Logbog for 2018

Her kan du se vores logbog, vi forsøger at holde den opdateret men det er klart at der kan være perioder hvor det ikke er muligt for os at skrive i den.

Falsled - Faaborg Yacht Service (onsdag) d. 22. august 2018
Båden taget på land i Falsled og kørt til Faaborg Yacht Service, hvor den bliver stående indtil næste forår. Der er lavet aftale om udskiftning af teakdækket i løbet af efteråret/vinteren. Vi glæder os allerede til at hente den igen med et nyt teakdæk. På ’gensyn’ til næste forår.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding - Falsled (tirsdag) d. 21. august 2018.
Jeg har lavet aftale med Faaborg Yacht Service om udskiftning af teakdækket. Det kunne ikke holde til 11 år under sydens sol. Jørn Thomsen hjalp mig med at sejle båden til Falsled, hvor Faaborg Yacht Service ville hente den - de har værft i Haastrup. Det blev en rigtig fin tur med flot vejr. Vi havde sol det meste af turen og næsten ingen vind. Det er en fordel, når man ikke har nogen mast og leger motorbåd. Masten blev kørt hjen fra Middelhavet og kommer ikke på før til foråret. Jens fra Faaborg Yacht Service tog imod os i Falsled. Han havde forsøgt at få vognmanden til at tage os op i dag, men det var ikke muligt, så det bliver i morgen tidlig. Det blev så årets sidste tur, en tur på godt 38 sm. En sejlerhilsen fra Jørn og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding - Fænøsund - Kolding (onsdag) d. 15. august 2018
Vi har været på en lille tur i dag, den første efter vi kom hjem fra Middelhavet. Og måske den sidste, inden båden bliver sejlet et eller andet sted hen for at få monteret et nyt teakdæk. Vi var en tur rundt i Lillebælt med Launy og Anne Lis, der har været med os flere gange på vor tur til Middelhavet. Vi spiste frokost ved en af bøjerne i Fænøsund, inden turen atter gik tilbage til Kolding. Vejret var ikke noget at skrive om; det trak med regnbyger, noget helt nyt i denne sommer. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bågø - Kolding Nordhavn (fredag) d. 3. august 2018
Sikke et vejr vi har haft på den sidste tur hjem til Kolding. Vi stod op på Bågø til sol fra en skyfri himmel og havblik. Vi fulgtes med Jakob og Co. i s/y Pax, og der blev tid til en frokost ved en af DS’s bøjer i Fænøsund. Vi var meget spændte på, hvordan det ville være at sejle ind gennem Kolding Fjord og ind i Nordhavnen, hvor vi havde meldt ud, at vi ville anløbe kl. 15:00. Selve turen ind gennem fjorden var, som om vi havde været på weekendtur og var på vej hjem igen. Vi følte slet ikke, at det var over 11 år siden, at vi sidst gjorde det, men da vi rundede molehovedet og så alle de mennesker, der stod inde på molen og vinkede til os, var det en lidt anden følelse, vi fik. Det var meget overvældende, sikke en modtagelse! Tusind, tusind tak til alle, der var mødt op for at tage imod os, og tak til dem, der havde arrangeret et lille party for os. Det var noget, der varmede. Turen hjem i år blev på 1600 sm. eller ca. 3000 km. gennem Frankrig, Luxemburg og Tysklands floder og kanaler. Vi var igennem 337 sluser og blev løftet i alt 650 m ad flere omgange. Det har været en spændende tur og meget anderledes end de forrige år. Vi er nu hjemme og har adgang til et hurtigt internet, så vi vil se at få lagt nogle billeder ind fra turen. Endnu engang tusind tak for den overvældende modtagelse vi fik! En sejlerhilsen fra de hjemvendte.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sønderborg - Bågø (torsdag) d. 2. august 2018
Vi har haft en rigtig flot sejltur igen i dag, et perfekt vejr til en sejlbåd uden mast. Der var lange perioder med spejlblankt vand. Vi kom for sent til broåbningen i Sønderborg, men hvad betyder det, når man kan sejle under broen, selv om den var lukke? Turen gennem Als Sund overraskede os. Det var som om, vi havde sejlet der for kort tid siden - det havde vi ikke forventet. Vi havde aftalt med Jakob og Co, at vi skulle mødes på Bågø. De havde ligget i Ærøskøbing sidste nat. Vi havde ikke aftalt noget tidspunkt, hvornår vi skulle være på Bågø, men da vi fik en SMS med deres forventede ankomsttidspunkt (ETA), viste det sig, at vi ville ankomme næsten samtidig, og vi mødtes uden for havnen på Bågø. Sikke en hjertelig velkomst vi fik! Ungerne hoppede og dansede på dækket af Pax, som deres båd hedder. Vi fulgtes i havn og var heldige at få et par pladser. Det blev en rigtig hyggelig eftermiddag og aften. Der var rigtig feriestemning i havnen, folk hyggede sig til langt ud på aftenen. Turen i dag var på ca. 30 sm. Vi glæder os til den sidste tur fra Bågø til Kolding i morgen, og de lover fortsat et rigtig flot vejr, stille og sol. Alt vel ombord. En varm sommerhilsen fra Bågø.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Holtenau - Sønderborg (onsdag) d. 1. august 2018
Kl. 06:30 bankede havnefogeden i Holtenau på søgelænderet; han ville godt have lidt havnepenge. Vi var nu oppe og sad og spiste morgenmad. Klokken kvarter over syv var vi klar til afgang mod Danmark. Det var lidt overskyet til at begynde med, og vi havde en let NV-lig vind lige imod, men det gik fint. Det varede dog ikke længe, inden vinden lagde sig, og det klarede op, og det blev et rigtig flot vejr. Solen skinnede fra en letskyet himmel, vindmøllerne stod stille, og sejlerne kæmpede for at holde vind i spilerne, og i perioder havde vi spejlblankt vand. Det var lige et vejr for en sejlbåd uden mast. Vi havde en rigtig fin tur fra Holtenau til Sønderborg og krydsede den Tysk/Dansk grænse kl. 12:58 efter 11 år og knap 3 måneder. Det var helt mærkeligt ikke længere at have et gæsteflag under styrbords saling. Vi kom til Sønderborg ved to tiden og fik en fin plads. Der er blevet provianteret lidt til de sidste par dage, og båden er blevet vasket. I morgen planlægger vi at sejle til Bågø, hvor vi skal mødes med Jakob og hans familie. De har sejlet rundt i det Sydfynske de sidste 2½ uge og er på vej hjem til Aarhus. Vi planlægger at anløbe Kolding Nordhavn, der hvor vi startede fra for godt 11 år siden, klokken 15 på fredag. Det bliver lidt mærkeligt, men også dejligt igen at sejle ind ad Kolding Fjord. Flere af jer har spurgt, så nu ved I det! Gensynskram har vi ombord i ubegrænsede mængder, både hvad angår antal og holdbarhed! Alt vel ombord. En hilsen fra Danmark.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Brunsbüttel - Holtenau (tirsdag) d. 31. juli 2018
Det blev, som sædvanligt, en meget urolig nat i lystbådehavnen i Brünsbüttel. Man ligger få meter fra de kæmpestore containerskibe, krydstogtskibe, tankskibe, og hvad der ellers kommer igennem slusen - kun adskildt af en flydebro. Støjen fra de store skibes skruer forplanter sig gennem vandet. Det blev en meget afbrudt søvn, så da klokken var lidt i 7, var vi klar til at forlade Brunsbüttel. Det blev en fin tur gennem Kielerkanalen, der er 98 km. lang (55 sm). Det var skippers 12. tur gennem kanalen. Det tog os 10½ time inklusiv ventetiden ved slusen i Holtenau. De 2 gamle små sluser, der normalt bruges til lystbåde, var ude af drift på grund af renovering, så vi blev sluset i en af de store sluser. Det blev vor turs længste ventetid. Den slog Geesthacht slusen, hvad ventetid angik, og så blev vi sluset 30 cm. op; det var alt. Vi lagde til i lystbådehavnen i Holtenau og planlægger at sejle til Sønderborg i morgen. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Kielerkanalen.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Wedel (Yachthafen Hamburg) - Brunsbüttel (mandag) d. 30. juli 2018
Vi skulle lidt tidligt op, hvis vi skulle have strømmen med os i Elben. Vi havde sat Brunsbüttel som dagens mål. Vi kom afsted kvarter over 6 og fik i løbet af en times tid strømmen med, og inden vi nåede Brunsbüttel, havde vi en kraftig medstrøm. Vi kunne godt have trukket den en time og alligevel have nået det, for det gik stærkt. De 30 sm. der er fra Wedel til Brunsbüttel klarede vi på godt 4 timer. Slusen i Brunsbüttel var åben, og lyset, der fortæller at man må sejle ind, var tændt, så det kunne ikke være lettere. I morgen sejler vi til Holtenau, en noget længere tur. Vi har provianteret lidt i dag; det er lidt mærkeligt, for normalt fylder vi godt op, når der er mulighed for det. Men vi er jo snart hjemme og har ikke brug for så meget. Vi planlægger at være i Kolding fredag kl. 15. Folk klager over varmen her i Brunsbüttel. Det er også varmt, men vi havde det nu varmere inde på kanalerne - her er i det mindste en smule luft til at køle lidt. Det er her i slusen i Brunsbüttel, vi krydser vort spor 11 år og knap 3 måneder senere. Alt vel ombord. En varm hilsen fra Elben.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Lauenburg - Wedel (Yachthafen Hamburg) (søndag) d. 29. juli 2018
Lauenburg ser ud til at være en rigtig dejlig by, men for at være ærlig, så er vi fyldt helt op, hvad oplevelser angår, efter 3 måneder gennem Europas kanaler, hvor vi har oplevet noget nyt hver dag. Vi vil hjem og holde en pause, og lade det hele sætte sig. Vi droppede besøget i Lauenburg by og satte kurs mod Hamburg. I følge de informationer, jeg havde, skulle vi nemt kunne nå Hamburg i medstrøm, hvis vi sejlede lidt tidligt. Vi skulle igennem endnu en sluse - Geesthacht slusen – det skulle vise sig, at det blev den sluse, hvor vi kom til at vente længst på hele turen. Det tog os 1 time, inden vi var sluset og klar til at fortsætte. Det var forøvrigt en af de helt store sluser, hvor der kunne ligge 2 af de store flodpramme ved siden af hinanden og 2 i længden, hvis de ikke var for lange. Efter slusen er vi ude i tidevandet, og vi havde beregnet rigtigt - vi havde medstrøm. Det gik fint ind til Hamburg, men sikke et cirkus der var. Det var søndag, og der var rigtig mange motorbåde ude at sejle, og det vrimlede med havnerundtfartsbåde og andre turbåde. De lavede så megen uro i vandet, at det var svært at styre. På grund af uroen og alle bådene droppede vi at lægge til i Hamburg. Vi har tidligere besøgt Hamburg i vor båd, og fortsatte til Wedel (Yachthafen Hamburg), der ligger ca. 10 sm. længere ude ad Elben. Der nåede vi ikke ud, inden strømmen vendte, så vi fik et par timer med lidt modstrøm. Wedel er en meget stor marina med masser af ledige (grønne) pladser, så ingen problem at finde en ledig plads. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bad Bodenteich - Marina Lauenburg (lørdag) d. 28. juli 2018
Vi har overnattet på ’rasteplads’ Bad Bodenteich. Det er ikke kun en plads for lystsejlere; det er hovedsaligt en plads for flodpramme, og inden vi gik til køjs i aftes, lå de i lag, selv om der er en meget lang kaj, hvor de kan fortøje. De startede meget tidligt. Da vi stod op, vækket af deres afgang, var klokken ikke 7. Vi kunne lige så godt se at komme afsted. I følge vejrmeldingen, så skulle der komme en front med regn og torden ind over os midt på eftermiddagen. Vi ville se, om vi kunne nå til Lauenburg inden uvejret; det lykkedes!. Vi skulle igennem to sluser, inden vi kom ud i Elben. Den første var Uelzen slusen, hvor vi skulle sænkes 23 meter. Vi måtte vente ved slusen, der var ved at sluse et par flodpramme op. Det tog ca. 25 min., men så var det vores tur. En imponerende sluse. Der er højt op, når man er nede i bunden (23 m.). Den næste sluse var en elevator (Schiffshebewerk Lüneburg), der sænkede os 38 meter. Man sejler ind i et ’badekar’, og portene lukkes, og så går det ellers nedad – 38 meter – uden, man mærker noget til det. Så åbnes portene i den anden ende, og man sejler ud, ret imponerende! Vi nåede lige akkurat ind til marinaen i Lauenburg, inden fronten med regn og torden kom, lidt heldigt. Vi ved endnu ikke, hvad vi gør i morgen. Vi bliver måske, men kan også sejle til Brunsbüttel eller et stykke af vejen. Det vil morgendagen vise. Det friskede meget med den front, der har passeret os, men den blev nu ikke så voldsom som meldt. Skipperinden har bemærket, at i aften kunne der både laves mad og vaskes op uden en dråbe sved på panden! En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Schleuse Anderten - Bad Bodenteich (Elbe-Seitenkanal 50,5 km.) (fredag) d. 27. juli 2018
Vi var igen tidligt oppe. Denne gang var det ikke kun varmen, men der lå en hel del flodpramme og ventede på at blive sluset, da vi ankom i aftes. De startede kl. 05:00, og så var det svært at sove. Vi lå meget tæt på slusen, så kl. 08:00 var vi klar til afgang. Vi havde ikke rigtig noget mål for dagen med erfaringen fra i går, hvor vi hang bag efter en sløv flodpram, men i dag gik det strygende. Vi kunne holde en pæn fart hele dagen, så det gik bare derud ad. Vi drejede ind på Elbe-Seitenkanalen allerede kl. 13:30. Elbe-Seitenkanalen er en forholdsvis ny kanal, åbnet i 1976, så flodprammene fra Hamburg ikke skulle over Østtyskland for at komme ind på Mittellandkanalen. Det er en kedelig kanal sammenlignet med de andre, vi har sejlet på. Der er ikke mange sving på den, og man kommer ikke igennem mange byer, men der er et flot udsyn ud over det omkringliggende landskab. Der er ikke mange steder, hvor man kan overnatte på kanalen. Et af de første steder er Bad Bodenteich, et fint sted, dog lidt ude på landet. Det passede os fint efter godt 60 sm. og 10 timers sejlads. Det går stærk mod øst og mod Hamburg. Det er ikke, fordi vi vil skynde os, men som jeg skrev i går, så er der bedst ude på vandet, hvor der er lidt luft. Det er meget varmt lige for tiden. Når vi ligger stille, er der ulideligt varmt nede om læ, så vi sejler så længe, vi orker det. Der er heller ikke meget at se og opleve på Elbe-Seitenkanalen. Vi håber at nå Lauenburg i morgen, inden et uvejr sætter ind. Alt vel ombord. En meget varm hilsen fra kanalsejlerne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Bad Essen - Schleuse Anderten (torsdag) d. 26. juli 2018
Vi stod tidligt op, afgang 6:45. Ikke fordi, det var planlagt, men det var simpelhen så varmt, at vi trængte til at komme op og få lidt frisk luft, (25 grader da vi stod op). Der er bedst på vandet, når det er så varmt. Nu, vi kom så tidligt afsted, talte vi om at sejle til Anderten slusen og være klar til at blive sluset i morgen tidlig. Der var en overgang, hvor det ikke så ud til, at vi kunne nå det. Vi kom igen til at ligge bag en flodpram, der i perioder sejlede meget langsomt. Der var så megen trafik, at jeg ikke turde overhale ham på grund af modgående flodpramme. Det er ligesom ’elefantvæddeløbene’ på motorvejen. Det tager lang tid at komme forbi, når der ikke er stor forskel på hastigheden. Mittellandkanalen er ikke så kedelig, som mange beskriver den. Så skulle de prøve Küstenkanalen - så kan man tale op en trist kanal! Mittellandkanalen kommer igennem flere byer, også større byer som Minden og Hannover, og mange mindre byer, og så er der udkik ud over landskabet mange steder. Vi slap af med den langsomme foldpram ved Hannover og nåede Schleuse Anderten ved halv syv tiden. Flere har oplevet op til 3 timers ventetid ved denne sluse, og vi havde hørte over VHF’en, at de forskellige både (det viste sig at være flodprammene) fik tildelt slusetider i morgen tidlig. Da vi kaldte slusen for at få en tid, spurgte slusemesteren, hvor vi lå. På det tidspunkt havde vi passeret stopmærket for lystbåde - det man ikke må passere, før man får tilladelse. Da han så, at vi lå foran slusen, fik vi tilbud at sejle direkte ind lige efter 2 flodpramme, altså ingen ventetid. Det takkede vi ja til, og wupti!, så var vi løftet 14,7 meter. Vi fortøjede for natten lige oven for slusen, godt møre efter 66 sm. og 12½ times sejlads, men lettede over at være kommet igennem slusen. Det er fortsat meget varmt. Vi har haft sol fra en skyfri himmel og 35 grader, men på vandet, hvor der er lidt luft, er det ok. En hilsen fra en træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Münster - Marina Bad Essen (onsdag) d. 25. juli 2018
Vi stod lidt tidligt op, så vi kunne komme afsted, inden det blev alt for varmt. Vi lå, så vi kunne se slusen i Münster, og da der kom en flodpram lidt i 7, kaldte vi slusen og fik lov til at blive sluset sammen med ham, så vi kom tidligt afsted. Rhein-Herne Kanalen førte os gennem Ruhr distriktet med al dens industri. Det pyntede ikke, men er nødvendig. Dortmund-Ems Kanaken var helt anderledes; her sejlede vi gennem landbrugsområder, og så var det den mest vedligeholdte kanal vi har sejlet på, den var rigtig flot. Ved 11-tiden forlod vi Dortmund-Ems Kanalen og drejede ind på Mittelland Kanalen, som vi skal følge de næste 230 km. Det vil tage lidt tid med 11 km/t. Vi nåede til Bad Essen sidst på eftermiddagen og gik ind i den nye marina, der er lavet inde midt i byen. Her var det lige modsat i går. Her var et skilt, der sagde max dybde i marinaen 1,70 m, men vi prøvede alligevel og havde ingen problemer - vi var ikke under 2,2 m. Den ligger meget centralt; på den anden side af gaden ligger et indkøbscenter, så vi fik tanket op med drikkevand - det går der meget af i den varme. Vi var lige kommet tilbage til båden, da det begyndte at regne. Det var rigtig dejligt, det svalede lidt, så det blev en lidt køligere aften end i går. Det blev til en enkelt sluse i dag og 55 sm. på godt 10 timer. Vi kom til at ligge bag en flodpram et stykke tid, og det forsinkede os lidt. Alt vel ombord. En hilsen fra Mittellandkanalen.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Herne (Emshafen) - Münster (tirsdag) d. 24. juli 2018
