Logbog for 2007

Her kan du se vores logbog, vi forsøger at holde den opdateret men det er klart at der kan være perioder hvor det ikke er muligt for os at skrive i den.

Sada fredag d. 19. oktober 2007
Vi har fået ordnet det sidste ved båden i dag, så den er klar til at blive efterladt alene i det nordspanske. Kufferterne er pakket og vi er klar til at tage afsted til Madrid i morgen tidlig. Det har været en rigtig dejlig sommer på Nausikaa og alt har fungeret tilfredsstillende ombord. Vi har sejlet 2063 sm i år. Det er det samme som vi plejer at sejle, når vi sejler rundt i Lillebælt og tager på ferie. Selv om vi føler, at vi har sejlet langt og er langt hjemme fra, så har vi altså ikke sejlet længere, end vi mange gange har gjort. Inden vi sejede hjemmefra, havde vi sat La Coruna/Sada som målet for 2007. Det var vi meget spændt på om vi nåede, for vi ville jo også gerne opleve noget under vejs - ikke kun se vand. Vi har oplevet rigtig meget og har haft god tid på hele turen. I morgen går turen som sagt til Madrid, hvor vi tager en lille ferie inden vi fortsætter til Billund. Vi glæder os til at komme hjem til familien, venner og bekendte. Vi vil bruge vinteren til at fordøje alle de indtryk og oplevelser, vi har med hjem i 'rygsækken' og til at planlægge næste års tur, men herom senere. Vi stopper hermed opdateringen af logbogen for denne gang, men vender tilbage igen til foråret. Tak for indlæg i gæstebogen og alle de mails, vi har modtaget på turen. Det gør det lidt sjovere at holde tingene opdateret, når man ved der er nogle, der følger os. Kan I have det rigtig godt indtil vi 'ses' til næste år. Årets sidste hilsen fra Inge Lise og Martin på S/Y Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Sada torsdag d. 18. oktober 2007
Det fungerer fint med at bo i båden på land, mens vi gør den klar til vinteren. Den står rigtig godt i det stativ, som de har stillet til rådighed. Vi har fået skyllet motoren godt igennem, også med frostvædske. Jeg turde ikke andet - det kan gå hen og blive frostvejr, selv om det ikke er almindeligt på disse breddegrader. Pumperne er tømte og filtre rengjort og mange andre ting er blevet ordnet i dagens løb. Det har igen været et rigtig flot vejr. Folk går stadig i shorts og ordner både - jeg er lidt pivet og er trukket i de lange bukser. Alt vel ombord. En landliggerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Sada onsdag d. 17. oktober 2007
Vi er nu klommet på land i Sada. Det har regnet hele natten, det var en helt uvant lyd, men da vi stod op, var det blevet tørvejr. Det holdt dog ikke ret længe, og det blev en våd fornøjelse at tage båden på land. Det generede ikke os så meget, for i år havde vi folk til at klare optagningen, meget professionelle folk. Da skipper skulle til at vaske båden, klarede det op, og vi fik fint vejr til rengøringen. Det er dejligt at gå og gøre båden vinterklar i 22 graders varme. Bemærk, der er nyt rejsebrev - nr. 13 - under punktet 'Sidste nyt'. En våd hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Sada tirsdag d. 16. oktober 2007
Vi havde et lille projekt i dag, vi skulle finde en, der kunne svejse i rustfritstål. Der er kommet en revne i svejsningen af holderen til flagspillet, som jeg godt vil have lavet inden holderen går helt af. Det var lidt af en opgave at finde en, der kunne hjælpe, men det lykkedes. En af servicevirksomhederne på havnen henviste til et lille værksted oppe i byen, og det var et lille værksted. Sikke en rodebutik, men de havde udstyret, der skulle til og ville godt hjælpe os. Agterpulpitten blev afmonteret og holderen sidder nu igen godt fast. Det er det eneste lille problem, vi har haft på turen i år. Vi skal på land i morgen kl. 10:00 og da tankstationen først åbner kl. 10, fyldte vi tanken i dag, så vi er helt klar i morgen tidlig. De har for en gang skyld meldt regn, så vi er lidt spændt på vejret i morgen. En hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Sada mandag d. 15. oktober 2007
Dagen i dag er gået med vinterklargøring af båden. Der er blevet vasket tovværk, tøj og mange andre ting. Motoren har fået skiftet olie, oliefilter og brændstoffiltre og vi er så småt ved at være klar til at komme på land. Vejret er stadig flot, køligt om natten, men dejligt varmt om dagen, et perfekt vejr til vinterklargøringen. En lille hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Sada søndag d. 14. oktober 2007
Det kniber lidt med at komme op om morgenen. Det er først lyst ved halv ni tiden, og det er lidt koldt, så oliefyret skal først have varmet lidt op inden vi kan tage os sammen til at stå op. Det er fortsat et fantastisk flot vejr, med sol fra en skyfri himmel og helt stille. Temp. er 23-24 grader midt på dagen. Vi har i dag været på udflugt til Betanzos, en rigtig flot gammel by, ikke langt fra Sada, det tog ca. en halv time med bus. Det er utroligt så mange mennesker, der er på gaderne og i parkerne alle vegne. Med sejlerhilsen Inge Lise og Martin

skrevet af Martin Hansen 

Sada lørdag d. 13. oktober 2007
Vi har holdt lidt weekend i dag. Det blev til lidt vask og strygning og skipper bøvlede med computeren. Der skulle være trådløst netværk i havnen, men det virkede ikke, og da jeg klagede min nød til havnekontoret, viste det sig, at de havde skrevet forkert, da de gav mig adgangskoden. Det tog lige 2-3 timer - med den rigtige kode virkede det med det samme. Vi har fået set lidt på Sada i dag. Der var marked i byen, og sikke mange mennesker det kan samle. Der var 'sort' af folk overalt i de smalle gader. Alt vel ombord på Nausikaa. Og vejret, det er bare fantastisk og det skulle fortsætte. En sensommerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Sada fredag d. 12. oktober 2007
Det føles lidt forkert at gå og rigge båden af i sol fra en skyfri himmel, let vind og 23-24 grader varmt og alle fastliggerne gør klar til weekendtur. Det er helligdag i Spanien i dag, alle forretninger har lukket. De fejrer Amerikas opdagelse - det er endnu ikke gået op for dem, at vikingerne var i Amerika før dem... Vi er som sagt begyndt at rigge af, vi fik tørret sejlene godt igennem og pakket dem ned. Inge Lise er gået igang med at vaske regntøj, skøder m.m. og det er det et perfekt vejr til, det tørrer meget hurtigt. Men der er også tid til at nyde det flotte vejr ind imellem. En varm sensommerhilsen fra Inge Lise og Martin

skrevet af Martin Hansen 

La Coruna - Sada torsdag d. 11. oktober 2007
Det blev nok årets sidste rigtige sejltur. Den gik fra La Coruna til Sada, en lille tur på ca. 9 sm og sikke en flot tur. Sol fra en skyfri himmel, let vind og varmt. Det var så varmt, at da vi kom ind til Sada og lige skulle have en slapper efter frokosten, måtte vi ud i luften. Der var simpelhen for varmt inde i læ af sprayhooden, selv med shorts på, men vi klager ikke! Det flotte sensommervejr fortsætter, det skulle holde weekenden over og måske længere - skønt. Det er et rigtigt flot område Sada ligger i og bjergene er langt væk, så solen står forholdsvis tidligt op og går sent ned - ikke som i Viveiro, hvor bjergene hurtigt skyggede. Vi har en aftale med Marina Sada om at komme på land på onsdag d. 17. oktober, så vi har rigtig god tid til at få gjort båden vinterklar, også efter vi er kommet på land. Vi flyver første til Madrid d. 20. oktober. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

La Coruna onsdag d. 10. oktober 2007
Det flotte vejr fortsætter, med sol, let vind og varme, men det er folk nu begyndt at klage over. Først klagede de over, at de ikke havde haft nogen sommer. Så kom varmen og tørken, og nu klager de over det. Vi har åbentbart været MEGET heldige i efteråret, hvad vejret angår. Det har været meget varmt, tørt og stille og det er ikke normalt i Nordspanien. Det har bevirket at svampesæsonen er blevet mindst en måned forsinket, og de har er indgået exportaftaler med levering af svampe, som ikke er der - endnu. Her i Galicien, står der i hundredevis af vindmøller på bjergkammene og de har stået stille i den tid vi har været her. Vindmølleejerne klager sikker også over vejret, men vi nyder det. Vi har fået set lidt mere på La Coruna i dag, en rigtig flot by, som vi er faldet for. Vi har også besøgt S/Y Sydkorset fra Haderslev, der er på vej mod Kanarieøerne. Vi havde en hyggelig eftermiddag sammen med Lone og Ralph og deres elever. Vi har planer om at sejle til Sada i morgen. En sensommerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

La Coruna tirsdag d. 9. oktober 2007
Vi var meget spændt på vejret her til morgen - var tågen lettet? Den var næsten væk og da de lovede sol i dag, besluttede vi at tage på udflugt til Santiago de Compostela. Vi tog toget fra La Coruna, en tur på ca. 45 min. Santiago de Compostela er en fantastisk flot by; det er som at vandre i et frilandsmuseum, når man går rundt i de smalle gader i den gamle bydel. Og Katedralen, kæmpestor er den, en imponerende bygning med et meget stort og flot alter, som har en helt speciel betydning for mange mennesker. Der går flere pilgrimsruter fra Frankrig og gennem det nordlige Spanien og de ender alle ved Katedralen i Santiago de Compostela. Vi så flere pilgrimme, med deres stokke og muslingeskal, ankomme og gå op mod katedralen. Det var noget helt specielt for dem, kunne vi fornemme. Vi havde en flot dag med sol fra en skyfri himmel. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

La Coruna mandag d. 8. oktober 2007
Vi stod op til en MEGET tåget morgen. Vi har ellers ikke haft ret meget tåge på turen i år, men det fik vi så i dag. Vi havde planer om at tage til Santiago de Compostela, men ikke i det vejr, det bliver en anden dag. Vi havde et par projekter i dag, ikke store, men vi skulle have fundet et supermarked og en internetcafe og det hjalp turistkontoret os med. Vi fik opdateret vor hjemmeside, hvad angik logbogen, og set om der var nyt i gæstebogen. Endnu engang tak for indlæg i gæstebogen og de mange e-mails vi har modtaget. Vi er ved at være lidt mætte af museer og den slags, efter 5 måneder, så vi valgte at slappe lidt af ombord på Nausikaa. Det var heller ikke vejr til ret meget andet, tågen lå tæt over havnen i La Coruna hele dagen. En tåget hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

La Coruna søndag d. 7. oktober 2007
I dag skulle vi se lidt nærmere på La Coruna og vi kom til en by, der var klædt på til fest. Det var festen "Rosario 2007" der var i fuld gang - den afholdes fra d. 4. oktober og slutter i dag d. 7. oktober. Der var musik på flere pladser rundt omkring i den gamle bydel og optog/procession op til kirken og efter en messe i kirken, fortsatte optoget ned til Plaza de Maria Pita. Der var en lille pause i musikken og løjerne midt på dagen; der skal være tid til siesta. Vi tog en af de gamle sporvogne ud til "Torre de Hércules", et fyrtårn, der er grundlagt af romerne og som stadig er i brug. Det blev også til en travetur rundt i skulpturparken, der er anlagt ude langs vandet, et rigtig flot sted. Vejret har været noget diset i dag, så det har ikke været til soltop, men vi kunne da sidde ude og spise frokost. Det var en træt besætning, der omsider krøb til køjs ud på aftenen. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Viveiro - La Coruna lørdag d. 6. oktober 2007
De melder fortsat stabilt vejr, med rolige vindforhold. Der ligger stadig et godt og solidt højtryk over det nordlige Spanien, som er i stand til at afvise lavtrykkene, der bliver sendt nord på mod Skandinavien - beklager. Nu havde vi 'besteget' bjerget bag byen, så nu kunne vi fortsætte vor tur vest på. Der er ikke rigtig nogle havne mellem Viveiro og La Coruna. Der er mange fjorde, hvor man kan ligge for anker, men det synes vi ikke, der er meget ved om efteråret, hvor dagene er korte, og hvor der ikke er andre både på vandet, så vi besluttede at sejle direkte til La Coruna. Det er en tur på ca. 53 sm. Det blev igen en tur for motor på spejlblankt vand og meget lidt dønning. På de første 45 sm var der ikke en krusning på vandet, der kom ca. 1-2 m/sek. agten fra på det sidste stykke. De sidste mange gange, har vi sejlet helt alene, men på denne tur fulgtes vi med en franskmand - det var noget helt nyt. Vi nærmer os nu 'hovedvejen' for sejlerne, der krydser Biscayen og som er på vej syd på. Vi har også ligget meget alene i havnene langs Spaniens nordkyst, men her i La Coruna var der liv. Der var sejlere fra Frankrig, Irland, England, Holland, Tyskland, Schweiz, Sverige, Estland og om der ikke også var en dansk båd, S/Y Sydkorset fra Haderslev. Det er første danske båd, vi har mødt siden Guernsey. Vi er nu kun 6 sm fra vor vinterhavn i Sada. En sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Viveiro fredag d. 5. oktober 2007
Vi vågnede til et rigtigt flot vejr. Helt stille, lunt og solen stod op over bjergkammen på en skyfri himmel. En perfekt dag til at 'bestige' bjerget - bakken, som de nok kalder den hernede. Monte San Roque er kun 353 meter høj, men nok til at tage pusten fra os. Det gik bare opad og opad, men det var alle anstrengelserne værd. Vi startede fra morgenstunden, for at få så klart vejr som muligt - der plejer at komme lidt varmedis i løbet af dagen. Og sikke en udsigt, der var oppe fra toppen! Der er lavet et stort rekreativt område der oppe, hvor man kan sidde og grille og nyde udsigten, et rigtigt dejligt område. Nedturen gik noget lettere. Vi var inviteret til middag hos Elly og Peter på det hollandske træskib S/Y EOS, som er bygget i Risør i Norge i 1932. De har selv restaureret båden, hvor var den flot. Vi havde en meget hyggelig aften med god mad og vin. Vi håber at møde dem igen til foråret. En sensommerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Viveiro torsdag d. 4. oktober 2007
Det lune vejr fortsætter, der var 19 grader, da vi stod op i morges, helt stille, men vådt. Det regnede stille og roligt, som en lun sommerdag derhjemme, hvor regnen falder blidt. Det klarede først op hen på eftermiddagen, og så blev det rigtig sommer - skønt. Vi havde oprindeligt planer om at 'bestige' et bjerg, der ligger lige bag byen, men det kræver klart vejr, hvis man skal kunne nyde udsigten. Det blev udsat til en dag, hvor det er klart. Skønt ikke at have noget tidspres. Hvad lavede vi så? Slappede af, travede en tur og fik købt lidt proviant. En lidt våd sensommerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Viveiro onsdag d. 3. oktober 2007
Det blev knapt så flot vejr i dag, som vi havde i går. Det har været overskyet det meste af dagen, men det er fortsat lunt. I dag har vi dovnet lidt, fik dog travet en lang tur rundt i Viveiro. Det er et rigtig flot sted vi befinder os, med høje bjerge rundt om fjorden (Ria'en) vi ligger i. Og byen er en gammel by med meget smalle, stejle gader og fine gamle huse. Der er 2 supermarkeder næsten nabo til havnen, så det kan ikke være ret meget lettere. Bemærk, der er nyt rejsebrev - nr. 12 - under punktet 'Sidste nyt'. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Viveiro tirsdag d. 2. oktober 2007
Vi havde lidt opgaver, der skulle ordnes i løbet af dagen. For det første skulle vi registreres på havnekontoret. Havnefogeden gad ikke gøre det i går, han bad os komme engang i løbet af dagen i dag. Han har godt nok ikke travlt, men der er vist noget med at han skifter job i løbet af et par dage, så..... Vi skulle også have købt et stik til el og lavet et adapterkabel. Hernede bruger de et stort blåt CE stik, og vi kan trække 32A, hvis vi har lyst. Og så skulle vi finde en internetcafe. Det er mange ting på en dag, hvor temp. er oppe på 25 grader. Vi måtte finde shorts og skjorte med korte ærmer/soltop frem igen, men vi gjorde det med glæde. Det har som sagt været et pragtfuldt vejr. Vi havde inviteret Peter og Elly fra S/Y EOS over til ost og rødvin og havde en rigtig hyggelig aften. En sommerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Ribadeo - Viveiro mandag d. 1. oktober 2007
Det blev en rigtig flot dag. Vi sejlede fra Ribadeo ved halv ellevetiden, havnefogeden skulle lige møde, før vi kunne få afleveret nøgle og betalt havnepenge. Vi sejlede ud på det mest rolige vand, vi har haft siden vi forlod Danmark. Det var en hel ny fornemmelse, at sejle på blankt vand UDEN dønninger. Der var ingen vind til at begynde med og solen skinnede fra en letskyet himmel. Efter en times sejlads dukkede en stor flok delfiner op, som underholdt os i 20-25 min med et flot show. Den sidste time inden vi nåede Viveiro, som var dagens mål, kom der lidt vind og vi fik mulighed for at lufte sejlene. Det var en tur på ca. 31 sm og 5½ time. Vi havde ikke mødt en eneste lystsejler på turen, men da vi kom ind til Viveiro lå der flere gæstebåde, og det blev et gensyn med S/Y EOS fra Holland, som vi havde mødt nogle gange. Her til aften kl. 20, sidder vi i skjorteærmer og spiser middag oppe i cockpittet (uden cockpittelt) og der er 24 grader i kahytten. Vi har været meget spændt på, hvordan vejret ville være i Nordspanien om efteråret - det er meget bedre end vi havde drømt om. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Ribadeo søndag d. 30. september 2007
Vi havde planer om at cykle en tur ud til nogle meget flotte strande med spændede klippeformationer, som de skriver meget om i deres brochurer. De havde godt nok meldt regnvejr, men det så ikke ud til at ville komme lige med det første. Vi smurte en madpakke og drog afsted. Ribadeo ligger nede i en slugt, og da vi kom op på toppen, så det lidt mørkt ud ude vest på. Vi havde da heller ikke kørt ret langt, før den første lette byge nåede os. Vi besluttede at vende om, og vi var kun lige nået tilbage til båden før det for alvor begyndte at regne. Det blev i stedet til en bedre frokost ombord, hvor vi bl.a. smagte på forskellige spanske oste - Azul, Cabra, Tierno, Semicurado og Basils - vi skal jo have lært dem at kende, de smagte forøvrigt godt alle sammen. Det klarede op sidst på dagen og vi fik en flot aften. Der er lidt stille her i Ribadeo, vi er eneste gæstebåd. En våd hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Ribadeo lørdag d. 29. september 2007
I dag skulle vi se lidt på Ribadeo. Det var nu hurtigt overstået, der er ikke mange seværdigheder. Byen var lidt trist - det er nok den mest forfaldne by, vi har besøgt. De fleste huse i Spanien har en vis form for patina og det hører ligesom til, men her i Ribadeo var der mange, der var faldefærdige og spærret af. Der var også nogle dagligdags ting, der skulle ordnes. Der var f.eks. gratis vaskemaskine og tørretumbler på havnen, så der blev vasket tøj til den store guldmedalje. Vi har planer om at tage på en lille udflugt på cykler i morgen, men det afhænger af vejret. De melder regn i vejrudsigten, så lad os se. En stille og rolig hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Gijon - Ribadeo fredag d. 28. september 2007
Vejrmeldingen lovede østlig let til jævn vind i dag, så vi besluttede at sejle lidt videre, vi skulle jo mod vest og ville få medvind. Det var et flot vejr da vi forlod Gijon, sol fra en letskyet himmel. Det blev en fin sejltur, men udelukkende for motor. Vinden har det med at følge kysten, så lige meget hvilken kurs vi sejlede, så havde vi PLAT LÆNS og det var ikke sagen i de forholdsvis store dønninger, der stadig stod der. Vi brugte storsejlet til at stabilisere båden og lod motoren drive os frem. Det blev en tur på ca. 66 sm og 10 ½ time. Ribadeo er tilsyneladende en rigtig fin havn - der er i hvert fald helt stille her til aften, ingen swell ind i havnen og ingen rykken i fortøjninger. Det tegner til at blive en rolig nat; det glæder vi os til oven på uroen i Gijon. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Gijon torsdag d. 27. september 2007
Det har været et flot vejr i dag, bortset fra et par byger i morges. Vi er klar til afgang i morgen, håber vejret er til det. Vi har fået foretaget lidt indkøb i dag, så vi kan klare os et par dage. Det er utroligt, hvor megen tid der går med at købe proviant og andre nødvendige ting. Ellers har vi ikke oplevet de store ting. Jo, vi har været på frisørsalon, blev begge vasket, klippet og fønet - og til en billig pris. Det gik OK, selvom det foregik med få spanske ord, tegn og fakter. Egentlig ville vi have besøgt kunstmuseet, men det var lukket pga skift i udstilling. Måske er vi også ved at være lidt mætte hvad museer angår... En hilsen fra Nausikaa's besætning.

