind i løbet af eftermiddagen. Vi sejler normalt tidligt om morgenen og går i havn midt på eftermiddagen, hvor vinden er til at sejle på. Der er flere havne fra Rørvik til ned i nærheden af Kristiansund, men der er ikke meget at opleve ud over naturen, der til gengæld er i overflod. Der er ofte beskrevet, hvad der er at opleve i de havne, vi anløber, og det mangler på denne strækning. I Kuringvågen, hvor vi lå i nat, er oplevelserne, at man går hen til broen, der fører over til den nærliggende ø, og vinker til Hurtigruten, der sejler under broen kl. 16:15. Her, hvor vi ligger, sker der heller intet, det er et lidt øde og forladt sted. Faciliteterne er lukket. Der er et skilt, der fortæller, at de er stengt på grund af COVID 19. Skulle de ikke se at få dem åbnet igen? Turen i dag var på godt 40 sm. og tog 6 timer og et kvarter. I morgen sejler vi til Kristiansund, hvor der er lidt mere at opleve. En sejlerhilsen fra Vestnorge.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Rørvik - Stokksund (onsdag) d. 19. juli 2023
Så kom vi videre. Vi ligger nu i Stokksund, et virkelig flot sted med rigtig mange gæstebåde. Det var flot vejr, da vi stod op i Rørvik, stille og sol fra en letskyet himmel. Vi kom afsted ved 8-tiden og havde sat Sætervika som dagens mål. En tur på ca. 40 sm. når vi sejler indenskærs. Det havde vi valgt, der ville nok stå nogle store dønninger ind ude fra Nordatlanten efter flere dage med hård vind, og det gjorde der. Vi sejlede direkte syd og ind i skærgården og blev så vidt muligt indenskærs, men så snart, der var en åbning ud til det åbne hav, kunne vi mærke dønningerne. Vi nåede allerede Sætervika ved 3-tiden og valgte at fortsætte lidt endnu og havnede i Stokksund ved 7-tiden efter ca. 11 timers sejlads. Det blev meget indenskærs, igennem meget smalle løb og meget at se på. En fin tur bortset fra dønningerne, når de var der. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Rørvik (tirsdag) d. 18. juli 2023
Der kom vind og regn i dag, meget vind og meget regn. Heldigvis kun i kraftige byger, så der var ophold ind i mellem. Vi fik besøgt det flotte Kystmuseum, der beskrev livet i Nordnorge, lige fra da isen trak sig tilbage og op til nutiden. De havde lige åbnet en udstilling om lakseproduktionen i Norge, noget lignende den vi så i Skutvik. Vi besøgte også Berggården, et gammelt handelssted (købmandsgård), som var indrettet til museum, et meget interessant besøg. Vi er nu klar til at komme videre. Har set, hvad der er at se i Rørvik, og håber, at det er vejr til at fortsætte vor tur syd på i morgen. Vi havde et lille aftenmøde med Blas og Laura for at hilse af med dem og sige tak for selskabet. Vi ved ikke, om vi vælger de samme havne på turen syd på, og de har lidt mere travlt end os. Tak for en dejlig GT! Alt vel ombord. En hilsen fra de sejlklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Rørvik (mandag) d. 17. juli 2023
Der kom vind og regn, som de havde varslet, men herinde hvor vi ligger, mærkede vi ikke så meget til vinden. De havde ellers meldt op til 18 m/sek. i vindstød, vi ligger godt beskyttet. Der blev læst, planlagt og gjort rent om formiddagen, og om eftermiddagen, hvor der var ophold i regnen, travede vi en tur rundt i Rørvik. Vi var på turistkontoret, der ligger i samme bygning som kystmuseet, som vi planlægger at besøge i morgen, hvor de lover regn og hård vind det meste af dagen. Der er ikke meget at se i Rørvik, bortset fra de gamle huse. Der er flere traveture rundt om byen, men det frister ikke i det vejr. Blas og Laura i s/y Boten Anna af Veddelev får vi snakket en hel del med, rigtig hyggeligt. Lige nu ser det ud til, at vi kan komme videre på onsdag, og de efterfølgende dage skulle blive rigtig fine. Det ser vi frem til. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra de indeblæste i Rørvik.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Rørvik (søndag) d. 16. juli 2023
Vi havde talt om at sejle i løbet af formiddagen, indtil et område med kraftig regn og torden dukkede op på vejrudsigten (yr.no) lige sydvest for os. Så blev vi enige med Blas og Laura om at blive i Rørvik, indtil det bliver bedre vejr, det bliver måske onsdag. Der kom regn og torden i løbet af eftermiddagen. De næste dage ser meget blæsende ud. Hvis vi var sejlet ned langs kysten i dag og havde fundet et sted og ligge, var vi blæst inde der. De havne vi kunne nå, er små havne, der ligger ret øde, så vi valgte at blive i Rørvik, hvor der er meget at se og foretage sig. Det bliver spændende at se, hvor kraftig vinden bliver. I morgen melder de op til 18 m/sek. i vindstødene. Vi er lidt ærgerlige over, at det dårlige vejr ramte os netop nu. Vi havde glædet os til at opleve Helgeland, der af de norske sejlere bliver betragtet som et af de flotteste steder at sejle i. Der er tusindvis af skær og mange anløbssteder. Skipper havde især glædet sig til at besøge Lovund, Vega og måske Træna, men det tillod vejret desværre ikke, ærgerligt! Vi har jo et stykke vej hjem, så vi må nok se at komme syd på, når vejret tillader det. En hilsen fra et blæsende og vådt Rørvik.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Herøy - Rørvik (lørdag) d. 15. juli 2023
Dagen i dag blev slet ikke, som vi havde planlagt. Vi havde planer om at sejle til Vega, vel vidende, at vi ville blæse inde søndag, men Vega ville vi gerne besøge. Da vi så vejrudsigten i morges, var det ikke kun søndag, der skulle komme vind. De meldte frisk til hård vind, i perioder hård kuling og regn det meste af den kommende uge. Vi havde ikke lyst til at ligge på Vega så længe, så vi ændrede planer og ville sejle til Brønnøysund, hvor der var mere at foretage sig. På turen mod Brønnøysund fik vi en SMS fra Blas og Laura, nogle unge mennesker vi havde mødt på turen herop. De spurgte om, hvilken havn vi ville anløbe på Vega, for så ville hans far besøge os. De ville selv sejle til Rørvik i dag, de skal hjemad. Vi måtte beklage, at vi ikke kom til Vega, men i stedet sejlede til Brønnøysund. Lidt efter kom en ny SMS, hvor Blas kunne fortælle, at hans moster havde meddelt dem, at der var bådfestival – Rootsfestival - i Brønnøysund, og at der ville være kaos i havnen, de havde haft planer om at sejle dertil. Der var kaos i havnen i Brønnøysund, da vi kom dertil. De lå i 4 rækker uden på flydebroen, der danner ydermole, og man kunne næsten gå over havnen på bådene. Vi tog en hurtig beslutning og fortsatte til Rørvik, en tur på yderligere 46 sm. Det var rigtig flot sejlvejr. Vi havde medvind, ingen strøm og sol fra en letskyet himmel. Vi ankom til Rørvik kl. 20 efter ca. 77 sm. Til vor overraskelse var gæstehavnen næsten tom, da vi ankom. Vi havde en hyggelig aften sammen med Blas og Laura. Planer for i morgen: ingen. En sejlerhilsen fra Rørvik.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tonnes - Herøy (fredag) d. 14. juli 2023
Det blev en meget rolig nat i Tonnes, en meget beskyttet havn. Vi var eneste gæstebåd i havnen. Vi havde planer om at sejle til Herøy nær Vega, som vi har planer om at besøge i morgen. Vejrudsigten for Tonnes meldte regn og blæst fra middagstid, og Herøy meldte jævn vind og tørvejr om eftermiddagen, så det så fint ud. Vi kom afsted allerede ved 7-tiden sammen med de få lokale fiskere. Vi havde svag til jævn sydlig vind - modvind, med noget varierende vindretning. Da vi havde sejlet ca. 3 timer, mødte vi en meget mørk mur af skyer. Det var nok en front, vi skulle igennem, inden det atter ville klare op. Regnen kom i rigelige mængder, og vinden øgede, og det fortsatte den med. Samtidig havde vi en pæn modstrøm. Det så desværre ikke ud til, at vinden ville lægge sig. Derimod øgede den, og vi havde 14 m/sek. lige imod, inden vi gik ind til Herøysund Marina. Det var ikke pæne ord, vi sagde om metrologerne hos yr.no. Vi var lidt utrygge over, at vi ikke kunne regne med dem, indtil skipper opdagede, at det var en forkert Herøy, han havde set vejrudsigten fra. Da han fandt Herøy Øy i sjø (Nordland), passede vejrmeldingen, de meldte 14 m/sek. og regn. Det var en Herøy syd på, jeg havde set på. Tilliden til metrologerne er genskabt. Vi fik rejst cockpitteltet, tændt for varmen, der var 13 grader, fik en kop kaffe og en ’morfar’. Regnen stilnede lidt af hen på aftenen, så det blev til en travetur rundt omkring havnen. Det var en lidt frisk tur, men det gik jo alligevel. Alt vel ombord. En våd og blæsende hilsen fra Herøy Øy i sjø (Nordland).