Skipperinden har det lidt svært med varmen og havde glædet sig til at komme op til lidt køligere himmelstrøg, men jo nordligere vi kommer, jo varmere bliver det; det er hun ikke helt tilfreds med. Vi har haft det meget, meget varmt i dag. Temperaturen har ligget på 35 grader i eftermiddag og helt stille; det er næsten varmere end i Middelhavet. Vi blev færdig med Rhein-Herne Kanalen i dag og kom ind på Dortmund-Ems Kanalen. Vi var bange for, at der ville være mangel på vand i kanalerne, men det er der ikke. De er fyldt op til kanten, så vi har 3½ - 4½ meter vand at sejle på, så det rækker. Vi havde sat Münster som dagens mål, en tur på 35 sm. og uden sluser, så det gik forholdsvis hurtigt, knap 6½ time. Vi ville have været ind i til Stadt Hafen i Münster, men sejlede for langt. Indsejlingen så noget hjemad ud, og der var et mylder af badegæster i kanalen, så det var umuligt at vende. Jeg har aldrig før prøvet at sejle 20 meter fra en strandkant (her en mole) fyldt med badegæster, der sejlede rundt på luftmadrasser, baderinge, hoppede i vandet lige foran en eller svømmede rundt om båden. Det var med at sno sig og holde godt udkik. Folk havde søgt ned til vandet for at blive kølet af i heden. Der var en lille yachthavn lige før slusen med 2 meter vand. Den prøvede vi, og der var en ledig pæleplads, der lige passede til os, men vi fik kun lige stævnen ind til pælene, så stod vi der, og ekkolodet viste 1,4 meter. Der var en flink motorbådsejer, der tilbød, at vi kunne lægge os langs ham, han havde vand nok – 1,2 meter. Det takkede vi nej til og sejlede over på den anden side af kanalen, hvor der var ’Liegestelle nur für Kleinfarzeuge’. Det bevirkede så en lidt længere gåtur ind til den gamle bydel i Münster. Den ville vi ind og se, og det var turen værd. En meget varm hilsen fra turisterne i Münster.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Duisburg (Schleuse Meiderich) - Herne (Emshafen) (mandag) d. 23. juli 2018
Så fik vi begyndt på kanalerne, som skal føre os tværs gennem Nordtyskland. Det var rart at komme væk fra strømmen i Rhein, selv om det går lidt langsommere. Der er også mere vand i kanalen, vi sejlede på i dag, end der var mange steder på Rhein. Rhein-Herne kanalen er 49 km. lang, og vi nåede de fleste af dem. Vi ligger nu i Herne efter at have været igennem 5 store sluser (190 m lange), og vi blev sluset alene i 4 af dem. Der var meget trafik imod os, så når slusen var tom, og de skulle have den fyldt for at få de næste flodpramme sluset ned, så kom vi med op. Vi havde kun ventetid ved den sidste, og det var meget begrænset. Vi er blevet løftet i alt 37,3 m., den største var på 12,6 m.; fra nu af går det nedad. I bøgerne står, at man skal beregne 9 timer til denne kanal; vi kom igennem på godt 6 timer. Vi har sejlet ca. 21 sm. i dag. I morgen fortsætter vi til Münster. Det er ligesom i Danmark meget varmt. De melder 34-35 grader de næste dage, så det er bedst at opholde sig ude på vandet. Alt vel ombord. En hilsen fra Rhein-Herne kanalen.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Köln (Yachthafen KAMC) - Duisburg (Schleuse Meiderich) (søndag) d. 22. juli 2018
Vi var lidt spændte på, hvordan vi kom ud fra havnen i Köln. Vi var igennem en mudderbanke, da vi ankom for nogle dage siden, men der var ingen problemer. Vi holdt os ude midt i indsejlingen, og kom fint ud. Vi havde forestillet os en stille dag på Rhein. Havde regnet med, at flodprammene holdt søndag, men vi kom på andre tanker. Der var et mylder af både, og det var det samme med flere rækker og blåt skilt, men det gik fint, og efter godt 6½ time havde vi tilbagelagt de ca. 54 sm., der er til Duisburg. Godt, vi ikke skulle have været den modsatte vej i den strøm! Vi er nu ’færdig’ med Rhein og skal ind på Rhein-Herne kanalen. Vi havde læst, at sluserne på denne kanal lukker kl. 13 lørdag og søndag, så vi fortøjede ved en fin venteponton før Sluse Duisburg-Meiderich og kaldte slusevagten for at spørge, om det var ok at overnatte der. Det var helt ok, og han ønskede os en god nat og gjorde opmærksom på, at vi kunne komme igennem fra i morgen kl. 06. Det viste sig, at slusen slet ikke var lukket. Lidt efter vi havde talt med slusevagten, kom der både ud af slusen, og de fortsatte til kl. 21. Havde vi vidst det, var vi sejlet lidt ind på Rhein-Herne kanalen - vi var allerede i Duisburg kl. 16:20. Man skal ikke altid regne med det, der står i bøgerne. En hilsen fra slusen i Duisburg.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Köln (Yachthafen KAMC) (lørdag) d. 21. juli 2018
Havnen i Köln, hvor vi ligger, er en smal gammel havn med næsten 10 meter høje moler. En fin havn, men her er ulideligt varmt, når solen skinner, og temperaturen ligger omkring 30 grader. Det blev ikke til de store aktiviteter i dag; vi fik provianteret til de næste par dage og ellers slappet af. Den gamle bydel i Köln er ikke ret stor. Den er hurtigt overset, så i dag blev det kun til en tur ud langs den nye havnefront lige bag havnen, hvor vi ligger. Om aftenen gik vi ind for at se det annoncerede fyrværkeri. Det var næsten umuligt at komme frem for folk, så mange havde fundet vej ned til havnefronten. Vi fik os mast frem, så vi nogenlunde kunne se fyrværkeriet - der var dog en jernbanebro, der tog lidt af udsigten. Det var et flot fyrværkeri, anderledes end de andre vi har set, og vi har efterhånden set rigtig mange. Der var ikke så meget, der blev skudt højt op, det var mere lavt fyrværkeri, der var afstemt til musik, som vi havde lidt svært ved at høre der, hvor vi stod. Rheinen var lukket for al gennemgående trafik, men fyldt med et utal af udflugtsbåde, der lå helt stille op mod strømmen og var pyntet med kulørte lamper og fest ombord, et flot syn. En fin oplevelse. Vi har fået danske naboer her i havnen. M/S Fru Varnæs fra Nakskov er lige kommet. Alt vel ombord. I morgen fortsætter vi mod Duisburg. En festlig hilsen fra Köln.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Köln (Yachthafen KAMC) (fredag) d. 20. juli 2018
Formiddagen gik med at få ordnet nogle dagligdags ting, som er nødvendige for at holde skuden på ret køl, og vi fik set lidt på de kommende kanaler, vi skal igennem. Det er også meget tørt i Nordtyskland, men vi håber ikke, at vi får problemer med dybgangen. De lover 2,5 meter, så der er lidt at give af. Vi fik også set lidt på Köln; var inde for at se domkirken, der er et must, når man er i Köln. Det er en meget, meget stor kirke og imponerende. Der er højt til loftet. Den er meget mørk, trænger til renovering både udvendig og indvendig, men de er i gang, så den skal nok blive fin (om nogle år). Så ville vi godt have besøgt MAKK museet (Museum für Angewandte Kunst Köln), men alle deres permanente udstillinger var lukket på grund af vedligeholdelse. Kun en lille særudstilling, som vi ikke var intereseret i, var tilgængelig, så det droppede vi og gik i stedet ind på Museum Ludwig, et nyt og rigtig flot kunstmuseum. De har en stor udstilling af nyere kunst, en del russisk kunst, og så har de, efter hvad de selv oplyser, verdens 3. største samling af Pablo Picasso, foruden mange andre kendte kunstnere, heriblandt Emil Nolde. Absolut et besøg værd. Vi spiste aftensmad på en af bierstuberne langs kajen ned til Rhein. Det har været meget varmt og lummert i dag, og under middagen begyndte det at se meget mørkt ud syd for os. Vi skyndte os at spise færdig og nåede lige tilbage til båden, før det begyndt at regne; lugerne stod åbne! Det blev nu ikke til så meget, men det friskede. En hilsen fra turisterne i Köln.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Brohl (Rhein) - Köln (Yachthafen KAMC) (torsdag) d. 19. juli 2018
Vi er nu nået til Köln efter en fin tur på Rhein. Der er godt nok lavvandet på den store flod. Der var flere steder, hvor vi var nede omkring de 2½ meter, selv om vi var ude i sejlrenden. Det er også tydeligt at se inde på kysten, at vandet er faldet. Det var med at sno sig mellem de store flodpramme, der af og til vippede det blå skilt, der betyder, at nu skal man passere dem på styrbord side istedet for som normalt bagbord side. Flere steder sejlede de i 3 rækker. 2 rækker med det blå skilt vippet og en række uden, og ind i mellem var der lige en færge, der krydsede flode. Men det gik uden problemer, og det blev en hurtig tur. Vi havde en kraftig medstrøm, så de knap 40 sm. blev tilbagelagt på 4½ time, selv om motoren ofte gik i tomgang for ikke at komme for tæt på dem foran. Vi mærkede den lave vandstand i Rhein, da vi skulle ind i havnen i Köln; der måtte vi grave en rende i mudderet for at komme ind. Havnefogeden havde advaret os, da vi talte med ham i går. Vi har hørt over VHF’en, at Rhein er spærret for al sejlads ved Köln fra lørdag kl. 19 til søndag kl. 01 på grund af fyrværkeri. Ifølge turistkontoret skulle det være Tysklands største og flotteste fyrværkeri. Vi havde planlagt at sejle fra Köln på lørdag, men det udsætter vi til på søndag - det vil vi lige have med. Tove fra FTLF’s sekretariat var forøvrigt på inspektion, som hun sagde, her i Köln; hyggeligt at møde hende. Hun er på vej fra Middelhavet til Aarhus med båden Elida. En hilsen fra flodsejlerne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Brohl (Rhein) (onsdag) d. 18. juli 2018
Vi har taget en overliggerdag i Brohl, oven på gårdsdagens lange sejltur. Vi havde ingen planer for, hvad dagen skulle bruges til, ud over en tur rundt i Brohl, en forholdsvis lille by. Skipper gik efter et skilt med ’Vulkan Express’, en lokal jernbane, der er nedlagt, og hvor der nu er oprettet et museum. På vejen kom vi til DB’s jernbanestation, og da der kort tid efter gik et tog til Koblenz, hoppede vi på det og kørte en tur til Koblenz, hvor vi ikke kunne finde en plads i går. Det blev en fin dag, hvor vi fik set lidt nærmere på ’Deutsches Eck’, inde fra land og var en tur rundt i den gamle gamle del af Koblenz, en rigtig fin by. Det var et fint besøg og absolut turen værd. Vi kom ikke ind og se museet for ’Vulkan Express’. I morgen planlægger vi at sejle til Köln. Ligesom i Danmark er her meget tørt og varmt; vi har ca. 30 grader om dagen, og det skulle stige i den kommende uge. Alt vel trods varmen. En hilsen fra turisterne i Koblenz.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Treis-Karden (Mosel) - Brohl (Rhein) (tirsdag) d. 17. juli 2018
Det blev en noget længere tur, end vi havde planlagt. Vi kom afsted fra Treis-Karden ved godt 9 tiden og skulle igennem 2 sluser, før vi nåede Winningen, hvor vi skulle tanke. Vi har ikke tanket, siden vi forlod Paris, så nu var tanken ved at være tom. Vi kom desværre lige midt i deres middagspause, så det tog lidt tid, inden vi var klar til at sejle videre med fuld tank. Vi fik også byttet en gasflaske, så nu har vi gas nok, til vi er hjemme. Ved den sidste sluse på Mosel – Sluse Koblenz – fik vi ca. 3 kvarters ventetid ved slusen, så vi var først ude i Rhein 16 tiden. Vi havde fået anbefalet en havn ca. 1 km. oppe ad Rhein – Yachtclub Rheinlache. Vi kæmpede os op til den i kraftig modstrøm, men der var ingen vand i indsejlingen. Så forsøgte vi at gå ind i Rhein-Marina, der ligger lige over for Koblenz, hvor 2 andre både, vi fulgtes med på Rhone, hvade ligget, og de stak mere end os, men heller ikke her var der vand nok. Vi gik på grund i indsejlingen. Vi droppede Koblenz, ville ellers godt have besøgt byen, men det må blive en anden gang. Vi satte kurs ned ad Rhein i kraftig medstrøm, det gik stærkt. Klokken var efterhånden blevet 17, så vi skulle snart finde et sted at fortøje. Vi forsøgte at gå ind til Neuwied 15 km. nede ad floden, men heller ikke der var der vand i indsejlingen. Når vi så ind på bredden, så det ud til, at vandstanden i Rhein var faldet ca. 1 meter. Der var ikke mere vand i Rhein, end det vi havde på Mosel. Næste mulige havn var Brohl yderligere 15 km. nede ad Rhein. I den ene bog vi har, stod der: Not for sports Boats. I den anden var der et tegn med en sejlbåd, og der stod: Brohler Bootsclub. Vi forsøgte at gå derind, og der var lige vand nok til os. Vi blev taget imod af havnefogeden, som hjalp med at fortøje; vi var i havn kl. 18:50. Vi var lidt heldige, hvad vejret angik. Vi startede i fint vejr inde på Mosel, men sidst på eftermiddagen trak det sammen, og da vi havde fået fortøjet, begyndte vandet at vælte ned, en meget kraftig byge. Ifølge havnemesteren, det første regn i 3 uger. Alt vel ombord. En hilsen fra Rhein og en træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Zell - Treis-Karden (mandag) d. 16. juli 2018
Vi er nu nået til Treis-Karden og har kun 40 km. (ca. 22 sm.) og 3 sluser tilbage, inden vi er ude i Rhinen ved Koblenz. Vi havde oprindelig sat Cochem som dagens mål. Ikke lige skipperindens ønske; hun havde læst, at der var rigtig mange turister, men skipper ville godt se lidt nærmere på byen. Der er en lille kommunal havn, som desværre ikke havde vand nok til os. Vi forsøgte, men det gik ikke. Man kan ligge på ydersiden af molen, men det havde vi ikke lyst til. Der er noget uroligt, når flodprammene sejler tæt forbi, det mærkede vi sidste nat. Vi kunne så lægge til, se byen og sejle videre, men der er efterhånden så mange lystbåde på floden, at man ikke skal komme alt for sent ind i havnene, hvis man vil have en plads. Vi droppede Cochem og fortsatte til Treis-Karden. Det begyndte pludselig at tordne og blev meget mørkt oppe over bjergene, men vi sejlede fra det og fik kun nogle få dryp. Endnu engang kom s/y Ingrid med Betina, Dennis og Alberte ombord. Rigtig hyggeligt at se dem igen - dem har vi snart mødt mange gange på vor tur. Alt vel ombord. En meget varm hilsen fra Mosel.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bernkastel-Kues - Zell (søndag) d. 15. juli 2018
Der er rigtig mange fine byer langs Mosel, men vi kan ikke besøge dem alle, og der er mange, hvor det ikke er muligt at fortøje. Det er med at vælge, og vi valgte at stoppe i Zell i dag efter ca. 25 sm. og 2 sluser. Der er ialt 13 sluser på den tyske del af Mosel; vi har nu været igennem de 8 af dem. Turen tog 5 timer, så det gik rigtig fint i dag. Zell er stedet, hvor de producerer moselvinen Schwarze Katz, og der var rig lejlighed til at smage den. De forskellige vinhuse har forretninger i byen, hvor man kan smage og købe deres vin - vi fik købt lidt ind. Det er en helt anden hvidvin end for år tilbage, hvor det var en sød og frugtig vin. Nu til dags fremstiller de den på en anden måde, og man kan få den trocken, en udmærket vin. Der var rigtig hyggeligt i de smalle gader, men lidt dødt en søndag aften, hvor der var VM fodboldfinale. Alt vel ombord. En sommerhilsen fra Zell.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Konz - Bernkastel-Kues (lørdag) d. 14. juli 2018
Vi har haft en rigtig fin dag på Mosel og nåede Bernkastel-Kues. Landskabet ændrede sig, og jo tættere vi kom på Bernkastel-Kues, jo flottere blev det. Nu sejler vi mellem høje bjerge på begge sider, og hvor det er muligt, er de beplantet med vinstokke. Langs floden ligger den ene fine by efter den anden. Vi var heldige; der var lige en enkelt ledig plads ved Bootsclub Bernkastel, et rigtig fint sted med udsigt til den gamle borg på toppen af bjerget oven over Bernkastel. Vi fik tilbagelagt næsten 40 sm. i dag og var igennem 3 sluser på 8 timer, så det må siges at være ok. Vi fulgtes med en af de store flodpramme og kunne lige være bag den i sluserne, så ingen ventetid ved sluserne. Vejret er der heller ikke noget at klage over - det skulle lige være, at det er for varmt. Alt vel ombord. En hilsen fra Mosel.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Konz (fredag) d. 13. juli 2018
Vi tog toget til Trier. De havde meldt op i nærheden af de 30 grader i dag, og det syntes vi var lige varmt nok at cykle i. Trier er en meget flot by med mange store bygninger fra romertiden og mange fine bindingsværkshuse, som er karteristiske for mange tyske byer. Det var en rigtig fin tur med frokost på en rigtig Wein- und Bierstube. Vi var tilbage i Konz sidst på eftermiddagen, hvor vi havde læst, at der skulle starte en Wein Festival. Det viste sig, at den startede ude i havnen, hvor vi lå. ’Dronninger’ og ’prinsesser’ fra de forskellige vinhuse i området mødte op til en form for reception med vin og håndmadder, som vi deltog i. De blev sejlet ind til en anlægsbro i Konz, hvor de blev samlet op af en kortege af gamle biler og traktorer, der også startede fra havnen. Meget festligt. Vi gik ind til festpladsen i Konz for at deltage i festlighederne. Inde på pladsen foran rådhuset var der opstillet telte, hvorfra de forskellige vinhuse solgte deres vin. Vi fik smagt lidt forskelligt. Det blev en festlig aften, som sluttede med et kæmpe åbningsfyrværkeri, som de kaldte det. En sen hilsen fra en træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Schwebsange (Luxembourg) - Konz (Tyskland) (torsdag) d. 12. juli 2018
Vi var klar til afgang kl. 08:30, hvor tanken åbnede. Vi ville godt have fyldt tanken med dieselolie; det er lidt blilligere i Luxembourg end i Tyskland. Men der var en lang kø af meget store motorbåde, der hver tankede flere hundrede liter, så det havde lange udsigter. Da de begyndte at tale om, at tanken snart løb tør, og de skulle have fat i ny forsyning, besluttede vi at sejle videre uden at tanke - vi havde nok til de næste mange dage. Vi er nu nået til Tyskland. På det første stykke af Mosel havde vi Luxembourg på den ene side og Tyskland på den anden side; nu er det Tyskland på begge sider. Vi var lidt overraskede over, hvor mange vinmarker der var i Luxembourg. Alle skråninger ned mod Mosel var plantet til med vinstokke. Vi valgte at gå ind i den lille marina i Konz, selv om klokken ikke var så mange. Der er ved at være rigtig mange lystbåde, så man skal ikke komme alt for sent ind, hvis man vil have en plads. Og det er slut med at blive sluset alene, i sidste sluse var vi 8 både. Det er store sluser (170 x 12 meter), så der var masser af plads. Vi var igennem 2 sluser i dag og har sejlet ca. 21 sm. Vi bliver nok i Konz i morgen og tager toget eller cyklen til Trier. En hilsen fra flodbåden Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Schwebsange (Luxembourg) (onsdag) d. 11. juli 2018
Nu vi er i Luxembourg, ville vi godt ind og besøge deres hovedstad. Vi tog bussen fra Schwebsange, og det blev lidt af en bustur. Jeg tror, vi tog bussen i den forkerte retning, men vi kom til Luxembourg by. Det var et spændende besøg. Vi havde ingen anelser om, hvordan der så ud og blev positivt overraskede. Byen ligger i flere niveauer, Center og Grund, som de kalder dem og med elevator imellem. Vi så fyrstepaladset ude fra, den flotte katedral og var en tur rundt på de gamle forsvarsværker - Wenzel. Byen har været godt bevogtet i gamle dage. Det blev en dag med rigtig mange skridt. Vejret har været lidt blandet i dag, skyer og køligt, men det holdt tørt. I morgen fortsætter vi turen ad Mosel. En hilsen fra turisterne i Luxembourg.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Schwebsange (Luxembourg) (tirsdag) d. 10. juli 2018