skrevet af Martin Hansen 

Gijon onsdag d. 26. september 2007
Det blev en MEGET urolig nat i Gijon. Vi lå og kørte frem og tilbage i fortøjningerne og vuggede meget. Det var helt stille, men de havde meldt en dønning/bølgehøjde på 3,5 meter i dag trods det rolige vejr. Det er dønninger, der er dannet langt ude i Atlanterhavet (der ligger et stort lavtryk vest for England, som kan have dannet dem) og som kommer rullende ind mod os. Dønningerne stod op over molen, det var ret flot. Vejrmeldingen lover aftagende bølgehøjde i løbet af et par dage og vinden skulle gå i øst, så vi regner med at fortsætte fredag. Har fået set lidt mere på Gijon i dag. Det har været et rimeligt vejr her til eftermiddag og aften. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Gijon tirsdag d. 25. september 2007
Det lidt kedelige vejr fortsatte i dag, vi stod op til regnbyger og lidt køligt vejr. Vi kan godt begynde at mærke, at efteråret nærmer sig, også på disse breddegrader. Vi trængte til en dag uden de store oplevelser, og så kunne vi godt mærke at 1265 km i bil i løbet af 3 dage trætter. Med andre ord: Der skulle slappes af - og det blev der så. Jeg skulle have opdateret logbogen, men det fik jeg ikke taget mig sammen til - det må blive i morgen. En afslappet hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Gijon mandag d. 24. september 2007
Vi havde planer om at køre en tur vest på i dag. Vi ville først en tur til Sada, for at hilse på Sada Marine og få lavet en aftale angående vinteropbevaring af båden og derefter en tur langs kysten tilbage til Gijon. Der er nogle spændende steder på denne strækning, vi godt ville se. Vi stod op til en fin morgen, men de havde lovet regnbyger i løbet af dagen, og vi havde ikke kørt ret langt før det begyndte at regne. Vi kom til Sada ved middagstid, afstandene er lidt store her i Spanien - 300 km. og fik lavet en aftale om opbevaring af båden i vinter. Vi har bestilt optagning til d. 17. oktober, så der SKAL vi være i Sada. Vi droppede at køre ud til de små byer langs kysten. Det regnede og var et lidt kedeligt vejr så vi kørte direkte tilbage til Gijon og fik afleveret bilen, så kan vi sove længe i morgen. Det var for øvrigt en rigtig flot tur op gennem bjergene, hvor skyerne hang omkring bjergtoppene eller lå nede i dalene. En regnfuld hilsen fra Gijon.

skrevet af Martin Hansen 

Gijon søndag d. 23. september 2007
I modsætning til sidste nat, hvor det var meget uroligt, har der været helt roligt i nat. Vi stod op til en tåget/diset morgen. Det var ikke lige det vejr, vi havde håbet på til den tur vi havde planlagt til i dag, en tur op i naturreservatet "Picos de Europa". Men vi besluttede at tage afsted alligevel og håbe på opklaring. Turen gik via Cangas de Onis til Covadonga, der ligger i "Picos de Europa". Covadonga ligger i en meget smal klippespalte og er ikke meget andet end en enorm kirke, et kapel oppe i en klippehule og et museum. Det var stadig tåget, da vi nåede Covadonga, men da vi stod ud af bilen begyndte tågen at lette, kirkeklokkerne at kalde til messe og solen brød igennem. Det var bare lige, som det skulle være. Fra Covadonga fortsatte vi videre ind i naturreservatet og nåede, via nogle meget smalle bjergveje (uden ret meget autoværn) op i 1232 m højde, op til to flotte bjergsøer, Lago de Enol og Lago de Ercina. Derfra gik turen til Panes og videre ad den meget flotte vej N621, der slynger sig gennem dalen ned til Potes. Potes er endnu en af de flotte gamle spanske byer, men vi fortsatte videre til Fuente Dé, der ligger i en højde af 1000 m. Herfra fører en svævebane yderligere 800 meter op, hvorfra der er en enorm udsigt. Vejret var helt fantastisk, det var helt stille, sol fra en skyfri himmel og varmt - 22 grader. Vi kunne gå rundt i skjorteærmer oppe i 1800 m. Nu var det tid til at vende snuden hjemad og vi fulgte N625, der førte os langs Rio Sella op gennem en anden meget flot bjergdal. Vi kan se, at det er ved at være efterår, træerne oppe i bjergene er begyndt at få lidt gyldne farver. Vi nåede ikke Gijon, før det blev mørkt. Det har været en helt fantastisk dag med enorme naturoplevelser, men jeg tror skipperinden har fået nok af bjergkørsel i denne omgang. En sensommerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Gijon lørdag d. 22. september 2007
Det blev en MEGET urolig nat i Gijon. Det var helt stille, men dønningerne ude fra havet fik os til at køre frem og tilbage, så det rykkede i båden og alt knirkede og larmede, også flydebroen vi lå ved. Det blev ikke til megen søvn. Vejrmeldingen i aftes lovede os rigtig flot vejr lørdag og søndag, men derefter skulle der komme et par dage med byger. Vi gik på jagt efter en bil og fandt en vi kunne leje i 3 dage og så kørte vi ud langs kysten mod øst - Costa Verde - den grønne kyst, som vi var sejlet forbi forleden dag. Vi besøgte Tazones og Lastres, nogle små gamle fiskerbyer, der er bygget op ad klippesiderne, rigtig malerisk. Vi nåede Ribadesella inden vi vendte snuden mod Gijon. Ribadesella er en anden fortryllende by med en gammel kirke oppe på toppen af klippen ude ved indsejlingen til havnen. Vejret har været helt fantastisk i dag, sol fra en skyfri himmel, stille og varmt - godt, der var aircontition i bilen. Endnu en dag fuld af nye indtryk, en rigtig god dag. En 'sommerhilsen' fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Gijon fredag d. 21. september 2007
Vi fik os registreret oppe på havnekontoret og så skulle vi lidt rundt og se på Gijon. Det er en rigtig spændende by med en gammel bydel. Der er gjort meget ud af udsmykningen, med skulpturer ude på klipperne, anlæg af forskellig art. Vi fik provianteret og fundet ud af, hvor man kunne leje bil. Vi har planer om at leje en bil i 3 dage og så opleve en del af Nordspanien fra landsiden, men vi havde ikke rigtig styr på vejrudsigten for de kommende dage, så vi turde ikke reservere en bil, før vi havde set vejrmeldingen i TV. Vi er meget heldige med vejret, der ligger et stort lavtryk over England og Skandinavien og et andet over Sydspanien, der for øvrigt har givet store oversvømmelser i det sydlige Spanien. Vi ligger i en højtrykskile ind mellem disse lavtryk, og det har givet os et fantastisk flot vejr. Der er stadig mange mennesker på badestrandene. En varm hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Santander - Gijon torsdag d. 20. september 2007
Vi havde sat alarmen til at vække os kl. 04:30 og da var det bælgravende mørkt. Det havde været tåget/diset de sidste morgener, så vi var lidt spændte da vi stod op, men det var klart og himlen fyldt med stjerner. Vi kom afsted kl. 04:56 og havde en flot tur ud forbi Santander, hvis havnefront var fuldt oplyst. De havde lovet 2 - 4 Beaufort (ca. 4 - 8 m/sek.) fra SØ, en fin agten for tværs til en tur vest på, men sådan skulle det ikke gå. Det var helt stille, da vi forlod Santander, men vi håbede på at vinden ville komme, når solen stod op ved otte tiden - men der kom ingen vind. Vi sejlede hele turen på ca. 89 sm. i under 2 m/sek. fra østlige retninger. Det kan vi ikke bruge til ret meget, når vi skal så langt. Der var mulighed for at gå ind undervejs, men nu det var så fint vejr, ville vi godt et stykke vest på. Det blev 14 ½ time for motor på fladt vand (undtagen den dønning, der normalt står her) og i sol fra en skyfri himmel. Vi ankom til Gijon lige før de lukkede kontoret, så vi fik anvist en plads og blev bedt om at komme op og melde os i morgen formiddag. En sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Santander onsdag d. 19. september 2007
Vejrmeldingen holdt, hvad de havde lovet - vi stod op til en flot morgen, helt stille og lunt. Vi tog bussen til Santillana del Mar, og det var en stor oplevelse. Det er en meget gammel by, hvor man har bevaret bymidten helt uberørt. Det er som at gå i et frilandsmuseum. Der var ingen restauranter med borde ude på de brolagte gader, bordene var holdt inde i baggårde. Forretningerne havde ingen stativer m.m. ude på gaden, det var også holdt inde i forretningerne, hvilket gjorde at man ikke lagde mærke til, hvor meget turisme der var over byen. Efter at have travet rundt i byen nogle timer, gik vi de 2 km ud til Museo de Altamira, et museum der indeholder en kopi af den originale grotte i Altamira, hvor der findes rigtig mange gamle hulemalerier (fra 15.000 år f. Kr.). Den originale er lukket for turister. Kopien af grotten var en skuffelse, men museet var OK. Vi var tilbage i Santander ved syvtiden, atter fyldt med nye indtryk og oplevelser. Vi fik betalt havnepenge og er klar til at sejle videre i morgen tidlig. Vi har planer om at sejle ved femtiden, hvis det ikke er tåget. En hilsen fra det solbeskinnede Nordspanien.

skrevet af Martin Hansen 

Santander tirsdag d. 18. september 2007
Vi har udsat planerne om at sejle i et par dage. Vi har læst en del om en gammel by "Santillan del Mar", den ligger ikke så langt fra Santander og kan nåes med en bus. Den vil vi godt besøge inden vi sejler videre, men vi vil godt have lidt bedre vejr. Vi stod op til regnbyger, et lidt kedeligt vejr, men i morgen skulle det atter blive 'sommer', så vi satser på at besøge Santillana del Mar i morgen. Vi har fået lavet en del daglige ting i dag og da det klarede op ud på eftermiddagen, tog vi bussen ind til Santander for at besøge en internetcafe og få opdateret logbogen samt for at købe forskellige ting og sende post. Bemærk, der er et nyt rejsebrev under punktet 'Sidste nyt'. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Santander mandag d. 17. september 2007
Vi havde planer om at fortsætte vest på i dag, men droppede det, da vejrmeldingen ikke var særlig tillokkende. De havde meldt regnbyger med torden og opfriskende vind fra vest i løbet af dagen, og det kom til at holde stik. Vi stod op til tåge/diset vejr, men dejligt lunt og solen kom da også igennem for en kort bemærkning. I løbet af eftermiddagen kom bygerne med torden, som lovet, og vi var selvfølgelig ude at cykle, da det begyndte at regne - vi blev meget våde. Der var ved at være lavvande i køleboksen, så vi SKULLE ud og købe ind. Ellers er dagen gået med udskiftning af kontakt til lyset på toilettet og andre praktiske gøremål. Det er første dag, hvor vi føler, at det er blevet efterår, men det skulle kun vare et par dage, så skulle det igen blive 'sommer'. En efterårshilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Santander søndag d. 16. september 2007
Der var meldt søndag i dag, d.v.s. der skulle slappes af. Det er ikke mange dage på denne tur, hvor vi bare har flydt ud i cockpittet og slappet af, men det havde vi bestemt at gøre i dag. De havde meldt tordenbyger sidst på dagen, og de kom. Det er længe siden det har regnet, og torden har vi så at sige ikke haft på denne tur, så det var noget nyt. Vi regner med at sejle videre i morgen, men vejrmeldingen ser ikke for lovende ud, så det tager vi stilling til i morgen tidlig. En hilsen fra Inge Lise og Martin i det spanske.

skrevet af Martin Hansen 

Santander lørdag d. 15. september 2007
Havnen, vi ligger i hedder Marina del Cantabrico. Den ligger et stykke uden for selve Santander by, men der går jævnligt busser ind til byen. Vi tog bussen ind til centrum for at se lidt nærmere på byen. Det er en forholdsvis ny by. Den gamle by brændte d. 15. feb. 1941 og den nye er anlagt med parker, bred promenade langs vandet og huse i max 5-6 etagers højde - det giver en anderledes by end dem, vi har set indtil nu. Der var dog lidt gammelt, nemlig Catedral Iglesia del Cristo, en imponerende katedral. Den største seværdighed i Santander er Peninsula de La Magdalena, en halvø lige nord for byen, med en lille zoo, haveanlæg, strande og Alfonso XIII's sommerpalads Palacio de La Magdalena. Vejret var pragtfuldt, der var 28 grader inde i byen og strandene var fyldt med badegæster, som en dansk sommerlørdag, når den er bedst. En varm hilsen fra Santander.

skrevet af Martin Hansen 

Getxo (Bilbao) - Santander fredag d. 14. september 2007
Så var ferien desværre slut for Maiken og Jakob, og vi måtte tage afsked med dem, så de kunne komme med flyet fra Bilbao og hjem via Madrid. Vi havde planer om at sejle til Santoña, men så skulle vi vente en del timer i Getxo, for at højvandet passede til anløb af Santoña. Så vi besluttede at sejle, så snart vi var klar og sejle helt til Santander, en tur på ca. 40 sm. Vi startede i flot vejr, sol og næsten vindstille. De havde meldt 2-3 Beaufort fra NV og den kom også, men ikke fra NV, kysten rettede vinden af, så vi havde den lige imod HELE vejen, endnu en dag for motor. Jeg havde planer om at gå ind til Pedrena Marina, en forholdsvis lille marina anlagt af dansk/spansk ægtepar - Hanne og Miguel. Vi kunne godt overnatte, men de skulle have et træf i weekenden, så vi skulle forlade den næste morgen. Vi valgte at fortsætte til en anden marina i Santander og fik en fin plads, hvor vi kunne blive så længe, vi havde lyst. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Getxo (Bilbao) torsdag d. 13. september 2007
Vi har haft flere ting, som vi meget gerne vil se/opleve på turen i år og en af de sidste er Guggenheim museet i Bilbao, så det stod for tur i dag. Det skuffede ikke, selve museet var en oplevelse. Men de havde lukket de fleste udstillinger, så på den måde skuffede det lidt. Der var dog en af de permanente udstillinger, Richard Serra's "The Matter of Time", der gjorde indtryk på os alle. Det er ret trættende at trave rundt på et museum, for det var også flot at betragte bygningen fra forskellige vinkler ude fra. Så det blev ikke til ret meget andet i dag, men en fin dag. En 'sommerhilsen' fra Bilbao.

skrevet af Martin Hansen 

Getxo (Bilbao) onsdag d. 12. september 2007
Vi har besøg af Maiken og Jakob og havde planer om at se lidt nærmere på Bilbao i dag. Getxo ligger ca. 12 km nord for Bilbao, men det er lidt svært at komme ret meget nærmere byen, hvis man skal ligge nogenlunde godt. Det gør nu ikke så meget, for der går en metro ude fra Getxo og ind til Bilbao, så det er ganske let at komme ind til centrum. Vi fik set en hel del af Bilbao i dag, og var en tur nede i den gamle bydel. Guggenheim museet gemmer vi til i morgen. Vi har haft rigtig flot vejr i dag og middagen om aftenen blev indtaget under en markise på en restaurant oppe på kajen, og vi sad uden for og nød det skønne vejr til ved ellevetiden. En sejlerhilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Getaria - Getox (Bilbao) tirsdag d. 11. september 2007
Getaria var hurtigt overset - det er en spændende by, men ikke sammenlignet med dem, vi tidligere har besøg. Efter morgenmaden satte vi kurs mod Bilbao. Vi ville godt have et par dage i Bilbao sammen med de unge mennesker, så vi har tid til at se lidt på byen. Der var en smule vind i dag, men ikke nok til at sejle på, når vi skulle så langt. Der er ca. 45 sm fra Getaria til Bilbao, en tur på knap 8 timer for motor. Vi har fortsat flot vejr med omkring 24-25 grader om dagen og sol fra en letskyet himmel. Bilbao's havn er godt nok stor, der var ca. 4 sm fra ydermolen og ind til Getxo marine, som vi valgte at gå ind til. Vi havde en rigtig flot aften i Bilbao. En hilsen fra Baskerlandet.

skrevet af Martin Hansen 

San Sebastian - Getaria mandag d. 10. september 2007
Sikke en larm, der har været her i San Sebastian i nat. De har arbejdet på højtryk for at få gjort byen ren, og det er næsten lykkedes. Vi fik en ordentlig gang skidt ned på os, da fejemaskinerne ville gøre kajen ren. Det blev ikke til megen søvn i nat. Vi havde besluttet, at se lidt mere på byen om formiddagen og så sejle til Getaria efter frokosten. Det var en helt anden oplevelse at gå tur nu, hvor der var gjort rent og det var til at komme frem. Byen er flot med mange smukke bygninger og pladser. Maiken og Jakob nåede at komme ud at bade på den berømte Playa de La Concha, inden vi sejlede videre. Det er fortsat meget varmt, og med svag vind fra vest, så vi fortsatte med motorsejlads. Det blev en kort tur på 9 sm fra San Sebastian til Getaria. En varm sensommerhilsen fra Maiken, Jakob, Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Hondarribia - San Sebastian soendag d. 9. september 2007
Vi havde besluttet at flytte os lidt i dag, ikke meget, men vi ville sejle til San Sebastian, en tur på ca. 11 sm. Der var sol fra en skyfri himmel, varmt og vindstille, så det blev for motor. Sikke en modtagelse vi fik, da vi skulle ind til San Sebastian. Der var flere tusinde mennesker oppe på klipperne, ja, der var mennesker overalt, og der lå hundreder af både ud på vandet for at "tage imod". Vi blev imidlertid stoppet, da vi ville sejle ind mod havnen. Det viste sig, at der siden den 1. september havde været kaproning mellem forskellige grupper og at de netop roede finalen, da vi ankom. Sikke et leben! Det lykkedes os at komme ind i havnen og overvære modtagelsen af vinderne. Det var med hornmusik, vandkanoner og som sagt tusinder af mennesker. Jeg har aldrig set så beskidt en by, som San Sebastian efter 8 dages fest. Der lå affald alle steder og et lag glasskår overalt i gaderne, det var ret ulækkert. Der er meget dårlige faciliteter for gæstesejlerne i San Sebastian, og vi følte os ikke velkommen. En sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Hondarribia loerdag d. 8. september 2007
Vi var tidligt oppe i dag.,Vi skulle ud i lufthavnen for at tage i mod Maiken og Jakob, som efter planen ville lande kl. 08:00. Selv om klokken ikke var mere end syv, da vi gik gennem centrum, var der gang i byen. Busser i lange baner kom med forskellige grupper, der skulle deltage i dagens festligheder, og der var allerede godt gang i værtshusene. Maiken og Jakob havde rejst hele natten, så de trængte til lidt morgenmad og et hvil, inden vi skulle ind og se på den gamle del af byen. Da vi kom ind i byen, var den spærret af for al trafik og folk havde taget opstilling langs gaderne. Det viste sig at være højdepunktet på flere dages festligheder, der netop skulle foregå, da vi kom. Det var et optog med deltagelse af mellem 2000 og 3000 mennesker (det er svært at sige helt nøjagtigt, men der var MANGE) og de var klædt i forskellige 'uniformer' og med piber og trommer samt gamle geværer, som der blev skudt flittigt med. Der var også grupper på heste - det var rigtig festligt og meget imponerende. En festlig hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Hondarribia fredag d. 7. september 2007
Vi har været på udflugt i dag. Vi tog bussen til nabobyen Irun, for at komme på netcafe og se lidt af den by. Vi forsøgte at finde en netcafe i Hondarribia, men alt er lukket på grund af festlighederne i byen, det være sig banker, posthus og de fleste forretninger. Ellers gik dagen med at gøre klar til at modtage Maiken og Jakob i morgen. Vi har fortsat flot vejr og det skulle fortsætte de følgende dage - herligt. En lille hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Hondarribia torsdag d. 6. september 2007
Flot vejr med 24-25 grader midt på dagen, sol fra en skyfri himmel, men det er koldt om natten. Vi er ikke kommet til Spanien, har vi opdaget. Der er ikke et eneste spansk flag at se på havnen eller i byen. Vi er kommet til Baskerlandet, med deres eget flag, og det ses til gengæld overalt. Hondarribia er også en rigtig flot og spændende by, men på en helt anderledes måde end det, vi tidligere har set. Den gamle bydel blev erklæret "Historisk Monument" i 1963. Vi var inde for at se lidt nærmere på den i dag og den var et besøg værd. Ellers er dagen gået med mange forskellige praktiske ting, der er altid lidt, der skal ordnes på en båd og især når det ikke kan udsættes, til vi er hjemme igen. En rigtig varm efterårshilsen fra Baskerlandet.