skrevet af Martin Leo Hansen 

Litlvika (Svartisen) - Tonnes (torsdag) d. 13. juli 2023
Vinden lagde sig i løbet af natten, og vi stod op til en flot morgen ved Engen Brygge med en flot udsigt til Svartisen. Der var stadig en smule vind, så vi startede for sejl ud gennem Litlvika og videre syd på. Vi holdt gang i båden for sejl ca. 1½ time, så lagde vinden sig, og vi måtte atter have gang i motoren. Det var varmt (ca. 23 grader) og fint vejr, men det trak sammen syd for os. Det kunne godt ligne torden, så vi gik ind til Tonnes efter godt 28 sm. og 5 timer. På turen passerede vi polarcirklen. Vi har ikke længere midnatssol, den går lige under horisonten et par. timer lige nu. Der blev handlet, inden regnen kom, uden torden. Der er en stor grotte lige i nærheden af havnen, men på grund af regn droppede vi turen op til grotten. Det ser ud til, at vi får en ustadig periode i de kommende dage. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Litlvika (Svartisen) (onsdag) d. 12. juli 2023
Det blev en overliggerdag i Litlvika inde ved Svartisen. Det blæste for meget til, at vi syntes, vi havde lyst til at sejle. Vi ligger inde mellem høje fjelde og havde vindstød på 18-19 m/sek., det er lige i overkanten for os. Broen ved Engen Bryggen er en meget solid flydebro, så selv om der er åbent omkring den, ligger den meget stabilt, og vi lå på læ side af broen og lå helt stille. Kun vinden i masten mærkede vi, og det gjorde vi til gengæld. Der var en del skyer, men da vinden kom inde fra land, var den dejlig lun. Vi havde ca. 21 grader, selv om det blæste. Der kom 5 både mere i løbet af eftermiddagen. De var henvist til vindsiden af broen, og de lå ikke særlig godt, men fik en plads, som de var rigtig glade for. I morgen håber vi på at fortsætte til Lovund, men det er vejret, der afgør det. Alt vel ombord. En hilsen fra de indeblæste.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Inndyr - Litlvika (Svartisen) (tirsdag) d. 11. juli 2023
Det tror jeg aldrig, jeg har gjort før, sejlet 40 sm. på spejlblankt vand. Selv de steder, hvor der var åbent ud til Nordatlanten, var vandet spejlblankt og uden nogle dønninger, der kunne mærkes. Sol fra en letskyet himmel og varmt (23 grader), et rigtig flot vejr. Men det varede ikke ved. Vi havde sat Litlvika, med Norges anden største bræ Svartisen, som dagens mål. En tur på ca. 40 sm. Det var en rigtig fin tur ind til Engen Bryggen, lidt andet landskab end ude ved kysten. Vi fik en fin plads ved broen og gik en tur ind til bræen. Nåede dog ikke op til selve bræen, men betragtede den lidt fra afstand, et flot syn. Sidst på eftermiddagen trak et tordenvejr hen over vigen. Det havde både kraftig vind og regn med sig, og så tog vinden til. Vi regnede med, at vinden ville lægge sig i løbet af aftenen. Det har de lovet i vejrudsigten for Litlvika, men her ved sengetid blæser det kraftigt. Vi ligger heldigvis på læ side af en meget solid flydebro og ligger roligt. De, der lå på den anden side af broen, forlod broen her ved 11-tiden, det var ikke muligt at ligge der. Det tegner til at blive en lidt urolig nat, hvis vinden ikke lægger sig. Bortset fra lidt uro fra vinden er alt vel ombord. En blæsende hilsen fra Svartisen.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bodø - Inndyr (mandag) d. 10. juli 2023
Så kom sommeren tilbage med sol fra en skyfri himmel, 23 grader og let vind fra nord. Vi fik provianteret (mad og vin) og var klar til afgang fra Bodø ved 11-tiden. Der var en smule vind – læns –så vi rullede genuaen ud og drev stille og roligt mod syd i det flotte vejr. Godt middag lagde vinden sig, og vi måtte have gang i motoren, men efter godt 1 time kom der atter lidt vind, og vi fortsatte for sejl, til vi nåede Inndyr, som vi valgte til vort næste stop. Det er længe siden, vi har sejlet så meget for sejl. Fin tur på ca. 19 sm. og godt 4 timer. Inndyr er et rigtig fint sted, men der er kun plads til 3-4 gæstebåde, og alle pladserne var besat, da vi ankom. Men en flink nordmand hoppede ned i sin motorbåd og flyttede, så der var plads til os. Det var planen, at vi ville besøge Salmon Center Gildeskål, der ligger tæt på havnen. Det lyder til at være noget helt andet, end det vi besøgte i Skutvik, men de havde desværre lukket om mandagen. Det blev en rigtig flot eftermiddag og aften i Inndyr, helt stille og med blankt vand. I morgen planlægger vi at sejle ind i Litlvika og besøge Svartisen, hvis vejret tillader, men det ser fornuftigt ud. En sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kjerringøy - Bodø (søndag) d. 9. juli 2023
Vi er sejlet til Kjerringøy for at besøge Kjerringøy Handelssted. Et stort frilandsmuseum, men kom for sent til at besøge det i går, så det ville vi i dag, inden vi fortsatte turen syd på. Det åbnede først kl. 11, så vi kunne sove længe. Det blev et rigtig fint besøg med en guide. Et rigtig flot museum med en lang historie. Flot, de har kunnet bevare så mange af de gamle bygninger og inventar. Det var turen værd. Efter frokost sejlede vi de godt 18 sm. til Bodø for at proviantere (mad og vin) og tanke diesel. Det var helt stille, så selv om vi kun skulle sejle 18 sm., blev det igen for motor. Vinden varierede mellem 0 og 2½ m/sek., og en stor del af turen havde vi blankt vand. Det har været overskyet og køligt i dag, men det skulle vende nu, og det klarede da også op sidst på aftenen, så vi håber. Alt vel ombord. En hilsen fra museumsgæsterne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skutvik - Kjerringøy (lørdag) d. 8. juli 2023
De har meldt et par dage med overskyet og lidt køligere vejr, og de fik ret. Efter nogle rigtig flotte dage på Lofoten stod vi op til en totalt overskyet himmel. Skyerne hang så lavt, at de højeste af klippetoppene var dækket af dem, og temp. nåede ikke meget over de 15 grader. Vi nåede dog at se et par glimt af solen, inden vi gik i seng. Vi har midnatssol indtil d. 15. juli her, hvor vi ligger. Vi havde sat Kjerringøy som dagens mål. Der er et frilandsmuseum, vi godt vil besøge. Det blev en tur på ca. 40 sm og 6½ time for motor på fladt vand, ingen vind af betydning. Det er højsæson for sejlere, og så sejler vi 40 sm og ser kun 2 både, det er lidt mærkeligt. Her i Kjerringøy lå der en gæstebåd uden besætning, da vi ankom, men her til aften er der kommet yderligere 3 både, det giver lidt liv på havnen. Kjerringøy er en rigtig ferieby med et utal af fine feriehuse, et nydeligt sted. Vi planlægger at besøge Kjerringøy Handelssted, et frilandsmuseum, i morgen, inden vi sejler til Bodø for at proviantere m.m. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skrova - Skutvik (fredag) d. 7. juli 2023
Det var så farvel til Lofoten. Vi sejlede fra Skrova til Skutvik på fastlandet, en lille tur på ca. 19 sm. Turen går over Vestfjorden, der går ind til Narvik. Der er flere anmærkninger på søkortet om risiko for farlige bølger. Turen i dag var nu ganske rolig, der var ingen bølger af betydning. Vi har stadig meget roligt vejr, og det ser ud til at fortsætte de kommende dage. De sidste dage har det været overskyet fra morgenstunden, og det er så klaret op i løbet af formiddagen. Det samme var tilfældet i dag. Vi havde valgt Skutvik som vort mål. For det første så det ud til at være en fin havn med alle faciliteter, og for det andet ville vi godt besøge Artic Salmon centeret, der skulle ligge i Skutvik. Vi kom ind i en bugt med nogle få broer, hvoraf den ene ende på en af broerne var gæstebro. Ingen havneanlæg, kun et færgeleje til færgen over til Svolvær. Ingen faciliteter af nogen art på havnen. Der var etableret faciliteter oppe på en plads til Bobiler, men der var godt nok langt op. Ingen by, kun nogle enkelte huse, hvoraf mange var sommerhuse, og så færgelejet. Arctic Salmon centeret lå et godt stykke uden for ”byen”. Vi fik traveskoene på og gik de små 2 km, der var ud til centeret. Det var traveturen værd. Det er et center, som lakseproducenterne har etableret for at fortælle folk om, hvor bæredygtigt det er at opdrætte laks og spise dem. Der er gratis adgang. Vi blev modtaget af en guide, der fortalte om lakseopdræt m.m., og så kunne vi ellers gå rundt og få en masse information på store skærme. Det var meget flot sat op. Lige uden for centerets vinduer lå en lille laksefarm. Fin aften i Skutvik, der var intet til at forstyrre udsigten. Håber ikke, der kommer vind i nat, for vi ligger meget åbent. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Stamsund - Skrova (torsdag) d. 6. juli 2023
Det var overskyet, da vi stod op, men det klarede hurtigt op, og vi fik en rigtig flot dag med sol fra en næsten skyfri himmel. Der ligger et højtryk over området, som skulle give os sol og flot vejr den næste uges tid, det tager vi med! Vi er sejlet lidt mere nord på til øen Skrova, en tur på ca. 19 sm. Det blev igen en tur på fladt vand, som til tider var spejlblankt. Skrova skulle være det sted på Lofoten, hvor der er flest solskinstimer, og øen lever til fulde op til sit ry i dag. Det er mærkeligt, for havde denne ø ligget i Danmark, og havde vi haft dette vejr, så havde der ligget 100 både i havnen (hvis der havde været lavet plads til det). Her lå vi 3 både ved en faldefærdig bro uden nogle former for faciliteter. Det er et rigtig fint sted, rent naturmæssigt, og en fin bebyggelse, der er spredt ud over øen. En fin afslutning på besøget på Lofoten. I morgen har vi planer om at sejle til Skutvik på Hamarøy, der ligger ovre tæt på fastlandet. Skipperinden har forfattet et nyt rejsebrev, der omhandler vore oplevelser på Lofoten. Alt vel ombord. En solskinshilsen fra Skrova

skrevet af Martin Leo Hansen 

Hamnøy - Stamsund (onsdag) d. 5. juli 2023