Det blev et kort besøg af familien fra Stautrup. Jakob og Maiken skulle allerede på arbejde i morgen, de sidste dage før deres ferie, så efter en gang morgenmad/brunch kørte de hjemad. Vi fik en opringning ved 22 tiden fra dem, at de var kommet godt hjem. Tusind tak for besøget, det var rigtig dejligt at se jer! Vi har planer om at besøge Luxembourg by, men synes, at det blev for sent at tage derind i dag, så det bliver i morgen. Vi fandt i stedet cyklerne frem og cyklede en tur ind til Schengen. Schengen er ikke meget mere en en håndfuld huse, en del deraf vinhuse og tankstationer med billigt brændstof, men ingen forretninger af betydning. Proviant kan købes i Tyskland, det er lige over broen over på den anden side af Mosel. Schengen ligger ved grænsen mellem Tyskland, Frankrig og Luxembourg og blev kendt på grund af den aftale, der blev underskrevet her, vedrørende grænserne i Europa. Der er indrettet et lille fint museum, der forklarer, hvad aftalen går ud på og viser ting fra de forskellige lande, der er tilsluttet Schengenaftalen (pas, uniformskasketter og meget mere). Alt vel ombord. En hilsen fra den faste besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Thionville - Schwebsange (Luxembourg) (mandag) d. 9. juli 2018
Jakob havde efterladt bilen i Metz, så da vi var klar til afgang, gik han i land for at tage toget fra Thionville tilbage til Metz for at hente bilen. Han kørte derfra til Schwebsange i Luxembourg, hvor han tog imod os. Vi havde en fin tur fra Thionville til Schwebsange, en tur på ca. 17 sm. Vi skulle kun igennem 2 sluser, men det tog sin tid. Vi kom til at vente på modgående både i begge sluser. Vi var fremme i Schwebsange efter ca. 4½ time, og Jakob havde fundet en fin plads til os; det var ren luksus. Og ydermere havde han købt et gæsteflag til os, så vi kan sætte det korrekte flag, mens vi er her i Luxembourg! Vi skyndte os op for at reservere et bord til om aftenen. Der er kun 2 restauranter i nærheden af marinaen, og den ene ligger på selve marinaen. Den valgte vi, og vi havde en rigtig hyggelig aften med rigeligt at spise. I morgen kører Jakob og Co. tilbage til Aarhus. En hilsen fra flodbåden Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Metz (Port des Regates) - Thionville (søndag) d. 8. juli 2018
Nu skulle vi ud og vise vore gæster, hvordan det er at sejle på floder og kanaler. Desværre kom de lidt for sent til at se de smalle kanaler og små sluser, vi har været igennem den sidste tid, men de fik en fornemmelse af det, da vi forlod Metz. Udsejlingen fra Metz og ud i Mosel er meget lavvandet og smal. Selve Mosel er en forholdsvis bred flod uden de store problemer. Vi var igennem 4 sluser, inden vi nåede frem til Thionville, som var vort mål for i dag. Vi prøvede de store sluser og de små sluser. Der er flere steder, hvor de har dobbeltsluser, en stor til flodprammene og en lille til de mindre både, og selv om det var søndag, mødte vi flere af de helt store flodpramme. I Thionville har kommunen en pontonbro, hvor man kan fortøje meget tæt på den gamle bymidte. Et lidt uroligt sted. Ude på floden er der fri hastighed for speedbåde, og det benytter de sig af. De sejlede om kap frem og tilbage, frem og tilbage, og lavede en del uro der, hvor vi lå. Vi havde besluttet, at vi ville ud og spise om aftenen og havde fundet en restaurant, hvor vi godt kunne tænke os at spise, men desværre var alt optaget. Det viste sig, at de fleste restauranter i byen havde lukket søndag aften, så de resterende var fyldte. Der var flere, der gik rundt for at finde et sted at spise, men som sagt var alt optaget. Efter at have ringet til en, hvor vi fik samme besked: Alt optaget!, gik vi tilbage til båden og lavde noget mad. Thionville vil blive husket for den urolige havneplads og de fyldte restauranter. Speedbådene og vandskiløberne stoppede ud på aftenen, og det tegner til at blive en stille nat. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Jakob, Maiken, Julie, Kasper, skipperinden og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Metz (SCY-Chazelles) - Metz (Port des Regates) (lørdag) d. 7. juli 2018
Her til formiddag flyttede vi fra SCY-Chazelles til Port des Regates i Metz. En kort tur på ca. 2,5 sm. og ingen sluser. Scy-Chazelles ligger et stykke uden for byen, og vi ville godt ind og se lidt nærmere på Metz, og det kom vi. Port des Regates ligger rigtig flot op til grønne områder og meget tæt på den gamle by, og så var der mulighed for at parkere bilen nede på marinaen. Jakob, Maiken, Julie og Kasper kom først på eftermiddagen, og efter lidt sen frokost gik vi op for at se lidt nærmere på Metz. Det er en rigtig fin gammel by, og der var fest overalt i byen. Der var flotte installationer på floden og lysshow i kirken om aftenen. Nede ved havnen, meget tæt på hvor vi lå, var der et rigtig flot vand- & lysshow om aftenen; det trak mange folk til. Det er et rigtig fint vejr med sol fra en skyfri himmel, men meget varmt midt på dagen. En hilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Pompey - Metz (SCY-Chazelles) (fredag) d. 6. juli 2018
Det har regnet hele natten, men stilnede af ud på morgenstunden. Da vi stod op, hang skyerne/vanddampene lavt over området. Solen fik dog hurtig brændt det væk, og vi fik en rigtig flot dag med sol. Vi skulle til Metz i dag, hvor vi i morgen får Jakob og familie ombord i nogle dage. Der er flere muligheder for at lægge til i Metz. Man kan ligge inde midt i byen, men der er også en sejlklub lige før Metz, hvor man kan lægge til, og her er der et stort supermarked tæt på havnen. Vi valgte at lægge til lige før Metz og har fået provianteret til de næste dage. Turen hertil gik fint; vi skulle igennem 4 store sluser, og vi var eneste båd i alle 4 sluser. Der var ingen ventetid ud over den tid, det tager at fylde slusen med vand, hvis den er tom. Der skal flyttes mange tusinder kubikmeter vand hver gang, der sluses, men der er vand nok i Mosel lige for tiden, så det er ikke et problem. Selve slusningen mærker man ikke i de store sluser, det går meget stille og roligt. Her i sejlklubben er der miljø for alle pengene, og det blev fejret, at Frankrig slog Uruguay. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.v

skrevet af Martin Leo Hansen 

Toul (Port de France) - Pompay (torsdag) d. 5. juli 2018
Så kom vi ud af Canal de la Marne au Rhin og ud på Mosel. Fra Toul var der 3 sluser, vi skulle igennem, før vi nåede Mosel. Den sidste var vor sluse nr. 300 i år, så et slags jubilæum. Mosel havde aflejret en sand-/mudderbanke på tværs af Canal de la Marne au Rhins udmunding, så det sagde bump, men ikke værre end vi kunne ’grave’ en rende og komme ud på dybt vand. Rart med lidt mere vand under kølen. Det var overskyet, da vi startede fra Toul, men inden vi var kommet igennem den første sluse, begyndte det at regne, og det fortsatte til ud på eftermiddagen. Der var lidt for langt til Metz i regnvejr, så vi stoppede allerede i Pompey efter ca. 13 sm. Så håber vi på tørvejr i morgen. Det er nogle ’lidt’ større sluser, vi er kommet ud til. På kanalerne er sluserne 38,5 m. lange og 5,05 m. bredde, lige plads til 2 både, hvis de ikke er for store. Her på Mosel er sluserne 190 m. lange og 12 m. bredde, her fylder vi ikke meget. I de første 2 sluser blev vi sluset sammen med en meget stor flodpram, men der var rigeligt plads til 3 lystbåde bag den. I den sidste sluse blev vi 3 lystbåde sluset alene, vi fyldte ikke meget. Der var et ophold i regnvejret sidst på eftermiddagen, hvor vi så lidt på Pompey by. Der var ikke meget at se på, og godt for det, for vi var knapt kommet tilbage til båden, før det begyndte at regne igen, og regnen væltede ned hele aftenen. En våd hilsen fra Mosel.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Toul (Port de France) (onsdag) d. 4. juli 2018
Vi valgte at tage en overliggerdag i Toul for at tage en tur med bus til Nancy. Vi kan godt sejle til Nancy, men det er lidt af en omvej, når vi skal ad Mosel ud til Rhinen. Det var en rigtig fin tur. Nancy er en fin by med en rigtig flot plads foran Hotel de Ville, Place Stanislas, omgivet af flotte paladser og med forgyldte jernporte og lygtepæle. Det er længe siden, vi har set så flot en plads. Vi gik en tur i den gamle bydel, besøgte katedralen og fik en fin rundvisning af opsynsmanden, der tændte lys for os, så vi rigtigt kunne se den flotte kuppel. Nød en dejlig ”Menu du Jour” på en af de talrige bistroter, hvor det var med at vælge den med mest skygge! Vi var også nede forbi havnen, inden vi tog bussen tilbage til Toul. Nancy er absolut et besøg værd. På vej tilbage begyndte det at trække sammen til en tordenbyge. Vi nåede lige tilbage til båden, og skipper nåede i læ hos en frisør og blev klippet, inden det brød løs, og det var en af de kraftige byger med lyn, torden, vind og hagl. I morgen fortsætter vi ud på Mosel og sætter kurs mod Metz, men nok med et stop undervejs. Jakob med familie har meldt deres ankomst i Metz på lørdag; det glæder vi os til. En hilsen fra turisterne i Nancy.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Pagny-sur-Meuse - Toul (Port de France) (tirsdag) d. 3. juli 2018
Vi vågnede i nat ved, at det lynede, tordnede og regnede, men det var meget kortvarrigt. Vi stod op til et fint vejr, dog lidt skyet, men det gør ikke noget; det tager toppen af varmen. Det blev en kort og hurtig tur i dag på ca. 8 sm. Vi startede med en tur igennem endnu en tunnel, denne gang dog kun 866 m. Der var meget mørkt inde i tunnelen, og den var meget smal; der var ca. 1 meter på hver side af båden, så vi måtte have projektøren igang. Vi var dagens første båd, og det så ud som om lamperne i tunnelen først var ved at varme op - der kom lidt mere lys sidst i tunnelen. Så fulgte 12 sluser, der alle var automatiske, så når vi kom til slusen, var den gjort klar, og vi kunne sejle direkte ind; det gør det noget hurtigere. Vi havde sat Toul som dagens mål, men var klar til at fortsætte, hvis vi ikke kunne anløbe havnen i Toul. I bøgerne er dybgangen oplyst til 1,60 m., og det er lige lidt nok. Men det viste sig, at der var mere end vand nok, når vi lagde os ude for enden af broerne, så det blev Toul. Vi var allerede i Toul godt middag, så der blev tid til en eftermiddagstur rundt i den gamle bydel. Vi har talt om at tage en overliggerdag i morgen, men det må dagen i morgen vise, om vi gør. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Demange-aux-Eaux - Pagny-sur-Meuse (mandag) d. 2. juli 2018
Vi har læst en del om turen igennem Mauvages tunnelen. Alle skriver om en elektrisk dreven båd, der trækkes frem ved hjælp af en kæde, der ligger på bunden af tunnelen. Man bliver så bundet efter ’færgen’og slæbt igennem. Der skulle være 2 afgange hver vej hver dag. Skipper blev lidt skuffet, da vi erfarede, at de havde skrottet den eldrevne båd, og man nu selv kunne få lov til at sejle igennem. Man skal bestille en tid. Vi bad om at komme igennem kl. 09:00, og man skal så være ved indgangen til tunnelen på det aftalte tidspunkt. En mand fra VNF kommer og lukker op og følger os på cykel igennem tunnelen. Tunnelen er ret smal, der er godt 1 meter på hver side af båden, og hvor den er forstærket med bjælker, er der noget mindre, så det er med at holde tungen lige i munden. Det tager ca. 1 time at sejle de 4880 m, som den er lang. Da vi var kommet ca. 2/3 igennem, lød der en alarm og blå lys begyndte at blinke - hvad betød det? Der var ikke noget at se, så vi sejlede videre. Det var ikke særlig rart, men det viste sig, at det betød ikke noget ifølge de folk, der stod ved udgangen. De var nok ved at teste et eller andet. Vi var spændt på vandstanden i kanalen på den anden side af tunnelen og blev glædeligt overrasket. Der var masser af vand; vandet løb over sluseportene, så kanalen var fyldt op. Vi skulle igennem 12 sluser, som var forbundet i en kæde, så næste sluse var klar til os, når vi kom frem til den. Nu skulle vi sluses nedad, og det er meget lettere, end når det går opad, men det tager samme tid. Det gik hurtigt, og vi var allerede fremme ved vort overnatningsted ved 14:30 tiden. Vi fik sejlet ca. 18 sm. Vi er nu tæt på Mosel og forventer at være i Toul i morgen. Alt vel ombord. En meget varm hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ligny-en-Barrois - Demange-aux-Eaux (søndag) d. 1. juli 2018
Det blev en rigtig fin dag på Canal de la Marne au Rhin rent vejrmæssigt. Vi havde frygtet, at det ville blive ulideligt varmt, de meldte op til 35 grader. Og det blev det, men på grund af en frisk østlig vind og af og til skygge fra store træer langs kanalen, hvade vi ingen problemer med varmen. Først da vi kom til at ligge stille sidst på eftermiddagen, mærkede vi den rigtigt. Der var flere både, der skulle fra Ligny-en-Barrois og op til Demange-aux-Eaux, men vi var heldige at blive sluset alene, og på denne strækning var sluserne automatiske. Dvs. når vi forlod en sluse, så gjorde de automatisk den næste klar, så vi kunne de fleste gange sejle direkte ind i den. Vi satte personlig sluserekord i dag med 22 sluser, og det vel og mærke opad. Vi er nu nået toppen af Canal de la Marne au Rhin, og fra nu af går det nedad til Rhinen; men først skal vi lige igennem en tunnel på næsten 5 kilometer. Der var kun enkelte problemer med sluserne i dag. Første problem var ved 3. sluse, hvor VNF var ude for at hjælpe os igennem. Varmen var årsag til problemet, materialerne havde udvidet sig, og så var der et lille problem ved næstsidste sluse, hvor vi ikke kunne komme ud, men det tog kun 5 min, så var VNF der og lukkede os ud. Vandet i kanalen er faldet en del de sidste dage, og det fik vi at mærke i dag. Vi har pløjet os gennem tæt begroning og sikkert også mudder de sidste dage; det har ikke generet os, men i dag mærkede vi bunden. Der var meget lavt (20-30 cm. under normal vandstand) mellem et par sluser, og der sagde det bump et par gange, men vi gled over det. Håber ikke, vandet falder yderligere. Vi ligger nu sammen med et par andre både og er klar til turen gennem tunnlen i morgen tidlig. Vi har et par dages sejlads, inden vi er ude i Mosel, hvor der er dybere. En hilsen fra sluseholdet på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bar-le-Duc - Ligny-en-Barrois (lørdag) d. 30. juni 2018
Vi fik taget endnu 16 sluser i dag og er nu nået til Ligny-en-Barrois. Der er nu ’kun’ 22 sluser, til vi er på toppen, og derfra går det nedad mod Mosel. Det er betydelig lettere at sluse nedad, så det glæder vi os til. Slusningerne i dag gik meget bedre end i går. I de 16 sluser havde vi kun brug for onsite assistance fra VNF en gang og hjælp fra deres overvågningscenter en gang. Vi fulgtes med en fransk motorbåd på hele turen. Det er første gang, at vi har prøvet det; normalt er vi blevet sluset alene. Det er noget mere besværligt, når 2 både skal ind i slusen og fortøje samtidig, men de 2 gange vi havde brug for hjælp fra VNF, var det en fordel med en franskmand, der kunne kontakte dem. Det har været en meget varmt dag med temperatur over de 30 grader, og det skulle blive endnu varmere i morgen – op til 35 grader – hvor vi planlægger at tage de sidste 22 sluser op til toppen; det bliver en meget varm tur. Lingny-en Barrois er en forholdsvis lille by, og der var ikke meget liv i byen sådan en lørdag aften, hvor vi gik en tur. Alt vel trods varmen - vi kan se, at det er næsten ligeså varmt i Danmark. En meget varm hilsen fra Frankrig.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Revigny-sur-Ornain - Bar-le-Duc (fredag) d. 29. juni 2018
Det blev en meget rolig nat ved rastepladsen tæt på Revigny-sur-Ornain. Pladsen ligger lidt ude på landet. Vi var sejlet så tæt på broen, som vi kunne; der var ikke vand nok til at komme helt ind. Så vi stod fast i mudder, og fortøjningerne hang slapt ned - de var kun til pynt. Var lidt spændte på, hvordan vi kom derfra, men ingen problemer. Bovpropellen kunne dreje båden, og vi sejlede fint ud i renden igen. Vi nåede til Bar-le-Duc som planlagt, men ikke uden problemer med sluserne. Vi var igennem 13 sluser og måtte have hjælp af VNF (det er dem, der driver og vedligeholder kanaler og sluser i Frankrig) i de 5 af sluserne. De fungerer ikke nær så godt i denne kanal, som i de andre kanaler, hvor vi har været, men vi nåede vort mål i nogenlunde pæn tid. Turen var kun på knap 9 sm. og som sagt 13 sluser. Vi fik set lidt af Bar-le-Duc, besøgte turistkontoret og fik lov til at bruge deres wi-fi, så vi kunne få opdateret hjemmesiden. Der er blevet provianteret, og vi er klar til at fortsætte vor tur i morgen tidlig. Det er godt nok blevet varmt. De melder 30 grader de næste dage, men heldigvis lufter det en del, så det er til at være i sluserne. En varm hilsen Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bignicourt-sur-Saulx - Revigny-sur-Ornain (torsdag) d. 28. juni 2018
Vi havde planer om at sejle til Bar-le-Duc, en strækning på ca. 18 sm. godt nok med 27 sluser. Sluserne ligger meget tæt på denne strækning. Det nåede vi ikke. Vi startede fint i de første 4 sluser; det gik bare strygende. Men så indhentede vi flodprammen, som også generede os i går, og samtidig kom der en hel del både mod os, som vi måtte vente på ved sluserne. Det var sådan set ok, og vi troede stadig på, at vi kunne nå det. Men så begyndte sluserne at drille. Vi lå længe og ventede på grønt lys, et sted næsten en time. Vi fik at vide, at det skyldtes modgående trafik. Der kom ingen modgående, og vi måtte have assistance fra VNF. Der er mange sluser mellem rastepladserne; ikke så langt, men det tager tid. Vi indså, at vi ikke kunne nå Bar-le-Duc og stoppede allerede ved Revigny-sur-Ornain, sidste rasteplads før Bar-le-Duc, efter kun knap 9 sm. og 15 sluser kl. 15:30. Det var tidligt, men så blev der tid til lidt eftersyn af båden. Gear/gashåndtaget til motoren trængte til lidt smørelse og efterspænding, og fodkontakterne til bovpropellen skulle justeres samt andre småting. Vi har haft meget blæst i dag. På den ene side var det udmærket, så kunne vi holde ud at sluse i varmen, men på den anden side generede det en del, når vi lå og ventede ved sluserne. I morgen håber vi at nå Bar-le-Duc, men vi er holdt op med at lave planer. Vi ser, hvor langt vi kan komme. Alt vel ombord. En hilsen fra besætningen på flodbåden Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Châlons-en-Champagne - Bignicourt-sur-Saulx (onsdag) d. 27. juni 2018