skrevet af Martin Hansen 

Saint Jean de Luz - Hondarribia onsdag d. 5. september 2007
Så har vi igen fået et stabilt højtryk, der ligger over England, og som skulle give os flot vejr i den kommende tid. Vi stod op til sol fra en skyfri himmel, en flot, men forholdsvis kølig morgen. Det varede dog ikke længe inden solen havde fået varmet det hele op og det blev en super dag. Vi forlod Saint Jean de Luz midt på formiddagen og sejlede de ca. 6 sm til Hondarribia i Spanien. Det blev lidt af en vippetur, der var ikke megen vind og der stod stadig lidt dønning (det er der vist altid på disse kanter) og da den kom ind på tværs, gav det lidt uro i båden. Det var en flot, forholdsvis ny havn vi kom ind til i Hondarribia, og vi fik en fin plads for de næste 3-4 dage, indtil vi har fået Maiken og Jakob vel ombord. Vi er igen rendt ind i en fest. Denne gang er det en fest for Spaniens frihedskamp, tror vi nok. Den løber fra d. 4. september og til d. 11. og skulle toppe på lørdag. Det bliver spændende at se, hvad det er for noget. En hilsen fra Spanien.

skrevet af Martin Hansen 

Saint Jean de Luz tirsdag d. 4. september 2007
Vi vågnede til regnens trommen på ruffet, men vi var knapt kommet ud af køjen, før solen brød igennem og det blev endnu en flot dag med sol og temp. på ca. 26 grader. Vi havde nogle praktiske ting, der skulle ordnes (vasketøj, rense filter på pumpe, proviantering m.m.), så formiddagen gik med det. Om eftermiddagen travede vi en lang tur ud til Fort de Socoa, et gammelt fort, der ligger ved indsejlingen til bugten, hvor Saint Jean de Luz ligger i. Et flot sted med en storslået natur og flotte badestrande, og der var gæster på stranden. Her har de fast livredder på stranden indtil 15. september. En sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Saint Jean de Luz mandag d. 3. september 2007
Vi ligger rigtig hyggeligt inde midt imellem to flotte byer og med bjergene i baggrunden. Vi havde planer om at tage med en lille bjergbane op til toppen af et højt bjerg, ikke langt fra Saint Jean de Luz, men toppen var dækket af skyer det meste af tiden. Så er der ikke meget ved at komme derop - vi må se, om det klarer op i morgen. Vi har pludselig fået lidt god tid. Vi opdagede, at lufthavnen kaldet San Sebastian, hvor Maiken og Jakob lander lørdag morgen, ikke ligger i San Sebastian, men i Hondarribia. Der er en fin havn/marina i Hondarribia, i gåafstand fra lufthavnen, så der sejler vi til en af dagene. Det er mandag i dag og der er kun 6 sm, så derfor har vi god tid. Vi fik set lidt mere på de flotte gamle byer Ciboure og Saint Jean de Luz, havnen forbinder de to byer. Om aftenen var vi til baskisk kulturaften med opvisningskamp i Pelote, et baskisk boldspil, og som afslutning var der opvisning i spansk dans. Flot aften, og det foregik udendørs uden overtøj. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Anglet/Bayonne - Saint Jean de Luz soendag d. 2. september 2007
Vi kan godt mærke, at det er ved at være efterår. Det er lidt køligere om morgenen, men vi kan stadig sidde oppe i cockpittet og spise morgenmad i shorts. Det blev en flot dag, stille og varmt, men solen var lidt sløret, der lå en varmedis over hele området. Efter at have betalt havnepenge, satte vi kurs mod Saint Jean de Luz, en lille tur på ca. 2 timer og 12 sm - for motor på grund af vindstille. Saint Jean de Luz er en meget lille havn, men det lykkedes at finde en plads. Det er nok den flotteste havnefront, vi har ligget ved. Der er flotte gamle huse langs kajen, hvor vi ligger, og så er der havnefest, der blev afsluttet med flyopvisning af det franske flyvevåben, det var ret flot. Vi kan nu se Spanien - 6 sm til første spanske havn. Der er nyt rejsebrev - nr. 10 - under punktet sidste nyt. En hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Anglet/Bayonne loerdag d. 1. september 2007
Da havnefogeden kom om morgenen, fandt han en rigtig fin plads til os. Han sagde først, at der ikke var nogle ledige pladser, men da han fik set lidt på sin plan, var der alligevel en enkelt, ellers skulle vi være blevet liggende ved ankomstbroen. Det var også OK. Vi havde læst, at Bayonne var et besøg værd, så frem med cyklerne. Der var også flotte cykelstier, men de kunne nu ikke måle sig med dem i Arcachon. Bayonne er anlagt af romerne i år 100 f. Kr. og det bærer den tydeligt præg af. Det var en rigtig flot gammel by, med en bymidte fyldt med bindingsværkshuse og smalle gader. Det er første dag i efteråret, det kan vi nu ikke mærke på temperaturen, vi har atter haft en rigtig flot dag. En varm efterårshilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Arcachon - Anglet/Bayonne fredag d. 31. august 2007
Der er ret stærk strøm (op til 3,5 knob) i løbet ind til Arcachon, så det er med at komme afsted på det rette tidspunkt. Vi ville jo også gerne have medstrøm ned langs kysten til Anglet. Det rette tidspunkt var omkring kl. 08:00, men vi tog nu afsted kl. 07:30 - i lidt modstrøm - for at have lidt mere tid til at komme ud af skydeområdet. Det var vindstille, da vi startede fra Arcachon, men i løbet af dagen kom der lidt vind og kl. 15 havde vi så meget vind, at vi endelig kunne få luftet sejlene og alligevel holde en nogenlunde pæn fart. Vi nåede Anglet/Bayonne lidt i otte, efter 68,3 sm på loggen (navigatoren sagde 74,8 sm, så vi har haft en pæn medstrøm) og ca. 12 timers sejlads. Havnefogeden var gået hjem, så vi fortøjede ved ankomstbroen indtil i morgen. Det har været endnu en rigtig flot dag med sol og varme. En sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Arcachon torsdag d. 30. august 2007
Vi besluttede at blive endnu en dag i Arcachon, vi ville godt ud og se Dune du Pyla, som skulle ligge i cykelafstand fra Arcachon. Vejret var dejligt, sol fra en skyfri himmel, varmt og let vind. Efter frokost pakkede vi cyklerne ud, og cyklede ad de flotteste cykelstier, vi endnu har cyklet på, ud til klitten. Det er Europas største sandklit. Den er 2,7 km lang, 500 m bred og 110 m høj, lidt af en sandkasse. Sikke en udsigt, der var oppe fra toppen, det var hele turen værd. Vi havde endnu en opgave i dag. Vi skulle have fundet ud af, om der var skydning på turen til Anglet i morgen. De første 4 tlf. nr. jeg ringede til, havde en telefonsvarer, der sagde en hel masse på fransk, meget hurtigt efter hinanden og jeg forstod ikke en dyt. Så kontaktede jeg Cross Etel radio (det der svarer til Lyngby radio) og fik de oplysninger, jeg ønskede. Der var skydning fra kl. 13:00 til 16:30, men området lå tæt på Arcachon, og det kan vi nemt nå igennem inden kl. 13:00, så vi er klar til endnu et ryk mod syd i morgen. En sommerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Arcachon onsdag d. 29. august 2007
Nu vi var på disse kanter, ville vi ind og se Bordeaux. Vi vågnede til overskyet og tordenbyger, men de havde lovet sløret sol i dag, så vi tog chancen, pakkede regnjakken og gik op og tog toget til Bordeaux. Da vi ventede på afgang fra Arcachon, kom der en tordenbyge med hagl så store som ærter. Nå, det var nok kun en byge! Det var det også, men ikke den sidste. Den ene tordenbyge afløste den anden, så det blev ikke lige den oplevelse, vi havde regnet med. Bordeaux er en rigtig flot by, men for at være ærlig, så var det ikke vejr til sight-seeing, ikke engang med et minitog. Vi blev lidt våde. En våd hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Arcachon tirsdag d. 28. august 2007
Vi havde besluttet at tage en 'slapper' i dag, oven på den lange tur i går, og så er det stadig MEGET varmt. Temp. nåede igen op på de 30 grader. Vi fik da lavet lidt forskelligt, der blev klatvasket, provianteret og travet ture i Arcachon. Vi ville se lidt på byen, finde en internet-cafe, så vi kunne få opdateret hjemmesiden, og finde banegården. Vi har planer om at tage til Bordeaux i morgen. Da vi sad og spiste til aften kl. 21, udbrød skipperinden: Det er rart, at det er blevet lidt mere moderat hvad temp. angår. Da var der 'kun' 29 grader i kahytten, jeg tror vi er ved at vænne os til varmen. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Roya - Arcachon mandag d. 27. august 2007
Der findes nogle MEGET store skydeområder syd for Royan. De går 48 sm til havs, som vi skal igennem (eller uden om) for at komme videre mod Spanien. De er meget aktive, men der er ingen skydning i august, hvor franskmændene holder ferie, så dem kunne vi sejle igennem i denne uge. Vi havde planer om at sejle til Arcachon, ca. halvvejs til Spanien. Det er en tur på 77 sm. Da jeg ikke havde lyst til at sejle ind gennem strædet ved Cap Ferret i mørke, (det er lidt berygtet for sine sandrevler og at de flytter afmærkningen af og til) skulle vi tidligt afsted fra Royan. Vi havde planlagt at sejle, når det blev lyst ved halv syvtiden, men kl. 5 kunne vi ikke sove længere, stod op og satte kurs mod Arcachon. Det blev en meget afslappende tur på nøjagtig 12 timer. Vi havde en svag nordlig vind, som vi ikke kunne bruge til noget, når vi skulle så langt, altså endnu en dag for motor. Hele kysten er een lang sandstrand med kæmpe klitter. Det var korrekt, at de havde flyttet afmærkningen ved Cap Ferret, men det var tydeligt afmærket og ingen problem at finde ind til Arcachon. Det var en fantastisk flot indsejling med kæmpe klitter på begge sider. Den højeste Dune du Pyla på sydsiden er 110 m. Sikke et leben der var på Bassin d'Arcachon, et lille indhav inde bag Cap Ferret. Der var rigtig mange, der var ude på vandet for at få lidt luft. Nu behøver det ikke blive varmere, jeg ved ikke, hvor varmt det har været i dag, men her til aften (kl. 22:00) er der 30 grader i kahytten og det med alle luger stående åbne. En MEGET HED hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Royan soendag d. 26. august 2007
Et af målene for denne tur var et besøg på fyrtårnet Cordouan, der ligger ved Gironde's udmunding i Atlanterhavet. For mange år siden var vi oppe i fyrtårnet på Bågø, og inde i fyret var en udstilling, der beskrev et meget flot og spændende fyrtårn, nemlig Phare de Cordouan. Der besluttede jeg, at hvis jeg kom forbi dette fyrtårn, så skulle det besøges, og det var nu! Man skulle kunne sejle ud mellem sandrevlerne og droppe ankeret, ro ind til fyret ved lavvande, men det så ikke nemt ud, så vi valgte at tage en turbåd fra Royan, og det fortrød vi ikke. Det var en stor oplevelse, at gå rundt ude på sandrevlerne, ude midt i floden og nærme sig fyret på den måde og sikke et fyrtårn! Det var nærmest bygget som et slot i 5-6 etager, med et kapel så flot og en sal til kongen, hvis han skulle komme forbi. Turen tog 4 timer med afgang kl. 08:00, det skulle passe med lavvande. Om eftermiddagen fandt vi cyklerne frem og cyklede ud for at se den spændende kyst, vi sejlede forbi i går, og besøge Grottes de Matata og Grottes de Regulus, der er indrettet som museum. Jeg må indrømme, at jeg tænkte lidt på Volvoen med klimaanlæg hjemme i carporten, da vi knoklede op ad bakkerne, for det var MEGET bakket og temp. var nu oppe på 33 grader. Det var en MEGET varm, men flot tur. Vi har for alvor fået sommer. En MEGET varm sommerhilsen fra det franske.

skrevet af Martin Hansen 

Port Medoc - Royan loerdag d. 25. august 2007
Vi klager ikke, men nu er det varmt nok, temp. nåede de 30 grader i dag. Når franskmændene hører, at vi har planer om at sejle til Bordeaux, ryster de på hovedet og spørger, hvad vi vil der. Hvis det er for at se byen, så tag et tog eller en bus. La Gironde er en stor snavset flod med industrier langs bredden, når man kommer et stykke ind ad den. Der er ingen ordentlige havne, og så er den lang. Nej, vi skulle sejle et stykke ind ad den og følge den nordlige kyst ud til Royan, det skulle være rigtigt flot og spændende at se fra vandet. Vi fandt senere ud af, at der var flere turbåde, der sejlede den tur med udgangspunkt i Royan. Og det var en fantastisk flot og spændende tur. Den førte os forbi Talmont-sur-Gironde med Village Artisanal, et gammelt kloster, der ligger helt ud til floden. Videre forbi Meschers-sur-Gironde med de flotte klipper, med et utal af huler, der er hugget ind i klipperne, helt specielt. Her findes Grottes de Matata og Grottes de Regulus. Langs hele kysten er der bygget fiskerhytter ude i vandet, med en lang gangbro ud til hytten og med store net, som sænkes ned i vandet. Det var en meget flot tur. Vi kom ind til Royan ved højvande, en rigtig hyggelig by og her var baglandet i orden, med restauranter og forretninger langs kajen og et mylder af mennesker. En meget varm sommerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Saint Denies - Port Medoc fredag d. 24. august 2007
Det her er bare sagen, 22 grader i cockpittet (24 grader i kahytten) kl. 23, små skytotter driver stille forbi den næsten fulde måne, medens vi nyder et glas koldt hvidvin. Nå, det er turen fra Saint Denis til Port Medoc jeg skulle skrive om, det andet overlader jeg til skipperinden. Vi var lovet 4 Beaufort (5-8 m/sek.) fra NØ her til morgen og aftagende i løbet af dagen, men det var så godt som vindstille hele dagen, så vi fik igen en tur for motor, en tur på ca. 53 sm. Vi havde lidt finregn den første time, men så klarede det op og blev det flotteste sommervejr. Vi havde oprindelig planer om at sejle til Royan, der ligger på den anden side af floden Gironde, men det passede ikke rigtig tidsmæssigt. Vi kunne først komme ud af havnen i Saint Denis d'Oleron ved 12 tiden og ville løbe ind i modstrøm på vej ind ad Gironde (3,5 knob), så vi kunne ikke nå Royan før ca. 1½ time før lavvande, og anløb af Royan frarådes lavvande +/- 2 timer. Port Medoc er en helt ny marina, som kan anløbes uanset tidevandet. Den er til gengæld ret kedelig, intet bagland og intet liv på havnen, men med masser af ledige pladser. Vi sejler til Royan i morgen. En sommerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Saint Denis d'Oleron torsdag d. 23. august 2007
Endelig er højtrykket over Azorerne ved at få magten i det område, vi sejler i. Det har blæst og regnet de sidste dage, men der er bedring på vej. Allerede i dag var vejret meget bedre og vi kunne godt have sejlet syd på, men da vejrmeldingen lovede endnu bedre vejr i morgen og de kommende dage, så besluttede vi at slappe af i Saint Denis d'Oleron og gøre klar til at sejle i morgen, så snart der er vand nok over sill'en (muren der holder vandet inde i havnen ved lavvande) og det er engang sidst på formiddagen. Det betyder også at søen og dønningerne har tid til at lægge sig. Vejrmeldingen lover NØ-lig vind 3-8 m/sek. for i morgen. Vi har planer om at sejle til Port Medoc. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Saint Denis d'Oleron onsdag d. 22. august 2007
De meldte stadig hård vind, lidt for frisk til en tur ud i Biscayen, men ikke mere frisk end turbåden til Ile d'Aix sejlede, så vi tog båden fra Saint Denis kl. 09:30 og efter ca. 1 times sejlads var vi på Ile d'Aix. Turen gik for øvrigt rundt om Fort Boyard, hvor landgang ikke er mulig. Det er det fort, der blev brugt til optagelserne af TV serien "Fangerne på Fortet". Ile d'Aix er en dejlig ø, en ø, man kan gå rundt om på nogle timer. Det er eet stort forsvarsanlæg, med flere forter og mange batterier langs kysten. Det minder lidt om Christiansø, men bare meget større. Det er lidt af en turistattraktion, der var i hvert fald mange turister på øen, og det er der ikke noget at sige til. Vi havde en fin dag på øen og blev hentet af turbåden kl. 17:30. Vejret var ikke det allerbedste. Vi havde opholdsvejr først på dagen, regnbyger sidst på dagen, og fortsat en frisk nordlig vind. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Saint Denis d'Oleron tirsdag d. 21. august 2007
Det blæste en halv pelikan, da vi stod op i morges, vindmåleren viste 16-17 m/sek. her inde i havnen, så der var ingen, der havde lyst til at forlade havnen. Vi havde oprindelig planer om at sejle ind til Rochefort, det kan ikke lade sig gøre inden for en tide, som de siger her. D.v.s. vi kan ikke nå at komme ud af havnen her og nå til Rochefort inden for samme højvande og må derfor vente et eller andet sted, på efterfølgende højvande. Det havde vi også planer om, nemlig at sejle herfra og droppe ankeret eller låne en gæstebøje ved Ile d'Aix, ro ind og se øen, og ved næste højvande, sejle ind til Rochefort. Det kræver godt vejr, at ligge for anker ved Ile d'Aix, og det har vi ikke lige for tiden. Vi havde så planer om at tage en udflugtsbåd fra Saint Denis, hvor vi ligger, men de havde indstillet sejladsen på grund af hårdt vejr. Vi fik istedet fundet cyklerne frem og cyklede en dejlig tur rundt på Ile d'Oleron, de har også anlagt en masse cykelstier, så her er fint at cykle. Naturen her på Ile d'Oleron er helt anderledes end på de andre øer, vi har besøgt. Alt vel ombord. En hilsen fra det blæsende Frankrig.

skrevet af Martin Hansen 

Saint Denis d'Oleron mandag d. 20. august 2007
Vi stod op til et rigtigt kedeligt vejr, hvor regnen trommede på ruffet, og det så meget gråt ud. Et kig på Navtex'en var ikke særligt opløftende. Det er den værste vejrmelding, vi har haft på hele turen i år. Oversat til dansk lød den ca. således: Vinden - Vest 8-13 m/sek. hurtigt drejende til NV og øgende til 10-21 m/sek. I eftermiddag lidt aftagende. I nat N 10-17 m/sek. Kraftige vindstød. Søen: Oprørt, senere meget stærkt oprørt. Vejret: Regn og byger, nogle steder med torden. Sigtbarheden: Moderat, senere dårlig. Det var ikke svært at beslutte sig for at blive i havn. Vi skulle ikke ud i Biscayen i det vejr, selv om vinden var med os. Og jeg kan fortælle, at det blev blæsevejr. Det blev en dag, hvor vi hyggede os nede om læ, læste en god bog, fik en god frokost (og en morfar) og fik lavet en del andre ting, som vi ikke har haft tid til før nu. Alt vel ombord på Nausikaa. En MEGET blæsende hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Saint Denis d'Oleron soendag d. 19. august 2007
I dag havde vi planer om, at fortsætte med at udforske Ile d'Oléron på cykel, men vejret var ikke rigtig til det. Der er et kedeligt lavtryk over England, der udvikler sig og desværre bevæger sig syd over. Det har givet os regnbyger og blæst i dag og i følge vejrmeldingen skulle det blive endnu dårligere i morgen. Det lykkedes dog at få vasket tøj i dag og sengetøjet blev tørret ombord imellem bygerne. Om eftermiddagen klarede det lidt op, men skipperinden syntes det blæste for meget til at cykle i, så det blev kun til lidt traveture rundt på havnen og op til byen. Det er en rigtig hyggelig havn vi ligger i, så det er udmærket med et par dage uden de store oplevelser. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