Det blev en meget urolig nat i Hamnøy havn rent vindmæssigt. Ud på natten begyndte det at blæse kraftigt. Vi lå godt fortøjet, så det var kun larmen, der generede. Jeg tror, det var faldvind fra de høje fjelde bag os, der kom susende ned gennem havnen. Da vi stod op, var der næsten stille. Vi har i den senere tid haft sol fra en meget blå himmel. Det havde de lavet om på i dag. Der lå et tykt, lavt skydække over hele området, og det blev liggende det meste af dagen. Vi kan rigtigt mærke solens magt. Det bliver køligt (15-16 grader), når den ikke skinner. Vi havde besluttet at sejle tilbage til øen Vestvågaøy og besøge Stamsund. En tur på ca. 20 sm. på næsten blankt vand. Der er ingen vind for tiden, og det fortsætter de kommende dage. Stamsund er også et fiskerleje, men i modsætning til dem, vi tidligere har besøgt, hvor fiskeriet er nedlagt og overtaget af turisme, så er der fuld gang i fiskeriet i Stamsund. Til gengæld er der ikke meget turisme. Byen er nem at overse. En lidt kølig hilsen fra Lofoten.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Henningsvær - Hamnøy (tirsdag) d. 4. juli 2023
Moskenesøy, der er den sydligste af de større øer på Lofoten, har flere havne på østsiden. Den første er Nusfjord, som vi har besøgt i bil. En lille samling huse, som er indrettet til frilandsmuseum, den sprang vi over. Så er der Hamnøy, Reine, Sørvågen og Å. Nogle ligger så tæt på hinanden, at man kan gå mellem dem. Ifølge beskrivelserne i havnelodsen, var Hamnøy den mest spændende, så den valgte vi at gå ind til. Det blev en tur på godt 28 sm. I begyndelsen havde vi lidt dønning, men det aftog hurtigt, og vi fik fladt vand; på størstedelen af turen havde vi spejlblankt vand. Så er det nemt at se hvaler, og vi mødte en meget stor flok delfiner, da vi sejlede lige igennem deres ”spisekammer”. Hamnøy er et meget lille sted, der kan ligge 2-3 gæstebåde. Det ligger utroligt smukt med meget høje fjelde lige ned til havnen. Det er, som mange af de andre havne på Lofoten, et nedlagt fiskerleje, hvor man har indrettet de gamle bygninger til restaurant og ferieboliger, men beholdt miljøet. Der var lavet et lille museum i en af fabriksbygningerne. Vejret har været rigtig flot i dag med sol og 19-20 grader. I morgen har vi planer om at sejle lidt nord på igen. Alt vel ombord. En sommerhilsen fra Hamnøy.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Svolvær - Henningsvær (mandag) d. 3. juli 2023
Derhjemme har vi ofte oplevet, at en kuling tager 3 dage. I forgårs havde vi vindstille, da vi sejlede til Trollfjord, i går kuling, og i dag havde vi ikke vind nok til at sejle de ca. 10 sm. til Henningsvær. Vi prøvede en lille times tid, men det blev til for lidt. Vejret er flot, når vi tager i betragtning, hvor langt nord på vi er. Sol fra en letskyet himmel, 17-18 grader og stille. Som sagt er vi kommet til Henningsvær, det mest besøgte fiskerleje på Lofoten. Der var krise her på øerne først i 80-erne, da fiskeriet svigtede på grund af mangel på fisk. Heldigvis blev der bygget en bro ud til øerne, og turisterne strømmede til øerne. Henningsvær består af to øer, der er forbundet af en dæmning/mole. Husene, der før blev brugt til forarbejdning og opbevaring af fisk, er nu lavet om til hoteller, restauranter, ferielejligheder og souvenirshops, så nu lever de af turisme. Som noget specielt har de et fodbold stadion; det er en sjældenhed på de små klippeøer. Vejret ser stabilt ud de næste mange dage, så vi fortsætter lidt syd på i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne på Henningsvær.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Svolvær (søndag) d. 2. juli 2023
Det blev en blæsende dag. De havde meldt kuling, og den kom. Vi lå meget i læ i Svolvær og mærkede den ikke rigtigt, men vi mærkede den på vor tur rundt på Lofoten. Vi havde lejet bil for at se Lofoten fra landsiden, og det blev en rigtig flot tur. Vi startede med at køre nordpå, ud forbi Austfjord, med den flotte udsigt ned over kirken. Fortsatte nordpå rundt på Austvågøy inden vi kørte forbi Svolvær og sydpå ned til Nusfjord, et gammelt fiskevær (fiskeleje), der er lavet om til frilandsmuseum. Det blev til et besøg på Vikingmuseet, inden vi tog en tur rundt om Gimsøy og besøgte Hov. På vej tilbage til Svolvær besøgte vi Lofoten Katedralen i Kabelvåg, en meget stor trækirke. Det blev en lang, men flot tur med et imponerende landskab. Der er flere steder, vi godt vil besøge, men det planlægger vi at gøre med båden, så vi har mere tid til at opleve stederne. Det er helt utroligt, hvor mange autocampere, der er på Lofoten, men vi kan godt forstå dem med den natur. En hilsen fra bilturisterne på Lofoten.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Svolvær - Trollfjord - Svolvær (lørdag) d. 1. juli
En af de store turistattraktioner på Lofoten er Trollfjord. En 2 sm lang fjord og kun 70 m bred ved indsejlingen, lidt bredere inde i bunden og omgivet af meget høje fjelde. Der er et utal af firmaer på torvet i Svolvær, der tilbyder ture ind til Trollfjord med turbåd eller rib båd, pris lidt under 1000,- NKR pr. person. Vi ville godt ind og se, hvad det var, og besluttede at sejle selv. Der er ca. 15 sm. derind. Vi forlod Marinepoolen i Svolvær, fik afleveret nøglen m.m. og begav os på vej. Det var et rigtig flot vejr med sol fra en skyfri himmel, vindstille, eller næsten, og 25 grader. Det gik fint på den første halvdel af turen, men så blev vi overfaldet af nogle store insekter, en mellemting mellem en stor flue og en hveps. De var ret generende, og dem slap vi først af med, da vi var på vej tilbage. Trollfjord var speciel og flot. Vi har dog set så mange smalle fjorde med høje fjelde langs siderne, at vældigt imponerede blev vi ikke, men en fin tur. Det er nok alle de sagn, der er om Trollfjord, der gør den så berømt. Vi valgte at sejle tilbage til Svolvær, men denne gang ville vi lægge os inde ved gæstebroerne inde i centrum af byen. Der har ikke været ret mange både i havnene, vi har besøgt indtil nu, men der blev helt fyldt op i Svolvær i dag. Om det er feriesæsonen, der er begyndt, eller varslet om kuling i morgen, der er årsag, ved jeg ikke. Vi fik en fin plads, var også tidligt inde. Endnu en varm sommerhilsen fra Lofoten.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Svolvær (fredag) d. 30. juni 2023
Vi har været turister i Svolvær i dag, selv om det næsten var for varmt at gå rundt i byen. Vi har haft 25 grader, sol fra en meget blå himmel og næsten vindstille. Vi er vist meget heldige, hvad vejret angår. Vi fik besøgt turistkontoret og planlagt, hvad vi ville se, nu vi er på Lofoten. De melder frisk til hård vind på søndag, så der har vi bestilt en bil, så vi kan se Lofoten fra landsiden. Ellers fik vi besøgt Krigsmindemuseet, et lille museum, der beskriver livet i Nordnorge under 2. verdenskrig. De har en meget stor samling af uniformer og effekter fra krigen og har gjort meget ud af at lave en beskrivelse af, hvorfra tingene stammer, fra hvilke personer, og hvad de har været ude for. Et virkelig informativt besøg. Derfra gik turen til Magic Ice. Et nedlagt fryserum, der er lavet om til galleri, hvor der var en meget stor udstilling af skulpturer lavet af is. Det var imponerende at se, hvad man kan lave ud af is. Der var en drink med i entreen, baren var lavet af isblokke, selv glassene til drinken var lavet af is. Vi blev iklædt tykke kapper og handsker, inden vi fik lov til at gå derind. Det var dejligt atter at komme ud i varmen. I morgen planlægger vi at sejle en tur til Trollfjorden. Alt vel trods varmen. En meget varm hilsen fra Lofoten.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nordskot - Svolvær (Lofoten) (torsdag) d. 29. juni 2023
Så nåede vi vort mål for turen i år - Lofoten. Vinden lagde sig i løbet af natten i Nordskot. Vi stod op til spejlblankt vand og en rigtig flot morgen. Vi havde sat Svolvær på Lofoten, en tur på godt 25 sm, som dagens mål, og som sædvanlig, har jeg lyst til at sige, var vinden lige i mod. Det skulle ikke undre mig, om den drejer i SV, når vi skal til at hjemad. Vi startede fint på fladt vand, men da vi kom et stykke ud, fik vi en del sø. Hvad der var årsag, ved jeg ikke, for den smule vind der var, burde ikke kunne danne så meget sø. Det aftog, da vi nærmede os Lofoten, og da vi kom til Svolvær, havde vi blankt vand. Vi valgte at gå ind til Marinepollen, en marina i Svolvær, efter anbefaling fra Henrik i s/y Nirvana og fandt en ledig plads. Ved hver plads er der et navn på ejeren og et tlf. nummer, som man ringer til og spørger, om pladsen er ledig. Det havde vi lidt besvær med, men kontaktede havnefogeden, som sagde ok for, at vi kunne ligge der. Lidt problemer med nøglen m.m. Vi var en tur inde i centrum af Svolvær om eftermiddagen, en fin by, men det første indtryk er lidt rodet. Vi har planer om at blive her et par dage og evt. leje en bil og køre lidt rundt på Lofoten. Vejret er rigtig flot, som sagt stille, sol fra en skyfri himmel og ca. 23 grader. Alt vel ombord. En solskinshilsen fra Lofoten.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bodø - Nordskot (onsdag) d. 28. juni 2023
Det var det samme vejr, vi stod op til i Bodø, som det vi havde, da vi gik til køjs: tåge med finregn. Der var meget ringe sigt, men de havde lovet, at det ville klare op i løbet af formiddagen. Vi trak den lidt, havde ikke så travlt med at komme ud i den tætte tåge. Ved 10 tiden besluttede vi at tage af sted. Det ville jo klare op i løbet af formiddagen, havde de lovet, men det kom ikke til at holde stik. Det gik uden problemer. Vi havde radaren kørende og holdt godt udkik, og så var der ingen trafik af betydning. Vi er jo på vej til Lofoten, og der er en meget lang sejlads til Svolvær eller to mindre. Vi har valgt at tage turen ad to gange og havde sat Nordskot som dagens mål, en tur på ca. 37 sm. Som normalt i tåge var der ingen vind. Det klarede en smule op i løbet af eftermiddagen, men det var først om aftenen, det for alvor blev klart. Det var et dårligt valg, vi havde gjort, ved at gå til Nordskot. Havnen ligger i en stor bugt, godt beskyttet, men bugten er stor, og det var nok til, at den svage nordlige vind kunne give skvulp og uro i båden. Havnen/broen vi ligger ved, ligger på sydsiden af bugten. Vinden plejer at lægge sig om natten, håber også, den gør i nat. Nordskot er en meget lille sted, nærmest kun en bro for hurtigfærgen, en selvbetjeningslandhandel og et lille museum. Det er vist herfra, man tager sin jolle og sejler ud til de forskellige øer. Der er nogle rigtig flotte omgivelser. Alt vel, håber på en rolig nat. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bodø (tirsdag) d. 27. juni 2023
