Logbog for 2009

Her kan du se vores logbog, vi forsøger at holde den opdateret men det er klart at der kan være perioder hvor det ikke er muligt for os at skrive i den.

Sant Carles - Danmark tirsdag d. 17. november 2009.
Vi er atter i Danmark, denne gang for en lidt længere periode, da det også bliver vinter i Middelhavsområdet. Vi forventer at tage tilbage til båden midt i marts, hvor det skulle være forår i Spanien. Hjemturen i går forløb lige efter planen og uden forsinkelser. Vi fløj fra Reus til London Stanstead og videre derfra til Billund. Vi har haft en fantastisk tur i 2009, fyldt med mange oplevelser og nye indtryk. Loggen viser 1974 sm. mere da vi tog båden på land, end da vi startede året på Grand Canaria d. 17. januar. Rent sejladsmæssigt har det været et elendigt år. Vi har ikke fået sejlet ret meget for sejl; men det var vi blevet advaret om. Enten er der vindstille eller også blæser det en halv pelikan i Middelhavet, så vi har udnyttet de stille perioder, og for det meste ladet motoren klare fremdriften. Men som vi siger: Hellere vindstille end hård kuling. Vi vil nu slutte logbogen for i år; men håber at vi ’ses’ igen til foråret. Der vil komme opdateringer under punktet: Sidste nyt i løbet af vinteren, bl.a. når vi har fået lavet en plan for 2010. Endnu engang tak for alle indlæg i gæstebogen, alle mails og SMS’er, som vi har modtaget i årets løb. En hilsen fra de hjemvendte.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sant Carles - på land mandag d. 16. november 2009.
Det blev en rigtig flot dag, den sidste i Spanien for denne gang. De havde lovet sol, stille og 24 grader, og det kom til at holde stik. Vi har gået stille og roligt og fået ordnet det sidste på båden, så vi er helt klar til at tage hjem i morgen tidlig. Der blev også tid til en tur op i byen for at købe gas og bundmaling til foråret, så er det på plads. Vi ligger midt i et fantastisk flot naturområde, og der er fine cykelstier. Men vi orker ikke at opleve mere i denne omgang, det må vente til foråret, hvor vi har fået ’fordøjet’ alle indtrykkene fra turen i år. Vi er som sagt klar til at tage hjem, og vi skal med en bus kl. 07:20 i morgen tidlig. Alt vel ombord. Bemærk, der er lagt nyt rejsebrev ind, det sidste for i år. Billederne til de sidste 2 rejsebreve bliver lagt ind, så snart vi kommer hjem. Internetforbindelserne har været så dårlige, at vi ikke har kunnet lægge dem ind. En hilsen fra de helt rejseklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sant Carles - på land søndag d. 15. november 2009.
Det flotte vejr fortsætter. Det var knapt så diset i dag, og når solen er fremme, er det rigtig varmt. Vi fortsatte med vinter-/forårsklargøringen - fik rengjort skruen, den var lidt begroet. Det nye vi sprøjtede på fra Hempel, virker ikke. Motoren blev skyllet igennem og kølvandspumpen afmonteret; den er blevet utæt og skal med hjem for at få skiftet pakninger. Skøder og andet tovværk er vasket; der er en rigtig stor og fin vask, vi kan benytte her på pladsen. Vi er ved at være klar til at forlade båden. Det sidste er kun småting, der skal pakkes væk, så vi får god tid i morgen. En hilsen fra de snart rejseklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sant Carles - på land lørdag d. 14. november 2009.
Vi er ved at gøre båden klar til vinteren, hvis de har sådan noget hernede. Lige nu er det som en dansk sommer. Vi har haft lidt diset vejr i dag, vindstille og ca. 22 grader. Et rigtig flot vejr til at ordne båd i, men det føles lidt forkert at skulle stoppe nu. Det er dog nok klogest, det er ikke længere end i sidste uge, at det var hunde koldt. Vi har fået vasket fribordet, fendere, fortøjninger og ankerkæden har været ude for at blive vasket, selv om vi ikke har brugt den så meget. Der blev også tid til at se lidt nærmere på byen - en dejlig by, der ligger flot neden for høje bjerge. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sant Carles - taget på land fredag d. 13. november 2009.
Så kom vi på land, og alt gik efter planen. Det er meget flinke og professionelle folk, de har her på pladsen. De ved, hvad de har med at gøre. Nausikaa har aldrig før stået så solidt og sikkert, så vi kan roligt tage hjem, selv om det skulle begynde at blæse. Det var ikke kun der, hvor vi var, at det har blæst i sidste weekend; de går stadig og taler om, hvor voldsomt det var her i havnen fra i lørdags til mandag formiddag. Der skete flere ting: Wi-fi antennen på havnekontoret blæste ned, og det har bevirket, at vi ikke har internet ombord, derfor den forsinkede opdatering af logbogen. Der skete intet med bådene på land. Vejret var perfekt til optagningen, stille og lunt. Vi har nu vort på det tørre. En hilsen fra landliggerne i Sant Carles de la Ràpita.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sant Carles torsdag d. 12. november 2009.
Vi stod op til en rigtig flot morgen, helt stille, sol, men lidt kølig. Det varede dog ikke længe, inden solen fik varmet det hele op, og det blev en fantastisk flot sensommerdag med temp. på 22-23 grader. Det var lige før, vi skulle have fundet shorts frem; men de lokale gik i tykke trøjer og lange støvler, så det havde nok set lidt for turistet ud. Det var et perfekt vejr til at vaske båd i, afmontere sejl og hvad der nu skulle ordnes, inden vi skal på land i morgen. Alt vel ombord. En varm sensommerhilsen fra Nausikaa’s besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Calafat - Sant Carles onsdag d. 11. november 2009.
Der kom hård vind fra NV, som havnevagten havde advaret os om i går aftes. Det var stille da vi kom ind, men ud på aftenen/natten begyndte det pludselig at blæse. Det var, som om vinden kom væltende ned oppe fra bjergene. Det var ikke varslet i nogen vejrudsigt - vi havde i hvert fald ikke set det. Om det er samme fænomen som vi oplevede på Fuerteventura, fandt vi aldrig ud af. Det blæste med hård kuling, op til 20 m/sek., hele natten; det var lidt mærkeligt, for det var en meget varm luft. Jeg var oppe et par gange for at se efter fortøjningerne, og det var som en meget lun sommernat derhjemme med 18 grader. Vi lå på tværs af vindretningen, så vi fik nogle gevaldige ture fra side til side. Vi havde planer om at sejle til Sant Carles i dag. En overgang tvivlede vi meget på, om det kunne lade sig gøre. Men klokken 9:30 ’slukkede’ de for vinden og det blev næsten vindstille. Klokken 10:40 var vandet fladt, og vi sejlede til Cant Carles i det skønneste sommervejr. Ja, det var, helt sommeragtigt med over 20 grader, sol fra en letskyet himmel og fladt vand. Klokken 16:45, efter ca. 36 sm. anløb vi vor vinterhavn. Årets sidste sejltur blev en rigtig flot tur. Der er lavet aftale om optagning på fredag kl. 14:30, så alt er på plads, hvad det angår. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Spanien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tarragona - Tarragona - Calafat tirsdag d. 10. november 2009.
Vi stod op til et rigtig flot vejr og var klar til afgang kl. 8 samtidig med at solen kom op over molen. Vandet uden for havnen var spejlblankt, så det var af sted for motor. Vi havde sat Sant Carles, vor vinterhavn, som dagens mål. Det gik fint til vi kom ud til Cabo de Salou, så brød f….. løs. Der kom vind, masser af vind og søen rejste sig. Vi havde kun sejlet ca. 1 time og havde stadig 45 sm foran os. Det gad vi ikke, så vi vendte skuden og sejlede tilbage. Der var stadig helt roligt i bugten ud for Tarragona. Vi fik lov til at lægge os på vor ’gamle’ plads, og da jeg kom op på havnekontoret, var det som om hun havde ventet os. Hun fortalte, at de lige havde modtaget en fax fra Meteorologisk Institut, hvor de advarede om meget hård vind, 7 Beaufort og op til Gale (15-20 m/sek.) i området syd for Tarragona. Personalet på kontoret kommer først kl. 9, så vi havde ingen mulighed for at se den før. Det må have været meget lokalt, for der var intet på Navtex’en. Ifølge fax’en skulle det lægge sig i løbet af dagen, så kl. 13 gjorde vi et nyt forsøg; men havde sat Calafat som dagens mål, en tur på ca. 22 sm. Og det gik fint, dog med en del sø lige i mod, og det er stadig koldt, rigtigt efterår. Vi anløb Calafat kl. 17 og fik en fin plads. Havnevagten, som stod for indklareringen, advarede os mod hård NV-lig vind i løbet af natten. Der var helt stille i havnen, og der var ingen vejrprofeter, der havde meldt hård vind, tværtimod, så… Vi har planer om at sejle til Sant Carles i morgen, hvor vi har bestilt plads på land for den kommende vinter. Alt vel ombord. En kold og våd sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tarragona mandag d. 9. november 2009.
Det har fortsat blæst en del i dag; men vinden er ved at aftage, så vi har planer om at sejle til Sant Carles i morgen. Vi har haft travlt med dagligdags gøremål - der er bl.a. flotte vaskemaskiner her på havnen. Men der blev også tid til endnu en tur op i den gamle del af Tarragona, hvor vi besøgte den store katedral og klosteret, et imponerende bygningsværk. Der er problemer med havnekontorets forbindelse til omverdenen, hverken internet, fax eller kortterminal virker, så vi måtte en tur op på en internetcafe for at se om, vejrmeldingen holdt for i morgen. De havde meldt 4-6 m/sek. fra NV om formiddagen og ingen vind om eftermiddagen. Det ville give os en foran for tværs til at starte med, så det lød rigtig fint, og der var ingen ændringer. Vi gjorde klar til tidlig afgang, der er godt 50 sm. og vi skal helst i havn inden det bliver mørkt; der er rigtig mange fiskebøjer rundt om deltaet ud for Ebro floden. Alt klar til årets sidste sejltur. En lidt kold og blæsende hilsen fra skipperinden og skipper på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tarragona søndag d. 8. november 2009.
Skipper kunne godt tænke sig at se bådudstillingen i Barcelona; men vi kunne desværre ikke få lov til at blive liggende i havnen der, da alt var reserveret til udstillingen. Da jeg nævnte det for pigen på havnekontoret i Tarragona, kom hun med 2 fribilletter til udstillingen, så da det kun kostede en togbillet, tog vi af sted. Det skulle efter spaniernes udsagn være en af de største udstillinger i Europa, men der vil jeg nu ikke give dem ret. Udstillingen i bl.a. Hamborg husker jeg som noget større; men det kan være, finanskrisen har bevirket, at den er blevet mindre. Vi så både den flydende udstilling i Port Vell, hvor hovedparten af bådene var kæmpe store motorbåde,(her kradser krisen måske knap så hårdt?) og udstillingen i Fira Messecentret, hvor alle de små både var udstillet, samt alt muligt udstyr til båden og skipperinden: der var stande med smykker. Det er fortsat meget blæsende og koldt. Spanierne ser ud til at fryse godt og grundigt. Hilsen fra en træt besætning efter en dag på bådudstilling.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tarragona lørdag d. 7. november 2009.
Det endte med at blive en kold og blæsende dag. Dagen startede flot, sol fra en skyfri himmel, stille og forholdsvis lunt; men de havde meldt NV-lig kuling/storm fra midt på eftermiddagen, og den kom på klokkeslæt. Vindene i Middelhavet har navne. Der er f.eks. Mistral’en i Frankrig, Sirocco’en i det sydlige Italien, Bora’en i Adriaterhavet. Den, vi blev ramt af, kalder de Tramontane; den varer normalt ca. 3 dage, og det har de også meldt. Havnen, vi ligger i, er meget beskyttet, så det eneste vi mærker, er vinden i masten; men det er også slemt nok. Tarragona er ikke det værste sted at blæse; det er en meget spændende by. Det var romernes hovedstad i Tarraconensis og var deres udgangspunkt ved erobringen af halvøen i det 3. århundrede f. Kr. Der er fundet rigtig mange spor efter romerne. Vi nåede at se Amfiteatere Romá og Pretori y Circ Romans, hvorfra der er adgang til de huleagtige korridorer i det udgravede romerske cirkus - resten må vente til en anden dag. Alt vel ombord på Nausikaa, det tegner til at blive en urolig nat. En hilsen fra det kolde og blæsende Spanien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Barcelona fredag d. 6. november 2009.
Så blev det for alvor efterår i Barcelona. Vi havde kun 13 grader i kahytten i morges mod normalt 18-19 grader, og vinden var kølig. Det kom pludseligt, og ifølge vejrmeldingen skal vi ikke forvente ret meget mere end 15-17 grader om dagen fremover - lidt af en omvæltning. Vejrudsigten for i dag lovede stadig rolig vind, så vi forlod Barcelona kl. 09:30 (vi skal under en bro, som åbner hver halve time) og satte kurs mod SV. Vi havde sat Tarragona som dagens mål; men løb vi ind i kraftig modstrøm eller vind, så er der kun 2-5 sm. mellem havnene langs Costa Dorada. Vi nåede Tarragona, inden det blev mørkt, en tur på ca. 48 sm. Vi fik en rigtig sød og venlig modtagelse af personalet, der var ved at gå hjem, så vi aftalte at vi kunne vente med at anmelde ankomsten til i morgen tidlig. Det blev den koldeste tur, vi har haft de sidste par år, og for første gang siden Nordspanien havde vi gang i oliefyret. Alt vel ombord. En kølig hilsen fra Spanien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Barcelona torsdag d. 5. november 2009.
Vi har planer om at forlade Barcelona i morgen. Det blæser fortsat, men i morgen skulle vinden lægge sig for en kort bemærkning, og det vil vi udnytte til at komme et stykke tilbage mod Sant Carles. Vi var inde for at se operahuset den anden dag; men da var der ikke rundvisning, så den tog vi i dag. Grand Teatre del Liceu er en gammel opera, der er brændt 2 gange, sidst i 1994 og genåbnet i 1999. Det er en rigtig flot bygning, som også indeholder en gammel fornem privat klub. Det blev til endnu en tur ad Ramblaen, inden vi sagde farvel og på gensyn til Barcelona. Vi var inviteret til lidt godt til ganen af Niels og Janne og havde en rigtig hyggelig aften ombord på S/Y Concordia. En hilsen fra skipperinden og skipper på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Barcelona onsdag d. 4. november 2009.
Det blev endnu en flot dag i Barcelona. Omslaget i vejret lader vente på sig; vi har stadig sol fra en skyfri himmel og varmt midt på dagen, men det er blevet lidt køligere om natten. Vi har atter været en tur rundt i byen, i dag var det Güell’s palæ vi ville se. Det er tegnet og indrettet af Gaudi. Desværre var huset under restaurering, så der var kun adgang til en begrænset del af huset. Skipperinden ville godt se chokolademuseet, der fortæller kakaobønnens historie, et meget informativt museum, og så var der de mest fantastiske skulpturer lavet i chokolade. Endelig blev det til et besøg på det flotte Picasso museum, men så havde vi også fået museer nok for en tid. Vi havde inviteret Niels og Janne fra S/Y Concordia på cavabar; de kendte ikke Can Paixano, verdens hyggeligste cavabar, så den skulle de også opleve. Efter tapas m.m. på en restaurant endte vi ombord på Nausikaa og havde en rigtig hyggelig aften. Vi er ved at være fyldt op af indtryk og glæder os til en dag på vandet; men de melder fortsat frisk vind i morgen, så vi bliver endnu en dag i Barcelona. En hilsen fra det solbeskinnede Spanien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Barcelona tirsdag d. 3. november 2009.
Har man fulgt lidt med i vores logbog, undres man måske over, at vi ikke har flyttet os i dag; men dagen blev lidt anderledes end forventet. Vi stod tidligt op for at tage afsked med KE og Helle. Der var bestilt taxa kl. 6:15, og den kom som planlagt. Det var mørkt og køligt, så vi gik ned og tog et par timer mere i køjen. I onsdags fik vi at vide, at vi senest skulle være ude af havnen i dag d. 3. november på grund af bådudstilling, der begynder lørdag d. 7., så vi gjorde klar til afgang. Vejrmeldingen var ikke for god, vi ville få frisk vind lige i mod; men vi havde jo accepteret at forlade havnen i dag. Da jeg kom op for at afregne, roste jeg Barcelona og sagde, at vi nemt kunne have brugt et par dage mere. Det var da ikke noget problem, sagde damen i receptionen, hvis vi ville acceptere at flytte plads. Jeg blev lidt overrasket, slog til med det samme og derfor ligger vi stadig i Barcelona. Vi har god tid, optagning er bestilt til fredag d. 13. november i Sant Carles og fly hjem tirsdag d. 17. november. Nu havde vi pludselig nogle ekstra dage i Barcelona - de skulle udnyttes. Vejret var rigtig flot; det var lidt køligt fra morgenstunden, men temperaturen kom et godt stykke over de 20 grader i løbet af dagen. Vi tog en tur op på Montjuíc, hvor vi så Miró-museet, var forbi Palau Nacional, så plads Torre de Calatrava og området omkring pladsen, der er anlagt i forbindelse med OL 1992. Hjemturen gik via Placa D’Espanya og Parc de Joan Miró, så det blev lidt af en Miró tur. Vi har for øvrigt fået selskab: Niels og Janne Simring, der har deres båd – s/y Concordia – liggende i Barcelona, er lige kommet tilbage efter en tur til Danmark. Alt vel ombord. Endnu en hilsen fra Barcelona.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Barcelona mandag d. 2. november 2009.
Det var en lidt hård dag, vi havde i går, så alle var lidt trætte, men det holdt os ikke tilbage fra at trave rundt i Barcelona. Vore gæster skulle også se det flotte marked La Boqueria, som vi også selv godt ville se endnu engang - det bliver man ikke sådan færdig med. Og så skulle Helle rigtigt se Santa Maria del Mar kirken, og denne gang lykkedes det. Da vi nu var i området, hvor cavabaren skulle ligge, måtte vi lige forbi endnu engang. Vi havde hørt, at den har lukket søndag, så måske kunne vi finde den i dag. Den lå der, hvor bogen siger, men det er kun en stor port ind til noget, der ligner en garage. Ingen skilte eller lignende, men sikke et liv (en mandag formiddag) og sikke priser: 8 kr. for et stort glas cava! KE og Helle blev sendt ud for se Sagrada Familia, men kom tilbage uden at have været inde i kirken/byggepladsen. Der var så lang kø, at de opgav, så den har de til gode. Tiden flyver af sted, og det er allerede i morgen tidlig, vore gæster forlader os. Vejret er ved at ændre sig; det har været fint i dag, men lidt køligere. Alt vel ombord. En hilsen fra det efterårsklædte Barcelona.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Barcelona søndag d. 1. november 2009.
Det blev en rigtig hyggelig dag i Barcelona, og vejret er stadig flot. Vi havde over 20 grader midt på dagen. Vi startede med en tur i den meget specielle Parc Güell med den lange bænk, der bølger sig rundt om pladsen. Helle er ved at læse bogen Havets Katedral, der handler om Barcelona og kirken Santa Maria del Mar, så den skulle hun se. Der var messe, da vi kom til kirken, så vi kunne ikke rigtig gå rundt og se kirken, men så oplevede vi i stedet kirken med tændte lys og fuld af mennesker. KE havde også et ønske: Han ville godt besøge Can Paixano, verdens hyggeligste cavabar, et must, når man besøger Barcelona. Vi kendte adressen, men kunne ikke finde den; der var INTET tegn på en bar på C. de la Reina Cristina 7, så vi blev enige om, at den måtte være nedlagt. Vi fandt derimod en rigtig lækker fiskerestaurant i La Barceloneta området. Tusind tak for alle tiders middag. Det blev en rigtig hyggelig dag. En hilsen fra den flotte cavaby – Barcelona.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Barcelona lørdag d. 31. oktober 2009.
Sommervejret fortsætter. Formiddagen gik med proviantering m.m. Vi besøgte bl.a. La Boqueria (Mercat de Sant Josep), et kæmpe marked, hvor man kan købe næsten alle former for friske varer. Det er et af Barcelonas sidste markeder, og det stammer helt tilbage fra 1200-tallet. Det blev også til et besøg i katedralen og klostergården med de 13 gæs. Det er en stor og flot katedral; men langt fra den flotteste, vi har set. Vore gæster ankom planmæssigt og efter lidt cava var de klar til en tur op ad Ramblaen, og da vi kom forbi katedralen på vejen hjem, måtte vi endnu engang i kirke. Det skorter ikke på åndelig føde på denne tur. KE og Helle har fået sig indrettet i forkahytten, og vi glæder os til deres selskab de næste dage. Alt vel ombord. En hilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Barcelona fredag d. 30. oktober 2009.
Det har været et rigtig flot vejr i dag, helt sommerligt; men der er omslag på vej. Nu håber vi bare ikke at det kommer, før vore gæster har været her og oplevet det flotte vejr. KE og Helle ankommer i morgen og bliver til på tirsdag - det glæder vi os til. Vi fik set lidt mere af Barcelona i dag; det er en fantastisk flot by. På vej ud til Parc de la Ciutadella var vi forbi den smukke kirke Santa Maria del Mar. Parc de la Ciutadella er anlagt i forbindelse med verdensudstillingen 1888 - det mest kendte fra den park er et kæmpe springvand/vandfald. Vi var en tur gennem Arc de Triomf, der ligger i forbindelse med parken. Hjemturen gik gennem den gamle bydel Barri Gotic med katedralen, der desværre var lukket på det tidspunkt. Ramblaen blev også vendt et par gange; det er rart at ligge lige for enden af den, så vi kan gå til de fleste seværdigheder. En hilsen fra skipperinden og skipper på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Barcelona torsdag d. 29. oktober 2009.
Vi har haft et rigtig flot efterårsvejr i dag. Stille, lidt diset, og sol fra en skyfri himmel. Det er blevet lidt køligt om natten, men vi har stadig over 20 grader om dagen. Vi ligger ved siden af en dansker, der i mange år har boet her i Barcelona; han fortalte os, at det i år har været meget varmere end normalt - 15 grader om dagen på denne årstid er mere normalt. Efter vi i formiddags fik lokaliseret de forskellige forretninger og foretaget diverse indkøb, var vi klar til at se lidt nærmere på Barcelona. Det blev en helt lille Gaudi tur, men ham kommer man heller ikke uden om her. Han har sat sit præg på rigtig mange ting. Vi så flere af de berømte bygninger, han har tegnet: Casa Batlló, Casa Amatller, Casa Lleó Morera og La Pedrera, som er nogle af dem. Derefter gik turen til Sagrada Família, som er Gaudis mesterværk. De begyndte at bygge i 1883 og er langt fra færdige. Det er en stor byggeplads (som man kan komme ind og se), og hvis alt går efter planen, er byggeriet færdigt i omkring 2022! Det bliver en meget flot kirke, når den engang står der med sine 15 tårne/spir. Det var sjovt at se museet og Gaudis tanker bag udformningen af kirken. En hilsen fra Gaudis Barcelona.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vilanova i La Geltrú - Barcelona onsdag d. 28. oktober 2009.
