Logbog for 2015

Her kan du se vores logbog, vi forsøger at holde den opdateret men det er klart at der kan være perioder hvor det ikke er muligt for os at skrive i den.

Ocean Marine (Monfalcone) - Danmark (onsdag) d. 23 . september 2015
Så er vi atter tilbage i Danmark efter en fin tur hjem. De havde meldt regnvejr fra midt på formiddagen i Monfalcone, men det kom før planlagt, så vi måtte løbe op til udgangen mellem bygerne, hvor taxaen hentede os og kørte os til banegården. Vi havde ca. 2 timer med toget til Treviso, hvorfra vi fløj til Billund. Alt stod vel til i huset; dog trænger haven til en kærlig hånd efter næsten 4 måneder. Det har været et lidt specielt år i år, hvor vi ikke har været hjemme i den varme periode. Det har været meget varmt at sejle rundt i juli og august, og der var trængsel i havnene og på ankerpladserne af charterbåde. Det gør vi nok ikke en anden gang. Jeg tror aldrig, at vi har sejlet så lidt for sejl, som vi har gjort i år. Der har simpelthen ikke været vind nok, eller også har vinden været lige imod. Vi har i år, som skipperinden skrev i sidste rejsebrev, besøgt 6 lande: Grækenland, Albanien, Montenegro, Kroatien, Slovenien og Italien. Det er meget forskellige lande, og det har været en stor oplevelse. Båden står godt og sikkert hos Ocean Marine i Monfalcone (ikke langt fra Trieste) i det nordlige Italien, og vi forventer at tage derned igen i april måned næste år for at fortsætte vor tur rundt i Middelhavet. Vi holder en pause med opdateringer af hjemmesiden indtil da. Der vil dog blive lagt billeder ind på hjemmesiden, opdateret havneplaner og lavet en plan for næste år i løbet af efteråret/vinteren. Tak til alle, der har fulgt os, sendt e-mail og på anden måde kontaktet os. Håber vi ’ses’ igen til næste forår. En hilsen fra den hjemvendte besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ocean Marine (Monfalcone) på land (tirsdag) d. 22. september 2015
Så er kufferterne pakket i det skønneste vejr. Det er vist godt, vi skal tidligt af sted i morgen, for da melder de regn fra kl. 10. Vi bliver hentet af en taxa ved 7 tiden og kørt til banegården. Vi har fået ordnet de sidste småting og har været endnu en tur inde i Monfalcone. Det var ikke meget bedre end i går. De fleste forretninger havde middagslukket fra 12:00 til 16:00, og det gad vi ikke vente på. Skipper skulle ellers have været klippet; det må vente til, vi kommer hjem. Vi har også fået afregnet med marinaen, og det var som forventet billigt sammenlignet med de andre steder, vi har været. En hilsen fra de helt rejseklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ocean Marine (Monfalcone) på land (mandag) d. 21. september 2015
Det er også blevet efterår her i Norditalien, hvor vi ligger. Det er køligt om natten, og vi har ikke længere de lune aftner, men midt på dagen er det rigtig flot vejr. Vi har fået taget mål til en ny sprayhood og cockpittelt, som forhåbentlig ligger klar til os, når vi kommer herned igen til foråret. Vi er færdige med diverse projekter, så nu mangler vi blot at pakke kufferten. Vi var en tur inde i Monfalcone om eftermiddagen - lidt spildt; vi havde ikke lige tænkt på, at de fleste forretninger i Italien har lukket om mandagen. Nå, vi fik købt togbilletter til Treviso til på onsdag morgen, så lidt fik vi ud af det. Dagen sluttede med en ordentlig portion Spaghetti con Frutti di Mare på den lokale restaurant. En hilsen fra de snart rejseklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ocean Marine (Monfalcone) på land (søndag) d. 20. september 2015
Vi har holdt fri dag. Båden er ved at være klar til at blive efterladt for vinteren. Det er begrænset, hvad vi kan lave mere, når vi ikke må lukke vand ud. Vi har spist frokost på Nautec Restauranten, der hvor vi lå, før vi kom på land. Vi havde inviteret Francesca og Alessandro fra s/y Shanti til frokost, som tak for hjælpen til at finde diverse ting til båden. Nogle rigtig søde mennesker, som vi med garanti vil møde igen til foråret. Vi havde en rigtig hyggelig eftermiddag, kunne sidde ude og spise i dejligt solskin. Alt vel ombord. En søndagshilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ocean Marine (Monfalcone) på land (lørdag) d. 19. september 2015
Vi havde regnet med at få en fredelig dag, hvor vi kunne gå i fred og ro og arbejde. Men de har åbenbart travlt med at flytte både til den nyasfalterede plads, hvor vi står, så de kan få den anden plads asfalteret. De kørte hele dagen med 2 hydraulikvogne, der sagde ”bib-bib-bib,” når de bevægede sig. Vi fik da lavet en hel del trods larmen. Fendere og tovværk blev vasket, og skipper ”hyggede” sig med udskiftning af gummifuger i dækket. Der er efterhånden en helt lille danskerkoloni omkring os. Et par både væk står s/y Ma Chérie fra Lemvig, foran dem står s/y Gullvika fra Horsens, og foran os står s/y Løffe fra Nykøbing F. Det bliver spændende, om vi møder nogle af dem til foråret. En hilsen fra Ocean Marine i Monfalcone.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nautec Mare - Ocean Marine (på land) (fredag) d. 18. september 2015
Vi er nu kommet på land hos Ocean Marine i Monfalcone. Vi havde et flot vejr til at komme på land i, helt stille, sol og varmt. Selve optagningen gik stille og roligt. Det tog det meste af formiddagen, inden vi stod på vor vinterplads og kunne komme op i båden, men de har en restaurant, hvor vi kunne nyde en kop formiddagskaffe, mens vi ventede. De er ved at asfaltere hele området, hvor bådene står. Det ligner et miljøkrav. Vi fik strenge ordrer på, at vi ikke måtte vaske båden eller lede noget som helst vand ud på den nye asfalt. Vi spurgte om, vi ikke måtte tømme vor ferskvandstank, når vi forlod båden og fik svaret: Ikke noget vand ud på asfalten. Så spurgte jeg, hvad vi skulle gøre til foråret, når vi var nødt til at vaske båden inden poleringen. De var ved at indrette nogle specielle pladser med afløb til rensningsanlæg, hvor vi ville blive flyttet over, hvis vi skulle bruge kemikalier til rensning. Disse pladser var først klar om en måned. Mit næste spørgsmål var så: Må jeg vaske båden, hvor den står nu, hvis jeg ikke bruger kemikalier? Ingen svar, han vendte sig om og gik. Vi vasker op og bærer vandet ned i en kloak; vi vil ikke have nogen problemer. De ved vist ikke rigtigt, hvordan de skal takle det. Vi står meget tæt på toiletter og bad, så vi klarer os. En hilsen fra landliggerne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nautec Mare (Monfalcone) (torsdag) d. 17. september 2015
Så er vi klar til at komme på land. Det har vi nu været i flere dage, men i morgen sker det. Vi har i hvert fald bestilt tid til at blive løftet op hos Ocean Marine. Det er få hundrede meter fra, hvor vi ligger nu. Det har været rigtig dejligt at ligge i Nautec Mare marine, et rigtig hyggeligt sted. Hvad har vi så fået tiden til at gå med i dag? Vi har været et par gange på cykel ind til Monfalcone. Først var vi på jagt efter et sted at købe gas - det er mange gange et problem at finde en forhandler. Her var det en bestemt tankstation, der forhandlede campinggas. Vi var spændt på om han ville bytte vor gasflaske; den var meget rusten, og så er det ikke alle, der vil bytte dem, men her var ingen problemer. Vi fik provianteret lidt, vasket en gang tøj og pakket cyklerne væk. Vi gider ikke slæbe dem op og ned ad en høj stige, når vi kommer på land. Det har været varmt i dag, godt 30 grader. Det i sig selv er ok, men når så fugtigheden tilmed er over 90 %, så er det ikke længere behageligt. Nå - det bliver nok anderledes, når vi kommer hjem på onsdag. Alt vel ombord. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nautec Mare (Monfalcone) (onsdag) d. 16. september 2015
Så fik vi regn, men ikke som de havde meldt. Der skulle komme regn i løbet af eftermiddagen, men vi var knapt færdig med morgenkaffen, før det begyndte at regne, og det væltede ned. Ved middagstid aftog det, og vi havde fint vejr resten af dagen, d.v.s. 28 grader og en fugtighed mellem 90 og 95 procent. Ikke særlig behageligt, og det tegner til at blive en meget varm nat. Skipper benyttede regnvejret til at få skiftet olie på motor og gear, og om eftermiddagen blev påhængsmotoren kørt igennem med ferskvand og kørt tør for benzin, så den er klar til at blive gemt væk. Resten af tiden blev brugt til at lave aftaler med lokale håndværkere ang. ny sprayhood og udskiftning af UV-kanten på genuaen, så det bliver klaret i løbet af vinteren. En meget varm og fugtig hilsen fra Monfalcone.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nautec Mare (Monfalcone) (tirsdag) d. 15. september 2015
Det er blevet efterår her i Norditalien, i hvert fald hvad vejret angår. Det er stadig varmt, men meget ustadigt. De havde lovet lidt regn igen i dag, og det så lidt mørkt ud, men nu skulle vi videre med klargøringen af båden. Vi havde fået oplyst, hvor vi kunne få nogle nye varmeslanger til oliefyret, så vi fik pumpet cyklerne, regntøjet på bagagebæreren og kørte derud. Han havde dem ikke, kunne skaffe dem, men det ville tage ca. 12 dage, inden han havde dem, og da er vi ikke her. Vi bestilte dem til næste forår, så må vi se, om de så ligger og venter på os. Vi cyklede videre til supermarkedet og fik provianteret. Næste cykeltur gik ind til Volvo Penta forretningen efter oliefilter, brændstoffilter, olie m.m. Så på jagt efter et sted, vi kunne købe gas, og det fandt vi også. Det blev også en tur hen til kalechemanden; vi skal måske have en ny sprayhood. Han kommer i morgen og tager mål og giver et tilbud. Det holdt tørvejr hele dagen, og vi kom op på 27 grader. En hilsen fra cyklisterne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nautec Mare (Monfalcone) (mandag) d. 14. september 2015
De havde lovet alskens ulykker i dag i form af skybrud eller det, der var værre. Ifølge vejrmeldingen kunne vi forvente op til 25 mm/time i flere timer. Vi havde hørt om de meget kraftige regnbyger, der kan forekomme på disse kanter, og som kan give store oversvømmelser. Det blæste ret kraftigt fra syd med en meget varm vind, og vi fik lidt regn i nat, men efter morgenkaffen har vi ikke fået en dråbe regn, så det er lige før, vi føler os snydt. Det så meget truende ud hele dagen, men det trak uden om os. Vi turde ikke bevæge os ret langt væk fra båden eller gå i gang med noget oppe på dækket, så vi slappede af, fik læst noget, arbejdede en del på computeren, fik skrevet en del e-mail og redigeret billeder m.m. Alt vel ombord. En hilsen fra de snydte.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nautec Mare (Monfalcone) (søndag) d. 13. september 2015
Det blev ikke tid til at holde søndag i dag, selv om vejret indbød til det. De har meldt regn i rigelige mængder samt blæst i morgen, og det ustadige vejr skulle fortsætte ind i næste uge. Så der var nogle ting, vi godt ville have ordnet, mens det endnu var tørvejr. Vi har fået afmonteret storsejlet, så nu er det også pakket væk, mens det var tørt. Sprayhooden er blevet imprægneret, og skipper fik taget endnu et nap på dækket med en strittende pegefinger. Det går godt fremad med den. Skipperinden er nu næsten færdig med rengøring af båden nede om læ. Den er blevet noget så fin, jeg tror aldrig at den tidligere har været så ren (hun mangler lidt ved pantryet). Vi er nu næsten klar til at komme på land, mangler at få skiftet olie på motoren. Håber på at få noget olie en af dagene. Alt vel ombord. En søndagshilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nautec Mare (Monfalcone) (lørdag) d. 12. september 2015
Så blev det weekend, og det flotte vejr fortsætter i hvert fald til på mandag. Vi havde fået alle vore oplevelser lidt på afstand og var klar til nye, så vi besluttede at tage en tur ind til Trieste for at se lidt nærmere på byen. Der går bus fra Monfalcone til Trieste hver halve time, og turen tager kun godt en halv time, så den snuppede vi. Trieste var en meget positiv oplevelse. Det er en rigtig flot by. Jeg tror ikke, vi har oplevet en by med så mange flotte og velholdte bygninger samlet på et sted. Vi var også en tur oppe og se San Giusto Katedralen og var så heldige, at der var bryllup. Så kirken var pyntet med blomster, de levende lys var tændt og orglet brusede - en meget flot oplevelse. Vi havde en rigtig fin tur, og skippers finger fik ro. En hilsen fra turisterne i Trieste.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nautec Mare (Monfalcone) (fredag) d. 11. september 2015
Så blev det igen sommer. Sol fra en skyfri himmel, stille og 23-24 grader; det må siges at være et flot septembervejr. Vi fortsatte med rengøringen og vinterklargøringen. Båden får den helt store tur i år, nu vi har tiden til det. Skipper var desværre så uheldig at skære sig i den ene finger, et ret dybt snit, så det blev ikke til mere arbejde den eftermiddag. Jeg sad med hånden opad, for at få blødningen til at stoppe, men det forhindrede jo ikke skipperinden i at fortsætte. Bortset fra et snit i venstre pegefinger, så er alt vel ombord. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nautec Mare (Monfalcone) (torsdag) d. 10. september 2015
Der er dage, hvor vi har tænkt, at vi nok sejlede lidt tidligt til vor vinterhavn, og så er der dage som i dag, hvor vi nød, at vi allerede er ankommet til vinterhavnen. Det har blæst godt i dag med en kølig vind. Hvor der var sol og læ, havde vi 23-24 grader, men der var koldt i vinden. Så koldt og blæsende, at jeg opgav at arbejde på dækket. Det er også rart at have god tid til rengøringen og vinterklargøringen, så behøver man ikke absolut at skulle nå noget bestemt hver dag, og vi må indrømme, at det ikke blev til så meget i dag. Vi var på en længere travetur. Vi skulle ind til Volvo Penta forhandleren efter oliefiltre m.m., men han havde lukket. Skole-/industriferien slutter først på lørdag, så der er mange, der har lukket, og han var en af dem. Vi gik dog ikke helt forgæves; der lå et stort supermarked på vejen, så vi fik provianteret lidt. Alt vel ombord. En efterårshilsen fra de lidt dovne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nautec Mare (Monfalcone) (onsdag) d. 9. september 2015
Der er ikke sket de store ting i dag. Vi fortsætter med rengøringen og vinterklargøringen. Skipper har arbejdet på dækket i dag; der er gummifuger og propper, der skal skiftes – fast arbejde. Vejret er stadig flot med 24-25 grader midt på dagen, men det har luftet godt. Vi ligger godt i læ, så vi mærker det ikke så meget. Her, hvor vi ligger, minder det meget om Holland. Vi ligger i en kanal med store træer langs bredden og ligger fortøjet ved pæle. Der er også tidevand, ca. 1 meter. En sensommerhilsen fra Monfalcone.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nautec Mare (Monfalcone) (tirsdag) d. 8. september 2015
Vi fortsatte med rengøringen og vinterklargøringen. Vi skæver lidt til vejrmeldingen, når vi planlægger dagens arbejde og håber på, at den holder. I dag havde de lovet stille og sol. Det fik vi, så skipper fik vasket og tørret genuaen og pakket den væk. Skipperinden fortsatte med at tømme og rengøre stuverum. Dem er der godt nok mange af i sådan en båd, men det skrider godt fremad. Der ligger en italiener på samme bro, som er meget hjælpsom. Han havde tilbudt at køre for mig til en stor bådudstyrsforretning. Vi besøgte et par forretninger, men fandt ikke alt det, jeg søgte, så han vil se efter det i Trieste, hvor han arbejder - rigtig pænt af ham. Ude i kistebænken er der en varmeslange, der er mørnet og skal skiftes. Varmeslanger er ikke det, de har mest af hernede; forståeligt nok. Alt vel ombord. En hilsen fra de arbejdsomme.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nautec Mare (Monfalcone) (mandag) d. 7. september 2015
Så fik vi hilst på Bora’en eller Burina, som den kaldes, når den ikke er så kraftig. Da vi gik til køjs i går aftes, var der helt stille. Men vi var knapt faldet i søvn, før der pludselig kom vind, og der kom meget vind. Det blæste med kulingsstyrke fra NØ. Bora’en er en tør og kold vind, der kommer oppe fra bjergene og opstår uden varsel. Den kan vare i flere dage, men heldigvis varede den kun til sidst på formiddagen, hvor det igen blev stille. Vi skulle til supermarkedet og havde fundet cyklerne frem, men skipperinden var ikke meget for at cykle i den kraftige vind, så vi gik. Da vinden lagde sig, benyttede skipperinden lejligheden til at få vasket tøj. Hun kunne knap få det hængt op, før det var tørt - nok på grund af den tørre luft (40%). Vi havde et flot vejr om eftermiddagen og fortsatte med rengøring og vedligeholdelse af båden. En blæsende hilsen fra Norditalien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nautec Mare (Monfalcone) (søndag) d. 6. september 2015
Så kom vi i gang med rengøringen og vinterklargøringen af båden. Det har været et rigtig flot vejr i dag, lige vejr til at få vasket gummibåden og pakket den væk. Inge Lise gik i gang med at gøre rent nede om læ, tømte skabe og fik dem vasket af. Cyklerne blev fundet frem og pumpet. Det er længe siden, de sidst har været i brug, så det er spændende, om de holder luft. Om aftenen fik vi prøvet restauranten på marinaen, en meget positiv oplevelse. Det er ikke sidste gang, vi kommer der. Alt vel ombord. En søndagshilsen fra Monfalcone.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nautec Mare (Monfalcone) (lørdag) d. 5. september 2015
Så kom regnen endelig. Da vi gik til køjs i aftes, var det begyndt at lyne og tordne, og jeg skal love for, at det har regnet i nat. Men her til morgen var det klaret lidt op, og vi har haft vekslende vejr resten af dagen med enkelte lette byger. Mens vi spiste til aften, begyndte det igen at lyne og tordne, og vi fik endnu engang kraftig regn; men inden vi gik til køjs, var det holdt op. De melder flot vejr i morgen. De tre dages regn, efterfulgt af frisk til hård vind, som de har meldt i lang tid, blev til en dags regn og uden nogen vind – snydt! Vi har brugt dagen i dag til at få lidt styr på vore mange billeder, vi har taget på turen i år. Der kommer nok snart nogle billeder på hjemmesiden. Alt vel ombord. En regnvejrshilsen fra Norditalien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nautec Mare (Monfalcone) (fredag) d. 4. september 2015
Vi føler os lidt snydt! Der kom ingen regn i nat, og vi stod op til et rigtig flot vejr. Nu taler de om regn i den kommende nat, lad os nu se. Vi kunne godt være blevet i Slovenien og set lidt mere af det land, men sådan skulle det altså ikke være. Vi besluttede at tage bussen, der har stoppested lige uden for marinaen, ind til Monfalcones centrum. Det viste sig at blive en speciel oplevelse. ”Circolare Lisert”, som ruten hed, vi var med, stod ikke i nogen køreplan eller var aftegnet på rutekortene, der var sat op på alle stoppesteder. Hvorfra, hvornår kørte den tilbage? Det endte med, at vi måtte ind på det lokale bibliotek, der også var turistkontor for at spørge. De vidste det heller ikke, men ringede til busselskabet, der fortalte, at det var en ny rute, og hvor de kunne finde køreplanen. Det hjalp; vi blev meget klogere og fandt tilbage til båden. Vi besøgte jernbanestationen, da vi nu var inde i byen, og fandt ud af togtiderne, når vi engang skal med toget til Treviso, hvor vi skal flyve fra d. 23. september. Monfalcone ser ud til at være en fin by; den skal vi se lidt nærmere på en anden dag. Alt i alt en rigtig fin dag, selv om de havde meldt regn. En hilsen fra de rejsende med bus.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nautec Mare (Monfalcone) (torsdag) d. 3. september 2015
Vi har rigtigt nydt, at vi ikke skulle noget bestemt, bare slappe af. Vejret har været rigtig dejligt. Det er stadig i nærheden af de 30 grader, og den frontpassage, som de har varslet i lang tid, skyder de hele tiden. Først skulle det begynde at regne i dag; det er udskudt til engang i nat, men så skulle det også regne de næste par dage. Vi havde ikke så megen proviant ombord, og for ikke at skulle ud i regnvejr gik vi på opdagelse efter et supermarked. Vi fandt et stort og fint supermarked, men der er lidt langt at gå, så vi må se at få pumpet cyklerne. Vi fik provianteret, så nu kan vi klare os nogle dage. Der er også en fin restaurant her på marinaen - den skal vi have prøvet. Nautec Mare er en rigtig hyggelig marina med swimmingpool, flotte bad og toiletter. Der er store træer og en græsplæne med liggestole, hvor man kan få sig en middagslur i skygge eller tage solbad. En sensommerhilsen fra Monfalcone.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Piran (Slovenien) - Nautec Mare (Italien) (onsdag) d. 2. september 2015