Så blev vi færdige med Bodø. Dvs. vi fik set det, vi gerne ville se. Vi fik bl.a. besøgt den meget specielle domkirke. Den oprindelige blev bombet under krigen, og der blev opført en ny i beton. En meget enkel kirke, men nydelig. Vi fik provianteret og er nu klar til at fortsætte mod Lofoten. Vi har haft et rigtig flot sommervejr i dag. Vi havde det næsten for varmt – 27 grader, men heldigvis var der lidt vind. Hen under aften skete der et omslag i vejret. Vi var ude og gå en tur, da vi kunne se, at havgus/tåge kom rullende ind over Bodø ude fra havet. Med et faldt temperaturen ca. 10 grader, og folk på fortovsrestauranterne, der sad i sommertøj, fik travlt med at blive færdige. De lover overskyet og køligt i morgen, men derefter skulle vi igen få sol og varme. Alt vel ombord. En hilsen fra Bodø.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Danmark - Bodø med fly (mandag) d. 26. juni 2023
Så er vi igen ombord på Nausikaa, der har ligget den sidste uge i Bodø uden besætning. Alt vel ombord. Der var uvejr i Danmark, da vi tog hjemmefra. En front passerede landet med regn, skybrud mange steder, torden og vind. Vi var heldige. Helle, en af vore venner, havde tilbudt at køre os til Billund. Det var rigtig dejligt i det vejr, tusind tak for det! Inden vi skulle med flyet til Oslo, var fronten passeret, og vi havde en nogenlunde tur til Oslo. Der var en del turbulens i forbindelse med fronten, men ikke voldsomt. Turen fra Oslo til Bodø var rigtig flot. Vi kunne se landskabet under os, og der er stadig meget sne på fjeldene, et flot syn. Turen blev gennemført uden de store forsinkelser, og vi landede i Bodø til sol fra en skyfri himmel, helt stille og 23 grader. Som sagt var alt vel ombord, og efter lidt aftensmad fandt vi hurtigt til køjs og denne gang uden uldtæpper. Vi bliver nok i Bodø i morgen, skal have provianteret m.m. En hilsen fra det sommerlige Norge.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bodø - Danmark med fly (søndag) d. 18. juni 2023
Så er vi hjemme i Kolding efter en rejse med lidt forsinkelser. Vi stod op til en flot morgen i Bodø, som vi har gjort de sidste dage. Lidt ærgerligt at skulle forlade båden lige nu med det vejr, men det kommer forhåbentlig igen. Vi gik ud til lufthavnen, den ligger ca. 15 minutters gang fra gæstehavnen, og uden bagage var det ingen problem. Vi kom også afsted næsten til tiden, kun 20 min. forsinket, og landede i Oslo til tiden. Men så var det også slut med ’til tiden’. Da vi kom ned i afgangsterminalen for flyet til Billund, var der kaos. Endnu ikke for afgangen til Billund, det var afgangen til Ålborg og Göteborg, som folk sad og ventede på. Flyet til Ålborg var 1½ time forsinket, og lidt efter kom meddelelsen til os: Vort fly havde tekniske problemer. Det skulle afgå kl. 15:35, men var foreløbig udsat til kl. 17:00. Vi kom afsted kl. 17:15 og landede kl. 18:05 (planlagt 16:40). Lufthavnsbussen til Kolding kørte kl. 17:35 og næste kl. 20:35, så der blev tid til en middag i lufthavnen, inden vi kørte til Kolding, hvor vi kom for sent til sidste bybus, så det blev en taxa hjem. Vi var hjemme ca. kl. 22. Det blev en lang rejsedag. Alt stod vel til derhjemme. Ukrudtet har ikke rigtigt kunne vokse på grund af tørken, så det får vi snart bugt med. Vi holder nu en lille pause med opdatering af logbogen, men vender tilbage mandag d. 26. juni, hvor vi rejser tilbage til Bodø. En hilsen fra en træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bodø (lørdag) d. 17. juni 2023
Endnu en rigtig flot sommerdag. Solen har skinnet fra en skyfri og knaldblå himmel hele døgnet, og vi har haft ca. 22 grader. Hvor der var pålandsvind, var det lidt køligere, vandet er stadig koldt. Det er weekend, og de lokale er for alvor kommet i sommertøjet, og fortovsrestauranterne var propfyldte med gæster. Formiddagen gik med lidt vedligeholdelse og et besøg på Vinmonopolet, så vi har vin til den videre tur, når vi kommer tilbage fra Danmark. Om eftermiddagen var vi en tur ude på Flymuseet, et meget stort og flot museum, der er delt i to dele. Et krigsflymuseum og et civilt flymuseum. Det viste udviklingen af luftfarten i Norge lige fra ballontiden og op til nu. Absolut et besøg værd, hvis man interesserer sig en lille smule for fly eller Norges historie under krigene. Vi skulle have fået tilsendt vore boarding-pass, men der kom i stedet en meddelelse om, at der var tekniske problemer, så de desværre ikke kunne tilbyde den service. Så skipper måtte selv i gang med check in. Vi er nu klar til hjemturen i morgen middag. Skipperinden har lagt et nyt rejsebrev ind for turen fra Leirvik og op til Bodø. Endnu en varm solskinshilsen fra Bodø.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bodø (fredag) d. 16. juni 2023
Sikke et vejr vi stod op til! Sol fra en skyfri og meget blå himmel og havblik. De havde lovet 15-16 grader i dag, og det kom til at holde stik. Der kom en smule vind i løbet af dagen, og den var kølig, men hvor der var læ og sol, var der varmt. De lokale havde fundet shorts, T-shirts og andet sommertøj frem og fik luftet deres meget hvide ben. Fortovsrestauranterne og cafeerne blev fyldt op i takt med, at folk fik fri, der var feriestemning i Bodø. Vi var på en lille indkøbstur, inden der blev holdt vaskedag. Vi kom i bund med vasketøjet. Det var lige før, at det var hurtigere at tørre tøjet på en tørresnor ombord end i tørretumbleren. Det var en forkert disposition at vaske i dag. Vi ville godt have været ud og se Kjerringøy Handelssted, et frilandsmuseum, men damen på turistkontoret gjorde os opmærksom på, at vi godt kunne komme derud med bus, men lørdag og søndag gik der ingen bus retur. Vi havde planlagt at tage derud i morgen, det skulle altså have været i dag. Vi ville også have været ind og se den meget specielle domkirke og var der kl. 14:45. Den er kun åben mandag til fredag og kun til kl. 14:30, så den så vi heller ikke. Måske, når vi kommer tilbage fra tuen til Danmark. Vi flyver jo hjem på søndag. Vi har sagt farvel til Jette og Johannes fra s/y Aurora. De tog færgen til Lofoten her til formiddag og sejler hjemad, når de kommer retur til Bodø på søndag. Vi har nogle overvejelser angående vort flag. Normalt tager vi flaget ned ved solnedgang, men her i Bodø går solen først ned d. 14. juli, så…. Vi har besluttet at lade det sidde oppe døgnet rundt, det gør nordmændene. Det er for øvrigt en meget speciel fornemmelse, at solen ikke går ned. Alt vel ombord. En hilsen fra et solbeskinnet Bodø.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bodø (torsdag) d. 15. juni 2023
Vi nåede Bodø efter nøjagtig en måned. Vi har sejlet 1105 sm, ligget stille 2 dage på grund af kuling (Sæby og Skudeneshavn), 3 dage på grund af massiv dagsregn samt 3 dage på grund af blæst, regn og kulde. Det har været en kold fornøjelse. Vi håber på lidt lunere vejr, når vi kommer tilbage fra turen til Danmark. I dag har vi været på udflugt til Saltstraumen, Verdens kraftigste tidevandsstrøm. Der udgives en tabel over, hvornår strømmen er kraftigst, og det passede med en bus fra Bodø og derud. Det var imponerende at se vandmasserne presse sig igennem sundet. Strømmen i sundet kan nå op på 20 knob, og der passerer 400 millioner liter vand pr. tidevandsperiode. Der var nogle enorme strømhvirvler og stor forskel på niveauet på grund af hvirvlerne. Landskabet omkring Saltstraumen var storslået, med de sneklædte fjelde i baggrunden. Absolut et besøg værd. En hilsen fra turisterne i Bodø.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vågaholmen - Bodø (onsdag) d. 14. juni 2023
Det holdt tørt i går og det samme i dag, men det kniber stadig med temperaturen. Der lå et tykt skylag over hele området i dag, og det lå lavt. Alle de lidt højere fjeldes toppe var skjult oppe i skyerne. Vi så kun solen i et meget kort øjeblik, så igen en kold tur. Det blev igen for motor. Der var ingen vind at sejle på, meget af tiden var vandet spejlblankt. Vi nåede Bodø efter ca. 48 sm. og knap 7½ time. Vi har bestilt fly hjem på søndag. Vi skal hjem til guldbryllup og studentergilde, her fra Bodø, så vi bliver liggende her, til vi kommer tilbage om 1½ uge. Vi har fået en fin og godt beskyttet plads, så vi kan tage hjem uden at tænke på båden. Nu skal vi så se lidt nærmere på Bodø de kommende dage. Jette og Johannes i s/y Aurora, som vi har fulgtes med, er også kommet til Bodø. Alt vel ombord trods kulden. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sandnessjøen - Vågaholmen (tirsdag) d. 13. juni 2023
Vi stod op til overskyet, let til jævn V-lig vind og koldt. Det har blæst og regnet det meste af natten, men var holdt op, da vi stod op. Vi fik banket på nabobåden kvarter over otte, en Najad 371, og fortalte, at vi snart ønskede at sejlede. Han flyttede med det samme, og vi satte kurs nord over. Vi havde sat Vågaholmen som dagens mål, en tur på ca. 46 sm. (halvejs til Bodø). Da vi kom uden for havnen, satte vi sejl, og det gik fint nord på, men efter ca. 1½ time lagde vinden sig og drejede til nord, og vi måtte have gang i motoren. Resten af turen blev for motor. De sidste 3 kvarter kunne vi godt havde sejlet for sejl, men var for dovne til at sætte dem. Vi ankom til Vågaholmen efter 7½ time. Det blev en meget kold tur. Det var overskyet på det meste af turen, først til sidst var der lidt huller i skyerne, og solen tittede frem. Det hjalp straks på temperaturen. På turen til Vågaholmen passerede vi Polarcirklen: 66-33-39 Nordlig bredde. Vågaholmen er et lidt specielt sted. Der er ikke meget bagland, men en stor XL-Byg, der også sælger både og tilbehør samt et stort supermarked. De må leve af beboerne på alle øerne ude i skærgården. Endnu en kold hilsen fra det nordlige Norge.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sandnessjøen (mandag) d. 12. juni 2023