Så kom vi ud af Canal latéral à la Marne og kom lidt ind ad Canal de la Marne au Rhin - det er lange navne. Canal de la Marne au Rhin, den vestlige del, som vi skal i gennem, er 131 km lang og har 97 sluser. I de første 70 sluser går det opad. På toppen er der en tunnel på 4877 m, inden det går nedad. Vi nåede de første 4 sluser i dag, havde regnet med at nå 7, men sådan skulle det ikke gå. Det var ellers gået helt uden problemer, indtil vi nåede den 3. sluse på Canal de la Marne au Rhin, så indhentede vi en flodpram, der lå inde i slusen. Da han sejlede ud, fik vi rødt/grønt lys. Det betyder, at de er ved at gøre slusen klar til os, men de slukkede det grønne, og vi fik rødt lys. Hvad så? Man aktiverer sluserne, når man sejler forbi en radar eller nogle photoceller, så vi sejlede tilbage for at aktivere dem. Det skulle vi nok ikke have gjort. Da vi kom tilbage til slusen, var der 2 røde lys, der betyder at slusen er ude af drift. Vi kontaktede VNF for at få problemet løst. Det tog 1 time, inden de dukkede op; så gik tiden, og vi nåede kun en enkelt sluse mere inden ’lukketid’. Det var et rigtig fint sted, vi lagde os ind for natten, en rasteplads for lystbåde med borde og bænke. I alt nåede vi 12 sluser i dag og 30 sm. Vi har haft slusejubilæum i dag – 200 sluser (vi har været igennem 207 sluser på denne tur indtil nu). Alt vel ombord, vi nyder stilheden og det fine vejr her ved rastepladsen. En hilsen fra slusefolket.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mareuil-sur-Ay - Châlons-en-Champagne (tirsdag) d. 26. juni 2018
Det gik ikke lige efter planen i dsag. Vi nåede kun til Châlons-en-Champagne. Vi havde planer om at lægge til i Châlons-en-Champagne for at proviantere, men ville så fortsætte efter provianteringen. Vi kom afsted fra Mareuil-sur-Ay som planlagt kl. 8, og det gik fint gennem de første 2 sluser, men så indhentede vi en flodpram, der var fuld lastet og kun sejlede 3-4 km/t. Vi kunne måske godt have overhalet ham; der var plads enkelte steder. Men erhverv har fortrindsret i sluserne, og så skulle vi ligge og vente ved næste sluse, indtil han var kommet igennem. Det ville vi ikke vinde noget ved, så vi blev bag ham. Med 3-4 km/t kommer man ikke langt på en formiddag, så det blev hen på eftermiddagen, før vi nåede Châlons-en-Chamgagne og besluttede at blive der indtil i morgen, selv om flodprammen lagde til og ikke skulle længere. Det blev til 5 sluser og ca. 15 sm. på knap 6 timer. Vi fik provianteret m.m. Vi har lidt problemer med data på vort mobile bredbånd, så der kan gå nogle dage, inden logbogen igen bliver opdateret. Vi vil forsøge at finde et wi-fi-net undervejs og opdatere logbogen. Alt vel ombord. En hilsen fra Canal latéral à la Marne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mareuil-sur-Ay (mandag) d. 25. juni 2018
Vi tog en overliggerdag i Mareuil-sur-Ay. Fandt cyklerne frem og cyklede de godt 8 km. ind til Epernay, der er centrum for en stor del af champagneproduktionen. Der er ca. 300 større champagnehuse og 1000 mindre, så der er noget at vælge imellem. De fleste har middagslukket indtil kl. 14:00, så der blev tid til en god frokost og en tur rundt i den gamle bydel, inden vi gik igang. Alt drejer sig om champagne i Epernay, selv rundkørslerne er pyntet med champagnepropper. Vi gik en tur op ad Avenue de Champagne, det er her de største champagnehuse ligger. Nu var det så bare at vælge, hvilke vi ville besøge. Vi kunne jo ikke nå dem alle, men det blev da til et par stykker. Først besøgte vi Castellane, et af de større med en produktion på 5 millioner flasker pr. år. Vi fik en rigtig fin rundvisning, de var i gang med at gøre champagnen klar til salg. Vi så, hvordan flaskerne kom ind med bunden i vejret, halsen blev frosset ned, så de kunne fjerne bundfaldet, blev proppet igen og fik sat etiketter på, og til sidst pakkede en robot flaskerne i kasser og stablede dem på paller. Det er sjældent at se produktionen i fuld gang, men det fik vi mulighed for her. Til sidst smagte vi deres champagne, og den smagte rigtig godt. Så gik turen over på den anden side af gaden, hvor champagnehuset Mercier lå. Det var en hel anden oplevelse. De havde bygget et nyt flot visitorcenter, hvor man først så en lille film om firmaets historie, så kørte vi med elevator ned i deres kælder, hvor der holdt et elektrisk tog, der kørte os rundt i kælderen, inden vi skulle smage deres champagne. Der er 110 km. gange til opbevaring af champagne under Epernay, de havde de 18 km. Der er champagnefestival i den kommende weekend i Epernay, men vi må nok hellere se at komme videre og har planer om at fortsætte vor tur mod Mosel i morgen. En champagnehilsen fra Epernay.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chateâu-Thierry - Mareuil-sur-Ay (søndag) d. 24. juni 2018
Vi stod op til en rigtig flot morgen, helt stille og sol. Vejret de sidste dage har været rigtig fint. Vi har det køligt om natten, ca. 12-14 grader, og 23-25 om dagen, og det skulle fortsætte de kommende dage. Vi har haft en fin dag i dag. Vi forlod Chateâu-Thierry ved otte tiden og havde sat Mareuil-sur-Ay som dagens mål. En tur på ca. 32 sm. og igennem 7 sluser. Alt forløb uden problemer. Der var ingen ventetid ved sluserne, og alle sluser virkede, så vi var allerede fremme halv firetiden. På denne strækning er sluserne åbne til kl. 18. Vi er nu ude af floden La Marne og kommet ind på Canal latéral à la Marne. Franskmændene, som inviterede på drinks i går, undrede sig over, at der ikke var flere sejlere på kanalerene. Der plejede at være mange flere. Mon det er det dårlige vejr eller VM i fodbold, der har holdt dem hjemme? Vi har kun mødt 3 både i dag. Vi fik en fin plads i en lille marina og har planer om at blive her en ekstra dag. Vi vil besøge endnu nogle champagnehuse. Mareuil-sur-Ay er der ’kun’ 20 champagnehuse, i nabobyen Ay er der 40 og flere i Épernay, så der er nok at vælge imellem. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chateâu-Thierry (lørdag) d. 23. juni 2018
Det viste sig, at der rigtig var fest i Chateâu-Thierry. Det var ikke kun tivoliet oppe på kajen, men hele byen festede. De fejrede fabelmesteren La Fontaines 350 års fødselsdag. Vi besøgte hans museum, der er indrettet i hans hus, et lille fint museum. Der var fri entre på grund af hans fødselsdag, og her fik vi et program med events for de 3 dage, festen varede. Det ville vi se lidt nærmere på. Vi besøgte også den gamle middelalderfæstning. Der var ikke meget tilbage af fæstningen, men der var en flot udsigt. Vi havde bestilt rundvisning og champagnesmagning kl. 14 på Pannier, et af de finere champagnehuse. Der var ikke længere, end vi kunne gå derud. Det var et rigtig flot sted. Deres kælder til opbevaring af champagnen er et gammelt stenbrud fra middelalderen, der ligger et stykke under jorden - et spændende sted. De producerer ca. ½ million flasker om året og har 3, 5, 8 og 10 års champagner, så der ligger nogle millioner flasker. Efter smagningen gik vi tilbage til La Fontaines museum for at overvære en lille teaterforestilling ude i haven. Temaet for 350 års festen var skoven og vandet, og det lille teater havde lavet nogle fantastiske figurer af ting fra skoven og fortalte historier om figurerne. Vi havde hjulpet nogle franskmænd med at fortøje og etablere el. De var ikke vant til, at andre sejlere hjalp dem, så de inviterede på drinks og snacks. Selv om de næsten ikke kunne et ord engelsk, men med en ordbog og det franske vi kunne, så gik snakken. Nogle rigtig søde mennesker. Om aftenen var der mange ting i gang oppe på pladsen foran rådhuset. Der var bl.a. et orkester, der spillede og marcherede gennem byen, fulgt af jonglører og folk med papirslygter og fakler. Tilbage på pladsen foran rådhuset blev ca. 100 ’lanterner’ sendt til vejrs. Det var en slags balloner, hvor luften blev varmet op af åben ild. Når luften var varm nok, steg ballonen til vejrs. Det var et flot syn med alle de ’lanterner’ på himlen, og de var heldige med vejret, helt stille og klart. Aftenen sluttede med et storslået lysshow på rådhusets facade. Det blev en rigtig fin dag i Chateâu-Thierry på trods af larmen fra tivoliet oppe på kajen. Sidste nat sov vi fra larmen, så mon ikke vi også kan det i nat? Vi har planer om at sejle videre i morgen, selv om festlighederne fortsætter. En hilsen fra La Fontaines 350 års fødselsdagsfest.

skrevet af Martin Leo Hansen 

La Ferté-sous-Jouarre - Château-Thierry (fredag) d. 22. juni 2018
Hollænderen, som vi lå uden på, ville tidligt afsted. De fulgtes med en anden hollænder, som ville sejle kl. 7:40, så de kunne være ved næste sluse kl. 8:00. Så vi var tidligt oppe og fulgtes med dem det første stykke af turen; de skulle også til Château-Thierry, som også var vores plan. Da vi kom til første sluse, fik vi 2 røde lys (slusen ude af drift). Det varede dog kun et kvarter, så var VNF der. Det var en træstamme, der blokerede, så sluseporten ikke kunne åbne. I de første 2 sluser kunne vi være sammen med hollænderne, men så ændrede de på fortøjningsmulighederne i sluserne, så der kun kunne ligge 2 både, så i de sidste sluser var vi alene. Vi kom til Château-Thierry allerede ved 2 tiden og fortøjede ved den kommunale ponton efter godt 22 sm. og 4 sluser. Det er et rigtig fint sted at ligge, hvis ikke der var tivoli i byen. Oppe på kajen lige oven for os var rejst et kæmpe tivoli, og der var gang i karuseller, luftgynger og alle mulige vilde ting, så der var en hvinen og skrigen og meget høj musik fra flere forlystelser. Det bliver spændende, om vi kan sove i den larm. Noget af en omvæltning fra La Ferté-sous-Jouarre, hvor man næsten ligger inde i en skov med fuglefløjt og ellers helt stille. Det har været hundekoldt i dag, men sol fra en næsten skyfri himmel det meste af dagen. Vi stod op til 8 grader, så en kold start. Vi kom ikke over de 20 grader, og vinden var jævn til frisk fra nord. Det gav et meget klart vejr og et fint vejr til slusning. Alt vel ombord. En kold hilsen fra flodsejlerne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lagny-sur-Marne - La Ferté-sous-Jouarre (torsdag) d. 21. juni 2018
Det var et lidt andet vejr, vi stod op til, end det, vi havde i går, hvor solen bagte ned fra en skyfri himmel, og temp. nåede op omkring de 30 grader. Vi havde omkring de 10 grader, overskyet og lidt finregn om formiddagen. Det klarede dog hurtigt op og begyndte at blæse fra nord. Det mærker man ikke så meget til inde på kanalerne, men vinden var kold, og vi kom ikke over de 20 grader i dag. Vi var lidt spændte på dagens sejlads. Vi skulle igennem en forholdsvis smal kanal på ca. 11 km., hvor det kunne være vanskeligt at møde en flodpram. I går mødte vi mange flodpramme på vor tur, men i dag mødte vi ingen, meget heldigt. Der er ikke så mange gode liggepladser på La Marne floden. Man kan ikke gå ind til flodbredden og fortøje, som man kan i nogle kanaler, så det endte med at vi valgte at stoppe i La Ferté-sous-Jouarre, hvor vi også lå på vej ind til Paris, et rigtig dejligt sted. Det var der også andre, der havde valgt, så alt var optaget. Men der var en flink hollænder, der inviterede os til at lægge os uden på ham. Det er normalt ikke noget, man gør her syd på, men tusind tak til ham! Det blev til godt 30 sm. og 5 sluser. Der er ca. 6 sm. mellem sluserne på La Marne, så det er til at overkomme. En kølig hilsen fra Frankrig.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Paris l´Arsenal - Lagny-sur-Marne (onsdag) d. 20. juni 2018
Vi er nu nået tilbage til Lagny-sur-Marne. Havde regnet med at nå lidt længere, men tiden gik. Vi stod op til en helt utrolig flot morgen med sol fra en skyfri himmel og varmt. Den fineste morgen og dag vi har haft, mens vi har været i Paris. Og det blev en meget varm dag, lidt for varm til slusninger. Der var meget varmt nede i slusen, når solen bager ned i den, og der er vindstille. Vi havde en del ventetid ved sluserne. Der var livlig trafik med flodpramme; de bliver sluset før os, hvis vi ikke kan være der samtidig, og det kunne vi ikke i dag. Vi skulle også have fyldt tanken op med diesel. Det lyder helt utroligt, men der er kun den ene tankstation på turen fra Paris til Nancy, så det er med at få fyldt op. Tanken havde middagslukket, da vi kom til den, så der gik også godt en halv time med at vente. Vi nåede kun 17½ sm. i dag og 5 sluser. Håber, det går lidt lettere i morgen. Sikke en flot aften vi havde i Lagny-sur-Marne, helt stille og lunt. Alt vel ombord. En hilsen fra flodsejlerene.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Paris l´Arsenal (tirsdag) d. 19. juni 2018
Så fik vi sagt farvel til Paris og er klar til at fortsætte vor tur i morgen. Vi stod op til det sædvanlige vejr: overskyet og køligt, men det ændrede sig i løbet af dagen, og vi fik en rigtig flot eftermiddag og aften. Der blev provianteret lidt ekstra, og havnens gode vaskemaskiner blev benyttet til det sidste snavsede tøj, inden vi tog metroen ud til La Défense. Vi ville godt ud og se lidt nærmere på den nye triumfbue og den nye bydel, der er bygget der. Det er lidt specielle bygninger. På turen tilbage stod vi af på Place de la Concorde og var henne for at se Madeleine kirken, hvor vi var så heldige, at der var en koncert med et symfoniorkester. Det var lidt af en oplevelse. Vi gik tilbage til båden, forbi Operaen og gennem Les Halles, der er jævnet med jorden, siden jeg var her sidst, og bygget op igen. Om aftenen var vi ovre i nærheden af Latinerkvarteret og spise. Denne gang på en rigtig fransk restaurant, som jeg ofte spiste på, da jeg var i Paris for 25-30 år siden; den skulle skipperinden også prøve. Den lignede sig selv, og vi fik noget dejlig mad. Det var så farvel til Paris for denne gang. Det blev til godt 25.000 skridt i dag. Alt vel ombord. En hilsen fra en træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Paris l´Arsenal (mandag) d. 18. juni 2018
Vi stod op til en overskyet morgen, og det holdt da heller ikke tørvejr hele formiddagen. Vi fik lidt finregn, men selv om det var finregn, fugtede det rigtig meget. Vi er ved at gøre klar til at sejle videre på onsdag morgen. Motoren fik et eftersyn, og søvandsfilteret blev renset; det bliver hurtigt sat til med al den begroning, der er i kanalerne. Vi fik byttet gasflasker, selv om det var dyrt her i marinaen - men hvornår finder vi igen et sted, hvor de kan byttes? Der blev også provianteret vand, vin og øl; de tunge ting, vi helst ikke skal bære alt for langt. En del af eftermiddagen gik med at hente en ny PC, som Jakob havde sendt til os, oppe på havnekontoret. Det er en hel rejse for at komme derop. Skipper skulle så lige finde ud af, hvordan man bruger den, få sat mail kontoen op og mange andre ting, men nu er vi kørende. Det er unægteligt noget lettere at opdatere hjemmesiden fra en PC end fra en IPad. En hilsen fra en ny PC.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Paris l´Arsenal (søndag) d. 17. juni 2018
Dagen startede overskyet og kølig, som så mange dage har gjort, mens vi har været i Paris. Det er ikke lige sådan, jeg husker Paris. Det klarede lidt op i løbet af dagen og holdt tørt. Vi var på Richard Lenoir-markedet om formiddagen; et stort marked, der afholdes hver torsdag og søndag på Boulevard Richard Lenoir lige på den anden side af Bastillepladsen. Det var et meget stort marked, hvor man kunne købe næsten alt, dog mest fødevarer. Et rigtig flot marked. Senere på dagen var vi en tur i Latinerkvarteret, sikke et mylder af turister! Turistbusserne holdt i lange rækker og læssede folk af, der skulle ind og spise i Latinerkvarteret. Det så meget anderledes ud, end da jeg var her for 25-30 år siden. Der er et mylder af souvenirbutikker og restauranter, der tilbyder menuer til mellem 10 og 20 €. Sådan husker jeg ikke Latinerkvarteret. Vi ville have været på en af de restauranter, som jeg huskede fra den gang, men den havde desværre lukket om søndagen. Vi fik lidt at spise, men ikke lige det, vi havde regnet med. Alt vel ombord på Nausikaa. En hilsen fra Inge Lise og Martin

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Paris l´Arsenal (lørdag) d. 16. juni 2018
Vi stod op til en overskyet morgen, lige et vejr til at besøge Louvre i. Det klarede dog hurtigt op, og vi fik en rigtig flot dag med sol og letskyet vejr, men vi endte altså på Louvre. Det er efter sigende verdens største museum, og det er kæmpestort og flot. Det er indrettet i det gamle kongepalads, der blev overflødigt efter revolutionen i 1789. Vi tilbragte det meste af dagen på museet og så kun en brøkdel af det. Vi gik først og fremmest efter malerierne, men samlingen af skulpturer er enorm. Vi så selvfølgelig Mona Lisa og Venus fra Milos. Vi har besøgt stedet, hvor hun blev fundet på Milos og så en kopi på det lille museum på Milos. Nu så vi så originalen. Efter besøget på museet gik vi en tur rundt om glaspyamiden, der danner tag over indgangen til Louvre museet, var en tur gennem den lille triumfbue og videre ud til Tuileries haven, inden turen gik tilbage til båden, en stor oplevelse rigere. En hilsen fra Besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Paris l`Arsenal (fredag) d. 15. juni 2018