La Rochelle - Saint Denis d'Oleron loerdag d. 18. august 2007
Vi stod tidligt op - kl. 06:00, lidt for tidligt, for det var endnu mørkt. Vi er meget langt vest på i forhold til Danmark, og derfor er det længe lyst om aftenen; men til gengæld varer det længe, inden det bliver lyst om morgenen. Efter en halv time var det så lyst, at vi kunne sejle og satte kurs mod Saint Denis d'Oléron. En kort tur på ca. 11 sm og godt 2 timer. Årsagen til, at vi skulle så tidligt afsted, var at vi skulle ind over en 'sill' (mur i havnehullet) medens der endnu var vand nok over den. Jeg havde frygtet, at Saint Denis d'Oléron havde været overfyldt, sådan en lørdag formiddag - der er trods alt 3000 både i La Rochelle, men der var masser af plads. Weekendgæsterne kom ved næste højvande om eftermiddagen, og så blev der fyldt op. Vi fik handlet lidt, (der var marked i byen) inden vi pakkede cyklerne ud og cyklede op til nordspidsen af øen. Vi ville godt op og se naturen og fyrtårnet - Chassiron. Jeg ved ikke, hvad jeg havde forestillet mig, men der var sort af mennesker, det var åbentbart et tilløbsstykke. Der er også her på Ile d'Oléron anlagt flotte cykelstier, så det er en fornøjelse at cykle rundt. Alt vel ombord. En sommerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

La Rochelle fredag d. 17. august 2007
Vi havde oprindeligt planlagt at sejle videre i dag, men da vi startede på denne tur, sagde vi, at vi ville ikke sejle rundt og sige:" Hvor er her dejligt, her skal vi tilbage en anden gang". Så ville vi blive, indtil vi havde set det, vi ville se. Vi ville meget gerne se Aquarium La Rochelle, men orkede ikke at stå flere timer i kø i går. Vi besluttede derfor at tage tidligt ind til La Rochelle og gå ind og se akvariet, der bliver meget rosende omtalt i alle bøger.Og det var en stor oplevelse. Vi har aldrig set et så stort og flot akvarium, d.v.s. der var ikke 1, men 65 kæmpeakvarier med fisk fra hele verden. Det var virkelig imponerende, men nu er vi klar til at fortsætte vor tur syd på. Det har for øvrigt været et pragtfuldt vejr i dag. Endnu en hilsen fra La Rochelle.

skrevet af Martin Hansen 

La Rochelle torsdag d. 16. august 2007
I dag skulle vi ind og se lidt nærmere på La Rochelle, en flot gammel by. Vejret var igen blevet, så vi kunne færdes uden regntøj og vi har haft sol det meste af dagen, men også en enkelt regnbyge. Vi tog 'Bus de Mer', der sejler fra havnen, hvor vi ligger og ind til centrum, en tur på ca. 15 min. Det første, der stod på programmet var et besøg i de tre tårne, der bevogter havnen. Det var rigtig sjovt, men gav også noget at tænke over. Tårnene har været brugt til fængsel og der var 'grafitti', lavet af fanger, der var dømt til døden på grund af deres religion. Efter en frokost på en af de mange fortovsrestauranter, ville vi se lidt på den gamle del af byen. Det er nok den flotteste af de større byer vi har set, og sikke et liv!. Så kom turen til Aquarium La Rochelle, der beskrives som noget, man ikke bør gå glip af, men ak, der var en kø så lang, som vi sjældent har set. Det ville tage flere timer inden vi kom ind og så ville der være så mange mennesker, at vi ikke kunne se noget. Det droppede vi og gik tilbage til Les Minimes. Bemærk, der er lagt nyt rejsebrev - nr. 10 - ind under punktet 'Sidste nyt'. Hilsen fra La Rochelle.

skrevet af Martin Hansen 

Saint Martin de Rè - La Rochelle onsdag d. 15. august 2007
Sikke en nat her i Saint-Martin-de-Rè. Det var ikke vejret, der generede os, men støjen fra byen. Der var sort af mennesker til langt efter midnat, discoteket havde åbent til kl. 02 og de spillede høj musik. Det vat, hvad det var, men så kom de unge mennesker ud på gaden, hvor de råbte og larmede og det lige oppe på kajen, hvor vi lå. Så var det tid til skraldebilen, og lige efter den kom fejemaskinen, så stod vi op og gjorde klar til at sejle. Vi havde besluttet at forlade Saint-Martin-de-Rè ved første gateåbning, der var fra kl. 07:00 - 09:30. Det var for ikke at komme ind til La Rochelle ved lavvande, så vi sejlede ved 8 tiden. Vejret var overskyet, men tørvejr og der var en jævn til frisk V-lig vind. Vi satte sejl uden for havnen og havde en lænser ned til broen, der forbinder Ile de Rè med fastlandet. Her besluttede vi at rulle sejlet ind og resten af turen ind til La Rochelle blev for motor. Det blev en kort tur på ca. 12 sm og 2½ time. Vi valgte at gå ind til Les Minimes, en kæmpe lystbådehavn, der ligger lige før La Rochelle, for at være sikker på nattero. De advarer mod at sejle ind i den gamle havn, hvis man ikke vil deltage i festlighederne, og det havde vi ikke lyst til den kommende nat. Les Minimes er den største lystbådehavn, vi har set: 3000 faste pladser + 300 gæstepladser, den er bare kæmpe stor. De havde meldt dårligt vejr, og det kom i løbet af eftermiddagen, med regn og hård vind fra SV. Så er det dejligt at ligge godt beskyttet i en sikker havn. En blæsende sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Saint Martin de Rè tirsdag d. 14. august 2007
Vi havde helt glemt, at det kunne være dårligt vejr. De sidste 14 dage har vejret bare været super, men her til morgen vågnde vi op til regnbyger. Det er stadig varmt og dejligt vejr ind imellem bygerne, men cykelturen rundt på den østlige del af Ile de Rè droppede vi. I stedet blev Saint Martin de Rè, udforsket lidt nærmere. Det er en pragtfuld by, den er helt intakt inden for den gamle bymur. Det er som at gå rundt i eet stort museum og hvor er der mange mennesker! Der er sort af mennesker oppe på kajen. Vi fik ellers læst lidt og ordnet lidt ved båden, det skal der jo også være tid til ind imellem. En våd sommerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Saint Martin de Rè mandag d. 13. august 2007
Det er godt nok ærgeligt, at vi 'pensionister' ikke længere har ferie, for her på Ile-de-Rè er der feriestemning. Solen skinner og det er et pragtfuldt vejr - byen er fyldt med glade mennesker, der holder ferie. Nå, vi leger bare, at vi holder ferie. Vi har været på en lang cykeltur i dag. Ile-de-Rè er helt perfekt til at cykle på. Der er anlagt ca. 100 km cykelstier og de er helt isoleret fra anden trafik og så er det højeste punkt på øen kun 15 m. Vi cyklede ud vest på, gennem vinmarker, forbi østersfarme og gennem store områder, hvor der udvindes salt fra havvandet, en helt anden natur end den, vi har oplevet på de andre øer. Turen gik til La Couarde sur Mer, Loix, Ars en Rè og tilbage til Saint Martin de Rè, en pæn lang cykeltur. Det blev sent inden vi kom til køjs, 23 grader i cockpittet kl. 23 og helt stille, det dur. En feriehilsen fra besætningen på Nausikaa

skrevet af Martin Hansen 

Les Sables d'Olonne - Saint Martin søndag d. 12. august 2007
Endelig en dag, hvor vi kunne få luftet sejlene. Vi havde en fin NV-lig vind (6-7 m/sek) og da vi skulle mod SØ til Ile de Re, så blev det en lænser på roligt vand; men inden vi sejlede blev der tid til at se lidt mere på Les Sables d'Olonne. Vi kunne først komme ind til Saint-Martin-de-Re ved 16 tiden og da der kun var ca. 24 sm, havde vi beregnet, at vi tidligst skulle fra Les Sables d'Olonne ved 11 tiden og det kom til at passe fint. Sikke et gedemarked vi kom ind til i Saint-Martin-de-Re. Der var havnefest (Fete de Mer) og der var MANGE mennesker og MANGE både, men havneassistenten fandt en plads til os, godt nok ude midt i havnen uden på 4 andre både. Jeg skal love for at der var fest i byen, hvor kommer alle de mennesker fra? Der var sort af mennesker overalt og det til langt ud på aftenen. En sejlerhilsen fra øen Re.

skrevet af Martin Hansen 

Port Joinville - Les Sables d'Olonne lørdag d. 11. august 2007
Vi ville godt lidt syd på i dag, men det så ikke for godt ud med at komme ud af havnen i Port Joinville. Vi lå aller inderst i havnen og den var fyldt op, som havnen på Tunø under festivallen. Vi var ellers klar til afgang, men skulle lige have handlet lidt. Da vi kom tilbage til havnen, var næsten alle bådene sejlet og vi kunne komme ud. Efter at have tanket diesel ( tanken var ved at være tom, sidste vi tankede var på Guernsey d. 19. juni), satte vi kurs mod Les Sables d'Olonne. Der var ingen vind og Biscayen var atter blank som et spejl, så det blev en afslappet tur på ca. 30 sm for motor. Les Sables d'Olonne er en kæmpe lystbådehavn, hvor man lægger til ved ankomstbroen for at melde sin ankomst. Man udleveret et kort over havnen og anvist en plads, og så er det med at følge afmærkningen. En sommerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Port Joinville fredag d. 10. august 2007
Ile d'Yeu er en rigtig flot ø og ikke større, end den kan udforskes på cykel, så cyklerne blev fundet frem og så gik turen først syd på. Vi havde besluttet at tage øen rundt, men i to etaper. Vi ville godt tilbage til båden for at spise frokost og da øen kun er ca. 4 km bred, var det ikke et problem. Efter frokost og en slapper var turen kommet til den nordlige del. Det blev et par dejlige ture, hver på ca. 20 km, så det kunne godt mærkes i bagdelen, vi er ikke rigtig vant til at cykle. Vi havde sol fra en skyfri himmel på hele turen og tem. på 27-28 grader. Hilsen fra en træt besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Pornic - Port Joinville (Ile d'Yeu) torsdag d. 9. august 2007
Så kom vi afsted fra Pornic, et rigtig dejligt sted, og vejret viste sig atter fra den flotte side, sol fra en skyfri himmel og varmt. Vi havde oprindeligt planlagt at sejle til L'Herbaudière, men ifølge de beskrivelser vi har om havnen, så skullle den være meget åben mod NØ og da de meldte mellem NV og NØ 3 Beaufort til natten, ville vi ikke risikere vor nattesøvn. Så spændende ser L'Herbaudière heller ikke ud til at være. Vi satte i stedet kurs mod Ile d'Yeu, en tur på ca. 30 sm. Biscayen viste sig igen fra den stille side, vi havde 1-2 m/sek fra nord, en fin retning til en tur syd på, men for lidt vind med 1½ knob MOD strøm, så det blev atter en tur for motor. Vandet var næsten spejlblankt på hele turen, der tog godt 5 timer. Vi kom ind til en halvtom havn i Port-Joinville på Ile d'Yeu - vi havde ellers hørt, at det kunne være svært at få plads, men ikke i dag. Det ser ud til at være en spændende ø, den skal udforskes i morgen. En sommerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Porinc onsdag d. 8. august 2007
Atter en flot sommermorgen at vågne op til, sol fra en skyfri himmel og svag vind fra NØ. Efter at have afleveret bilen vi havde lejet, besluttede vi, at i dag skulle der ryddes op og gøres rent. Der blev vasket tøj, tørret og strøget til den store guldmedalje og der blev gjort rent nede om læ. Nu har vi en ren båd fyldt med rent tøj og vi fik styr på "vinkælderen". Den blev fyldt helt op (kapacitet ca. 50 flasker) godt og vel, med bl.a. dejlig fransk hvidvin fra Loire området, så nu har vi hvidvin til lang tid. Vi er klar til at fortsætte vor tur syd på i morgen. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Porinc tirsdag d. 7. august 2007
Vi er på udflugt til Loire Dalen og har overnattet i Amboise. Det er atter blevet sol fra en skyfri himmel, så vi fik en rigtig flot tur tilbage. Vi startede med at køre til Montlouis-sur-Loire, for at købe lidt vin. Så gik turen til Vouvray, hvor vi fik yderligere et par kasser, inden vi tog ind til Tours for at se den gamle bydel og spise frokost. Sidste stop på turen hjemad blev i Saumur. Det var en rigtig flot tur langs floden og med alle de gamle slotte oppe på skråningerne. Det er nu ikke rigtigt, at det var skyfrit hele dagen, for vi løb ind i et gevaldigt tordenvejr, men det hører jo til, når det er så varmt som det er blevet. Det var en træt besætning, der kom tilbage til Nausikaa. Hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Pornic mandag d. 6. august 2007
Udflugt til Loire Dalen. Vi havde lejet en bil for 2 dage. Vi var heldige, de havde ikke en mindre bil, som vi ønskede at leje, men de ville meget gerne leje os en bil, så vi fik en helt ny Passat med alt tænkeligt udstyr, til samme pris som en mindre bil. Det kunne vi ikke klage over og fik 800 fri km. Vi havde planlagt at køre så langt ind i dalen, som vi havde lyst til og så stille og roligt køre hjemad og se det, vi ønskede. Vi nåede til Blois, et godt stykke inde i dalen, inden vi vendte om. Vi fik set den gamle bydel og slottet i Blois inden vi krydsede Loire floden for at komme over til Cheverny - vi ville godt have et par kasser af deres gode hvidvin. Derfra fortsatte vi langs Loire floden, ned til Amboise, hvor vi fandt et dejligt hotel med et værelse ud til Loire dalen, flot udsigt. Her gjorde vi holdt for natten. Vi var ikke så heldige med vejret. Vi startede i flot vejr, men løb ind i lidt regnvejr midt på dagen, heldigvis klarede det op i løbet af eftermiddagen og vi fik en rigtig fin aften i Amboise. En hilsen fra Loire Dalen.

skrevet af Martin Hansen 

Pornic søndag d. 5. august 2007
Sommer, sommer.... Vi vågnede igen til en pragtfuld morgen, nu har vi fået et stabilt højtryk til at ligge over området, så vi har flot vejr og det ser ud til at holde nogle dage. Vi skulle ind og se lidt på Pornic. Det viste sig at være en rigtig hyggelig by med et mylder af mennesker - der var marked i byen. Det er der mange steder om søndagen og det trak rigtigt folk til. Der er anlagt en flot promenade ude fra lystbådehavnen og ind til selve byen, den går langs den gamle havn, der tørrer helt ud ved lavvande. Vi fik lavet en aftale om leje af en bil. Vi har planer om at køre en tur ind i landet op langs Loire floden, for at se de gamle byer og slotte og evt. besøge en vinbonde. En sommerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

La Turballe - Pornic lørdag d. 4. august 2007
Det blev, indtil nu, den varmeste dag i år. Det startede med en rigtig flot og lun morgen og i løbet af dagen nåede termometeret op over de 30 grader. Her kl. 23 er der 27 grader i kahytten, med lugerne stående åbne. Vi havde rigtig godt tid her til morgen, havde planer om at sejle til Pornic, det er en af de havne, hvor det kniber med at komme ind i havnen, hvis coefficienten er høj, d.v.s. hvis forskellen mellem høj- og lavvande er stor, og det var den i dag. Da skipper helst anløber lavvandede områder ved stigende vandstand, så skulle vi først anløbe Pornic efter kl. 17. Da der er ca. 25 sm fra La Turballe til Pornic, var det afgang efter frokosten. Der blev derfor tid til at komme en tur på det lokale marked og se lidt på byen inden vi satte kurs mod Pornic. Det blev en flot tur, ikke sejladsmæssigt, vandet var spejlblankt på hele turen, så det blev for motor - godt, vi har en god og stabil motor. Vi var heldige at få en plads mellem Y-bomme i Pornic. Dem er der nemlig ikke mange af, men det er rart, når man har planer om at forlade båden i et par dage. En meget varm hilsen fra det franske.

skrevet af Martin Hansen 

Le Palais - La Turballe fredag d. 3. august 2007
Sikke et flot vejr vi har haft i dag. Vi stod op til sol fra en skyfri himmel og det har holdt sig hele dagen - sommer! Vi forlod Le Palais på Belle Ile, så snart gaten åbnede kl. 08:30 og satte sejl og kurs mod Ile Houat. Vinden holdt desværre kun ca. 1½ time, så lagde den sig, og Biscayen blev blank som et spejl, så resten af turen blev for motor. Vi havde planer om at droppe ankeret syd for Ile Houat, pumpe gummibåden op og ro i land for at se lidt på øen, men det blev droppet. For det første var der MEGET strøm på ankerpladsen og en hel del dønning og skipper havde stadig problemer med hånden og knæene efter styrtet på cyklen. Vi satte i stedet kurs mod La Turballe, hvor vi ankom kl. 14:48, lidt for tidligt, der var ikke vand nok til at vi kunne komme ind til gæstebroen, men det var der en halv time efter. Det blev til ca. 30 sm og 7 timer på vandet. La Turballe er en hyggelig fiskerby med et væld af blomster overalt. Vi har aldrig tidligere set så mange blomsterdekorationer i gaderne som her. En varm sommerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Le Palais torsdag d. 2. august 2007
Vi blev endnu en dag i Le Palais på Belle Ile. Skipper var lidt spændt, da han skulle ud af køjen i morges, hvor ondt han havde efter styrtet i går. Det var ikke så slemt som frygtet, det var til at leve med. Vi skulle se lidt nærmere på selve byen og markedet på det lille torv. Vi havde også planer om en tur rundt på den sydlige del af øen, men for at skåne skippers knæ og hånd, valgte vi at tage en bus i stedet for cyklerne. Vi kørte ned til Locmaria og travede ture i omegnen inden turen gik tilbage langs kysten, en flot tur. Vejret har været nogenlunde i dag, det har været temmelig skyet og derfor ikke så varmt, men vi klager ikke. Vi er nu klar til at komme videre og har planer om at sejle i morgen formiddag. Bemærk - der er nyt rejsebrev nr. 08 under punktet - Sidste nyt. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Le Palais onsdag d. 1. august 2007
I dag skulle Belle Ile (den skønne ø) udforskes. Vejret var pragtfuldt, sol fra en letskyet himmel og varmt. Cyklerne blev pakket ud og pumpet og vi satte kurs mod Sauzon nord på. Der er flotte afmærkede cykelruter på Belle Ile, væk fra trafikken, men det er ikke alle veje, der er lige gode. Lige før Sauzon bliver man ledt ind ad en grusvej og på et sted går det stejlt nedad. Regnen havde skyllet en del af gruset væk, så der var store huller i vejen. Da skipper skulle uden om nogle fodgængere, gik det galt. Forhjulet kom ned i et hul, og skipper styrtede og landede ikke særlig elegant, for at sige det pænt. Det gik ud over højre hånd, der fik nogle grimme hudafskrabninger, og begge knæ - det gjorde godt nok ondt. Nå, cyklen holdt til det og vi kunne fortsætte, efter at have sundet os lidt. Vi nåede Sauzon, en rigtig hyggelig by, med en havn der tørrer ud. Efter Sauzon gik turen op til nordspidsen af øen - Pointe des Poulains, et naturområde, der absolut var turen værd. Det var virkelig storslået. Vi kom tilbage til Le Palais uden yderligere uheld, en tur på knap 30 km. En hilsen fra den skønne ø - Belle Ile.