Vejrmeldingen kom desværre til at holde stik. Det blev til endnu en meget våd og blæsende dag i Sandnessjøen, men ikke så kold. Der var enkelte ophold i regnvejret, og dem benyttede vi til at se lidt på byen og få købt lidt proviant. Ellers gik dagen med lidt vedligeholdelse og en god bog nede om læ. Det blev en våd fornøjelse, da vi skulle til skippermøde på s/y Aurora - de ligger på en anden bro. Vi skulle have planlagt turen i morgen, hvor det forhåbentlig bliver sejlvejr. Det endte med, at vi besluttede at sejle til Vågaholmen. Det er ca. halvvejs til Bodø, hvorfra vi har fly hjem på søndag. På turen til Vågaholmen passerer vi Polarcirklen. Det er lidt underligt at se vejrmeldingerne: Hvis det er klart, melder de sol alle 24 timer, der er ikke noget der hedder nat heroppe. Trods regn og blæst, så er alt vel ombord. Endnu en våd og blæsende hilsen fra Nordnorge.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sandnessjøen (søndag) d. 11. juni 2023
De fik ret, hvad angik vejrudsigten. Det har blæst og regnet det meste af dagen. De meldte kuling i vindstødene, og det fik vi godt og vel. Det var ikke meget, vi var uden for cockpitteltet i dag. Lige så flot og storslået, som Norges landskab var i går, med sol og rolige vinde, ligeså trist og truende var det i dag. Et rigtig trist vejr, som fortsætter i morgen, men så skulle vi igen få tørt og pænt vejr. I går, da vi var i Brønnøysund, var vi midtvejs på Norges vestkyst. Der var 840 km. til Lindenes, Norges sydligste punkt, og der var 840 km. til Nordkap. Vi har ingen planer om at sejle til Nordkap, vi skal ’bare’ til Lofoten. Vi har 89 sm. til Bodø, hvorfra vi planlægger at rejse hjem i uge 25 til diverse fester. Skipper har det fint efter operationen i går. Har lidt ondt i halsen, men det er ømhed fra undersøgelsen, fiskebenet er væk. Alt vel ombord. En våd og meget blæsende hilsen fra Sandnessjøen.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Brønnøysund - Sandnessjøen (lørdag) d. 10. juni 2023
Vi stod op til et rigtigt flot vejr, men det havde vi også forventet - det er Johannes’ fødselsdag. Et stort tillykke med fødselsdagen! Som sagt stod vi op til en flot morgen med sol, vindstille og varmt, efter nordnorske forhold. Vi havde ca. 18 grader. Efter at have vinket farvel til s/y ZigZag, han fortsatte nordpå, gjorde vi klar til afgang, og ifølge vejrmeldingen skulle vi få mulighed for en dag med sejl. Men virkeligheden var en anden, der var ingen vind. Vi sejlede en stor del af turen på spejlblankt vand, og der blev solbadet i cockpittet. Norge viste sig fra sin pæne side. Jo længere nordpå vi kommer, jo mere sne er der på toppen af fjeldene, og nu ligger der også sne på sydsiden af fjeldene. Et flot syn med sol på. Lige inden vi nåede Sandnessjøen, passerede vi De 7 Søstre, 7 markante fjeldtoppe, i dag med sne på toppen. Vi nåede Sandnessjøen efter ca. 37 sm. og 6 timer. Der var desværre et fiskeben, der fredag aften havde sat sig fast i halsen på skipper. Det ville hverken den ene eller anden vej. Så snart vi havde fået fortøjet i Sandnessjøen, opsøgte vi lægevagten, som henviste os til sygehuset, og det blev et længere ophold. Jeg havde forestillet mig, at de fiskede fiskebenet op med et eller andet, og så var det overstået. Men jeg fik taget røntgenbilleder, blodprøver, diverse undersøgelser og endte på operationsbordet. Det havde jeg ikke forestillet mig, men de fik fjernet fiskebenet. En begivenhedsrig dag. Det var en meget positiv oplevelse. Alle, vi var i forbindelse med, var meget søde og ønskede os en fortsat god tur og kom med anbefalinger på steder, vi absolut måtte besøge. Nu er alt vel igen. En hilsen fra et sommerligt Vestnorge.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Rørvik - Bønnøysund (fredag) d. 9. juni 2023
De havde meldt 16-18 grader i dag. Det var godt nok ikke der, hvor vi var. Det kan godt være, at der har været så varmt inde i land, hvor der var læ. Ude på vandet, hvor vi var, var der de sædvanlige ca. 10 grader, vandet er ca. 9,5 grader. Vi startede i næsten vindstille, og i løbet af dagen tiltog vinden til jævn til frisk vind fra NØ. Lige den retning vi skulle, så igen en dag for motor. I morgen melder de S-lig vind, håber vi da får sejlene rullet ud. Vi er kommet til Brønnøysund efter godt 46 sm. og knap 8 timer. I løbet af aftenen ankom Villy i s/y ZigZig. Det er den 4. FTLF-sejler der vil til Lofoten. Han sejler alene i en stor katamaran, hans kone kommer flyvende til Lofoten om et par uger. Hyggeligt lige at hilse på ham. Solen har skinnet hele dagen, og vi håber, den gør det samme i morgen. Der er desværre en front på vej mod os i løbet af et par dage. Alt vel ombord. En blæsende solskinshilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Hongsand - Rørvik (torsdag) d. 8. juni 2023
Endelig fik vi solen at se i en længere periode, men varmen lader vente på sig. Det er stadig kun ca. 10 grader midt på dagen. Det har regnet meget i nat, men det var begyndt at klare op, da vi stod op, og i løbet af formiddagen havde vi letskyet vejr. Vi slap for regn i dag. Vi havde sat Rørvik som dagens mål, en tur på ca. 57 sm. Vi havde modvind på hele turen, i perioder kunne genuaen hjælpe lidt, men vi havde motoren på hele turen. Det blev for det meste skærgårdssejlads på fladt vand, vi måtte dog ud et par enkelte steder, hvor vi mærkede dønningerne fra Nordatlanten. Det er forbavsende få gæstepladser, der er i havnene. Her i Rørvik er der plads til 6 gæstebåde. Der var god plads, da vi ankom, men inden aften lå man i lag. På den anden side af broen vi lå på, lå en rejefisker som solgte friskfangede, kogte rejer, så det blev til lækre rejemadder til aften. Det hjælper gevaldigt på humøret, at solen skinner, her til aften fra en skyfri himmel. Alt vel ombord. En solskinshilsen fra Vestnorge.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Brekstad - Hongsand (onsdag) d. 7. juni 2023
Det har regnet i nat og her til morgen, men det klarede op, så vi besluttede at sejle videre og havde sat Hongsand som dagens mål, en tur på ca. 46 sm. Da vi fik tændt AIS’en, kunne vi se, at Henrik Neve i s/y Nirvana netop havde passeret os. Det er også nogle fra FTLF. Vi indhentede ham i løbet af formiddagen og fik hilst på ham. De havde stoppet motoren og sat en genua og havde fiskesnøren ude, det var derfor vi indhentede dem. Så er vi 3 både, og den 4. er på vej. Det er Villy i ZigZag, han ligger et stykke bag os. Vi havde et ok vejr om formiddagen, men ved middagstid begyndte det at regne, og det sidste stykke blev en våd og kold fornøjelse. De melder heldigvis tørvejr i morgen. Der er et højtryk, der nærmer sig ude fra Nordatlanten, og det skulle give os nogle dage med lunt vejr. De melder op til 18-20 grader på fredag og nogle dage frem. Det glæder vi os til, håber metrologerne får ret denne gang. Vi har planer om at sejle til Rørvik i morgen. En meget våd og kold hilsen fra Hongsand.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Brekstad (tirsdag) d. 6. juni 2023
De havde meldt regn og blæst i dag, og det sammen med 9 grader gjorde, at vi valgte at tage en overliggerdag i Brekstad. Der er fin færgeforbindelse fra Brekstad til Trondheim, og færgen ligger næsten nabo til os, så vi besluttede at tage færgen ind til Trondheim. Det er en hurtigfærge, som gør turen på 50 min. Så er vi fri for at sejle ind til Trondheim på vejen tilbage. Jette og Johannes fra s/y Aurora ville også med derind. Vi havde en rigtig fin tur, fik besøgt Nidaros Cathedralen, domkirken hvor man i ældre tid kronede den norske konge. En imponerende bygning og flot indvendig. Vi var på en lille byvandring over den gamle bybro, ned ad de gamle gader langs de gamle lagerbygninger og ned til det gamle skibsværft, der er lavet om til restauranter m.m. Det holdt tørvejr, indtil vi var tæt på færgeterminalen, så regnen har ikke generet os i dag, men varmt er det ikke. Vi har set lidt på vejret i morgen, og det ser ikke for godt ud. De melder regn og 8-9 grader, så vi vil se på vejrmeldingen i morgen tidlig, inden vi beslutter os for at sejle videre. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Trondheim.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kristiansund - Brekstad (mandag) d. 5. juni 2023
Det blev ikke til en overliggerdag i Kristiansund, det må vente til i morgen. Vi besluttede at fortsætte til Brekstad, en lidt lang tur på ca. 65 sm. De havde ikke lovet regn før om eftermiddagen, men det har regnet her til morgen, og vi fik flere byger på turen. Det blev en hurtig tur. Vi havde ca. 1½ knob medstrøm på størstedelen af turen, så da vi kom i havn i Brekstad, viste loggen 59 sm., men vi havde sejlet godt 65 over grunden. Turen tog ca. 9 timer. Vi blev budt velkommen til Brekstad af ca. 25 jagerfly, en del af dem var F35, sikke en larm. Der er en stor militærøvelse, og der kom mange militærfolk fra flere lande, som skulle overnatte på hotellet, der ligger på havnen i Brekstad. Vi tager en overliggerdag i morgen og har talt om at tage en hurtigfærge til Trondheim, men det kommer an på flere ting, så vi får se. Turen i dag var som den anden dag hunde kold. Vi havde en svag medvind, som stod lige ind i cockpittet. Bortset fra kulden er alt vel. Som jeg skrev forleden, er vi lidt for tidligt på den. I den kommende weekend melder de 25 grader i Trondheim. Endnu en kold sejlerhilsen fra Nordnorge.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bud - Kristiansund (søndag) d. 4. juni 2023
Endelig en dag uden regn. Vi stod op til solskin i Bud. Det holdt dog ikke så længe, men vi så solen flere gange i løbet af dagen, og så var det næsten helt stille. Vi har stadig ca. 9 grader midt på dagen. Vi havde aftalt med Jette og Johannes, at vi sejlede til Kristiansund. De ville tage den lidt til søs, mens vi ville gå lidt ind i landet. Vi havde en rigtig dejlig tur. Den smule vind der var (den er kold) kom fra NV, næsten lige imod os, så er der læ i cockpittet, og så føles det ikke så koldt. Vi startede med en vippetur lige uden for Bud havn, men det var hurtigt overstået, og så gik det indenskærs på fladt vand. Der var et enkelt åbent stykke, hvor dønningerne ude fra havet havde frit løb, og der fik vi dønning at mærke, men ellers en meget rolig sejlads. Da vi kom op til højbroen på Atlanterhavsvejen, hvor vi kunne sejle ind i landet, drejede vi af, mens s/y Aurora fortsatte udenskærs. Vi sejlede inden om Averöya, en rigtig flot tur på helt fladt vand, og så snart vi kom lidt væk fra havet, steg temperaturen. Vi sejlede langs høje fjelde med nyudsprungne træer og sne på toppen. Vi nåede Kristiansund efter knap 40 sm. og 6 timer. Var lidt rundt i Kristiansund, men der var meget dødt, sådan en kold søndag eftermiddag/aften, og alt var lukket. Vi havde oprindeligt regnet med at tage en overliggerdag her i Kristiansund, men da de lover sejlvejr i morgen og regn og frisk vind på tirsdag, sejler vi nok i morgen og tager en overligger dag på tirsdag. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ulsteinvik - Bud (lørdag) d. 3. juni 2023