Vi ligger nu fortøjet i Barcelona, lige for enden af Ramblaen i Réal Club Maritimo - mere centralt kan man nok ikke komme til at ligge. Der er International Boatshow i Barcelona 7.-14. november, har vi konstateret, og det giver problemer med plads i havnen. Havneassistenterne, som tog i mod os, meddelte at ALT var optaget fra søndag d. 1. november, men vi var velkomne til at blive indtil da. Vi ville meget gerne kunne blive til tirsdag d. 3. – vi får gæster i den kommende weekend. De tager af sted igen tirsdag, og de melder ikke alt for godt vejr på søndag, så… Vi fik forklaret vort problem for damen i receptionen, som lovede at lægge et godt ord ind for os og det lykkedes. Chefen gav os lov at ligge til tirsdag, men så heller ikke længere! Vi havde endnu ikke besluttet, hvor båden skal på land. Vi har et tilbud fra Arenys de Mar, en havn ca. 20 sm. nord på, men vi ville godt op og se stedet, inden vi besluttede os. Så vi tog toget til Arenys de Mar og nåede derop, inden de lukkede. Det tiltalte os ikke rigtigt, så det ser ud til, at det bliver i Sant Carles, vi tager båden på land. Det var en træt besætning, der ud på aftenen nåede tilbage til båden (efter at have været en tur gennem Ramblaen). Dagens sejltur var på ca. 26 sm., og jeg behøver vel ikke sige, at det var for motor. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra en træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Hospitalet de L'Infant - Vilanova i La Geltrú tirsdag d. 27. okt. 2009.
Så kom vi endnu et stykke tættere på Barcelona, nærmere betegnet 38 sm. Det blev igen en tur på faldt vand, ikke så fladt som i går, hvor det til tider var spejlblankt og som fløjl. I dag var der en lille smule krusning på overfladen. Vi valgte Vilanova i La Geltrú som dagens mål. Det var ud fra byen, og hvordan havnen så ud på billederne. Vi kunne lige så godt have valgt en anden; havnene her på Costa Dorada ligger meget tæt, der er 2-5 sm. mellem dem, så det er blot at tage en beslutning. Valget i dag var bedre end i går. Her er en fin by med en rambla, en flot gammel bydel og ikke mindst mennesker på gaden. Det er ikke en turistby, men en by for de lokale. Vejrmeldingen siger stadig vindstille, eller så godt som, 1 m/sek. fra skiftende retninger, så vi har planer om at fortsætte til Barcelona i morgen. En hilsen fra motorsejleren Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sant Carles - Hospitalet de L'Infant mandag d. 26.oktober 2009.
Vi fik talt med chefen i Sant Carles og afklaret vore spørgsmål. Vi må lave alt det arbejde på båden, vi har lyst til og bo i båden imens. De har et tilbud, der gælder i 6 måneder; et godt tilbud, men man får ingen rabat, hvis man kun er der 4 måneder. Vi har flere tilbud fra andre havne, så vi tænker lidt over det. Vi er nu godt på vej mod Barcelona og nåede i dag til den lille havn Hospitalet de L’Infant, en tur på ca. 39 sm. Det blev en lidt anden tur end de forrige. Ikke hvad vind angik, det var stadig for motor, men der er pludselig kommet rigtig mange fiskeredskaber. Dem har vi ellers været forskånet for, siden vi kom ind i Middelhavet, og så manglede vi bjergene. Vi skulle uden om et meget stort delta, som Ebro floden har aflejret gennem tiden. Det er for øvrigt udlagt som naturreservat, hvor man bl.a. kan opleve flamingoer. Og endelig skulle vi fortøje mellem pæle! Det har vi ikke prøvet siden Holland. I Middelhavet benytter man normalt udhalerliner, som er gjort fast til bunden i havnen. Hospitalet de L’Infant var nok ikke det optimale valg af havn. Det var en ret kedelig havn og by. Alt vel ombord på Nausikaa. En sejlerhilsen fra skipperinden og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sant Carles søndag d. 25. oktober 2009.
Vi har haft en overliggerdag i dag. Vi ville godt høre lidt nærmere angående betingelserne for at komme på land i Sant Carles, men direktøren kommer først i morgen tidlig, så vi venter. Vi har brugt dagen til at se på lokaliteterne, og de er flotte – Inge Lise prøvede deres vaskemaskine, og det var OK. Pladsen, hvor de stiller bådene, der skal på land for vinteren er super, men meget åben. Der er intet læ, men bådene bliver tøjret godt, så der skulle ikke være problemer, hvad det angår. Der er et par ulemper: Pladsen ligger langt fra faciliteterne, og så er der rigtig mange myg. Havnen ligger nærmest midt i et floddelta, så vandet omkring os er for det meste brakvand. Vi har set på mulighederne for at komme hjem herfra, og de er super. Vi kan komme hjem fra Reus via London Stansted til Billund for 1035,- kr ALT incl., vel at mærke for 2 personer. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Oropesa del Mar - Sant Carles lørdag d. 24. oktober 2009.
Så nåede vi Sant Carles efter endnu en dag for motor, og det bliver ikke den sidste. De melder så godt som vindstille for den kommende uge. Det blev en meget urolig nat i Oropesa del Mar, men til gengæld ser det ud til at være MEGET roligt her i Sant Carles. På vejen hertil passerede vi Peñíscola – Azahar-kystens efter sigende smukkeste by. Den gamle bydel ligger på en klippe ude i vandet. Vi har nu forladt Costa Azahar, der har fået navn efter appelsintræernes blomster og er kommet til Costa Dorada, som strækker sig op til Barcelona. Sant Carles Marina er en helt ny marina fra 2008, og der er MANGE ledige pladser. Vi ville godt have en pris på vinteropbevaring af Nausikaa, men det var pigen i receptionen ikke meget for. De havde så mange forskellige tilbud, så hun bad mig vente til chefen kommer mandag morgen. Så vi bliver her et par dage; her ser også ud til at være rigtig dejligt - der er i hvert fald en flot udsigt. Vejret i dag har været helt ovenud. Sol fra en næsten skyfri himmel, 26-27 grader; her til aften har vi 25 grader i kahytten, og vi nyder det. Bemærk: Der er lagt nyt rejsebrev ind. En varm efterårshilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Valencia - Oropesa del Mar fredag d. 23. oktober 2009.
Vinden havde lagt sig, og det var flot sejlvejr, så vi gjorde klar til afgang, fik fyldt brændstofstanken, da det tegnede til endnu en dag for motor. Vi havde sat Oropesa del Mar som dagens mål, en tur på ca. 43 sm. Hvorfor lige det sted? Skipper ville godt ind og se lidt nærmere på Sant Carles, hvor vi havde hørt fra vore hollandske venner - Elly og Peter i s/y EOS - at der skulle være mulighed for at komme på land. Det skulle være et godt sted at efterlade båden for vinteren, og Oropesa del Mar ligger midtvejs. Det blev en meget afslappende tur i dejligt solskin langs en rigtig flot kyststrækning med høje bjerge i baggrunden. Vi havde for øvrigt ’besøg’ af de spanske toldere lige før Oropesa del Mar. Jeg havde regnet med, at de ville ombord, men da de var helt oppe på siden af os, hilste de blot på os, gav fuld kraft frem, og væk var de. Men sikke en hækbølge de efterlod sig! Vi blev simpelthen smidt rundt, ikke særlig behageligt. Vi nåede Oropesa del Mar efter ca. 7½ time og fik en lidt yderlig plads, hvor dønningen ude fra Middelhavet kunne nå os. Der var lidt swell i dag, nok skabt af kulingen i går. Havnen i Oropesa del Mar ligger rigtig flot, en hyggelig lille havn, men åben for vind og swell fra S og SØ. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Valencia torsdag d. 22. oktober 2009.
Valencia bliver man ikke ’færdig’ med på en dag, så et kulingsvarsel generede os ikke. Og det kom med vindstød på op til 20 m/sek. Vi besøgte den gamle børs – La Lonja de la Seda, endnu en kirke – Nuestra Señora de los Desamparados, der ligger lige ved siden af katedralen, en meget smuk kirke, som vi tilmed oplevede i brug ved messen. Vi var oppe i en af de flotte gamle byporte - Torres de Serranos, hvorfra der var en storslået udsigt ud over byen. På turen gjorde vi stop ved forskellige små fortovsrestauranter og nød de flotte, gamle bygninger og folkelivet - en rigtig fin tur gennem den gamle bydel. Nu har vi også fået travet for de næste par dage og håber på sejlvejr i morgen, så vi kan komme lidt nord på. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Valencia.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Valencia onsdag d. 21. oktober 2009.
Så fik vi set lidt på Valencia og er enige med Svend Erik og Preben: flot by. En storby (760.000 indb.), som minder meget om de andre store byer, vi har set i Spanien, f.eks. Madrid og Sevilla. Den gamle bydel er fyldt med flotte bygninger og fine boulevarder. Vi tog metroen til Colon, nær Plaza del Ayuntamiento med det flotte, gamle rådhus. Herfra gik turen til katedralen, der er meget positivt omtalt i bøgerne, og den var flot. Frokost ved det imponerende Mercado Central, et af Europas største af sin art. Det dækker et areal på ca. 8000 m2 og bygningerne, der har flere kupler, er beklædt med kakler, rigtig flot udført. Vi fortsatte forbi Plaza de Toros ud til Ciudad de las Artes y las Ciencias, et stort område med MEGET speciel arkitektur. Der er bygget en række store, flotte bygninger i det gamle flodleje. Floden, der før løb gennem Valencia, er ført uden om byen, og det gamle flodleje er udlagt som grønt bælte. Bygningerne er indrettet som operahus, museer og et stort akvarium. Vi gik tilbage til havnen og gjorde stop ved America’s Cup museet. Hele den nye havn er bygget på grund af America’s Cup i juli 2007; det bærer den tydeligt præg af, den er rigtig flot. Det var en træt besætning, der nåede tilbage til båden sidst på eftermiddagen. Vejret har været godt i dag; blæsende, men sol fra en meget blå himmel og omkring 20 gr. En hilsen fra Valencia.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Valencia tirsdag d. 20. oktober 2009.
Vi har fået sendt vore gæster, Svend Erik (skipperindens bror) og Preben (soldaterkammerat til Svend Erik og skipper) af sted mod Danmark. Vi håber, de må få en behagelig tur hjem, og at de har nogle gode oplevelser med i bagagen – vi har i hvert fald nydt deres selskab. Det blev lidt presset her til sidst på grund af vejret i søndags, så vi sendte dem af sted i morges, så de kunne nå at snuse lidt til Valencia. De kom tilbage meget begejstrede og sagde, at vi nemt kunne få nogle dage til at gå her i denne flotte by. Vi fulgte dem til metroen, efter at de havde nydt skipperindens frokost, og vinkede farvel til dem. Resten af dagen er gået med indkøb, vask af tøj og andre dagligdags ting. Vi er nu klar til at udforske Valencia i morgen. Vejret har været rigtig dejligt i dag: overskyet, stille og lunt. Alt vel ombord. En hilsen fra den faste besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Dénia - Valencia mandag d. 19. oktober 2009.
Så kom vi af sted mod Valencia i et flot vejr. Der var sol fra en letskyet himmel og meget svag vind fra SØ, desværre ikke nok til at sejle på. Det var kun den sidste time, der var vind nok, men da havde vi en plat læns og opgav at sætte sejl, så det blev godt 7½ time for motor og knap 48 sm. Vi havde en del modstrøm på hele turen. Vi gik ind i America’s Cup Marina, der skulle ligge mest centralt og nåede da også en lille tur rundt i nabolaget, inden det blev mørkt. Til andre sejlere: Der er bygget en meget lang mole ud fra det gamle molehoved, og når man kommer fra syd, skal man uden om den nye mole for at komme ind i America’s Cup Marina. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Preben, Svend Erik, Inge Lise og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Dénia - Dénia søndag d. 18. oktober 2009.
Det var planen, at vi skulle sejle til Valencia i dag. Vejrmeldingen havde lovet fint sejlvejr, men det så lidt blandet ud, da vi stod op. Det blæste fra NV, (de havde meldt SØ) og skyerne hang lavt over området. Skipper gik på havnekontoret for at udklarere og se den sidste vejrmelding. Den lovede aftagende vind, der ville dreje til SØ. Det var fint, så vi satte kurs mod Valencia. Der var lidt buler på vandet, vind og sø var lige imod, så det gik ikke så stærkt. Det var ikke særlig behageligt, og da vi havde 43 sm. til Valencia - det er mange timers sejlads - vendte skipper om og sejlede tilbage til Dénia. Det skulle vise sig at være en god beslutning, for i løbet af et par timer øgede vinden til ca. 12-13 m/sek., og regnen væltede ned. Men da sad vi godt beskyttet under cockpitteltet og nød en god frokost. En lokal fortalte os, at man ikke skulle stole for meget på vejrmeldingen i Valenciabugten - det fandt vi ud af! Om aftenen var skipperinden og skipper inviteret ud at spise i Valencia, men der var også masser af restauranter i Dénia, og det blev alle tiders aften. Tusind tak for en dejlig middag. Ifølge vejrmeldingen skulle det blive sejlvejr i morgen (det siger de lokale også), så vi har planer om at lave et nyt forsøg i morgen. Alt vel ombord. En meget våd hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Altea - Dénia lørdag d. 17. oktober 2009.
Vi stod op til en flot morgen i Altea - sol fra en letskyet himmel og svag til jævn vind. Vi fik udklareret og satte kurs mod Dénia, som var vort næste mål. Det blev en rigtig flot tur langs en storslået kyststrækning. Vi passerede bl.a. den flotte klippe Peñon de Ifach i nærheden af Calp. Det blev en fin tur rent sejladsmæssig, hvor en hel del af turen blev for sejl, dog med perioder med for lidt vind, hvor motoren hjalp os lidt. Turen blev på ca. 27 sm. og tog 6½ time. Marina de Dénia er en flot marina med fine faciliteter og en super service. Vi nåede at få set lidt på selve byen, inden det blev mørkt. Vi har planer om at sejle til Valencia i morgen. Alt vel ombord. En rigtig sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Altea fredag d. 16. oktober 2009.
De havde lovet regn og blæst i dag, og vi vågnede til lyden af vinden i riggen og regnen på dækket. Det blev ikke til de store udfoldelser i dag. Vi har hygget os ombord, snakket, spist en god frokost og fået en middagslur. Det har regnet det meste af dagen, men klarede lidt op i løbet af eftermiddagen. De har lovet fint vejr til i morgen så vi har planer om at sejle videre nord på. Alt vel ombord. En meget våd hilsen fra det sydlige Spanien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Altea torsdag d. 15. oktober 2009.
Da vi stod op, så det lidt mørkt og truende ud, men det var tørvejr. Vi havde lejet en bil og ville se lidt på omegnen. Vi startede med at køre til Guadalest, en lille landsby oppe i bjergene, hvor den gamle bydel er bygget oppe på toppen af nogle klipper, og adgangen til byen sker gennem et hul i klipperne. Det var meget præget af alle turisterne, der valfarter til dette flotte og særprægede sted. Næsten alle husene var indrettet til souvenirforretninger, undtagen det mest dominerende – Casa Orduña, der var indrettet til museum. Der var en flot udsigt oppe fra toppen af den gamle borg Castell de Guadalest, og oven over det hele oppe på den højeste klippetop, knejser det lille klokketårn. Vi havde nogenlunde vejr, da vi gik rundt i den lille by, men pludselig åbnede de for sluserne, og regnen væltede ned. Vi blev temmelig våde, regntøj og paraplyer lå i bilen, der var parkeret et pænt stykke væk. Nå, vi fik en god middag på en lille restaurant i Sagra og blev tørre igen. Desværre var udsigten meget begrænset, da vi kørte gennem bjergene, men det klarede op mens vi spiste, og vi havde en fin tur hjem langs vandet gennem Dénia og Xàbia, som vi fik set lidt af. Alt i alt en OK dag. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Alicante - Altea onsdag d. 14. oktober 2009.
Vi havde sat Altea som dagens mål, en tur på ca. 28 sm. Vejret var flot, sol fra en letskyet himmel, men desværre alt for lidt vind, så det blev 4½ time for motor. Lidt ærgerligt, men sådan er det ofte her i Middelhavet. Vi fik en fin plads i Altea og nåede også at få set lidt på den fine, gamle by. Byen er hvid, og med stejle gader lige som landsbyerne i Andalusien. Der var rigtig hyggeligt oppe på pladsen foran kirken, hvor man også kunne få en kold øl. På vejen tilbage til havnen, fik vi reserveret en bil til i morgen, hvor vi har planer om at se lidt på omegnen. De melder desværre ikke for godt vejr for de kommende par dage, men i morgen skulle der være ophold mellem bygerne - det satser vi på. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Svend Erik, Preben, Inge Lise og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Alicante tirsdag d. 13. oktober 2009.
De havde meldt regnvejr i dag, og det kom. Vi vågnede til regnens trommen på dækket, men inden vi skulle ud efter vore gæster i lufthavnen, var det allerede trukket forbi, så vi kunne gå i tørvejr op til bussen. Resten af dagen havde vi det skønneste vejr; det blev så varmt, at gæsterne begyndte at klage lidt over varmen. Preben og Svend Erik landede efter planen (lidt før) - de havde haft en fin tur fra København til Alicante. Efter lidt frokost og en ’morfar’ var vi klar til oplevelser. Vi havde ’gemt’ den gamle middelalderborg , Santa Barbara, en arabisk borg fra 800-tallet, der ligger højt hævet over vandet og med en flot udsigt, til vore gæster. De skulle også opleve en af de gamle borge i Spanien. Der blev også tid og energi til lidt proviantering, inden vi vendte tilbage til båden. Gæsterne har fået sig indrettet i forkahytten og glæder sig til at komme ud at sejle i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra den samlede besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Alicante mandag d. 12. oktober 2009.
Endnu en herlig dag med sol og varme, og de lokale har nydt det. Det er deres Spaniens Nationaldag i dag, og mange har været på vandet; det er hyggeligt med lidt liv på havnen. Vi har set lidt på byen og fået lavet en del praktiske ting og er klar til at modtage vore gæster i morgen. Svend Erik ringede for at få de sidste oplysninger ang. transport fra lufthavnen, (vi henter dem) og spurgte, hvordan vejret var? Han havde set, at det ville blive regnvejr nede hos os. Jeg må indrømme, at vi ikke har fulgt så meget med i vejrmeldingen, når vejret er fint, og vi ikke skal ud at sejle. Men efter at have set lidt på det, må jeg nok give ham ret. Bemærk: Der er lagt nye billeder ind. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Alicante søndag d. 11. oktober 2009.
I går var vi så tæt på Isla de Tabarca; men kom ikke i land. Jeg må indrømme, at det udelukkende skyldtes dovenskab. Der var fine ankerpladser, men gummibåden var gjort ren og pakket væk, og jeg gad ikke finde den frem og rigge den til. Vi fandt ud af, at der sejler en turbåd fra Alicante til Isla de Tabarca - den tog vi her til formiddag og har haft en dejlig dag på denne lille ø/klippeskær. Den kan bedst sammenlignes med Christiansø. Øen består af en flad stenet del og en bebyggelse, der er omkranset af en høj mur. Bebyggelsen og muren blev bygget i 1700-tallet for at afskrække piraterne. Det er et yndet uflugtsted med fin badestrand og masser af restauranter. En hilsen fra den lidt dovne besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Santa Pola - (Isla de Tabarca) - Alicante lørdag d. 10. oktober 2009.
Vi havde planer om at sejle ud til Isla de Tabarca på vej til Alicante; men der var lidt skipper ikke havde taget højde for, så vi kom ikke i land. Vi har sejlet op langs Spaniens kyst uden at møde ret mange sejlere. Men på grund af de 2 helligdage i forbindelse med weekenden, var der kommet sejlere på vandet, og der var andre, der havde planlagt at besøge denne ø, så der var trængsel. Turbådene lå og ventede på at komme ind til molen. Der er kun en kort mole, så vi opgav at lægge til og sejlede videre til Alicante, en tur på 2½ time og 15 sm. Det er fortsat et fantastisk flot vejr (lidt for varmt midt på dagen) og ingen vind. Vi fik set lidt på Alicante i dag, det er en rigtig hyggelig by. Vi har ’gemt’ borgen oppe på toppen af klippen til vore gæster kommer på tirsdag. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Santa Pola fredag d. 9. oktober 2009.
I dag havde vi planer om at tage en turbåd ud til Isla de Tabarca, en lille øgruppe ikke langt fra Santa Pola. Men da vi fik studeret kortet og fandt ud af, at vi selv kunne sejle derud, droppede vi det og vil selv forsøge at lægge til på vej til Alicante. Vi fik derfor god tid og fik lavet en del forskellige praktiske ting, inden det blev alt for varmt. Alle forretninger har lukket i dag på grund af helligdag, en speciel helligdag for Valencia regionen. Jeg er ikke meget for at sige det, men skipperinden har altså klaget over varmen i dag. Hun glæder sig til, at det forhåbentlig bliver lidt køligere i løbet af næste uge. Bortset fra varmen har vi det godt og nyder tilværelsen. En hed efterårshilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Torrevieja - Santa Pola torsdag d. 8. oktober 2009.
Vi er nu nået til Santa Pola efter en lille sejltur på ca. 16 sm på spejlblankt vand. Der var bedst ude på vandet; ikke fordi, der var vind, men det giver jo lidt luft, når vi sejler for motor. Det var meget varmt at komme i havn, hvor luften næsten stod stille. Det er en rigtig flot ny marina – Marina Miramar – som de har fået i Santa Pola. Det er de flotteste toiletter, vi endnu har set på en lystbådehavn. Vi har lige konstateret, at der er to helligdage i forbindelse med den kommende weekend: De har en lokal helligdag i morgen, og på mandag er det Spaniens Nationaldag, så skal der købes ind, er det i dag eller på lørdag. Vi fik set lidt på Santa Pola i dag - det er en stor klump af hoteller og ferielejligheder og ikke meget andet. Alt vel ombord. En varm sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Torrevieja onsdag d. 7. oktober 2009.
Så fik vi set lidt på Torrevieja, og vi må give Poul ret: De roder inde i byen, det er lidt svært at komme frem og tilbage. Byen er ikke noget særligt, men de har en rigtig flot strandpromenade, der er nogle hyggelige pladser, og vi kiggede indenfor i to kønne, meget forskellige kirker. Vi havde inviteret familien Seilman til middag ombord på Nausikaa, og der blev fuldt hus. Familien var, i dagens løb, blevet forøget med deres datter og svigersøn Charlotte og Bjarne samt deres to piger Camilla og Christina, så vi blev 11. Men vi fandt plads til alle og havde en rigtig hyggelig aften i det flotteste vejr (bortset lige fra fugtigheden). Jeg håber, alle blev mætte og nød det lige så meget som os; vi synes, at det var rigtig hyggeligt. Vi har planer om at sejle lidt videre i morgen. En meget varm hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Torrevieja tirsdag d. 6. oktober 2009.