skrevet af Martin Hansen 

Vannes - Le Palais (Belle Ile) tirsdag d. 31. juli 2007
Vi stod tidligt op til sol fra en skyfri himmel og det blev et rigtig flot sommervejr i dag, med svag vind og varme. Vi fik fulgt Anne Lis og Launy til bussen, der skulle køre dem til toget til Paris, hvor et fly skulle bringe dem til Billund. Alt gik efter planen, så vidt vi ved og de kom godt hjem. Vi forlod Vannes og satte kurs ud gennem Golfe du Morbihan, en rigtig flot tur. Vi havde læns, men drev mere for strømmen end for vinden. Ude ved Port Navalo, hvor Golfe du Morbihan løber ud i Biscayen, havde vi 5-6 knobs MED strøm, der var gang i den. Vi havde Le Palais på Belle Ile som dagens mål. Vi kom et par timer for tidligt, det vidste vi godt, og måtte vente uden for havnen på at gaten skulle åbne. Det var der MANGE andre der også gjorde, så der var trængsel ved gaten, da vi efter et par timer blev lukket ind og havnen blev fyldt. Den lignede Tunø under festivalen, havneassistenten kunne gå tværs over havnen. Det ser ud til at være et meget dejligt sted, et rigtigt feriested. Det blev til 22,3 sm på loggen, men i følge navigatoren har vi sejlet 28 sm, så lidt medstrøm har vi haft. Det meste af turen blev sejlet for sejl, vi havde svag vind i ca. 1½ time, hvor motoren hjalp til. Det tog 8 timer incl. ventetid forskellige steder. En varm hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Vannes mandag d. 30. juli 2007
Vi havde oprindelig planer om at leje en bil sammen med Anne Lis og Launy og køre en tur op langs Loire floden, men da vi fik regnet lidt på det, syntes vi at der var for langt til en en-dags tur. Inden vi fik set os om, skulle vi køre 500 km og hvornår skulle vi så få tid til at besøge noget? Så det blev droppet. Vejret var ellers perfekt til en udflugt, det var klaret op og vi havde sol og varme fra morgenstunden, endelig er det blevet sommer. Det er nok den første, rigtigt varme sommerdag vi har haft, siden vi kom ud i Biscayen. Det blev i stedet til traveture i den skønne by og ren afslapning. Det skal der også være tid til. Anne Lis og Launy havde travlt med at finde en bus, der kunne køre dem til banegården i morgen tidlig. En sommerhilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Vannes soendag d. 29. juli 2007
Nu skulle Vannes udforskes, der var lige det med vejret. Vi stod op til regnvejr, og de havde ikke lovet ret meget andet i løbet af dagen. Det blev også en våd dag. Skipper havde planer om at Launy skulle hjælpe ham i masten for at skifte et antennekabel. Vi ventede på ophold i bygerne, og da der så ud til at være en pause i bygeaktiviteten, blev skipper hejst op. Han nåede kun halvvejs op, så kom dagens kraftigste byge. Hvor blev vi våde, men kablet blev skiftet! Eftermiddagen tilbragte vi i de gamle gader i Vannes. En rigtig flot gammel by, nok den skønneste vi har oplevet indtil nu på disse kanter. Om aftenen havde Launy inviteret på middag, tak for en rigtig dejlig aften. En våd hilsen fra det skønne Bretagne.

skrevet af Martin Hansen 

Port Louis - Vannes loerdag d. 28. juli 2007
Det var et flot vejr fra morgenstunden, sol fra en skyfri himmel og helt stille. Det med stille skulle vise sig at være en ulempe. Vi kom afsted kl. 08:00 og satte kurs mod Vannes. Vi forsøgte for sejl, vi havde næsten plat læns, men det gik ikke, der stod stadig en del sø fra den hårde vind i går. Og da vi havde så svag vind, at den ikke kunne stabilisere båden, valgte vi at klodshale storsejlet og starte motoren. Da vi kom ned til Quiberon og skulle ændre kurs mod Golfe du Morbihan, fik vi halvvind og kunne holde en fin fart for sejl alene. Vi havde nu ikke så travlt, for vi skulle vente på, at der var vand nok i renden ind til Vannes. Golfe du Morbihan ser ud til at være et sejlerparadis, beskyttet fra Biscayens bølger og med masser af ankerpladser, men med en MEGET kraftig strøm. Der ligger hundreder, ja, tusinder af både for svaj i bugten. Vi ankom til Vannes efter ca. 40 sm og godt 9 timers sejlads. Vi fik en fin plads ved Y-bomme og ikke så langt fra centrum. En sejlerhilsen fra Anne Lis, Launy, Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Port Louis fredag d. 27. juli 2007
Vi blev i Port Louis i dag. De meldte 4-5 Beaufort og op til 6 i pustene. Det er lige i overkanten, når vi skal ud i Biscayen og samtidig have en behagelig sejlads. Der skulle stå lidt sø fra den hårde vind, vi havde i går, op til 2,5 m og samtidig var der ringe sigt på grund af finregn. Vi ville godt have været videre i dag, men besluttede altså at blive. Vi benyttede overliggerdagen til at få fyldt båden op med proviant m.m. Supermarkedet lå godt nok lidt langt uden for byen, men vi har ingen skade af lidt motion. Det skal dog indrømmes, at vi tog en taxa tilbage, taskerne var meget tunge. Alt vel ombord på Nausikaa. En hilsen fra de indeblæste.

skrevet af Martin Hansen 

Lorient - Port Louis torsdag d. 26. juli 2007
De har meldt kuling/hård kuling - 7 Beaufort - for farvandet ud for Lorient i dag, så vi skulle ikke uden for fjorden. Men som jeg skrev i går, var der ikke meget at se på i Lorient, så vi besluttede at sejle til Port Louis, en lille tur på knap 3 sm. Port Louis er en hyggelig lille by med smalle gader og gamle huse, lige noget for os og så ligger det gamle fort Citadel, ganske tæt ved havnen. Vi var inde for at se det og blev meget overrasket over, hvor flotte museer, der var indrettet inde på fortet. Der var et museum for redningstjenesten, et museum, der beskrev hvordan man bjærgede gammelt porcelæn fra skibsvragene, en samling af skibsmodeller, et museum over de gamle sejlskibe, der sejlede til Indien og Kina og meget mere. En stor oplevelse - godt vi sejlede herud. En blæsende hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Port Tudy (Ile de Groix) - Lorient onsdag d. 25. juli 2007
Franskmanden, vi lå uden på i Port Tudy, havde meldt, at han ville sejle ved 9 tiden. Vi havde travet en del rundt i går, og var klar til at forlade øen, så vi kastede los ved halv ni-tiden og satte kurs mod Lorient, en kort tur på ca. 7 sm. Vinden var jævn SV-lig, så vi havde igen en plat læns. Vi valgte at sejle helt ind i centrum af byen, ind til Port de Lorient og fandt en fin plads uden på en anden båd. Vi havde ikke læst ret meget positivt om Lorient, der blev bombet sønder og sammen under krigen på grund af flådebasen, der var placeret her. Vi må indrømme, at det er en noget anderledes by end dem, vi har set indtil nu. Der er ingen smalle gader og ingen gamle huse. Det er ingen turistby. En sommerhilsen fra Frankrig.

skrevet af Martin Hansen 

Benodet - Port Tudy tirsdag d. 24. juli 2007
Så var det tid til at komme videre syd på. Vejrmeldingen lovede NV-lig vind 4 Beaufort, det kom nu ikke helt til at holde, det blev lidt mere. Vi havde sat Port Tudy på Ile de Groix, som dagens mål, en tur på 32 sm. Vinden var plat læns på hele turen, til at begynde med meget svag. Der stod en del dønninger, så det var umuligt at sejle for sejl i starten, men efter godt en times sejlads kom der vind, og vi fik rullet genuaen ud og resten af turen blev sejlet for sejl, lidt af en vippetur. Søen blev ikke mindre, da der kom vind og inden vi nåede Groix havde vi nogle pænt store søer, der kom rullende ind agten fra. Der var trængsel i Port Tudy på Ile de Groix, og vi blev modtaget af havneassistenten ude i forhavnen og spurgt, om vi ville ind i marinaen, de havde en eneste ledig plads. Som tredie båd for enden af en pontonbro eller om vi ville ligge ude i forhavnen ved nogle bøjer? Vi valgte den sidste plads i marinaen og kom til at ligge uden på en flink franskmand. Det blev en tur på knap 6 timer. Der var flere både, der valgte at sejle igen på grund af trængsel. Der blev tid til en lang travetur rundt på øen, et helt andet landskab end det, vi tidligere har set. Pragtfuld aften i Port Tudy. Hilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Benodet mandag d. 23. juli 2007
De havde lovet regn og hård vind fra syd om natten, og jeg skal love for at vi fik en vippetur! Det kneb med at ligge på siden i køjen, så meget vippede det - og hvor det regnede. Udflugt til Quimper. Vi tog bussen om formiddagen fra Benodet til Quimper. Det er så let at tage bus her i Bretagne, man kan køre hvorhen man vil for 2 € pr. person, det kan ikke ødelægge budgettet. Quimper er en meget spændende og charmerende gammel by, med smalle gader og gamle bindingsværkshuse, en rigtig turistby, der var i hvert fald mange turister. Vi kom desværre for sent til den store musikfestival, der er afholdt i Quimper fra d. 14-22. juli. Det var en træt (trætte ben) besætning, der atter kom tilbage til Benodet sidst på dagen. De lover atter regn i den kommende nat, men bare det holder tørt om dagen, så skal vi ikke klage. Det er blevet lidt lunere efter vi har rundet pynten ved Ouessant. Sommerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Benodet søndag d. 22. juli 2007
Der var dømt overliggerdag i Benodet. De havde meldt hård vind, op til hård kuling og regnbyger i dag. Vi slap nu billigt, hvad regn angik. Vi fik et par lette byger i løbet af dagen, hvor vi var rundt for at se nærmere på byen. Det var først, da vi sad og spiste aftensmad, at det begyndte at regne, men da skal jeg også love for at det regnede. Aftenkaffen blev indtaget nede om læ, regnen larmede så meget på cockpitteltet, at vi knapt kunne tale sammen. En våd hilsen fra Anne Lis, Launy, Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Camaret - Benodet lørdag d. 21. juli 2007
Vejret arter sig stadig pænt, men der er nye lavtryk på vej ind ude fra Atlanterhavet. De melder 4 Beaufort fra SV i dag, det er fint sejlvejr, bortset fra retningen. Vi valgte at sejle det første stykke for motor, ned til Pointe du Raz, lige imod SV . Vi havde sat Benodet som mål, en tur på ca. 58 sm, så vi havde ikke lyst til at ligge og krydse i let luft. Efter 17 sm nåede vi Pointe du Raz, som blev passeret i MED strøm (ca. 10 knob), det havde skipper sikret sig. Derfra skulle vi mod SØ, så sejlene blev rullet ud og de sidste 40 sm blev for sejl, en rigtig flot tur, skønt endelig at få luftet sejlene. Vi var så heldige at møde en meget stor flok delfiner, og da de blev om båden længe ( de spiste selvfølgelig af en stor fiskestime sammen med en flok måger), havde vi rig lejlighed til at betragte dem. De er hurtige og meget elegante - og det var en kæmpeflok. Vi nåede Benodet efter knap 10 timers sejlads. Benodet ligger et stykke oppe ad floden L'Odet, hvor der løber en stærk strøm alt efter tidevandet. Det anbefales at anløbe havnen i de perioder, hvor strømmen vender, men det er lidt svært at beregne, når man også skal passere pynter på faste tidspunkter. Selvom der var en kraftig strøm ved pontonbroerne, lykkedes det at få fortøjet uden skrammer med hjælp af havneassistenten m.fl. Skipperinden var glad for, at endnu en af de berygtede pynter var rundet uden problemer. Hilsen fra en træt besætning.

skrevet af Martin Hansen 

L'Aber Wrac'h - Carmaret fredag d. 20. juli 2007
Så er vi nået til Camaret-Sur-Mer. Vi havde god tid til morgenkaffen i L'Aber Wrac'h, skipper havde beregnet afgangen til kl. 10, for vi ville godt passere Chenal du Four i slack vand. Det er, hvor strømmen skifter retning og hvor der er meget ringe strøm. Chenal du Four er et meget smalt sund, som er berygtet for den meget kraftige strøm, som kan give nogle særdeles voldsomme strømsøer. Vi skulle også gerne være igennem sundet inden modstrømmen blev for kraftig. Det gik lige efter planen, selv om vi kom lidt for tidligt, og havde en flot tur. Igen i dag manglede vi vind, hellere det, end at der er for meget,og det der var, kom fra SV. Så det blev til motor indtil vi havde passeret Chenal du Four, hvor vi satte sejl og havde ca. 1 time for sejl inden vinden lagde sig. Vi valgte at gå ind i Port Vauban i Camaret-Sur-Mer. Det er en rigtig gæstehavn med 4-5 broer til gæster og en enkelt til fastliggere. Det er en havn, der er meget benyttet som udgangshavn/ankomsthavn for passage af Biscayen. Det blev til ca. 35 sm og godt 5½ timer. Camaret-Sur-Mer er en rigtig ferieby med masser af feriegæster og hvor man afspærrer hovedgaden, når der er optræden. Så fik vi rundet en af de berygtede pynter, i morgen forventer vi at runde endnu en - Pointe du Raz, hvis vejret tillader det. En sommerhilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Morlaix - L'Aber Wrac'h torsdag d. 19. juli 2007
Vi stod op til en tåget, men fin morgen i Morlaix, men inden slusen åbnede kl. 08:40 (1½ time før HW - højvande) havde solen brændt tågen bort og vi fik en rigtig flot tur ud fra Morlaix, hvor træer og huse spejlede sig i det blanke vand. Efter vi havde passeret det gamle fort Château Taureau, der ligger i indsejlingen til Morlaix, fulgte vi kysten mod sydvest inden om Ile de Batz. Der var ikke megen vind, ca. 2 m/sek og næsten lige imod, så det blev for motor. Ved middagstid kom der pludselig rullende en mur af tåge mod os og inden vi så os om, var der ingen sigt. Det er første gang på denne tur, at vi fik brug for radaren - godt vi havde den! Vi så ingen af de både vi passerede, selv om de var under en kvart sm. borte. Tågen lettede heldigvis efter godt en time og resten af turen til L'Aber Wrac'h blev sejlet i sol og flot vejr, men desværre uden vind. L'Aber Wrac'h ligger inde i en dyb fjord med en fantastisk flot indsejling. Førhen fortøjede man til gæstebøjer i L'Aber Wrac'h, men for 14 dage siden var der blevet indviet en ny flot havn, så vi kom til at ligge ved Y-bomme godt beskyttet. Sikke et flot landskab, der er i dette område af Britany; det minder lidt om skærgården i Sverige/Norge. Det blev til ca. 40 sm for motor (undtagen de 20 min., hvor vi forsøgte at sejle for sejl) og 6½ time. Nu er vi på vej syd over, og de lover godt vejr de næste par dage, lidt heldigt. Alt vel ombord. En hilsen fra Nauisikaa, der atter er på vej.

skrevet af Martin Hansen 

Morlaix onsdag d. 18. juli 2007
Vi stod op til en flot morgen i Morlaix. Det flotte vejr holdt desværre kun til middag, så kendte vi vejret igen, den ene byge afløste den anden. Men det er blevet meget varmere, end da vi forlod Morlaix for 14 dage siden. Vi har fået provianteret til de næste dage og vist Anne Lis og Launy byen, så vi er klar til at sejle. Vejrudsigten for de kommende dage ser lovende ud - de melder let vind fra forskellige retninger, så vi planlægger at forlade Morlaix i morgen tidlig, når slusen åbner første gang - kl. 08:40. Fin tid, så kan vi komme afsted fra morgenstunden og nå et stykke vej i løbet af dagen. Sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

'Kolding' - Morlaix tirsdag d. 17. juli 2007
Så er vi tilbage i Morlaix ombord på Nausikaa, sammen med Anne Lis og Launy, der skal med os de næste 14 dage. Turen fra Billund til Morlaix forløb ikke helt efter planen. Vi kom lidt forsent fra Billund, men ikke noget der ville genere os, vi havde masser af tid i Charles de Gaulle lufthavnen til at nå TGV toget - ca. 1½ time - troede vi. Men vi blev stoppet lige før banegården af politiet, som nogle af de første, og blev bedt om at gå tilbage. Det viste sig, at der var en bombealarm på banegården. Vi blev ikke klar over, om de havde fundet en bombe eller det bare var en efterladt kuffert et eller andet sted på banegården, men militæret blev tilkaldt, og vi hørte et brag. Da der atter var klar bane, var vort TGV tog forlængst kørt. Vi var ikke de eneste, der ikke nåede deres tog, så der var trængsel ved skranken for at få ændret billetten, men det lykkedes. Vi kunne ikke nå et andet tog fra Charles de Gaulle banegården, der havde forbindelse til Morlaix, men hvis vi tog Metroen tværs gennem Paris til Gare Montparnasse, havde vi en chance for at nå et andet TGV tog, der kørte direkte til Morlaix. Der var ikke megen tid at spilde og det var myldretid, men heldigvis nåede vi det, og vi ankom til Morlaix kl. 23:03, noget senere end planlagt. Det var en træt besætning, der tørnede ind efter vi havde fået lidt natmad. Hilsen fra den nye besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Morlaix - 'Kolding' tirsdag d. 3. juli 2007
Vi er nu hjemme på 'ferie', for at fejre Jakob's (vor yngste søn) 30 års fødselsdag. Vi tog TGV toget fra Morlaix til Charles de Gaulle lufthavnen i Paris og derfra flyet hjem til Billund. Vi tog fra Morlaix kl. 07:23 og landede i Billund kl. 16:25, så det var forholdsvis hurtigt. Morten og børnebørnene tog i mod os i lufthavnen, sikke en modtagelse. Vi tager tilbage til båden d. 17. juli, så indtil da vil der ikke ske opdateringer af logbogen. En feriehilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Morlaix mandag d. 2. juli 2007
Vi var inviteret til forkost ombord på s/y Espresso, nu var der lige det, at de lå i Perros-Guirec, et godt stykke vej fra Morlaix.Der var en busforbindelse via Lannion til Perros-Guirec, godt nok en lidt dåelig forbindelse med få afgange, men hvis vi tog afsted kl. 08:10 fra Morlaix, kunne vi være i Perros-Guirec ved halv ellevetiden og skulle allerede retur ved halv to tiden og var så tilbage i Morlaix klokken godt seks om aftenen. Det var en lang tur for at være sammen i 3 timer, men det var turen værd og det var en flot tur. Tak for hyggeligt samværd og en dejlig frokost. Sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Morlaix søndag d. 1. juli 2007
Det er stadig meget ustadigt vejr i Morlaix. Der er ikke langt mellem bygerne, men vi fik da set lidt mere af byen i dag. Det er en rigtig hyggelig gammel by, med mange gamle bygninger og pladser. Vi fik imidlertid travlt, da vi fik en invitation til frokost i morgen, på s/y Espresso, der ligger i Perros-Guiec, et godt stykke vej herfra. Hvordan kommer man dertil? Og alt det, vi havde planer om at lave i morgen, skulle pludselig ordnes i dag. Men vi er klar til at besøge dem i morgen. Der er nyt rejsebrev under punktet "Sidste nyt". Hilsen fra Inge Lise og Martin i Morlaix.