Håber, sommeren snart indhenter os. I Ulsteinvik, hvor vi har ligget i nat, har vi 8-9 grader og torsdag d. 10. melder de 18 grader, så varmen ligger lige syd for os. Men hvornår den indhenter os, er svært at vide. Vi bevæger os fortsat nord på og kom i dag til Bud, en slags ventehavn for det næste åbne stykke. Heller ikke i dag slap vi for lidt regn, det ramte os sidst på dagen. Vi startede i meget let vind, som friskede en smule i løbet af dagen og for første gang, mens vi har været i Norge, fik vi mulighed for at sejle for sejl (ca. halvdelen af turen). Vi havde vinden ind agten for tværs, og det gav vind i cockpittet. Indtil nu har vi konstant haft modvind og læ under sprayhooden, men i dag havde vi ingen læ, og selv med 4-5 lag tøj på frøs skipperinden, sådan rigtigt. Så det var dejligt at komme i havn og få lidt varme på. Vi havde en rolig tur undtagen de sidste par sm. ind til Bud, hvor vi fik Nordatlantens bølger at mærke. Turen i dag var på ca. 49 sm. og tog 8 timer. I morgen planlægger vi at sejle til Kristiansund. Alt vel ombord trods kulden. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Silda - Ulsteinvik (fredag) d. 2. juni 2023
Vi stod op på den lille ø Silda ca. 5 sm. syd for Stadlandet, til en rigtig flot, men kold morgen. Det var helt stille, der kom senere en svag (ca. 1 m/sek.) vind fra NØ, og så var det overskyet. Ifølge meteorologisk målestation på Stadlandet skulle vi få 0,6 til 0,8 m bølger/dønninger, og det kom til at holde stik. Vi rundede Stadlandet på næsten blankt vand og med den varslede dønning. Det blev en meget afslappende tur rundt om den berygtede pynt. Vi blev lidt til havs, inden vi gik ind i skærgården og fortsatte til Ulsteinvik (Borgarøya). Det blev en fin tur på ca. 36 sm, og det tog godt 5½ time. De havde ikke meldt regnvejr i dag, og vi havde håbet på, at vi kunne skrive: Endelig en dag uden regn! Men sådan skulle det ikke gå. Lidt før vi nåede Ulsteinvik, trak det sammen, og vi fik nogle timer med finregn. Det klarede dog op i løbet af aftenen. Det går stille og roligt nord på, og i morgen regner vi med at nå Bud. Det med, at de havde lovet 2 cifrede varme grader, kom ikke til at holde stik, vi havde i dag 9 grader. Trods kulden er alt vel ombord. En hilsen fra dem der har rundet Stadlandet.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Knutholmen (Kalvåg) - Silda (torsdag) d. 1. juni 2023
Vi stod op til en flot, men kold morgen i Knutholmen. Solen skinnede, det pynter gevaldigt. Det varede dog ikke længe, inden skyerne dukkede op, og vi slap heller ikke for et par regnbyger på turen til Silda. Så snart vi kommer lidt ind i landet bag de høje fjelde, så fortættes skyerne, når de rammer fjeldet og falder ned som regn. Det var ellers en rigtig flot tur med meget høje fjelde på begge sider og med sne på toppen. Vi havde aftalt med Jette og Johannes, at vi ville sejle forbi Måløy og ud til en lille ø lidt nord for. Silda er en lille bilfri ø. Det blev i dag en tur på godt 25 sm. Vi ligger nu, så vi kan se Stadlandet, som vi planlægger at runde i morgen. Det er et meget berygtet sted for dets voldsomme bølger. Hurtigruten, med de store skibe, der sejler op langs Norges vestkyst, har flere gange ligget i mange dage og ventet på, at vejret skulle blive, så den kunne runde Stadlandet. Det er, når vinterstormene raser. Det har bevirket, at nordmændene er begyndt at hugge en tunnel gennem et fjeld, så de kan undgå Stadlandet. Tunnelen bliver, så vidt jeg husker, 42 m høj og 12 meter dyb, lidt af et projekt. Her er ganske dejligt på Silda bortset fra kulden. Selv om solen skinner, er der hundekoldt. De har for øvrigt lovet 2 cifrede varmegrader i de kommende dage - i dag havde vi 10 grader. Alt vel ombord. En kold solskinshilsen fra Norge.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Askvoll - Knutholmen (Kalvåg) (onsdag) d. 31. maj 2023
Skyerne hang lavt over Askvoll, da vi stod op. Det har regnet i nat, men det var holdt op, og de havde lovet opklaring. Den lod nu vente på sig. Vi fik et glimt af solen, da vi lagde til i Knuholmen (Kalvåg). Der kom desværre skyer igen sidst på dagen. Her er nu pænest, når solen skinner. Det blev igen en dag for motor i meget svag vind, men hellere det end hård vind. Som sagt hang skyerne lavt og dækkede toppen af fjeldene. Det er også et flot syn, men lidt dystert. Vi passerede Stavfjorden på turen, og selv om vi sejlede et pænt stykke inde i landet, kunne vi tydeligt mærke dønningerne ude fra Nordatlanten. Turen i dag var på ca. 28 sm. En distance, der var til at overse, så der blev tid til at se lidt på byen og få handlet lidt. Vi holder vort daglige ’skippermøde’ med s/y Aurora, hvor vi planlægger næste dags tur, og i morgen går turen til en lille ø Silda, inden vi runder Stadlandet. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Leirvik (Hyllestad) - Askvoll (tirsdag) d. 30. maj 2023
Vi stod op til finregn og skyer, der hang så lavt, at de dækkede fjeldtoppene. Inden vi var klar til afgang, var det holdt op med at regne. Vi havde sat Askvoll som dagens mål, en tur på ca. 25 sm. Det blev en fin tur i meget svag vind fra forskellige retninger og fladt vand. Vi sejlede langs meget høje fjelde, hvor toppen mange steder var skjult i skyerne, men det holdt tørvejr indtil her i aften, hvor det igen er begyndt at regne. Askvoll er et fint sted med gode faciliteter. Der er bl.a. fri afbenyttelse af vaskemaskiner og tørretumblere, når man har betalt havnepenge (150,- danske kroner), det benyttede vi os af. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Leirvik (Hyllestad) (2. Pinsedag) d. 29. maj 2023
Det blev en meget våd 2. Pinsedag. De havde meldt dagsregn, og det kom til at holde stik. Som jeg skrev i går, har vi ikke noget imod at sejle i regnvejr, men når det samtidig er hundekoldt, så har vi ikke lyst. Vi havde aftalt med Jette og Johannes, at vi tog en overliggerdag her i Leirvik (Hyllestad). Det begyndte at regne ved 7-tiden, og det fortsatte uafbrudt til 6-7 tiden om aftenen. Vi var ikke uden for cockpitteltet i dag, hyggede os nede om læ med en bog, kryds og tværs og sudoku, og sæsonens første rejsebrev blev skrevet. I morgen regner vi med at fortsætte nord på. Vi har ikke så travlt i øjeblikket, på fredag eller lørdag skulle det være til at passere Stadlandet, et af de kritiske steder på Norges vestkyst, og der er max 2 dages sejlads op til. Der er masser af spændende steder at besøge på turen derop. En meget våd og kold hilsen fra Norge.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Strusshamn - Leirvik (Hyllestad) (Pinsedag) d. 28. maj 2023
’Polarekspeditionen’ som Leo Schmidt kalder vor tur mod Lofoten, er nu nået til Sognefjorden. Vi ligger i Leirvik (Hyllestad) på nordsiden af Sognefjordens begyndelse. Temperaturen kunne godt minde om sådan en ekspedition, men i løbet af nogle dage kommer vi op på tocifrede varmegrader, det glæder vi os til. Vi har haft en fin tur i dag fra Strusshamn og her op. Det blev indenskærs hele vejen gennem meget smalle passager, hvor vi rigtigt kunne nyde landskabet. Vejret var nogenlunde, vi havde modvind på næsten hele turen. Det vidste vi godt, at vi ville få, så igen en dag for motor. Vi slap heller ikke for enkelte regnbyger, og når det regner, er koldt og blæser samtidig, så er det ikke behageligt. Godt, man kan gå i læ under sprayhooden. De havde varslet bygerne og lovet opklaring sidst på dagen, som vi også fik. Vi havde en fin aften i Leirvik. Turen blev på knap 58 sm. og tog 9½ time, vi havde en hel del modstrøm. I morgen bliver vi i Leirvik og hygger os sammen med Jette og Johannes i s/y Aurora, de melder dagsregn. Normalt har jeg ikke noget imod at sejle i regnvejr, men som sagt er det ikke behageligt, når det også er koldt og blæser. En hilsen fra en stille og flot aften i Leirvik.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Strusshamn (Pinselørdag) d. 27. maj 2023
De fik desværre ret, hvad angik vejrmeldingen. Det har regnet og blæst hele dagen, først her til aften klarede det lidt op, og så har det været hunde koldt, 8-9 grader. Det er det dårligste pinsevejr, vi nogensinde har oplevet. Vi har opholdt os nede om læ med oliefyret kørende hele dagen, bortset fra en tur op til den lokale Rema 1000 efter lidt proviant i et kort ophold mellem et par byger. Det skulle heldigvis blive lidt bedre rent vejrmæssigt i morgen, hvor vi har planer om at sejle lidt nord på, hvis vejrudsigten altså holder. Dejligt, at vi har fået nogle at følges med, det hjælper lidt på det hele. Trods elendigt vejr er alt vel ombord. En våd og kold hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Strusshamn (fredag) d. 26. maj 2023
Vi havde planlagt at tage en overliggerdag her i Strusshamn. For det første ville vi vente på s/y Aurora med Jette og Johannes, der havde meldt deres ankomst til havnen sidst på dagen, og så ville vi en tur i til Bergen for at se lidt på byen og besøge Vinmonopolet. Vi havde kun den tilladte ration af vin og spiritus med fra Danmark, og den må jo suppleres. Vi tog bussen ind til byen, men fik ikke set ret meget af byen. Det regnede, som det vist ofte gør i Bergen, så vi valgte at tage tilbage til Strusshamn ret hurtigt. Jette og Johannes kom som planlagt sidst på eftermiddagen, et glædeligt gensyn og hyggeligt samvær i s/y Aurora. Vi drøftede morgendagen og blev enige om at blive endnu en dag i Strusshamn. De melder hård vind fra syd, ikke den værste vindretning, når vi skal nord på, men koldt og regn. Det er for surt, når de kun melder 9 grader. Vi får se, hvad morgendagen bringer. Vi ønsker alle en rigtig God Pinse! Heldigvis er der bedre vejr i DK end her. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sagvåg - Strusshamn (torsdag) d. 25. maj 2023