Vi har haft en rigtig dejlig eftermiddag og aften hos Kirsten og Poul Seilman i deres lejlighed ved Cabo Roig lige syd for Torrevieja. Vi blev både hentet og kørt tilbage, og på vejen fik vi fyldt bilens bagagerum med proviant - det kalder jeg service! De havde besøg af deres søn og svigerdatter – Torben og Vicky, med lille Julie, så dem fik vi også hilst på. Deres lejlighed ligger rigtig flot med en pragtfuld udsigt ud over Middelhavet og få minutters gang til en dejlig børnevenlig strand. Der blev travet tur ud til Cabo Roig, sludret og grillet. Jeg kan godt forstå, at de er faldet for dette sted og er så ofte hernede. Vejret er fortsat meget varmt, men det er blevet meget fugtigt de sidste par dage, så man kan sidde stille og svede. Ikke så behageligt - ellers alt vel. Der er lagt nyt rejsebrev ind under punktet: Rejsebreve. En svedig hilsen fra det sydlige Spanien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Cartagena - Torrevieja mandag d. 5. oktober 2009.
Vi har nu nået Torrevieja efter godt 43 sm. og 7 timer for motor på næsten blankt vand. Vi gad ikke engang sætte storsejlet; der var ingen vind at sejle på og ingen sø. Vi så ikke meget til den flotte kyst på grund af en tæt varmedis over området. Vi valgte at gå ind til Marina Salinas, en ny og meget stor marina, hvor der var plads nok. Det er et nydeligt sted, men lidt øde og forladt; der er meget langt mellem bådene, og der er ikke mange der er ’beboet’. Vi har nogle sejlervenner fra Kolding – Kirsten og Poul, som har lejlighed i nærheden af Torrevieja. De har altid sagt:” Hvis I kommer forbi, så kik lige op!” Vi var spændte på, om de var hernede og var heldige - de kom herned i går. De kom på havnen for at tage imod os og har inviteret på middag i morgen; det glæder vi os til. Varmen fortsætter, her er 27-28 grader midt på dagen. Vi tænker på Jer derhjemme - kan se at det blæser og er omkring 13-14 grader i Danmark. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Cartagena søndag d. 4. oktober 2009.
Cartagena ligger inde i en slags naturhavn omgivet af høje bjerge, et meget beskyttet sted. Derfor har byen været et strategisk sted gennem de sidste 2000 år og er det stadig. Udsigten fra båden er rigtig flot med bjerge til næsten alle sider. På en bjergtop midt i byen ligger den gamle borg, hvorfra man kan overvåge indsejlingen til havnen, og sikke en udsigt! Den besøgte vi i dag. Dagen er ellers gået med forskellige dagligdags gøremål så som tøjvask, vask af båd m.m. selv om det er søndag. Vi har fortsat et rigtig flot vejr og nyder det. Har planer om at sejle lidt videre i morgen. Alt vel ombord. En søndagshilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Cartagena lørdag d. 3. oktober 2009.
Det blev en meget urolig nat her i Cartagena. Pilotbådene (lodsbådene) sejler ud og ind med mellemrum, og de har ’rede’ inderst i marinaen. De sejler ikke stille og laver en gevaldig hækbølge. Samtidig er der en turbåd, der sejler ud og ind hele tiden, så vi ligger meget uroligt. Efter en travetur i byen valgte vi at prøve at flytte til den anden marina, så må vi se, om der er mere roligt; det føles sådan. Cartagena er en flot og spændende by, som vi skal se lidt nærmere på. I dag nåede vi at besøge ’Roman Theater Museum’, et spændende sted. De har fundet rester af et gammelt teater fra dengang, romerne havde herredømmet over området og restaureret det, så man kan fornemme, hvor stort og flot det har været. Da vi kom ud fra museet, så vi, at døren til det flotte rådhus stod åben. Det viste sig, at der var rundvisning for turister, så den hoppede vi med på og fik lidt af byens historie ved samme lejlighed. En meget varm hilsen fra Cartagena.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Garrucha - Cartagena fredag d. 2. oktober 2009.
Vi fik sendt vore gæster af sted i nat og har fået en tilbagemelding, at de er kommet godt hjem. Håber, de har mange gode oplevelser med hjem i bagagen. Vi valgte at fortsætte og satte kurs mod Cartagena. Vi var lidt i tvivl angående et skydeområde, som vi skulle passere: Holdt de sidste nat, eller var det inklusiv i dag? For en sikkerhedsskyld sejlede vi uden om, det var ikke så meget længere. Vejret er helt fantastisk, temp. midt på dagen nærmer sig de 30 grader, vel at mærke i skyggen og når ikke under de 20 om natten - det behøver ikke blive varmere. Vind var der ikke meget af; godt, vi har en god og stabil motor. Turen var på 50 sm og tog ca. 8½ time. Da vi kom ind til Cartagena, kaldte vi marinaen, og Real Club de Regatas Cartagena svarede os og ledte os ind i deres marina. Der er lige bygget en ny ved siden af, og vi er lidt i tvivl, om det er den rigtige, vi har valgt. Der føles lidt uroligt, men det lægger sig forhåbentlig til natten. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Jose - Garrucha torsdag d. 1. oktober 2009.
Det blev til endnu en flot sejltur, inden vore gæster skal afmønstre. Hele området omkring Cabo de Gata er udlagt som nationalpark, og det er et rigtig smukt område med en storslået klippekyst. Vi startede i meget svag vind, og som i går friskede det op i løbet af eftermiddagen og i dag fra syd. Der kom så meget vind, at vi kunne sejle for sejl det sidste stykke. Vi havde sat Garrucha som dagens mål, en tur på ca. 30 sm og 5½ time. Vejret i dag har været helt fantastisk, og det er lige før gæsterne klager over, at det er for varmt. Det er planen, at Esther og Niels Jørgen tager en taxi til Alicante i løbet af natten; de har et fly kl. 07 direkte til Billund. Alt vel ombord. En rigtig sejlerhilsen fra Esther, Niels Jørgen, Inge Lise og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Almerimar - San Jose onsdag d. 30. september 2009.
Vi har nu rundet Cabo de Gata og dermed sagt farvel til Costa del Sol og goddag til Costa Blanca. Vejrmeldingen havde meldt en svag frontpassage her til morgen, og den kom næsten på klokkeslæt. Det begyndte at regne ved syvtiden, men inden vi kom af sted fra Almerimar godt ni, var det klaret op, og vi havde det flotteste vejr. Det var et typisk middelhavsvejr med stille fra morgenstunden og lidt vind i løbet af eftermiddagen; desværre lige imod, så det blev godt 36 sm for motor og godt 6 timers sejlads. Vi valgte at gå ind den lille havn San Jose - et hyggeligt sted ikke langt efter Cabo de Gata. Esther og Niels Jørgen havde inviteret skipperinden og skipper ud at spise, og vi havde en rigtig hyggelig aften med lækker mad. Tak for en dejlig aften! Vi har planer om at fortsætte NØ på i morgen. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Almerimar tirsdag d. 29. september 2009..
Det flotte vejr er tilbage med sol og varme. Vi har i dag været på udflugt med bus til Almería, hovedbyen i det område, hvor vi befinder os. Det var en fin by med en gammel bymidte, dog langt fra den flotteste, vi har besøgt. Vi besøgte Plaza de la Constitucion, lidt af en skuffelse; derimod var La Alcazaba en positiv overraskelse. Den er omkranset af en enorm mur, kun overgået af Alhambras. Vi nåede også at besøg katedralen, inden vi atter tog en bus tilbage til Almerimar. Endnu en dag med mange oplevelser. Vi håber på fint sejlvejr i morgen, så vore gæster kan nå at få en sejltur, inden de skal hjem. Alt vel ombord. En hilsen fra Esther, Niels Jørgen, Inge Lise og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Almerimar mandag d. 28. september 2009.
Vi ligger stadig i Almerimar og bliver her til onsdag. De havde oprindelig meldt sejlvejr fra i dag, men de har desværre ændret udsigten. Det har ellers været helt stille og fint vejr hele dagen, hvor vi ligger, men for at komme videre, skal vi uden om en pynt – Cabo de Gata, hvor de melder hård vind og temmelig høje bølger fra NØ. Altså lige imod, og det har vi ikke lyst til at sejle op i mod; men som sagt skulle det lægge sig til på onsdag. Vi har så slappet af i dag oven på de sidste tre hektiske dage, hvor vi nåede at køre over 1200 km., se og opleve en masse. Der er stadig en masse at se i Almerimar. Vi har som sagt haft et flot vejr i dag, men slap ikke helt for regn; der kom en enkelt kraftig tordenbyge sidst på eftermiddagen. Vi hygger os med vore gæster, der bliver rigtig sludret. Endnu en hilsen fra Almerimar.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Almerimar søndag d. 27. september 2009.
Vejrmeldingen lovede regn i dag, og det fik vi. Vi vågnede i nat til regnens trommen på dækket, og det fortsatte hele morgenen. Vi havde bestilt og betalt entre til Alhambra, så vi besluttede at tage af sted trods regnen, så iført regnjakker, kom vi nogenlunde tørre op til bilen. Jo nærmere vi kom Granada, hvor Alhambra ligger, jo mere klarede det op, og da vi nåede frem var det tørvejr - hvor heldig kan man være?! Det var en stor oplevelse at besøge Alhambra; der er ikke noget at sige til, at det er en af Spaniens mest besøgte turistattraktioner. Det dækker et meget stort areal med mange forskellige seværdigheder, så hele dagen gik, og vi var først tilbage til båden efter det var blevet mørkt. Alt vel ombord. En våd hilsen fra det sydlige Spanien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Almerimar lørdag d. 26. september 2009.
De har lovet lidt ustadigt vejr i weekenden - det blev nu ikke så galt i dag. Det blæser lidt, men vinden er meget varm, og vi har da også fået et par lette byger i dagens løb - ikke noget, der har generet. Vi har lejet bil i disse dage, og har i dag været en tur rundt i Sierra Nevada bjergene, der flere steder er dækket af mandeltræer. Vi var så heldige at se nogle høste mandler og hjalp dem med at få de sidste ned fra træet; som tak fik vi lommerne fyldt med mandler. Vi besøgte flere bjerglandsbyer bl.a. Trevélez, der er kendt for sin tørrede skinke. Det blev en rigtig flot tur med nogle fantastiske bjerglandskaber; helt anderledes end dem, vi tidligere har oplevet. I morgen går turen til Granada og Alhambra. En hilsen fra Esther, Niels Jørgen, Inge Lise og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Almerimar fredag d. 25. september 2009.
Vi har været en tur i Alicante for at hente Esther og Niels Jørgen. Det var umuligt at tage offentlige transportmidler fra Alicante til Almerimar; det var i hvert fald meget besværligt og ville tage meget lang tid, så vi har lejet en bil for at hente dem, og så kan vi bruge den de næste par dage til udflugter. Der er 325 km fra Almerimar til Alicante, så bilturen tog lige så lang tid som flyveturen fra Billund til Alicante. Esther og Niels Jørgen havde en fin flyvetur, alt gik efter planen, og de er nu installeret i Nausikaa’s forkahyt, klar til en uges ferie og forhåbentlig mange gode oplevelser. Alt vel ombord. En hilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Almerimar torsdag d. 24. september 2009.
Det blev en rigtig varm dag, hvor vi foretrak at holde siesta midt på dagen, så det var godt, vi kom i gang fra morgenstunden. Der er ting som skal gøres, og som er lettere, når man er alene ombord. Det er f.eks. skift af motorolie og den slags. Vi er nu klar til at modtage Esther og Niels Jørgen, som kommer til Alicante i morgen og skal være med ombord den næste uge. En meget varm hilsen fra det sydlige Spanien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Almerimar onsdag d. 23. september 2009.
Det blev en travl dag i dag - og så i den varme. Der er 26 grader i kahytten her kl. 22 med lugerne stående åbne. Der kommer desværre en front ind over os lørdag og søndag, men mandag skulle det igen være flot vejr. Vi skulle have købt olie og oliefilter til motoren, det er ved at være tid for skift. Forhandleren har kun åbent engang i mellem; når han skal et eller andet, lukker han forretningen, så jeg gik forgæves, men det lykkedes mig at træffe ham hjemme sidst på formiddagen. Der skulle lejes bil til den kommende weekend, og cyklerne blev fundet frem og pumpet. Det er næsten et år siden vi sidst brugte dem på Lanzarote, men de kunne stadig køre rundt. Der var nu ikke så meget at se her i området; det er udelukkende hoteller og ferielejligheder og ferielejligheder….. Endelig skulle vi have bestilt billetter til Alhambra. Vi havde planer om at besøge det på lørdag, men alt udsolgt! De første ledige billetter var søndag kl. 13:30, så dem tog vi og bestilte dem på internettet. Det er Spaniens mest besøgte turistattraktion, og de lukker ’kun’ 3300 ind pr. dag. Det er hårdt at være på farten, men ellers er alt vel om bord. En hilsen fra en ’træt’ besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Almerimar tirsdag d. 22. september 2009.
Det flotte vejr fortsætter. Det er næsten for varmt midt på dagen, så det er svært at tage sig sammen til at foretage sig noget - der er ellers nok at give sig til. Vi har dog fået lokaliseret de forskellige ting: Hvor man kan leje bil, hvor man køber ind o.s.v. Vi har også besøgt en anden dansk båd, som har ligget her i flere år. Leif, ejeren, var lige kørt herned for at se til båden og kører snart til Danmark igen. Det er en meget stor havn med over 1000 pladser, nogle pladser er meget store. Almerimar er ofte brugt til overvintring af både i vandet, hvor besætningen bor i båden. Der er desværre meget, der er lukket på grund af manglende feriegæster, og det sætter sit præg på området. Vi ligger op ad et tidligere hotel/ferielejligheder, som kunne rumme 2000 gæster. Det er nu lavet om til ejerlejligheder, som alle står tomme. Det ser ikke ud til, at det er lykkedes at sælge en eneste. Alt vel ombord; vi glæder os til at se Esther og Niels Jørgen på fredag. En hilsen fra Nausikaa i Almerimar.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina del Este - Almerimar mandag d. 21. september 2009.
Der var ikke meget at se/opleve i Marina del Este, så vi besluttede at fortsætte til Almerimar, en tur på ca. 46 sm. Det blev atter en dag på et spejlblankt Middelhav. Det er rigtig behageligt at sejle på fladt vand i Middelhavet i modsætning til ude på Atlanterhavet, hvor der altid var 1-2 m swell, selv om vandet var spejlblankt, og det bevirkede, at båden slingrede fra side til side. Det er vi fri for her på Middelhavet, dejligt. Vi lagde mærke til tusindvis af kvadratmeter overdækket drivhus langs kysten – der dyrkes mange grøntsager her i området. Vi nåede Almerimar efter ca. 7½ time og fandt en forholdsvis tom havn - der var i hvert fald nok af ledige pladser. Der ser ud til at være rigtig rart her. Vejret har været flot i dag igen indtil ved 22 tiden, hvor der trak et uvejr ind over os med regn og torden. Det var nu hurtigt overstået; det fine vejr skulle fortsætte. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Benalmádena - Marina del Este søndag d. 20. september 2009.
Så forlod vi det dejlige Benalmádena, hvor vi har nydt at være. Vi skulle videre øst over og satte kurs mod Marina del Este. Vejret var rigtig flot, bortset fra, at der ingen vind var; det var næsten havblik på hele turen, der var på ca. 39 sm. og tog ca. 6½ time. Her er også dejligt, men meget mere fredeligt, ja, nærmest dødt ved siden af Benalmádena. Marinaen ligger meget smukt, og vi har en storslået udsigt fra cockpittet. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Benalmádena lørdag d. 19. september 2009.
Det var oprindeligt vores plan at tage bussen til Gibraltar i dag for at besøge Peter og Elly i s/y EOS. Sidst vi hørte fra dem, lå de i Ceuta og havde planer om at sejle til Gibraltar i tirsdags. Men for at være sikker på, at de ikke var sejlet videre, sendte vi en SMS. Det var godt, vi gjorde det; de lå nemlig stadig i Ceuta, havde lidt problemer med lækage, men de havde planer om at sejle til Gibraltar i morgen. De kan tidligst være i Gibraltar i løbet af eftermiddagen, og da sidste bus retur afgår kl. 17 om lørdagen, droppede vi de planer og gav os til at ordne forskellige ting på båden. Der er altid noget at give sig til, når man ikke har den på land om vinteren, så man kan gå og ordne tingene der. Det har været et helt fantastisk flot vejr i dag, og det skulle fortsætte i de kommende dage. Vi planlægger at sejle øst over i morgen. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Benalmádena fredag d. 18. september 2009.
Vi blev ikke ’færdige’ med Málaga den anden dag, så vi har været derinde igen i dag. En af de ting vi godt ville se lidt nærmere på, var Alcazaba de Málaga. Det var en positiv oplevelse. En 900 år gammel fæstning, der har rummet et helt samfund og som var forberedt på at kunne blive belejret, hvad forråd angik. Det var virkelig flot restaureret. Det blev også til endnu en rundtur i den gamle bydel samt et besøg på et af de små, listige steder, hvor vi indtog vores frokost. Málaga er en flot by efter vores mening. Vejret er bare skønt. Endnu en sommerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Benalmádena torsdag d. 17. september 2009.
Vi har set i TV og hørt derhjemme fra, at det er uvejr i Spanien. Og det er også rigtigt, men ikke hvor vi er. Der ligger et kraftigt lavtryk over det centrale Spanien med kraftig nedbør. Det har givet sne i bjergene nord på og oversvømmelser andre steder; vi har kun fået en enkelt tordenbyge. Det eneste sted, hvor det er godt vejr i Spanien, er på Costa del Sol og til dels på Costa Blanca, og det er der vi befinder os - ret heldigt. Lavtrykket har dog givet os ret kraftige vinde fra vest, men det skulle være slut i løbet af weekenden, så vi planlægger at sejle videre øst over på søndag. Dagen i dag er gået med dagligdags sysler og så en tur op i Benalmádena for at se, hvad den by kunne byde på. Alt vel ombord. Bemærk, der er lagt nyt rejsebrev ind under punktet: Rejsebreve. En hilsen fra de heldige på solkysten.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Benalmádena onsdag d. 16. september 2009.
Vi ligger rigtig godt her i Benalmádena og har ingen planer om at sejle ind til Málaga’s lille lystbådehavn. Den skulle efter sigende være meget dyr at ligge i, så vi tog bussen ind til Málaga i stedet for at se lidt nærmere på den gamle bydel. Det er en rigtig flot gammel by med mange seværdigheder. Vi nød et glas vin foran den enorme katedral med det ene tårn; det andet er aldrig blevet gjort færdigt, pengekassen løb tør (det var i 1728). Katedralen var ligeså imponerende indvendig. Det blev også til et besøg på Museo Picasso, der er indrettet i en fantastisk flot gammel bygning ovenpå nogle spændende udgravninger fra fønikernes tid, og Picassos fødehjem blev rundet, inden vi atter fandt tilbage til Benalmádena og båden. Vi er langt fra færdige med Málaga, så der skal vi ind igen. Det er blevet lidt køligere, der var ’kun’ 20 grader i kahytten i morges, men det er vist kun en overgang - det skulle blive varmere igen sidst på ugen. En hilsen fra det dejlige Costa del Sol.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Benalmádena tirsdag d. 15. september 2009.
Vi tog lidt af en slapper i dag. Formiddagen gik med at få sagt farvel til Anne Lise og Launy og få dem sendt af sted til lufthavnen i Málaga. Vi fik også bestilt afhentning af vasketøj og provianteret lidt, men det var også, hvad det blev til. Vejret har ændret sig, efter vinden er gået i vest, og vi er kommet ind i Middelhavet. Vi har stille om morgenen, i løbet af formiddagen begynder det at lufte lidt og midt på eftermiddagen blæser det og trækker sammen inde over bjergene – og der kommer regn og torden inde over land. I dag blev regn- og tordenbygerne ikke inde over land; vi fik en meget kraftig byge sidst på eftermiddagen. Det pyntede på vores rig og båden i det hele taget - det er første rigtige regnbyge, vi har fået siden foråret. Alt vel ombord. En hilsen fra skipperinden og skipper på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marbella - Benalmádena mandag d. 14. september 2009.
Launy og Anne Lis skal med fly fra Malaga i morgen. Der var fin forbindelse fra Marbella og til Málaga, men da der ikke var så meget at se i Marbella valgte vi at sejle videre mod Málaga. Vi satte kurs mod Benalmádena. Det blev også en fin tur, men denne gang for sejl i frisk vind. Vi startede i meget skiftende vind og havde motoren i gang flere gange, men det varede ikke længe, inden vinden blev stabil og frisk fra vest. Det blev til knap 22 sm. på 4½ time for læns. Benalmádena er en meget stor marina, men trods det havde de svært ved at finde en god plads til os. Der var MEGET uroligt ved receptionskajen og i den yderste del af marinaen, men de fandt en fin plads inde í en af kanalerne mellem husene. Vi har planer om at blive her nogle dage, mens vi ser lidt nærmere på Málaga og området her omkring. Der er fine forbindelser fra Benalmádena til Málaga. Om aftenen var vi inviteret ud at spise af Launy og Anne Lis og fandt en hyggelig restaurant på Plaza Ole. Tusind tak for en hyggelig aften. En frisk sejlerhilsen fra hele besætningen.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gibraltar - Marbella søndag d. 13. september 2009.
Efter ni dage i Gibraltar, fyldt med oplevelser, var det tid at komme videre. Det blev en fin tur rundt om Gibraltarklippen, i et rigtig flot vejr. Vandet var spejlblankt på så godt som hele turen til Marbella, og som noget nyt så vi flyvefisk; hvor kan de flyve højt og langt. De var meget lette at se på det spejlblanke vand. Efter 6 timer for motor og godt 38 sm. anløb vi Marbella og blev modtaget af en flink havneassistent, der anviste os en fin plads. Marbella er næsten kun kæmpe feriehoteller; der er ikke megen by bagved. Vi fandt dog den skønne Plaza de los Naranjos, hvor vi nød et glas vin under appelsintræernes skygge. Det har været en fin dag på vandet - dog kunne vi godt have tænkt os lidt vind, men det var nok fint med stille, når vi skulle rundt om klippen. Alt vel ombord. Med sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gibraltar lørdag d. 12. september 2009.