Det har været en afslappende dag i dag. Vi trængte til en lille pause, hvad angår oplevelser, så det blev kun til en slentretur langs La Seinen det var nu også udmærket. Det hører sig til, når man er i Paris. Folk hyggede sig i det fine vejr (solskin) vi endelig har fået, der blev bl.a. danset tango på den anden side, og turbådene sejlede forbi i en lang række. Der blev dog også tid til lidt andetn skipperinden fik vasket. Der fine vaskemaskiner her på marinaen, så det er med at udnytte muligheden for at komme i bund med vasketøjet. Alt vel ombord. En afslappet hilsen fra Paris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Paris l´Arsenal (torsdag) d. 14. juni 2018
Vi havde planer om at tage en slapper i dag, men sådan skulle det ikke gå. Formiddagen gik stille og roligt med daglige gøremål inkl. proviantering. Om eftermiddagen ville vi se lidt på området omkring Bastillepladsen. Vi gik hen til Place des Vosges, en af de ældste pladser i Paris og en af de smukkeste. Det er her Victor Hugo har boet. Derefter gik vi lidt rundt og havnede på en kirkegård. Pete Lachaise er en af de største kirkegårde i Paris. Den blev anlagt i 1804 langt uden for Paris. Ingen ville begraves så langt uden for byen, så man flyttede de jordiske rester af forfatteren Molière og fabelmesteren La Fontaine derud, og så ville alle pludselig begraves der. Nu er det VIP’ernes foretrukne kirkegård. Her ligger f.eks. Edith Piaf, Jim Morrison fra The Doors, Oscar Wilde og Gioacchino Rossini begravet. Kirkegården dækker et areal på 43 hektar og har 70.000 gravsteder. Den gamle del, udvidet 2 gange, er meget trist og forfalden. Ukrudtet står højt, og mange gravsteder er ved at falde sammen. Den nyere del er mere normal. Det var ikke lige planen, at vi skulle trave så meget i dag, men sådan kan det gå. En hilsen fra Inge Lise og Martin i Paris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Paris l´Arsenal (onsdag) d. 13. juni 2018
Endelig en dag uden regn, men overskyet og koldt. Vi måtte have ekstra tøj på, og alligevel frøs vi. Vi ville en tur op ad Champs-Elysees, tog toget mod Concord pladsen, men 3 stationer før Concord pladsen, stoppede metroen og meddelte, at der var sket en ulykke. Ingen tid på hvornår toget igen kørte, så folk begyndte at forlade toget. Vi fulgte efter. Det bevirkede, at vi fik meget længere at gå. Vi så Concorde pladsen med obelisken med den forgyldte spids og de flotte fontæner. Videre op ad Champs-Elysees, op til Triumfbuen. Vi var en tur oppe på toppen af Triumfbuen (284 trin) for at se de 12 tilstødende avenuer, der ender i den enorme rundkørsel rundt om Triumfbuen. Sikke et trafikkaos, der var! Det var forholdsvis klart, så vi kunne nyde udsigten ud over byen. På turen tilbage til båden, som også blev tilbagelagt til fods, var vi en tur forbi Notre-Dame katedralen og accepterede køen. Det gik nu ret hurtigt med at komme ind. Det er en meget stor og imponerende kirke med mange fine detaljer. Det blev til over 20.000 skridt i dag. Vi har problemer med vor PC, så vi har ikke mulighed for at lægge billeder ind. De kommer på et senere tidspunkt. Alt vel ombord. En hilsen fra en besætning med trætte ben.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Paris l´Arsenal (tirsdag) d. 12. juni 2018
Det har regnet kraftigt hele natten, men aftog her til morgen, og ved 9 tiden havde vi kun finregn og besluttede at tage afsted. Vi ville på museum og ville besøge Musee d’Orsay (Louvre har lukket om tirsdagen). Vi var ikke de eneste, der havde fået den ide at gå på museum i det vejr. Der var en kø, der var 4-5 gange så lang som køen i går ved Notre-Dame. Det se ud til, at vi må accepterer de lange køer, hvis vi vil ind og se noget i Paris. Heldigvis var det holdt op med at regne, men det var køligt. Nu er der nok nogle, der siger: Hvorfor bestilte i ikke billet på internettet? Det havde vi også talt om, men fik det ikke gjort. Det havde nu ikke betydet det store, for køen for dem, der havde reserveret billet, var næsten ligeså lang. Det tog ca. 1 time at komme ind. Musee d’Orsay er indrettet i en nedlagt banegård. Det er et meget stort museum og virkelig flot indrettet. Det udstiller skulpturer, en samling art nouveau møbler og rigtig mange værker inden for impressionismen og neo-impressionismen. Der var værker af Monet, Gauguin, Bonnard, Van Gogh og mange flere, og der var mange værker af de forskellige. F.eks var der 40-50 malerier af Monet og 10-15 af Van Gogh; det var en imponerende samling, de havde. Der var også en spændende samling fra De Baltiske lande, meget interessant. Det meste af dagen tilbragte vi på museet, men fik slet ikke set det hele. Nu vi var på disse kanter, gik vi ud til Hotel des Invalides, et gigantisk bygningskompleks bygget af Ludvig 14. til de krigsinvalider, der vendte hjem fra krigene rundt om i verden. Det er stadig i brug. I forbindelse med hospitalet er der en domkirke. En rigtig flot kirke med en forgyldt kuppel. Her ligger Napoleon begravet. Det var en træt besætning, der vendte tilbage til båden sidst på dagen. En hilsen fra turisterne i Paris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Paris l´Arsenal (mandag) d. 11. juni 2018
Det har regnet det meste af natten, men stilnede af først på formiddagen. Desværre lovede de allerede regn og torden fra omkring kl. 14, så vi ville ikke for langt væk. Vi besluttede at gå hen til Ile de la Cite og besøge Notre-Dame katedralen, det mest besøgte monument i Paris (13 millioner besøgende om året). Da vi kom derhen, var der en meget lang kø. Normalt har vi ikke noget imod at stå lidt i kø, men den var lige lang nok, så vi fortsatte ned til blomstermarkedet. Der var ikke meget at se; de fleste forretninger var lukket sådan en mandag formiddag. Ude på Ile de la Cite ligger Palais de Justice. Det så imopnerende ud, og inde mellem de kolossale bygninger lå La Sainte-Chapelle. Hvordan kom man derind? Man skulle igennem en security kontrol sammen med advokater og andre, der arbejdede i Palais de Justice, lidt specielt. Sikke et kapel! Det var oprindelig slotskirke, da kongeslottet lå herude på øen midt i La Seine. Det var virkelig flot, i 2 etager. Den nederste var beregnet til de ansatte ved slottet og den øverste til kongen og hans nærmeste. Den var et besøg værd. Det viste sig, at man kan gå rundt i Palais de Justice og se retssalene m.m., men det var lidt svært at finde rundt. Nabo til Palais de Justice ligger La Conciergerie, det gamle kongeslot, der blev lavet om til fængsel i 1400- tallet, da man byggede et nyt Royal Palais. Det var et rigtig fint lille museum, der beskrev revolutionen, og det var her Marie-Antoinette tilbragte sin sidste tid, inden hun blev halshugget. Da vi kom ud fra La Conciergerie, var himlen meget mørk og truende. Vi nåede tilbage til båden, inden det for alvor brød løs - da var kl. kun ca. 13. Det har regnet med varierende styrke hele eftermiddagen og aftenen, accompagneret af lyn og torden. Om aftenen havde vi inviteret Jens fra m/s KATIMAJE til middag og havde en hyggelig aften nede om læ til regnens trommen på ruffet. Alt vel ombord. En meget våd hilsen fra Paris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Paris l´Arsenal (søndag) d. 10. juni 2018
Vi havde besluttet at holde fri fra de store oplevelser i dag; vi skulle lige have tid til at fordøje alle indtrykkene fra de sidste dage. Men helt fri holdt vi nu ikke. Der er et meget stort loppemarked i nærheden af metrostationen Port de Vanves, og det var stort. Det strakte sig over et par gader. Vi fandt ikke noget, vi ikke kunne undvære, men det var rigtig sjovt at se. Det var mange spændende ting, og var man samler af en eller anden art, var der sikkert noget at finde her. Vi har haft et nogenlunde vejr de sidste dage. Vi slap dog ikke for en enkelt let byge i går aftes, og her til aften måtte vi rykke ned i kahytten med vor aftensmad. Det kom lige en kraftig tordenbyge forbi. Vi mangler ikke vand. En Søndagshilsen fra Paris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Paris l´Arsenal (lørdag) d. 9. juni 2018
Formiddagen gik med forskellige daglidags ting, som er nødvendige. Det er f.eks. oprydning, rengøring og indkøb. Vi fandt et godt supermarked i nærheden af, hvor vi ligger. Om eftermiddagen gik vi en tur over på den anden side af La Seine over til Pantheon, et nationalt mindesmærke for nationens kendte mænd. Her ligger bl.a. Victor Hugo, Alexandre Dumas og Voltaire begravet sammen med frihedskæmpere og folk, der hjalp jøderne under 2. Verdenskrig. Det er et imponerende bygningsværk rent arkitektonisk, når man tænker på, at det er fra 1790. Fra Pantheon gik vi forbi Sorbonne universitetet og hen til Jardin du Luxembourg, en stor park, der er anlagt omkring Palace Luxembourg, hvor offentligheden har adgang, et åndehul for pariserne. Midt i parken er en lille sø, hvor børn kan leje små sejlbåde, som de skubber rundt med, hvis der ikke er vind. Der er også en udendørsscene, hvor der ofte er optræden. Vi var så heldige at overvære en koncert med mandskor, det ene var på mere end 40 mand. Det lød rigtig godt, en stor oplevelse og en fin eftermiddag i Paris. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Paris l´Arsenal (fredag) d. 8. juni 2018
Vi har været en tur på Montmartre, et af de højeste steder i Paris. Vi startede med en tur i kirke. Den helt specielle Sacre - Cæur kirke ligger på toppen af Montmartre og kan ses fra hele byen. Vi var så heldige, at der var messe, så alle lys var tændt inkl. stearinlysene på alteret, og præstens prædiken, orgelmusikken og sangen gav en helt speciel stemning i det flotte kirkerum. Det er en forholdsvis ny kirke (færdig i 1914) og virkelig flot udsmykket. Der er en fantastisk udsigt oppe fra kirken, men desværre var det meget diset, så det var begrænset, hvad vi kunne se. Fra kirken gik turen gennem de smalle gader til Place de Tertre med alle kunstmalerne, der står og maler, og portrættegnerne, der forsøger at overtale dig til at få tegnet et portræt. Der er også masser af små restauranter, så et godt stop for en lille frokost. Næste stop blev Place Pigalle, forbi alle sexbutikkerne og det kendte Moulin Rouge. Inden vi tog metroen tilbage til Place de Bastille, besøgte vi de 2 stormagasiner Printemps og Galeries Lafayette, sidstnævnte med den enorme mosaikkuppel med glasmalerier. Her skal man have den store tegnebog med, hvis man vil handle. Der skulle være en fantastisk udsigt oppe fra 9. etage på Galeries Lafayette, men også her generede det disede vejr. Det har været en rigtig fin dag med fint vejr bortset fra disen, men det følger mange gange med, når det er varmt. Fra marinaen, vi ligger i, er der ca. 200 meter til Bastillepladsen og metrostationen. En hilsen fra turisterne i Paris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port de Paris l´Arsenal (torsdag) d. 7. juni 2018
Så fik vi ’taget hul på’ Paris i et rigtig fint vejr. Sol fra en letskyet himmel og ikke for varmt - ca. 25 grader. Vi ville tage metroen ud til Eiffeltårnet, men der var strejke på den linje, vi skulle med, så vi besluttede at gå en tur i stedet. Vi gik over La Seine og ud langs Quai de Montebella og Quai des Grands med de såkaldte bouquinistes, hvis små grønne trækasser flankerer La Seine. Her solgte man før i tiden bøger. Der findes endnu enkelte bouquinister, der holder traditionen i hævd, men de fleste grønne kasser indeholder i dag souvenirer. Det endte med, at vi gik hele vejen ud til Eiffeltårnet. Sikke et roderi der er omkring tårnet. Det hele er afspærret med et midlertidigt hegn; de er ved at lave et permanent, og vi skulle igennem security kontrol for at komme ind under tårnet. De er nok bange for, at terrorister vil sprænge tårnet i luften. Vi var ikke de eneste, der ville se tårnet! På turen ud til tårnet gik vi forbi mange spændende bygninger, som vi vil besøge og se lidt nærmere på en anden dag. Vi tog metroen tilbage til Arsenal havnen. Sidst på dagen havde vi inviteret besætningen fra m/s KATIMAJE IV – Birgitte, Jytte og Jens, på en drink; vi fik udvekslet planer og oplevelser og havde et hyggeligt møde. Jens er på vej mod Middelhavet og retur til Bogense i løbet af sommeren og efteråret. Han sejler alene, men har i perioder gæster ombord. Hilsen fra en træt besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lagny-sur-Marne - Port de Paris l´Arsenal (onsdag) d. 6. juni 2018
Det regnvejr, som de ’snød’ os for i går aftes, fik vi i nat. Det har lynet, tordnet og regnet hele natten, og det var ikke stille sommerregn! Men det stilnede af i løbet af morgenen, og da vi var klar til afgang, var det tørvejr, og vi havde fint vejr på turen ind til Paris. Her til aften fik vi så igen en gang torden og regn. Vi kontaktede slusemesteren på sluse nr. 16, den, der var i stykker i går, for at høre, om den var repareret. Den fungerede nu, men der var 4 store flodpramme på vej gennem slusen, så vi skulle tage det lidt med ro. Lige før slusen er der en smal kanal, hvor vi helst ikke ville møde de store flodpramme, så vi trak den lidt. Vi undgik dog ikke at møde en enkelt, men det gik fint. Sluse 16 virkede, men det var med hiv og sving. Ingen lys, og alt foregik manuelt, men igennem kom vi. Vi skulle igennem 4 sluser og en enkelt tunnel, før vi var ude i La Seine og derefter en enkelt sluse for at komme ind i Arsenal havnen; den sluse havde de også besvær med. Den ene sluseport ville ikke åbne, men det fik de styr på, og vi kom ind i marinaen og fandt vor plads, en fin plads. Vi har bestilt plads i 2 uger, så vi har tid til at se lidt af Paris. Marinaen ligger lige neden for Place de la Bastille, som vi lige var oppe og runde, men vi skulle ikke for langt væk - det så truende ud. Og vi nåede da også kun lige tilbage til båden, før det brød løs. Alt vel ombord. En hilsen fra Paris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

La Ferté-sous-Jouarre - Lagny-sur-Marne (tirsdag) d. 5. juni 2018
Som I måske har bemærket af vor position, så nåede vi ikke til Paris i dag. Vi kom ellers tidligt fra La Ferté-sous-Jouarre og var godt på vej. Det har regnet det meste af natten, men stilnede af ud på morgenstunden og skulle så komme igen med fuld styrke sidst på eftermiddagen. Det ophold i regnen ville vi bruge til at nå Paris i, og det så ud til at skulle lykkes. Men da vi kom til Lagny-sur-Marne var der en flink mand på en motorbåd fra Bogense, Jens på m/s Katimaje IV, der råbte os an. Han kunne se, at vi havde kurs mod Paris. Han ville lige oplyse os om, at der var en sluse på vejen, der var lukket på grund af problemer, og han vidste ikke, hvornår den ville blive åbnet igen. Lagny-sur-Marne var det sidste sted, hvor vi kunne fortøje inden den defekte sluse. Vi fortøjede ved byens gæsteponton, en flot ponton med el og vand. Vi ringede til slusevagten på den defekte sluse og fik at vide, at de regnede med, at den ville være klar igen i morgen tidlig. Han anbefalede, at vi ringede i morgen kl. 08:00 for at høre status. Vi fik også kontaktet Fayolle Marina, der har til huse i Port Paris de l´Arsenal, hvor vi har bestilt plads. Det var ok, at vi ikke kom, men vi skulle kontakte dem, så snart vi vidste, hvornår vi ville ankomme. Lagny-sur-Marne er en rigtig fin by, så det er ikke et dårligt sted at skulle tilbringe en eftermiddag. Det kraftige regnvejr, de havde meldt sidst på dagen, kom ikke. Vi fik kun nogle få dråber; det skal de ikke høre noget for. Alt vel trods forsinkelser og regnvejr. En hilsen fra den lidt skuffede besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port à Binson - La Ferté-sous-Jouarre (mandag) d. 4. juni 2018
Vi var lidt spændte, da vi stod op i morges. De havde meldt udbredt regn hele dagen, men heldigvis tog de fejl, som de så ofte gør. Det var tørt, og vi havde en flot solopgang. Vi besluttede at fortsætte vor tur mod Paris. Marne floden er rigtig fin at sejle på, noget lignende Saône, men noget mindre, og så er der mange flere byer langs Marne. Næsten alle byer har lagt en pontonbro ud til gæstesejlerne. De er til fri afbenyttelse og ydermere er der gratis el og vand, en fin service. Det gik hurtigt mod Paris, vi har en svag medstrøm og må sejle 12 km/t. Der er heller ikke så mange sluser; vi passerede 7 sluser i dag og blev kun sænket 14 m. Vi besluttede at gøre stop i La Ferté-sous-Jouarre, der også havde en fin pontonbro til gæsterne. Det blev en tur på godt 40 sm. Vejret holdt tørt på nær ca. 10 min. i formiddags, hvor vi havde lidt finregn og lidt smådryp her til aften. Hvis alt går vel, anløber vi Paris i morgen sidst på eftermiddagen. En hilsen fra flodbåden Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Châlons-en-Champagne - Port à Binson (søndag) d. 3. juni 2018
Det blev en rigtig fin dag på de franske kanaler i et flot vejr. Temperaturen i kahytten nåede op over de 30 grader. Vi kom fint ud af marinaen i Châlons-en-Champagne. Stedet var helt begroet af vandplanter, der var vokset helt op i overfladen, men det gik uden problemer. Vi tog de sidste 7 sluser på Canal latéral à la Marne og kom ud i Marne floden. Det er første gang, vi ser vinmarker på skråningerne ned mod kanalen og Marne floden; de er der til gengæld, så langt øjet rækker. Vi er kommet til Champagne distriktet og havde talt om at lægge til for at besøge et par vinhuse, men blev enige om at vente, til vi kommer tilbage. Vi skal tilbage ad Marne og Canal latéral à la Marne, når vi skal til Mosel. Det er vi slet ikke kede af, for det var en fin kanal at sejle på. Vi fortsatte gennem 2 sluser på Marne, inden vi fandt et rigtig fint sted for natten, nemlig Port à Binson. Byen er ikke noget at skrive om, men pontonbroen, hvor vi ligger, ligger i forbindelse med et stort og flot rekreativt område. Det blev til i alt 9 sluser og godt 28 sm. Vi er lidt spændte på vejret i morgen. De melder udbredt regn, og hvis det holder stik, bliver vi liggende. Alt vel ombord. En varm hilsen fra Marne floden.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Couvrot - Châlons-en-Champagne (lørdag) d. 2. juni 2018