Så kom vi lidt længere nord på og ligger i Strusshamn i nærheden af Bergen. Vi startede i let vind og vekslende skydække fra Sagvåg og valgte at gå øst om Stord. Der er mest plads, frit vand til at sejle for sejl. Vi startede for sejl syd om Stord, men var ikke kommet ret langt op ad østkysten, før vinden drejede i NV og tiltog, det vil sige, vi fik den lige imod. Vi rullede sejlene ind og startede motoren. Vi kunne altid rulle sejlene ud igen, når vinden drejede mere i vest, eller vi ændrede kurs. Samtidig begyndte det at regne og med ca. 10 grader var det bedst at være i læ under spray-hooden, og der blev vi på resten af turen, en tur på ca. 48 sm. Vi havde som sagt ca. 10 grader, frisk NV-lig vind 8-10 m/sek. med kraftige vindstød (faldvinde), regnbyger og modstrøm - det kunne næsten ikke blive værre. Der lå sne på nordsiden af de højeste fjelde, vi sejlede forbi. Det er endnu ikke sommer på disse breddegrader. Vi har for øvrigt lige passeret 60 grader nord. Vi gik som sagt ind til Strusshamn lige uden for Bergen, en lille fin havn. Her bliver vi et par dage og venter på Jette og Johannes i s/y Aurora, de ligger ca. 1 dagssejlads efter os. Dem lærte vi at kende på vor tur til Finland for et par år siden. Turen i dag tog lidt længere tid end beregnet på grund af modstrømmen, den tog 9 timer. De melder desværre ikke meget bedre vejr de kommende dage. Der ligger et kraftigt lavtryk lige nord for os, hvor de melder om kraftig storm, 8 – 9 Beaufort. Det påvirker vejret hvor vi befinder os. Trods vejret er alt vel ombord. En sejlerhilsen fra det kolde nord.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skudeneshavn - Sagvåg (Stord) (onsdag) d. 24. maj 2023
Vinden havde lagt sig i løbet af natten, og vi stod op til næsten helt stille vejr, der var en meget svag sydlig vind. Vi fik tanket diesel, inden vi forlod Skudeneshavn, så nu har vi til de næste dages sejlads. Vi fik en svag sydlig vind, medvind op gennem Haugesund, så det blev for motor. Da vi havde passeret Haugesund, begyndte det at finregne, og det fortsatte det med, indtil vi nåede dagens mål, som vi havde sat til Sagvåg, en tur på knap 43 sm., og det tog 7 timer. Det var en lidt træls tur, ingen vind, finregn og hundekoldt, det kneb at holde varmen. Det var skønt at komme i havn og få tændt oliefyret. Sagvåg havn er meget beskyttet, men der er ikke megen by omkring havnen, dog et center med forskellige forretninger. I morgen sejler vi til Bergen eller op i nærheden. En våd og kold hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skudeneshavn (tirsdag) d. 23. maj 2023
Det blev blæsevejr, godt og vel, som de havde varslet, men flot vejr med sol, dog ret køligt. Vi lå godt beskyttet i den flotte Skudeneshavn og led ingen nød. Godt, vi har et stabilt oliefyr. Det blev til en travetur gennem den gamle bydel og ud til dieseltanken. Vi har ikke mere brændstof og skal have tanket, inden vi forlader Skudeneshavn, og det skulle kunne lade sig gøre, selv om anlægget ser lidt slidt ud. Husene i Skudeneshavn er flot restaureret og holdt i den gamle stil. Desværre er vi uden for sæsonen, næsten alt er lukket ned, men det har også sine fordele, der er meget god plads i havnene. Vi var 2 både i havnen i dag, der kom en mere ud på aftenen, så vi blev 3. Der er plads til rigtig mange både. I nat skulle vinden lægge sig, og vi har planer om at fortsætte nord på i morgen. Alt vel. En blæsende hilsen fra Skudeneshavn.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tananger - Skudeneshavn (Karmøy) (mandag) d. 22. maj 2023
Det blev en meget stille nat i Tananger, vi stod op til vindstille og blankt vand. Efter morgenmad og bad forlod vi Tananger og satte kurs mod Skudeneshavn på Karmøy, en lille tur på ca. 19 sm. Her skulle være en dieseltank, det satsede vi på. Det blev igen en meget afslappet tur på helt blankt vand. Vi ankom til Skudeneshavn ved middagstid. Her skulle vi igen betale med VIPPS, som vi ikke kan, men der var kuverter til rede penge. Så vi måtte på jagt efter kontanter og fandt da også en lille sparekasse med en hæveautomat, så nu kan vi få betalt. Vi planlægger at blive her i Skudeneshavn til onsdag. De havde meldt regn sidst på dagen i dag, og det kom, samt tiltagende vind i løbet af natten. I morgen skulle vi få hård vind med kuling i vindstødene, det skal vi ikke ud i. Vi ligger meget beskyttet for vind fra alle retninger her. Skudeneshavn er en rigtig hyggelig gammel by, som vi skal se lidt nærmere på i morgen. De lover sol fra en skyfri himmel i forbindelse med blæsten. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Listahamn (Borshavn) - Tananger (søndag) d. 21. maj 2023
Vi var spændt på, om den tætte tåge, der lå over Listahamn, da vi gik til køjs i aftes, var lettet her til morgen. Solen tittede gennem hullerne i skyerne, og det var helt klart. Vi havde en forholdsvis lang tur foran os. Vi havde planer om at sejle til Tananger, en tur på godt 67 sm. Stykket fra Lindesnes til Jærens Rev beskrives som et farligt sted i hård vind, og de melder frisk vind i morgen og hård vind til kuling på tirsdag, så vi ville godt have dette stykke overstået, mens det er magsvejr. Vi kom allerede afsted ved halv syvtiden i ingen vind og blankt vand, så igen for motor. Vi havde fladt vand på hele turen og helt blankt vand på store strækninger, så en meget afslappet tur, bortset fra nogle enkelte tågebanker. Det blev en hurtig tur. Vi fik lidt tilbage på al den modstrøm, vi havde fra Skagen til Kristiansand. Vi havde nemlig 1 – 2 knob medstrøm på turen i dag, så vi loggede kun godt 64 sm. på de 67,75 sm. vi sejlede over grunden. Sidst vi tankede var i Sæby, og da fyldte vi ikke tanken helt op, det skulle vi have gjort. Vi har ikke været i nærheden af en tankstation i Norge, så der var ved at være lavvande i tanken, men ifølge havnelodsen var der en dieseltank i Tananger. Så det satsede vi på. Vi havde ikke, så vi kunne fortsætte fra Tananger. Men vi kunne ikke finde tankstationen og spurgte en lokal, der var ved at klargøre sin båd. Det viste sig, at tanken var nedlagt på grund af brandfare, den lå ved et stort hotel bygget af træ. De lokale sejlede ud til Kvitsøy, en ø et stykke fra Tananger, når de skulle tanke. Vi turde ikke satse på, at vi kunne nå derud. Han forklarede, hvor der var en tankstation oppe i byen, så vi gik på jagt og fandt den. Der var langt, men vi skulle have noget diesel for at fortsætte, og gik tilbage efter et par dunke. Da den lokale sejler så det, tilbød han at køre os op til tanken. Vi skulle ikke slæbe med fyldte dunke så langt, rigtig sødt af ham. Bortset fra mangel på diesel er alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kristiansand - Listahamn (Borshavn) (lørdag) d. 20. maj 2023
Der ligger et højtryk over området, der giver et stabilt vejr de næste par dage, men i løbet af mandag er det slut. Der skulle vinden dreje i NV og tiltage til hård vind til kuling, så da skulle vi helst ligge oppe omkring Stavanger, lidt i læ for den friske vind. Så vi besluttede at droppe en tur rundt i Kristiansand og i stedet se at komme nord på. Vi stod op til en flot morgen i Kristiansand, med sol i cockpittet og morgenkaffe uden cockpittelt. Vi var klar til afgang godt ni og startede i flot vejr. Det varede dog ikke længe, før vi løb ind i noget havgus/tåge. Det var heldigvis hurtigt brændt væk af solen, og vi fik en flot tur vest på. Der var desværre for lidt vind til at sejle for sejl. Vi prøvede, men opgav hurtigt. Hvis vi skal nå at komme i læ i Stavanger mandag, så skulle vi helst nå Lista i dag, en tur på ca. 54 sm. Efter tågen var brændt af, havde vi en rigtig flot tur langs sydkysten af Norge, lidt af en kontrast til i går. Skipperinden var i sommertøjet. Det gik fint indtil ca. 10 sm. før Lista, der mødte vi de første tågebanker, og inden vi nåede Lista, lå tågen tæt. Med kortplotter og radar, var det ingen problem at finde ind i havnen. Radaren for at se de små fiskejoller, der fræser ud og ind af havnen, selv i tæt tåge. Tågen ligger stadig tæt over havnen her ved sengetid, håber den er lettet til i morgen tidlig. Vi fortsætter nord på i morgen og har planer om at sejle til Tananger. Heller ikke i Listahamn kunne vi betale. De vil have med VIPPS eller kontanter i en kuvert. Vi havde hverken kontanter eller kuverter, og det lokale indkøbscenter kunne ikke tage mod Visa kort, så vi kunne ikke skaffe kontanter. En solskins- og tågehilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skagen - Kristiansand (fredag) d. 19. maj 2023
Så nåede vi til Norge, nærmere bestemt Kristiansand efter en lidt træls tur. Alarmen var sat til kl. 03:30. Skipper stod op og tændte for varmen, der var hundekoldt i kahytten og krøb til køjs igen, men vi var i tøjet og klar til afgang kl. 04:00. Vejrmeldingen havde lovet let vestlig vind til at begynde med, den skulle dreje til SV ved 10-tiden og senere til SØ og aftage, men det kom ikke til at holde stik. Vi startede i let vestlig vind, og der blev den hele dagen og øgede i løbet af dagen, så vi havde modvind på hele turen. Begynde at krydse med 96 sm. foran os var ikke noget, vi overvejede, det blev for motor hele vejen. Ikke nok med at vi havde modvind, vi havde også 1 – 1½ knobs modstrøm på det meste af turen. Turen var som sagt på ca. 96 sm., men vi loggede 108 sm. Oven i alt det var det bidende koldt; skipperinden måtte ned og have gang i oliefyret på turen. Det var overskyet det meste af dagen, men ud på eftermiddagen brød solen igennem, og det hjalp lidt på varmen. Vi ankom til en fin gæstehavn i Kristiansand kl. 20:40. og kunne ikke komme til at betale havnepenge. De tager kun mod betaling med VIPPS, Norges mobile pay, system og det kan man ikke få som udlænding, ærgerligt for dem. Det blev til lidt aftensmad og så på hovedet i køjen. Trods alt – alt vel ombord. En sejlerhilsen fra en træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sæby - Skagen (Kr. himmelfartsdag) d. 18. maj 2023