Turen i dag gik til Ronda. På vejen til Ronda gjorde vi holdt i Jimena de la Frontera, hvor vi var oppe i den gamle mauriske borgruin, hvorfra der var en fantastisk udsigt ud over bjerglandskabet. Vejen til Ronda (A 369) var storslået med nogle flotte udsigtspunkter. Ronda var en meget positiv oplevelse. Den gamle bydel er meget velholdt og flot. Højdepunktet var den ’Nye Bro’ over den næsten 100 m dybe Tajo-slugt. Det er en ingeniørmæssig bedrift fra slutningen af 1700-tallet. Og så oplevede vi noget helt nyt: et regn- og tordenvejr! Det er første gang i lang tid, vi har haft regnvejr, men jeg skal love for, at det regnede! Vi har fået afleveret bilen, og hvis vejret tillader, forlader vi Gibraltar i morgen og sejler videre NØ på. Det har været rigtig varmt i dag - i morges kl. 9 havde vi 26 grader, og det har igen været over de 30 grader. Vi sveder lidt, men nyder det. Alt vel ombord. En varm hilsen fra Andalusien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gibraltar fredag d. 11. september 2009.
Vi havde lejet bil de næste par dage og ville ind og se lidt på baglandet. Den første tur gik til Jeréz, centrum for fremstillingen af sherry. Vi var så heldige at løbe ind i den årlige sherryhøstfest, der løb fra d. 7. til d. 12. september. Der var stillet boder/telte op på torvet, hvor alle bodegaerne præsenterede deres sherry, og hvor man kunne smage på varerne. Men inden vi gik i gang med smagningen, var vi en tur ude på Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre, et meget stort og flot sted, hvor man opdrætter og træner heste til skole- og dressurridning. Vi overværede deres træning m.m.. Sulten blev stillet med en Paella Mixta på torvet – det har vi nu desværre før fået meget bedre! Så kom turen til sherrysmagningen og et efterfølgende besøg på en bodega. Det blev Gonzalez Byass S. A., der bl.a. fremstiller den populære sherry med navnet Tio Pepe. Vejret er pragtfuldt, næsten for varmt midt på dagen, hvor det når over de 30 grader, men vi klager ikke. Alt vel ombord. En hilsen fra landet, hvor sherryen fremstilles.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gibraltar torsdag d. 10. september 2009.
I dag d. 10. september er det Gibraltars nationaldag – det, der svarer til vores grundlovsdag. Nu er der bare det, at de har fået en ny forfatning i foråret, og nu begynder de at diskutere, om de skal flytte nationaldagen, så det var måske den sidste, der blev fejret d. 10. september. Dagen blev fejret på en speciel måde: om formiddagen var gaderne fyldt med tusindvis af mennesker klædt i rødt og hvidt. Kl. 12:55 oplæste de Gibraltars forfatning oppe på torvet, og derefter slap de hundredvis af røde og hvide balloner fri - et fantastisk syn. Resten af dagen var der musik af forskellig slags på de forskellige pladser. Vi mødtes med Jens og Hanne, kontaktpersoner fra FTLF, og nogle af deres bekendte på Governor’s Parade og havde en rigtig hyggelig eftermiddag/aften. National Day sluttede med et rigtig flot fyrværkeri ude på den ene mole, sjældent har vi set noget lignende. Launy og skipper vaskede op af hensyn til porcelænet - pigerne var blevet lidt løsslupne i løbet af aftenen. En hilsen fra hele besætningen på Gibraltars nationaldag.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gibraltar onsdag d. 9. september 2009.
Launy og skipper har været på en længere travetur i dag. Vi gik fra havnen og tværs over flyvepladsens startbane gennem paskontrollen og ind i Spanien, for at se, om vi kunne leje en bil til den kommende weekend. Det var ikke let, men det lykkedes, så nu er det på plads. Vi har også været en tur oppe på toppen af Gibraltarklippen i dag, godt nok ved hjælp af svævebanen. Sikke en udsigt, og hvor var der mange søde og frække aber. Byen er ved at være pyntet op til nationaldagen i morgen, i røde og hvide farver; det bliver spændende og se, hvordan de fejrer dagen. Det har været et pragtfuldt vejr i dag, med sol fra en næsten skyfri himmel, når man kom lidt væk fra Gibraltarklippen – sejlvejr. Den kuling, de har meldt, mærker vi ikke meget til. Fortsat alt vel ombord. En hilsen fra det festklædte Gibraltar.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gibraltar tirsdag d. 8. september 2009.
Vi bliver i Gibraltar til søndag. For det første har de lige udsendt en ny gale warning for området – 8 Beaufort fra øst, og så er det Gibraltar’s nationaldag på torsdag. Det skulle være en oplevelse med musik og fest (Status Quo og mange flere spiller), den vil vi også godt opleve. Ydermere har vi planer om at leje bil et par dage for at se baglandet, og så er det pludselig søndag. Vi har fået dagen til at gå med almindelig vedligeholdelse/rengøring/proviantering, og så skulle vi have fat i noget gas; det er mange gange et problem. Vi fik hele formiddagen til at gå med det og blev jaget rundt på hele Gibraltarklippen; men det lykkedes. Vi har haft besøg af Jens Kærsgaard, som er FTLF’s kontaktperson her i området; han fortalte bl.a. om Gibraltars nationaldag. Vi nyder det dejlige vejr; selv om de lokale er begyndt at klæde sig i vintertøj, går vi stadig i shorts. En hilsen fra det dejlige Gibraltar.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gibraltar mandag d. 7. september 2009.
Så fik vi set lidt af seværdighederne i Gibraltar. Vi startede med at trave gennem byen og op ad klippen til Moorish Castle, hvor vi gjorde holdt for et besøg. Vi fortsatte opad til World War II Tunnels, hvor vi tog en guided tur gennem nogle af tunnelerne. Så lidt længere op ad klippen til Great Siege Tunnels, som er de gamle tunneller der rummer en del udstillinger. Næste stop var Military Heritage Centre, der desværre var lukket. Nu, vi var oppe på klippen, travede vi hele vejen fra nord til syd med stop ved Apes’ Den, hvor vi hilste på de haleløse gibraltaraber. Efterhånden trængte vi til lidt mad og drikke, som vi nød i en hyggelig café med den flotteste udsigt over bugten og med besøg af en fræk abe! Endelig kom turen til St. Michael’s Cave, nogle meget flotte drypstenshuler, hvor der er indrettet koncertsal. På turen tilbage var vi forbi 100 Ton Gun, en kæmpe kanon, som kun findes to steder i verden, her og på Malta. Det var en træt besætning, både fysisk og oplevelsesmæssigt, der sidst på eftermiddagen nåede tilbage til båden. Det er for alvor begyndt at blæse, og der var sus i den oppe på klippen. En blæsende hilsen fra Gibraltar.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gibraltar søndag d. 6. september 2009.
Vi holdt weekend i dag. De fleste attraktioner og forretninger har lukket om søndagen, så der var ikke så meget at foretage sig. Hvis man tager til Gibraltar en søndag, vil man møde en meget stille og død by. Vi fik dog besøgt turistkontoret for at få lidt materiale, så vi kan få planlagt, hvad vi skal se og opleve. Ellers gik dagen med et par ture i masten; vindmåleren var begyndt at drille. Den trængte til et lille eftersyn, nu virker den igen. Det er begyndt at blæse en del, og der er, i perioder afhængigt af tidevandet, en del swell (dønninger) i havnen. Det er dejligt varmt, men overskyet; der ligger en sky omkring Gibraltarklippen, som skygger for solen, men det er meget behageligt. Alt vel ombord. En hilsen fra Anne Lis, Launy, Inge Lise og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gibraltar lørdag d. 5. september 2009.
Dagen i dag er gået med at proviantere, gøre rent og få lidt styr på båden. Temperaturen her på Gibraltarklippen er rigtig behagelig, så det er til at holde ud at lave noget. Vi kom desværre for sent til turistkontoret; det havde lukket, da vi fandt det, og det ser ud til at det meste incl. seværdigheder er lukket om søndagen - i morgen. Det gør nu ikke noget, for vi har ikke så travlt. Vinden er drejet om i øst, og det lufter allerede en del. Der er galewarning 8 Beaufort (ca. 20 m/sek.) fra øst for området fra i morgen aften. Det bliver spændende at se, hvornår vi kommer herfra. Her er rigtig dejligt; vi ligger i Queensway Quay Marina, der ligger lidt syd for byen, hvor der er fred og ro. Marinabay Marina ligger nord på lige op ad startbanen, og det kan høres og mærkes, når fly starter. En hilsen fra det sydligste af Europa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ceuta - Gibraltar fredag d. 4. september 2009.
Da den første begyndte at røre på sig, var kl. allerede 09:30. Jeg ved ikke, om det var vinen, vi fik i aftes, der gjorde, at vi sov så længe. Vi er jo ikke vant til det efter en uge med ramadan. Jeg skyndte mig at ringe til marinaerne i Gibraltar. Marinabay Marina bad mig ringe igen kl. 13:00, men Queensway Quay Marine sagde, at de havde fået en ledig plads, så vi var velkomne. Vi fik gjort klart skib og satte kurs mod Gibraltar. Det blev en frisk, men fin tur på knap 17 sm. i frisk vestlig vind og en hel del strømsø. Vi blev budt velkommen og fik anvist en fin plads inderst i marinaen. Efter en frokost og et hvil var det tid at se lidt nærmere på Gibraltar. Det ser ud til at være et rigtig dejligt sted, og vi er meget overraskede over, hvor engelsk her er. Det er næsten som at gå rundt i England. Vi glæder os til at se lidt nærmere på Gibraltarklippen i de kommende dage. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ceuta (Spansk enklave i Marokko) torsdag d. 3. september 2009.
Det er lidt af en kontrast til Marokko, vi er kommet til. Her i Ceuta er alt rent og velfriseret. Her er rigtig dejligt, og vejret er pragtfuldt. Sol fra en skyfri himmel, varmt (26-27 grader), lidt vind til at køle af, og så er luften tør, ikke fugtig som i Rabat. Vi har fået set lidt på Ceuta i dag. Den er nem at overse; vi har fået provianteret – øl og vin - toldfrit. Vi har planer om at sejle til Gibraltar, men vi har hørt, at det er meget svært at få en plads. Så vi kontaktede FTLF’s kontaktperson – Jens Kærsgaard, og han anbefalede, at man kontaktede marinaerne for at høre, om der var plads. Både Queensway Quay Marina og Marinabay Marina meldte alt optaget, men jeg kunne ringe igen i morgen tidlig. Der kommer nogle dage med hård østlig vind, så hvis vi ikke kan få en plads i Gibraltar i morgen, sejler vi mod Malaga. Det blev en rigtig flot aften her i Ceuta, og hele besætningen nyder det flotte vejr. Alt vel ombord. En hilsen fra det nordafrikanske.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Rabat - Ceuta onsdag d. 2. september 2009.
Det blev en rigtig flot nat på Atlanterhavet med en næsten fuld måne, der lyste for os det meste af natten. Desværre lagde vinden sig, så vi måtte have gang i motoren. En overgang var havet spejlblankt, et fantastisk syn med månen, der spejlede sig. Vi rundede Cabo Espartel ved indsejlingen til Gibraltarstrædet ved 8 tiden marokkansk tid – kl. 10 spansk tid - og fik en lænser ind gennem strædet. Vi fik en fantastisk modtagelse af delfiner og hvaler i strædet, men desværre lå der en varmedis over området, så de flotte bjergformationer på begge sider kunne vi kun ane. Vi anløb Ceuta – en spansk enklave i Marokko lige over for Gibraltar – kl. 15:38 efter 26 timers sejlads og ca. 160 sm.; vi havde en del modstrøm på turen op langs Marokkos kyst. Vi blev godt modtaget og fik en fin plads i Ceuta, og nu skulle der provianteres. Desværre var det helligdag i Ceuta og alle forretninger var lukket, så vi måtte op på den lokale bar for at få en kold øl. Alt vel ombord på Nausikaa. Der er lagt nyt rejsebrev ind under punktet: Rejsebreve. En hilsen fra en noget træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Rabat - Ceuta tirsdag d. 1. september 2009.
Et check af vejrmeldingerne viste, at vi ville få et perfekt vejr til en tur til Ceuta, hvis vi sejlede i dag. Efter turen til Meknés, havde vi set og oplevet det, vi havde planer om og trængte til lidt forandring, så vi besluttede at udklarere, som man skal i alle havne i Marokko. Det er noget, der tager tid: Jeg gik til myndighederne ved 9.30 tiden og ved 11.30 tiden var vi klar til at sejle. Passene var stemplet, båden tanket, vi havde været ovre ved receptionskajen for at få narkohunden ombord, og lodsbåden var klar til at følge os ud, selv om det ikke var nødvendigt. Der har været en fantastisk service her i Bouregreg Marina i Rabat. Vi satte kurs mod Gibraltarstrædet, og vejrmeldingen holdt. Vi fik en rigtig flot tur op langs Marokkos kyst i sol, varme og en jævn vestlig vind, så sejlene blev luftet. For første gang på turen havde vi lidt, der ikke fungerede: Cockpitdisplayet til kortplotteren ville ikke starte, og vindmåleren ville ikke køre rundt. Det har ikke kunnet tåle at ligge stille i flere måneder i den varme, så det må vi have set på. Det tegner til at blive en rigtig flot nat på Atlanten. Alt vel ombord. En hilsen fra det meget blå Atlanterhav.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) mandag d. 31. august 2009.
Vi har været en tur i Meknes, Volubilis og Moulay Idriss i dag. Vi tog det tidlige tog og nåede at besøge den romerske ruinby – Volubilis - inden det blev alt for varmt. Det har i sin tid været en meget stor by med flotte huse med gulve beklædt med mosaikker. På vejen tilbage til Meknes slog taxien, vi havde lejet, et slag op gennem Moulay Idriss, der er en hellig by, som ligger klinet op ad et bjerg i et meget smukt område. Vi blev sat af midt i den gamle bydel i Meknes, hvor vi både gik rundt og kørte i hestevogn til de forskellige seværdigheder. Vi fik besøgt Madrassa Bou Inania (endnu en koranskole), det meget store underjordiske fængsel, som man er ved at restaurere, Heri el Souani (de gamle kornlagre) og de flotte gamle byporte. Det blev en spændende dag og et oplevelsesrigt farvel til Marokko. Vi har planer om at forlade Rabat i morgen og sejle til Ceuta, hvis vejret arter sig. Endnu en meget varm hilsen fra Marokko.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) søndag d. 30. august 2009.
Det er lidt bøvlet med den ramadan, men på den anden side er det også sjovt at opleve den på nært hold. Forretningerne holder lukket det meste af dagen og gaderne er næsten tomme, men ud på aftenen myldre folk ud på gaderne og byen er fyldt med liv det meste af natten, så det er måske ikke så mærkeligt, at de sover lidt længe om dagen. Vi har været en tur rundt i Rabat i dag, besøgt Kasbah des Oudayas og smagt myntete på Café Maure og nydt udsigten over indsejlingen til Rabat. Vi er ’færdig’ med Rabat og klar til at komme videre, men først skal vi lige en tur til Meknes i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra Anne Lis, Launy, Inge Lise og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) lørdag d. 29. august 2009.
Som I måske kan fornemme, så har vi det MEGET varmt. Vi venter stadig på lidt køligere vejr i Meknes, så vi kan holde ud at trave lidt rundt i den spændende by. Der er 38 grader i dag, 35 i morgen, men på mandag skulle det ’kun’ blive 33 grader, så vi planlægger en tur mandag. Vi stod lidt tidligt op i dag for at få sat sejlene. Der er normalt helt stille til omkring 9 og det skulle udnyttes. Naboen, Rudi i S/Y Galileo, havde bestilt dykker til at se og evt. rengøre hans båd. Det benyttede jeg mig af og fik dykkeren til at se på min skrue. Lige siden Lanzarote har jeg følt, at der var noget galt med skruen - vi sejlede ca. 1 knob langsommere end sædvanligt for motor. Det viste sig, at der sad et stykke fiskenet viklet om skruen. Det fjernede han og rengjorde skruen, så nu skulle vi kunne sejle med normal speed igen. (Pris 100 Dirham = 67,- kr.). Vi har været en tur gennem souken i Salé i dag, og det gjorde et vist indtryk på vore gæster - sådan noget havde de ikke oplevet før. Der er VM i vandscooter i floden lige uden for marinaen, og af en eller anden grund (det er nok på grund af ramadanen) ’sejler’ de kun efter kl. 21. Hele floden er oplyst af et utal af kæmpe projektører og sikke en larm! Det går godt nok stærkt. En hilsen fra en støjende Bouregreg Marina.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) fredag d. 28. august 2009.
Så fik vi set lidt mere af Rabat og vist vore gæster de flotteste steder. Desværre var Mohammed V’s mausoleum lukket på grund af ramadanen og fredagsbønnen, der ser ud til at være udvidet under ramadanen. Det er ellers ikke den store aktivitet, vi har udfoldet i dag. Når temperaturen kommer over de 30 grader, falder lysten til at trave rundt i de smalle gader, hvor der er læ og meget varmt, og det skulle blive endnu varmere i de kommende dage. Vi kunne godt tænke os at besøge Meknes, men der ligger temperaturen på ca. 38 grader, så vi ser tiden lidt an. Sidst på eftermiddagen var vi til et hyggeligt ’party’ ombord på S/Y Wildcat med Tini og Frank fra Holland og Jay fra Australien. De ville godt høre lidt om det sydlige Marokko og De Kanariske Øer, hvor de har planer om at tilbringe den kommende vinter. Bortset fra, at besætningen stønner lidt over varmen, og enkelte er lidt forkølede, er alt vel ombord. En hilsen fra et Marokko præget af ramadanen.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) torsdag d. 27. august 2009.
Vi har fået provianteret i dag, og det var lidt af et job. ALT var lukket indtil kl. 10 på grund af ramadanen, og da vi ikke havde noget mad ombord, blev det kun til en tør kop kaffe om morgenen. Men det var ikke det værste: ”Alkoholkælderen”, som de kalder det sted, hvor man køber øl og vin, har lukket under HELE ramadanen, d.v.s. til engang sidst i september - og vi har kun 8 øl ombord! Vi må se at komme til Spanien. Båden er ved at være rigget til og klar til afgang; men vi mangler endnu at opleve nogle steder i Marrokko, så vi planlægger afgang fra Rabat mandag eller tirsdag, hvis vejret vil. Vi nåede lige at få temp. i kahytten ned på 26 gr. inden vi skulle til køjs. Alt vel ombord. En meget varm hilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Danmark - Bouregreg Marina (Rabat) d. 24-26. august 2009.
Så er vi atter tilbage på båden, som ligger i Marina Bouregreg i Rabat, Marokko. Alt var, som da vi forlod den, undtagen et tykt lag støv overalt på båden – udvendigt. Vi har ALDRIG før set Nausikaa så beskidt, men det var meget let at spule væk, så den kom hurtigt til at ligne sig selv. Vi har haft en fin tur fra Danmark og herned. Vi tog fra Billund mandag morgen via. Girona (Barcelona) til Marrakech med Ryanair og havde en rigtig fin tur. Efter et par dage i Marrakech med masser af oplevelser, tog vi toget til Rabat. Vi er løbet ind i ramadanen, der begyndte d. 21. august, og det har ændret mange ting. Folk må f.eks. ikke spise eller drikke fra kl. 04:30 til kl. 19:15, så hvorfor holde restauranter eller den slags åbne? Vognen med mad og drikkevare i toget var også indstillet, så vi har også fastet i dag! Forretningerne åbner først ved 10 tiden, da folk lige skal have en lur efter morgenmaden kl. 4, men vi finder vel ud af det. Vi har gæster med herned – Anne Lis og Launy, som skal sejle med os de næste uger. Vejret er pragtfuldt, måske lidt i overkanten, hvad temperaturen angår; vi havde 38-39 grader i Marrakech, men her i Rabat er det mere behageligt. Alt vel ombord. En hilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) - Danmark d. 19-20. juni 2009.
Vi er atter i Danmark; det blev et kort ophold i Marokko, men på grund af skipperindens fortsatte problemer med maven, valgte vi at tage hjem på ”sommerferie” allerede nu og lade båden ligge i Rabat. Det var ca. 14 dage før planen. Vi havde regnet med at nå Malaga og tage hjem derfra, men sådan skulle det altså ikke være. Turen gik næsten efter planen. Det var ikke flyselskaberne, (vi fløj med Jet4you fra Casablanca til Barcelona og videre derfra med Transavia til København) eller DSB, der var årsag til forsinkelsen, men skippers planlægning. Han havde afsat for lidt tid i lufthavnen i København, så toget kørte lige for snuden af os. Heldigvis kørte der et tog godt en time efter. At det så var så fyldt, at man næsten ikke kunne lukke dørene - og det var bogstaveligt - var en anden sag. Der havde været koncerter med AC/DC og Thomas Helmig i København, og en hel del af de gæster skulle med toget til Fyn/Jylland. De var i godt humør, men sikke et kaos. Skipperinden havde sat en ”prop” i, havde taget Imodium inden afrejsen fra Marokko, så turen hjem forløb uden problemer. Nu skal hun til læge og have stillet en diagnose en af de kommende dage. Vejret: Det er godt nok koldt at komme hjem. Vi har haft mellem 32 og 35 grader om dagen og mellem 22 og 25 om natten de sidste 10-12 dage. Det er meget usædvanligt i Marokko på denne tid af året, normalt forekommer de høje temperaturer kun sidst i juli og først i august. Det er vist ikke kun Marokko, der har haft det varmt de sidste dage - hele middelhavsområdet er ramt af hedebølge. Vi holder en pause, hvad angår logbogen, indtil sidst i august, hvor vi regner med at vende tilbage til Marokko. Jeg håber vi ”ses” igen på dette tidspunkt. Endnu engang tak for alle mails og SMS’er. Der vil komme lidt opdateringer under punktet: ”Sidste nyt” i løbet af sommeren. I ønskes en rigtig god sommerferie fra besætningen på Nausikaa. Bemærk, der er lagt nyt rejsebrev ind under punktet: ”Rejsebreve”. En sommerferiehilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) torsdag d. 18. juni 2009.
Så er båden klar, så vi kan efterlade den her indtil omkring 1. september. Vi har afmonteret sejlene, for med den sandstorm, som vi oplevede forleden, kan de komme til at se herrens ud, hvis vi lader dem sidde på. Det var lidt af et job at pakke sejl sammen i 33-34 graders varme - vandet løb af skipper. Vi er ved at være vant til at ”pakke” båden sammen og efterlade den rundt om i de forskellige havne. Bouregreg Marina i Rabat er nok den havn, hvor vi har følt, at den ligger mest beskyttet. Der sidder 6-8 mand på vagt døgnet rundt, for at passe på Nausikaa og så kongens både, der ligger på nabobroen. Vi har taget afsked med Kerstin og Rudi i s/y Galileo med løfte om gensyn til september. Der er ingen bedring, hvad skipperinden angår. Hun glæder sig til at komme hjem til lidt køligere omgivelser og få undersøgt, hvad det er hun har fået ”raget” til sig. En hilsen fra en rejseklar besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) onsdag d. 17. juni 2009.