Det er en fornøjelse at sluse på Canal latéral à la Marne; sluserne er meget nyere, og de virker. De har samme størrelse som i Canal entre Champagne et Bourgogne, men man bliver kun sluset ca. 2 m. ad gangen, og så kan man fendre af. Det har været nogle lange dage, de sidste 3 dage, med mange sluser, så vi havde besluttet at stoppe tidligt i dag. Vi valgte at gå ind i Châlons-en-Champagne efter kun 6 sluser og ca. 12 sm. Det er et rigtigt fint sted med fortøjning ved fingerpontoner og alle faciliteter. Vi trængte til lidt friske grøntsager, brød m.m., og det var der muligheder for at få her. Châlons-en-Champagne er en forholdsvis stor by med en fin bymidte og masser af liv i gaderne. Mange fine gamle bindingsværkshuse og en kæmpe katedral. Der er 3 floder der løber gennem byen: Marne, Mau og Nau, det er lidt specielt. Byen er værd at besøge, så godt, vi valgte et stop her. Det har været et rigtigt fint vejr i dag med sol og helt uden regn, selvom det startede med tykt, gråt skydække fra morgenstunden. I morgen sejler vi videre mod Paris. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Saint-Dizier - Couvrot (fredag) d. 1. juni 2018
Vi var lidt i tvivl i morges, om vi skulle blive i Saint-Dizier; det så lidt gråt ud i vejret og ikke for stabilt, men vi valgte at fortsætte vor tur mod Paris. Vi havde lidt finregn i begyndelsen, men det klarede op, og vi fik en fin formiddag og eftermiddag indtil ved to tiden. Så begyndte det at trække sammen, og det endte i et regulært skybrud - vi blev våde/gennemblødte! Vi havde sat Vitry-le-Francois som dagens mål. Det er enden på Canal entre Champange et Bourgogne. En tur på ca. 15-16 sm. og 14 sluser. Det skulle være til at overkomme og det var det også. Det gik rigtig hurtigt, vi mødte et par både, og det bevirkede, at sluserne var fyldte, når vi kom til dem og kunne sejle direkte ind i dem, og de fungerede alle. Vi havde stadig et problem med overfyldte sluser. Vandet stod helt op til kanten så det var meget svært, næsten umuligt at fendre af, men det gik uden skrammer. Da vi, i den sidste sluse, havde fået afleveret fjernbetjeningen til sluserne i Canal entre Champange et Bourgogne, ville vi finde et sted at fortøje i Vitry-le-Francois, der så ud til at være en halvstor by; men der var ingen steder, hvor vi kunne gå ind. Vi besluttede så at fortsætte et stykke ind ad Canal latéral à la Marne, hvor der så ud til at være steder, hvor vi kunne fortøje. Nu var det så, at himlen åbnede sig, så vi næsten ikke kunne se kanalbredderne. Vi lå og sejlede lidt rundt foran den første sluse. Det var et andet system, og vi vidste ikke, hvordan sluserne var, så vi ville vente, til det var drevet over. Da det lysnede lidt, sejlede vi ind i slusen, men det var ikke slut med regnen, som kom igen med fuld styrke, og vi blev gennemblødte. Vi fandt et sted at fortøje lige før sluse nr. 3 i Couvrot og kom ned og fik noget tørt tøj på. Selv undertøjet var gennemblødt, og vi havde regntøj på! Det blev så til 16 sluser i dag og ca. 20 sm. Sluserne på Canal latéral à la Marne ligner de sluser, vi har sluset i den sidste uge bortset fra, at vi ikke har en fjernbetjening. Der hænger en stang ude midt i kanalen, som skal drejes for at åbne slusen. Alt vel ombord trods regnen. En meget våd hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Donjeux - Saint-Dizier (torsdag) d. 31. maj 2018
Vi har haft en rigtig fin dag på Canal entre Champange et Bourgogne, både vejrmæssigt, og hvad angår sluserne. Man skulle tro med det fine navn, kanalen har, at vi sejlede igennem det ene område efter det andet med store vinmarker. Men vi har ikke set en eneste vinmark, efter vi er kommet ind på denne kanal. Vi sejler nede i dalene, hvor der udelukkende er landbrugsjord og mange forskellige træer. Et meget varierende og flot landskab. Da vi kom til dagens anden sluse, dukkede VNF op. De skulle lige se, hvem det var, der var begyndt at sluse og finde ud af, hvor langt vi ville i dag, så de kunne have bemanding på de steder, det var nødvendigt. I højsæsonen er der nok bemanding på hele dagen, men nu kommer de kun, når det er nødvendigt. Han fortalte, at vi ville møde 3 store erhvervsfartøjer på vor tur. Det gjorde vi også (vi mødte 4). Selv om vi syntes, at de ikke kunne være så store, (de skal jo kunne komme ind i sluserne, hvor vi synes, vi fylder godt), så fyldte de rigtig meget. De var fuldt lastet og sejlede ude midt i kanalen og kunne åbenbart ikke vige en tomme. Vi måtte helt ind til kanten, hvor vi stod på grund, indtil de var passeret. Der var ikke ½ meter mellem dem og os, men det gik fint, og vi kom fri af mudderet igen. Vi var gennem 17 sluser i dag, og kun 1 af dem drillede. Den ville ikke give os grønt lys. Portene stod åbne, så vi sejlede ind, og så gik alarmen. Vi fortøjede i slusen og ventede på, at VNF skulle dukke op. Det viste sig, at en gren havde sat sig fast i den ene sluseport, så den ikke kunne åbne helt. Vi havde sat Saint-Dizier som dagens mål og nåede det uden problemer. Det regnede kraftigt sidste nat, men har været et flot vejr hele dagen. Her til aften ser det meget mørkt ud, og det er allerede begyndt at regne. Bare det kun regner om natten, skal vi ikke klage. Distancen i dag blev på 22 sm. Vi havde for øvrigt slusejubilæum i går, hvor vi rundede sluse nr. 100. Efter dagens sluser er vi oppe på 121 sluser. Alt vel ombord. En solskinshilsen fra det franske.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chaumont - Donjeux (onsdag) d. 30. maj 2018
Det blev en rigtig fin dag på Canal entre Champagne et Bourgogne i et flot vejr. Vi har ingen problemer med vanddybden, vi sejler på mellem 2,2 og 2,4 m. Der er mere end nok vand i kanalen på grund af al den regn. Vandet står ind over sluseportene, og sluserne er fyldt til kanten. Det gør det lidt svært at fendre af, for ikke at sige umuligt, men det går. Vi havde sat dagens mål til Joinville, et lidt ambitiøst mål, når vi regner lidt på det. Der er ca. 48 km. og med 8 km/t, som er max fart på kanalen, vil det tage 6 timer. Der er 20 sluser, og de var alle tomme, når vi kom til dem, så de skulle først fyldes. Det tager ca. 7 min. at fylde slusen, 2-3 min. at komme ind og fortøje og ca. 7 min at tømme slusen. Så det er 16-17 min. pr. sluse, det giver ca. 5½ time. Altså min. 11½ time, og så skal det forløbe uden problemer. Så det er ikke muligt inden for slusernes åbningstid, der er fra 9 til 18. Vi nåede selvfølgelig ikke vort mål, havde ellers fået forlænget åbningstiden, men det var ikke nok. Det forløb nemlig ikke helt uden problemer. I 2 af sluserne blev vi fanget, sluseportene ville ikke åbne, da vi skulle ud af slusen. Det kan skyldes de store mængder vand, der væltede ind over sluseporten, og som ikke kunne nå at løbe ud hurtigt nok i den anden ende. Vi måtte have fat i VNF begge gange, og selv om de er hurtige til at komme, går der hurtigt ½ time. Vi stoppede i Donjeux ved en fin rasteplads efter 16 sluser og 38 km. I morgen må vi sætte et mere realistisk mål og tage højde for, at sluserne er tomme, når vi kommer til dem. Alt vel ombord. En hilsen fra slusefolket.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chaumont (tirsdag) d. 29. maj 2018
Vi stod op til en meget våd morgen. Regnen trommede livligt på ruffet; det var ikke vejr til at gå nogle steder uden at blive gennemblødt, så det blev en formiddag på ’kontoret’. Der var flere ting, vi skulle have styr på, og hjemmesiden skulle opdateres med havneinformationer m.m. Det klarede op ved middagstid, og vi havde planer om at cykle en tur ud til sluse nr. 28 for at se, hvor langt de var kommet med reparationen. Det nåede vi ikke, pludselig bankede det på båden. Det var en mand fra VNF, der kunne meddele, at de ville være færdige med reparationen i løbet af i dag, og vi var velkomne til at bruge slusen fra i morgen kl. 9. Hvis vi ville starte i morgen, ville han sørge for bemanding af de broer, der endnu ikke var blevet automatiseret, og som vi skulle igennem i løbet af dagen. Det sagde vi ja til, så nu fik vi pludselig travlt. Vi havde nemlig planer om at få provianteret til den kommende tid. Der ligger et meget stort supermarked forholdsvis tæt på, hvor vi ligger, så af sted til det. Det er en flot service, de yder fra VNF. Ikke nok med, at de informerer, når der er problemer, men de kommer også, når de har løst problemerne. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chaumont (mandag) d. 28. maj 2018
Vi stod op til en fin morgen i Chaumont. Det var tørvejr og sol, men de lovede regn i løbet af eftermiddagen, så vi besluttede at trave en tur op til Chaumont fra morgenstunden. Hvorfor har de lagt byerne på en klippetop? Det var lidt af en klatretur for at komme op til byen. Der var 10 % stigning på vejen, så vi kom til at svede. Mange steder i Frankrig holder butikkerne lukket mandag formiddag, og det var også tilfældet i Chaumont, så der var meget stille. Vi var inde og se deres kirke; den var imponerende, meget stor i forhold til byens størrelse og flot udsmykket. Om eftermiddagen travede vi ud til et nærliggende supermarked for at få lidt friske forsyninger, og på vej tilbage kom regnen. Efter 17.000 skridt og regnvejr var det tid til en ’morfar’. Midt under hvilet bankede det på båden. Det var havnefogeden, der bad mig følge med op på havnekontoret. Han kan ikke et ord engelsk. Det kan damen på kontoret, og han følte, at det var vigtigt, at jeg fik den rigtige information. Det var VNF (firmaet, der administrerer kanalerne) der havde ringet og meddelt, at sluse nr. 28 var ude af drift, og den ville først være klar igen på torsdag. Det er, hvad der kan ske. Vi ligger mellem sluse nr. 24 og 25, så der er ikke langt hen til sluse nr. 28. Heldigvis ligger vi rigtig fint med alle faciliteter (el, vand, toilet og bad), men kan altså ikke komme videre før tidligst torsdag. Hvad vejret angår, så er det dejligt varmt, men vådt. Vi fik atter en ordentlig tordenbyge her til aften. En hilsen fra det våde Frankrig.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Langres - Chaumont (Port de la Maladiere) (søndag) d. 27. maj 2018
Det har regnet det meste af natten, og det regnede, da vi skulle til at sejle. På den ene måde var det udmærket med lidt vand i kanalerne. Vandet var steget lidt i nattens løb, og vi kom ud fra kajen uden problemer. På den anden side var det lidt surt at skulle sejle i regnvejr, men vi havde meddelt VNF, at vi ville sejle kl. 9:00 og ønskede at komme til Chaumont. Vi havde læst, at hvis vi ikke mødte op til den aftalte tid, kunne der gå et døgn, inden man kunne komme videre. Vi skal igennem en del sluser, der ikke er automatiseret. De bliver betjent af personale fra VNF, og dem skal man reservere senest kl. 15 dagen før. Vi kom af sted kl. 9 og allerede ved den 3. sluse mødte vi manden fra VNF, der skulle hjælpe os videre. Det var nu først fra sluse nr. 12 (vi startede med nr. 3), at vi fik brug for ham. Sluse nr. 12 til sluse nr. 16 er automatiseret, men ikke koblet på fjernbetjeningen, så der betjener VNF manden sluserne. Sluse nr. 17 til sluse nr. 22 er endnu ikke automatiseret, og der skulle VNF manden betjene dem med håndkraft; det tog lidt ekstra tid. Han skulle rundt og lukke sluseporte, åbne gaten, lukke gaten, når vi var kommet ind osv. Fra sluse nr. 23 var de igen automatiske, og vi kunne klare det selv. Det tog hele dagen at komme de godt 20 sm., og det var lige før, vi var i tidsnød ved sidste sluse. Man kan sluse fra kl. 09:00 til kl. 18:00 - vi sejlede ind i den sidste sluse kl. 18:00. Vi havde været igennem 22 sluser og er blevet sænket 79 m. Vi kom til Chaumont som planlagt og fortøjede ved Port de la Maladiere, en rigtig fin lille marina med alle faciliteter (el, vand, bad og vaskemaskiner) og vand nok ved kajen. Det regnede, da vi startede fra Langres, klarede op i løbet af formiddagen, men begyndte igen at regne og tordne om aftenen. I morgen skal vi ind og se, hvad byen byder på. En hilsen fra slusefolket på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Langres (lørdag) d. 26. maj 2018
Vi tog en overliggerdag i Langres, efter brochurerne skulle det være en af de smukkeste byer i Frankrig. Vi måtte op og se, om det var rigtigt. Langres ligger højt oppe på en klippetop ca. 3 km. fra, hvor vi ligger, så det var lidt af en travetur, og det gik opad. Byen er omgivet af en høj mur, der er næsten 100 % intakt og med 5 porte ind til byen. Vi startede med at gå rundt på den flotte bymur. Var rundt i byen, og den er nydelig. Vi har set mange byer, der nemt kan måle sig med denne, men den er absolut et besøg værd. Da vi var oppe i byen, begyndte det at tordne, og en kraftig byge trak nord om os, og vi slap, men på vej tilbage til båden kom der endnu en let byge. Det er varmt, men noget ustabilt, og bygevejret skulle fortsætte de kommende dage. Vi er lidt spændte på, hvordan vi kommer herfra i morgen tidlig. Vi gravede os gennem mudderet, da vi skulle ind til kajen, og vandet er faldet ca. 20 cm., så vi står godt nu. Håber, at vi klarer den. Vi planlægger at sejle til Chaumont i morgen, hvis vi altså kommer fri. En hilsen fra fastliggerne i Langres.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Dommarien - Langres (fredag) d. 25. maj 2018
Det blev en rigtig fin og oplevelsesrig dag. Vejret har været rigtig flot i dag med sol fra en letskyet himmel, omkring de 25 grader og tørt. Vi sejlede fra Dommarien ved 9 tiden, hvor sluserne åbner for lystbåde. Erhvervstrafikken har et par timer (fra kl. 7), hvor lystbådene ikke generer dem. Der er nu ikke megen trafik på kanalen lige for tiden. Vi har mødt en eneste båd i dag og været alene i alle sluser. Det gik godt i de første 2 sluser, men ved den tredje sluse fik vi 2 røde lys. Det betyder, at slusen ikke virker. Mærkeligt nok var det sluse nr. 13! Vi ringede til VNF’s kontrolcenter. Det er dem, der administrerer kanalerne i Frankrig, og vi meddelte, at der var problemer med sluse nr. 13. De lovede at sende en servicemedarbejder, og han var der efter godt et kvarter. Fik nulstillet det hele - det var en af sluseportene, der ikke registrerede, at den var lukket - og slusen virkede igen. De første 9 sluser var af den normale størrelse med et løft på 3 – 3,5 m, men de sidste 8, før vi nåede toppen, havde et løft på 5,13 m. pr. sluse, og det var lige i overkanten til, at skipper kunne kaste fortøjningerne op. Det klarede skipperinden ved at lave et pælestik på hver fortøjning og tage dem over skulderen og så kravle op ad den smalle, fedtede stige og gøre dem fast på pullerterne. Ikke nok med det. Så var det fjernbetjente system under omlægning i disse 8 sluser, så hun måtte gå over på den anden side af slusen og løfte i den blå stang, der satte sluseprocessen i gang, skynde sig til bage og kravle ned på båden. Hun insisterede på at gøre det; ville helst have skipper på båden. Det gik strygende, og vi nåede hurtigt op til toppen. Her skulle vi igennem en tunnel, der er gravet igennem af bjerget og ind under byen Balesmes-sur-Marne. Tunnellen er 4820 m lang. Det var lidt spændende, hvordan det ville være at sejle i en smal rende på ca. 5 m. i bredden så længe. Det gik helt uden problemer, men det er længe at skulle koncentrere sig. Der er hastighedsbegrænsning på 4 km/t, så det tog ca. 5 kvarter. Fra tunnellen, der ligger i 340 meters højde over havet, går det så nedad mod Paris. Vi havde lige 2 sluser, hvor vi fik prøvet, hvor meget lettere det er at sluse nedad, inden vi fortøjede ved rastepladsen i Langres. Det er første gang, vi har haft problemer med dybden. Der var ikke så megen vand langs kajen, men det lykkedes os at komme så langt ind, at vi kan gå i land. Vi har meddelt VNF, at vi bliver her til på søndag kl. 9, hvor vi har planer om at fortsætte turen nedad. Indtil nu har vi været igennem 66 sluser. Alt vel ombord. En hilsen fra slusefolket.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Cusey - Dommarien (torsdag) d. 24. maj 2018
Vi har slappet lidt af i dag. Vi stod op til en meget tåget og diset morgen, men det lettede hurtigt; resten af dagen fik vi et rigtig flot vejr med sol og varme. Vi fortsatte vor tur nord på gennem Frankrigs kanaler og kom til Dommarien, en kort tur på ca. 4 sm. og 7 sluser, der løftede os ca. 25 meter op. Vi ville godt have været lidt længere, og der er mange fine liggepladser på kanalen, men de er ikke afmærket på kortet. Det var denne her, så for en sikkerhedsskyld stoppede vi her. Her er meget stille og roligt, der sker ikke de store ting, og byen er meget død. Ingen forretninger eller restauranter, kun grå og kedelige bygninger. Vi benyttede lejligheden til at få ordnet forskellige ting ombord. I morgen fortsætter vi og forventer at nå toppen, sluse 1; vi ligger lige før sluse 15. Derefter går det igennem en 4820 m. lang tunnel, der fører os over på den anden side af bjergtoppen. Herfra går det så nedad mod Paris (ca. 100 sluser). Alt vel ombord. En afslappet hilsen fra Dommarien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Maxilly sur Saône - Cusey (onsdag) d. 23. maj 2018
Vi fik en ordentlig tordenbyge i går aftes med hagl, lyn og brag. Det fortsatte med at regne hele natten, og her til morgen regnede det kraftigt. Vi havde planlagt at sejle videre kl. 09:00, men det væltede ned, så vi trak den lidt. Vi 10 tiden klarede det lidt op, troede vi. Vi kastede los og satte kurs mod den første sluse, men det begyndte desværre at regne igen. Det blev en lidt våd formiddag, indtil det holdt op med at regne; vi fik en opklaring sidst på eftermiddagen. Det gik fint med sluserne. Skipperinden kravlede op ad stigen i slusen, tog i mod fortøjningerne, som skipper kastede op til hende, og når båden kom op i højden, steg skipperinden ombord igen, og vi var klar til at fortsætte. Det tog ca. 6 min., fra vi var fortøjet, til vi forlod slusen igen. Vi havde planlagt at nå en rasteplads lige efter sluse 23. Da vi startede med sluse 41, ville det sige 19 sluser. Det kneb imidlertid med at nå det inden kl. 18, hvor sluserne lukker, da vi var kommet lidt sendt af sted. Vi mødte flere folk fra VNF, der var på inspektion og fulgte os på vor tur. En af dem spurgte vi, om de lukkede præcis kl. 18, for vi ville gerne nå igennem sluse 23, og det kneb lidt med tiden. Det var ok. Han kontaktede kontrolcenteret og bad os give den lidt gas - der er ellers hastighedsbegrænsninger i kanalerne. Han fulgte os, indtil han havde set, at vi var kommet godt ud af sluse 23, da var klokken 18:25. Flinke folk. De har heller ikke så meget at se til lige for tiden. Vi har mødt en eneste båd i dag. Vi fortøjede ved rasteplads Cusey, et fint sted, men endnu ikke åbnet for sæsonen. Der var el, men ingen vand, og derfor var toiletterne lukket. Der lå 2 store engelske både ved kajen, da vi ankom, så vi var ikke helt alene. De 19 sluser, som vi var igennem, løftede os 60,17 m., altså godt 3 meter pr. sluse. Det var et pænt stykke, vi nåede i dag. Der er i alt 114 sluser på Canal entre Champagne et Bourgogne, så vi har et stykke vej endnu, før vi når Marne floden, der skal føre os til Paris. Vi havde en rigtig fin aften ved rastepladsen nær Cusey; der var helt stille og et fuglekvidder uden lige. Alt vel ombord. En hilsen fra en træt besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Auxonne - Maxilly sur Saône (tirsdag) d. 22. maj 2018