Vi er nu nået til vor vinterhavn. Det vil sige næsten, for Ocean Marine, hvor vi har aftalt at komme på land, havde ikke plads, men de lånte en plads hos Nautec Mare, der ligger 200 m fra dem og tilhører samme firma, og der ligger vi nu. Turen fra Piran i Slovenien var på fladt vand og i fint vejr, indtil vi var ½ time fra marinaen. Så begyndte det ellers at regne, så vi nåede at blive våde, inden vi kom ind til marinaen. Vi er kommet til vor vinterhavn godt en uge før planlagt, det skyldes flere ting: For det første melder de regn og blæst den næste uges tid, og så gad vi ikke ligge i en dyr marina i Slovenien eller Trieste. For det andet er vi ved at være mætte af oplevelser og indtryk. Vi har oplevet noget næsten hver eneste dag, siden vi kom til Kreta d. 19. marts, så vi glæder os til at komme hjem og fordøje alle indtrykkene. Vi skal nu i gang med rengøring og vedligeholdelse af båden og slappe lidt af og nyde det. Her er alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Italien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Porec Marina (Kroatien) - Piran (Slovenien) (tirsdag) d. 1. september
Inden vi sejlede fra Porec, fik vi udklareret fra Kroatien. Det var let og hurtigt, et stempel på havnekontoret og en kopi af crewlisten til politiet, og vi var klar til at sejle til Slovenien. Vi havde Piran som dagens mål, en tur på ca. 20 sm. Når man kommer fra Kroatien, skal man indklarere. Det var også ganske let og hurtigt; de skulle bare have en crewliste, så var det klaret. Vi havde læst, at Piran skulle være en flot by, og det levede den op til. Katedralen, der ligger højt hævet over byen, var imponerende. Det er længe siden, at vi har set så flot en kirke, og vi har efterhånden set mange. Vi var ude og spise om aftenen for lige at prøve det slovenske køkken. Det var meget italiensk præget, men der er jo heller ikke langt til Italien. Vi har planer om at sejle til Italien i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Piran.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Rovinj Marina - Porec Marina (Porec) (mandag) d. 31. august 2015
Vi har lige passeret Lim Fjorden og er på vej nord på; ikke mod Skagen, men mod Slovenien. På vejen ligger der rigtig mange flotte byer, og vi valgte at gøre holdt i Porec for at se byen og udklarere fra Kroatien, der jo ikke er med i Schengen. Det blev en meget kort tur på godt 10 sm. Porec er en fin by med en stor katedral, så vi fik også lidt åndelig føde i dag. Her er stadig mange turister, især tyske, men vi ser ingen charterbåde, og det tynder også ud i andre både, så der er nu plads i havnene. Vi har planer om at udklarere i morgen og sejle til Slovenien. Da vi ikke har planer om at anskaffe mobilt bredbånd i Slovenien, kan der komme en periode uden opdateringer. Men lad os nu se, om vi ikke finder en cafe med Wi-fi. Det er ved at blive efterår; det er stadig meget varmt midt på dagen, men køligt om natten. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Kroatien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Pula Marina - Rovinj Marina (Rovinj) (søndag) d. 30. august 2015
Inden vi sejlede fra Pula, var vi oppe og se amfiteateret; det nåede vi ikke i går. Det er imponerende, næsten 2000 år gammelt, og hele ydermuren er næsten intakt. Det havde oprindeligt plads til 26.000 tilskuere, er elipseformet, 133 m langt og 105 m bredt. Det skulle være et af de bedst bevarede amfiteatre fra romerriget. Vi er sejlet til Rovinj, en lille tur på ca. 18 sm. på fladt vand. I dag kom der ingen vind, sådan som der gjorde i går. Det er fortsat meget varmt, temperaturen er over de 30 grader, og det er meget fugtigt. Lidt ubehageligt, men heldigvis falder temperaturen om natten. Der var ingen pladser ved den kommunale kaj, så vi måtte gå ind i marinaen, men den ligger meget tæt på byen, så ok. Rovinj er en rigtig flot by med en stor domkirke, der ligger højt hævet over byen; smalle og stejle gader fører op til den. Byen er meget italiensk præget, men der er heller ikke langt til Italien. Det er en af de byer, der kommer ind på vor top ti liste over flotte byer. Hele aftenen har der været en frygtelig larm af meget høj og forskellig musik fra 3-4 restauranter/barer omkring marinaen, men kl. 23:00 slukkede alle, og der blev helt stille. Det har vi ikke oplevet før. Alt vel ombord. En varm sejlerhilsen fra Kroatien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Cres by (Cres) - Pula Marina (Pula) (lørdag) d. 29. august 2015
Vi ligger nu i Pula og skal ind og se lidt nærmere på byen i morgen, inden vi fortsætter nord på. De havde lovet meget roligt vejr til turen fra Cres og hertil. Det var det også på det meste af turen, men da vi nærmede os sydspidsen af Istrien, kom der vind fra NV. Selvfølgelig lige den retning vi skulle. Det var ikke mere, end vi nemt kunne sejle op i mod det, og det var begrænset, hvad det gav af sprøjt - men det havde de altså ikke meldt. Jeg skal love for, at der er motorcykler i Pula. De afholder det årlige motorcykletræf, hvor folk fra hele Europa deltager. Der var paradekørsel gennem byen, hvor politiet havde afspærret gaderne. Der var mange hundrede motorcykler. Ja, tusinder, sikke en larm de kunne lave! De holder til ude på en nedlagt kasserne lidt uden for byen, men vi kunne tydeligt høre musikken ude fra dem. Det er blevet meget varmt og fugtigt, vi har over 90 % luftfugtighed. En varm sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Krk by (Krk) - Cres by (Cres) (fredag) d. 28. august 2015
Det blev en meget rolig nat i Krk havn. Vi var ellers lidt betænkelige, der var en del uro i aftes; men da turbådene stoppede med at sejle, faldt det hele til ro. Vi fortsatte vor tur rundt om Istrien, men uden at gå i land på Istrien, i hvert fald i dag. Vi gik ind til Cres, en af de andre store øer ud for Istrien og valgte Cres by. Det blev en tur på godt 32 sm. på fladt vand, for det meste spejlblankt. Der er flere muligheder for at fortøje i Cres by. Vi valgte at gå ind til en lille marina, der ligger i forbindelse med et lille skibsværft. Marinaen ligger inde midt i byen og har alle faciliteter inkl. vaskemaskine. Det benyttede vi os af, og fik vasket lidt tøj. Cres er en fin lille by, der er anlagt rundt om den lille havn. I morgen går turen syd om Istrien og op til Pula, hvis vejret vil. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Supetarska Draga (Rab) – Krk by (Krk) (torsdag) d. 27. august 2015
Vi vågnede i nat ved, at vinden ruskede i båden, og det næsten stormede. De havde lovet lokale vindstød i Velebit Channel på op til 40 knob (ca. 20 m/sek.). Det er farvandet mellem Pag og fastlandet, og der lå vi jo ikke. Men Rab, hvor vi lå, ligger lige for enden af den kanal, så derfor fik vi en tur. Vi var rigtig glade for, at vi havde valgt at gå ind til marinaen frem for at ligge for anker. Det varede ikke så længe, og da vi stod op, var der havblik, og vi havde en meget rolig sejlads til Krk, en tur på ca. 15 sm. Vi har rigtig fået set Krk by. En rigtig fin gammel by med en flot katedral, en gammel borg og smalle gader. Absolut et besøg værd, og det var der mange andre, der også syntes, for her var rigtig mange mennesker. Restauranterne var propfyldte om aftenen. Alt vel ombord. De næste mange dage lover de nul vind, men om en uges tid skulle der komme en frontpassage med regn og østlig vind, og så må vi finde et godt sted at ligge. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne på Krk.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Rab Marina - Supetarska Draga (Rab) (onsdag) d. 26. august 2015
Vejrmeldingen lovede 6-8 m/sek. fra øst - en fin vind til Krk, som vi havde sat som dagens mål. Vi skulle først mod vest langs sydkysten af Rab, så lidt mod NV og endelig mod N til Krk. Skipper havde set frem til endnu lidt sejlads for sejl, men sådan skulle det ikke være. Så snart vi kom ud af havnen i Rab, fik vi en frisk bidevind, og da vi snart skulle mere mod NV, fortsatte vi for motor. Da vi rundede vestenden af Rab, havde vi 12-14 m/sek. lige i snuden, og bølgerne rejste sig hurtigt. Det gad vi ikke ligge og banke i, så vi drejede ind i læ ved Supetarska Draga og valgte at gå ind i marinaen, selv om der var flere ankerpladser. Men de var ikke så tiltalende i den hårde vind. Det blev en kort tur på knap 10 sm. Da vi kom i læ og ind i marinaen, var det et rigtig flot vejr, så vi nød eftermiddagen med en tur langs kysten og ellers ombord. Supetarska Draga er et meget stille og roligt sted, her sker ikke så meget. Det er en marina, hvor folk har deres båd liggende og sejler ud herfra. Hvis vejret vil, sejler vi til Krk i morgen. En meget blæsende hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Silba (Silba) - Rab Marina (Rab) (tirsdag) d. 25. august 2015
De havde lovet frisk vind i nat og her til morgen, men det blev det slet ikke. Det har været helt stille i nat, og her til morgen havde vi en let til jævn vind fra SØ, en fin retning til en tur til øen Rab. Vi kom af sted og fik sat nogle sejl. Det er godt nok ikke meget, vi har fået sejlet for sejl i den senere tid, men i dag lykkedes det. Vi fik godt 1 time, inden vinden lagde sig, og vi atter måtte have motoren til hjælp. Turen til Rab var på knap 24 sm. Vi kom til Rab ved 13- tiden, så vi havde hele eftermiddagen til at gå på opdagelse i den flotte, gamle by. Byen, som er kendt for sine 4 klokketårne. Vi fik et kik ind i katedralen, nød udsigten oppe fra muren, men kunne ikke komme op i klokketårnet, der havde lukket fra 13 til 19. Vi havde en hyggelig aften i marinaen i Rab. Det er igen blevet sommer; de lover temperaturer over 30 grader i den kommende uge. En varm sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Silba (Silba) (mandag) d. 24. august 2015
Silba er en rigtig dejlig ø, så vi tog en overliggerdag. Det var nu ikke, fordi det var en dejlig ø, men vejrmeldingen lovede op til 14 m/sek., og det synes vi er lige i overkanten, hvis det skal være behagelig sejlads. Det viste sig, at vinden ikke havde læst vejrmeldingen. Vi havde på intet tidspunkt over 8 m/sek., så vi kunne nemt være sejlet videre, men det ved man jo først bagefter. Vi har lavet lidt ’kontorarbejde’, kunne desværre ikke uploade billeder til rejsebrevene. Det var internetforbindelsen for dårlig til. Vi fik også travet lidt ture på øen. Alt vel ombord. En hilsen fra Silba, en ø i Kroatien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Zadar Marina (Zadar) - Silba (Silba) (søndag) d. 23. august 2015
Vi har haft et rigtigt flot vejr i dag, sol fra en skyfri himmel, 26-27 grader og helt stille. Så turen fra Zadar til Silba blev på spejlblankt vand, en tur på ca. 27 sm. Silba er en forholdsvis lille ø, hvor der ikke findes biler. Vejene er simpelthen så smalle, at der ikke kan køre biler. De har nogle små traktorer til transport af varer. Det er et rigtigt ø-samfund. Her går alt stille og roligt, der er ingen jag. Det ser ud til, at en stor del af husene på øen er sommerhuse. Vi har været spadserende over til den anden side af øen, til havnen på vestsiden af øen. Vi ligger på østsiden, en tur på godt 1 km. Vi er lidt spændte på vejrmeldingen i morgen. De melder lidt rigeligt med vind, så måske bliver vi her en ekstra dag. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Zadar Marina (Zadar) (lørdag) d. 22. august 2015
Vi tog en ekstra dag i Zadar. Vi har været på indkøb, fik fornyet vort mobile bredbånd og skulle have lidt proviant til de kommende dage. Frugt og grønt blev købt på det gamle marked i Zadars gamle bydel; et stort og fint marked med mange små boder, hvor konerne solgte deres varer. Om aftenen fandt vi en rigtig god restaurant, hvor vi fejrede vores bryllupsdag, og bag efter var vi ude og se skulpturen ”Gaven til Solen” og høre ”Havets Orgel”. I morgen sejler vi nord på og forventer at anløbe den lille ø Silba. Alt vel ombord. En hilsen fra Zadar.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Zadar Marina (Zadar) (fredag) d. 21. august 2015
I dag har vi leget turister i Zadar. Vi har set adskillige kirker, en katedral, byporte, været oppe i klokketårnet og set, hvad der ellers er af seværdigheder. Vi kom for sent til markedet. Det var lukket; måske aflægger vi det et besøg i morgen formiddag. Vi bliver i Zadar indtil søndag morgen, hvor vi fortsætter nord på. Zadar Marina er også base for en del charterbåde, som har skiftedag i morgen. De vender hjem nu, så marinaen er ved at være fyldt godt op. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Zadar.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Kornati (Biograd) - Zadar Marina (Zadar) (torsdag) d. 20. august
Vi er nu nået til Zadar efter en lille tur på godt 14 sm. Vejret er igen blevet stabilt med sol fra en letskyet himmel og let NV-lig vind. Udsigten for den kommende uge lyder på sol, temperatur ned til 20 grader om natten og op til mellem 26 og 29 om dagen - lige noget, der passer os. Der skulle komme lidt frisk vind natten mellem fredag og lørdag, hvor vi ligger trygt og godt i Zadar. Vi regner med at blive i Zadar i 2-3 dage. Vi sejler inde mellem nogle meget høje og lange øer, der går parallelt med fastlandet, så når vinden er nordlig, har vi NV-lig vind, og er den i sydlig retning, har vi SØ-lig vind; de høje øer retter den af. Den fremherskende vind er desværre nordlig, den retning vi skal. Der er flere marinaer i Zadar. Vi valgte at gå ind i den gamle Zadar Marina, der ligger inde midt i byen. Den ligger godt beskyttet og meget centralt, men den er lidt slidt, og bygningerne rundt om marinaen er noget forfaldne. Vi har været en lille tur inde i den gamle bydel, som vi skal se nærmere på i morgen. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Kroatien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vrulje (Kornati) - Marina Kornati (Biograd) (onsdag) d. 19. august 2015
Vi vågnede i nat til regn og torden - det havde de ikke meldt. Vi havde ellers planer om at sejle tidligt, så vi kunne nå ind til fastlandet, inden det skulle blive uvejr. Nå, det trak nok hurtigt over, så vi ventede indtil kl. 8.30. Men det fortsatte med at tordne ude over havet, og det så ud til at komme langsomt nærmere. Vi kunne måske sejle fra det, så vi besluttede at tage af sted. Vi havde ikke sejlet ret længe, før det begyndte at regne, og det var ikke finregn. Det kraftige regn- og tordenvejr, de havde meldt i løbet af eftermiddagen, var åbenbart kommet noget tidligere. Vi fik det meste på turen ind til Marina Kornati, der ligger i Biograd, en tur på ca. 22 sm. Vi havde ikke ligget ret længe i marinaen, før det begyndte at klare op. Vi skulle nok bare være blevet ude i Kornati området, så havde vi fået en fin eftermiddag derude. Nu blev det til en tur rundt i Biograd, en rigtig turistby. Der ligger et stort turist-resort ikke langt fra byen, og det bærer byen tydeligt præg af. Der mangler ikke restauranter eller turistshops. Det blev en våd dag, men vi er blevet tørre igen. En regnvejrshilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Betina (Murter) - Vrulje (Kornati) (tirsdag) d. 18. august 2015
Vi slap ikke for regnvejret i nat. Vi var knap kommet under dynen, før det begyndte at regne og tordne, og det fortsatte resten af natten, så vejrudsigten passede, selv om det ikke så sådan ud i går aftes. Det klarede op i løbet af morgenstunden, og vi fik et rigtig flot vejr med sol, svag vind og ca. 25 grader. Vi havde oprindeligt planer om at sejle til Zirje i dag, men de lover allerede regn og torden igen i morgen eftermiddag, så vi droppede Zirje og sejlede til National Park Kornati; et lidt specielt område, hvor øerne er uden bevoksning. Man skal betale entre for at ligge i området. De kommer rundt og kontrollerer, om man har købt billet på forhånd, hvilket er 50 % billigere; ellers skal man købe en. Vi havde købt i Murter. Vi valgte at lægge os ved en bøje i Vrulje, et hyggeligt sted. Den viste sig at tilhøre en restaurant. Vi havde ikke ligget der ret længe, før ejeren kom ud med et menukort og spurgte, hvad vi ønskede at spise til aften. Det var et meget begrænset menukort, men de havde fisk; det bestilte vi. Vi havde en lille opgave, idet vi skulle have sat gummibåden i vandet - den lå på fordækket. Det var ingen problem, han ville godt hente os, så vi aftalte, at han skulle komme kl. 19:30. Vi fik en rigtig dejlig middag, en meget lækker fisk. Vi har købt en 3 dags billet, men allerede i morgen eftermiddag skulle der komme et nyt område med meget regn og torden, så vi sejler nok ind mod fastlandet allerede i morgen tidlig. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra National Park Kornati.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mandalina Marina - Marina Bertina (Murter) (mandag) d. 17. august
Det har lynet og tordnet i nat, men holdt op ud på morgenen og klarede så lidt op. De havde fortsat meldt byger i dag, men vi skulle videre og besluttede at sejle til Murter, en ø lidt nord for indsejlingen til Sibenik. En sejltur på godt 21 sm. Det var rimeligt vejr, da vi startede, men vi havde ikke sejlet ret længe, før den første byge ramte os - den var ok. Den næste derimod var ikke ok. Den gav vand i rigelige mængder, men efter den klarede det op, og vi havde en fin tur resten af vejen til Marina Betina og nåede næsten at blive tørre. Det er meget længe siden, at vi har sejlet i regnvejr, det er noget helt nyt. Men ifølge vejrudsigten er det noget, vi kommer til de næste dage, hvis vi vil flytte os. Vi har været en tur inde i Betina, en lille stille by, hvor der ikke sker meget, og vi måtte ind 3 steder for at få det, vi gik efter og fik endda ikke det hele. Der var noget mere liv i Murter, der også ligger tæt på marinaen. Her har National Park Kornati hovedkontor. Vi har planer om at sejle derud, og da man kan købe entrebilletter 50 % billigere her, så købte vi. Den træder først i kraft når man selv skriver bådnavn og dato på, så må vi se, hvornår vi kommer derud; det er som sædvanlig vejret der bestemmer. De har meldt kraftig regn i aften og nat, men det ser ikke ud til regn her til aften, så vi slipper måske. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra regnvejrssejlerne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mandalina Marina (Sibenik) (søndag) d. 16. august 2015
Det var meningen, at vi skulle videre nord på, men de havde lovet regn og torden hele dagen, så vi besluttede at blive endnu en dag i Mandalina Marina. Det startede allerede i nat med at tordne og fortsatte til langt ud på eftermiddagen, men bygerne trak uden om os indtil middag, hvor et større område med regn nåede os, og så skal jeg love for, at vi fik vand. Vi var ikke uden for cockpitteltet resten af dagen. I forbindelse med frontpassagen faldt temperaturen ca. 10 grader, så nu har vi ’kun’ 25-26 grader. Det nyder vi, og det skulle ikke bliver over 30 grader i den kommende uge. Men det har også sine ulemper - pigerne har fået mere tøj på. Alt vel ombord. En våd hilsen fra Sibenik.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mandalina Marina (Sibenik) (lørdag) d. 15. august 2015