Så lykkedes det at få bestilt billetter til hjemturen på fredag. Jeg kontaktede Jet4you på telefonen og fik at vide, at de ikke tog imod udenlandske kreditkort. Hvad er hjemmesiden så værd? De lavede en reservation, som jeg skulle hente og betale hos en agent. Det gjorde jeg så, men det viste sig, at den adresse, hun havde opgivet var i Casablanca. Der er en gade med tilsvarende navn i Rabat, så jeg gik ind til en tilfældig agent og købte en billet; det blev den ikke billigere af. Da jeg kom tilbage til båden og ville bestille turen fra Barcelona til København, havde de i mellemtiden hævet prisen med 40€, surt. Men nu er hjemrejsen på plads, og vi lander i København fredag aften og tager toget til Kolding og skulle være i Kolding kl. 02:06. Og det gik dagen så med. Skipperinden er ikke meget for at forlade båden, og det kniber lidt med energien i varmen. Tusind tak for alle de søde e-mails, vi har modtaget. En meget, meget varm hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) tirsdag d. 16. juni 2009.
Det er ikke blevet bedre med skipperindens helbred, så vi har besluttet at tage hjem på fredag, hvis vi kan få plads på de afgange vi har fundet. Jeg har i dag forsøgt at booke turen med Jet4you fra Casablanca til Barcelona, men uden held. De har et problem med deres hjemmeside, den hænger i modulet, hvor man vælger sæde. Når man endelig kommer igennem afviser den betalingen med kreditkort. Jeg har forsøgt med 4 forskellige kort, samme resultat. På et tidspunkt kontaktede jeg selskabet på telefonen, men dem der kunne tale engelsk var gået hjem for i dag, kunne prøve igen i morgen. Så vi har endnu ikke fået bestilt nogen hjemrejse. Ja, det gik dagen så med. Det er fortsat meget varmt, midt på dagen nærmer temperaturen sig de 35 grader. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) mandag d. 15. juni 2009.
Det går mildest talt ikke godt med skipperinden, og vi er begyndt at tænke på at tage hjem lidt før tiden, så hun kan få undersøgt, hvad hun fejler, for noget er der galt. Vi ville godt til jazz i aften og ville gå ud for at købe billetter, men skipper måtte gå selv det sidste stykke af turen, mens skipperinden hvilede sig på en sten. Vi var spændt på, om det overhovedet blev vejr til at gå til åben koncert, for som noget nyt kom der regnbyger i løbet af eftermiddagen, men de holdt op lidt før koncerten begyndte. Sikke et vejr og sikke nogle omgivelser til sådan et arrangement! Det blev en fin aften med spændende oplevelser. Vi var sammen med Kerstin og Rudi fra s/y Galileo, vore naboer; et hyggeligt par, som vi har lært at kende her i Rabat. Vi har fundet nogle gode flyforbindelser hjem på fredag eller lørdag, så hvis det ikke bliver bedre i morgen, tager vi hjem og lader båden ligge her i Rabat indtil omkring 1. september. En hilsen fra en skrantende besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) søndag d. 14. juni 2009.
Vi har taget afsked med Susanne og Jens i s/y Speedi efter et par hyggelige dage sammen. De forlod Rabat ved middagstid - lidt forsinket, alt tager tid her i Marokko, også at blive udklareret. De har lidt travlt og ville sætte kurs direkte mod Gibraltar. Vi skal også se at komme videre og har planer om at tage til Meknes på tirsdag, hvor det ”kun” skulle blive 34 grader derinde, ellers ligger temperaturen på ca. 40 grader. I morgen har vi planer om at tage til Jazz au Chellah, en festival der løber fra d. 11. til 15. juni; men vi har fået et problem, som kan ændre vore planer. Skipperinden har igen fået problemer med sin mave og bliver det ikke bedre, så kommer vi ingen steder. Bortset fra varmen og maveproblemerne er alt vel ombord. En hilsen fra de varme lande.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) lørdag d. 13. juni 2009.
Det blev en meget varm dag med temperaturer på knap 35 grader, så det var ikke de store ting, vi fik udrettet. Så snart man laver det mindste, løber sveden af en. Vi havde besøg af s/y Speedi med Susanne og Jens fra Nykøbing Sj. De havde planer om at fortsætte mod Gibraltar i morgen, så de skulle lige en tur med gennem souken i den gamle medina i Salé, for at opleve lidt af Marokko. De var selv på sightseeing om eftermiddagen - godt gået i den varme. Vi havde en rigtig hyggelig dag sammen med dem. Synd, at vi ikke er klar til at følges med dem til Gibraltar, men der er nogle ting, der står højt på ønskelisten over steder, vi godt vil se/opleve inden vi sejler videre, så vi bliver i Rabat endnu nogle dage. For øvrigt kan vi rigtig godt lide at være her; personalet er meget hjælpsomme, og det er en rigtig flot marina. Alt vel ombord, kunne dog godt ønske os 10 grader mindre på termometeret. En hed hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) fredag d. 12. juni 2009.
De havde lovet lidt varmere i de kommende dage, og jeg skal love for, at vi fik varmen at føle. Ifølge udsigten skulle det kun blive 33 grader i Rabat – i Marrakech meldte de 44 grader – men det holdt ikke - det blev noget varmere. Temperaturen røg over de 35 grader, og ikke nok med det: Der kom en byge sidst på eftermiddagen, der kom ikke mere end 4 dråber vand, men der var vind i bygen, og den rejste en sandstorm, så det knasede mellem tænderne. Det føltes, som man stod foran en føntørrer, så varm var vinden, ret ubehageligt. Susanne og Jens fra s/y Speedi var kommet i løbet af eftermiddagen, og dem havde vi inviteret til middag. Det blev nede om læ, indtil sandstormen havde lagt sig. Susanne og Jens er på vej til Gibraltar og ville lige besøge os i Rabat, det var rigtig hyggeligt. De var igennem samme helbredscheck, som vi havde været, plus de fik målt temperatur. De havde også narkohund ombord; det slap vi for, de ”truede” ellers med det, da vi ankom. Det tegner til at blive en meget varm nat her i Rabat. En meget, meget varm hilsen fra Afrika.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) torsdag d. 11. juni 2009.
Skipperinden er oven på igen og tør nu bevæge sig lidt væk fra toilettet. I formiddags var vi inde for at se lidt nærmere på Salé og købe lidt ind. Vi besøgte Abou Hassan Medersa, en koranskole fra 1300-tallet. Det er byens efter sigende mest seværdige attraktion, og den var flot. Bygget op omkring en åben gård med flotte udskæringer i cedertræ og marmor og geometriske figurer på de glaserede vægge. Oppe på 1. og 2. etage var de små kamre til eleverne, alt flot restaureret. Turen gik gennem den gamle souk tilbage til båden for at holde middagspause. Det er for alvor blevet varmt, over 30 grader, og det skulle blive endnu varmere i morgen 33-35 grader. Da det blev lidt mere humant sidst på eftermiddagen, fortsatte vi med vore projekter. Vi fik bl.a. monteret en ny rød stribe omkring cockpittet. En varm hilsen fra en rask besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) onsdag d. 10. juni 2009.
Det går fremad med skipperinden; hun har haft det meget bedre i dag, men hun hænger stadig lidt med næbbet. Håber, at hun er oven på igen i morgen. Hun foretrak stadig at blive i nærheden af et toilet, så hun gav sig til at vaske tøj og gøre rent. Skipper fortsatte med sine projekter ombord. Nausikaa fyldte 20 år i maj måned, og den røde stribe rundt om cockpittet var blevet noget falmet, for at sige det mildt, så hun havde fået en ny i fødselsdagsgave. Den gamle blev fjernet i dag, lidt af et job, men det lykkedes, og der er nu klart til at blive monteret en ny, en af de kommende dage. Vi har fået en SMS i dag fra s/y Speedi, der var på vej til Gibraltar. De er gået ind til Mohamedia og forventer at anløbe Rabat i overmorgen; vi glæder os til atter at se dem. Hvis skipperinden har det bedre i morgen, tager vi en tur til Meknes, men kun hvis det er blevet meget bedre. Vi nyder stadig den flotte udsigt fra cockpittet ind over Rabat med Hassan tårnet, byens vartegn, og havnen er nu atter normal efter udstillingen i sidste uge. En hilsen fra en besætning i bedring.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) tirsdag d. 9. juni 2009.
Skipperinden har været syg i dag; skipper synes, at det går lidt tit på. Hun havde også en sygedag sidste år, eller var det forrige år? Det har stået på nogle dage, men blev helt galt sidste nat. Det er en ”bassille”, vi oppe nord fra ikke rigtig kan tåle, som hun har fået, og det bevirker, at afstanden til toilettet ikke skal være ret mange meter, så vi har ikke været nogen steder i dag. Skipper havde en hel del projekter, der har ligget og ventet, så han gik i gang med nogle af dem. Et af dem var udskiftning af den gamle radio; vi havde fået en ny i fødselsdagsgave af alle børnene, så det var ikke for tidligt at få den taget i brug. Den er nu installeret og virker perfekt, så nu kan vi se DVD’er på fjernsynet fra autoradioen - det er da smart! Vi kan selvfølgelig også høre musik, og i en helt anden kvalitet end på den gamle – super! Bortset fra at skipperinden ikke har det så godt, er alt vel ombord. En hilsen fra en halvsløj besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) mandag d. 8. juni 2009.
I dag gik turen til Fes. Vi tog det tidlige tog fra Salé og var i Fes kl. 10:10. Uden for stationen blev vi mødt af en af de officielle guider. Normalt undgår vi guiderne og går selv på opdagelse, men vi lod os overtale, og det kom vi ikke til at fortryde. Det blev en dag fuld af oplevelser og indtryk, som vi ikke selv havde kunnet skaffe os. Da vi kom hjem og så lidt nærmere i guiden,(vores bog!) havde vi set og oplevet alt det, den beskriver. Vi så pladsen foran kongens palads med de fantastisk flotte porte, en tur rundt i Fes Jdid med alle balkonerne, Bab Boujeloud (hovedindgangen ind til medinaen), Attarine Madrassa (koranskolen). Vi var oppe på flere terrasser; så garverierne inde midt i medinaen, besøgte værksteder, hvor de fremstillede flotte ting i bronze, sølv, læder, træ, og vævede tæpper af silke og uld. Vi kørte også ud til et stort keramikværksted, og nu var vi jo erfarne fra Safi, og kunne tydeligt se forskellen. Guiden havde styr på, hvornår de store porte til moskeerne var åbne, så vi kunne se ind, og så kunne vi tage billeder af alt - det turde vi ikke uden guide. Hvis vi manglede et eller andet, så vidste guiden lige, hvor vi kunne købe det og til den rigtige pris. Vi følte virkelig, at vi fik noget for vore penge. Han valgte også vores spisested: en fin marokkansk restaurant gemt godt væk inde i medinaen. Hovedretten var ikke os, men sikke omgivelser, vi fik maden i! Det var en træt besætning, der ud på aftenen kom tilbage til båden, fyldt godt op med nye indtryk. En hilsen fra et spændende land - Marokko.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) søndag d. 7. juni 2009.
Så fik vi lyst og energi til igen at se lidt nærmere på Rabat. Vi travede en tur ud til Chellah, som er en gammel ruinby omkranset af en høj mur, som de fleste gamle byer i Marokko. Der er mange forskellige folkeslag, der har beboet Chellah: fønikerne, romerne, berberne og araberne og det bærer stedet præg af. Man kommer ind gennem en meget stor og prangende port, og inden for går der stier gennem de tilgroede haver. Stedet er i dag beboet af et utal af storke og andre hvide fugle (vi har endnu ikke fundet ud af, hvad de hedder). Chellah var også begravelsesplads for meriniderne, og deres gravpladser findes stadig. Der findes også ruinerne af en moské og en romersk-berbisk by. I dag benyttes stedet til koncerter; der er bl.a. jazz d. 11-14. juni - det kunne godt være, at vi skulle en tur derud på det tidspunkt. Et meget interessant sted. Alt vel ombord, det behøver ikke blive varmere, men det gør det nok. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) lørdag d. 6. juni 2009.
Vi har været en tur inde i den gamle medina i Salé. Det er en typisk medina med en souk, hvor man kan købe alt, så nu er vi ved at have provianteret til den kommende tid. Resten af dagen tilbragte vi på marinaen. Der er jo en stor udstilling, og nu vi ligger midt i den og har gratis adgang, så skulle vi se lidt nærmere på den. Jeg fik et ”godt messetilbud”, efter hvad de sagde, på en AIS modtager. Det viste sig, at jeg kan købe nøjagtig den samme i Danmark 1000,- kr. billigere, så der blev ingen handel. Det er ikke nemt at være sælger i disse tider, hvor man har Internettet. Havnen er pyntet, bl.a. med flotte balloner med lys i, der er placeret ude på broerne. (Og skraldespandene havde de gemt godt af vejen, men de pynter jo heller ikke!) Og musik har vi i lange baner…Vi gider snart ikke skrive om vejret; det er bare super, temperatur mellem 25 og 30 grader midt på dagen og ca. 20 grader om natten. En solskinshilsen fra Marokko.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) fredag d. 5. juni 2009.
Vi tog en slapper i dag efter nogle hektiske, men meget spændende dage i Marrakech. Vejret er pragtfuldt, lidt køligere end det, vi oplevede i Marrekech - det er ikke over 30 grader midt på dagen. Det er ellers en noget anden havn, vi er kommet tilbage til, end den vi forlod for godt 14 dage siden. Der er en kæmpe udstilling, som omfatter det meste af marinaen. Der skal betales entre for at komme ind, men vi har fået en batch, så vi kan gå ind og ud uden problemer. Det er en udstilling med alt, hvad der er brug for til at forsøde tilværelsen. Der er udstillet både, vandscootere, alm. scootere, motorcykler, luksusbiler i lange baner og alt i tilbehør. Der er også underholdning på diverse scener, så her er for alvor liv på havnen. Vi har nu ikke set så meget af det endnu, men det må vi se at få gjort, når vi nu ligger midt i det hele. Vi har brugt dagen til at få købt lidt ind, gjort rent og hvilet ud. Vi havde lidt problemer med tiden, da vi landede i Marrakech. Da vi tog hjem for 14 dage siden, var Marokko 2 timer efter Danmark, og da vi landede i mandags, var de kun 1 time efter Danmark. Det viser sig, at Ministeriet for Modernisering har vedtaget en ny lov, som pr. 1. juni 2009, den dag vi landede, har indført sommertid i Marokko for første gang. Det havde vi ikke fået nogen oplysninger om, og det står ingen steder. Alt vel ombord; vi nyder det flotte vejr. En afslappet hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Danmark - Marrakech - Bouregreg Marina (Rabat) d. 1- 4. juni 2009.
Vi er nu tilbage på båden i Rabat, og alt var, som da vi forlod den, bortset fra et tykt lag støv overalt. Der er byggepladser på begge sider af marinaen, så….. Vi forlod Danmark 2. Pinsedag og fløj fra Billund til Marrakech via Girona (Barcelona) med Ryanair - havde en rigtig fin tur og alt gik efter planen. Det var et rigtig dejligt hotel, vi havde booked via Internettet. Hotel var måske så meget sagt; det mindede mere om ”Bead and breakfast”, men sikken en betjening! Og hver morgen fik vi serveret lækker morgenmad oppe på tagterrassen, i det skønneste vejr, og med udsigt til et utal af storkeredder. Hotellet lå inde i den gamle medina med gåafstand til alle seværdighederne, men afskærmet fra støj og larm. Et rigtig dejligt sted, som vi varmt kan anbefale. De havde kun 5 værelser, og vi var de eneste gæster. Vi fik set en hel del af Marrakech, selv om varmen satte en begrænsning. Vi ankom til Marrakech i 36 graders varme (i skyggen); selv om temp. faldt til ca. 32 grader i den tid, vi var der, måtte vi krybe ind under aircondition midt på dagen. Markedspladsen Djemaa el Fna er centrum i Marrakech, og livet på denne plads er noget helt specielt. Vi var der alle tre aftener. Vi tog toget i formiddags fra Marrakech til Rabat, en tur på ca. 4½ time. Det var en tur tværs gennem en stor del af Marokko. De er færdige med at høste, og det hele ser lidt afsvedet og trist ud. Vi har fået vasket det værste støv af båden og købt lidt ind, så vi kunne få lidt aftensmad - med kartofler – og vin! Her i Rabat er temp. mere human; der var godt nok 30 grader i kahytten sidst på eftermiddagen, men den er faldet til 22-23 grader her ved sengetid. Inden vi forlod Danmark, fik vi lagt billeder ind til det sidste rejsebrev, så der er nye billeder fra Marokko. En hilsen fra det lune Marokko.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) - Danmark d. 19-20. maj 2009.
Så er vi i Danmark for en kort bemærkning. Vi er hjemme for at besøge børn, børnebørn, venner og bekendte, fejre diverse fødselsdage og nyde det sidste af foråret. Vi havde en fin tur hjem fra Rabat/Marokko til Kolding. Vi tog toget fra Rabat til Casablanca i går morges og derfra med Clickair til Barcelona, hvor vi skiftede til Spanair, der fløj os til København. Det var et flot flyvevejr med en fantastisk udsigt ned over de sneklædte Alper. Alt gik efter planen, indtil vi nåede København, men så kom forsinkelserne. Toget til Kolding var næsten 1 time forsinket, så klokken blev 3:30, inden vi var hjemme. Vi fulgtes med Inger Lise og Ole til København, hvor de skulle besøge familien, så vi tog afsked i lufthavnen efter ca. 2 måneders hyggeligt samvær. Alt var OK derhjemme, men lidt koldt. Vi forventer at flyve tilbage til Marokko lige efter Pinse, altså om ca. 14 dage, og holder derfor en lille pause her på hjemmesiden. Håber vi ’ses’ igen, når vi er tilbage på båden og fortsætter vores tur ind i Middelhavet. Tak for alle hilsner i gæstebogen og alle de dejlige mails, vi har modtaget. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) mandag d. 18. maj 2009.
Vi er nu rejseklar - kufferten er pakket og skibet gjort klar til at blive efterladt et par uger her i Bouregreg Marina i Rabat. Vi har fået lokaliseret banegården; den er ikke længere væk, end vi kan gå der hen. Toget kører lige til lufthavnen, så det kan ikke være ret meget lettere. Vi har været ude at spise i aften, Inger Lise og Ole inviterede. Tak for en dejlig middag. Der er lagt nyt rejsebrev ind under punktet: Rejsebreve. Alt vel ombord. En hilsen fra en rejseklar besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) søndag d. 17. maj 2009.
Så fik vi ’taget hul på’ Rabat. Det er en lidt anderledes by end Casablanca. Her er mere luft og ikke så larmende; det er hovedstaden, men den er meget mindre end flere af de andre byer i Marokko. Og så er der mange flere attraktioner, som er et besøg værd. Vi har i dag besøgt Hassan tårnet (der desværre var lukket), men pladsen foran tårnet var imponerende, ligeledes mausoleet for Mohammed 5. og Hassan 2. Kasbah des Oudaïa og en tur gennem den gamle medina blev det også til; især gjorde de små, snoede gyder i kasbah’en indtryk. Vi nyder det pragtfulde vejr, sol fra en letskyet himmel, let vind og varmt. Det bliver lidt af en omvæltning at komme hjem på tirsdag. Alt vel ombord. En hilsen fra Rabat.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) lørdag d. 16. maj 2009.
Hjemrejsen i næste uge er nu bestilt. Det bliver tirsdag d. 19. maj med Clickair fra Casablanca til Barcelona og videre med Spanair til København. Vi lander i København kl. 21:45 Insha’Allah, som de siger på disse kanter, og tager toget til Kolding. Vi forventer at være hjemme i ca. 2 uger, men herom senere. Inger Lise og Ole har fået set en hel del af Rabat og dens seværdigheder de sidste par dage; vi har taget den lidt mere med ro - vi kommer jo tilbage igen. Vi er ved at gøre båden klar til at efterlade den her i Rabat. Det er dog begrænset, hvor meget vi rigger af for de 14 dage. Fortsat rigtig flot vejr. Alt vel ombord. En meget varm hilsen fra Bouregreg Marina i Rabat.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bouregreg Marina (Rabat) fredag d. 15. maj 2009.
Vi har haft en meget rolig nat her i Bouregreg Marina. Her er ingen fiskerbåde, der forstyrrer; det eneste, der kan genere os er støjen fra en nærliggende vej. Der er ofte trafikkø, og de er hurtige til at bruge hornet. Vi har fået os registreret på havnekontoret og har betalt for den næste måned. Det er meget billigt at ligge her, vi skal give 35,- kr. i døgnet incl. el, vand, bad og vagt ved broen 24 timer i døgnet. Vi har besluttet at tage hjem et smut i næste uge for at se til familie og venner - og så trænger vi til en pause, hvad angår oplevelser. Det er en helt anden verden, vi er kommet til, og vi er ved at være fyldt op med nye indtryk. Vi har planer om at besøge Marrakech, Meknes, Fes og flere andre spændende steder, men vil ikke få det fulde udbytte af det, hvis vi fortsætter uden en pause. Vejret er helt fantastisk: Sol fra en skyfri himmel, varmt, men med en let brise ude fra havet til at svale lidt, og vi nyder det i fulde drag. De største udfordringer vi har, er at finde forretninger, hvor vi kan købe fødevarer, men det skal nok lykkes. En sommerhilsen fra Marokko.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mohammedia - Bouregreg Marina (Rabat) torsdag d. 14. maj 2009.
Efter at have fået udklareret, dvs. stemplet passene, udleveret skibets papirer og betalt havnepenge, var vi klar til afgang. Men vil man tidligt af sted, så skal sådan noget ordnes dagen før. Vi var klar til afgang lidt i 10. Det blev en fin sejltur fra Mohammedia til Rabat, en tur på ca. 34 sm. Vi startede i meget svag vind for motor, men i løbet af godt et par timer kom der vind, så vi kunne sejle for sejl, og det endte med at blive en rigtig flot tur. Turen tog lige godt 7 timer. Ved Bouregreg flodens udmunding kaldte vi marinaen på VHF kanal 10 og spurgte, om det var muligt at sejle ind til dem. Det er en helt ny marina, og der findes ingen kort, som viser, hvor den ligger. Vi havde nu set den på Google Earth, men ifølge vores kort var der max 1 m vand. De meldte omgående tilbage, at de ville sende en lodsbåd ud efter os, de ville være der i løbet af 5 min., og de sejlede foran os hen til receptionskajen. Der var nu ingen problemer i at finde derind, de har uddybet floden ind til marinaen, vi var ikke under 6 m vand. Bouregreg Marina (Rabat) er åbnet i 2008 og endnu ikke helt færdig. Der mangler lidt bygninger – cafeer og restauranter og den slags, men ellers er den rigtig flot. Her er der ingen risiko ved at efterlade båden, mens vi tager en tur hjem. Også her var de forskellige myndigheder særdeles grundige: Sundhedsmyndigheden ankom i ambulance, var iført kittel, maske og handsker. Han fandt det dog ikke nødvendigt at måle vores temperatur, var ellers udstyret med et moderne digital-termometer. Tolderen havde humor: Vi var ved at tro, vi skulle have besøg af en hash/-bombehund, men det, han mente var, at hans øjne var lige så god en kontrol! Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra det dejlige Marokko.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mohammedia onsdag d. 13. maj 2009.