Så er vi nået til Skagen efter en fin, men kold tur. Op til Hirsholmene gik det fint for sejl, men så lagde vinden sig lidt og drejede mod nord, så vi startede motoren og sejlede det sidste stykke for motor. De havne, vi indtil nu har besøgt i år, har været tomme og uden noget liv. Det så anderledes ud i Skagen. Havnebassinerne inde i byen var næsten fyldt helt op med norske sejlere, enkelte svenske, samt et fåtal danske. Der var liv og glade dage og høj musik. Restauranterne var fyldt med gæster, selv om det var køligt. Solen skinner, men vinden er kold. Vi har planer om at sejle meget tidligt i morgen, så vi besluttede at sejle ud i sejlklubbens havn, hvor der er fred og ro. Der blev vi modtaget af en flink havnefoged, der anviste os plads og hjalp med fortøjninger. En service, der ikke findes inde i den store havn. Og så er det til meget billigere havnepenge. Turen i dag var på ca. 24 sm. og tog knap 4½ time. Vi har vi planer om at sejle til Norge i morgen. En hilsen fra et livligt Skagen.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sæby (onsdag) d. 17. maj 2023
Det blev til en overliggerdag i Sæby. De havde meldt hård NV-lig vind og polarkulde, og det blev blæsende og hundekoldt. Vi fik set lidt mere på byen, provianteret og købt gas, så nu er vi næsten klar til turen over til Norge. Der blev også ryddet op og lavet de småting, vi ikke nåede før afgang. Vi har planer om at sejle til Skagen i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra de indeblæste.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Øster Hurup - Sæby (tirsdag) d. 16. maj 2023
Vi stod op til en kølig og overskyet morgen i Øster Hurup. I går meldte de hård vind og regn sidst på dagen i dag, så vi stod tidligt op, så vi kunne nå Sæby, inden det kom. Da vi så vejrmeldingen, inden vi sejlede, havde de afblæst den hårde vind og regnen om eftermiddagen, men nu vi var oppe, besluttede vi at sejle og forlod Øster Hurup kl. kvart i syv. Det blev en rigtig fin sejltur for sejl, men en meget kold tur. Vi havde en fin halvvind. Det meste af tiden kunne vi holde en pæn fart, men var nogle gange ved at gå i stå, men holdt ud og ankom til Sæby efter knap syv en halv time og godt 34 sm. De melder frisk vind i nat og i morgen, så vi planlægger at tage en overliggerdag her i Sæby og fortsætte til Skagen på torsdag. En meget kold hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tunø - Øster Hurup (mandag) d. 15. maj 2023
Sikke en morgen vi stod op til, helt stille, men lidt kølig. Vandet i havnen og uden for havnen var spejlblankt. Vi havde sat Bønnerup som dagens mål, vel vidende, at strømmen op langs Djurslands kyst kan løbe kraftigt i begge retninger og påvirke, hvor langt vi kommer. Der var også mulighed for at gå ind til Grenå. Vi var heldige, strømmen var nordgående mellem 0,5 og 2 knob, så vi kom hurtigt nord på. Da vi nåede Gjerrild Klint og var tæt på Bønnerup, syntes vi, at det var for tidligt at gå i havn og blev enige om at fortsætte til Øster Hurup, hvor vi ankom kl. 17:20 efter ca. 68 sm. Loggen viste kun 63 sm. på grund af medstrømmen. Vi havde på store dele af turen havblik og på resten meget svag vind, så hele turen blev for motor. Det var en meget afslappende tur i rigtig dejligt vejr med sol og lunt. Vi startede fra Tunø halv otte. De havde varslet tiltagende vind og regnvejr sidst på dagen - det slap vi for. Det var en meget død havn, vi kom ind til, alt var lukket ned. Vi er nok lidt tidligt på sæsonen. Sidst vi var her i 2020, var der masser af liv. Vi planlægger at sejle tidligt i morgen til Sæby. De varsler hård vind og regn i morgen eftermiddag. Alt vel ombord. En lun sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding - Tunø (søndag) d. 14. maj 2023
Så kom vi endelig afsted nord på. Vi startede i det skønneste vejr, sol, ingen vind og lunt, og vi sluttede i det skønneste vejr, sol, vindstille og varmt, men ind i mellem, da vi passerede Juelsminde, løb vi ind i en tordenbyge med regn og hagl på størrelse med ærter, men ingen vind. Vi ligger nu på Tunø i dejligt vejr. Det blev en tur for motor på grund af manglende vind, en tur på ca. 45 sm. og 7 timer. Vi har været en tur rundt i byen. Købmanden, som vi havde hørt skulle være lukket, var åbnet igen. Det er godt for øen og turisterne. Vi har planer om at fortsætte nord på i morgen. Ved endnu ikke, hvor vi havner. Desværre lover de noget koldere i de næste dage og tiltagende vind. Vi får se, hvor slemt det bliver - lige nu er det i hvert fald dejligt. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Faaborg - Kolding (torsdag) d. 11. maj 2023
Vi er nu tilbage i Kolding efter en meget afslappet tur fra Faaborg. Vi har haft næsten havblik på det meste af turen, Det blev til frokost med kniv og gaffel ved cockpitbordet. Det har været overskyet, og vi fik også lidt finregn på turen, en lidt kold tur. Vi var i Kolding allerede kl. 15 efter ca. 42 sm. Nu skal vi have gjort klar til afgang mod Lofoten og håber at komme afsted søndag eller mandag. De lover fint vejr med varme og let vind i de kommende dage, så det er med at udnytte det. Alt vel ombord. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Faaborg (onsdag) d. 10. maj 2023
Så fik vi endelig en melding fra Volvo. Der er oprettet en sag på problemet, men der er ikke mere at gøre på nuværende tidspunkt. Der er ingen problemer med at sejle med det, bortset fra rystelserne, så vi sejler tilbage til Kolding i morgen og får pakket båden og sætter kurs mod Lofoten. Det har blæst kraftigt de sidste mange dage, men her til aften lagde vinden sig, og de melder rolige vindforhold til turen hjem i morgen. En hilsen fra en afklaret besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Faaborg (tirsdag) d. 9. maj 2023
Der sker ikke rigtig noget, hvad angår motoren. Der er endnu ikke kommet svar fra Volvo, så vi ved ikke, hvad de vil foretage sig. Vi venter og venter, ville godt snart have et svar. Vi havde planer om at sejle mod Lofoten her først i maj, og det er nu. Håber, vi får et svar/løsning i morgen. Havde besøg af Jens fra Faaborg Yacht Service, der skulle se på en lille utæthed, nu vi var i Faaborg. Skipper kom lidt galt afsted. Ville hjælpe en tysk sejler, der havde problemer med at lægge til i den friske vind. Skipper faldt over en luge på en båd. som han var ude på for at støde fra. Slog en flig af en fortand og stødte højre hånd, som hæver og gør ondt. Håber, det ikke bliver værre. Bortset fra det lille uheld er alt vel ombord. En hilsen fra en ventende besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Faaborg (mandag) d. 8. maj 2023
Vi sejlede helt til Faaborg i går, da de meldte endnu mere vind i dag, og den kom. Det var rart, at vi ikke skulle nogle steder i dag. Hvor der er læ, er der dejligt, men vinden er kold. Vi havde en aftale med Faaborg Bådeværft, at de skulle se på vores motor i morgen. De skulle tage nogle målinger, som Volvo havde bedt om. Helt uventet dukkede der en mand op midt på eftermiddagen og tog målingerne. Det er fin service, så kan det være, at vi får et lidt hurtigere svar. Ellers er der ikke sket de store ting; der er ikke meget liv i Faaborg på denne årstid. Alt vel ombord. En hilsen fra et blæsende Faaborg.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding - Faaborg (søndag) d. 7. maj 2023
Så fik vi endelig en aftale med værftet om at se på den nye motor. Vi har klaget over, at der er nogle rystelser i båden, når vi sejler for motor; nogle rystelser, vi ikke havde med den gamle motor. De ville gerne se på det på tirsdag, onsdag eller torsdag. Ifølge vejrmeldingen var det bedst at sejle til Faaborg i dag. Det er fortsat koldt og blæsende fra SØ, og de lover mere vind i morgen mandag, så vi besluttede at sejle helt til Faaborg i dag. Vi kom afsted ved 10-tiden. Det var overskyet, og som de havde lovet SØ-lig vind, der friskede op i løbet af dagen, hvor det også klarede op. Det blev lidt af en vippetur, især mellem Assens og Helnæs, hvor der stod en del sø. Som sagt kom vinden fra SØ, så vi havde den lige imod. Det var blevet en meget lang tur, hvis vi skulle have krydset. Der er ca. 43 sm., så vi sejlede for motor. Vi kom til Faaborg kl. 17:20, ind til en næsten tom havn. Vi var 2 gæstebåde, det har vi ikke prøvet før. Alt vel ombord, selv om det er koldt. Heldigvis har vi et godt oliefyr, så vi lider ingen nød. En kold sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding nord-syd-nord (mast på) fredag d. 14. april 2023
Vi havde lidt travlt med at blive sejlklar. Vi havde fået at vide, at vi skulle til Faaborg først i næste uge på grund af lidt rystelser forårsaget af den nye motor. Det ville passe værftet bedst først i næste uge, men her til morgen blev det aflyst. De havde alligevel ikke tid i næste uge. Så nu har vi ikke så travlt, men jeg havde fået masten gjort klar i går og aftalt med Ole Knudgaard og Jacob von Bülow, at vi skulle mødes kl. 09:30. De havde tilbudt at hjælpe mig, så vi satte masten på i dag. Vejret var perfekt til det. Det var helt stille, næsten havblik og tørvejr. Det ændrede sig i løbet af dagen, men da lå vi godt fortøjet på vor plads i Nordhavnen. Masten lå, som den plejer på Marina Syd, så vi var ude på en lille sejltur. Da vi kom over til mastekranen, lå der en båd og ventede. Hans besætning kom først kl. 11, så han tilbød at flytte, så vi kunne komme til. Vi havde masten rejst og var sejlklar inden kl. 11. Stor tak til Ole og Jacob for hjælpen. Jeg fik justeret riggen om eftermiddagen, og skipperinden gik i gang med rengøringen nede om læ, så det kan ikke vare længe, inden vi er sejlklar. En hilsen fra hele besætningen.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding - søsætning (onsdag) d. 12. april 2023
Vi var heldige med vejret til søsætningen i morges. Vi havde tørvejr og kun jævn vind, senere på dagen blæste det op, og et større område med regn trak ind over landet. Det er fortsat koldt, men vi havde et rigtig flot vejr til klargøringen i Påsken, så vi havde ingen problemer med at blive færdig til den aftalte søsætning. Nu skal jeg i gang med at rigge masten til, så vi kan få den på og få båden gjort sejlklar. Vi har et lille udestående med den nye motor og skal måske en tur til Faaborg i næste uge for at få set på den. En kold hilsen fra en glad besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vælg fra hvilket år du vil se logbogen: 2024  »2023«  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001