Det er Jomfru Marias Himmelfartsdag i dag, og den bliver normalt fejret i de katolske lande. Vi ville godt se, hvordan de fejrer dagen i Kroatien. Den blev ikke fejret i Sibenik, hvor vi ligger, men i Vrpolje, en landsby 12-13 km. uden for Sibenik. Der var oprettet en speciel busrute mellem Sibenik og Vrpolje i dagens anledning. Første afgang kl. 05:00 i morges og så kørte de hver time hele dagen. Vi havde lavet en aftale med taxachaufføren, der kørte os ud til marinaen i går aftes, at han skulle hente os kl. 09 og køre os derud, og det gjorde han. Sikke en folkefest vi kom ud til! Der var politi til regulering af trafikken. Vrpolje er en lille landsby på vejen mellem Sibenik og Trogir, et lille kloster i forbindelse med en kirke, en samling huse og en restaurant. Det er normalt alt, men ikke i dag. Der var gynger og karruseller, loppemarked, almindeligt marked, øltelte, hvor de parterede grillstegte pattegrise og andet gøgl. Alt sammen lige på den anden side af muren ind til kirken. Vi var kommet for at opleve fejringen af Jomfru Marias Himmelfartsdag, og den blev fejret! De havde ryddet kirken for bænke og sat dem op ude under fyrretræerne og lavet et midlertidig alter ude i det fri. Inde midt på det tomme kirkegulv stod et ikon/billede af Madonna, og en lang kø af mennesker ventede på komme op og røre ved det. Under klosterets buegange sad flere præster og nonner til rådighed, så man kunne få et Herrens Ord med på vejen. Senere på formiddagen blev billedet båret ud (i højtidelig procession) og hængt op på en stenmur bag det midlertidige alter, mens et kor sang, og kirkeklokkerne kimede. Efterfølgende blev der afholdt en højmesse med deltagelse af flere gejstlige, alt sammen transmitteret af flere TV-kanaler. Meget højtideligt, men det var længe at stå op i langt over 30 graders fugtig varme. Vi var lidt trætte i benene, da vi kom tilbage til båden. Vi forventer at blive i Mandalina Marina i morgen, hvor de melder regn og tordenbyger hele dagen. En hilsen fra Kroatien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mandalina Marina (Sibenik) (fredag) d. 14. august 2015
Vi har været en tur inde for at se lidt på Sibenik. Marinaen har en fastprisaftale med taxa, 40 kn. pr. tur. Det er meget billigt, så det benyttede vi os af. Der er også en taxibåd, der sejler mellem marinaen og byen - også en mulighed. Sibenik er også en flot by. Hvorfor der var så få turister, ved jeg ikke. Byen kan nemt måle sig med f.eks. Hvar, hvor det myldrede med turister. Vi besøgte katedralen, der er på UNESCO’s liste. Et storslået bygningsværk, der var ved at blive renoveret - det trænger den også til. Vi var rundt i den gamle bydel og en tur oppe og besøge Saint Michaels Fæstningen, der ligger højt oppe over byen. Derfra var der en flot udsigt ned over byen og ud til den smalle indsejling, der fører ind til Sibenik. I morgen er det Jomfru Marias Himmelfartsdag. Det har vi oplevet i bl.a. Sines i Portugal, og vi kunne godt tænke os at opleve det igen, så vi spurgte på turistkontoret, om de havde noget lignende her. Det havde de ikke, men i en nærliggende by – Vrpolje – var der noget specielt. Noget af et tilløbsstykke, så der planlægger vi at tage hen i morgen. Skipperinden har forfattet endnu et rejsebrev, så kik ind under punktet: Rejsebreve. En hilsen fra Sibenik.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Palmizana - Mandalina Marina (torsdag) d. 13. august 2015
Temperaturen var ellers begyndt at falde lidt, og det nød vi. Men den er steget igen, og det har været en meget varm dag i dag. Da vi stod op i morges, havde vi 27 grader og 92 % fugtighed, og her til aften har vi 33 grader i kahytten, før vi skal til køjs. De havde meldt op til 37 grader, og det har vi haft. Det var tid til at sejle lidt nord på til området mellen Sibenik og Zadar, så vi satte kurs mod Sibenik, en tur på ca. 44 sm. på fladt vand. Heldigvis havde vi ingen vind eller lidt modvind - det giver lidt vind i cockpittet, når vi sejler. Det værste er medvind, og vinden står stille i cockpittet. Vi ankom til en halvtom kaj i Sibenik. Noget helt nyt, men det har nok sin forklaring. Havnemesteren, der tog i mod os, meddelte, at det kostede 30 kn. pr. meter – 330 kn = 330 kr. – uden el og ingen faciliteter. Vi havde set på internettet, at den nærliggende Mandalina Marina skulle have nøjagtig det samme, og her var der luksus bad og toilet samt el, vand og Wi-fi. Vi kaldte marinaen, og der var plads, så vi forlod bykajen og sejlede ud til marinaen, hvor vi nu ligger. En flot marina. Den eneste ulempe er afstanden ind til centrum og den gamle by. Alt vel ombord trods varmen. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vela Luka (Korcula) - Marina Palmizana (onsdag) d. 12. august 2015
Næste mål på vor tur rundt mellem øerne i Centraldalmatien var Hvar, på øen af samme navn. Også her skulle der være problemer med at få plads, og det var helt rigtigt. Vi havde planlagt at være i havn ved 11-tiden, der er ca. 17 sm. fra Vela Luka til Hvar. Så skulle folk være begyndt at forlade havnen, og der skulle være en chance for at få plads. Men nej, alle pladser ved kajen var optaget af meget store motorbåde, og bøjerne i modsatte side af havnen var også optaget. Bådene lå allerede for svaj uden for havnen, og de lå MEGET uroligt. Der var en meget livlig trafik forbi dem af turbåde, færger, taxibåde og lystbåde. Der havde vi ikke lyst til at ligge og slet ikke forlade båden for anker. Vi sejlede over til Marina Palmizana, der ligger ca. 2 sm. fra Hvar på øen St. Klement. Her var vi heldige at få en plads, allerede et par timer senere var marinaen fyldt op. Der er utroligt mange charterbåde i dette område. Fra Marina Palmizana sejler der taxibåde ind til Hvar. Sådan en tog vi, for Hvar skulle vi ind og se. En fin gammel by, men dem er der mange af i dette område. Hvorfor den er så populær, ved jeg ikke. Vi var en tur oppe og besøge den gamle fæstning på toppen af bjerget. Herfra var der en storslået udsigt ned over Hvar og ud over de omliggende øer. Vi besøgte katedralen og var lidt rundt i byen for at se på de gamle bygninger, inden vi tog taxibåden tilbage til marinaen. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra turisterne i Hvar.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Polace (Mljet) - Vela Luca (Korcula) (tirsdag) d. 11. august 2015
Vi stod tidligt op og forlod allerede broen ved restaurant Calypso i Polace kl. 6:00. Vi havde hørt, at hvis vi ville have chance for at få en plads i Vela Luka på Korcula, skulle vi ikke komme ret meget senere end middag, der var ca. 40 sm. Vi var ved at have lavvande i dieseltanken og kunne se, at hvis vi skulle fortsætte direkte til Vela Luka, skulle vi nok have reservedunken frem. Vi ændrede i stedet kurs og sejlede til Korcula by for at tanke. Det var i mellemtiden begyndt at trække sammen ude over havet og så meget truende ud. Det buldrede i det fjerne, og vi kunne se lynene inde over Korcula. Det skulle vise sig at være en god beslutning at sejle ind og tanke, for så sejlede vi nord om Korcula i stedet for syd om øen og slap dermed for tordenvejret. Vi fik kun en smule vind, men ikke noget, der generede os. Vi kom til Vela Luka ved 14-tiden, og alt var optaget ved kajen. Der var udlagt 2 rækker bøjer og en enkelt af dem var ledig; den tog vi. Det var selvfølgelig den dårligst placerede, og vi havde lidt dønning fra de både, der sejlede forbi. Det var rigtig varmt og fugtigt, rigtig tordenluft, og det hjalp ikke, at tordenvejret trak væk. Vi orkede ikke at sætte gummibåden i vandet i den varme, og da der ikke var noget specielt, vi ville se inde i byen, blev vi ombord - det har vi ikke prøvet før. Vi havde en fin aften ombord med udsigt ind over byen. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Polace (Mljet) (mandag) d. 10. august 2015
Vi havde oprindeligt planer om at leje en bil i dag, men da vi fik set på afstandene i nationalparken, (der var ikke længere, end vi kunne gå), droppede vi bilen og travede afsted i stedet. Vi trænger til lidt motion efter gårsdagens sejlads. Man får ikke rørt sig ret meget, når man sejler og slet ikke, når man sejler for motor. Vi travede gennem skoven over til Pristaniste, over til søerne, der er en del af nationalparken. Herfra tog vi en båd ud til St. Mary klosteret, der ligger på en lille ø ude i den ene sø. Det er et rigtig flot område. Vi blev ved restaurantbroen og spiste på Restaurant Calypso endnu en gang og med lige så stor succes - de laver noget rigtig dejlig mad. I morgen har vi planer om at sejle til Vela Luka på Korcula. En hilsen fra turisterne i Mljet National Park.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ston - Polace (Mljet) (søndag) d. 9. august 2015
Det blev en meget stille nat i Ston, bortset fra nogle lystfiskere, der sad og snakkede til langt ud på natten. Temperaturen er faldet nogle grader – herligt – vi har ’kun’ haft 24 grader i kahytten, når vi står op de sidste par dage; elles har vi haft over 30 grader. Efter lidt proviantering var vi klar til afgang ved halv ti tiden. Det blev igen en tur på fladt vand uden megen vind og for motor. En tur på ca. 21 sm. Vi havde sat Polace på det nordvestlige Mljet som dagens mål. Alle pladser langs kajen er ejet af en restaurant, hvor man ligger gratis, hvis man spiser på deres restaurant. Der er også fine muligheder for at ligge for anker. Vi kendte ingen af restauranterne, valgte en tilfældig – Restaurant Calypso – hvor de stod med mooringlinen og vinkede efter os - det gjorde de ved de fleste af restauranterne. Det viste sig at være et udmærket valg; vi fik alle tiders middag om aftenen. Polace ligger inde i Mljet National Park, et rigtig flot naturområde. Det er et meget beskyttet område, hvor man næsten ligger, som lå man inde i en skovsø. Her er rigtig flot. Vi har talt om at leje en bil i morgen og køre en tur rundt på Mljet og selvfølgelig i naturparken. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ston (lørdag) d. 8. august 2015
Vi fik prøvet det kroatiske bussystem i dag, og det var ikke nogen positiv oplevelse. Ifølge køreplanen skulle der køre en bus fra Ston til Dubrovnik kl. 08:35 og igen kl. 10:00. Vi valgte den kl. 08:35 og var oppe ved busstoppestedet i meget god tid. Kl. 08:28 kom der en bus kørende forbi uden at stoppe. Det viste sig at være den, vi skulle have været med. Så ventede vi til kl. 10:00, ingen bus. En henvendelse på turistkontoret, der i går havde oplyst os om afgangen kl. 10:00. Nej, den kom først kl. 11:00! Så ventede vi yderligere en time, bussen kom kl. 11:35. Vi kom endelig til Dubrovnik og blev læsset af på busstationen (39 grader) langt fra den gamle bydel. Vi fandt dog hurtigt en bybus og kom ind til centrum. Vi var ikke de eneste, der ville se den gamle bydel i Dubrovnik, sikke mange mennesker! Det gjorde det ikke bedre, at der lå 3 store krydstogtskibe ved kajen - det forøger antallet af gæster med nogle tusinder. Vi fik set Dubrovnik, en flot gammel fæstningsby. Det er svært at forestille sig, at de så sent som i 1991-1992, hvor de var belejret, havde brug for de kæmpe mure rundt om byen til at beskytte sig. Vi travede en tur rundt om hele byen oppe på muren. Fin tur, men anstrengende i den hede. Busturen tilbage til Ston gik helt efter planen. Der er en fordel ved at sejle i højsæsonen: Der er masser af festivaler og andre arrangementer. Vi løb f.eks. ind i et karneval her til aften i Ston - det var ret festligt. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Dubrovnik.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Lumbarda (Korcula) - Ston (fredag) d. 7. august 2015
Vi var forholdsvis tidligt oppe, skulle lige vente på at havnekontoret åbnede kl. 8, inden vi kunne få betalt og komme af sted. Her i Kroatien har man et lidt andet sejlmønster, end vi er vant til. Man sover længe og forlader havnen ved middagstid, sejler så om eftermiddagen og har mange gange reserveret plads i næste havn (mod gebyr) og kommer så ind ved 17-18 tiden. Vi havde sat Ston som dagens mål, en tur på godt 33 sm. og knap 6 timer. Ston ligger på fastlandet på halvøen Peljesac, der hvor halvøen er smallest. Den ligger inde i bunden af en dyb fjord, på det sidste stykke sejlede vi i en 30 m. bred rende. Et meget stille og roligt sted, i hvert fald nede på havnen. Ston er en fæstningsby på den vestlige side af det smalle stykke. På den østlige side af halvøen ligger fæstningsbyen Mali Ston. De to byer er forbundet med to 4-5 km. lange og høje mure/fæstningsværker, som går op over et bjerg. Man kan gå på muren mellem de to byer. Der er for øvrigt arrangeret Ston Wall Marathon d. 20/9, hvis nogen er interesseret. Der var stille på havnen, men gik man 200-300 m. op til byen var der masser af liv. Det er lidt af et turiststed, og det forstår man godt; her er meget specielt. Der er også et saltindvindingsanlæg anlagt helt tilbage i romertiden. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Racisce (Korcula) (anker) - Marina Lumbarda (torsdag) d. 6. august 2015
Vi kontaktede Marina Lumbarda på Korcula om morgenen for at høre, om der var plads. Det var der, men først efter klokken 12. Det skulle vi ikke have gjort. Det betragtede de som en reservation, og det kostede 100 kn. (100 kr.) ekstra. Nå, vi havde nok ikke fået plads, hvis vi ikke havde gjort det. Vi tog bussen ind til Korcula by, en kort tur på ca. 6 km. som vi nemt kunne havde cyklet, hvis det ikke havde været 35 grader. Vi fik set den flotte fæstningsby Korcula, som påstår, at Marco Polo er født der. Der er et Marco Polo Museum, som vi besøgte og lærte en del om ham, som vi ikke vidste i forvejen. Hoteller, restauranter og meget andet er opkaldt efter ham. En fin, men meget varm tur. Alt vel ombord trods varmen. En hilsen fra Korcula.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vis (Vis) - Racisce (Korcula) (anker) (onsdag) d. 5. august 2015
Det gik ikke lige efter planen i dag. Vi er ikke vant til at sejle rundt i højsæsonen, og her i Kroatien er der rigtig mange charterbåde og italienske både. Selv om vi kommer ind til en havn kl. 14, er alt optaget. D.v.s. havnen er halvtom, men alle pladser er reserveret, og vi bliver afvist. Det skete bl.a. i dag. Vi forlod Vis allerede kl. 7 for at kunne være ved Marina Lumbarda på Korcula ved 14 tiden, men alt var reserveret og optaget. Vi sejlede så tilbage mod Marina Korcula, men på vejen til marinaen, hørte vi over VHF’en, at alt var optaget, så det endte med, at vi droppede ankeret i en lille bugt nær Marina Lumbarda – Racisce hedder stedet. Det var meget heldigt, at vi netop valgte den bugt, for der lå s/y Martina med Marianne og Denis ombord. Vi havde hilst på dem i Marina Kastela, men ikke rigtig fået talt med dem - det fik vi så i dag. Vi blev hentet af Denis i deres gummibåd (vores var taget på dækket) og inviteret på kaffe og aftensmad. Vi havde en rigtig hyggelig eftermiddag og aften, tusind tak! De er på vej mod Montenegro og Albanien, så vi havde lidt informationer, som de kunne bruge, og de kom oppe fra det nordlige Italien, hvor vi er på vej hen. Jeg har forsøgt at reservere plads i Marina Lumbarda til i morgen, men det kan man ikke før samme dag om morgenen, så jeg må have fat i dem i morgen tidlig. Vi vil godt ind og se Korcula by, og der skulle være busforbindelse fra Lumbarda til Korcula. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra ankerliggerne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Kastela - Vis (Vis) (tirsdag) d. 4. august 2015
Vi ligger nu i Vis på øen af samme navn. Et meget populært sted, at dømme efter antal af besøgende. Vi kom hertil ved to tiden efter 5½ times sejlads og godt 32 sm. fra Marina Kastela, og alt var optaget ved bykajen. Vi blev afvist – ”Alt optaget!” blev der råbt – men da vi var på vej ud til en bøje, så vi, at der var en, der var ved at sejle, og vi sejlede tilbage og fik lov til at gå ind på den plads. Meget heldigt, for der var mange, der sejlede rundt og ledte efter en plads. Inden aften var hele havnen fyldt med både. Alle bøjerne var besat, der var måske 100 af dem, og der lå langt over hundrede både for anker i havnen. Der blev opkrævet afgift for bøjer og ankerliggere. Jeg ved ikke hvor meget, men vi skulle betale 330 kr. for anløb af havnen og 160 kr. for at fortøje ved kajen. Vi lå meget uroligt, for alle bådene ved bøjerne og for anker skulle ind i deres gummibåd, så der var en trafik uden lige hele aftenen. Byen var ok, men noget specielt synes jeg ikke, den var. Det er fortsat meget varmt - håber det snart vender. En sejlerhilsen fra Vis.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Kastela (mandag) d. 3. august 2015
Vi kom ikke af sted i dag. Det har regnet og tordnet i nat, og de melder regn og torden samt frisk vind ude på øerne i løbet af dagen, så vi besluttede at blive i Marina Kastela endnu en dag. Her ligger vi godt og trygt, og nu, hvor alle charterbådene er sejlet, er her stille og roligt. Vi har fået provianteret og er nu klar til at sejle lidt syd på i morgen. Vi skal ned og besøge Dubrovnik, inden vi sejler nord på; den nåede vi ikke at besøge på turen hertil. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Kastela (søndag) d. 2. august 2015
Vi ligger stadig i Marina Kastela. Det er første dag i godt en måned, vi ikke skal noget. De første 14 dage i juli havde vi Morten og hans familie på besøg i Grækenland, så 11 dages transportsejlads fra Korfu til Split, hvor vi besøgte Albanien og Montenegro, og den sidste uge har vi haft Jakob og hans familie på besøg. Det har været rigtig dejligt at have besøg, men nu trænger vi til ro og det, at vi ikke skal noget bestemt. Vi har fået lavet lidt, vasket båden og rokeret rundt nede om læ. Vi bruger jo båden på en anden måde, når vi kun er 2 ombord. De har lovet regn og torden i løbet af natten, og vi kan allerede høre, at det buldrer i det fjerne. Det er meget varmt og lummert, ikke særlig behageligt. Temperaturen ligger på 34-35 grader om dagen og lige under de 30 grader om natten. En varm hilsen fra Kroatien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Kastela (lørdag) d. 1. august 2015
Det blev en meget urolig nat her i Marina Kastela. Der var fest med høj musik lige uden for hegnet, hvor vi lå, og de spillede til langt ud på natten. Skipper må indrømme, at han sov fra det, men Jakob var godt træt af det - han kunne ikke falde i søvn. Vi har været en tur i Split i dag. Vi tog bussen ind til byen og travede rundt i den gamle bydel, der er optaget på UNESCOs liste. Den gamle bydel er bygget op omkring Diokletians Palads, bygget omkring år 300. Vi var oppe i det 60 meter høje klokketårn for at nyde udsigten ud over havnen og resten af Split. Det blev en meget varm bytur. Temperaturen nåede op på 38 grader i skyggen, så det var rart at komme tilbage til båden, hvor der var en smule luft - så føles det knapt så varmt. Vi fik sendt vore feriegæster af sted sidst på dagen. De skulle med fly til Hamborg, hvor deres bil holdt. Efter hvad de selv siger, har de haft en rigtig god ferie. De har i hvert fald fået sol og varme, lidt for meget varme. Temperaturen var nede på 26 grader en nat; det er det køligste, de har haft og så op til 38 grader i dag. Farmor og farfar har nydt deres besøg - det var for øvrigt 10. gang, de har besøgt os på vores tur til Middelhavet. Nu skal vi igen til at vænne os til, at vi kun er 2 ombord; der bliver så stille, når de rejser. Alt vel ombord. En hilsen fra den faste besætning ombord på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Milna Marina (Brac) - Marina Kastela (fredag) d. 31. juli 2014
Det blev ikke til noget med det regnvejr og den hårde vind, de havde meldt. Vi fik et par enkelte dråber, da vi spiste morgenmad - det var alt. Det luftede godt, da vi stod op, men ikke med hård vind. Vi blev i Milna, indtil vi havde spist frokost og satte så kurs mod Marina Kastela. Jeg havde kontaktet Marinaen i Split, men her var ALT optaget, indtil sent lørdag eftermiddag på grund af skiftedag for charterbådene. Det var det samme i Trogir, men Marina Kastela havde en plads til os. Vi kunne bare komme, så vi satte kurs mod den. Inden vi kom af sted, havde vinden lagt sig. Det var godt, for den ville have været lige imod, og selv om der kun var knap 14 sm., kunne det godt give lidt uro. Det endte med, at vi også fik luftet sejlene lidt på den sidste tur med Jakob og Co., da der kom lidt vind fra vest. Vi fik en fin plads i Marina Kastela, tæt på faciliteterne. Vi fik hilst på Marianne og Denis i s/y Martina; de er på vej syd over og sejler allerede videre i morgen. Det er godt nok ved at være varmt, og det skulle blive endnu varmere i morgen. Bortset fra varmen er alt vel ombord. En varm sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Drvenik Veli (Drvenik) - Milna Marina (Brac) (torsdag) d. 30. juli 2015