skrevet af Martin Hansen 

Morlaix lørdag d. 30. juni 2007
Nu vi har taget beslutningen om at lade båden ligge i Morlaix og tage hjem på "ferie" herfra, så er der faldet lidt ro over det hele. De melder stadig 6-7 Beaufort fra SV ude ved Quessant i dag og de kommende dage, men hvor vi ligger, mærker vi ikke noget til den hårde vind. Morlaix ligger nede i en dyb slugt, og vi ligger helt i læ, men ikke for regnen. Det har regnet det meste af dagen, kun med meget korte ophold. Vi har været på marked i dag - der er et stort marked i hele den indre by hver lørdag, det var en våd fornøjelse. Vi har også fået købt togbilletter til hjemturen på tirsdag. Der går TGV tog fra Morlaix og helt til Charles de Gaulle lufthavnen i Paris, så det kan ikke være ret meget lettere. En våd og blæsende hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Morlaix fredag d. 29. juni 2007
Vi havde regnet med at nå til Brest, inden vi tager hjem på "ferie" (d. 3. juli), og havde håbet på at kunne sejle derned i weekenden. Men med den vejrmelding, de giver os for weekenden, skal vi ingen steder. De melder 6-7 Beaufort og op til 8 i pustene, det er noget der ligner hård kuling, godt og vel. Lørdag skulle den komme fra SV og på søndag fra S, det kan ikke være ret meget værre! Vi skal mod SV ud til L'Aberwrac'h, hvor vi havde planer om at sejle til i morgen og mod syd på søndag, ned gennem strædet Chenal du Four ved Quessant ned til Brest. Vi skal helst have strømmen med, så kraftig strøm mod hård kuling, det er umuligt at sejle i. Så vi har besluttet at blive i Morlaix og håber på bedre vejr, når vi kommer tilbage fra "ferien" i Danmark. Vi har fået en fin plads, og vi er velkomne til at lade båden ligge her, medens vi tager hjem. Morlaix ser ud til at være en rigtig spændende og flot by, det vi har set til den indtil nu. Med sejlerhilsen Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Paimpol - Morlaix torsdag d. 28. juni 2007
Vi havde fået afregnet med havnefogeden i går og var klar til at tage afsted, hvis vejret tillod det. Uret vækkede os kl. 05:30, vi syntes imidlertid, at det var lidt for mørkt til at sejle afsted i, så vi vendte os om på den anden side. Men kl. 05:45 blev der liv på broen - andre ville afsted, så vi kom op i en fart og kom med gennem slusen kl. 06:00 - hurtig afgang. Det var et nogenlunde vejr, men kun nogenlunde. Det trak med nogle meget mørke skyer inde over land, heldigvis var det kun nogle enkelte, der kom ud til os i løbet af dagen. Vinden var jævn til frisk fra vest, altså lige i mod og da vi skal være fremme på et bestemt tidspunkt for at komme i havn på disse kanter, valgte vi at sætte storsejlet for at støtte og ellers gå for motor. Vi havde en pæn medstrøm - det var både godt og ondt. Godt, fordi vi kom hurtigt frem, men dårligt, fordi det gav noget kedeligt strømsø ved pynterne, vi rundede. Vi havde oprindeligt planer om at sejle til Morlaix, men droppede det, da der var lidt for langt til, at vi med sikkerhed kunne nå det inden for eet tidevand. Vi havde i stedet planlagt turen til at gå til Trébeurden, men strømmen var noget kraftigere, end jeg havde regnet med (det var strømsøen også) så da vi nåede Trébeurden, var vi alt for tidlig på den. Vi skulle vente ca. 1½ time, inden vi kunne komme ind over sill'en. Planer er jo til for at ændres, vi tog en hurtig beslutning og ændrede målet til Morlaix. Det kunne vi nemt nå med den kraftige medstrøm, vi havde haft og kom til Morlaix 10 min. før første slusning. De har 3 slusninger omkring højvande (HW -1½, HW og HW +1 time), så det var perfekt. Det blev til ca. 60 sm, men kun 53,32 sm på loggen på grund af medstrømmen og 10 timers sejlads. Morlaix ser ud til at være en hyggelig by - den må vi se lidt nærmere på i morgen. Hilsen fra en træt besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Paimpol onsdag d. 27. juni 2007
Godt vi ikke har ferie, for det er ikke vejr til at være på ferie i. Vi havde planer om at sejle lidt videre i dag og vejrmeldingen, vi fik i går lovede da også nogenlunde pænt sejlvejr. Men det har de ændret på, så nu melder de 5-6 Beaufort (kuling) fra vest og skal vi videre mod Brest, skal vi mod vest den første dag - så vi skal ingen steder i dag. Vi havde sat uret til at vække os kl. 5 i morges, for at se om det var lyst nok til at sejle ud gennem renden. Vi er meget vest på, så det er lyst længe om aftenen, men længe mørkt om morgenen, og det var ikke lyst nok til at sejle ud gennem den smalle rende. Så ved vi det til i morgen tidlig, hvis det bliver sejlvejr i morgen. Vi er heldige, at det passer med højvande om morgenen, så vi kan komme tidligt afsted og nå at komme i havn ved næste højvande, inden det bliver mørkt. Vi har været ud og trave i dag og gjort forskellige indkøb og ellers hygget os. Alt vel ombord på Nausikaa. Hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Paimpol tirsdag d. 26. juni 2007
I dag har det været et nogenlunde vejr, og vi kunne godt have sejlet, hvis det ikke lige havde været på grund af tidevandet. I dag har vi kunnet komme igennem slusen fra klokken 14:25 til 19:15 og så engang i nat/til morgen, men der er en smal rende vi skal ud af, så lidt lys vil vi godt have. Det var så fint at sejle engang i eftermiddag, men de havne vi skal anløbe, kan kun anløbes ved højvande, så det vil være engang i nat, og det har vi ikke lyst til, så vi ligger stadig i Paimpol. Vi har travet nogle gode ture rundt i og omkring byen, her er dejligt og vi nyder det. De melder hård vind i morgen, så det bliver nok først torsdag morgen, vi kommer afsted. Det er dejligt at læse i gæstebogen, at der er nogle, der følger os. Så får vi endnu mere lyst til at holde hjemmesiden opdateret - tak for tilbagemeldingerne. En hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Paimpol mandag d. 25. juni 2007
De havde meldt hård vind i dag med vindstød af hård kulingstyrke (75 km/h, som de regner med her i Frankrig, det svarer til ca. 22 m/sek) og det kom til at holde stik. Der var ingen udskiftning i havnen i dag. Den hårde vind sammen med kraftige regnbyger - det er ikke lige det, man forbinder med Frankrig om sommeren, men sådan er det lige for tiden. Vi får læst en del og lider ingen nød. Det er skønt ikke at skulle noget bestemt til en bestemt tid, det nyder vi virkelig. Vi ligger stadig i Paimpol, som I sikkert kan regne ud. Alt vel ombord. Sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Paimpol søndag d. 24. juni 2007
Skipper plejer at sige, at når det regner er det ikke vejr til andet end at sejle, men i dag var det godt nok lidt for surt. Jeg vågnede klokken 3 i nat, hvor det stod ned i stænger og det har regnet, sådan ret kraftigt, i 16 timer uafbrudt og samtidig blæst ret kraftigt, så vi ligger stadig i Paimpol og hygger os. Det er en dejlig beskyttet havn og her er rigtig hyggeligt. Vi havde lige en kort pause i regnvejret, så vi kunne komme ud og strække benene, efter vi havde spist. Men det begyndte at regne igen, og jeg tror det fortsætter i nat. Udsigten for i morgen ser ikke for god ud, blæsevejr! En våd hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Saint-Quay Portrieux - Paimpol lørdag d. 23. juni 2007
Vi stod op til en overskyet og trist morgen og vidste ikke rigtigt, hvad vi skulle i dag. Skulle vi blive eller fortsætte? Da Saint-Quay Portrieux er en lille by, som hurtigt er til at overse og det hele er lagt an på badeturister - dem var der ikke nogle af i dette elendige vejr - og det var fint sejlvejr, så besluttede vi at fortsætte. Næste sted vi godt ville besøge var Paimpol, men det kan kun lade sig gøre på bestemte tidspunkter, da renden ind til slusen tørre HELT ud ved lavvande. Vi fik os regnet frem til, at det ville passe med afgang fra Saint-Quay Portrieux kl. 11, så skulle vi ankomme til Paimpol ved højvande, og det kom til at passe. Vi fik en fin sejltur op langs kysten og efter 6 timer og 17 sm lå vi inden for slusen i Paimpol. Der var trængsel i den lille havn, det viste sig at være en meget populær weekendhavn. En sejlerhilsen fra Bretagne, Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

St. Helier - Saint-Quay Portrieux fredag d. 22. juni 2007
Vejrmeldingen var meget bedre i dag. Dog kunne vi godt have ønsket os en anden vindretning, men vinden havde lagt sig. Vi gjorde klar til afgang såsnart der var vand nok over 'sill'en', så vi kunne komme ud af havnen. Vi kom afsted kl 10:29 (bådtid, som vi kalder det). Kanaløerne er en time efter os, så kl. var kun 9:29 lokaltid. Vi gad ikke stille urene for den korte tid, vi var der. Vi havde ca. 45 sm foran os. Da vi kom ud af havnen viste det sig, at vinden var lige imod og med sen afgang og 45 sm foran os, besluttede vi at sætte storsejlet og sejle for motor. Efter nogle timer drejede vinden mere til øst og vi kunne holde op, men desværre lagde vinden sig også. En overgang var det næsten spejlblankt, så det blev en tur for motor, bortset fra perioder hvor vi forsøgte med sejl, men måtte hurtigt opgive. Det var letskyet, et flot vejr, indtil vi nærmede os Frankrig, så kom der nogle meget mørke skyer og jeg skal love for, at det gav vand. Vi ankom til Saint-Quay Portrieux efter ca. 47 sm og knap 8 timers sejlads og blev modtaget af en meget hjælpsom havnemester, der anviste os plads og spurgte, om der var noget han kunne hjælpe os med, dejlig modtagelse. Bemærk, der er nyt rejsebrev under punktet 'Sidste nyt'. Alt vel ombord på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

St. Helier torsdag d. 21. juni 2007
Det blev ikke i dag vi kom til Frankrig. Vi stod op til et pragtfuldt vejr og var klar til at sejle, men ville lige høre vejrmeldingen inden vi sejlede, og den var ikke god. Der var Gale Warning for området lige uden for os og Strong Wind Warning for det område, vi befinder os i. Når vi ikke kender området og der er en hel del strøm, så valgte vi at blive på Jersey endnu en dag. Det gør nu heller ikke noget, her er rigtig dejligt. Vi var lidt i tvivl om det blev dårligt vejr, for vi havde et flot vejr hele formiddagen, men det kom sidst på dagen med regn og blæst. Der er mange, der er taget afsted fra Jersey i dag, det er alle de unge mennesker, der har travlt med at komme videre. Alle de gråhårede krøb ned om læ og afventer bedre vejr. Alt vel ombord. En våd og blæsende hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

St. Helier (Jersey) onsdag d. 20. juni 2007
Vi stod op til en rigtig sommermorgen med sol fra en skyfri himmel og let vind fra syd. Sikke et flot vejr, og det holdt hele dagen, selvom de havde meldt dårligt vejr med regn og blæst i går. Men det skal de ikke høre noget for, vi har nydt det. Ligesom på Guernsey havde vi været øen rundt i 1997 og set museerne o.s.v., så vi nøjes med at nyde det flotte vejr og se lidt på byen, få provianteret m.m. Vi har nydt at være steder vi kendte den sidste uge, så vi kunne 'fordøje' indtrykkene fra Normandiet og de andre steder vi har set. Hvis vejret tillader det, sejler vi til Brittany i morgen. En rigtig sommerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

St. Peter Port - St. Helier tirsdag d. 19. juni 2007
Det blev lidt sent inden vi kom på højkant efter i aftes/nat, men vi stod op til en flot morgen. Vi havde talt om at sejle til Jersey i dag. Vejrmeldingen lovede 4-5 Beaufort fra SØ - lige i mod, men i fint vejr skulle det nok gå. De meldte dårligt vejr i morgen og noget mere vind, så enten skulle vi sejle i dag eller blive et par dage ekstra. Vi valgte at sejle og havde en rigtig flot tur. Vinden gik mere i øst og aftog, så vi kunne holde op o.s.v. Vi skulle normalt havde ventet med at sejle til kl. 14 på grund af strømmen, men valgte at sejle allerede kl. 11. Det bevirkede, at vi fik en del modstrøm, men vi kunne alligevel ikke komme ind i marinaen i St. Helier før kl. 20:30, så det gjorde ikke noget. Der er normalt ca. 27 sm, men vi loggede 34,9 sm, så lidt modstrøm har vi haft. Vi havde ca. 3½ times ventetid ved ventebroen, inden vi kunne komme over 'sill'en' og ind i marinaen. En sejlerhilsen fra s/y Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

St. Peter Port (Guernsey) mandag d. 18. juni 2007
Vi stod op til en flot morgen i St. Peter Port på Guernsey, sol fra en skyfri himmel og let sydlig vind. Vi havde været øen rundt i 1997 og set museet og hvad der ellers var af interesse, så det havde vi ikke lyst til at se igen. Vi fik set lidt på selve St. Peter Port og fik købt lidt proviant m.m. og ellers slappet af og nydt vejret. Om aftenen havde vi inviteret besætningen fra s/y Espresso - Anne Mette, Torben og Anne - over til en kop kaffe, det blev en rigtig hyggelig aften/nat. S/y Espresso er på vej til Caraibien. En hilsen fra De Engelske Kanaløer.

skrevet af Martin Hansen 

Alderney - St. Peter Port søndag d. 17. juni 2007
Det blev en forholdsvis rolig nat i Braye Harbour på Alderney, og vi stod på til et flot vejr. De havde lover rolige vindforhold i dag, men der skulle komme et regnområde ind over os sidst på dagen, så det var lidt træls at skulle ligge i flot vejr og vente på strømmen i The Swinge. Men den er ret kraftig og man passerer helst The Swinge i den periode hvor strømmen vender og det var kl. 13:00. Vi kom igennem The Swinge i den rigtige periode og fik medstrøm ned til Guernsey, men slap ikke for regnen. Vi havde lidt regn lige inden vi nåede St. Peter Port og havde lige fået fortøjet til ventebroen uden for marinaen, da det for alvor begyndte at styrte ned, men da kunne vi kravle i læ. Vi havde ca. 3½ times ventetid foran indsejlingen til marinaen, inden der var vand nok over sill'en til at vi kunne komme ind. Det kom endnu en dansk båd mes vi lå og ventede - s/y Espresso fra Vedbæk. Det blev en tur på ca. 23 sm og 4 timer (7½ incl. ventetiden foran marinaen). En hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Alderney lørdag d. 16. juni 2007
Det var oprindelig planen, at vi ville have sejlet til Guernsey i dag, men det blev ikke til noget. Havnefogeden sejler rundt og spørger om man har det godt og om der er noget han kan hjælpe med. Vi fik en opdateret vejrmelding, som afgjorde at vi blev en dag længere på Alderney, de meldte 6 Beaufort fra SW, lige den retning vi skulle. 6 Beaufort svarer til 10,8 til 13,8 m/sek, det er lige i overkanten i dette område. Vi fik i stedet en god frokost og en middagslur, tog gummibåden - Zeuz'en - ind til broen og gik en lang tur rundt på øen. Alle cykeludlejningsfirmaerne havde lukket, det er endnu ikke sæson for dem. Det blev en dejlig tur ud til fyret, langs Longis Bay og hjem via St. Anne. Alt vel ombord, vi nyder Alderney, det er en pragtfuld ø. Sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Alderney fredag d. 15. juni 2007
Det blev en lidt urolig nat i Braye Harbour, men det var vi forberedt på fra 1997. Det er ikke vinden der giver uroen, men dønninger og strøm, så i perioder, hvor strømmen vender er der meget stille. Vi fik lavet en masse forskellige gøremål i løbet af formiddagen og var klar til landgang efter frokosten. Vi skulle besøge en netcafe på grund af de kommunikationsproblemer, vi har fortiden, og fik da også opdateret hjemmesiden. Bemærk - der er lagt nyt rejsebrev ind under punktet 'Sidste nyt'. Der blev tid til at se lidt på St. Anne, byen på Alderney og foretage diverse indkøb af dagligvarer. Alt vel ombord på Nausikaa. En vuggende hilsen fra Alderney.

skrevet af Martin Hansen 

Saint Vaast - Alderney torsdag d. 14. juni 2007
Det er første gang på denne tur, at vi er sejlet fra et sted, hvor vi godt kunne have brugt en dag mere. Vi fik ikke set ret meget af Saint-Vaast-la-Hougue, men vejrmeldingen påvirkede vor beslutning. De meldte svag til jævn SØ-lig vind i dag, en perfekt vind til en tur til Alderney. I morgen melder de 4-5 Beaufort og op til 6 i pustene, det er frisk til hård vind og fra SV, det er næsten lige imod, så vi besluttede at sejle til Alderney. Da vi vågnede kunne vi høre tågehornet ude fra fyret og det var MEGET tåget, men vi kunne vente til kl. ca. 10 og alligevel få medstrøm på hele turen. Og kl. 9 lettede tågen og vi havde en fin tur for motor, der var ingen vind og vandet var spejlbllnkt undtagen lige rundt Cap de la Hague, hvor der stod en del strømsø - vi loggede 11-12 knob over grunden. Vi ankom til Alderney efter 6 timer, der er ifølge kortet 46 sm, det er da meget godt klaret, loggen viste godt nok kun 38 sm. Der var rigtig god plads på Alderney, vi fik en gæstebøje helt inde i bunden af bugten og tæt på Breakwater. Det husker vi som det mest rolige sted, da vi var her i 1997, så må vi se hvordan der er, når det begynder at blæse i morgen. Vi fik pumpet gummibåden op og var en tur i land for at ordne havnepenge m.m. og se lidt på byen og besøge den lokale pub. En hilsen fra De Engelske Kanaløer.

skrevet af Martin Hansen 

Ouistreham - Saint Vaast onsdag d. 13. juni 2007
Vi havde lavet to planer for dagen. Den ene gik ud på at sejle til Cherbourg og den anden til Saint-Vaast-la-Hougue. Det var vejret, der fik den afgørende indflydelse på målet. Da vi vågnede kl. 6, det tidspunkt vi skulle afsted for at komme igennem slusen og have medstrøm på det meste af turen, var det så tåget at vi knapt kunne se bådene på nabobroen, så vi sov videre. Klokken 9 lettede tågen en hel del og vi kom igennem slusen kl. 09:45 og satte kurs mod Saint-Vaast-la-Hougue. En havn med en gate, der kun åbner nogle timer på hver side af højvande, så det er med at afpasse tiden. Vi kom 15 min. for tidlig, så det var da meget godt ramt. Det er en meget stor lystbådehavn, den største, vi har set i Frankrig indtil nu. Vi startede som sagt i tåge/dis, men det klarede lidt op i løbet af dagen, men så kom der en front ind over os, så det endte i regnvejr og lidt rumlen i det fjerne. En tur på 46 sm i følge kortet, men loggen viste kun 39 sm, så vi havde en pæn medstrøm på hele turen. Vinden var svag til at begynde med, men vi fik senere en jævn SØ-lig vind (agten for tværs) og fik luftet sejlene, fin tur. Med sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Caen - Ouistreham tirsdag d. 12. juni 2007
Det er et skønt område vi befinder os i, alene navnet - Calvados, men vi måtte videre og havde afregnet med havnefogeden og var klar til at komme igennem broen i Caen kl. 08:45. Det gik stille og roligt ud ad kanalen og gennem broerne. Da vi havde passeret den sidste bro Pont de Benouville også kaldet Pegasusbroen, lagde vi til ved kanten af kanalen for at besøge Memorial Pegasus, der beskriver de engelske svæveflyverers kamp om broen. Et flot museum, den orginale Pegasus bro er opstillet uden for museet. Det var det sidste museum, der stod på min 'ønskeseddel', så nu kunne vi godt fortsætte mod De Engelske Kanaløer. Vi overnattede i Ouistreham. Med sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Caen mandag d. 11. juni 2007
I dag gjaldt det Bayeux. Nu vi var på disse kanter, ville vi se de berømte Bayeux tapeter. Vi tog toget fra Caen til Bayeux og alt i Bayeux er inden for gåafstand. Vi fik set tapetet, kunne godt have brugt lidt mere tid, men her følger man strømmen. Fik set lidt på selve Bayeux by og besøgt Cimetiere Militaire Britannique, hvor nogle af de britiske soldater, der faldt under krigen er begravet. Vi var ved at være mætte af indtryk og glæder os til at komme videre i morgen. En hilsen fra Normandiet.