Så var det skipperindens og skippers tur til at tage en tur til Casablanca, den 3. største by i Afrika. Man siger, der bor 3,5 mil. i byen, men det virkelige tal menes at være nærmere 5 mil. Sikke en gang slum vi passerede på vejen ind med toget. Det er en rigtig storby med et trafikkaos uden lige, og her holder man ikke for fodgængere. Man føler sig nærmest jagtet - og sikke en larm og bilos. Der er meget snavset overalt og huller i ”fortovene”, så man skal se sig godt for, hvor man træder. Der er ikke mange attraktioner i Casablanca, men der er en, som er et must: Det er Hassan d. 2. Moske, som er indviet i 1993, og som med sine 200 m er den højeste religiøse minaret i Verden. Det er den eneste moske, man som ikke-muslim har adgang til i Marokko. Der er arrangeret rundvisning flere gange dagligt, og vi var på sådan en tur. Det er et fantastisk bygningsværk, svært at beskrive - det skal opleves. Den kan rumme 25.000 bedende inde i moskeen og 80.000 på pladsen foran. Markedet var stort og med nogle flotte boder med grøntsager, frugt, blomster, fisk, levende skildpadder m.m. Medinaen og souken var også her en oplevelse: Trængsel af mennesker, varer og alle mulige og umulige transportkøretøjer, og hvor hønsene til madlavning blev solgt i levende vægt! Det var rart at komme tilbage til Mohammedia, til fred og ro og en meget lækker middag. Vejret har været pragtfuldt i dag. Det behøver ikke blive varmere, men det undgår vi nok ikke. Har planer om at sejle til Rabat i morgen. En hilsen fra Inger Lise, Ole, Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mohammedia tirsdag d. 12. maj 2009.
Nogle af os tog lidt af en slapper i dag. Vi havde været tidligt oppe de sidste mange dage og havde oplevet en masse, så vi trængte til en dag uden de store oplevelser. Og så trængte båden til en ordentlig omgang. Vi havde ikke haft vand til rådighed siden Agadir, så den så lidt brugt ud. Efter at vi sammen havde foretaget lidt proviantering, tog Inger Lise og Ole toget til Casablanca for at se lidt nærmere på den by, og vi gik i gang med vandslangen, børsten og støvsugeren; det pyntede. Det har været stille, overskyet og varmt i dag, et meget behageligt vejr. Mohammedia er en ældre marina - det var indtil sidste år den eneste marina i Marokko og den er ved at være noget nedslidt. Man ligger meget beskyttet og roligt her, og der er ikke den store trafik af fiskerbåde, som vi har oplevet den sidste tid. Alt vel ombord. En hilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

El Jadida - Mohammedia mandag d. 11. maj 2009.
Vi kunne ikke få en opdateret vejrmelding i El Jadida, og den vi så på internetcafeen midt i souken i Safi, (hvor tastaturet ikke indbød til øvrige aktiviteter), lovede frisk NØ vind fra i morgen. Så vi besluttede at sejle videre til Mohammedia i dag og droppe besøget i El Jadida; man kan ikke nå at se alt. Vi er ved at komme ind i vanen med at sejle tidligt, så kl. 06:00 gled vi ud ad havnen og havde en flot dag på vandet. Det var havblik det første lange stykke, så kom der lidt vind fra vest midt på dagen, og vi forsøgte med sejl en times tid, men opgav så, da det gik for langsomt. Vi ville godt i havn i ordentlig tid, så vi kunne få indklareret. Vi nåede Mohammedia kl. 17:10 efter 66 sm. Vi blev som sædvanligt bedt om at blive ombord, og efter lidt venten kom sundhedsmyndighederne iført hvid kittel og maske for ansigtet. De tager truslen med svinepestvirusen meget alvorligt her i Marokko, og han var lidt fortørnet over vores behandling i El Jadida. Efter hans besøg kom de andre myndigheder ombord (politi, emigrationsmyndigheder og tolder) og vi fik lov til at gå i land. Vi har haft vore betænkeligheder med at føre det danske flag, men det er helt ubegrundet. Befolkningen er meget gæstfri, og når de hører, at vi kommer fra Danmark siger de: ”You are very welcome!” og nogle tilføjer ”Copenhagen” med et smil. Vi føler os på ingen måde utrygge i Marokko. Havnen her har flydebro med el og vand, der er toiletter og brusere, så det skal blive godt for både Nauskikaa og besætningen med en grundig rengøring. Vi er nu kun godt 30 sm fra Rabat, hvor vi har planer om at gøre stop for en lille tur hjem og regner med at være hjemme i Pinsen. De har lavet en ny marina i Rabat, hvor det skulle være sikkert at efterlade båden. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra det gæstfrie Marokko.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Safi - El Jadida søndag d. 10. maj 2009.
Næste etape på turen op langs Marokkos kyst er på knap 80 sm og gik til El Jadida. For ikke at komme alt for sent i havn, var alarmen sat til at vække kl. 04:30 (midt om natten) og vi sejlede kl. 05:30, da var det blevet lyst. Formaliteterne havde vi ordnet i går eftermiddags, så passene var stemplet, og vi havde fået skibets papirer. Det var meget tåget, da vi sejlede fra Safi, men det varede kun en halv time, så havde solen fået ’brændt’ tågen væk, og vi havde sol fra en skyfri himmel resten af dagen. Når man er inde i en periode med svag vind, som vi er nu, er der ingen vind morgen og aften, men en smule midt på dagen; det havde vi også i dag, så vi fik luftet sejlene et par timer, ellers var det for motor. Turen tog 14 timer. Vi fandt en gatekeeper/vagtmand, som hjalp os med indklareringen, da vi havde fået fortøjet uden på to skibe, der så ud til at være fiskeriinspektion. Havnemesteren tog ansvaret for, at vi ikke fejlede noget. Jeg gik op til tolderne og emigrationsmyndighederne og fik dem til at ordne det, de skulle. Men politiet gad ikke komme ned til os en søndag aften, så vi fik ingen stempler i vore pas. Håber ikke, det giver problemer i næste havn. Vi fik heller ingen kvittering for havnepenge - han gad ikke starte computeren op for den smule (70 dirham = ca. 50 kr.) så vi har ingen bevis for, at vi har været hos myndighederne. Det blev ikke til nogen bytur i aften; byen ser ellers spændende ud. En sejlerhilsen fra en træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Safi lørdag d. 9. maj 2009.
Brændstof havde første prioritet i dag. Vi kan ikke sejle til næste havn uden at tanke, og de melder meget svag vind de næste mange dage. Vi var spændte på, om Hamman ville dukke op - det var ham, der havde tilbudt sin hjælp. Midt under morgenkaffen råbte han hej oppe fra kajen. Jeg skulle med ham op til tanken. Jeg havde bestilt 100 liter og troede, han kom med dunke til 100 liter, men nej. Dem skulle vi først ud og finde! Så vi travede rundt i den gamle medina og besøgte alle de, der sad og stegte sardiner i friture, for at høre om de havde nogle gamle dunke fra fritureolie. Der blev så handlet og pruttet om prisen, og endelig havde vi fundet 5 stk. 20 liters dunke. Så til tankstationen for at få dem fyldt og i en taxi ned til havnen. Men taxien måtte ikke køre ud på havneområdet, der er overvåget af politiet og tolderne, så vi fik fat i en ’drager’, der kørte brændstoffet det sidste stykke. Der skulle lidt baksheesh (drikkepenge/bestikkelse) til for at få det gennem tolden, men det lykkedes, og vi fik fyldt tanken halvt op. Safi har en gammel hyggelig medina og byen er kendt for sin keramik. Det er flot og yderst rimeligt i pris, så selvfølgelig skulle vi da handle lidt. Ærgerligt, man altid skal tænke på vægt og flybagage. Det blev også til et besøg på en af ’fabrikkerne’, hvor de lavede keramikken. Her skulle der også lidt baksheesh til. Vi må indrømme, at vi har fået lært betydningen af dette ord. Vi ligger fint her i Safi, men der er en del uro fra fiskerbådene, når de sejler forbi os. Vejret er skønt, det er stille, solrigt og meget varmt. Alt vel ombord. En hilsen fra landet med baksheesh.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Essaouira - Safi fredag d. 8. maj 2009.
Vi stod lidt tidligt op og var klar til afgang kl. 06:15. Belært af erfaringerne fra Agadir, havde vi fået stemplet passene og udleveret skibets papirer i går aftes, så vi ikke skulle vente på det. Vi havde sat Safi som dagens mål, en tur på ca. 60 sm. Der var havblik det første lange stykke; midt på dagen kom der en smule vind, men desværre fra nordlig retning. Den kunne vi ikke bruge til så meget, så det blev atter en dag for motor. Det er med at holde godt udkik, når man sejler langs Marokkos kyst, for der er områder fyldt med fiskegarn, og de har nogle grimme tov, der ligger i overfladen, og som man nemt kan få i skruen. Da vi kom til Safi, blev vi råbt an og anvist en plads uden på en fiskerbåd, der blev brugt til skoleskib for ”fiskerlærlinge”. Vi havde knapt fået fortøjet, før der kom en anden og bad os sejle et andet sted hen. Myndighederne havde problemer med at komme over fiskerbåden - det havde vi også. Det var nu ikke meget bedre, der hvor vi kom hen, så da sundhedsmyndighederne havde fået udfyldt deres papirer, blev vi bedt om at sejle tilbage til fiskerbåden, hvor de andre myndigheder indfandt sig. Det var her, vi for alvor stiftede bekendtskab med ordet baksheesh (drikkepenge/bestikkelse). Myndighederne var der samlet (8 mand) og gik så hver til sit. Lidt efter kom de enkelte tilbage og havde lige ’glemt’ en underskrift eller lignende og spurgte så, om vi ikke havde lidt cigaretter, chokolade, slik eller whisky. Vi var ved at mangle brændstof; vi havde ikke tanket siden Marina Rubicon på sydsiden af Lanzarote og spurgte politiet, hvor vi kunne tanke. Man kan ikke tanke i fiskerihavnene, da fiskerne får brændstoffet til en speciel pris, så man tager sin reservedunk og traver op til tankstationen oppe i byen. Han havde åbenbart kontaktet en lokal, for lidt efter kom der en og tilbød sin hjælp. Vi aftalte, at han skulle komme igen i morgen. Vi nåede ikke i land i dag, det tager lang tid med alle de formaliteter. En sejlerhilsen fra et meget anderledes land.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Essaouira torsdag d. 7. maj 2009.
Så snart vi begyndte at røre på os, var havnevagten der for at fortælle, at vi ikke måtte forlade skibet, før de forskellige myndigheder havde været ombord. Vi indtog morgenmaden med udsigt til en fantastisk aktivitet på fiskekutterne og de mindre fiskerbåde, som kom ind med nattens fangst. Vi var klar til myndighedernes besøg, og begyndte at blive lidt utålmodige. Det bemærkede tolderen og kom og bad om vore pas og skibets papirer, så ville han gå til politiet med dem. Det hjalp nu ikke meget, men langt om længe kom de, anført af sundhedsmyndighederne, der spurgte om vores helbred. Og om ikke vi skulle have taget temperatur (alle mand)! Den blev ført til protokols, inden de andre myndigheder gik i gang. Vi fik klaret sundhedsmyndighederne, havnemyndighederne og tolderne ombord på båden, inden turen gik op til emigrationsmyndighederne og endelig til politiet, inden alt var på plads - det tager sin tid at blive indklareret. Nu skulle vi ud og se lidt på selve Essaouira, en rigtig hyggelig by med en flot gammel og kompakt medina. Byen er især kendt for træskærerarbejder i thuyatræ, og det kunne man købe overalt. Havnen er et kapitel helt for sig selv: Der er hundreder af små joller, der tager på havet med 2-5 mand ombord, og så er der de store både, der enten fisker med net eller travl. På disse er der 25-30 mand ombord, og alt sker med håndkraft. Vejret har været rigtig flot. Det har været stille med sol fra en lidt diset himmel og meget varmt, omkring de 30 grader. Aftensmaden indtog vi i en restaurant lige ved vores fortøjningsbro – meget lækker pighvar med marokkansk hvidvin til. Uhm! Alt vel ombord. En hilsen fra en helt anden verden.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agadir - Essaouira onsdag d. 6. maj 2009.
Vi var tidligt oppe - kl. 05:00 – og havde planer om at sejle kl. 06:00. Vi havde spurgt myndighederne – 2 gange – i går, om vi skulle uklarere dagen før, når vi skulle sejle så tidligt og fik at vide, at kontoret på marinaen var bemandet 24 timer. Lidt i 06:00 gik jeg op for at få stemplet passene og udleveret skibspapirerne, som de havde beholdt. Der var lukket, men jeg fik vækket en, som så meget mærkelig ud, da jeg bad om skibets papirer og et stempel i passet. Han forklarede, at skibets papirer lå ovre på hovedkontoret, og det var også dem, der stemplede passene. De åbnede først kl. 08:30 og kunne være her ved ca. 9 tiden. Der var en ombord, der blev temmelig ophidset… Vi havde ca. 77 sm til næste havn, det bliver allerede mørkt ved 20 tiden, og jeg kan fortælle, at der ligger mange fiskerbøjer (plastikdunke) langs kysten. Alt blev klaret, og vi forlod Agadir, en erfaring rigere, og satte kurs mod Essaouira. Efter knap 1 time blev vi stoppet af Morocco Royale Marine, de skulle lige have at vide, hvor vi skulle hen og viste os så vejen, som vi selvfølgelig godt kendte. Det blev en ret kedelig tur rent sejladsmæssig, der var ingen vind og disen/tågen lå tæt over området det meste af tiden. Vi nåede Essaouira efter 13½ time i bulder mørke og uden at fange nogen fiskebøjer. Det er lidt af en fiskerihavn, vi er kommet ind i, og der er kun plads til en enkelt gæstebåd eller to. Vi var heldige - der var plads ved en lille flydebro. Myndighederne meddelte, at de ville besøge os i morgen tidlig, så vi måtte ikke forlade båden, inden de havde været der. Det tegner til at blive en lidt urolig nat med alle de fiskerbåde og joller, der farer ud og ind hele tiden. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Marokko.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agadir tirsdag d. 5. maj 2009.
Vi stod op til et pragtfuldt vejr her i Agadir: stille og lunt fra morgenstunden, noget varmere end det vi havde oplevet på De Kanariske Øer. Vi skulle ud og se lidt på Agadir i dag og have købt lidt ind. Da vi havde travet lidt rundt og ikke kunne finde et supermarked, ville vi ud og se, hvad vi kunne finde i souken. Agadir har ingen gammel bydel eller souk, da hele byen blev jævnet med jorden ved et kraftigt jordskælv i 1960. Da vi stod og studerede kortet på vej ud til souken, der ligger lidt uden for byen, kom en marokkaner og spurgte, om vi ledte efter souken? Han var på vej derud, så vi kunne bare følge med ham. Det viste sig, at han havde en lille forretning i souken, hvor man kunne købe krydderier og forskellige slags lægeurter, og inden vi så os for, sad vi og drak myntethe i hans forretning. Det blev et lidt dyrt besøg, selv om vi fik forhandlet prisen noget ned. Vi havde åbenbart ikke pruttet nok, for han lukkede forretningen og guidede os rundt i souken og betalte alle de grøntsager, vi kunne slæbe med os. Inger Lise og Ole havde været ude for noget lignende, så det er åbenbart den måde de tager r…. på turisterne, men det var alle pengene værd. Jeg skal love for, at vi er kommet til Marokko! Vi har planer om at sejle lidt nord på i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra Inger Lise, Ole, skipperinden og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agadir tirsdag d. 5. maj 2009.
Vi stod op til et pragtfuldt vejr her i Agadir: stille og lunt fra morgenstunden, noget varmere end det vi havde oplevet på De Kanariske Øer. Vi skulle ud og se lidt på Agadir i dag og have købt lidt ind. Da vi havde travet lidt rundt og ikke kunne finde et supermarked, ville vi ud og se, hvad vi kunne finde i souken. Agadir har ingen gammel bydel eller souk, da hele byen blev jævnet med jorden ved et kraftigt jordskælv i 1960. Da vi stod og studerede kortet på vej ud til souken, der ligger lidt uden for byen, kom en marokkaner og spurgte, om vi ledte efter souken? Han var på vej derud, så vi kunne bare følge med ham. Det viste sig, at han havde en lille forretning i souken, hvor man kunne købe krydderier og forskellige slags lægeurter, og inden vi så os for, sad vi og drak myntethe i hans forretning. Det blev et lidt dyrt besøg, selv om vi fik forhandlet prisen noget ned. Vi havde åbenbart ikke pruttet nok, for han lukkede forretningen og guidede os rundt i souken og betalte alle de grøntsager, vi kunne slæbe med os. Inger Lise og Ole havde været ude for noget lignende, så det er åbenbart den måde de tager r…. på turisterne, men det var alle pengene værd. Jeg skal love for, at vi er kommet til Marokko! Vi har planer om at sejle lidt nord på i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra Inger Lise, Ole, skipperinden og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Isla Graciosa - Agadir (Marokko) mandag d. 4. maj 2009.
Vi er nu ankommet til Agadir i Marokko kl. 8:00 i morges, efter en MEGET rolig tur over Atlanterhavet fra Isla Graciosa. Den sidste del af turen på spejlblankt vand og måneskin. Turen var på ca. 217 sm. og tog 1 døgn og 20 timer. Vi sejlede med reduceret fart på det meste af turen for ikke at anløbe Agadir i mørke. Det var vi blevet frarådet på grund af fiskegarn, men det havde nu ikke været noget problem. Da jeg ville gå op på havnekontoret for at melde vores ankomst, blev vi stoppet af havneassistenten og spurgt om, hvor vi kom fra. Da han hørte, at vi kom fra De Kanariske Øer, blev jeg bedt om at gå tilbage til båden og blive der, indtil myndighederne havde givet os lov til at gå i land. Et stykke tid efter kom sundhedsmyndighederne ombord; der skulle udfyldes formular angående sundhedstilstanden ombord. Var der nogen syge ombord? Var der nogle døde undervejs o.s.v.? Og da vi kunne svare nej til det hele, fik vi attest på, at vi måtte tage det gule flag – Q – ned. Det havde vi nu glemt at hejse, men det var OK. Sundhedsmyndighederne gik op på kajen, hvor alle de andre myndigheder ventede på at få lov til at gå ombord. Så kom tolderne (2 mand), emigrationsmyndighederne og politiet, i alt 4 mand ombord, og så skulle der ellers udfyldes diverse papirer, inden vi kunne få vores morgenmad. Det var meget sjovt at prøve, hvordan sådan noget foregår. Men nu er vi inde i Marokko og skal forhåbentlig ikke igennem det samme i de næste havne. Vi har fået vasket båd, ryddet op og hvilet os lidt og skal nu se lidt nærmere på Agadir. Vejret er pragtfuldt, 25 grader, sol fra en skyfri himmel og en let brise ude fra havet. Havnen/marinaen er næsten ny og helt perfekt. Alt vel ombord på Nausikaa. En hilsen fra en meget træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Isla Graciosa - Agadir (Marokko) søndag d. 3. maj 2009.
Det blev et MEGET stille døgn på Atlanterhavet, på vej fra De Kanariske Øer til Agadir i Marokko. Vinden lagde sig omkring midnat, og vi har sejlet for motor det meste af dagen på nær 2½ time. Vi var kommet lidt for tidligt af sted fra Isla Graciosa og havde sejlet stærkt i går, så vi sejlede med ca. 4½ knob for ikke at skulle anløbe Agadir i mørke. Med nedsatte omdrejninger, fladt vand på nær nogle meget bløde dønninger og sol fra en letskyet himmel, blev det lidt af en drømmesejlads, og vi nød det. Vi så delfiner, portugisiske orlogsmænd (gopler med sejl), blåst fra en hval i det fjerne, som desværre ikke kom i nærheden, og som noget nyt: Svømmende havskildpadder! Der blev fisket hele dagen, men lykken var ikke med Ole, så det blev ikke til frisk fisk til aftensmaden. En sejlerhilsen fra det meget blå Atlanterhav.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Isla Graciosa - Agadir (Marokko) lørdag d. 2. maj 2009.
Vi havde regnet ud, at vi tidligst skulle sejle engang over middag for ikke at komme til Agadir om natten, så der var tid til et sidste besøg på internet-cafeen inden afgang, og alt så stabilt ud. Vi skulle få fin vind i dag, så skulle vinden ellers lægge sig de næste mange dage, og det skulle blive varmt. Vi kom af sted kl. 13 lokal tid, sejlede de første godt to timer for motor for at få ladet batterierne op. Vi havde jo ligget i Caleta del Sebo en uge uden ledning i land, så det havde tæret lidt på batterierne. Vi var da nået ud til den østlige klippeknold ud for Lanzarote og kunne sætte kurs direkte mod Agadir. Vi skulle falde lidt af, sejlene blev rullet ud, og der kom for alvor gang i båden. Nausikaa kan godt lide en foran for tværs på 6-7 m/sek. så det gik bare derud af, lidt for stærkt efter vores plan, men så må vi sejle lidt langsommere i morgen. Omkring midnat døde vinden desværre, og vi måtte have gang i motoren. Den første dags sejlads har været rigtig flot; nu må vi se, hvordan resten af turen forløber. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Caleta del Sebo (Isla Graciosa) fredag d. 1. maj 2009.
1. maj – Arbejdernes kampdag – det vidste vi godt; men vi havde ikke bemærket, at det er helligdag i Spanien. Så da jeg kom op for at betale havnepenge, så vi kunne sejle i morgen, var der lukket, og havnekontoret er altid lukket lørdag og søndag. Nå - jeg traf havnemesteren i civil oppe på kajen og aftalte, at jeg blot kunne lægge pengene i en kuvert og smide det ind ad brevsprækken. Det var OK. Men det værste var, at der kun er en vandhane på havnen og den åbnes kun, når havnemesteren er på arbejde. Og vi manglede vand, så frem med dunkene og af sted! Det skulle hentes på toilettet, så tanken blev ikke fyldt op – vi kan have 500 l. Det har blæst meget kraftigt fra NØ i dag, men det skulle lægge sig i løbet af natten og dreje til N og NV, så vi er klar til afgang i morgen, hvis det holder. Vi havde en hyggelig aften oppe på en lokal restaurant, hvor vi spiste afskedsmiddag og sagde pænt farvel til De Kanariske Øer. Der er lagt et nyt rejsebrev ind under punktet: Rejsebreve. Alt vel ombord. En forhåbentlig sidste hilsen fra De Kanariske Øer.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Caleta del Sebo (Isla Graciosa) torsdag d. 30. april 2009.