Vi startede dagen med at få provianteret til den næste uges tid. Det ser ud til, at der er langt til købmanden/supermarkederne på Canal entre Champagne et Bourgogne, så det var med at få fyldt godt op, og det fik vi. Vi nåede også en tur rundt i byen og havde planer om en lille forfriskning undervejs, men fandt ingen steder der indbød til det - der var lidt dødt i byen. Efter frokost fortsatte vi vor tur nord på. Det blev den sidste strækning på Saône floden, og den var lige så flot som tidligere. Lige efter den anden sluse og sidste på Saône, drejede vi ind på Canal entre Champagne et Bourgogne. Så blev hastigheden sat ned. På Saône var der fri hastighed eller nogle steder max 12 km/t. Det er ca. det, vi kan sejle, men på Canal entre Champagne et Bourgogne er hastigheden max 6 km/t. Det er ikke meget, og motoren går næsten kun i tomgang. Da vi kom til den første sluse, var der grønt lys, og vi sejlede direkte ind i slusen, fik fortøjet og satte sluseprocessen i gang ved at løfte i den blå stang og blev hævet, men så skete der ikke mere. Gaten åbnede sig ikke, så vi kunne komme ud. Vi ringede til slusevagten, og han sagde en hel masse på fransk med dialekt, kunne ikke et ord engelsk. Ud af automaten kom en fjernbetjening, men vi kunne stadig ikke få åbnet gaten, Vi forstod på ham, at han ville sende en mand, og han kom lidt efter. Det viste sig, at vi skulle registreres m.m. Da alt var på plads, åbnede gaten sig, det gjorde de fra deres overvågningscentral. Næste sluse klarede vi selv uden problemer og fortøjede for natten lige efter slusen. Det er meget små sluser på denne kanal, der kan max være 2 både i slusen ad gangen. Der er 43 sluser, inden vi når toppen og 71 fra toppen ned til Marne floden, så der bliver lidt at se til. En hilsen fra Maxilly-sur-Saône.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chalon sur Saône - Auxonne (Pontons Plaisance) (2. Pinsedag) d. 21. maj 2018
I dag viste Saône sig fra sin pæne side. De store vandmængder (ca. 2,5 meters højvande og kraftig strøm), der skyldes det kraftige regnvejr den seneste tid, havde passeret os. Vi sejlede ud på en spejlblank Saône med kun ca. ½ knob modstrøm og havde en rigtig flot tur. Det må ikke være sjovt at være fisk i Saône floden med alle de fiskehejrer og lystfiskere! Det er tilladt at campere langs floden, og der var ikke langt mellem teltene. Folk hyggede sig med at fiske eller sejle i de medbragte gummibåde, det så rigtig hyggeligt ud. Træerne, og de få skyer der var, spejlede sig i vandet, indtil vi kom og ødelagde det. Vi passerede en del fine gamle byer, som kunne være sjove at besøge. Men for det første kan vi ikke se det hele, så ville turen tage flere år, og for det andet havde vi læst af andres beretninger, at det var svært at finde et sted at lægge til, hvor der var vand nok, så vi havde på forhånd besluttet at sejle til Auxonne. Det er en tur på godt 42 sm., og som tog 9 timer. Vi var igennem 3 sluser, hvoraf den sidste var en af de gamle sluser, der er blevet automatiseret. Sluserne, indtil den sidste, har været store sluser på små 200 meter og bemandet. Fra nu af skal man selv betjene dem, og de er ca. 38 m. lange og 5 m. brede, så der er ikke plads til ret mange både ad gangen. Det bliver lidt anderledes. Det blev til endnu et gensyn med s/y Buena Vista og s/y Papillon V. De havde ligget her de sidste 3 dage og ventede på at sende et par med toget i morgen tidlig, inden de fortsætter deres tur. I morgen skal vi have provianteret til de næste dage, og måske sejler vi et stykke videre. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chalon-sur-Saône (Port de Plaisance) (Pinsedag) d. 20. maj 2018
Vi har holdt Pinse i dag; slappet lidt af og nydt det flotte vejr, vi endelig har fået. Vi har besluttet at droppe Canal du Centre. Vi kan ikke få at vide, hvornår slusen ind til kanalen bliver klar igen. Vi ved, de strejker på tirsdag, men vi ved ikke, hvor mange dage de mangler i at være færdige. Vi planlægger at fortsætte op ad Saône i morgen tidlig, op til Canal entre Champange et Bourgogne og tager den vej til Paris. Lidt ærgerligt. Vi har fået lagt billeder ind vedr. sidste rejsebrev og lavet lidt eftersyn på motor m.m., så vi er klar til afgang i morgen tidlig, efter vi har fået tanken fyldt op med diesel. I må fortsat have en god Pinse. En solskinshilsen fra Chalon-sur-Saône.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chalon-sur-Saône (Port de Plaisance) (Pinselørdag) d. 19. maj 2018
Vi har rigtig været på byvandring i dag. Der er en afmærket rute gennem Chalon-sur-Saône – Chemin de l´Orbandale (Orbandale ruten). Den er afmærket med messingpile på fortove og veje og fører en rundt i hele byen, så man får set alle de spændende huse og seværdigheder. Ting, man normalt ikke får set, hvis man bare går rundt på må og få. En rigtig god ide. Vi delte turen op i en formiddagstur og en eftermiddagstur. Om aftenen var der Open Night med fri entre på museerne. Det benyttede vi os af og besøgte Nicéphore Niépce museet. Et museum, der viser fotografiets udvikling gennem de sidste godt 100 år. Der var en del gamle apparater og andet spændende udstyr, samt en hel masse fotografier fra først i 1900 tallet. I dagens anledning var der musik i gården. Der er ikke gode nyheder vedrørende slusen ind til Canal du Centre. Den er endnu ikke færdig, og de arbejder ikke i weekenden. På mandag er det også helligdag i Frankrig, så ingen arbejde på slusen. Og nu har arbejderne på slusen meldt, at de strejker på tirsdag, så den bliver tidligst meldt klar på torsdag. Det er lidt træls for at sige det på jysk. Vi overvejer stadig at ændre vore planer. Håber, pinsevejret arter sig derhjemme; her har vi rigtig flot vejr. En Pinsehilsen fra Chalon-sur-Saône.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chalon-sur-Saône (Port de Plaisance) (fredag) d. 18. maj 2018
Vi stod op til en rigtig flot morgen, det ser ud til at vi endelig får lidt godt vejr. Vinden, der kommer fra nord, er stadig kold, men hvor der er læ, er der varmt, og vi ligger i læ. Vi har været på marked, hvor de lokale kommer med deres produkter. Det blev afholdt på pladsen foran katedralen. Det er sæson for asparges, så dem skulle vi prøve sammen med nye kartofler - ikke dårligt! S/Y Buena Vista og S/Y Papillon V dukkede atter op i løbet af dagen, så endnu et glædeligt gensyn. Det er nok sidste gang, vi mødes på denne tur. De fortsætter nord på ad Saône i morgen, mens vi har planer om at tage Canal du Centre mod Paris. Der er lige et lille problem: Slusen fra Saône og ind til Canal du Centre er lukket på grund af reparation. Det blev den d. 16. maj kl. 07:00, og vi kan ikke få at vide, hvornår den atter tages i brug. I marinaen siger de, at det nok tager en lille uge, men har endnu ikke en dato. Vi overvejer nu, om vi skal blive her indtil den åbner, eller vi skal vælge Canal entre Champange et Bourgone til Paris. Skipper kunne godt tænke sig at tage Canal du Centre; vi får se. Der er dejligt her i Chalon sur Saône, så vi kan nemt bruge nogle dage til at se lidt nærmere på byen og omegnen, men hvis det tager over en uge, så dropper vi nok Canal du Centre. Vi ønsker alle en rigtig god Pinse og håber det gode vejr fortsætter derhjemme. En hilsen fra det solbeskinnede Sydfrankrig.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Macòn (Port de Plaisance) - Chalon-sur-Saône (torsdag) d. 17. maj 2018
Vi stod op til en grå og kølig morgen i Mâcon, men heldigvis holdt det tørvejr, og det klarede op i løbet af eftermiddagen. Vi var klar til at fortsætte vor tur nord på kl. godt 9 og vinkede atter farvel til besætningerne på Buena Vista og Papillon V og sejlede ud på Saône. Vi troede, at vi var ude af den kraftige strøm, da vi forlod Rhône, men nej! Der var næsten ligeså meget strøm på Saône i dag, som vi havde på Rhône. Noget mere end den anden dag da vi sejlede op fra Lyon. Vandet var steget betydeligt, og kanten af floden var oversvømmet. Træerne, der normalt står oppe på skråningen ned til floden, stod omgivet af vand. Da vi kom op til Ormes slusen, den eneste på denne tur, skulle vi løftes 2,60 m. ifølge bøgerne, men vandstanden var så høj, at der ikke var nogen niveauforskel. Vi sejlede ind i slusen, de lukkede porten bag os, og åbnede den anden port, så vi kunne sejle ud igen, uden at vi var blevet løftet 1 cm. Det blev en tur på ca. 34 sm. og godt 8 timer incl. en halv times ventetid ved slusen; der var et erhvervsfartøj, der lige skulle igennem slusen før os. Normalt ville vi kunne gøre den tur på godt 5 timer. Vi ligger i marinaen i Chalon-sur-Saône, et fint sted, men med en meget kraftig strøm langs gæstebroen. Jeg vil tro, der er 1-2 knobs strøm, hvor vi er fortøjet. Vi bliver i Chalon-sur-Saône et par dage. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Macôn (Port de Plaisance) (onsdag) d. 16. maj 2018
Vi tog en overliggerdag i Mâcon. Vi kom lidt sent ind i går og fik ikke set noget som helst og ville godt se lidt nærmere på Mâcon. Vi startede med at gå ud til VNF’s kontor, (dem, der administrerer kanalerne), for at få lidt information ang. sejlads på Canal du Centre. Det var begrænset, hvad de kunne hjælpe med, men vi fik et telefonnummer, vi kunne ringe til, og så fik vi en del kort og brochurer, så turen var ikke forgæves. Det blev ikke til ret megen sightseeing i Mâcon. Vi havde ikke gået der ret længe, før det begyndte at regne, så vi skyndte os tilbage til båden. Vi fik ikke købt noget Mâcon vin denne gang. Det klarede dog op for en kort periode sidst på eftermiddagen, for så at ende i en kraftig regnbyge. Lige da det klarede op, ankom s/y Buena Vista og s/y Papillon V fra Lyon. Dejligt gensyn med fortøjningsdrink ombord på Papillon. Vi har planer om at sejle videre i morgen med Chalon sur Saône som mål. Alt vel trods det ustadige vejr. En kold og våd hilsen fra Mâcon.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lyon (Marina Confluence) - Macôn (Port de Plaisance) (tirsdag) d. 15. maj 2018
Det har regnet en hel del i nat, og det er koldt, men det klarede lidt op i løbet af morgenen. Ikke lige et vejr man forbinder med Sydfrankrig. Vi besluttede at sejle nord på og fik hilst af med besætningerne på s/y Buena Vista og s/y Papillon V. De ville blive endnu en dag i Lyon; vi møder dem nok senere på turen. Vi havde planer om at sejle til Villefranche-sur-Saône, en tur på ca. 40 km. Det var lidt surt vejr til at starte med: Overskyet, koldt og blæsende, men da vi nærmede os Villefranche-sur-Saône klarede det lidt op. Det gik rigtig godt; der var ikke megen strøm i floden, så vi kom hurtigt fremad, og da den marina, vi havde udset os til overnatning var nedlagt, besluttede vi at fortætte lidt endnu. Der er rigtig mange muligheder for at lægge til (pontoner) på denne strækning af floden, men på grund af den kraftige vind og temperaturen, var de ikke særligt tillokkende. Vi besluttede derfor at fortsætte helt til Macon, en tur på ca. 45 sm. (80 km.), hvor der er en god og beskyttet marina. Det blev en tur på knap 10 timer, så vi var lidt møre, da vi nåede frem. Det var ellers en rigtig fin tur gennem et meget grønt landskab og med mange fine byer. Vi var gennem 2 sluser med et samlet løft på 6,9 m. så det er meget små sluser sammenlignet med dem på Rhone, men de er lidt vanskeligere at fortøje i. Alt vel ombord. En hilsen fra Saône floden.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lyon (Marina Confluence) (mandag) d. 14. maj 2018
Vejrudsigterne passer desværre alt for godt. De havde meldt regn i nat og her til formiddag, og det kom til at holde stik. Det er dog blevet lidt lunere, vi har nu 2-cifrede varmegrader. Da regnen stilnede af over middag, vovede vi os ud og travede en tur rundt i Lyon. Vi ville ud og besøge silkearbejdernes kvarter. Lyon er berømt for sine silkevævninger. Vi besøgte La Maison des Canuts, et lille museum/forretning, hvor de har udstillet forskellige gamle maskiner til vævning og fortæller arbejdernes historie og kampe. Derfra gik vi hen til Mur Paint des Canuts (silkearbejdernes mur), et kæmpestort murmaleri. Det var virkelig imponerende. På afstand ser det meget livagtigt ud. Lyon er kendt for sine murmalerier, så på vejen tilbage til marinaen var vi en tur nede langs Saône floden for at se Mur Paint Bibliotheque de la Cité, også et imponerende maleri. Vi håber på bedre vejr i morgen, så vi kan komme videre. Der er ikke meget ved at sejle i regnvejr. Alt vel trods kulde og regn. En hilsen fra Lyon.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lyon (Marina Confluence) (søndag) d. 13. maj 2018
De tog ikke fejl, hvad angik vejret. I aftes/nat slog det om, vinden drejede 180 grader, og det begyndte at blæse og regne. Vi stod op til en kold morgen, temp. i dag har ikke været over de 10 grader, og det har regnet det meste af dagen. Vi har hygget os nede om læ med at skrive rejsebrev, det første i år, få læst og ordnet mange andre ting. Over middag skulle der ske lidt, så vi fandt paraplyerne frem og gik ud til Musée des Confluences. Det ligger ikke ret langt fra, hvor vi ligger. Bygningen, som huser museet, er arkitektonisk meget avanceret, noget lignende Guggenheimer Museet i Bilbao. Det er tegnet af det østrigske arkitektkontor Coop Himmelb(l)au, der har tegnet museer over hele verden, så de har nok også tegnet Guggenheimer museet i Bilbao. En rigtig spændende bygning, og indholdet var ligeså spændende. Museet råder over en blandet samling, og der var udstillet lidt af hvert, lige fra kolibrier, dinosaurusskeletter, meteorstumper, fossiler, alm. forbrugsgenstande og meget mere. Vi nåede kun at se en brøkdel af samlingen. Et meget interessant besøg, som kan anbefales. Vi har besluttet at blive i Lyon et par dage mere. Håber, det bliver lidt bedre vejr i morgen. En kold regnvejrshilsen fra Lyon.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lyon (Marina Confluence) (lørdag) d. 12. maj 2018
Nu skulle vi se lidt nærmere på Lyon. Vi ligger trygt og godt i Marina Confluence og kan trygt forlade båden. Vi har læst om andre, der lå langs bykajen og næsten ikke turde gå fra båden. Vi startede på Place Bellecour, hvor vi fik lidt informationer om, hvad der var et ’must’ at opleve, nu, vi var i Lyon. På vej over til St-Jean, den gamle bydel, passerede vi et marked med lokale produkter. Der var lidt af hvert, og det så godt og indbydende ud. Men vi kunne ikke slæbe det rundt hele dagen, så vi modstod fristelsen til at købe noget. Vort første mål var Basilique Notre-Dame de Fourvière, der ligger højt hævet over byen. Der går en kabelbane op til kirken. Den var desværre under renovering og lukket, men der gik en anden op til noget, der hed Minimes, hvorfra vi kunne gå op til kirken. Det gik godt nok opad, men det var alle besværlighederne værd. Det var en imponerende kirke, der næsten kunne måle sig med dem, vi har set i Ravenna og Palermo, hvad udsmykning angår, og sikke en udsigt der var ud over Lyon! Turen tilbage til den gamle bydel St-Jean foregik til fods. Vi spiste frokost på en af de utallige restauranter, der findes i området. Den gamle bydel i Lyon er lidt speciel, hvad angår byggestil. Man kan gå ind ad en dør, ind til en baggård og så gå gennem flere baggårde og komme ud på en anden gade, lidt specielt. Der var også en speciel historie knyttet til baggården inde bag restauranten, hvor vi spiste. Der var lidt specielt med en gammel brønd m.m. Turen tilbage til båden gik langs bredden af Saône floden. Det har været en rigtig dejlig dag i Lyon. Vi er lidt spændte på vejret i morgen. Det er meget længe siden, at jeg har set så drastisk en ændring i en vejrmelding. Vi har haft 24-25 grader og sol i dag, et rigtig flot vejr. I morgen melder de udbredt regn og dagtemperatur på max 9 grader. Lad os håbe, at de tager fejl; det er jo sket før. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Lyon.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Roches de Condrieu - Lyon (Marina Confluence) (fredag) d. 11. maj 2018
Det blev en rigtig flot dag med sol fra en skyfri himmel. Vinden var kølig om morgenen, men op ad dagen blev det rigtig varmt. Rigtig fint vejr til at nyde det flotte landskab vi sejlede igennem. Der var bjerge på begge sider, som var beplantet med vinstokke - vi er rigtig kommet til vinland! Vi kom af sted fra Roches-de-Condrieu ved halv nitiden og fulgtes med s/y Buena Vista og s/y Papillion V. Turen til Lyon var på ca. 24 sm, men det tog sin tid. På de sidste 10-15 sm. havde vi i lange perioder godt 3,5 knobs modstrøm. Selv om vi efterhånden havde vænnet os til modstrøm og den lavere fart, så gik det meget langsomt. På de 24 sm. loggede vi 35,4 sm. Vi var igennem 2 sluser på denne tur og blev sammenlagt løftet 18,50 m. Vi er nu 162 m over Middelhavet og har været igennem 13 sluser indtil nu. I Lyon har de lavet en ny marina – Marina Confluence, der ligger tæt på centrum. Der gik vi ind og fik nogle fine pladser, havde ringet i forvejen. Et rigtig dejligt sted. Her planlægger vi at blive nogle dage, skal se lidt nærmere på Lyon, der er den 3. største by i Frankrig. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Valence - Roches de Condrieu (torsdag) d. 10. maj 2018