Efter morgenmaden og Jakob og Maikens morgensvømmetur var Jakob og Kasper ude for at sejle i gummibåd. Det var første gang, Kasper skulle prøve at styre gummibåden for motor. Det gik ikke så godt. Han havde lidt svært ved at finde ud af, hvilken side han skulle dreje motoren til, når han ville dreje. Men det skal han hurtigt få lært, er jeg sikker på. Vi satte kurs mod Krknjas, en flot ankerbugt på østsiden af Drvenik. Det var en rigtig flot ankerplads med krystalklart vand, men der var så mange ankerliggere, at vi havde svært ved at finde en plads, og vinden var også drejet, så der var pålandsvind. Ikke meget, men nok til at give lidt uro, så vi besluttede at fortsætte til øen Solta, hvor vi gik ind til Donja Krusica på nordsiden af øen. Det er et meget lille sted, hvor vi ikke kunne gå helt ind til molen, så vi droppede ankeret i indsejlingen. Der blev badet i krystalklart og varmt (27 grader) vand. Julie er ved at være en lille vandhund. Hun svømmer rundt om båden i redningsvest ved hjælp af far eller mor. Hun havde set, at far og mor sprang ud fra båden. Det prøvede hun også, men blev lidt forskrækket, da hun havnede under vandet med vand i næse og ører. Efter frokosten sejlede vi videre til Milna på øen Brac. Her var trængsel, så vi måtte ind til ACI Marinaen, der ligger inde i bunden af havnen. Her er ikke særlig rart. Der lugter af kloak og fisk, men som sagt var de andre marinaer optaget, og de havde meldt regn og hård vind i løbet af natten, så vi ville ligge godt og sikkert. Det går fremad med skippers fod, men det gør stadig ondt, når jeg træder ned på den. Vi fik for øvrigt sejlet lidt for sejl i dag. Da vi forlod Donja Krusica var der kommet lidt vind så vi fik 1½ time for sejl, inden vinden lagde sig igen. En sejlerhilsen fra Jakob, Maiken, Julie, Kasper, farmor og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skradin - Drvenik Veli (Drvenik) (onsdag) d. 29. juli 2015
Jeg ved ikke, hvad vi har gjort, men Poseidon må have et eller andet imod os. Vi havde en jævn nordlig vind (modvind), da vi sejlede op til Skradin. Nu, vi skulle tilbage syd på, havde vi glædet os til at kunne sejle for sejl, men nej! Nu fik vi sydlig vind (modvind), og det lidt frisk, så det blev heller ikke til sejl i dag. Vi tog et pænt stykke – ca. 37 sm. – syd over, så nu ligger vi i Drvenik Veli på øen Drvenik ikke langt fra Split. En lille havn, hvor tingene ikke går så stærkt. Her er ikke mange turister, og bygninger og havnen er lidt forfalden - det minder lidt om Grækenland. De er begyndt at bygge en marina, men er gået i stå, og det hele er ved at forfalde, men der blev alligevel opkrævet havnepenge - det blev der ikke i Grækenland. Der var en fin badestrand, som ungerne nød, og badevandet fejlede heller ikke noget. Alt vel ombord trods varmen. En sejlerhilsen fra alle ombord på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skradin (tirsdag) d. 28. juli 2015
Dagen i dag var afsat til et besøg i Krka National Park. Vi tog båden fra Skradin op til indgangen og gik op langs det flotte Skradinski buk vandfald, et af de længste og flotteste vandfald i Kroatien. Vi fortsatte videre og tog båden ud Visovac, en lille ø ude midt i Krka floden, hvor der ligger et kloster fra 1445, som franciskanermunkene har bygget. Det er stadig beboet af munke, men der er kun 3 tilbage. På turen tilbage blev der badet lige neden for vandfaldet, et populært badested, inden vi tog færgen tilbage til Skradin. Det har været en fin dag med mange oplevelser. Det går bedre med skippers fod, han kunne næsten følge med de andre. Men nu er det så spændende, hvordan det går i morgen. En hilsen fra turisterne i Krka National Park.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Uvala Saline (anker) - Skradin (mandag) d. 27. juli 2015
Dagens mål var Skradin, en tur på ca. 26 sm. En fin tur op langs Kroatiens kyst og ind gennem det smalle løb og videre ad Krka floden op til Skradin, hvor der er en fin marina. Vi fik set lidt på selve Skradin by i løbet af eftermiddagen, fik fundet ud af, hvordan man kommer op i Krka National Park o.s.v. Om aftenen var vi ude og spise på en rigtig hyggelig restaurant og fik smagt på det kroatiske køkken. Her får man kød, lige noget for os mænd! Indtil nu lever Kroatien op til det, vi har fået fortalt af andre sejlere: Her er rigtig flot og et fint sejlfarvand, prisen på mad er rimelig, øl billigt og marinaerne meget dyre. Vi stønner lidt i varmen og nyder, når solen går ned. Det går fremad med skippers fod; det gør kun ondt, når jeg støtter på den. En sejlerhilsen fra Jakob, Maiken, Julie, Kasper, farmor og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Trogir - Uvala Saline (anker) (søndag) d. 26. juli 2015
Vi kom fra Trogir godt middag. De unge mennesker kom i går aftes og havde ikke haft tid til at se den flotte gamle by Trogir, så det gik formiddagen med. Vi havde planlagt en kort tur, så der var tid til at bade og sejle i gummibåd. Vi gik først ind til Rogoznica Village, men der havde vi problemer med at få ankeret til at holde, så vi fortsatte længere ind i fjorden og droppede det igen ved Uvala Saline, hvor vi blev natten over. Som sagt blev der badet (26-27 grader varmt vand) og sejlet i gummibåd. Vi havde en fin aften for anker, hvor vi bl.a. så det kraftigste stjerneskud, jeg nogen sinde har set; det oplyste hele himlen. Turen i dag var på ca. 18 sm. Alt vel ombord, bortset fra skippers fod, som gør ondt, også selv om jeg ikke støtter på den. En sejlerhilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Trogir (lørdag) d. 25. juli 2015
I dag var det gummibåden, der stod for tur. Der var en gammel lap, der skulle skiftes - den var begyndt at tabe luften. Den skal jo helst være klar til ungerne. Det er noget af det bedste legetøj de har her ombord. Der er blevet vasket båd, og alt er klar til gæsterne – og om eftermiddagen fik vi lov til at flytte ind på en god og rolig plads igen. Jakob og Co. ankom til Split lufthavn med en halv times forsinkelse på grund af kraftigt tordenvejr i Hamburg lufthavn, hvor de fløj fra. Men ellers havde de en fin tur herned, og de er blevet installeret. Julie og Kasper havde glædet sig rigtig meget, og de føler sig efterhånden helt hjemme i båden. Alt vel på nær skipper, der tog en tur ned ad trappen og stødte venstre fod. Det gør temmelig ondt - håber, det går over til i morgen. En hilsen fra Jakob, Maiken, Julie, Kasper, Inge Lise og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Trogir (fredag) d. 24. juli 2015
Den tordenbyge, vi fik i går, friskede op på det hele, men det varede desværre ikke så længe. I dag har været ligeså varm som de forrige og næsten ingen vind. Vi har fået foretaget lidt vedligeholdelse på båden, trods varmen. Det sker om formiddagen, mens der endnu er rimelig temperatur, d.v.s. under 30 grader. Vi havde en float switch til den automatiske lænsepumpe, der skulle skiftes, sprayhooden fik vi tilbage efter reparation og mange andre småting. Om eftermiddagen var vi inde og se på den flotte gamle by – Trogir. Vi måtte skifte plads på grund af alle charterbådene, der væltede ind i løbet af eftermiddagen. Vi var blevet advaret, men det var betingelsen for at blive her i marinaen; vi venter jo på Jakob og Co., der kommer i morgen. Alt vel ombord. En varm hilsen fra Trogir.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Palmizana (Klement) - Marina Trogir (torsdag) d. 23. juli 2015
Så fik vi taget det sidste stykke op til Trogir, der ligger i nærheden af Split, hvor vi har planer om at tage Jakob og Co. ombord på lørdag. Da vi forlod Marina Palmizana, så det meget truende ud. Det så ud, som et dansk tordenvejr var på vej, men vi slap for regn, i hvert fald i første omgang. Vi kom til Marina Trogir efter ca. 4 timers sejlads, kom ind i en helt ny marina; de har bygget en ny Marina Trogir vest for den gamle. Blev modtaget af nogle søde havneassistenter og budt velkommen. Vi har en del, vi skal have ordnet, inden vi får gæster. Det første var vask af tøj efter Morten og Co.’s besøg. Det var hurtigt overstået - nye vaskemaskiner og perfekt vejr til tørring af tøj. Så er der en del vedligeholdelse på båden, vi skal have ordnet, og vi kom godt i gang. Fik bl.a. skiftet olie på motor og gear og sendt sprayhooden til reparation. Det har set meget truende ud øst på hele dagen, og vi kunne høre, at det tordnede og se lynene. Pludselig, som at vende en hånd, havde vi 20 m/sek., og regnen piskede ned. Der blev livlig aktivitet på marinaen. Folk fik lukket luger, bjærget vasketøj, (vi havde fået vort ned tørt), strammet fortøjninger m.m. Sikke et uvejr og så pludseligt! Men hvor det dog friskede op på det hele, da det var overstået. Vi havde planer om en tur ind til den gamle bydel i Trogir, men det nåede vi ikke. Alt vel ombord. En våd hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Okuklje (Mljet) - Marina Palmizana (Klement) (onsdag) d. 22. juli 2015
Vi stod op til en flot morgen i Okuklje på øen Mljet. Bugten lå spejlblank, og de omkringliggende bjerge spejlede sig i vandet. Efter morgenmaden satte vi kurs mod øen Hvar. Det var desværre meget diset, så man skulle ikke langt fra land, før man ikke kunne se ret meget. Det kunne også være røg fra den store skovbrand på Peljesac, som vi sejlede langs med, men det lugtede ikke af røg, så det var nok kun varmedis. Vi var inde i Korcula for at få fyldt dieselolie på. Der er langt imellem tankstationerne her i området, så man skal ikke køre den for langt ned. Jeg havde udset mig en ankerbugt, Vinogradisce, på øen Klement, men der kom vi for sent. Det er et meget populært sted, så der var fyldt godt op. Det krævede liner i land for at ligge der, og det gad vi ikke. Der lå måske 100 både i den bugt. Vi sejlede om på den anden side af Klement og gik ind i Marina Palmizana for at overnatte. Et fint sted, men der var også fyldt godt op. Vi er kommet til Kroatien i højsæsonen. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kotor (Montenegro) - Okuklje (Mljet - Kroatien) (tirsdag) d. 21. juli
Det blev en meget varm nat i Kotor. Byen ligger ned i en ’gryde’ omgivet af høje bjerge, så der var meget varmt. Da vi stod op i morges, var der 31 grader i kahytten. Vi fik ikke sovet ret meget, ikke kun på grund af varmen, men der var en charterbåd med unge mennesker, og de larmede helt vildt til langt ud på morgenstunden. Vi fik udklareret fra Montenegro, inden vi sejlede fra Kotor og sejlede til Cavtat i Kroatien, hvor vi fik indklareret til Kroatien. Nu skulle vi være fri for ind- og udklarering de næste par måneder, hvor vi sejler i Kroatien. Vi har været i 4 lande den sidste uge, hvor der skulle ind- og udklareres i hvert land. Vi valgte at gå ind til Okuklje på øen Mljet. Det var som at komme til Tyrkiet. Der stod 4-5 mand med hver sin mooring-line ved hver sin restaurant og vinkede efter os, så var det bare at vælge. Vi valgte Marans restaurant og er lige kommet tilbage til båden efter en dejlig middag, men det er lidt dyrere end i Tyrkiet. Okuklje er et rigtig flot sted omgivet af høje bjerge og meget beskyttet for vind og vejr. Det tegner til at blive en rolig nat. Det trænger vi også til efter ca. 60 sm. på godt 11 timer inkl. udklarering i Montenegro og indklarering i Kroatien. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Kroatien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kotor (Montenegro) (mandag) d. 20. juli 2015
Vi har været oppe ved det gamle fort her til morgen. Det var lidt af en klatretur. Godt, vi kom så tidlig af sted, så vi kunne gå inde i skyggen. Ellers tror jeg ikke, vi var kommet helt op. Temperaturen steg hurtigt, da solen kom op over bjergkammen. Der er en rigtig flot udsigt oppe fra toppen ned over Kotor by og omegn. Ifølge vejrudsigten skulle temperaturen have toppet for denne gang og falde til omkring 33 grader i løbet af ugen. Det glæder vi os til, for når vi sidder stille og roligt, løber sveden af os. Vi har været rundt i den spændende by, og i aften skal vi ud og spise på en af de mange restauranter inde i den gamle by. I morgen siger vi farvel til Montenegro. Vi kunne godt have brugt lidt mere tid her, men vi har en aftale i Split på lørdag, så vi må hellere se at komme deropad. En hilsen fra turisterne i Kotor.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bar - Kotor (Montenegro) (søndag) d. 19. juli 2015
Det blev atter en meget varm dag. Vi kom op på 36 grader sidst på eftermiddagen. Det gik fint til at begynde med, mens vi sejlede på blankt vand og vindstille, for vi sejlede lidt vind op. Men da der kom en smule vind agten fra, stod vinden helt stille ombord, og solen bagte ned i cockpittet – det var varmt! Vi er sejlet ind til Kotor, der ligger inde i bunden af et indhav. Der var ca. 15 sm. ind til byen ude fra det åbne hav. Det var en flot tur; det var som at sejle på en italiensk eller schweizisk sø med høje bjerge hele vejen rundt, og byggestilen mindede også om det. Vi fik en plads ved kajen i Kotor tæt på indgangen til den gamle by, der er helt omsluttet af høje mure. Kotor er for øvrigt optaget på UNESCO’S World Heritage. Vi fik snuset lidt til byen om eftermiddagen og aftenen. Vi har aftalt at tage en overliggerdag, for der er meget at se, og vi vil godt op til det gamle fort, der ligger højt hævet over byen. Men det skal være tidligt på dagen. Alt vel ombord. En meget varm sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Durres (Albanien) - Bar (Montenegro) (lørdag) d. 18. juli 2015
Vi er nu nået til Montenegro. Agenten kom som aftalt med vore pairer og tilladelsen til at forlade havnen klokken lidt i 6. Lystbåde i Albanien bliver betragtet som en hver anden båd. Det vil sige, at agenten skal udfylde diverse papirer og kontakte havnemyndighederne, politiet og tolderne. Agenten i Durres fulgte alle regler, hjalp os med at komme af sted og så, at vi sejlede ud af havnen. Forinden fik han en kuvert med et beløb som tak for i går. Det var et rigtig flot vejr, da vi sejlede ud af havnen, men det varede ikke ret længe. Efter 1 times sejlads lukkede det hele til. Vi løb ind i meget tæt tåge, noget, vi ikke har prøvet siden 2008 i Portugal. Det var ikke så sjovt, men vi vidste, at der ikke var den store trafik, så det gik, og tågen lettede da også lidt efter en halv time. Men det fortsatte med at være meget diset resten af turen. Det blev en tur på godt 58 sm. og det meste af tiden på spejlblankt vand. En fin, men meget varm tur. Vi har ca. 35 grader om dagen, og luften er MEGET fugtig. Vi havde næsten 100 % luftfugtighed på en stor del af turen, her til aften er den faldet til 80 % . Vi valgte at gå ind i Bar for at indklarere og overnatte. Vi har planer om at sejle til Kotor i morgen. I Montenegro skal man selv klare indklareringen, så det var med at finde havnekontoret, der ligger oppe i byen. Så op til posthuset for at betale for 7 dages ophold – 45 € - så tilbage til havnekontoret for at få en mærkat til at sætte på båden og en crewliste, som skulle afleveres til politiet, der stemplede vore pas og endelig til tolderne. Det tog godt 1 time. Vi sejlede så om i marinaen, hvor vi vil overnatte. Alt vel trods den megen varme. En sejlerhilsen fra Montenegro.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Durres (Albanien) (fredag) d. 17. juli 2015
Kl. 08:30 kom agenten – Arben Ninga – for at tage os med ind til Tirana sammen med 2 andre fra en belgisk båd. Han kørte os ind til centrum, parkerede og ventede på os i 2½ time. Det var den tid, han mente, vi skulle bruge til at se den centrale del af Tirana, og det kom til at passe meget fint. Det er en rigtig fin storby med brede boulevarder og masser af træer, men der var ikke så mange seværdigheder at se. Vi gik lidt rundt og så på livet og folkene. Vi var lidt uheldige; det var helligdag i dag, sidste dag i ramadanen. Der er flere trosretninger i Albanien, og når en af dem har helligdag, så har hele landet helligdag. Selv om der er rigtig mange muslimer i Albanien, så var der ikke flere folk klædt muslimsk, end der er i Danmark. Da vi kom tilbage efter de 2½ time, kørte agenten os ud til en rigtig flot restaurant, hvor vi fik en dejlig frokost med 2 retter mad og vin for det, der svarer til 160 kr., og det var et flot sted. Agenten brugte det meste af dagen på os, ret imponerende, og han ville ikke rigtig have noget for det. Det var rigtig spændende at komme lidt ind i landet og se det fra den side. Alt i alt en rigtig fin dag. Vi har aftalt med agenten, at vi vil sejle i morgen tidlig kl. 06:00, og han har lovet at komme med vore papirer og sejladstilladelsen. En hilsen fra turisterne i Albanien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vlore (Albanien) - Durres (Albanien) (torsdag) d. 16. juli 2015
Vi var ikke rigtigt opmærksomme på det, men vi fik en time foræret i går, da vi nu var kommet i Central Europæisk tidszone, lige som Danmark. Så da vi stod op og sejlede fra Vlore, var klokken kun 6 og ikke 7. Det gjorde ikke så meget, så kom vi bare lidt før til Durres, som var dagens mål. En tur på ca. 59 sm. på fladt, til tider spejlblankt vand. Da vi kom Durres og kaldte havnekontoret, fik vi besked om at fortøje langs kajen bag en anden sejlbåd, og at agenten var på vej. Han stod og tog i mod vore fortøjninger og bød os velkommen til Durres. Vi fik klaret indklareringen, endnu 50 € + 3 dages havnepenge i alt 80 € - det er noget andet end i Grækenland. Vi ville godt ind og besøge Tirana og spurgte agenten, hvordan vi kom derind. Det viste sig, at han skulle ind til Tirana med 2 andre fra en belgisk båd i morgen, så hvis vi var klar kl. 8:30 ville han komme og hente os - det var en aftale. Vi var lidt rundt i Durres for at finde et supermarked og se lidt på byen. Den minder os lidt om det, vi har set på billeder fra Rusland. Der er meget byggeri fra kommunisttiden, og det ser trøstesløst ud. De er ved at forny flere bygninger, men der er lang vej endnu. Durres skulle være en af de fineste byer i Albanien, og der er da også flotte steder bl.a. den nye havnepromenade. Vi har kun mødt en enkelt båd i dag på de 59 sm., og vi var kun 2 lystbåde i havnen. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gouvia Marina (Korfu) - Vlore (Albanien) (onsdag) d. 15. juli 2015
Vi havde besluttet at sejle tidligt fra Gouvia Marina. Vi kom lidt for tidligt op, så det var stadig helt mørkt. Kvart i 6 lysnede det, og vi forlod Korfu. Solen stod op, mens vi sejlede langs den nordlige del af Korfu, og alle bugter var fyldt med ankerliggere, der lå på spejlblankt vand. Det var lidt af en kontrast til det, vi kom over til. I Albanien er der ingen sejlere, og charterbåde fra Grækenland og Kroatien må ikke besøge Albanien. Det er vist noget med forsikringen, så der var meget dødt, hvad både angik. Vi mødte 2 både på de knap 70 sømil, vi sejlede i dag. Vi havde besluttet at springe Sarande over og sejle direkte til Vlore. Vi kunne også være sejlet til Orikum Marina, men valgte altså Vlore. Den sydlige del af Albanien er dækket af høje, golde bjerge, det er anderledes nord på. Vejret var perfekt til de 70 sm. Ingen vind af betydning - den smule, der var, kom lige imod. Der var dog en del dønning, som nok skyldes den kraftige medstrøm, vi havde på den første del af turen. Vi kaldte Vlore Havn, da vi var ca. ½ time fra havnen, men ingen svar. Vi kaldte igen, da vi var inde i havnen og blev bedt om at lægge os bag et par slæbebåde. Havnekaptajnen ville sørge for, at der kom en agent ud til os, der skulle tage sig af papirarbejdet i forbindelse med indklareringen. Han kom ret hurtigt, og vi blev indklareret for en betaling på 50 €. Dertil kom havnepenge for 2 dage, de tæller ankomst- og afgangsdag som 2 separate dage, så ligger man der en nat, er det 2 dage – 10 € pr. dag. Der er ingen faciliteter overhovedet, og man ligger ved en høj cementkaj med gamle bildæk. Så vore fendere ser forfærdelige ud! Agenten overholdt ikke helt reglerne. Han skal komme ned med en seddel, som giver os lov til at sejle og se, at vi forlader havnen. Han gad ikke stå tidligt op, (vi havde bedt om afgang kl. 07:00), så han kom med sedlen om eftermiddagen, så kunne vi bare sejle. Fint nok for os. Det har været en lang dag, og det er fortsat meget varmt; vi har omkring 33 grader om dagen og lidt under 30 grader om natten, så det blev ikke til de store aktiviteter i land. Byen ser ret kedelig ud, og vi fik fyldt køleskabet op i går aftes, så vi spiste ombord. Alt vel ombord. En varm sejlerhilsen fra Albanien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mandraki - Gouvia Marina (Korfu) (tirsdag) d. 14. juli 2015