skrevet af Martin Hansen 

Caen søndag d. 10. juni 2007
I dag gjaldt det invasionskysten. Et af målene for turen i år, er at besøge Normandiet og områderne hvor invasionen foregik. Vi havde lejet en bil og startede med at køre nord på til Sainte-Mere-Eglise for at besøge Musee Airborne, der viser historien om de amerikanske lufttroppers indsats. Flot museum. Vi fik også lige set faldskærmssoldaten oppe på kirkespiret. Fra Sainte-Mere-Eglise gik turen ud til Utan Beach, som vi kørte ned langs med, ned til Saint-Marie-du-Mont, hvor vi besøgte Musée du Débarquement. Fra Utan Beach gik turen ud til Omaha Beach med stop i La Cambe for at se Cimetière Militaire Allemand, besøg La Pointe du Hoc og til Colleville-Sur-Mer for at se Cimetière Américan. Næste stop var Golden Beach, hvor højdepunktet var besøget på museet i Arromanches, der beskriver englændernes bygning af havnen i forbindelse med invasionen. Vi fulgte kysten ned til Juno Beach inden vi satte kurs mod Caen, godt trætte og mætte at indtryk. Vi havde et fantastisk flot vejr til turen. Hilsen Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Caen lørdag d. 9. juni 2007
Vi fik set lidt af selve Caen i går, nu gjaldt det Normandiet og invasionen den 6. juni 1944. Vi var blevet anbefalet at besøge Caen Memorial, et flot museum, der fortæller om krigene i verden og især 2. verdenskrig. Det var sat flot op, men meget generelt. Havde man fulgt lidt med i historietimerne i skolen og læst lidt om D-dagen, så kunne man nikke genkendende til det meste. De viste et par film, der fik en til at tænke lidt over tingene. Efter museumsbesøget var det tid til at hente udlejningsbilen, som vi havde bestilt og ellers nyde det dejlige vejr. Det var klaret op og de lover godt vejr til vor udflugt i morgen. Alt vel ombord på Nausikka.

skrevet af Martin Hansen 

Ouistreham - Caen fredag d. 8. juni 2007
Fra Ouistreham går der en kanal ind til Caen. Der er 3 broer på de 8 sm kanalen er lang. De broer åbner kun for lystsejlere 3 gange dagligt. Første åbning var kl. 10:10, hvor man skal være ved første bro, den berømte Pegasus bro, der ligger ca. 2½ sm fra Ouistreham. Det var som sædvanligt, er jeg fristet til at skrive, en grå og diset morgen, der kom også lidt finregn på turen ind til Caen, men ellers gik turen efter den plan jeg havde fået af havnefogeden i Ouistreham. Turen tager ca. 2 timer. Caen er en dejlig by med rigtig mange gamle bygninger. Vi har været rundt og set lidt på dem, besøgt Wilhelm Erobrerens borg i Caen, Abbaye aux Hommes, i hvis kirke Wilhelm Erobreren er begravet. Vejret klarede lidt op i løbet af eftermiddagen og vi havde et pænt vejr resten af dagen. Bemærk - der er lagt nyt rejsebrev ind under punktet 'Sidste nyt'. En hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Trouville - Ouistreham torsdag d. 7. juni 2007
Jeg fandt havnefogeden om morgenen og på grund af 'Deauville International Week' , hvor alle deltagerne lå gratis, så skulle vi heller ikke betale. Men de var nu ikke så glade for at vi lå hvor vi lå. Den plads var reserveret deltagerne i kapsejladserne, så vi forlod Trouville i løbet af eftermiddagen. Vi skulle lige vente på, at de åbnede gaten, så vi kunne komme ud. Formiddagen blev brugt til at se lidt nærmere på Deauville, den mondæne side af floden La Touques, hvor de 'rigtige' mærkevareforretninger lå side om side. Vejret er fortsat meget fugtigt, d.v.s. overskyet, diset, ja næsten tåget, men vinden var perfekt, jævn NE-lig - en halvvind, til en kort tur på ca. 13 sm til Ouistreham. Her var en anden forhindring: en sluse, der kun åbner 2½ og 1½ time før og efter højvande. Turen var gået lidt for hurtigt på grund af den fine vind, så vi fik ca. 1 times ventetid, inden vi kunne blive sluset ind til lystbådehavnen. Vinden stod lige ind i kanalen og den var frisket op til frisk vind, så det var MEGET uroligt at ligge ved pontonbroen. Vi gik i land og lod båden tage nogle ordentlige ture. Det var en af de dage, hvor det ikke klarede op i løbet af eftermiddagen, så det var en lidt kedelig dag rent vejrmæssigt. Vi fik fortøjet i Ouistreham uden på nogle flinke hollændere, der også var på vej til Middelhavet. Sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Honfleur - Trouville onsdag d. 6. juni 2007
Så var det tid til at komme videre. Vi havde planer om at sejle til Trouville, en havn hvor indsejlingen tørrer helt ud. Gaten ind til havnen er kun åben 2 timer på hver side af højvande, så det er med at planlægge turen, så man er der på det rigtige tidspunkt. Jeg havde regnet ud, at vi skulle sejle ved middagstid, så ville vi godt nok få modstrøm i Seinen, men det måtte vi tage med, hvis vi ville ind i Trouville. Vi ankom på det planlagte tidspunkt, men kunne ikke ligge ved gæstebroen, hvor der var et virvar af kraner der var ved at sætte både i vandet m.m. og havnefogeden kunne vi ikke finde, så vi fandt en anden plads og lagde os der. Så kunne han komme og anvise os en plads; han kom nu aldrig... Det viste sig, at der var 'Deauville International Week', noget hen efter 'Kieler Woche', og jeg kan fortælle, at der var både, hvor man gik meget op i det og tog det meget seriøst. Båden, der lå bag os, en ca. 40 fods båd fra Irland, havde 3 dykkere nede for at polere bunden - hver aften. Vi benyttede resten af dagen til at se lidt på Trouville/Deauville og livet der. En hilsen fra Normandiet.

skrevet af Martin Hansen 

Honfleur tirsdag d. 5. juni 2007
Vi stod op til endnu en grå og kølig morgen og det blev sent inden det klarede op, men vi havde flot solskin og varmt til aftensmaden. Gad Guide - Normandiet - har en god beskrivelse af Honfleur: "Honfleur er en malerisk by i god, gammeldags forstand med huse af sten og bindingsværk, snoede gader, skibe og malere ved deres staffelier på kajerne. Her hersker en duft af gamle dage og en livlig, munter stemning. Det ligner et postkort, men det er levende......". Vi har aldrig været i en by med så mange restauranter og kunstgallerier, når man tager byens størrelse i betragtning. Vi har været rundt og set lidt på byen og nydt stemningen nede på havnen, hvor vi lå, lige midt i det hele. En sommerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Fecamp - Honfleur mandag d. 4. juni 2007
Det er nu en måned siden vi forlod Kolding - hvor tiden flyver afsted! Vi var lidt spændt på vejret her til morgen, for i aftes kom tågen/disen væltende ned over Fecamp oppe fra skrænterne bag havnen. Den var heldigvis forsvundet, og det var godt sejlvejr med en jævn, senere frisk NØ-lig vind, en fin retning for en tur ned til La Havre og videre ind ad Seinen til Honfleur. Hvis vi skulle klage over noget, så var det, at det blev en plat læns, ikke det nemmeste at sejle i, men det gik fint for en genua og det blev en fin dag for sejl. Det var køligt og overskyet til at begynde med, men klarede op i løbet af dagen og blev et flot sommervejr inden vi nåede Honfleur. Det blev til ca. 40 sm (i følge loggen, vi havde en hel del modstrøm) og 8 timer. Vi kom under broen ind til Vieux Bassin og lå lige inde midt i centrum af Honfleur, en skøn gammel by med masser af turister. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Fecamp søndag d. 3. juni 2007
Det blev en meget urolig nat i Fecamp selvom det var næsten helt stille. Vi kunne ikke se, at der kom dønninger ind i havnen, men noget må der være kommet, for vi lå og kørte frem og tilbage og til tider huggede slemt i fortøjningerne. Det forstyrrede nattesøvnen en hel del. Vi stod op til et prgtfuldt vejr med sol fra en skyfri himmel og næsten vindstille. Vi havde planer om at se lidt nærmere på Fecamp i dag og startede med at besøge Palais Bénédictine, et museum og der hvor de laver den berømte Bénédictine likør. Det var en stor oplevelse at se museet og vi fik da også smagt på likøren. Efter frokosten tog vi på bytur og var nede for at se, hvad det var for en fest der var på havnen. Det viste sig at være et træf for veteranbiler incl. stumpemarked. Vi er klar til at sejle til Honfleur i morgen tidlig. En sommerhilsen fra Fecamp.

skrevet af Martin Hansen 

Dieppe - Fecamp lørdag d. 2. juni 2007
Jeg skrev i går, at der ikke var meget liv i Dieppe. Det var der heller ikke i går, men i dag havde de forvandlet hele centrum af Dieppe til et stort marked, hvor de solgte alt fra sko, tøj og selvfølgelig friske fisk og grøntsager til stegte kyllinger, og der var et mylder af mennesker. Vi havde regnet med at sejle til Fecamp efter en tur op i mylderet, men der lå en tæt tåge/dis over havnen, så det var ikke så tillokkende at sejle. Men efter frokosten lettede tågen, og vi stak af og havde en flot tur til Fecamp. Det blev solskin, men desværre var der ingen vind så det blev igen en dag for motor, det blev til knap 30 sm. Kysten mellem Dieppe og Fecamp er fantastisk flot med høje klinter af kalk. Der var helt feriestemning, da vi kom til Fecamp, med masser af mennesker på kajen og i restauranterne. Vejret var også til det. Hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Boulogne Sur Mer - Dieppe fredag d. 1. juni 2007
Vi havde planlagt at sejle til Dieppe i dag, en tur på ca. 54 sm, vejrmeldingen var fin (dog for lidt vind efter skippers mening), men det kneb lidt med lysten, da vi vågnede. Regnen væltede ned fra en meget grå og trist himmel, men vi kom i sejlertøjet og kom afsted og vi nåede da heller ikke uden ud til molehovedet inden regnen stilnede af og vi havde tørvejr på resten af turen til Dieppe. Det blev en tur for motor på spejlblankt vand, så autopiloten fik lov til at lave arbejdet. Det er nogle meget tomme havne vi kommer ind til, der er plads til mange gæster ved specielle gæstebroer, men vi har indtil nu været under 10 gæstebåde. Der var noget mere liv i Dieppe sidst vi var her, men det var også midt på sommeren, hvor der var marked m.m. En hilsen fra det nordlige Frankrig.

skrevet af Martin Hansen 

Boulogne Sur Mer torsdag d. 31. maj 2007
Der var feriestemning i Boulogne Sur Mer. Vejret viste sig fra den pæne side med sol, svag vind og lunt, så vi legede turister i den spændende gamle by. Var en tur rundt på bymuren, inde og se den gamle bydel og ellers nød vi det skønne vejr. Boulogne Sur Mer er Frankrigs største fiskerihavn, i følge bøgerne bliver 25% af de fisk der fanges i Frankrig landet her, så vi var på fisketorvet for at købe fisk til aftensmaden. En feriehilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Nieupoort - Boulogne Sur Mer onsdag d. 30. maj 2007
Vi stod op til en flot morgen i Nieuwpoort, letskyet og jævn sydlig vind, en perfekt vind til en tur ned langs kysten. Vi satte sejl uden for de store moler og satte kurs mod Bouloogne Sur Mer. Som dagen gik, blæste det lidt op og en overgang havde vi meget frisk vind, men på en halvvind generede det os ikke, det gik bare stærkt. Da vi nærmede os Calais, talte vi lidt om at stoppe der, på grund af den hårde modvind vi ville få, når vi rundede Cap Gris-Nez. Men vinden lagde sig lidt og vi besluttede at forsøge at runde pynten. Det blev en våd fornøjelse. Strømmen var vendt til medstrøm for os kort tid før vi skulle runde - det havde jeg også regnet med, men den var noget kraftigere end jeg havde forudset. Det var på en måde en fordel, så var det hurtigere overstået, men til gengæld havde den rejst nogle grimme strømsøer, så vi fik vand! Da vi var kommet godt rundt om Cap Gris-Nez og nærmede os Boulogne Sur Mer, kom der en MEGET kraftig regnbyge, så vi var godt våde, da vi nåede i havn. Der er normalt ca. 60 sm, men på grund af en del modstrøm ned langs kysten loggede vi ca. 67 sm på 10 timer. Vi havde et lille uheld på turen: flaglinen smuttede fra skipper, da han skulle skifte fra belgisk til fransk gæsteflag, så vi anløb Frankrig uden gæsteflag, undskyld Frankrig. Så noget af det første, da vi kom i havn, var at hejse skipperinden op med en flagline, så vi kunne få hejst Tricoloren. Med sejlerhilsen Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Nieupoort tirsdag d. 29. maj 2007
Vi ligger stadig i Nieuwpoort, i dag er det vejret der har forhindret os i at sejle. Det har blæst meget kraftigt fra NV og der et kommet nogle gevaldige regnbyger, så det med at trave ture er kun blevet til korte ture mellem bygerne, ellers har vi hygget os med en god bog, fået ordnet nogle ting ved båden og været på jagt efter gas. Det var ikke så let at finde og vi har endnu ikke fået noget, han havde udsolgt. Bemærk - der er lagt nyt rejsebrev ind under punktet 'Sidste Nyt'. En hilsen fra det blæsende Belgien.

skrevet af Martin Hansen 

Nieupoort mandag 2. pinsedag d. 28. maj 2007
Nieuwpoort 2.pinsedag. Vi blev i Nieuwpoort i dag, ikke på grund af blæsevejr, det har vi ikke mærket noget til, men sidst vi var her (1997) så vi intet, vi ankom sent om aftenen og sejlede igen næste morgen tidligt i tæt tåge. Vi ville godt se lidt nærmere på byen, der er delt i to dele, Nieuwpoort-Stad og Nieuwpoort-Bad. Vi var en tur oppe i Stad i aftes og i dag var turen så kommet til Nieuwpoort-Bad, en rigtig badeby med et mylder af mennesker, de har også pinseferie i Belgien. Har i dag haft kontakt med Kolding - OZ5VY Orla på kortbølgeradioen. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Zeebrugge - Nieuwpoort søndag d. 27. maj 2007
Vi har nu flyttet os til det sydlige Belgien til Nieuwpoort, ikke langt fra den franske grænse. Vinden er ikke rigtig med os. Vi havde vinden lige imod (SW) den smule der var, og vi gider ikke ligge og krydse i meget svag vind og modstrøm - vi havde i perioder 2 knobs modstrøm, så det blev en tur for motor - igen. Det blev til 26 sm i følge navigatoren, men næsten 32 sm i følge loggen, så en del modstrøm har vi haft. Belgiens kyst er en lang række af hoteller og ferielejligheder i en højde på ca. 10 etager, og Nieuwpoort er en del af den række, en rigtig ferieby med hvad dertil hører. De har meldt storm over Biskayen og Den Engelske Kanal i morgen og kuling over Nordsøen, det bliver spændende, om det kommer ind over os. Alt vel ombord på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Zeebrugge lørdag d. 26. maj 2007
Nausikaa ligger stadig i Zeebrugge. Vi har været på udflugt i dag, vi tog sporvognen til Blankenberge. Der går en sporvogn fra den hollandske grænse og ned langs kysten til den franske grænse og retur. Den forbinder alle de populære feriesteder langs kysten og går hvert 20 min. I Blankenberge tog vi toget ind til Brugge, en tur på ca. 11 min og vi var i en af de flotteste byer, vi nogensinde har været i. Det er en mini udgave af Brussels, hvad angår pladser m.m. Der er kanaler rundt om den gamle bydel, hvor der sejler turbåde, desværre var køen så lang at vi ikke orkede at vente på et sådan tu - den har vi til gode. Det var en stor oplevelse at trave rundt mellem de flotte gamle bygninger og sidde på de forskellige torve og se på alle de mennesker. Der var trængsel i gaderne af turister fra hele verden. Vejret har ændret sig meget i dag, det har været overskyet og noget køligere end i går, men fint til en bytur, som vi var på. Alt vel ombord på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Veere - Zeebrugge fredag d. 25. maj 2007
Efter en lille travetur i Veere, en speciel gammel by med flotte bygninger og et stort skrummel af en kirke, var vi klar til den sidste af de hollandske kanaler. Vi har ikke gode erfaringer fra 1997 og 2004 med Kanaal door Walcheren, der går fra Veere til Vilissingen gennem Middelbrug, men vi lærte noget i år. Vi fulgtes med et par hollandske både. De forrige gange, vi har været her, har vi ventet på grønt lys inden vi ville sejle under/gennem broen, som vi normalt gør i Holland, og det har bevirket at de har lukket broen for næsen af os. Hollænderne sejlede igennem så snart broen var oppe uanset om der var rødt+grønt eller rødt. Vi oplevede ikke at få grønt lys og så gik det fint med at komme igennem, det skal man bare vide... I Vlissingen kom vi gennem den sidste sluse i Holland og ud i Nordsøen, som var spejlblank. Der var overhovedet ingen vind, sol fra en skyfri himmel og 26-27 grader, et rigtig flot sommervejr. Det blev atter en tur for motor, vi havde håbet på en tur for sejl, nu vi var kommet ud af kanalerne, men det må vente til en anden gang. Turen gik til Zeebrugge i Belgien, en tur på ca. 25 sm. Zeebrugge er en meget stor havn, vi loggede 2,5 sm fra vi passerede de yderste moler til vi lå fortøjet i Royal Belgian Sailing Club's lystbådehavn. I ønskes alle en god pinse! I år gik vor pinsetur til Belgien, hvor vi regner med at tilbringe pinsen. En varm hilsen fra Nausikaa's besætning.

skrevet af Martin Hansen 

Gouda - Veere torsdag d. 24. maj 2007
Vi overnattede ved nogle fine fortøjningspladser lige før jernbanebroen i Gouda. Vi nåede ikke den sidste åbning i aftes og måtte vente til åbningen kl. 06:00. Broen åbner 3 gange i døgnet, kl. 06:00, kl. 13:13 og kl. 21:13, så det er med at være klar. Hvis vi havde sovet over os, var næste åbning 13:13. Vi kom under broen kl. 06:00 og så gik det gennem sluser og under broer ned til Zeeland, det sydlige Holland. Vi vidste ikke rigtigt, hvor langt vi kunne nå, det afhænger meget af strømmen og broåbningerne. Men vi var heldige at have strømmen med os næsten hele dagen og broerne og sluserne gav ikke lange ventetider, så vi fik sejlet 70 sm i dag. Vi startede også kl. 06:00 og lagde ikke til i Veere før kl. knap 20. men da var vi også godt brugte. Vejret i dag har været helt fantastisk. Sol fra en skyfri himmel, vindstille og varmt. Der var 27-28 grader i kahytten i dag og kl. 23 i aften var der 22 grader! Det er som den bedste danske sommer, og vi nyder det. Midt på dagen klagede skipperinden over varmen, hun synes den var kommet lidt for pludseligt, man havde ikke haft mulighed for at vænne sig til den. Vi nåede altså til Veere i dag, en fin gammel by inde på Veerse Meer og har nu kun få sm. til Vlissingen og regner med at sejle til Belgien i morgen. Med sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Amsterdam - Gouda onsdag d. 23. maj 2007
Vi havde planer om at sejle syd på i dag. Der er en motorvejsbro først på turen, der kun har åbningstider tre gange i døgnet, det er kl 6:00 til 6:30 og kl. 12:00 til 13:00 og igen kl. 19:30 til 20:30, så er det med at være der. Vi ville godt igennem kl. 12:00 og planlagde at sejle fra Sixhaven i Amsterdam senest kl. 09:30, så havde vi god tid. Men der lå tre store både (sommerhuse) bag os, og de skulle lige afsted før vi kunne komme ud. Det var en flok tyske mandfolk der var på mandetur, og det kneb med at få øjne, men det lykkedes at komme afsted til planlagt tid. Vi fik sagt farvel til Jørn og Margit i S/Y Drivert, de ville blive nogle dage ekstra i Amsterdam og evt. tage natruten gennem Amsterdam. Vi havde masser af tid til at nå motorvejsbroen til kl. 12:00, vi kom alt for tidligt, men bedre det end komme for sent. Så gik det gennem Haarlem med de 8 broer, der skulle åbnes og videre syd på. Det lykkedes at nå helt til Gouda i dag, godt nok kom vi 45 min. for sent til sidste broåbning, men der er fine muligheder for at fortøje lige før jernbanebroen og overnatte der. Det blev til 31 broer, der skulle åbnes for os og en enkelt sluse - i alt ca. 42 sm og næsten 13 timers sejlads.Vejret i dag har været pragtfuldt og det skulle fortsætte i morgen. Hvor vi nyder det. Der er lagt et nyt rejsebrev ind under punktet 'Sidste nyt'. En sommerlig hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Amsterdam tirsdag d. 22. maj 2007
Det blev til den store museumstur i dag. Vi har været i Amsterdam flere gange, men har aldrig nået at se Van Gogh museet. Det fik vi besøgt i dag sammen med Rijks Museum, der ligger i samme bydel. Vi travede derud og hjem igen, så vi har fået dagens motion godt og vel. Det er blevet et pragtfuldt vejr i Holland og det skulle blive bedre de næste dage. Vi har det dejligt og nyder tilværelsen. En stor hilsen til alle derhjemme fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Hoorn - Amsterdam mandag d. 21. maj 2007
Vi har også flyttet os lidt i dag. Efter vi havde set lidt på Hoorn, (der er meget dødt i de hollanske byer mandag formiddag, næsten alle forretninger har lukket indtil kl. 13:00), sagde vi farvel til S/Y Drivert, de ville blive en ekstra dag i Hoorn. Vi satte kurs mod Amsterdam. Det blev en meget stille tur på en plat læns i et dejligt vejr. Vi havde regnvejr i går aftes, med det fik regnet af i nat. Vi gik ind i Sixhaven, der ligger lige i centrum af Amsterdam. Det blev til 22 sm i dag. Alt vel ombord på S/Y Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Lemmer - Hoorn søndag d. 20. maj 2007
Det blev en lidt urolig nat i Lemmer, ikke på grund af vinden, men de unge mennesker festede videre oppe på kajen, da værtshusene lukkede. Vi har krydset Ijsselmeer i dag og sejlet til Hoorn. Det blev en meget rolig sejlads, der var havblik på det meste af turen - det eneste, der generede os var tusindvis af insekter. Vi blev modtaget i Hoorn af flere shanty kor, det lød rigtig godt. Det viste sig at de havde træf netop i dag i Hoorn. Hoorn er en pragtfuld gammel by. Vi var inviteret på middag af Jørn og Margit og spiste i De Hoofdtoren. Tak for en dejlig middag. Med sejlerhilsen Inge Lise og Martin