Efter et dejligt ophold i Valence fortsatte vi nord på til Roches-de-Condrieu, der også har en fin marina. Der er ellers ikke mange steder, man kan fortøje sikkert for natten på Rhône floden, bortset fra ventepontonerne ved sluserne. Vi har i hvert fald ikke fundet dem. Det blev en lidt af en kølig tur til at begynde med. Det var overskyet, og vi havde en frisk kølig nordlig (i mod) vind, så vi krøb i læ under sprayhooden. Det hjalp lidt på temperaturen, jo længere op på dagen vi kom, og det endte med at blive en rigtig fin eftermiddag og aften. Da vi kom til Roches-de-Condrieu, lå s/y Buena Vista og s/y Papillon V fortøjet i marinaen - hyggeligt gensyn. Vi har været gennem 3 sluser i dag og blev løftet ca. 40 meter. Turen var på 38,6 sm. ifølge navigatoren og 53,2 sm. ifølge loggen, så vi har haft en hel del modstrøm, selv om det ikke føltes sådan. Vi er nok ved at vænne os til modstrømmen; forhåbentlig aftager den, når vi kommer ind i Saône. Det blev til en lille tur rundt i Roches-de-Condrieu, inden vi tørnede ind efter endnu en lang dag på vandet (7:30 – 17:30). Alt vel ombord. En hilsen fra det kølige Frankrig.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Valence (Port de Plaisance de Valence) (onsdag) d. 9. maj 2018
Vi tog en overliggerdag i Valence. Vi ligger i Port de Plaisance de Valence, et rigtig dejligt sted med alle faciliteter og skønne omgivelser. Vi har fået tanket dieselolie, selv om vi ikke har brugt halvdelen af det, vi har med ombord. Det er med at fylde tanken op, når vi kan. Vandtanken er også blevet fyldt, og vi har fået provianteret til de næste mange dage. Vi er helt klar til at fortsætte turen nord på mod Lyon i morgen tidlig. Der blev også tid til en ordentlig travetur langs Rhône floden ind til den gamle bydel i Valence. En fin gammel by med en stor katedral. Efter et glas kold rosevin på et af de små torve inde i den gamle bydel, gik turen tilbage til båden. Vi ønsker alle en god Kr. Himmelfartsdag i morgen! Det er ikke noget, man mærker i Frankrig. En hilsen fra turisterne i Valence.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ecluse de Bollene - Valence (tirsdag) d. 8. maj 2018
Det er udmærket at have mulighed for at overnatte ved ventepontonen ved sluserne, men det er ikke særlig hyggeligt, og de store skibe fortsætter med at sejle hele natten og giver en del uro. Vi havde en ok nat ved Ecluse de Bollene og stod op til en overskyet morgen. Inden vi kom af sted ved halv ottetiden, var det begyndt at regne ret kraftigt, og det fortsatte de følgende par timer. Men så klarede det op, og vi fik en rigtig flot dag med sol og varme, indtil den sidste sluse (ved 17 tiden), hvor vi igen fik en kraftig tordenbyge. Det er dejligt varmt, men noget ustadigt. Rent sejladsmæssigt gik det rigtig fint i dag. Vi fik sejlet ca. 42 sm. ifølge navigatoren (over grunden) og 61 sm. ifølge loggen, så igen kraftig modstrøm. Fra 200 km. mærket og op til 170 km. mærket, altså en strækning på 30 km., har de gravet en rende og ført Rhône floden væk fra dens oprindelige løb. Renden er forholdsvis smal, og det gav en del modstrøm, mellem 3 og 3,5 knob, så det gik meget langsomt fremad. Der er meget begrænset med muligheder for at fortøje langs den del af Rhône, som vi har besejlet indtil nu, men man har jo altid ventepontonen ved sluserne, hvis man ikke kan finde andre muligheder. Vi valgte at forsøge at gå ind til Port de plaisance de Valence. Der stod godt nok et skilt med max 1,60 m ved indsejlingen, og vi var da også på grund i indsejlingen, men det var kun fordi vi var for tæt på tangen ved indsejlingen. Kom vi lidt væk, havde vi masser af vand (2,70 m.) Vi kom ind og fik en fin plads og en venlig modtagelse. Det ser ud til at være et rigtig dejligt sted; det ser vi nærmere på i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra Rhône floden.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Avignon - Ecluse de Bollene (mandag) d. 7. maj 2018
Endnu en flot morgen med morgenmad i cockpittet og med udsigt ud over den spejlblanke flod. Det blev et rigtig flot vejr i dag, men som i går kom der en let regnbyge først på aftenen, hvor vi havde fået fortøjet. Vi kom af sted fra Avignon ved halv nitiden og satte kurs nordpå. Det blev en stille og rolig dag, hvor vi passerede endnu 3 sluser. Vi har nu været igennem 5 sluser, og der er ’kun’ 200 -300 sluser tilbage, alt efter hvilken vej vi vælger, inden vi er hjemme. Den sidste sluse var en af de større; i Bollene slusen blev vi løftet 23 meter! Vi er nu løftet 58,20 meter op over Middelhavet. Strømmen var noget svagere i dag end på vor tur fra Port Saint Louis til Avignon, men den kan da mærkes. Vi har sejlet 28,4 sm. i dag ifølge navigatoren, men loggen viser 39,17 sm. så lidt modstrøm har vi haft. Vi havde oprindeligt planer om at sejle til Viviers, men syntes, at det blev lige sent nok, så vi stoppede for natten ved en af ventepontonerne ved Ecluse de Bollene. I morgen fortsætter vi vor sejlads mod Lyon. Alt vel ombord. En hilsen fra m/s Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Avignon (søndag) d. 6. maj 2018
Vi stod op til en rigtig flot morgen i Avignon. Sol fra en skyfri himmel, helt stille (blankt vand på floden) og lunt. Morgenmad i cockpittet. Vi fik et rigtig flot vejr det meste af dagen, op til ca. 25 grader, men sidst på eftermiddagen trak det sammen, og vi fik et par lette byger. Ikke noget, der generede; det nærmest friskede lidt. Vi havde besluttet at blive i Avignon i dag og gik op for at se Pave Paladset. Det var ret interessant. Der er sket meget, siden vi var der sidst (1985). Man fik udleveret en tablet (i stedet for en audioguide), som holdt styr på, hvor man var, og som kunne vise, hvordan de forskellige rum havde set ud i 1300 tallet - eller hvordan man tror, det havde set ud. Det var absolut et besøg værd. De andre to både, vi fulgtes med i går havde sagt, at de ville sejle kl. 14:00, men da vi ville ned for at hilse pænt af, så vi, at de allerede var sejlet. Vi så lidt nærmere på den flotte gamle by om eftermiddagen. Fik en kold øl på Place Pie, lige ved Les Halles, mens en let byge trak over. I morgen fortsætter vi nord på mod Lyon. En hilsen fra turisterne i Avignon.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port Saint Louis - Avignon (lørdag) d. 5. maj 2018
Så fik vi begyndt på vor tur hjem gennem floder og kanaler. Vi havde aftalt med slusevagten i Port Saint Louis, at vi kunne komme igennem slusen kl. 06:20, så vi skulle op før en vis mand. Da vi lå og ventede foran slusen kl. 06:10, fik vi meddelelse om, at vi først kunne komme igennem kl. 07:00. Vi skulle vente på en stor coaster, vi skulle sluses sammen med. Det gik fint uden de store problemer - vi skulle kun løftes ca. 20 cm. Slusen i Port Saint Louis er kun for at undgå strøm inde i Port Saint Louis. Så gik det ellers nord på. Vi havde hørt en del om den kraftige strøm, og vi rystede lidt på hovedet; det var da ikke noget at tale om! Vi holdt ca. 5 knob over grunden, men det var kun i begyndelsen. Da vi kom til Arles, fik vi for alvor strømmen at mærke, og den kraftige strøm fortsatte og tog til. Da vi nærmede os den første store sluse, (Beaucaire slusen), gik det meget langsomt fremad, og det var helt galt, da vi skulle passere broerne i Tarascon. Vi kom fremad, men som sagt meget langsomt. I Beaucaire slusen blev vi løftet ca. 15,5 m. Det gik fint. Vi skulle dog lige vænne os til kun at være fortøjet midtskibs ved en pullert. Til gengæld var det en flydepullert, som fulgte med op, så vi skulle ikke flytte eller justere fortøjningerne. Efter slusen i Beaucaire mærkede vi ikke så meget til strømmen. Den var der, men generede ikke. Vi ankom til Avignon kl. 18:10 efter ca. 80 km. og godt 12 timers sejlads. Her på floderne og kanalerne regner man i km. Det skal man lige vænne sig til. For at holde os til sm. så viste navigatoren, at vi havde sejlet 47,5 sm. over grunden, men loggen viste 66,89 sm. Vi stod op til let regnvejr i Port Saint Louis, det havde de ikke lovet. Det klarede dog hurtigt op, og vi havde flot vejr på størstedelen af turen. Vi fik dog en tordenbyge sidst på eftermiddagen og lidt regn i Avignon. Et lidt blandet vejr, men temperaturen fejlede ikke noget. Vi fulgtes med Buena Vista fra Ebeltoft og Papillon V fra Hvalpsund på hele turen. De har desværre en deadline i Lyon, så de har besluttet at fortsætte i morgen middag. Vi vil godt se lidt nærmere på Avignon og bliver indtil mandag. Alt vel ombord. En hilsen fra flodskipperinden og flodskipperen.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port Saint Louis (fredag) d. 4. maj 2018
Så er vi klar til turen op gennem floderne og kanalerne. Vi har talt med slusevagten, og vi kan komme igennem slusen i Port Saint Louis i morgen tidlig kl. 06:20, så vi skal tidligt op. Vi har fået følgeskab af 2 andre danske både, der også vil igennem slusen i morgen tidlig. Det er s/y Buena Vista med Dorthe og Jørgen og s/y Papillon V med Frede og en gast, Lars, ombord. Det er jo ikke helt rigtigt, det med s/y. Der skulle have stået m/s, vi har jo ingen mast og sejl på. Vi har fået skiftet brændstoffiltre og drænet dieseltanken, så vi er helt klar til turen op ad Rhône. Der er også blevet fyldt vand på tanken og provianteret til de næste mange dage. Alt er som sagt klar til afgang i morgen ved sekstiden. Alt vel ombord. En hilsen fra de spændte.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Navy Service (søsætning) - Port Saint Louis (torsdag) d. 3. maj 2018
Så blev vi sat i vandet som planlagt, og alt gik godt. Båden flyder, og vi kom godt af sted fra Navy Service og ind til Port Saint Louis. De havde meldt hård vind (Mistralen), og det fik vi. Vi havde en stiv kuling fra N-NV, og det var lidt spændende at komme ud fra kajen hos Navy Service. Vinden stod ind på molen, og der lå andre både ved kajen. Heldigvis havde vi Nils fra s/y Thalassa med ombord. Han ville godt sejle med ind til Port Saint Louis; han skulle ind og proviantere. Det var rart med en ekstra mand til at støde fra på de andre både, indtil vi var fri – tak for hjælpen! Det blev en kort tur, der er ca. 1½ sm fra Navy Service og ind til Port Saint Louis. Gæstepladserne i Port Saint Louis ligger i læ for Mistralen, så der var rigtig dejligt. Vi har fået provianteret lidt, travet en tur og haft besøg af besætningen fra s/y Ingrid – Alberte, Betina og Dennis fra København, rigtig hyggeligt. Vinden skulle lægge sig i løbet af i morgen, så vi planlægger at sejle ind på Rhône floden lørdag morgen. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Navy Service (på land) (onsdag) d. 2. maj 2018
Det blev et meget bedre vejr, end de havde meldt. Da vi så vejrmeldingen, inden vi tog hjemmefra, lovede de regn det meste af dagen, men vi har haft sol fra en letskyet himmel hele dagen og temp. omkring de 20 grader. Det er køligt om natten, men så snart solen kommer på himlen, bliver det varmt. Det var rigtig fint vejr til den sidste klargøring, så vi blev helt færdige og klar til søsætning i morgen. Vi fik vasket båden, skuret teakdækket, ordnet skruen, skiftet tærezink på skrue og bovpropel, og hvad der ellers skulle ordnes inden søsætningen. De lover desværre rigtig megen vind for i morgen fra nord (Mistralen), men der skulle være læ i Port Saint Louis, hvor vi sejler ind for at proviantere. En hilsen fra landliggerne hos Navy Service.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Danmark - Navy Service (på land) (tirsdag) d. 1. maj 2018
Så er vi atter ombord på båden efter en fin tur fra Billund via London til Marseilles. Alt gik efter planen, indtil vi kom til Marseilles. Vi vidste godt, det var 1. maj, og at flere ting var lukket - bl.a. sluserne. Vi havde forventet, at busserne kørte, men det gjorde de ikke. Det viste sig, at så godt som alt var lukket. Ifølge busafgangstavlen ville der komme en bus, der kørte til Martiques, efter ca. 15 min., men den kom ikke, og der kom ikke andre busser (kun shuttle-bussen ind til Marseilles kørte). Det udnyttede Uber. Der kom en mand og spurgte, om vi havde problemer - han kørte for Uber. Vi forklarede vort problem, og han tilbød at køre os til Port Saint Louis for det halve af, hvad en taxa kostede (ifølge ham). Det tog vi imod, så det blev en hurtig tur tilbage til båden. Vi kunne have lejet en bil, men vi havde ikke noget at bruge den til og skulle så ud og aflevere den i lufthavnen igen - det havde vi ikke lyst til. Supermarkedet var også lukket, og restauranten på marinaen var lukket, så vi havde et lille problem: Vi havde ingen mad ombord. Heldigvis mødte vi Nils fra s/y Thalassa, og han havde et par pølser, som han kunne undvære, så aftensmaden var reddet. Tusind tak, Nils! Alt var vel ombord på Nausikaa; nøjagtigt, som da vi forlod den for knap en måned siden. Punktet: Information – Nyheder er opdateret. En hilsen fra de tilbagevendte.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Navy Service (på land) - Danmark (søndag) d. 8. april 2018
De havde, som jeg skrev i går, lovet hård vind for i dag, og det kom. Det har blæst kraftigt hele natten, og det larmede fra riggen på de nærliggende både. Næsten alle både står på land med masten på. Vi vågnede tidligt og besluttede at stå op og køre mod Danmark og var klar til afgang kl. 06:30. Vejret var fint bortset fra blæsten, da vi startede, men vi var ikke kommet ret langt op i Frankrig, før de begyndte at advare mod kraftig regn og blæst langs kysten. Vi frydede os over, at vi var taget af sted og havde flot vejr: sol med op til ca. 25 grader og stille op gennem Frankrig og Tyskland. Trafikken gled fint; det var søndag, så det var meget begrænset, hvad der var af lastbiler på vejene. Klokken 0:30 kørte vi ind i carporten derhjemme efter 1750 km. Nu skal vi have tømt bilen i morgen og fundet plads til alt udstyret fra båden - det bliver lidt af en opgave. Vi ved ikke, hvornår vi tager ned til båden igen, det afhænger af strømmen i Rhône floden. Lige nu er strømmen alt for kraftig til, at vi har lyst til af kæmpe os op mod den, hvis vi overhovedet kan! Men så snart den aftager, er vi klar til at tage ned og få båden søsat og komme nordpå. Se evt. vor opdatering under punktet: Information/Nyheder. En hilsen fra de hjemvendte.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Navy Service (på land) (lørdag) d. 7. april 2018
Jeg fortsatte med at polere fribordet og blev færdig. Vandlinjen blev slebet og malet med bundmaling. Bunden fik et ordentlig lag bundmaling i Trapani sidste forår, så den skal ikke males i år - kun vandlinjen og de udsatte steder. Båden er klar til søsætning bortset fra udskiftning af zinkanoder. Vask og polering af overbygningen kan vi evt. klare, når vi er søsat. De har meldt hård vind for i morgen og regn i løbet af dagen, og det skulle fortsætte den næste uges tid, så vi har besluttet at køre hjem i morgen. Vi gider ikke sidde nede om læ den næste uges tid; temp. skulle falde til ca, 13 grader om dagen. Vi havde fået monteret sprayhood, men med den vejrmelding afmonterede vi den igen og fik monteret vinterpresenningen. Det blev et kort og hektisk ophold i denne omgang. Nu håber vi, at strømmen i Rhone floden snart lægger sig, så vi kan komme nord på. En hilsen fra de rejseklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Navy Service (på land) (fredag) d. 6. april 2018
Så fik vi sovet og var friske til at tage fat på at få tømt båden. Dvs. skipper var frisk, skipperinden er blevet godt og grundig forkølet, så hun er ikke helt på mærkerne. Vi fik tømt en masse udstyr fra båden og ned i bilen. Godt, vi kunne låne Morten og Susannes bil, en Ford S-Max, som er betydelig mere rummelig end vor egen Volvo. Vi fik fyldt bilen godt op, men har også fået alt det med hjem, som vi ikke har brug for på turen hjem gennem floder og kanaler. Rigtig dejligt. Det var lidt af et problem at finde et stillads, så vi kunne polere fribordet. Marinaen havde ingen, og de forskellige sejlere henviste mig til et udlejningsfirma, hvor man kan leje et stillads. Nu var problemet bare, at bilen var fyldt op med udstyr fra båden, så vi kunne ikke hente et stillads uden at tømme bilen, og det var lidt af et arbejde. Det lykkedes langt om længe at finde et hos en sød franskmand, der havde et, som jeg kunne låne. Godt nok var det ikke så stort, men det var bedre end at stå på en stige og polere. Det lykkedes mig at på poleret styrbordsside inden fyraften. En hilsen fra landliggerne hos Navy Service.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Danmark - Navy Service (på land) (onsdag-torsdag) d. 4-5. april 2018
Så blev det forår. Træerne er sprunget ud, vejgrøfterne står i fuldt flor, og solen skinner fra en letskyet himmel - her er rigtig dejligt. Vi er kørt en tur ned til Port Saint Louis i det sydlige Frankrig, hvor båden står på land. Vi skal ned for at hente et læs udstyr, som vi ikke skal bruge på turen hjem gennem floder og kanaler. Det er redningsflåden, gummibåden, påhængsmotoren, sejlene, riggen og meget andet udstyr. Det fylder en hel del nede i kahytten, og det vejer, så det vil mindske vor dybgang en smule. Vi håber også på at få gjort båden klar til søsætning, men det afhænger af vejret, og om vi kan låne et stillads. Foreløbig er vi lidt møre efter den lange køretur, så vi har slappet lidt af efter vor ankomst ved to-tiden her til eftermiddag. Vi overnattede i Dijon på vejen herned. Alt stod vel til ombord på båden. Den var nøjagtig lige så fin nede om læ, som da vi forlod den, men lidt støvet udvendigt - det har vi oplevet meget værre. Og alt fungerede, som det skulle – det, vi har prøvet af indtil nu. En sejlerhilsen fra Nausikaas besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vælg fra hvilket år du vil se logbogen: 2024  2023  2022  2021  2020  2019  »2018«  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001