Det har været en meget ubehagelig nat. For det første var det meget varmt, men det, der generede mest var en fugtighedsprocent på over 90 %. Vi har flyttet os lidt i dag. Vi sejlede ud til Gouvia Marina, en tur på ca. 5 sm. Vi skulle ud og have tanket dieselolie. Vi har planer om at sejle til Albanien i morgen, og der skulle det ikke være så let at få tanket. Vi var spændte, på om de havde noget, men der var ingen problemer; vi fik tanken fyldt op. Vi har fået provianteret det sidste, inden vi forlader Grækenland, og Morten med familie er sendt af sted med fly her sidst på dagen. De var meget heldige - frisøren fik ikke ret. Alle offentligt ansatte strejker i morgen onsdag, og det kunne måske have generet dem, hvis det havde været i dag, de strejkede. De offentlige er meget utilfredse med den aftale, der er indgået vedr. Grækenlands krise. Vi har fået vasket båden og er klar til afgang mod Albanien i morgen tidlig. En hilsen fra den faste besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mandraki (Korfu) (mandag) d. 13. juli 2015
Vi ligger i Mandraki havn på Korfu, meget tæt på Korfu by, så det var nemt at få provianteret og shoppet. Vi havde planlagt en overligger dag, så der kunne blive tid til at bade. Midt på dagen kom s/y Bare Lykke med Jens og Vitter fra Århus ind i havnen og lagde sig ved siden af os, det var rigtig hyggeligt. Det er ikke mange danske både, vi har mødt i år. De får feriegæster ombord i morgen. Jeg havde en speciel oplevelse i dag. Jeg skulle klippes og fandt en frisør, og mens jeg blev klippet, blev det annonceret på CNN, (han havde et fjernsyn kørende på CNN), at der var indgået en aftale med EU vedr. Grækenland og den krise, de står midt i. Han holdt lige en pause med klipningen, mens det blev annonceret. Vi har spurgt flere om deres mening om krisen, men næsten alle lukker af og vil ikke tale om den. Det er dem, der har stemt nej ved folkeafstemningen sidste søndag. Men frisøren, der havde stemt ja, ville meget gerne tale om krisen og havde ikke store tanker om sine landsmænd. Jeg spurgte, om der nu blev strejke, men det mente han ikke. Der ville blive demonstrationer, som der har været så mange gange. Morten og co. skal flyve hjem i morgen, så det var lidt spændende, om deres hjemrejse nu kunne blive påvirket. Det har været meget varmt i dag, og fugtigheden er meget høj, så det er ikke særlig behageligt, men bortset fra varmen er alt vel ombord. En hilsen fra et Grækenland i krise.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gaios (Paxi) - Mandraki (Korfu) (søndag) d. 12. juli 2015
Det blev en MEGET urolig nat i Gaios. Vi lå meget centralt inde midt i byen, og uheldigvis havde vi lagt os lige ud for en bar, der spillede MEGET høj musik til langt ud på morgenstunden. Ikke nok med, at der var høj musik. Der blev også kørt vildt på larmende motorcykler oppe på kajen. Alt det, sammen med 30 grader i kahytten gjorde, at vi ikke fik sovet ret meget. Efter morgenmaden satte vi kurs mod Korfu, en tur på knap 30 sm. på næsten fladt vand og ingen vind. Vi gik ind til Mandraki havn, hvor vi har været før og blev modtaget af Andreas – havnefogeden. Lige ved siden af havnen er der en lille fin badestrand, så det tog ikke lang tid for ungerne at finde badetøjet. De hyggede sig rigtigt, mens skipper fik en ’morfar’. Vi bliver her i havnen i morgen, så der er tid til shopping. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Preveza Marina - Gaios (Paxi) (lørdag) d. 11. juli 2015
Det blev en begivenhedsrig dag. Vi – Morten, skipperinden og skipper – stod tidligt op, og vi forlod Preveza Marina kl. 6:00. Det var helt stille, men der stod alligevel en del dønning, da vi kom ud af renden ind til Preveza. Vi havde regnet med, at de andre kunne sove videre, men de kom op en efter en og havde det ikke for godt i maven - alle slap dog for at blive søsyge. Pludselig havde vi bamse overbord! Peter Plys var røget over bord – Mads’ bamse, så vi måtte til at lave en mand overbord manøvre. Heldigvis nåede vi ham, inden han havde suget for meget vand. Der var en, der var meget ulykkelig, godt vi nåede at redde ham! Vi gik ind til Antipaxi, hvor vi gjorde stop for at ungerne kunne bade. På vej fra Antipaxi til Gaios på Paxi mødte vi en flok delfiner til børnenes store jubel. Vi mødte også en hækbølge fra en stor motorbåd, som overskyllede fordækket, hvor Christian og Marie-Louise lå - de blev våde. Vi ligger nu ved bykajen i Gaios på Paxi, en rigtig hyggelig by, men mange turister. Endnu en meget varm dag. Det blev til ca. 31 sm og godt 6 timers sejlads. Alt vel ombord. En hilsen fra Paxi.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vathi (Meganissi) - Preveza Marina (fredag) d. 10. juli 2015
Vinden driller os lidt. Da vi sejlede syd på, havde vi svag til let sydlig vind, og nu, vi skal nord på, har vi selvfølgelig nordlig vind – surt. Vi kom af sted ca. 9:40 fra Vathi på Meganissi, og det passede fint med broåbningen i Lefkas kl. 12:00. Vi ankom til Preveza kl. 13:30 efter ca. 19 sm. Vi valgte at gå ind i den gamle marina, hvor vi tidligere har ligget. Den er nu overtaget af et firma: Preveza Marina, og der var en havneassistent, der anviste os plads. Der er udlagt mooringliner i det ene bassin, helt nye og rene, og der er etableret el og vand på broerne. De har endnu ikke fået bygget bad og toiletter. Vi var oppe og spise om aftenen, og pludselig begyndte det at buldre og lyne. Morten og Christian løb tilbage til båden og fik lukket lugerne og taget vasketøjet ind, inden det begyndte at regne. Det blev nu ikke til ret meget, så vi kunne blive siddende ude under en markise og spise. Vi har aftalt at sejle tidligt i morgen, så vi kan komme til Paxi, inden der kommer alt for meget vind. Der plejer at komme lidt frisk vind midt på eftermiddagen. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Morten, Susanne, Marie-Louise, Christian, Mads, Inge Lise og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vathi (Ithaka) anker - Vathi (Meganissi) (torsdag) d. 9. juli 2015
Det har blæst meget i aftes og først på natten, men her til morgen lagde vinden sig, og vi stod op til spejlblankt vand. Dagens tur gik fra Vathi på Ithaka til Vathi på Meganissi med et stop undervejs. Vi gik ind i Ormos Kapali, hvor vi droppede ankeret og spiste frokost og badede, inden vi sejlede det sidste stykke ind til bykajen i Vathi på Meganissi. Det blev dagen, hvor Mads smed vingerne – nu kan han selv svømme, og er pavestolt! Vi havde en meget varm dag på Meganissi, med temp. på ca. 34 grader, men en dejlig dag. I morgen går turen gennem Lefkas kanalen op til Preveza. En meget varm hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sami (Kefallonia) - Vathi (Ithaka) anker (onsdag) 8. juli 2015
Det blev en fin nat i Sami på Kefallonia. Der er kommet styr på havnen, der er ansat en havnemester, der virkelig går op i sit job. Så koster det også lidt at ligge der – 6 €. Vi kom først af sted lidt i 12, og da var der kommet lidt vind. Mellem Kefallonia og Ithaka var der noget, der lignede en accelerationszone, så vi fik rullet sejlene ud. Det blev til 18 min. for sejl, inden vi kom i læ af Ithaka, men lidt har også ret. Vi sejlede syd om Ithaka og gik ind til Vathi. Ungerne ville godt bade fra båden, så vi lagde os for anker ude i bugten i stedet for at gå ind til kajen. Der blev badet og sejlet i gummibåd. Det begyndte at blæse ud på eftermiddagen, og vinden lagde sig ikke, som den plejer, så det blev en noget urolig nat for anker. Alt vel ombord. En blæsende hilsen fra Vathi på Ithaka.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Fiskardo - Sami (Kefallonia) (tirsdag) d. 7. juli 2015
Vi havde aftalt at stå tidligt op og sejle til Sami, der også ligger på Kefallonia. Vi ville se, om vi kunne nå at leje en bil og komme lidt rundt på øen. Klokken 7:45 forlod vi Fiskardo og var i Sami klokken 10. Her blev vi modtaget af en flink og hyggelig havnefoged, der anviste os en plads. Vi fik lejet en bil – til 7 personer – og kørte en tur rundt på Kefallonia. Vi startede med at køre til Melissani grotten/søen, men her var der en MEGET lang kø, så det droppede vi i første omgang og besøgte grotten på turen tilbage. Efter en tur til Assos kørte vi ned til den flotte strand ved Mirtos, hvor der blev badet. Det var svært at komme derfra, men sulten meldte sig, og vi skulle videre. Vi var en tur inde i hovedbyen Argostoli, inden vi kørte tilbage mod Sami. På turen tilbage besøgte vi vingården Robola, hvor der blev smagt på vinen, og vi fik da også købt nogle flasker. Som sagt besøgte vi Melissani grotten på turen tilbage. En fin oplevelse, hvor vi sejlede en tur rundt på den underjordiske sø med krystalklart vand, vi kunne se bunden på 15 m vand. Det blev en fin dag rundt på Kefallonia. En hilsen fra turisterne på Kefallonia.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sivota (Lefkas) - Fiskardo (Kefallonia) (mandag) d. 6. juli 2015
Efter morgenmaden forlod vi Sivota på Lefkas. Vi ville til Fiskardo på Kefallonia, og der skal man ikke komme for sent, hvis man vil have en plads ved kajen - og man skal også være lidt heldig. Det er en tur på ca. 12 sm – 2 timer for motor. Vi var meget heldige. Da vi kom ind i havnen, var der nogle, der sejlede, og vi snuppede en af pladserne og kom til at ligge lige op til en restaurant, hvor vi spiste om aftenen - en rigtig dejlig middag. Vi havde 7-8 m hjem til båden. Det var ikke til at bade fra båden inde i havnen, så gummibåden blev brugt til at sejle ud til en strand i nærheden. Det var udmærket at ligge inde ved kajen, indtil en bar/diskotek begyndte at spille høj musik tæt på os. Det blev en lidt støjende nat. Fiskardo kan sammenlignes med Skagen og Smögen i Sverige, et rigtigt turiststed. En hilsen fra det støjende Fiskardo på Kefallonia.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ormos Vlikho (anker) - Sivota (Lefkas) (søndag) d. 5. juli 2015
Efter en morgendukkert hev vi ankeret op og satte kurs syd på. Ungerne kunne ellers godt tænke sig at blive her nogle dage; de nød at hoppe ud og sejle i gummibåd. Vi havde sat Sivota, på sydsiden af Lefkas, som dagens mål - en kort tur på knap 8 sm. Der er flere muligheder for at fortøje i Sivota. Vi valgte den nemmeste ved flydebroen i det NØ-lige hjørne. Her er morringlines, el og vand. Vi havde en meget varm, men dejlig dag i Sivota. Der blev sejlet i gummibåd og badet fra stranden tæt på, hvor vi lå - selv farmor var i vandet. Aftenen sluttede med en dejlig middag på en taverne med både dejlig mad og udsigt. Alt vel ombord. En varm hilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lefkas Marina - Ormos Vlikho (anker) lørdag d. 4. juli 2015
Vi er nu kommet til Ormos Vlikho, en rigtig flot ankerbugt på Lefkas. Vi var lidt spændte, da vi sejlede hen til tankstationen for at tanke dieselolie. Der var rygter om, at der var mangel på brændstof. Vi havde ingen problemer. Vi fik fyldt tanken op og kan nu nemt nå til Kroatien, når den tid kommer. Det var en kort tur på godt 9 sm. Der gik ikke lang tid, efter vi havde droppet ankeret, før ungerne sprang i vandet og fik prøvet deres dykkerbriller og svømmefødder. Jeg skal love for, at der blev badet, og de svømmede om kap rundt om båden, inkl. Mads. Det blev en rigtig fin dag for anker, og det tegner til at blive en meget rolig nat - havblik. En hilsen fra ankerliggerne i Ormos Vlikho.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lefkas Marina fredag d. 3. juli 2015
Vi tog en overliggerdag i Lefkas, hvor vi fik kontrolleret olie m.m. på påhængsmotoren og startet den op, så der blev sejlet i gummibåd. Vi har været rundt i byen for at se nærmere på diverse forretninger. Der blev købt dykkerbriller og svømmefødder, og om aftenen var vi inde for at spise. Der var arrangeret møde på torvet af NEJ-sigerne, med rockband og taler. Det bliver spændende, hvad resultatet af folkeafstemningen på søndag bliver. Der blev også tid til en tur i masten. Pæren til dækslyset var sprunget og skulle udskiftes. I morgen fortsætter vi syd på til en ankerbugt. Alt vel ombord. En hilsen fra Lefkas.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lakka (Paxi) - Lefkas Marina torsdag d. 2. juki 2015
Vi er nu nået til Lefkas Marina efter en fin tur fra Lakka på Paxi. Da vi kom ud fra bugten ved Lakka, sejlede vi en tur ind gennem det smalle sund ved Gaios, hovedbyen på Paxi. Derfra over til Antipaxi, hvor vi gjorde stop ved en af de flotte bugter med turkis vand. Der blev badet i det krystalklare vand, inden vi fortsatte mod Lefkas. Det blev en fin og hurtig tur. Vi havde medstrøm, og den smule vind der var, havde vi også med. Men ikke nok til at sejle på; vi skulle jo være klar til at komme igennem ’broen’ ind til Lefkas klokken 17 efter ca. 36 sm. Der var alt optaget langs bykajen, så vi valgte at sejle ind i marinaen. Vi bliver her et par dage, så vi har tid til at se lidt på byen. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mandraki (Korfu) - Lakka (Paxi) onsdag d. 1. juli 2015
Vi var tidligt oppe og ville godt af sted, så der var en chance for, at vi kunne få en god plads i Lakka. Selv ankerpladserne i Lakka bugten er der rift om. Vi kom af sted klokken 8:20 og sejlede ud på spejlblankt vand. Det blev en fin tur på godt 26 sm. og 4½ time. Vi var heldige at finde en plads inde ved kajen. Det var lettere for ungerne, når de ville i land - lidt mere besværligt når de ville ud at bade; men så tog de gummibåden. Vandet ude i bugten er helt turkis og krystalklart, rigtig flot badevand – vandtemperaturen 23 grader. Lakka er en rigtig hyggelig by med mange små taverner, og vi spiste på en af dem om aftenen. Vejrudsigten for den kommende tid lyder på sol fra en skyfri himmel, svag til let vind og omkring 30 grader. Til vor store overraskelse fik vi en let regnbyge, mens vi spiste aftensmad - det friskede dejligt. Alt vel ombord. En varm hilsen fra hele besætningen ombord på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mandraki (Korfu) tirsdag d. 30. juni 2015
Så fik vi ny besætning ombord. Vores søn Morten og hans familie, Susanne, Marie-Louise, Christian og Mads ankom med fly til Korfu sidst på dagen; vi hentede dem ude i lufthavnen. De har fået sig indrettet ombord, og vi er klar til at sejle syd på i morgen tidlig. Dagen er ellers gået med at få provianteret til de kommende dage. Vi fik lige hilst på Anita og Thomas fra s/y Cadencia, nogle venner fra Marmaris. Desværre var der ikke plads i havnen, så de måtte sejle igen. Det kunne ellers have været hyggeligt at snakke med dem igen. Alt vel ombord. En hilsen fra Morten, Susanne, Marie-Louise, Christian, Mads, Inge Lise og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mandraki (Korfu) mandag d. 29. juni 2015
Vi ligger stadig i Mandraki havn på Corfu og venter på Morten og Co., der ankommer i morgen. Vi har fået efterset gummibåden, renset afløbet til køkkenvasken, og hvad der ellers er af arbejde for at holde båden sejlklar. Jeg har været ovre at besøge Ivan på s/y Tepee for at se, om jeg kunne hjælpe ham med hans kortplotter. Men der rakte mine evner ikke; den fik vi ikke liv i. Om aftenen havde vi inviteret Susanne og Ivan til middag ombord på Nausikaa. Vi havde en rigtig hyggelig aften og håber at møde dem en anden gang. Tak for Ouzo’en. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mandraki (Korfu) søndag d. 28. juni 2015
Den ene nabo sejlede tidligt, og den anden nabo er ikke ombord. Det benyttede vi os af og fik vasket båden, inden der kom ny naboer. Det er noget lettere at vaske båd, når man ikke skal tage hensyn. Om eftermiddagen travede vi en lang tur ud til et lille værft, der ligger lidt uden for byen. Susanne og Ivan i s/y Tepee skulle være kommet dertil i går, og dem ville vi ud og hilse på. Men der var ingen s/y Tepee på værftet, så vi sendte dem en SMS og fortalte, hvor vi var og spurgte dem om, hvor de var. Senere på aftenen ringede de og sagde, at de sad oppe på restauranten i Mandraki havnen, hvor vi lå. De var kommet i vandet i går og lå for anker i bugten lige syd for den gamle fæstning. Vi havde desværre spist, men gik op for at hilse på dem og havde en rigtig hyggelig aften sammen med dem. Nu er det ved at være alvor for grækerne, hvad angår deres økonomi. Vi har læst, at bankerne holder lukket i morgen, og der bliver lukket for pengeautomaterne - men ikke for udenlandske kreditkort. Det har de åbenbart heller ikke styr på, for da Susanne ville betale i restauranten, var der lukket for alle kreditkort - det var lige over midnat. Der har dagen igennem været lange køer foran de pengeautomater, hvor der stadig kunne hæves. Spændende at følge med i, hvad der sker i den kommende tid. Alt vel ombord. En hilsen fra det gældsplagede Grækenland.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mandraki (Korfu) lørdag d. 27. juni 2015
Det er utroligt, hvor lidt man kan få tiden til at gå med. Jeg synes ikke, vi har fået udrettet ret meget i dag. Formiddagen gik med diverse indkøb, og efter en siesta fik vi ryddet lidt op. Man breder sig, når man er alene ombord, og snart får vi rykind, så der skulle flyttes lidt rundt. Og så blev der gjort lidt rent, men det var også, hvad vi nåede i dag. Alt vel ombord. En hilsen fra de lidt dovne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mandraki (Korfu) fredag d. 26. juni 2015
Vi stod op til et rigtig flot vejr, stille og varmt, men det holdt ikke hele dagen. De havde meldt frisk vind i løbet af dagen, og det fik vi godt og vel. Det blev en lidt urolig aften her i Mandraki havnen, men vi ligger trygt og godt, så ingen fare på færde. Vi har været på indkøb i dag. Manglede forskelligt, bl.a. blæk til printeren, og det var ikke sådan lige til at finde. Men vi fandt det langt om længe; da havde vi også været det meste af byen rundt. Vi skulle også have fundet et sted, hvor vi kunne få vasket tøj. Det viste sig at være ganske nemt. Vi spurgte havnemesteren - Andreas - og sidst på eftermiddagen stod der en dame ude ved båden for at hente vasketøjet. Det vil blive leveret tilbage på båden i morgen ved samme tid. Det kunne ikke være lettere. En varm og blæsende hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mandrakis (Korfu) torsdag d. 25. juni 2015
Vejrmeldingen kom til at holde. Stille og varmt først på dagen, tiltagende vind i løbet af eftermiddagen, op til frisk vind fra NV, som lagde sig i løbet af aftenen. Det samme vejr skulle vi få de næste par døgn. Vi fik set lidt på Korfu by. Ville købe ind i et supermarked, vi benyttede sidst vi var her, men det var lukket og lavet om til cafe/restaurant. Vi gik på det lokale marked i stedet og fik det, vi skulle bruge. Ellers er dagen gået med lidt klatvask og vedligeholdelse af båden. Alt vel ombord. En hilsen fra Korfu.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lakka (Paxi) - Mandraki (Korfu) onsdag d. 24. juni 2015
Da vi gik til køjs i aftes, tegnede det til at blive en stille og rolig nat. Rent vindmæssigt blev det også meget stille – havblik, men der var nogle englændere, der havde fået lidt for meget ouzo, og de talte, råbte, meget højt og gik først til køjs ved firetiden, ret generende. Vi er nu nået til Korfu efter en stille og rolig tur på fladt vand – 26 sm. Vi kunne godt være blevet på Paxi et par dage, men vejrudsigten er lidt ustabil for de kommende dage, så vi foretrak at sejle til Korfu allerede i dag. Vi har ikke rigtig været rundt på Korfu. Det er planen, at vi lejer en bil og kører lidt rundt, inden Morten og Co. kommer om en uge. Vi valgte at gå ind til Mandraki havnen, der ligger meget centralt og tæt på lufthavnen. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lefkas By (Lefkas) - Lakka (Paxi) tirsdag d. 23. juni 2015