skrevet af Martin Hansen 

Lemmer lørdag d. 19. maj 2007
I aftes, da vi ankom til Lemmer, kom vi for sent til sidste broåbning kl. 19:00 og lagde os i en marina lige før selve Lemmer. Men vi ville godt ind og opleve stemningen i selve Lemmer så ved 10 tiden forlod vi Iselmar marina og sejlede ind i selve Lemmer by og fandt en plads langs gaderne, hvor vi kunne fortøje og ligge natten over. Det blev en lang tur på 1,00 sm. og gennem 2 broer. Jeg skal love for at der er miljø, det kan nok ikke blive mere hollandsk. Vi har det så godt, at vi næsten er flove over det. Vi nyder det og kan slet ikke forstå, at det er virkelighed, bare drive afsted i et pragtfuldt land og ikke tænke på andet end hvad vi skal have at spise og om vi skal have rødvin eller hvidvin til maden. Sikke en Kr. Himmelfartsferie, den gik i år til Lemmer i Holland. Alt vel ombord på Nausikaa, hils omkring Jer.

skrevet af Martin Hansen 

Dokkum - Lemmer fredag d. 18. maj 2007
Det blev en lang, men flot sejltur gennem Friesland. Vi vågnede til en forholdsvis kold morgen, men inden vi kom afsted havde solen brændt disen væk og vi fik en flot dag med sol fra en skyfri himmel og 19 grader. Vinden var hård fra SV og der var kulingvarsel for Tyskebugt og farvandet ud for Holland, så vi frydede os over, at vi lå sikkert inde i de hollandske kanaler og kunne sejle uanset hvordan vejret var. Vi havde som sagt en flot tur fra Dokkum gennem Leeuwarden og ned til Lemmer. Det blev til 48 sm og 10 timers sejlads for motor og under et utal af broer. Der var kun en enkelt jernbanebro der drillede lidt og gav en halv times forsinkelse ellers gik det fint gennem de andre broer, der næsten ventede på os. Der er ikke så megen trafik på nuværende tidspunkt, selv om vi kan mærke at det er Kr. Himmelfarts ferie også i Holland. Vi kom desværre 20 min. for sent til Lemmer (broerne lukker kl. 19) og måtte overnatte i en marina lige før Lemmer, men det var også udmærket. Vi har det fint og nyder vor nye tilværelse. Med sejler hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Lauwersoog - Dokkum Kr. Himmelfartsdag d. 17. maj 2007
Vi havde en stille og rolig nat ved redningsvæsenets flydebroer lige uden for slusen i Lauwersoog. Vinden lagde sig og det blev en helt stille nat. Vi kom igennem slusen kl. 10:50 og satte kurs mod kanalen ind til Dokkum, en forholdsvis kort tur på ca. 13 sm - 4 timer. Vi kom igennem 2 sluser og 3 broer, en blid begyndelse på kanalsejlads i Holand. Vi fulgtes med S/Y "Drivert" og havde aftalt at se lidt på Dokkum med de flotte vindmøller og blive der natten over. Vi fik travet lidt rundt, inden vi gik lidt tidligt i seng. Turen over Nordsøen var vi endnu ikke kommet os over. Vejret har været flot i dag, men vinden er stadig lidt kold. Vi har planer om at sejle til Lemmer i morgen, og det kan vi gøre uanset vejrmeldeingen i morgen tidlig - rart at tænke på. (Godt, vi ikke ligger i Cuxhaven og venter på godt vejr - det var på en måde godt, at vi ikke hørte varslet om hård vind inden vi sejlede fra Cuxhaven, ellers havde vi måske ligget der endnu). Hilsen fra en ovenud glad og tilfreds besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Cuxhaven - Lauwersoog onsdag d. 16. maj 2007
Vi havde aftalt med Margit og Jørn på S/Y "Drivert" at vi skulle sejle kl. 02:00 i nat, hvor strømmen vendte til udadgående i Elben og præcis kl. 02:00 gled vi ud ad havnen i Cuxhaven og satte kurs ud ad Elben. Vejret var næsten helt stille med en smule regn, men ikke meget. Det gik fint ud gennem Elben, ud langs de grønne lysbøjer. Normalt sejler man i styrbordsside, men fra Cuxhaven og det sidste stykke ud ad Elbmundingen sejler alle i bagbordsside, inden for de grønne lystønder. Det betyder også, at man kan møde modgående og det oplevede vi da også. Selv fiskebådene sejler denne vej. Da vi kom ud ad Elben og satte kurs mod Borkum Riff kom der vind fra SØ, en perfekt vind til vor sejlads mod SV. Vi satte sejl og havde en fin sejltur til godt middag. Kl. 13:15 kom der en vejrmelding over VHF'en, hvor de bragte en "wind warnung" for farvandet langs de Østfrisiske øer, netop der, hvor vi befandt os. De meldte nordlig vind 6 Beaufort (11-14 m/sek.) og i forbindelse med bygerne 8 Beaufort (17-20 m/sek.). Vi drøftede hvad vi skulle og blev enige om, at der normalt går nogle timer fra de udsender en advarsel til vinden kommer og på det tidspunkt ville vi ligge sikkert fortøjet i Lauwersoog. Sådan skulle det ikke gå, godt en halv time efter advarslen lagde vinden sig for få min. efter at dreje til nord og komme med fuld styrke, som de havde varslet. Heldigvis havde vi vinden ind agten for tværs, så det gik strygende mod Borkum Riff og videre mod anduvningen til Lauwersoog. På et tidspunkt talte vi med "Drivert" om hvad vi skulle, Jørn var ikke meget for at anløbe en vadehavskyst, som han ikke kendte, i hård pålandsvind. Det er heller ikke min livret, men alternativerne tiltalte mig heller ikke. Vi kunne sejle ind til Borkum, men det er et godt strykke tilbage eller vi kunne sejle ind til Delfzijl, men jeg kendte ikke strømmen i Ems floden - hvis den var udadgående mod vinden, havde det ikke været sjovt at sejle ind ad den og der var også forholdsvis langt. Vi besluttede at forsøge at sejle ind til Lauwersoog. Det var ikke særlig indbydende at sejle ind mod kysten, hvor vi kunne se søerne brække over sandbankerne og havet var dækket af skum. Men vi fandt anduvningen og renden ind til Lauwersoog og kom i læ for søen, selvom de havde flyttet anduvningen og selve renden et god stykke mod syd. Det var meget specielt at sejle gennem et hav dækket af skum! Heldigvis var det stigende vandstand og indadgående strøm, så hvis der var sket noget, så havde vi kunne komme fri, men alt forløb efter planen. Dog kom vi 15 min for sent til slusen i Lauwersoog og måtte finde en plads for natten uden for slusen. Vi fik lov til at ligge ved redningsvæsenets flydebroer natten over, en udmærket plads. Skønt at være i Holland. En hilsen fra en træt besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Cuxhaven tirsdag d. 15. maj 2007
Vi havde håbet på at kunne sejle fra Cuxhaven ved 13 tiden i dag, når strømmen i Elben passede, men vejrmeldingen i formiddags for Tyskebugt meldte fortsat frisk til hård SV-lig vind, som skulle aftage i løbet af dagen. Vi udsatte afgangen til i nat kl 02:00, så håber vi vejret er til det. Her til aften har vinden lagt sig, så mon ikke vi kommer afsted denne gang? Vi har efterhånden set det, der er værd at se i Cuxhaven,- tror vi da! Der er blevet provianteret i dag, så vi er klar til afgang. Alt vel ombord.

skrevet af Martin Hansen 

Cuxhaven mandag d. 14. maj 2007
Tillykke Morten med fødselsdagen! Vi stod op til et flot vejr, tak for det, men blæsende, der var stadig kulingvarsel for Nordsøen incl. Tyskebugt, så vi skulle ikke have noget af at stikke stævnen ud i Nordsøen. Det blev til den store motionsdag i dag. Vi lånte nogle cykler af sejlklubben og cyklede en lang tur ud langs kysten, ud til Kuglebake, et gammelt fort der ligger ved indsejlingen. Derfra gik turen langs nordkysten til Duhnen, et områder med tusindvis af strandkurve, det ligner meget strandene på de Østfrisiske øer. Fra Duhnen cyklede vi ind gennem landet gennem Döse og tilbage til en god frokost ombord på Nausikaa i Cuxhaven. Om eftermiddagen var det Cuxhaven,der stod for tur. Nhar vi fået set Cuxhaven, men vi er ved at vnde os til, at vi har god tid, det generer os ikke at ligge nogle dage og vente på bedre vejr. Det har det normalt gjort, men ikke længere. Vi venter stadig på en vejrmelding, der indbyder til en tur ud i Nordsøen. Det bliver måske i morgen middag, men det vil vejrmeldingen i morgen tidlig bestemme. Hilsen fra en træt besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Cuxhaven søndag d. 13. maj 2007
Det bliver måske på denne tur at vi skal se lidt nærmere på Cuxhaven. Vi har været her flere gange og har altid været heldige med vejret og har kunne sejle videre dagen efter, men sådan skulle det ikke være denne gang. Vi var klar til afgang og vejret i Cuxhaven var skønt (sol, stille og varmt), men så hørte vi vejrmeldingen fra DMI og fra Tyske Wetterdienst og begge udsendte kulingsvarsel for Tyske Bugt. Den skulle komme i løbet af aftenen og tiltage i løbet af natten og da vi ikke kan være fremme ved Norderney, den første ø vi kan anløbe uanset tidevandet, før ud på aftenen/natten, udsatte vi afgangen. Jeg vil ikke anløbe en vadehavsø i kuling om natten, når det er varslet. Det blev i stedet til en god frokost sammen med Margit og Jørn fra "Drivert" og travetur rundt i området. Vi er ved at vænne os til, at vi ikke SKAL være hjemme om 4-6 uger, men har hele året til rådighed. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Brunsbüttel - Cuxhaven lørdag d. 12. maj 2007
I følge vejrmeldingerne skulle der være mulighed for at komme til Norderney eller måske helt til Holland i løbet af søndagen, vinden skulle dreje til Ø og SØ og blive mellem 5 og 10 m/sek. For at være klar til afgang fra Cuxhaven søndag valgte vi at sejle til Cuxhaven i dag. Vi gik gennem slusen i Brunsbüttel ved 11 tiden, hvor strømmen vendte til udadgående i Elben og havde en fin tur til Cuxhaven. Det blev til ca. 15 sm. Vi var lidt heldige, vi havde lige fået lagt til og ryddet op, da nogle kraftige tordenbyger trak ind over os. Det var lidt sjovere at sidde nede om læ medens de passerede, frem for at ligge ude i dem. Vi forbereder os til afgang i morgen middag, når strømmen passer og regner med at sejle til Norderney sammen med Jørn og Margit i s/y "Drivert". Med sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin

skrevet af Martin Hansen 

Brunsbüttel fredag d. 11. maj 2007
Det kedelige vejr fortsætter med kulde, regn og blæst, samt kulingsvarsler for Tyske Bugt. Der var ingen, der havde lyst til at sejle til Cuxhaven i dag og hvad skulle man også derude, når man ikke kan komme videre? Vi hyggede os nede om læ og under cockpitteltet med oliefyret kørende. Det blev til nogle korte ture rundt i Brunsbüttel, ikke for langt væk, for der var ikke langt mellem bygerne. Der er for øvrigt nok at se på i Brunsbüttel, lystbådehavnen ligger lige op og ned ad de store sluser, hvor der er livlig trafik døgnet rundt. Alt vel ombord på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Rendsburg - Brunsbüttel torsdag d. 10. maj 2007
Vi stod op til et rigtig kedeligt vejr, regnen trommede på ruffet, men til en afveksling var det helt stille. Vi trak i sejlertøjet og satte kurs mod Brunsbüttel. Den første del af turen var en våd og kold fornøjelse (det minder lidt for meget om sidste forår, hvor vi lå 12 dage i Limfjorden for at vente på bedre vejr), men det klarede op i løbet af formiddagen og endte med at blive et hæderligt vejr. Vi kan godt mærke, at det ikke er ferietid, der er ingen lystbåde på Kielerkanalen og der lå kun 4 både i lystbådehavnen i Brunsbüttel, normalt er havnen pakket i sådan et vejr. Fortsat alt vel ombord, hilsen Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Rendsburg onsdag d. 9. maj 2007
Vi får set Rendsburg på denne tur, men det gør ikke noget, det er en meget charmerende gammel by. Der har været kuling det meste af dagen, her hvor vi ligger, men det har holdt tørvejr fra midt på formiddagen og til ud på aftenen, så det har været til at fædes udendørs. Vi har planer om at sejle til Brunsbüttel i morgen, der skulle komme en bedring i vejret i løbet af weekenden, så er det med at være klar. Hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Rendsburg tirsdag d. 8. maj 2007
Vi ligger stadig i Rendsburg, ikke på grund af sygemeldinger, Inge Lise er atter på højkant og klar til at fortsætte. Det blev kun til besætningens første sygedag, så man kan vel ikke trække i hyren... Vejret er ret kedeligt og vejrmeldingen lyder ikke meget bedere for de kommende dage, så vi har besluttet at blive i Rendsburg et par dage. Vi har travet en lang tur rundt i Rendsburg i dag. S/Y "Drivert" fra Vejle med Jørn og Margit er lige ankommet fra Kiel. Vi var sammen til FTLF's vintertræf i Silkeborg i januar måned og aftalte at vi skulle mødes i Kielerkanalen. Vi følges nok ad til Holland. Alt vel ombord på Nausikaa.

skrevet af Martin Hansen 

Rendsburg mandag d. 7. maj 2007
Vi blev i Rendsburg i dag. Det er der flere årsager til. For det første har besætningen meldt sig syg (Inge Lise har ligget i køjen hele dagen med opkastninger og diare). For det andet ville vi godt se lidt nærmer på Rendsburg (det nåede vi ikke på grund af sygdom). For det tredie lover de rigtig dårligt vejr i de kommende dage, så det haster ikke med at komme til Cuxhaven. Det har været et lidt kedeligt vejr i dag, så de har nok ret i at der er omslag i vejret, bare det ikke går som sidste år, hvor vi lå og ventede 12 dage i Limfjorden på godt vejr. Bortset fra at Inge Lise ikke har det så godt er alt vel ombord

skrevet af Martin Hansen 

Maasholm - Rendsburg søndag d. 6. maj 2007
Endnu en flot dag på vandet og endnu en dag uden vind. Vi kom fra Maasholm ved 10 tiden og satte kurs mod Kiel og indsejlingen til Kielerkanalen i Holtenaue. Det var 11. gang vi skulle igennem slusen i Holtenaue, de andre gange har vi cirklet lidt rundt uden for slusen og så fået hvidt lys (det betyder adgang for lystbåde), men det fik vi ikke denne gang, så efter 1 time kaldte vi slusevagten, han havde ikke set os så det var godt vi kaldte ham eller var det ikke godt at vide hvornår vi var kommet igennem. Vi kan tydelig mærke at det er uden for ferieperioden, vi var eneste lystbåd i slusen og de både vi mødte fra Holtenaue til Rendsburg kunne tælles på en hånd, normalt sejler der en lang række i hver side af kanalen. Vi ankom til Rendsburg ved 19 tiden efter ca. 45 sm. Det er ikke rigtig gået op for os endnu at vi har mange måneders sejlads foran os, det føles stadig som en forlænget weekendtur. Hilsen fra besætningen på Nausikaa

skrevet af Martin Hansen 

Hejlsminde - Maasholm lørdag d. 5. maj 2007
Vi er nu ankommet til Maasholm i Tyskland, efter en rigtig flot sommeragtig dag på vandet. Sol fra en skyfri himmel og ingen vind, så det blev atter en dag for mortor. Vi havde oprindelig planlagt at sejle til Holtenaue, men for det første var det meget tåget fra morgenstunden så vi kom lidt sent afsted og for det andet lover de regn og blæst fra på mandag og det meste af ugen, så det haster ikke så meget med at komme til Elben, for vi kommer ikke ud af Elben før tidligst sidst på ugen, som det ser ud lige nu. Vi havde planlagt at lægge til i Schleimünde, men her var alt optaget så vi fortsatte de 1,5 til 2 sm indt til Maasholm. Alt vel ombord, vi nyder det dejlige vejr.

skrevet af Martin Hansen 

Kolding - Hejlsminde fredag d. 4. maj 2007
Så var det endelig tid til afgang mod Frankrig og Spanien. Jeg må indrømme at vi har haft meget travlt de sidste dage før afgangen, for at blive færdíg til den aftalte tid, men det lykkedes og sikke en afsked. I følge det vi kan huske, så var der ca. 40 mennesker nede for at ønske os god tur og vinke farvel til os, det var helt specielt at lægge fra kaj denne gang. Tak for alle gaverne og ønsknerne, som vi fik med på turen. Den første tur gik kun til Hejlsminde, en tur på godt 15 sm for motor på spejlblankt vand. I Hejlsminde fik vi sagt farvel og på gensyn til børn og børnebørn m.fl. så nu er vi klar til at stikke syd på. Med sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Hansen 

Søsætning og rigning mandag d. 23. april 2007
Så fik vi søsat Nausikaa, alt gik efter planen og vi havde et perfekt vejr til det, sol, stille og lunt. Vi fik rejst masten ved samme lejlighed. Vi har afgivet vor plads i år, så vi ligger på en 'låneplads' indtil vi tager afsted på langtur i næste uge. Nu skal vi have ordnet det sidste, fyldt båden og gjort den klar til afgang, der bliver travlt i den næste uges tid.

skrevet af Martin Hansen 

Forårsklagøringen
Så er jeg så småt kommet igang med forårsklargøringen, det er jo et flot vejr til det. Jeg har arbejdet de sidste par måneder nede om læ med diverse installationer og ændring af apteringen. Der er installeret ny kølekompressor, nyt komfur, ny el installation, ny lader, nyt fjernsyn, ekstra lænsepumpe og diverse hylder i skabe samt mange andre småting. Heldigvis fik jeg slebet bunden af i efteråret, så den er klar til at blive behandlet når temp. er til det. Vi håber snart at blive klar til søsætning, så vi kan komme ud og afprøve alle de nye installationer inden vi tager afsted syd på.

skrevet af Martin Hansen 

Vælg fra hvilket år du vil se logbogen: 2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  »2007«  2006  2005  2004  2003  2002  2001