Vi er inde i en lidt kølig periode. Temperaturen er faldet lidt, og når det så er overskyet, som det var i morges, må vi have lidt tøj på, når vi skal sidde oppe og spise morgenmad. Mens vi ligger og venter på vinddrejning og aftagende vind, har vi fået foretaget en del vedligeholdelse. Vi har jo ikke vinteren til det, så det skal ske løbende. Der kravlede en kakerlak ud af et salathoved i dag; heldigvis opdagede vi den og fik den losset udenbords. Håber ikke, der var flere, som vi ikke opdagede. Alt vel ombord. En kølig hilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Caleta del Sebo (Isla Graciosa) onsdag d. 29. april 2009.
Det er lidt mærkeligt… Nu ligger vi her på en pragtfuld ø, hvor mange sejlere drømmer om at komme. Havnen er meget beskyttet, byen er malerisk og helt speciel, og der er en rigtig flot natur i gåafstand fra havnen - og alligevel længes vi efter at komme videre. Det ser fortsat ud til, at det skal lykkes i den kommende weekend. Bøgerne om De Kanariske Øer er lagt væk, og vi er begyndt at læse om Marokko. Vi må indrømme, at der er blevet slappet meget af i dag; det er ikke de store ting, vi har foretaget os. Dog er indkøb og madlavning en stor udfordring, da der ikke er meget at få i butikkerne, og vi vil jo gerne overraske hinanden lidt med lækkerier. Det er også gået rigtigt godt – kreativiteten fejler ikke noget. Der er ikke den store udskiftning i havnen. Mens vi har ligget her, er der kommet en båd, en englænder; men i dag skete der noget! Der sejlede en og kom en anden. Alt vel ombord. En hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Caleta del Sebo (Isla Graciosa) tirsdag d. 28. april 2009.
Der er flere, der skriver og spørger, om vi ikke snart skal til Marokko? Jo! Der er lige det med vejret; ikke, at det er hårdt vejr, men vindretningen er lidt træls. Vinden har stået i NØ den sidste lange tid, det er den fremherskende vindretning på disse kanter. Der er ca. 220 sm. til Agadir. Det vil blive en lang og anstrengende tur på kryds, og det mest kedelige er et område mellem Lanzarote og Marokko, hvor vinden i perioder ligger på mellem 30 og 35 knob (15-18 m/sek), og det er ikke sjovt at sejle op i mod. Men der er lysning forude: Vinden skulle dreje i nord og NV på lørdag/søndag og aftage lidt - så kaster vi los og sætter kurs mod Marokko. Dagen i dag er gået med vedligeholdelse, skift af pakninger i toilettet og den slags. Inger Lise og Ole har igen været på vulkaner. Alt vel ombord. En hilsen fra dejlige Isla Graciosa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Caleta del Sebo (Isla Graciosa) mandag d. 27. april 2009.
Isla Graciosa er på størrelse med Anholt, men noget mere besværlig at færdes på. Der er godt nok ’bjerge’ på Anholt, men de syner nu ikke meget, sammenlignet med vulkanerne på Isla Graciosa. Vi har i dag været en tur rundt på øen og fulgte stranden, hvor vi kunne. Der er en vulkan, der ligger helt ud til havet, den måtte vi inden om. Det var en rigtig flot tur, med farverne og formen på sydsiden af Montaña Amarilla og den flotte sandstrand på Playa de las Conchas, som turens højdepunkter. Vi må indrømme, at vi godt kunne mærke det i benene, da vi sidst på eftermiddagen nåede tilbage til havnen. Det har blæst en hel del i dag, og det gav en flot brænding ude på kysten. Alt vel ombord. En fortsat blæsende hilsen fra hele besætningen.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Caleta del Sebo (Isla Graciosa) søndag d. 26. april 2009.
Vi har holdt søndag i dag, slappet af og nydt vejret. Inger Lise og Ole skulle dog lige en tur op på en nærliggende vulkan for at nyde udsigten. Det har været rigtig flot vejr i perioder, men der har trukket en del skyer ind over øen, og når det er overskyet og vinden står ind ude fra havet, er det ikke særlig varmt. Så er det med at finde en plads, hvor der er læ. Der er meget stille her på Isla Graciosa, efter weekendturisterne er taget hjem med færgen. Der sidder kun de lokale oppe på bænkene med deres specielle stråhatte og følger med i alt, hvad der foregår. Alt vel ombord. En søndagshilsen fra Isla Graciosa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Caleta del Sebo (Isla Graciosa) lørdag d. 25. april 2009.
Så drejede vinden til NØ og tiltog til frisk vind, som de havde lovet. Vi følger vejrmeldingerne så godt vi kan, og foreløbig ser det ud til, at vi tidligst kan komme af sted på onsdag. Men det gør ikke noget, her er rigtig dejligt, og vi nyder det. Vi har været på besøg i byens 3 supermarkeder, som efter danske forhold ville blive betegnet som en kiosk. Der var ikke meget at komme efter, de fleste hylder var tomme og udbuddet meget begrænset. Det er ikke her, man skal proviantere til en tur over Atlanterhavet. Vi fandt også en lille slagter og bager, så vi skal nok klare os. Her ligger mange sejlere, der er ’strandet’ og nok ikke kommer videre. Vi har talt med en tysker, der har ligget her i 1½ år og en franskmand, der har ligget her i 13 år. Der er mange både, som er forladt for en kortere eller længere periode. Så der er ikke mange, der er på gennemrejse, som vi. En lørdagshilsen fra Inger Lise, Ole, skipperinden og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Caleta del Sebo (Isla Graciosa) fredag d. 24. april 2009.
Vi har fået set lidt på Caleta del Sebo, en lille hyggelig by med grus på gaderne. Der findes ingen asfalterede veje på Isla Graciosa, så Land Rover er det mest udbredte køretøj, og dem er der mange af. Vi fik anmeldt vores ankomst; havnemyndighederne er der kun fra kl. 08:00 og til engang først på eftermiddagen, så alt var lukket, da vi kom i går sidst på eftermiddagen. Havnekontoret er for øvrigt også lukket lørdag og søndag. Det er meget billigt at ligge her, vi skulle give 5,35 € i døgnet, men som jeg skrev i går, er der ingen vand eller el på broerne, så vi må klare os uden. Om eftermiddagen travede vi en tur ud til øens anden by – Pedro Barba, hvis man kan kalde den samling huse for en by. Det var en lang og støvet tur ind over øen, men turen tilbage langs vandet var flot. Pedro Barba er en samling huse, der ser ud til at blive brugt til sommerbolig - der var ikke meget liv. Vejret har været flot i dag, forholdsvis stille og varmt. Vi kan godt forstå, at andre sejlere omtaler Isla Graciosa meget positivt. Alt vel ombord. En hilsen fra den skønne ø Graciosa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Rubicón - Caleta del Sebo (Isla Graciosa) torsdag d. 23. april.
Vi er nu nået til Caleta del Sebo på Isla Graciosa, en skøn lille ø lige nord for Lanzarote. Vi forlod Marina Rubicón i det skønneste vejr, sol fra en skyfri himmel og næsten helt stille. Vi havde næsten vindstille op til Arricife, men så friskede vinden op fra nord, og vi havde en frisk modvind på resten af turen. En tur på ca. 42 sm og 7½ time. Det var rigtig flot at sejle op langs Lanzarote med alle vulkanerne og de hvide byer ind imellem. Så er næste stop forhåbentlig Marokko. Men nu skal vi lige se lidt nærmere på Isla Graciosa og have en god vejrmelding; dem er der ikke for mange af lige for tiden. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Rubicón (Lanzarote) onsdag d. 22. april 2009.
Så lagde vinden sig endelig, og det har været et pragtfuldt vejr her i Marina Rubicón, med sol fra en skyfri himmel og varmt. Vi har fået vasket tøj, provianteret og er nu klar til at sejle videre. Vi har planer om at sejle til Isla Graciosa i morgen. Vi har haft besøg af Susanne og Jens fra s/y Speedi, som er på vej til Madeira og for tiden ligger i Puerto Calero. De var på tur rundt på Lanzarote og havde spist frokost i Marina Rubicón, da Inge Lise kom forbi og så dem. Det var rigtig hyggeligt igen at sludre lidt med dem. Vi er som sagt klar til at fortsætte nord på i morgen. En rigtig varm hilsen fra Lanzarote.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Rubicón (Lanzarote) tirsdag d. 21. april 2009.
Det var lidt af en skuffelse, da vi så vejrmeldingen i morges. De havde ændret den og slettet perioden med vestlige vinde i den kommende weekend, så turen til Marokko er nok skubbet lidt. Vi følger vejrmeldingerne ret nøje lige for tiden og håber det bedste. Vi har for øvrigt ikke fået sovet ret meget sidste nat. Det har blæst helt vildt, og det fortsatte resten af dagen. Men som jeg skrev i går, er det et pragtfuldt vejr bortset fra blæsten - hvor der er læ, er der meget varmt. Vi har fået shoppet lidt i dag og ellers nydt det flotte vejr. Marina Rubicón er et rigtigt dejligt sted at opholde sig, og medlemmer af FTLF får 10 % rabat på havnelejen. Faciliteterne er helt i top, så det er ikke det værste sted at blæse inde. Alt vel ombord. En meget blæsende hilsen fra Inger Lise, Ole, skipperinden og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Rubicón (Lanzarote) mandag d. 20. april 2009.
Vi er nu færdige med Lanzarote, forstået på den måde, at vi har set/oplevet de ting, vi havde på ønskelisten og flere til. Lanzarote har været en meget positiv oplevelse, og vi har nydt det. Nu venter vi på lidt bedre vejr til turen til Marokko. Det blæser forsat meget fra NØ; det ser dog ud til, at det skulle stilne af i løbet af den kommende weekend, så vi kan komme af sted. Men udsigterne en uge frem er ofte meget usikre, så vi får se. Vi vil sejle til La Graciosa nogle dage før afgangen til Marokko, så vi får tid til at opleve denne dejlige ø. Inger Lise og Ole har i dag været ude på en længere travetur, og vi andre har slappet lidt af. Bortset fra den kraftige vind er det et pragtfuldt vejr, og vi nyder det. Alt vel ombord. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Rubicón (Lanzarote) søndag d. 19. april 2009.
I dag var det markedet i Teguise, der stod for tur. Hver søndag afholdes der et stort marked, og det er stort - det største, vi har oplevet på De Kanariske Øer. Der sælges alt lige fra kunsthåndværk fremstillet af lokale kunstnere til de sædvanlige turistsouvenirs. Vejret var ikke lige med os; det var overskyet, blæsende og køligt. Det klarede dog op og blev flot vejr sidst på dagen. Undtagen blæsten, der var tiltaget i løbet af dagen og nåede kulingstyrke. Om aftenen var vi inviteret ud til middag af Inger Lise og Ole. De havde ledt efter et sted, hvor vi kunne få grillstegt ged, men det var umuligt at opdrive, så det blev til en rigtig dejlig gang sea-food. Tusind tak for mad, det smagte skønt! Alt vel ombord. Bemærk - der er lagt nyt rejsebrev ind under punktet: Rejsebreve. En blæsende hilsen fra Lanzarote.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Rubicón (Lanzarote) lørdag d. 18. april 2009.
Vi har været på vulkaner i dag, sådan rigtige vulkaner. Der er mange afmærkede stier rundt i Nationalparken, og vi valgte at følge en af dem, der førte os først op på toppen af et vulkankrater og siden ned i bunden af krateret. En rigtig flot og spændende tur. Inger Lise og Ole ville gerne vandre noget mere i det flotte lavalandskab. Så de fortsatte til fods, mens vi kørte ud til La Caleta, et surfer paradis ude på nordkysten, hvor vi spiste frokost, inden vi fortsatte op til De tusinde palmers Dal. Vi besøgte Haria, en flot gammel by, hvor der var marked med lokalt kunsthåndværk. På vejen tilbage efter Inger Lise og Ole blev der tid til et besøg på El Grifo, en bodega og vinmuseum. Vejret har været lidt skiftende i dag med skyer og sol. Vinden er begyndt at tage til, men det har været dejligt varmt. Vi nyder Lanzarote med de flotte vulkaner - her er meget at opleve. En hilsen fra Inger Lise, Ole, Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Rubicón (Lanzarote) fredag d. 17. april 2009.
Det er lidt besværligt at komme rundt på Lanzarote med bus, når man opholder sig på sydspidsen. Så vi har lejet bil de næste tre dage; det er til gengæld meget billigt. Vi har været en tur i Teguise i dag for at opleve byen uden marked - vi skal derop igen på søndag. Det er øens gamle hovedby; en nydelig by fyldt med kirker og gamle bygninger. Arrecife, den nuværende hovedby på Lanzarote, blev vort næste stop. Her var der en masse at se, så det gik dagen med. Der er bl.a. to gamle borge, hvor der er udstillinger – det ene med moderne kunst, og ja, det VAR meget moderne! Det har været et rigtig flot vejr i dag, sol fra en letskyet himmel, let vind og 24 grader. En rigtig sommeragtig hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Rubicón (Lanzarote) torsdag d. 16. april 2009.
Vi skulle tage beslutning i dag, om vi skulle sejle til Marokko eller blive yderligere nogle dage på Lanzarote. Vi ville få fint sejlvejr til turen (ganske vist nordlig vind), hvis vi sejlede i dag, bortset fra lidt store dønninger på 3-4 m, som ville komme ind på tværs. Det ville nok ikke blive så behageligt i let luft med så store dønninger, men det kunne accepteres. Der er et nyt lavtryk under opbygning, og det vil give os hård vind fra NØ sidst på ugen, altså lige imod, så….Og vi ville ikke have tid til at gå til La Graciosa. Da vi forlod Danmark i sin tid besluttede vi, at vi ikke ville forlade et sted, før vi havde set det, vi ønskede at se. Vejret skulle altså ikke bestemme vores tur - så måtte vi vente på godt vejr igen, hvis det blev dårligt i mellemtiden. Vi er ikke ’færdig’ med Lanzarote og vil gerne opleve La Graciosa, som alle sejlere roser i høje toner, så vi besluttede at blive endnu nogle dage på Lanzarote. Så må vi se, hvornår vi kommer videre - men hvem vil ikke gerne have en ekstra uge på Lanzarote? Det har været et rigtigt flot vejr i dag, næsten stille med sol fra en letskyet himmel og varmt. Vi tog en slapper i dag, det vil sige fra oplevelser; der blev vasket tøj og lavet meget andet. Alt vel ombord. Endnu en hilsen fra Lanzarote.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Rubicón (Lanzarote) onsdag d. 15. april 2009.
Vi ’sprang’ Timanfaya nationalpark – Montañas del Fuego – over i går på grund af lang kø, så i dag startede vi med den og kom derud inden, der var kø. Det var en kæmpeoplevelse at køre rundt i bus i det uberørte vulkanlandskab. Jorden er så varm, at man ved at grave få meter ned, kan tænde ild i kvas blot ved at hælde det ned i hullet. I restauranten griller man sit kød over et hul i jorden. Det er ikke uden grund, det kaldes ildbjerget, selvom navnet skyldes klippernes farver i aftensolen. Næste stop på dagens tur blev Fundación César Manrique, den lokale arkitekt og kunstners hus, der er indrettet som museum og indeholder en stor samling af hans værker. Et spændende besøg, sikke et hus. Inden vi satte kurs mod syd, var vi et smut oppe for at besøge Jardín de Cactus, designet af César Manrique. Han har haft en finger med næsten alle steder på Lanzarote. Parken indeholder en imponerende samling af kaktusser, over 9000 fordelt på 900 arter. På hjemturen benyttede vi lejligheden til at få provianteret i et af de store supermarkeder i Arrecife, så nu er vi klar til at sejle til Marokko. Men vejret driller lidt, og vi har endnu ikke besøgt øen La Graciosa, som alle sejlere roser i høje toner. Så vi vil se lidt nærmere på vejrmeldingen og tage beslutningen ud fra den. Alt vel ombord. En hilsen fra en besætning, mættet af indtryk.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Rubicón (Lanzarote) tirsdag d. 14. april 2009.
Så fik vi set lidt nærmere på Lanzarote. Vi startede med at køre ud forbi Salinas de Janubio, det største anlæg på Lanzarote til udvinding af salt – 1 ton pr. dag – og fortsatte ud langs Los Hervideros. En vild og forrevet kyststrækning, som førte os ud til El Golfo med Charro de los Clicos, en smaragdgrøn lagune - et fantastisk flot landskab. Det var så meningen, at vi ville have været en tur i Timanfaya nationalparken, hvor det gløder under overfladen. Men bilerne holdt i kø helt ud på landevejen, så det droppede vi og fortsatte til Mancha Blanca, hvor vi spiste frokost og besøgte kirken med Virgin de los Dolores, en af øens helgeninder. Næste stop blev Cueva de los Verdes, nogle underjordiske grotter i en vulkantunnel, den længste i verden. Det blev også til et besøg på den anden side af vejen i Jameos del Agua, en koncertsal indrettet i den samme vulkantunnel, lidt nærmere havet. Sammen med koncertsalen var der indrettet et flot vulkanmuseum. Hjemturen gik via Mirador del Rio, som desværre var lukket, men udsigten uden for over Isla Graciosa var ligeså imponerende. Landskabet på Lanzarote er specielt og præget af de mange vulkaner; et flot og storslået landskab. Vejret har været med os i dag. Det startede overskyet, men klarede hurtigt op og blev rigtig flot om eftermiddagen. En hilsen fra Lanzarote.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Rubicón (Lanzarote) 2. Påskedag d. 13. april 2009.
Vi havde planer om at leje en bil og se lidt nærmere på Lanzarote, men det var simpelthen ikke vejr til det. Det var overskyet, køligt og blæsende; det har blæst med kulingsstyrke det meste af dagen. De lokale fortæller, at de har fået lige så megen regn denne vinter, som de har fået de sidste 40 år, og at vinteren har været usædvanlig kold. Det er åbenbart i en lidt kedelig periode, vi har valgt at sejle rundt mellem De Kanariske Øer. Det vejr, vi har lige fortiden, er det mest blæsende vi har haft, siden vi forlod Danmark for snart to år siden. Vi håber på bedre vejr i den kommende tid. Det blev til nogle gode traveture i dag. Alt vel ombord. En fortsat blæsende hilsen fra Lanzarote.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marina Rubicón (Lanzarote) Påskedag d. 12. april 2009.
Vi er lidt bagefter vores plan - vi havde ikke regnet med at skulle fejre Påske i år. Vi havde planer om at være i Marokko i Påsken, som de ikke fejrer, men sådan skulle det ikke være. Vejret driller lidt, det blæser fortsat meget, og de lover også hård vind for de kommende dage. Men solen har skinnet i dag, og når den er fremme, er her meget varmt. Det blev til en dejlig påskefrokost ombord på Nausikaa, og vi har fået set lidt på omegnen. Det er et rigtigt ferieparadis, vi er havnet i med mange feriehoteller og lejligheder, men her er nydeligt. En påskehilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gran Tarajal - Marina Rubicón (Lanzarote) lørdag d. 11. april 2009.
Vi ligger nu på Lanzarote i Marina Rubicon efter en frisk tur fra Gran Tarajal på Fuerteventura. Der ligger for tiden et stort lavtryk over De Kanariske Øer. Det giver lidt rigelig vind, men der var en lille pause i dag; de lovede ’kun’ 8-9 m/sek. + de ekstra 3-4 m/sek. som vi har ude langs kysterne. Det, der var værst, var retningen: NØ / N. Vi havde både vind og sø mod os, og heldigvis var strømmen også imod, ellers havde det slet ikke været til at sejle i. Vi gik for storsejl og motor og måtte krydse op mod søen. De 43 sm, der er i afstand blev til godt 50 sm, og det tog os hele dagen – ca. 9½ time. En lidt sur tur, men nu ligger vi trygt og godt på Lanzarote og vil se lidt nærmere på denne ø i de kommende dage, hvor de igen lover mere vind. Alt vel ombord på Nausikaa. En sejlerhilsen fra Inger Lise, Ole, skipperinden og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gran Tarajal (Fuerteventura) fredag d. 10. april 2009.
Der var dømt Påske og afslapning i dag; det er jo Langfredag. Der blev dog tid til lidt vedligeholdelsesarbejde, inden vi sidst på eftermiddagen begav os op til den lokale kirke for at overvære en katolsk Langfredagsmesse. Det er meget anderledes end en gudstjeneste i Danmark. Der var dækket et smukt nadverbord midt i kirken og fremført et ”rollespil” over samtalen mellem Jesus og Pilatus. Desværre havde de ingen madonnaer, der skulle ud på tur. Mange andre steder kører/bærer de madonnafiguren rundt i byen efter messen - her var det et kors, der blev båret rundt i byens gader. Det blæser fortsat ret kraftigt, men der skulle måske være en lille mulighed for at det stilner lidt af i morgen, så vi kan sejle til Lanzarote. Vi får se. En Påskehilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gran Tarajal (Fuerteventura) torsdag d. 9. april 2009.
Dagens rundtur på Fuerteventura startede med et besøg på møllemuseet i Tiscamanita, hvor vi bl.a. så en ’han’ mølle og så forskellen på en han og hun mølle. Fra Tiscamanita gik turen til Puerto del Rosario via Antigua. Det var en meget stille, by vi kom til i Puerto del Rosario. Næsten alt var lukket på grund af helligdag, men så var der ingen problemer med trafikken og P-plads. Puerto del Rosario er hovedbyen på Fuerteventura, en nydelig by med et utal af skulpturer; der stå en skulptur på næsten hvert gadehjørne. På tilbagevejen holdt vi ind til Las Salinas del Carmen, et fint museum der viser, hvordan man indvender salt fra havvandet på De Kanariske Øer samt fortæller om saltets historie og betydning på verdensplan. Endnu en fin dag på Fuerteventura og vejret er stadig med os - dog blæser det lidt rigeligt. Alt vel ombord. Endnu en blæsende hilsen fra Fuerteventura.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gran Tarajal (Fuerteventura) onsdag d. 8. april 2009.
Vi har været en tur rundt på Fuerteventura i dag. Turen gik via Tuineje til Pájara, hvor vi gjorde første stop. Derfra kørte vi ad de flotte bjergveje til Betancuria, hvor vi så katedralen og det lille museum lige i nærheden inden frokosten. Den videre tur gik til Tefía, hvor det gjaldt Ecomusseo de La Alcogida og videre til El Cotillo for at se Atlanterhavet i hård vind; det var nu ikke så slemt. Hjemturen gik via Corralejo og Dunas de Corralejo. Fuerteventura er en forholdsvis lang ø, så turen tog hele dagen og det blev sent, inden vi fik aftensmaden. Det er fortsat flot vejr, men meget blæsende. Inger Lise og Ole kan godt lide at se museer, så vi lærer rigtigt noget. Vi ønsker alle en rigtig god Påske. En hilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gran Tarajal (Fuerteventura) tirsdag d. 7. april 2009.