Vi var tidligt oppe i dag. Vi ville godt igennem broen kl. 07:00, når den åbnede første gang. Men skipper var lidt nervøs for, at naboen havde droppet sit anker over vort, og så ville det tage lidt tid at komme af sted. Heldigvis var der ingen problemer, men det var tæt på, så vi fik meget god tid til at sejle op til broen. Broen er ikke en rigtig bro; det er en færge med broklapper i begge ender. Den er gjort fast i den ene ende og har noget, der ligner en bovpropel i den anden ende. Når den åbner, hæver den broklapperne og sejler ind til siden - en lidt speciel bro. De er ved at lave en ny forhavn, så der, hvor vi kunne sejle sidst, vi var her, kunne vi ikke sejle nu, viste det sig. Vi gik på grund, men kom dog hurtig af igen. Vi havde en stille og rolig tur til Lakka på Paxi. Der var ikke meget vind, men vi fik da luftet sejlene i en kort periode; lidt har også ret. Vi ankom til Lakka efter ca. 40 sm. og kom ind til en fyldt ankerbugt, syntes vi på det tidspunkt. Men det blev meget værre, som eftermiddagen gik. Vi var heldige at finde en ledig plads ved kajen inde ved den lille by, der ligger i den sydlige del af bugten. Inden det blev mørkt, talte vi ca. 60 ankerliggere og 20-30 både rundt langs kajerne - der var fyldt godt op. Lakka er en rigtig flot og beskyttet ankerbugt med turkis, krystalklart vand. En hilsen fra den flotte Lakka bugt.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lefkas By (Lefkas) mandag d. 22. juni 2015
Så lykkedes det endelig. Vi har fundet et reparationskit til pumpen til holdingtanken. Jeg havde et i mit reservedelslager, men det har ikke kunnet tåle varmen, så den ene ventil var blevet så deformeret, at den ikke kunne bruges. Pumpen er blevet renoveret, og er nu så god som ny. Det var lidt af et arbejde i den varme. Pumpen sidder helt nede i bunden af båden, nede under kistebænken. Så alt op - og der er efterhånden samlet meget i den kistebænk - fjerne bunden i kistebænken, og så i gang. Nu mangler vi blot at få tømt holdingtanken, når vi kommer til havs, og så kan vi komme på toilet igen. Vi er nu klar til at fortsætte nord på og forventer at anløbe Paxi Øerne i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port Kalamos (Kalamos) - Lefkas By (Lefkas) søndag d. 21. juni 2015
Vi fortsatte vor tur nord på (efter lidt arbejde med ankrene i havnen i Kalamos), og nåede til Lefkas by, en kort tur på ca. 19 sm. Vi ville se, om vi ikke kunne finde en plads ved bykajen. Det er meget billigere, end hvis vi gik ind i marinaen, men det var ikke sådan lige til. Der er ved at være rigtig mange både på vandet, og Lefkas er lidt af et center for charterbåde. Det lykkedes at finde et hul og få fortøjet, men det var der en chartermand, der ikke var så glad for. Der havde han regnet med at ligge. Ærgerligt for ham, vi har lige så meget ret til pladsen som han, og vi blev liggende. Vi skal nu på jagt efter reservedele til pumpen til holdingtanken og se, om vi ikke kan få den repareret. Der er en stor udstyrsforretning ovre i marinaen. En hilsen fra Lefkas.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Zakynthos By - Port Kalamos (Kalamos) lørdag d. 20. juni 2015
Vi er nu kommet til Port Kalamos på øen Kalamos. Vi forlod Zakynthos allerede klokken lidt i 7 og satte kurs direkte mod Kalamos. Det blev en meget afslappende tur på godt 50 sm. for motor; det meste af turen var på spejlblankt vand. George stod og tog i mod os i Port Kalamos, og da vi skulle lægge til, var eftermiddagsvinden i fuld gang, så det var dejligt med en hånd. Han er en selvbestaltet havnefoged, der byder en velkommen og hjælper med fortøjningerne. Han har en restaurant inde i bunden af havnen, hvor man kan få et brusebad og få vasket tøj. Hans evne som havnefoged er så som så. Han fortæller, hvor bådene skal sejle hen og droppe deres anker. Det lykkedes for ham at få langt 2 ankre tværs over vores. Det brokkede jeg mig over, men han påstod at der ikke var krydsende ankre. Ja, han var så sikker, at han ville vædde en flaske vin - det gjorde vi så. Da han kom ud på vores båd og så ankerkæderne, måtte han indrømme, at de var krydset. Han kom lidt senere med en flaske vin. Vi spiste på hans restaurant om aftenen og fik noget rigtig dejlig mad. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Zakynthos By (Zakynthos) fredag d. 19. juni 2015
Så kom vi lidt i omdrejninger efter dagen i går, hvor vi intet fik lavet. Der er blevet vasket tøj, gjort rent, vasket båd, tanket dieselolie og vand og andre ting, som er nødvendige for at holde båden sejlende. Der er blevet provianteret, og vi er klar til at fortsætte vor tur nord på i morgen tidlig. Vi har et rigtig flot vejr med sol fra en næsten skyfri himmel og ca. 27 grader. Alt vel ombord. En hilsen fra Zakynthos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Zakynthos BY (Zakynthos) torsdag d. 18. juni 2015
Vi ligger stadig på Zakynthos og forventer at blive her indtil lørdag. De havde meldt frisk til hård vind for i dag og for i morgen. De startede med at melde Force 7 (ca. 15 m/sek), så Force 6 og til sidst Force 5 (8-10 m/sek.). Men det blæste godt, og der kom nogle meget kraftige vindstød, så godt vi blev i havn. Der er sket et vejrskifte. Temperaturen er faldet ca. 5 grader fra 32 til 27 grader, lige noget der passer os, og så fik vi en enkelt let regnbyge i morges - det friskede lidt. Vi har god tid, så vi har slappet af i dag, set lidt på byen og nydt det gode vejr. Og så sker der hele tiden noget på en havn. En blæsende hilsen fra Zakynthos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Zakynthos By (Zakynthos) onsdag d. 17. juni 2015
Vi fik leveret en bil oppe på kajen 4 meter fra båden. Vi fik pakket et par småting og tog på tur rundt på Zakynthos. Første stop var Agios Nikolaos - ikke den på Kreta, hvor vi kommer fra, men den på nordkysten af Zakynthos. Her tog vi en båd ud til De Blå Grotter. Vi fik en privat tur, som bådføreren sagde. Der var vist andre, der skulle have været med, som hoppede fra, men det gjorde ikke noget. Vi havde en rigtig fin tur og var inde i flere grotter. Fra Agios Nikolaos gik turen tværs over Zakynthos, over til Shipwreck Bay. En sandstrand, man kun kan komme til fra søsiden, men man kan se den oppe fra klipperne. Årsag til navnet er et stort vrag, der ligger midt på stranden halvt begravet i sand. Skibet, et smuglerskib, strandede her i 1972. Vi fortsatte vor tur syd på til bl.a. Porto Vromi, Kerio og Laganas. Sidstnævnte er noget af en kontrast til den flotte natur, vi så på Zakynthos. Laganas, der ligger ud til skildpaddebugten, er et turistmekka, hvad dertil hører. Fyldt med restauranter, cafeer/barer, natklubber, souvenirforretninger, og der var rigtig mange af dem. Vi fandt en lille fredelig oase, hvor vi nød en skøn frokost i skyggen. Det har været en rigtig fin tur, og som sædvanlig fik vi provianteret de tunge ting, nu, vi havde bil til rådighed. Det har også været meget varmt i dag, men der var heldigvis A/C i bilen. En hilsen fra turisterne på Zakynthos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Zakynthos By (Zakynthos) tirsdag d. 16. juni 2015
Det blev en meget, meget varm dag i havnen på Zakynthos. De havde meldt 32-33 grader; det føltes af meget mere på grund af høj luftfugtighed og stille vejr. Vi startede dagen med at gå på jagt efter reservedele til lænsepumpen til holdingtanken. Fandt 2 forretninger, der handlede med dele til både, men de kendte ikke det mærke. Det ender med, at jeg skal have det med fra Danmark, når Morten kommer om 14 dage. Men det er længe at holde sig – (der er toilet på havnen). Vi er flyttet til en anden plads. En, hvor der er lidt mere luft ind i cockpittet og mindre trafikstøj. Hernede gælder det ikke om at have læ i cockpittet; en plads i skygge er allerbedst, men det er svært at finde. Resten af dagen slappede vi af oven på de sidste dages lange sejladser. Vi har bestilt udlejningsbil til i morgen. Alt vel ombord. En meget, meget varm hilsen fra Zakynthos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Pilos - Zakynthos By (Zakynthos) mandag d. 15. juni 2015
Så ligger vi på Zakynthos, ikke lige efter planen. Vi havde planer om at blive i Pilos indtil tirsdag - de havde meldt frisk vind fra NV fra onsdag - så afgang tirsdag ville passe fint. Men da vi så vejrmeldingen i går aftes, havde de ændret den. Den friske vind skulle allerede komme i løbet af i dag og vare 4 dage, og vi havde ikke lyst til at ligge i Pilos’ forfaldne marina uden på et vrag af et skib og uden el, vand eller andre faciliteter så længe, så vi stod tidligt op og er som sagt sejlet til Zakynthos. Det er noget lettere at sejle mod vinden i 2-3 m/sek frem for 8-10 m/sek. Vi ville under alle omstændigheder få den lige i mod. Turen var på 67 sm og tog godt 11 timer. Vi kom ind til en fin havn, hvor havnefogeden hjalp med at fortøje og bød os velkommen. Det har vi ikke rigtigt været vant til i den senere tid. Vi har fået en midlertidig plads; havnefogeden ville finde en bedre plads til os i morgen, da vi har planer om at blive her nogle dage. Alt vel ombord. En hilsen fra Zakynthos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Porto Kayio (anker) - Pilos søndag d. 14. juni 2015
Vi er nu i Pilos efter en fin tur på vandet. Vi stod forholdsvis tidligt op og var allerede i havn ved 16-tiden efter at have sejlet ca. 60 sm. Det blev den varmeste tur, vi har haft i år, indtil nu. De havde meldt 27 grader. Da det var vindstille, vi havde spejlblankt vand det meste af turen, og solen bagte ned i cockpittet, blev der meget varmt ombord. Bare det lufter lidt, kan vi få gennemtræk i kahytten, men i dag stod vinden stille. Det var lidt af en kedelig marina, vi kom ind til i Pilos. Den er som mange andre græske marinaer blevet bygget, men aldrig lavet færdig, og nu står den og forfalder. Gæstekajen er fyldt med gamle rustne skibsvrag, som vi var nødt til at fortøje uden på. Ingen vand, el eller andre faciliteter - et trist syn. Bortset fra varmen er alt vel ombord. Det vil sige, vi har lidt problemer: Pumpen til tømning af holdingtanken virker ikke; det er noget l… En varm hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kapsali (Kithira) - Porto Kayio (anker) lørdag d. 13. juni 2015
Alarmen vækkede os meget tidligt. Vi havde planer om at sejle til Pilos i dag, en tur på godt 80 sm. Det var stadig mørkt, og da det blæste en hel del, vendte vi os om på den anden side og sov videre. Vi havde ikke lyst til at sejle ud i frisk vind i mørke. Da vi endelig var stået op og havde drukket morgenkaffe, havde vinden lagt sig, og solen skinnede fra en skyfri himmel. Hvorfor blive på Kithira? Vi besluttede at sejle, men ikke så langt. Det ville blive over midnat, inden vi kunne nå til Pilos. Vi satte kurs mod Porto Kayio, en meget beskyttet ankerbugt ca. 32 sm fra Kithira. Vi havde en fin tur på næsten blankt vand. Vi er indstillet på, at turen op til Korfu efter Morten og Co. bliver for motor. Enten er der ingen vind, eller også er den i N og NV (lige imod). Porto Kayio er en rigtig flot ankerbugt, men hvor var der meget vind hele aftenen. Jeg tror, det var sø-/landbrise og faldvinde fra de omkringliggende høje bjerge, der gav hård vind fra forskellige retninger. Men heldigvis lagde vinden sig, da det blev mørkt, og der blev havblik i bugten. I morgen fortsætter vi til Pilos. En hilsen fra ankerliggerne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kapsali (Kithira) fredag d. 12. juni 2015
Vi havde bestilt en bil i dag, så vi kunne komme lidt rundt og se nærmere på Kithira. Vi besøgte flere byer, bl.a. Avlemonas, en anden havneby, og færgebyen Diakofti, hvor vi fik en forfriskning på en cafe, der lå helt ud til den flotteste sandstrand med turkis vand. Det kunne lige så godt have været ude på en sydhavsø. Patamos og andre byer blev ligeledes besøgt, men det var naturen, der gjorde Kithira så forskellig fra de andre græske øer, vi har set. Vegetationen var speciel med lave buske, og mange af dem stod i fuldt flor, gule. Der var ikke den samme ro i havnen, som vi havde i går aftes. Der var kommet mange både ind, bl.a. en kæmpe motorbåd, som alle andre måtte flytte for, inkl. os selv. Vi nød aftensmaden på en af de lokale taverner i det skønneste vejr. Vi har planer om at stå meget tidlig op og sejle til Pilos i morgen, en tur på godt 80 sm. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne på Kithira.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chania (Kreta) - Kapsali (Kithira) torsdag d. 11. juni 2015
Transportdag. Vi stod tidligt op og var af sted ved 6 tiden og satte kurs direkte mod Kithira. Det blev en MEGET afslappende sejlads på fladt, til tider blankt vand. Den smule vind vi havde, var lige i mod. Ved en af pynterne – Ak. Spathi – vi passerede, kom der lidt vind, vi kunne sejle på, og vi fik rullet sejlene ud. Men ak, efter et kvarter døde vinden igen, og vi måtte atter have gang i motoren. Vi ankom til Kapsali på Kithira efter 10½ times sejlads (62,3 sm), noget af en kontrast til Chania. Det er en lille hyggelig havn; der var kun en anden sejlbåd foruden os, og der er helt stille, ingen musik. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chania (Kreta) onsdag d. 10. juni 2015
Det blev dagen derpå. Det var ikke de store ting, vi fik udrettet i dag. Der var nogle ben, der skulle hvile sig efter anstrengelserne i går i Samaria Kløften, men vi var da lidt rundt i byen og fik provianteret lidt. Vi er nu klar til at forlade Kreta; har set de ting, vi havde på ønskelisten og planlægger at sejle til Kithira i morgen. Det er for øvrigt et lidt livligt sted, vi ligger i Chania. Restauranterne ligger ca. 20 m fra os, og de konkurrerer om at spille højest. Det ene har live musik som blander sig med normal cafe/bar musik. Det miks lyder mildest talt rædselsfuldt, men vi sover udmærket til det - meget mærkeligt. En hilsen fra det støjende Chania.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chania (Kreta) tirsdag d. 9. juni 2015
Vi har været en tur gennem Samaria Kløften i dag. Et must, når man nu er på Kreta; det mener skipper i hvert fald, og skipperinden var da heller ikke afvisende for at tage med. Vi tog bussen kl. 7:45 fra Chania og efter godt 1 times bjergkørsel var vi i Omalos, hvor indgangen til National Park Samaria befinder sig. Det var for øvrigt en rigtig flot bustur op over bjergene - sikke en udsigt! Indgangen til Samaria Kløften befinder sig i 1200 meters højde. Turen gennem Samaria Kløften er på 16 km., hvor det for det meste går nedad, især i begyndelsen. Vejret var perfekt til den lidt anstrengende tur. Ikke for varmt, og der var skygge meget af tiden fra de mange store træer. Her kan være ulideligt varmt midt på sommeren. Desværre var mange af de flotte blomster allerede visnet bort. Vi startede i et stille og roligt tempo, og lod folk overhale; dem tog vi senere på turen, hvor de var gået træt. Vi gjorde turen på lige godt 6 timer incl. pauser. Kløften ender i havnebyen Agia Roumeli. Herfra kan man tage en færge til forskellige havnebyer, hvorfra der afgår bus - der er ingen veje til Agia Roumeli. Vi tog færgen til Chora Sfakion, en tur på godt 1 time langs den storslåede og barske sydkyst. Her holdt bussen til Chania og ventede på os, og vi var tilbage på båden ved 21 tiden. Godt trætte og ømme i benene, men en stor oplevelse rigere. Det bliver spændende at se, hvordan vi har det i morgen. Her og nu er alt vel. En hilsen fra de trætte vandrere.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Rathymnon - Chania (Kreta) mandag d. 8. juni 2015
Vi havde været i Rethymnon tidligere på vor tur rundt på Kreta, så vi havde set det meste af byen og de seværdigheder, der er at se. Så vi besluttede at sejle videre, efter at vi havde fået morgenkaffe. Vi ledte efter havnemesteren og spurgte en security medarbejder, hvor vi kunne betale havnepenge. Han sagde, at der først var nogen på kontoret kl. 9. Det kunne vi ikke vente på, så vi må indrømme, at vi sejlede uden at betale havnepenge. De havde meldt tørvejr indtil kl. 15, hvor vi ville være i havn i Chania; det kom nu ikke til at holde stik. Allerede kl. 11 kom de første byger, og det var ikke lette byger. Lige, da vi havde fået fortøjet i Chania i en kraftigt regnbyge, begyndte det at tordne; det havde de heller ikke meldt. Turen i dag var på ca. 32 sm og tog 5½ time. Efter lidt tørt tøj og en frokost ombord, gik vi på opdagelse i Chania. Det blev til en dejlig middag på en af restauranterne oppe på kajen, hvor vi ligger fortøjet. I morgen har vi planer om at tage en tur igennem Samaria Kløften, hvis vejret vil. Alt vel ombord. En meget våd hilsen fra Chania.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos - Rethymnon (Kreta) søndag d. 7. juni 2015
Vi ligger nu i Rethymnon, efter en fin tur fra Agios Nikolaos. Vi stod tidligt op og forlod marinaen kl. 05:55. Da vi kom ud af marinaen, stod solen op af vandet (06:02), et rigtig flot syn. Vi havde fladt vand, til tider havblik på turen til Rethymnon. Der var et stykke mellem Heraklion og Rethymnon, hvor vi kom lidt for tæt på klippekysten, så tilbageslaget fra klipperne gav en del uro i båden - ellers en stille og rolig tur for motor. Vi lagde hårdt ud med 74,5 sm. – efter loggen 81 sm. på grund af lidt modstrøm. Der løber normalt en jævn strøm fra vest mod øst på nordsiden af Kreta, den havde vi ’glæde’ af på vor tur i dag. De havde meldt tørt vejr indtil kl. 21, men allerede kl. 15 fik vi en let regnbyge, dog ikke noget, der generede. Vi ankom til en halvtom marina i Rethymnon efter 13 timers sejlads. Vi må indrømme, at det ikke blev til den lange travetur, inden vi tørnede ind. Det har været en lang dag, den første tur på årets togt. En hilsen fra en træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) lørdag d. 6. juni 2015
Vasketøjet er tørret og lagt sammen, vandtanken fyldt op, og der er provianteret. Vi er så klar, så klar til at kaste fortøjningerne i morgen og sætte kurs vest over. Det har stadig blæst godt i dag. Der var lidt af et drama her til eftermiddag: En engelsk Hanse 40 sejlbåd blev sat i vandet efter at have været på land for at ordne bunden. Om det var fordi båden er meget let, eller skipper ikke rigtig havde styr på det, skal jeg lade være usagt, men det krævede 7-8 forsøg og anvisning af en anden plads, før det lykkedes at få ham fortøjet - ikke uden skrammer. Han kom heldigvis ikke i nærheden af os. En hilsen fra de sejlklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) fredag d. 5. juni 2015
Vi ligger stadig i Agios Nikolaos og venter på lidt bedre vejr. D.v.s. vejret er der sådan set ikke noget i vejen med, der er bare lidt for megen vind fra den retning, vi agter os hen. Vi har haft sol med temperaturer på ca. 25 grader og vind fra V og NV, med vindstød på over 10 m/sek., men det skulle blive bedre på søndag. Vi går og nusser lidt med båden, der er altid noget, der lige skal ordnes. I dag så vi, at gummihætterne over fodkontakterne til bovpropellen var mørnede og blevet utætte, så de blev skiftet, og der var en pære i en af lanternerne, der var sprunget. Cockpittet er blevet poleret og skipperinden har haft vaskedag i dag - det sidste vasketøj her i Agios Nikolaos, håber vi. Og så går det bedre med skippers forkølelse, så alt vel ombord. En solskinshilsen fra Kreta.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) torsdag d. 4. juni 2015
Det blæser stadig meget, og det vil det fortsætte med de næste dage. Som vejrmeldingen ser ud lige for tiden, kommer vi tidligst herfra på søndag. Vi er ved at længes efter at komme ud og sejle, men sejle ud i noget kedeligt vejr, gider vi ikke. Der er ikke den store udskiftning i marinaen; der er kommet et par både vest fra – medvind. Det går nogenlunde med skippers forkølelse, så der er blevet lavet lidt eftersyn på båden i dag – eftersyn af logtransducer og den slags, men der skal ikke meget til, før sveden perler frem. Skipperinden har besluttet, at hun ikke vil være forkølet - håber det lykkes for hende. En hilsen fra det blæsende Kreta.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) onsdag d. 3. juni 2015
Vi ligger i Agios Nikolaos og venter på bedre vejr eller en anden vindretning. Det er næsten alle, vi har talt med, som har haft problemer med at komme væk fra Kreta. Håber, vi kan komme af sted på lørdag eller søndag. Skipper er blevet godt og grundigt forkølet og har det bedst på langs, så det er ikke blevet til de store aktiviteter i dag. Vi har dog været en tur oppe på det ugentlige marked for at købe lidt friske grøntsager. Det er bønderne, der kommer ind med deres friske produkter, og ser man sig for, kan man handle godt og billigt; der er stor forskel på priserne. Bortset fra skippers forkølelse er alt vel ombord. En hilsen fra det blæsende Agios Nikolaos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) tirsdag d. 2. juni 2015
Så fik vi handlet - forretningerne er igen åbne efter pinsen. Vi fik købt mobilt bredbånd; vi benytter WIND – 1 måned og 5 GB for 17€, og det virker. Nyt græsk gæsteflag, (det gamle hang i laser) og så fik vi provianteret. Vi er nu klar til afgang, men det er vejret ikke. De melder frisk til hård vind fra V og NV de kommende 3-4 dage, og vi skal mod vest. Farvandet nord for Kreta har ikke det bedste ry, så vi gider ikke forsøge at sejle op mod vind og sø. Havde vi skullet den anden vej, havde det været en anden sag. Skipper er desværre begyndt at blive forkølet, sådan føles det i hvert fald. Om det er den bratte overgang fra det kolde nord til det varme Kreta, eller om det er noget, jeg har raget til mig i flyet herned, vides ikke. Håber ikke, det bliver til noget. Ellers alt vel ombord. En hilsen fra Agios Nikolaos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) 2. Pinsedag - mandag d. 1. juni 2015
Vi havde planer om at proviantere i dag og gøre klar til afgang, så snart vi fik en god vejrmelding; men det blev ikke til noget. Vi studsede over kirkeklokkernes bimlen og bamlen kl. 07:00 i morges, det plejer de ikke. Så kom vi i tanker om, at det er pinse i Grækenland. I år er de en uge efter os derhjemme, så alle supermarkeder havde lukket; det samme gjaldt havnekontoret. Vi må vente med at proviantere til i morgen. Vi har haft et rigtigt flot vejr i dag, helt stille og sol fra en skyfri himmel, så det blev varmt, meget varmt. Men inden det blev alt for varmt, fik vi monteret sejlene - så er det på plads. Der er noget mere liv i byen, end da vi var her i april måned. Turisterne er ved at dukke op, og turistforretningerne er åbne. Restauranterne er blevet shinet op, der er folk i gaderne, og det ser rigtig hyggeligt ud. Alt vel ombord. En varm hilsen fra Agios Nikolaos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) søndag d. 31. maj 2015
Vi stod op til en rigtig flot morgen med sol og næsten stille. Det har været et flot vejr i dag, lidt af en omvæltning fra det, vi kom fra i Danmark – 10-13 grader og regnbyger. Her har vi haft ca. 25 grader, svag vind og sol, 29 grader i kahytten med alle luger åbne. Næsten for brat en overgang, men vi klager ikke. Vi har fået pakket ud og ryddet op, vasket sandet fra Sahara af båden, slappet af og nydt det flotte vejr. I morgen skal vi have provianteret og monteret sejlene, så vi er klar til at sætte kurs mod De Ioniske Øer, så snart vi får en god vejrmelding. En solskinshilsen fra Kreta.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Danmark - Agios Nikolaos (Kreta) lørdag d. 30. maj 2015
Vi er atter tilbage på båden efter en fin tur herned. Alt gik efter planen, men da vi tog det sene fly fra København, var vi først fremme ved båden kl. 23.00. Alt var vel ombord - den var nøjagtig, som da vi forlod den sidst i april måned. Men det ser ud til, at det igen har regnet med sand fra Sahara, mens vi har været væk. Det må vi se på i morgen, når det bliver lyst. Efter vi havde spist en pizza, som vi købte på vejen ned til båden, var vi klar til at tørne ind. Det trætter at rejse en hel dag, og vi må indrømme, at vi har haft lidt travlt de sidste dage med diverse fester. Nu skal vi slappe af og have båden gjort sejlklar. En hilsen fra de rejsetrætte.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) - Santorini - Danmark fredag d. 24. april 2015
Vi er nu ankommet til Santorini efter en fin tur med hurtigfærgen fra Heraklion på Kreta. Vi var tidligt oppe for at lukke båden helt ned og få den halet lidt væk fra broen, så den ikke ligger og banker ind i pontonen, hvis der skulle komme hård NV-lig vind. Selv om vi har fået rigtig flot vejr midt på dagen, er det fortsat koldt om natten, og her til morgen var det hunde koldt. Der var ingen varme i bussen til Heraklion, så vi frøs med anstand. Vi holder en lille miniferie her på Santorini og efter 3½ dag tager vi færgen til Piræus og flyet hjem fra Athen. Vi forventer at være hjemme tirsdag aften, hvis alt går efter planen. Vi stopper nu opdateringen af logbogen, men vender tilbage igen d. 30. maj. Skipperinden har lovet at skrive endnu et rejsebrev, der også vil omhandle vores lille ferie på Santorini, så hold øje med det under punktet ’Rejsebreve’. Tak for denne gang og på ’gensyn’ sidst i maj måned. En hilsen fra feriegæsterne på Santorini.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) torsdag d. 23. april 2015
Så er vi klar til at forlade båden den næste måneds tid. Vi blev helt færdige med forårsklargøringen, skipper fik drænet dieseltanken og skiftet brændstoffilter, så vi er klar til at stikke af så snart, vi kommer tilbage til båden d. 30. maj, som planen ser ud lige nu. Vi var inviteret til afskedsmiddag på s/y Thalassa, så vi ikke selv skulle stå med madlavning den sidst aften, vi var ombord. Rigtig dejligt og sikke en middag vi fik - tusind tak til Lene og Niels! Det er blevet et rigtig dejligt vejr her i Agios Nikolaos, sol og 23-24 grader, og så tager vi hjem til regn og kulde! Men der er en del festligheder hjemme, der trækker mere end det fine vejr. Alt vel ombord. En hilsen fra de rejseklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) onsdag d. 22. april 2015
Så er vi ved at gøre klar til at forlade båden den næste måneds tid. Vi har fået monteret fortøjningsfjedrene igen. De larmer, så kan vi undgå dem, gør vi det. Der er for øvrigt meldt hård NV-lig vind i nat og i morgen, så måske er det godt nok, de er monteret. Det har været store vaskedag. Skipperinden fik vasket tøj i går aftes, og det fik hun hurtigt tørret i dag. Skipper fik efterset alle lugerne, smurt gummilister, spændt lukketøjet o.s.v. Vi har været på research vedr. busstationen. Vi skal af sted meget tidligt på fredag og ville godt se, hvor den lå, hvor man købte billetter, og om der var kommet ny køreplan. Den ligger ca. 15 min fra marinaen og er åben kl. 06:00, når vi skal med bussen til Iraklion. Alt vel ombord. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) tirsdag d. 21. april 2015
Vi stod op til et flot vejr på hotellet i Chania og efter dejlig morgenmad kørte vi til Rethymnon, den tredje største by på Kreta. Det blev til et rigtig fint besøg. Vi fik besøgt fortet, der ligger højt hævet over byen. Det er lidt af en fæstning, kæmpe stor og godt beskyttet, men alligevel tog det kun 24 timer for tyrkerne at indtage den i 1645. Den gamle bydel i Rethymnon er rigtig hyggelig; vi var rundt for at se seværdighederne og fandt så et lille, listigt sted, hvor vi indtog frokosten, inden vi kørte tilbage til Agios Nikolaos. Nu har vi efterhånden set det af Kreta, vi havde planer om. Vi mangler lige Samaria-kløften, men den åbner først omkring 1. maj, så det må blive, når vi kommer tilbage efter vores besøg i Danmark i maj måned. Alt var vel ombord. En hilsen fra en af de mange bilister på Kreta.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) mandag d. 20. april 2015
Vi havde aftalt med Anne Lis og Launy, nogle af vore gode venner, der var på chartertur til Chania, at vi skulle hente dem på deres hotel for at tage dem med på en tur syd på. Da vi startede fra Chania, var det overskyet og køligt, men vi var ikke kommet ret langt syd på, før skyerne lettede, og vi fik det flotteste vejr, vi kunne ønske os. Vi startede med at køre til Paleohora, en rigtig hyggelig by på sydkysten af Kreta. Vi havde en meget flot tur derned, sikke bjerglandskaber! Efter en ”11 bajer” i Paleohora kørte vi lidt nord på igen og tværs over bjergene for at komme ned til Elafonisi - en spændende tur. Elafonisi ligger på SV-spidsen af Kreta og med en rigtig flot sandstrand. Der ligger en ø lige ud for Elafonisi, som mere eller mindre er blevet landfast. Man kan gå tørskoet ud til øen via en sandtange, og sikke noget vand - helt turkis. Efter et besøg på klosteret Hrissoskalitissa og en dejlig frokost kørte vi op langs vestkysten til Kissamos og videre tilbage til Chania. En flot tur gennem nogle meget høje bjerge - og igen, sikken en udsigt! Det blev igen til et besøg i Chania’s gamle bydel for at spise aftensmad sammen med Anne Lis og Launy. En hilsen fra os alle fire.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) søndag d. 19. april 2015
Vi fik pakket lidt tøj, og hvad vi ellers kunne tænke os at ville få brug for og kørte til Chania. En tur på godt 3 timer, som vi efterhånden har kørt nogle gange. Vi havde bestilt et hotelværelse på et hotel lige vest for den gamle bydel. Godt, vi havde GPS’en med - det havde ikke været let at finde uden den. De fleste veje var ensrettede og så smalle, at man tvivlede på, at der kunne passere en bil, men det gik fint. Hotellet lå lige ud til vandet, kun med en lille vej mellem det og sandstranden, og vi fik et værelse med balkon ud mod vandet – super! Eftermiddagen tilbragte vi inde i den gamle bydel af Chania. Vi besøgte de forskellige pladser, var gennem de smalle gamle gader og var en tur rundt på den gamle venetianske havn, hvor vi nød et glas vin på den lokale sejlklub i det skønneste vejr. Hotellet lå i gåafstand fra den gamle bydel, så vi gik derind for at spise om aftenen, selv om der lå flere hyggelige taverner lige neden for hotellet. En hilsen fra turisterne i Chania.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) lørdag d. 18. april 2015
Vi har holdt weekend i dag, ingen vedligeholdelse og den slags. Vi har fået hentet gasflasken, som vi afleverede i onsdags. Den var blevet fyldt op, selv om gasmanden tvivlede på, at de ville fylde den. Vi har lejet bil fra i morgen og 3 dage frem. Udlejeren syntes, at vi lige så godt kunne tage den med, så vi har den i 4 dage i stedet. Vi fik en helt ny Peugeot 208, der kun har kørt 350 km, så den lugter af ny bil. Da vi nu havde en bil til rådighed, fik vi provianteret vand og andre drikkevarer, der kan holde sig, og det blev også til en tur op i bjergene, en rigtig fin tur. I morgen går turen til Chania (Hania), hvor vi har lejet et hotelværelse for de næste par dage, for at se lidt nærmere på Chania og den vestlige del af Kreta. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) fredag d. 17. april 2015
Det blev en lidt spændende dag. Der er en tandrem i vores motor, og den skal, efter bøgerne, skiftes for hver 2000 timer eller 3 år, nogle siger max 5 år. Den blev skiftet, lige inden vi tog af sted. Det er 2162 timer eller 8 år siden, så det er på tide, at den bliver skiftet. Jeg har taget en ny rem og et nyt remstrammerhjul med herned. Her skal alt bestilles i Athen, og får man så det rigtige? Det er meget nemmere at have det med. Jeg havde tænkt mig at tage fat i en servicemand for at få ham til at skifte den. Men med alle de problemer andre har med at få ordnet noget, besluttede jeg mig for selv at gøre det. Jeg fik hentet en servicemanual med fra nettet, og så gik jeg i gang. Det var lidt spændende, om jeg havde alle nøgler m.m. der skulle bruges, men værktøjskassen rummede det hele. Undtagen en stor unbrakonøgle, som jeg skulle bruge 2 af, der lånte jeg en af Niels. Alt gik efter planen, og nu har motoren fået ny tandrem og skulle så kunne køre de næste 2000 timer. Endnu en dag med flot vejr, sol fra en skyfri himmel. Folk er ved at rigge deres solsejl til for at komme lidt i skygge. Alt vel ombord. En hilsen fra mekanikeren.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) torsdag d. 16. april 2015
Vejret er som det fineste danske sommervejr, 23-24 grader med sol fra en skyfri himmel om dagen og køligt om natten, så vi kan sove. Der er flere, der allerede er taget af sted på årets togt. Vi har fået vasket båden og lavet andre småting i dag, og så har vi fået en anden plads. Den tidligere plads var lige kort nok, det kneb med at holde båden fri fra broen, når det blæste, og så sad den ene fortøjningsring løs. Den knirkede og støjede, når båden bevægede sig den mindste smule. Vi håber, at den nye plads er lidt længere, og støjen fra fortøjningsringen er i hvert fald væk. Der har været et kraftigt jordskælv lige øst for Kreta (lige i nærheden af os) kl. 20:07 her til aften. Det blev målt til 6,1; vi sad og hyggede os sammen med Niels og Lene ombord på Nausikaa og bemærkede intet. En sommerhilsen fra Agios Nikolaos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) onsdag d. 15. april 2015
Det ser ud til at sommervejret, set med danske øjne, har tænkt sig at fortsætte den kommende tid – herligt! Det er ikke de store ting, vi har udrettet i dag. Skipper har repareret gummifuger og været på jagt efter gas. Det er et problem at få byttet gasflasker her i Grækenland. De har deres egne gasflasker, som man kun kan få byttet i Grækenland. Vi har International Camping gasflasker, som skulle kunne byttes alle steder, men altså ikke her - og dem vil jeg ikke bytte til græske. Vi har været heldige at finde nogle rundt omkring, men her i Agios Nikolaos kniber det. Manden, der sælger gas, ville se, om han kunne få min tomme flaske fyldt op; lad os håbe det lykkes. Så har skipperinden været på shopping samt forfattet et nyt rejsebrev, som er lagt ind. Vi har været til sundowner på s/y Thalassa, og ellers har vi nydt det fine vejr. Alt vel ombord. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) tirsdag d. 14. april 2015
Så kom varmen, og vi nyder det! Selv om det midt på dagen næsten var for varmt til at lave noget, men vi klager ikke. Det er kommet meget pludseligt, og temperaturen skulle stige i løbet af de kommende dage - de melder 32 grader på søndag. Vi er kommet videre med forårsklargøringen, har fået udskiftet manglende teakpropper i dækket (fast arbejde), poleret det rustfrie stål, renset og smurt alle spil, så nu hjælper det. Men der kan altid findes på et eller andet, der trænger til lidt vedligeholdelse. Vi vinkede farvel til s/y Havfruen i morges; de er på vej øst over til Tyrkiet. De havde planer om at tanke dieselolie, inden de sejlede, men fik at vide, at det var udsolgt på grund af påsken. Lad os håbe, at det kun er på grund af påsken. En varm hilsen fra Agios Nikolaos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) mandag d. 13. april 2015
Så kom det gode vejr tilbage. Vi har haft sol fra en skyfri himmel hele dagen, stille og varmt - skønt oven på perioden med blæst, regn og kulde. Vi kom i gang med den manglende forårsklargøring, der har ligget stille nogle dage på grund af vejret. Vi fik poleret overbygningen, vasket vinterpresenningen, startet på polering af det rustfrie, og så blev der vasket tøj. Om aftenen var vi inviteret til middag ombord på s/y Thalassa – tak for en rigtig hyggelig aften! Det har for øvrigt været helligdag i dag i Grækenland – 2. Påskedag. Alt vel ombord. En solskinshilsen fra Kreta.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) søndag d. 12. april 2015
Påskedag i det ortodokse Grækenland. For første gang i lang tid har vi haft en rolig nat uden de store bevægelser i båden - vinden har lagt sig. Vi stod op til en rigtig flot morgen med sol fra en skyfri himmel og næsten stille, men fortsat køligt. Vi var inviteret til ”Easter Spit-Roast” i den lokale sejlklub. Det er nogle englændere, der mere eller mindre ligger fast her i marinaen, der har arrangeret det. Der skulle spidsteges 2 lam og en pattegris. Kl. 07:00 blev de store grill tændt op, og så var der 2 mand i gang på skift, indtil kødet var stegt ved 14:00 tiden. Mens mændene drejede spyddene, lavede kvinderne forskelligt tilbehør. Det blev en rigtig dejlig og flot påskemiddag på terrassen uden for sejlklubben, i det skønneste vejr. Vi var ca. 40 mennesker fra mange forskellige nationer. Alt vel ombord. En hilsen fra de meget mætte på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) lørdag d. 11. april 2015
Påskelørdag i Grækenland. Vejret er langsomt ved at blive bedre, vinden har lagt sig lidt, og solen har været fremme det meste af dagen. Det gør en stor forskel, men det er stadig koldt om aftenen, så må vi have tændt for varmen. Det er ikke kun i Danmark, at påskelørdag er en stor handelsdag. Vi har aldrig set så mange mennesker i supermarkedet, som vi mødte i dag, da vi skulle proviantere til de kommende helligdage. Dagen forløb uden de store gøremål. Det er stadig for koldt til at lave noget på dækket, og i det hele taget for uroligt til at foretage sig ret meget ombord. Sidst på aftenen besøgte vi Lene og Niels for at spørge, om de ville med op i byen, Niels takkede pænt nej; han havde noget han skulle have ordnet, men Lene ville godt med. Vi skulle op og opleve påsken i Agios Nikolaos. Hele byen er samlet omkring søen eller uden for de forskellige kirker, og ved midnat kommer præsten ud og tænder de medbragte lys for dem, der står nærmest, som så tænder for dem der står bagved, og så gælder det om at holde ild i lyset, indtil man kommer hjem med det. Det var lidt besværligt i den kraftige blæst, men vi kunne se, at det lykkedes for flere. De sad inde i bilerne med deres stearinlys på vej hjem senere på natten. Det, der skete nede ved søen, var lidt specielt: Det kom til at minde mig om en kombineret Jul, Nytår, Sct. Hans og lidt Påske. Ved midnat kom de gejstlige gående fra en nærliggende kirke, mens de messede og stillede sig op på en platform ved søen og fortsatte med at messe, mens der skete mange andre ting. Der blev tændt bål ude midt i søen. De havde anbragt en tømmerflåde med en figur, der skulle symbolisere Judas, og den satte de ild til, mens et mægtigt fyrværkeri satte i gang. Hvad angik de medbragte stearinlys, blev der tændt nogle rundt om søen, og de gav så ild til andre. Men det var næsten umuligt at holde ild i dem - vi opgav. Det ser ud til, at hver egn og hver by har deres skikke - det var i hvert fald specielt her i Agios Nikolaos. God Påske til alle. En påskehilsen fra Grækenland.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) fredag d. 10. april 2015
Langfredag – en meget blæsende dag. De havde lovet hård kuling med vindstød af næsten stormstyrke (23-24 m/sek.) fra NV. Så meget fik vi heldigvis ikke, vi ligger lidt i læ rent vindmæssigt, men søen uden for havnen rejste sig, og der blev MEGET uroligt inde i marinaen. Vi havde rigget til med fjedre på fortøjningerne og ’kødben’ på støttefortøjningerne, men vi kunne ikke holde båden væk fra pontonbroen, der også bevægede sig. Lene og Niels i s/y Thalassa står stadig på land (de er heldige) og havde ikke brug for deres fendere, så vi lånte ekstra fendere til at binde på broen, så der ikke skete noget, når vi ramte den. Det er ikke en havn, vi vil anbefale til andre. Den er simpelthen for urolig, når det blæser. Der er kommet flere kraftige byger i dag, men de er aftaget meget i løbet af dagen. Det er stadig koldt; der er noget lunere i Danmark lige for tiden, nyd det! En meget urolig hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) torsdag d. 9. april 2015
Det har regnet og haglet hele dagen. Hagl på størrelse med ærter, ikke de fine, nej, de store, grove, melede… Sneen på de omkringliggende bjerge var næsten forsvundet, der var kun nogle få klatter tilbage. Men nu er alle bjergtoppene dækket af et nyt lag hvid sne. Flot ser det ud, men skulle det ikke være forår nu? Det er ikke meget, vi har været uden for cockpitteltet i dag, ja, uden for kahytten, for det er hundekoldt, og varmen kører det meste af tiden. Inge Lise var lige et smut oppe for at handle; det er jo helligdag i morgen – Langfredag - i Grækenland. Den græsk ortodokse påske falder en uge senere end vor påske – i år. Gaderne lignede små floder, vandet løb gennem gaderne, så det var på med støvlerne. Det har været forholdsvis roligt i dag rent vindmæssigt, men der skulle komme hård vind i morgen og de kommende dage. Vi må se, hvad det ender med. Trods vejret er alt vel ombord. En meget kold og våd hilsen fra Agios Nikolaos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) onsdag d. 8. april 2015
Selv om vejret ikke så alt for stabilt ud, (de havde først lovet regn sidst på eftermiddagen, og det holdt stik), besluttede vi os for at køre en tur, nu vi har en bil stående oppe på kajen. Vi kørte en tur til Elounda og videre til Plaka. Vi havde ikke planer om at tage til Spinalonga endnu, troede ikke de var begyndt at sejle. Men da vi kom til Plaka, var de ved at rigge ’billetkontoret’ til nede ved kajen, og de tilbød at sejle os over til Spinalonga, selv om vi kun var os to; men vi skulle lige vente 30 min. Det viste sig, at personalet lige skulle sejles over, inden vi kom. Vi ville gerne besøge Spinalonga, da vi begge har læst bogen ”Øen” af Victoria Hislop, der handler om Spinalonga som internat for spedalske frem til 1957. Vi valgte at sejle med en af de små både fra Plaka, ligesom de gjorde i bogen. Det var spændende at se, hvordan husene i virkeligheden så ud. Og alt stod i fuldt flor, som de også beskriver foråret på Spinalonga i bogen. Det meste af øen er domineret af en stor venetiansk borg. Et spændende besøg. Om eftermiddagen kørte vi en tur til Sitia. Som sagt havde de først lovet regn sidst på eftermiddagen, men det overhalede os, og da vi nåede Sitia, regnede det kraftigt, så det blev ikke til megen sightseeing, før vi kørte tilbage til båden. Alt vel ombord. En kold og våd hilsen fra Agios Nikolaos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) tirsdag d. 7. april 2015
Vi stod op til en flot morgen med sol fra en skyfri himmel. Det havde de ikke lover, men det gjorde ikke noget. Vi har været på en rigtig flot tur i dag. Vi startede med at køre til Faistos, denne gang havde skipper husket sin tegnebog, så vi kunne betale entre og komme ind og se udgravningerne. Stedet ligger meget smukt med en storslået udsigt. Der var faldet sne på bjergene i går, en rigtig flot baggrund. Efter at have set Knossos var det lidt tamt at besøge Faistos. Vi fortsatte ned til Matala med de mange huler i sandstensklipperne. Det er oprindelig en romersk gravplads - de begravede deres døde inde i hulerne. Senere er hulerne blevet udbygget og beboet af oldkristne, derefter af hyrder og sidst af hippier. Efter en frokost oppe på det lille hyggelige torv i Matala gik turen ad små bjergveje tilbage mod Heraklion og Agios Nikolaos. Det var en rigtig flot tur med en storslået udsigt og grøftekanter og marker fyldt med vilde blomster. Vi måtte lidt af en omvej, for den lille bjergvej, vi havde valgt, var lukket på grund af sten/jordskred. Det endte med at blive en lang tur i dag. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) mandag d. 6. april 2015
Endnu en dag med overskyet, blæsende og køligt vejr. Selv om vi havde en bil stående oppe på kajen, havde vi ikke lyst til at tage nogle steder i det vejr. De meldte ikke meget bedre vejr andre steder på Kreta. Vi benyttede lejligheden til at få fyldt dieseltanken op, provianteret lidt, og så gik skipper i gang med at splejse nye fortøjninger. De melder hård kuling fra NV i løbet af torsdag, og vi har ligget her i NV-lig hård vind og oplevet, hvor meget uro det giver i havnen, selv om den vindmæssigt ligger i læ for NV-lig vind. Jeg har lånt et par kraftige fjedre af Niels fra s/y Thalassa; han skal ikke bruge dem lige nu, båden står fortsat på land. Så nu skulle vi være rustet til en omgang vind. Vi har planer om at køre en tur syd på i morgen. En hilsen fra det kølige Agios Nikolaos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) søndag d. 5. april 2015
Vi stod op til en lidt kedelig morgen, hvad vejret angik. Det var overskyet, så ud til regn og det blæste fra syd. Vejrudsigten for nordkysten omkring Heraklion så noget bedre ud. Der lovede de sol og stille, og vi kunne se, at det var lyst ude i horisonten, så vi besluttede at køre ud til Milatos og Malia. Første stop blev Milatos-grotten, en grotte et stykke oppe på bjergsiden, som indeholder en lille helligdom og et mindesmærke fra tyrkernes massakre i 1823. Der er et alter og en glaskiste med skelletdele af de dræbte fra massakren og en storslået udsigt ned over Milatos. Efter et stop i Milatos by gik turen langs stranden til Malia og videre til Hersonisos, en lang strand fyldt med cafeer, barer, restauranter, natklubber, biludlejningsfirmaer, souvenirforretninger, hoteller og den slags. Kun 1 ud af 10 forretninger var åbne og klar til den kommende sæson, et lidt trist syn. Fra Malia kørte vi op til Lasithi-højsletten. Vi havde været der i efteråret, men da var det meste svedet af, nu var alt grønt og blomsterne og træerne stod i fuld flor, et helt andet syn. Vi havde haft et rigtig flot vejr på hele turen, i Agios Nikolaos havde de haft regnbyger. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne på Kreta.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) lørdag d. 4. april 2015
Det blev lidt af en ”Øv-dag” i dag. Vi stod op til skyet og køligt vejr, men ifølge vejrmeldingen skulle der være sol på sydsiden af Kreta, så vi besluttede at køre en tur ned til Ierapetra og vest på langs kysten, hen til Festos for at se udgravningerne af paladset og videre til Matala og Vori m.fl.. Da vi kom halvvejs ned til Ierapetra, lettede skyerne, og det blev det flotteste vejr, så vejrudsigten passede. Vi havde en rigtig flot tur langs sydkysten af Kreta - så langt, så godt. Men da vi nærmede os Festos, efter ca. 2 timers kørsel, opdagede skipper, at han havde glemt sin pung med kørekort, penge og kreditkort, og skipperinden havde heller ikke noget med. Heldigvis havde vi benzin nok på bilen, men vi havde ikke penge til entre, og værst af alt: Ingen penge til frokost. Vi tog den første vej tilbage og nåede Agios Nikolaos ved 13tiden, lidt slukørede. Det må blive en anden dag, vi tager den tur. Det var i mellemtiden blevet godt vejr i Agios Nikolaos, så vi nød frokosten og eftermiddagssolen i cockpittet og senere en kop kaffe på s/y Havfruen sammen med de øvrige danskere. En hilsen fra den glemsomme skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) fredag d. 3. april 2015
Vi har haft et rigtig flot vejr i dag. Når solen får lov at skinne er her rigtig dejligt, men så snart det er overskyet er her køligt, og det er koldt om natten. Det er langt fra sommer endnu. Vi startede vore udflugter med at køre en tur til Heraklion - Kretas ’hovedstad’. Det er en rigtig fin gammel by omkranset af en stor ringmur. Vi gik lidt rundt i byen og besøgte bl.a. Det Arkæologiske Museum, der bl.a. har en imponerende minoisk samling fra udgravningerne rundt på Kreta. Museet er blevet færdigt og var rigtig flot, det har været under ombygning i flere år. Derimod var Det Venetianske Fort på havnen stadig lukket og under restaurering. Vi har haft en rigtig dejlig dag i Heraklion. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne på Kreta.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) torsdag d. 2. april 2015
Så fik vi ryddet op og flyttet rundt i vort ’sommerhus’. Det er lidt anderledes, når vi ikke skal ud og sejle foreløbig. Vi har planer om at køre lidt rundt på Kreta og har været oppe for at leje en bil fra i morgen og en uge frem. Det endte med, at vi fik den med med det samme, så vi har bil allerede fra i dag og den næste uge. Vi benyttede lejligheden til at få provianteret lidt. Der var problemer med at betale med kreditkort. Både tankstationen og supermarkedet sagde, at systemet var ude af drift. Om det har noget at gøre med, at der har været run på bankerne i Grækenland de sidste dage - folk hæver deres penge og gemmer dem i stedet hjemme under hovedpuden - ved jeg ikke, men det kunne godt have en sammenhæng. Det bliver meget spændende at se, hvad der sker de næste dage. Kassen er ved at være tom, og de har problemer med at låne. En hilsen fra et Grækenland på fallittens rand.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (søsætning) onsdag d. 1. april 2015
Vi stod op til et rigtig flot vejr, sol fra en skyfri himmel, helt stille og varmt. Et perfekt vejr til søsætning. Vi fik rigget fortøjninger m.m. til og var klar kl. 11:00, og kl. 11:30 var vi i vandet. Alt gik som planlagt, og et kvarter efter lå vi godt fortøjet ved vor plads for de kommende 2 måneder. Det er en dejlig fornemmelse, når båden vugger svagt, når man færdes på den. Til gengæld skal vi lige vænne os til broens piben og knirken, når den bevæger sig i de svage dønninger, eller når nogen går på den. Som sagt var det varmt, og varmen er kommet pludseligt. Det var så varmt, at vi måtte uden for spray-hooden for at få lidt luft. Men vi klager ikke, det har vi længe sukket efter. Vi ønsker alle en rigtig God Påske! Her venter vi en uges tid med at fejre den. Alt vel ombord. En hilsen fra de flydende.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (på land) tirsdag d. 31. marts 2015
De havde lovet regnvejr i dag, og jeg skal love for, at vi fik regnvejr. En overgang midt på formiddagen stilnede det af, og jeg gik i gang med at vaske båden. Det blev en våd fornøjelse. Jeg var kun lige kommet i gang med at vaske, da det begyndte at regne igen, og en overgang kunne jeg næsten vaske båd uden brug af vandslange. Hvor blev jeg våd! Godt, vi udsatte søsætningen til i morgen; der er ikke meget ved at skulle i vandet i sådan et vejr. Det er også godt, vi er så klar som vi er, for det har ikke været til at lave noget i dag. Vi har aftalt søsætning kl. 11:00 i morgen. En meget våd hilsen fra Agios Nikolaos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (på land) mandag d. 30. marts 2015
Endnu en dag med rigtig flot vejr, sol, stille og varmt. Vi har fået ordnet skruen, monteret tærezink, efterset skroggennemføringer og bundventiler, så nu er vi næsten klar til at komme i vandet. Vi holder fast ved søsætning på onsdag. Der er mulighed for lidt regn i morgen og det er sjovere at komme i vandet i solskin. Vi står for øvrigt rigtig godt på land med kort afstand til toiletter m.m., og så ligger vi helt stille, selv om det blæser. Broerne her i marinaen larmer en del, når det blæser, og der er uro i vandet. Alt vel ombord. En hilsen fra en forårsklar Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (på land) søndag d. 29. marts 2015
Så kom det gode vejr. Vi har haft tørvejr det meste af dagen. Undgik dog ikke en enkelt byge, men solen har skinnet. Bunden er endelig blevet malet, så nu er vi ved at være klar til at blive søsat - det har også trukket ud i år. Vi har bestilt søsætning på onsdag, og det holder vi nok ved, selv om vi er klar. Der er udsigt til en smule regn og en del vind igen på tirsdag, og vi står godt, hvor vi står. En søndagshilsen fra landliggerne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (på land) lørdag d. 28. marts 2015
Vi vågnede sidste nat ved, at masten og riggen stod og rystede og larmede. Det lød næsten, som om vi var stødt på grund, eller at en stod og rykkede i vort forstag. Det var helt stille. Vi står stadig på land, og der var ingen personer på fordækket, så der måtte være en anden årsag til larmen. Det var et jordskælv, et af de kraftige - målt til 5,3 - og med epicenter mellem Kreta og Kassos, ikke langt fra Agios Nikolaos. En lidt speciel oplevelse! Nu har vi oplevet jordskælv både til lands og i vandet. Det blev igen en dag med et kedeligt vejr - blæst, regnbyger og ikke særlig varmt. Det skrider meget langsomt fremad med klargøringen. Der er ting, vi godt vil vente med, til vi er kommet i vandet, og hvor vi ikke slæber så meget sand ombord. Alt vel ombord. En rystende hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (på land) fredag d. 27. marts 2015
Vi kikkede lidt, da vi stod op i morges. Vi kunne næsten ikke se ud af vinduerne - de var, som om de var blevet matteret. Det var ikke kun vand, det regnede med i aftes og nat. Det var pløre, vand blandet med gult/rødt støv fra Sahara. Vi har kun set båden så beskidt en gang tidligere; det var, da vi kom tilbage til Rabat efter 2 måneder i Danmark. Der var kun ét at gøre: Se at få den vasket! Der var rift om vandslangerne, men det lykkedes. Det blev heller ikke i dag, det blev vejr til at male bunden. Det blæser og trækker med lette regnbyger. Lidt nåede vi da, skipper blev klippet – 9 €. Her er alt vel, men nu må det godt snart blive et lidt bedre vejr. En hilsen fra det våde og blæsende Kreta.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (på land) torsdag d. 26. marts 2015
Det har været et rigtigt kedeligt vejr i dag. Det har blæst det meste af dagen, og den ene regnbyge efter den anden er væltet ned fra bjergene syd for os. Vi har også haft lyn og torden først på aftenen. Vi havde bestilt søsætning til d. 27. marts, altså i morgen. Men det har simpelthen ikke været vejr til at male bunden, så jeg har været på havnekontoret og fået udsat søsætningen til på onsdag d. 1. april. Så skulle der være en chance for, at vi kan være klar; jeg mangler kun bunden, det er en lille dags arbejde. Det er det dårligste forårsvejr, vi er kommet ned til i de 8 år, vi har været af sted. Håber snart, at det bliver bedre. Alt vel ombord. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (på land) onsdag d. 25. marts 2015
Så var det slut på det fine vejr i denne omgang, men så har vi også haft 3 dage med flot vejr. De melder regn og blæst de næste mange dage - det kan de ikke være bekendt, men varmen skulle fortsætte. Hvis ikke vi får en periode med godt vejr i morgen, må vi udsætte søsætningen et par dage; jeg mangler stadig at male bunden. Det har været helligdag i Grækenland i dag, nationaldag til minde om uafhængighedskrigen i 1800-tallet. Den bliver fejret på samme måde som Ochi (nej)-dagen d. 28. oktober, med optog af børn fra børnehaver, skoler, spejderkorps, folk i nationaldragter, søredningskorpset, politiet og brandvæsenet med nypudsede brandbiler. Alle marcherer forbi byens honoratiores, der stod linet op oppe på torvet. De havde som sagt ikke det bedste vejr til det, det blæste og trak med regnbyger. Vi holdt også helligdag. Det var ikke rigtigt vejr til at lave noget i, så vi læste og hyggede os nede om læ. Bortset fra vejret er alt vel ombord. En våd og blæsende hilsen fra Agios Nikolaos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (på land) tirsdag d. 24. marts 2015
Det flotte vejr fortsatte i dag med sol fra en skyfri himmel og stille vejr. Jeg startede fra morgenstunden med at polere fribordet og var næsten færdig, manglede ½ m2, da jeg blev bedt om at stoppe poleremaskinen af en af havnens folk. Der skal være ro på pladsen fra kl. 14:30 til 16:30, folk skal have mulighed for at holde siesta – sove. Det vidste jeg godt, men regnede ikke med, at de gik så højt op i det. Det sidste blev poleret i hånden, så jeg blev færdig med at polere inden englænderne hentede stilladset. Nu mangler jeg kun at male bunden, så er vi klar til søsætning. Skipperinden har fået vasket tøj i dag, et flot vejr til at tørre tøj i. Det var en træt skipper, der gik til køjs i dag. Alt vel ombord. En hilsen fra landliggerne i Agios Nikolaos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (på land) mandag d. 23. marts 2015
Det har regnet i nat. Men inden vi stod op, var det hørt op med at regne, og vi havde et pænt vejr resten af dagen. Det var dejligt lunt, selv da der midt på dagen kom en lille kuling i forbindelse med opklaringen. Den varede meget kort, og sidst på dagen var det helt stille. Skipper er atter kampklar, det gik forholdsvis hurtigt at komme af med stivheden og smerterne i nakken/skulderen. Vi har fået skiftet udstødningsslangen fra oliefyret. Den var ved at være tæret på det sidste stykke før skrogsiden, så vi turde ikke bruge oliefyret. Det kan man jo dø af, men nu er det atter klar til brug. Vi havde et lille problem: Det er meget svært at låne/leje et stillads, så vi kan polere fribordet. Der er kun 2 stk. på hele marinaen, og de er selvfølgelig i brug. Min nabo havde fået fingre i et af dem, og da han var færdig, fik jeg lov til at låne det. Jeg havde ikke fået lov til at låne det af ejeren, som havde lovet nogle englændere, at de måtte få det efter min nabo. Da de kom, var jeg i gang med at polere, og de spurgte pænt, hvornår jeg var færdig. Det var ok for dem – heldigt. Så jeg polerede så længe, jeg kunne se og nåede 2/3 af den ene side. En hilsen fra det arbejdende folk.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (på land) søndag d. 22. marts 2015
Så kom det gode vejr. Vi har haft sol hele dagen, godt nok lidt sløret af meget tynde højtliggende skyer. Det har været helt stille - et rigtig flot vejr, bedre end de havde lovet. Men ifølge vejrudsigten skulle det ikke vare ved. Håber, de tager fejl. Skipper har haft det lidt bedre i dag, hvad skulder/nakke angår, det går den rigtige vej. Vi er for alvor kommet i gang med forårsklargøringen. Har fået vasket dækket, fribordet og bunden, så nu er vi klar til at polere og male bund. Men så måtte skipper holde lidt igen på grund af smerter i skulder/nakke, så resten af dagen nød vi det flotte vejr. Vi var en tur rundt i byen, og jeg skal love for, at de lokale også var ude at nyde forårsvejret. Alle cafeer, og de restauranter, der havde åbent, var fyldte, og snakken gik livligt. En forårshilsen fra Agios Nikolaos (Kreta).

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (på land) lørdag d. 21. marts 2015
Det klarede op i løbet af natten, og temperaturen faldt til 9 grader i kahytten, så det var med at holde tæerne inde under dynen og de tykke uldtæpper. Vi har halt en fin, men kølig dag i dag, hvor vi nød udsigten til de omkringliggende bjerge, nogle med sne på toppen. Mimoserne står i fuldt flor og grøftekanter og fjeldsider er dækket af blomster. Det er forår, men ikke hvad temperaturen angår. De lokale klager sig, de fryser. De kan ikke mindes, at de nogensinde har haft så kold en vinter. Der er faldet sne på Kreta fire gange denne vinter. Det blev ikke meget, vi fik lavet i dag. Skipper er mere eller mindre ukampdygtig på grund af ondt i nakken/skulderen, håber det bliver bedre i morgen. Vi har bestilt søsætning til fredag d. 27. så vi har endnu lidt tid at løbe på, ellers må vi have den udsat. En hilsen fra Agios Nikolaos på Kreta.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (på land) fredag d. 20. marts 2015
Det blev en kold nat, men med nogle uldtæpper over dynerne havde vi ikke problemer med at holde varmen. Vi stod op til en flot morgen, og så snart solen kom lidt op på himlen var her rigtig dejligt – den sidste kop morgenkaffe kunne vi nyde i cockpittet. Cockpittet vender mod syd, så vi har sol ind, når den da ikke er dækket af skyer. Det varede nemlig ikke længe, før de første skyer trak ind over, og de første lette regnbyger ramte os, og så blev det igen hunde koldt. Vi plejer at trække i shorts, når vi kommer herned om foråret og går i gang med klargøringen - men ikke i år. Vi fik lavet lidt, monteret sprayhood og den slags, men ikke meget, før vi krøb ned om læ og tændte for varmen. Niels fra s/y Thalassa har lejet bil, og han var så flink at tage os med en tur i Lidl, hvor vi fik provianteret; vi havde jo intet i båden. Nu kan vi klare os nogle dage. Bortset fra kulden har vi det fint, dvs næsten, for skipper har fået hold i nakken. Hvad det er kommet af, ved jeg ikke, men det er ikke rart ikke at kunne dreje hovedet, uden at det gør ondt. En kold hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Danmark - Agios Nikolaos (Kreta) torsdag d. 19. marts 2015
Vi er nu tilbage på båden, der står på land i Agios Nikolaos på Kreta, og alt er vel. Vi fløj fra København via Athen til Heraklion på Kreta. Selv om vi løb ind i diverse forsinkelser, nåede vi frem til den planlagte tid. Flyet fra København (SAS) havde tekniske problemer, og vi måtte vente på et andet fly fra Stockholm. Da vi skulle til at forlade standpladsen, manglede der en mand, der havde checket bagage ind. Den bagage skulle de lige have fundet - af sikkerhedsmæssige årsager ville piloten ikke have den med; hvad var der i den? Vi kom af sted med 1 time og 20 min. forsinkelse. Heldigvis havde vi god tid i Athen, så vi nåede uden problemer flyet til Heraklion. Niels fra Vejle stod og tog imod os i lufthavnen - ren luksus, tusind tak for liftet. Båden havde det fint. Den var en smule støvet, men ikke meget, og nede om læ kunne vi ikke se, at vi havde været væk i 5 måneder. Vi fik fyldt lidt vand på tanken, koblet el til og gik ud for at spise. Der er rigtig meget, der stadig er lukket ned på grund af vinteren, så det eneste, vi kunne finde, var et pizzeria. Vi fik en udmærket pizza med os. Normalt plejer vi at trække i shorts, når vi kommer ned til båden om foråret, men ikke denne gang. Det er hunde koldt. Vi måtte have gang i varmeblæseren for at holde varmen og et tykt uldtæppe over dynerne, da vi krøb til køjs. Det er max 10 grader. En kold hilsen fra Kreta.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vælg fra hvilket år du vil se logbogen: 2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  »2015«  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001