Gran Tarajal er en forholdsvis ny marina, godt beskyttet med fine flydebroer. Men de har endnu ikke fået lavet en servicebygning, så der er ingen bad eller toilet; godt vi er ’selvforsynende’ hvad det angår. Vi har fået set lidt på byen, provianteret og bestilt en bil til i morgen. Det var lidt af et problem. De første vi kontaktede havde ingen ledige biler på grund af Påsken. Vi fandt en bil i Pájara, et godt stykke herfra, som leverede den på havnen, så vi har bil de næste par dage. Det har blæst godt i dag, men ellers været et flot vejr med sol og varme. Den hårde vind fra NØ skulle fortsætte i de kommende dage. Alt vel ombord. En solskinshilsen fra Fuerteventura.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Morro Jable - Gran Tarajal (Fuerteventura) mandag d. 6. april 2009.
Der er et kraftigt lavtryk, der skal passere os i de kommende dage og de har lovet hård vind til kuling, begyndende i morgen. Vi lå ikke særlig godt i Morro Jable. Faldvindene fra bjergene fortsatte, og havnen er ikke særlig spændende, så vi besluttede at sejle videre til Gran Tarajal og håbede på at komme til at ligge bedre. Da vi var ved at gøre klar, kom en af de lokale og spurgte os, om vi var klar over, at det blev blæsevejr? Der ville komme 35 knob + yderligere 10 knob op langs kysten, altså ca. 45 knob = ca. 22 m/sek. Det skulle begynde i løbet af dagen og være på fuld styrke i morgen. Vi fortalte ham, at vi havde planer om at sejle til Gran Tarajal, en tur på ca. 21 sm; det skulle ikke give problemer. Det blev en meget mærkelig tur. Vi startede fra Morro Jable i hård vind fra NV, efter ca. ½ sm lagde vinden sig og vi havde havblik de næste 5-6 sm. Så kom vinden igen med fuld styrke de næste 7-8 sm for så pludselig at dreje til NØ og aftage til svag vind. Da vi kom ind til Gran Tarajal, havde vi næsten vindstille og meget varmt. Det blev en tur for motor på godt 4 timer. En varm hilsen fra Inger Lise, Ole, Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Palmas - Morro Jable (Fuerteventura) søndag d. 5. april 2009.
Vi har sagt farvel til Gran Canaria og er nu nået til Fuerteventura, nærmere betegnet Morro Jable, efter en rigtig fin tur. De havde lovet 5-7 m/sek. fra NØ og N, og det kom til at holde stik. Det gav os en halvvind, en flot tur for sejl i diset solskin. Turen var på ca. 57 sm og tog 10 timer. Efter at være sejlet igennem accelerationszonen, hvor der var godt gang i den (13-14 m/sek.), kom vi ind til Morro Jable i næsten vindstille. Men det varede kun kort tid, så begyndte faldvindene oppe fra bjergene, og vi havde en frisk vind inde i havnen resten af aftenen. Ole har taget sit fiskeudstyr med og forsøgte at fange aftensmaden på turen fra Gran Canaria til Fuerteventura. Vi fik nogle dejlige frikadeller - af svinefars. Temperaturen er steget nogle grader fra Las Palmas, hvor det ikke var særlig varmt. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Palmas de Gran Canaria lørdag d. 4. april 2009.
I dag gjaldt det den nordlige del af Gran Canaria, nu vi havde bil. Da vi var her sidst i januar, besøgte vi Arucas, men da regnede det kraftigt. Da det så ud til at være en flot by, ville vi godt se lidt nærmere på den og vise Inger Lise og Ole den, så vi startede med at køre til Arucas. Derfra gik turen til bjergbyen Tejeda og videre til Pozo de las Nieves, det højeste punkt på Gran Canaria – 1949 m. – sikke en udsigt! Vi var heldige med vejret; det var så klart, at vi kunne se Teide på Tenerife m.m. Hjemturen gik via Teror, en meget fin by. Foråret er rigtigt kommet til Gran Canaria: de få løvfældende træer står flotte med deres lysegrønne løv og de mange vilde blomster står i fuldt flor - et skønt syn. Det blev lidt bøvlet - som vi havde frygtet - at finde en P-plads til bilen, da vi skulle aflevere den, men det lykkedes langt om længe. Vi har planer om at fortsætte til Fuerteventura i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra en oplevelsesmættet besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Palmas de Gran Canaria fredag d. 3. april 2009.
Det blev til en tur rundt om Gran Canaria i dag. Vi fik hentet bilen inde midt i centrum, et lidt bøvlet sted at komme fra/til. Første stop på turen i dag blev Gáldar, hvor vi besøgte Cueva Pintada museet og de tilhørende arkæologiske udgravninger; et lærerigt og interessant besøg. Efter rundvisningen fortsatte vi til Puerto de las Nieves, hvor vi spiste frokost. Tilbageturen til Las Palmas gik via San Nicolas, Puerto de Mogán, Puerto Rico og Arguineguin. Vi fik set lidt af den grønne nord- og vestkyst samt den tørre og afsvedne sydkyst. Vi havde overskyet først og sidst på turen, men langs vest- og sydkysten havde vi skyfrit og flot vejr. En fin tur hvor vi fik set lidt af Gran Canarias natur. En hilsen fra Gran Canaria.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Palmas de Gran Canaria torsdag d. 2. april 2009.
Så fik vi set lidt mere på Las Palmas de Gran Canaria, en dejlig by. Vi har fået lokaliseret, hvor vi kan leje bil og var en tur ude for at hilse på skoleskibet Danmark, der har vinterhavn på Gran Canaria i år. Det har ligget her siden oktober og afsejler først engang i juni. Vi opdagede, at et skib lige over for os på den anden side af broen lå lidt dybt (var ved at synke), så vi kaldte havnekontoret og fortalte, hvad vi havde set. De fik travlt med pumper m.m. Vejret har været lidt bedre i dag - det har ikke regnet så meget. En hilsen fra Inger Lise, Ole, Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Palmas de Gran Canaria onsdag d. 1. april 2009.
Vi – skipperinden og skipper – har fået klaret forskellige dagligdags ting i dag, så som rengøring, vask, strygning, køb af gas og proviant samt opdatering af logbog m.m. Vi har jo allerede set en hel del af Las Palmas, mens Inger Lise og Ole aldrig har været her, så de gik på opdagelse i den gamle bydel og fik besøgt diverse museer og kirker. Vejret er ikke noget at skrive om; det er som en normal dansk sommer med vekslende skydække, enkelte byger og temp. omkring de 20 grader. De lokale klager over vejret; hvem gør ikke det? De siger, at det har været udsædvanligt koldt i år - vi har nydt det, men vi har jo heller ikke noget at sammenligne med. Alt vel ombord. En hilsen fra Gran Canaria.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Santa Cruz - Las Palmas de Gran Canaria d. 31. marts 2009.
Nu var det tiden at sige farvel til Tenerife. Vejrmeldingen var fin til en tur nord om Gran Canaria. Vi afregnede med Marina Atlantico i Santa Cruz og satte kurs mod Las Palmas de Gran Canaria. De meldte 6-7 m/sek. fra NØ, sidst på dagen drejende til nord og en overgang op til 8 m/sek. Der var nu ikke megen vind, da vi startede, men da vi kom fri af nordspidsen af Tenerife kom der lidt, og vi fik sat sejl. Det holdt dog kun et par timer, så lagde vinden sig, drejede til Ø og en overgang lidt til SØ - lige den kurs vi skulle for at komme til Las Palmas. Vi fik gang i motoren og sejlede resten af turen for motor. Den sidste time kunne vi godt have sejlet for sejl, men nu var der gang i motoren, så det blev ved det. Vi havde tørvejr på det meste af turen, måtte dog krybe i læ for en byge nord for Gran Canaria. Det blev en tur på ca. 52 sm og knap 10 timer. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Santa Cruz de Tenerife mandag d. 30. marts 2009.
Det var tørvejr, da alarmen vækkede os kl. 06:30; selv om det var overskyet, besluttede vi at køre en tur op til Teide. Som sagt var det overskyet, da vi forlod Santa Cruz de Tenerife. I ca. 1500 m’s højde kørte vi op i skyerne og kom over dem i ca. 2100 m. Det var frostvejr, da vi kom over skyerne, men et fantastisk flot vejr. Solen fik dog hurtig magt og temp. steg hurtigt. Vi havde tilladelse til at bestige Teide kl. 11:00 og var så tidligt på den, at der endnu ikke var kø ved svævebanen. Så vi kom i god tid, men fik lov til at komme gennem kontrollen med det samme. Man skal huske at medbringe sit pas, da de kontrollerer, om de personer, der er nævnt på tilladelsen, som vi fik i Santa Cruz for nogle dage siden, er de samme som vil med op til toppen. Det blev en flot tur op til toppen; der lå en del sne og det var en lidt anstrengende tur i den tynde luft. Svævebanen løfter os op i en højde af 3.555m, de sidste 163 m op til toppen må man selv kravle. Oppe i krateret stiger dampene op, og der er en stank af svovl, men sikke en udsigt. Desværre lå der et tæt skydække rundt om øen, så vi kunne kun se det midterste af Tenerife og toppen af vulkanen på La Palma; den rager også op over skyerne. Trods den forringede udsigt var det alle anstrengelserne værd. På turen tilbage til båden holdt vi ind til et supermarked og købte stort ind, nu vi havde bilen. Vi har planer om at sejle til Gran Canaria i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra en træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Santa Cruz de Tenerife søndag d. 29. marts 2009.
Det regnede, da vi stod op, så vi droppede turen til Teide i dag og håber på bedre vejr i morgen. Det så ud til, at det var lidt lysere nede mod syd, så vi kørte en tur til Candelaria, nu vi havde bilen. Candelaria er en fin lille by med Basilica de la Patrona de Canarias, der huser skytshelgeninden for alle De Kanariske Øer. Efter frokosten klarede det op, og vi besluttede at køre en tur op til Chamorga, der ligger oppe på nordspidsen af øen. Herfra går der en vandresti ud til fyret Anaga og videre til Roque Berrhejo og gennem en meget flot dal tilbage til Chamorga. En tur på ca. 7,5 km. Det er normalt ikke noget at tale om, men det havde regnet, og stien var visse steder meget glat, og så gik det op til ca. 900 m’s højde og ned til kysten for atter at stige til ca. 700 m’s højde, så vi fik vores sag for; det var noget, der kunne mærkes i læggene, men sikke en flot tur. Det blev lidt sent, inden vi atter var tilbage på båden. En hilsen fra det våde og frodige nordlige Tenerife.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Santa Cruz de Tenerife lørdag d. 28. marts 2009.
Vi havde lejet bil i de næste tre dage, så selv om det regnede, da vi stod op, besluttede vi os for at tage af sted. Det kunne jo være, at det klarede lidt op i løbet af dagen. Vi startede med at køre en tur til La Orotava, en flot gammel by. I den første kirke vi var inde i, mødte vi en kirkebetjent, der klagede over vejret - han påstod, at det ikke havde regnet så meget de sidste 20 år, som det havde gjort i år. Det blev en lidt våd tur rundt i den gamle by. Fra La Orotava fortsatte vi langs kysten til Icod de los Vinos, hvor vi ville vise vore gæster det gamle drageblodstræ. Det blev også til et besøg i sommerfugle zoo, der ligger lige over for. Vi så bl. a. den meget store Attacus atlas sommerfugl. Det var blevet tørvejr og klaret lidt op, så vi kørte en tur ud til Faro de Teno, fyret på det nordøstlige hjørne af Tenerife. Turen hjem gik gennem den maleriske lille by Masca og ned til Los Gigantes. Vi tog motorvejen tilbage til Santa Cruz, så det blev en tur rundt om hele Tenerife - en tur på ca. 250 km. Alt vel ombord. En hilsen fra Inger Lise, Ole, skipperinden og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Santa Cruz de Tenerife fredag d. 27.marts 2009.
Ifølge avisen var det ikke en hel normal strømafbrydelse, vi var ude for i går. Lynet havde slået ned i elnettet og afbrudt strømmen til hele Tenerife. Der var steder, hvor de havde været uden strøm i 6 timer. Det er vist ikke helt normalt med tordenvejr og lynnedslag her på øen. De har lavet nogle beregninger, og det skulle kun ske hvert 1000 år, så det var en sensation, vi havde været vidne til i går. Mon ikke chefen for elforsyningen har haft et forklaringsproblem? Det trak med regnbyger det meste af dagen, men der var ophold, så vi fik bestilt udlejningsbil og provianteret lidt, ligesom vi fik set en del mere til denne dejlige by, Santa Cruz. Inger Lise og Ole var en tur på museum. En hilsen fra endnu en regnvejrsdag på Tenerife.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Santa Cruz de Tenerife torsdag d. 26. marts 2009.
Det gik ikke lige, som vi havde planlagt i dag. Vi stod op til det skønneste vejr, sol fra en skyfri himmel og varmt. Vi besluttede at tage letbanen/sporvognen til La Laguna for at se lidt nærmere på den flotte gamle by - den oprindelige hovedstad på Tenerife. Men først ville vi se, om vi kunne få en tilladelse til at bestige Teide. Det kræver en speciel tilladelse, hvor man skal møde op personligt på et kontor i Santa Cruz; det koster ikke noget. Jeg fik tilladelse til på søndag kl. 11:00 til 13:00, man kan kun få til en bestemt dag, så Ole bad om en tilladelse til mandag og fik den. Man kan godt stå som deltager på flere tilladelser. Så ser vi hvilken dag, det bliver bedst at bestige Teide. Vi tog derefter sporvognen til La Laguna, men var knapt nået derop, før det begyndte at regne. Og om ikke det begyndte at tordne - så vi krøb i ly inde på en cafe/bar. Vi havde lige fået os sat ned, da lyset forsvandt. De tog det nu meget roligt, som om det var noget, de havde prøvet før. Nå, vi fik noget at spise og drikke og fandt toilettet ved hjælp af håndlygter. Det fortsatte med at regne, så vi droppede yderligere udforskning af La Laguna og besluttede at tage sporvognen tilbage til Santa Cruz. Men den kørte selvfølgelig ikke, da den kører på strøm! Så på jagt efter en bus. Sikke et trafikkaos, da lysreguleringerne var ude af drift. Men vi nåede da tilbage og blev gennemblødte på turen ud til båden. Regnen fortsatte resten af dagen og aftenen. En meget våd hilsen fra Santa Cruz de Tenerife.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Santa Cruz de Tenerife onsdag d. 25. marts 2009.
Vi stod op til en flot morgen i Santa Cruz de Tenerife, sol fra en letskyet himmel. Det holdt desværre ikke hele dagen. Det blev overskyet, og da vi sad og spiste aftensmad oppe i cockpittet begyndte det at regne. Gæsterne har fået sig indrettet i forkahytten, og vi har fået provianteret lidt i dag. Der blev også tid til at se lidt på den flotte by, vi ligger i. Under menupunktet: ”Besætningen”, kan man se en kort beskrivelse af de gæster, vi har ombord, (hvis skipper husker at sætte det ind). En hilsen fra Inger Lise, Ole, skipperinden og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Danmark - Santa Cruz de Tenerife tirsdag d. 24. marts 2009.
Vi er nu tilbage på båden, der ligger i Santa Ctuz de Tenerife. Vi havde en fin tur hertil, som gik helt efter planen, og båden havde de fint; lidt støvet, men ellers var alt ok. Det var lidt af en omvæltning at komme hertil rent vejrmæssigt. På togturen til København kørte vi gennem sne-/sludbyger, og vi landede i det skønneste vejr på Tenerife. Vi fulgtes med Inger Lise og Ole fra Samsø, der skal sejle med os til Gibraltar. Der var intet proviant i båden, så vi fandt en restaurant oppe i byen, inden vi skulle til køjs. Der er nyt under punktet: ”Sidste nyt”. Alt vel ombord. En hilsen fra det dejlige Tenerife.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Santa Cruz de Tenerife - Danmark torsdag d. 12. marts 2009.
Så er vi atter i Danmark. Turen hjem gik helt efter planen og uden problemer. Vi tog bussen fra Santa Cruz de Tenerife til lufthavnen kl. 09:10, der er ca. 50 min’ kørsel. Vi havde bestilt billetter hos Ryanair fra Tenerife til Billund via. Standsted med afgang kl. 11:45 og ankomst kl. 20:30 i Billund. Der var ca. 2 timer i Standsted til skift af fly, og det gik uden problemer. En meget behagelig tur hjem. Vi blev hentet i Billund af Anne Lis og Launy, som kørte os hjem. De havde bagt en tærte til os og holdt os med selskab; rigtig hyggeligt, selv om der var lidt koldt i huset. Inden vi gik til køjs, fik vi besøg af Morten. Han kom ’lige’ forbi på vej hjem fra en koncert i Fredericia, rigtig dejligt. Vi holder nu en kort pause med logbogen, men er allerede tilbage d. 24. marts, hvor turen atter går til Tenerife. Håber vi ’ses’ til den tid. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Santa Cruz de Tenerife onsdag d. 11. marts 2009.
Vi har fået gjort båden klar med ekstra fortøjninger og den slags, så vi trygt kan forlade den i et par uger. Havnekontoret har lovet at se lidt efter den, mens vi er hjemme. Vi har også fået lokaliseret nogle gode forretninger, hvor vi var heldige at finde sejlertøj og -sko til fornuftige priser. Ellers er tiden gået med at nyde det flotte vejr. Det er lige før, vi har fortrudt, at vi skal hjem til det kolde Danmark; men nu har vi billetter, så vi må nok hellere tage af sted. Der er lagt et nyt rejsebrev ind, og der kommer billeder til de sidste tre rejsebreve inden længe. Vi glæder os, trods det gode vejr her på Tenerife, til at komme hjem og hilse på familien, venner og bekendte. Endnu engang tak for alle hilsnerne til min fødselsdag - det var helt overvældende. En hilsen fra de rejseklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Santa Cruz de Tenerife tirsdag d. 10. marts 2009.
Skipper har fået ny titel i dag: Folkepensionist. I modsætning til skipperinden, så var skipper meget tilfreds med vejret på sin fødselsdag. Det har været et helt fantastisk flot vejr i dag, sol fra en skyfri himmel, varmt og en let brise. Vi sad udenfor på en restaurant og spiste kl. 22 i skjorteærmer, og fuldmånen hang ude over vandet. Skipperinden kom med nogle mærkelige bemærkninger om, at jeg var født i Danmark og ikke her; hvad mon hun mente med det? Jeg havde i hvert fald en dejlig dag og tak for alle hilsenerne. Det var desværre tid for Julie, Maiken og Jakob at vende snuden mod hjemlige farvande og arbejdet – ærgerligt, nu det flotte vejr er vendt tilbage. Håber, I havde en god tur hjem, og du Jakob, ikke havde yderlige problemer med øret. Alt vel ombord på Nausikaa. En hilsen fra Inge Lise og fødselaren.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Galletas - Santa Cruz de Tenerife mandag d. 9. marts 2009.
Skipperinden fik lidt af et chok, da hun stod op i morges. Barometeret var faldet fra 1032 hPa til 933 hPa i løbet af de sidste par timer, på voresh vejrstation. Vejrmeldingen fra i går lovede ellers næsten vindstille - det passede ikke rigtig med et sådant fald i barometerstanden. Nå, et par nye batterier hjalp gevaldigt, og vi havde igen 1032 hPa. Vi fik ’udklareret’ og satte kurs mod Santa Cruz i et rigtig flot vejr: sol og varmt, men ingen vind til at sejle på. Vi havde mellem 1 og 2½ m/sek. lige imod, så vi fik brændt lidt billig dieselolie af. Diesel koste ca. 0,60 € pr. l, her på De Kanariske Øer. Turen fra Las Galletas til Santa Cruz de Tenerife var på ca. 38 sm og tog 6½ time. Julie tog turen fint; tog en lur på mors mave i cockpittet, og hun fik rigtig rørt farmor nede i kahytten, hvor der var gang i de forskellige lege. Om aftenen var vi barnepige, rigtig hyggeligt, mens de unge var en tur i byen. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Galletas (Tenerife) søndag d. 8. marts 2009.
Vi vågnede i nat til en noget uvant lyd på disse kanter: det regnede, og det fortsatte til hen på morgenstunden. Men så klarede det op, og ved middagstid blev det rigtig varmt - så varmt, at de unge mennesker besluttede at gå til stranden. Det var dog en kortvarig fornøjelse, og de kom forholdsvis hurtigt tilbage. Vi har planer om at sejle til Santa Cruz de Tenerife i morgen. Skipper fik ellers lidt af en forskrækkelse. Da han skulle op for at aflevere bilen, var den væk. Det viste sig, at de havde været fra udlejningsfirmaet og hente den, men manglede nøglen, så den var jeg så oppe med. De havde forventet, at jeg havde lagt nøglen i bagagerummet - det gør de på disse kanter. Alt vel ombord. En hilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Galletas (Tenerife) lørdag d. 7. marts 2009.
Vi fik hentet udlejningsbilen, en STOR bil. De havde kun en Opel Zafira, så vi blev opgraderet temmelig mange klasser. Fint nok, så kunne vi have klapvogn med. Vi startede med at køre op til Teide, en stor naturoplevelse i et flot vejr. Vi fortsatte videre mod Puerto de la Cruz ned gennem skyerne og kom ned til et lidt kedeligt vejr. På vej ned mod Puerto de la Cruz havde vi et lille uheld: Julie blev køresyg og kastede op, så vi havde gang i den store rengøring ude midt på landevejen. Hun kom heldigvis hurtigt over det. Efter en frokost i Puerto de la Cruz, fortsatte vi langs nordkysten til Icod de los Vinos, hvor vi fik set øens ældste drageblodstræ. De er lidt uenige om, hvor gammelt det er: der nævnes lige fra 500 år til 3000 år. Det var nu begyndt at regne. Et rigtigt dårligt vejr, øv! Men da vi kom ned på den anden side af bjergene, ned til Los Gigantes, holdt det op med at regne, men var stadig overskyet. Jeg tror nok, at de unge mennesker syntes, det havde været sjovt at opleve naturen og de lokale små byer på Tenerife. Synd, at vejret ikke holdt hele dagen. En hilsen fra et storslået Tenerife.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Galletas (Tenerife) fredag d. 6. marts 2009.
Det blev en meget rolig nat her i Las Galletas, i modsætning til sidste nat, trods hård vind. Godt vi fik en anden plads. Vi har fået ’overtalt’ de unge mennesker til at tage med en tur rundt på øen, så vi har fået lejet en bil til afhentning i morgen tidlig. Vi var inviteret ud til frokost i dag og havde en fin eftermiddag, selv om nogle ikke lige fik det, de havde forventet. Tak for en dejlig eftermiddag. Vejret er ikke det bedste, vi har set. Det er nok den dårligste periode, vi har haft siden vi kom til De Kanariske Øer i november, synd for Jakob og Maiken. De lokale taler om, at det har været en meget kold vinter. Det synes vi nu ikke - vi har nydt den, men som sagt er det ikke for godt i disse dage. Alt vel ombord. En hilsen fra det lidt blæsende og kølige Tenerife.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Galletas (Tenerife) torsdag d. 5. marts 2009.
Det blev en MEGET urolig nat her i Las Galletas. Det var åbenbart en urolig plads, vi havde fået tildelt i første omgang (det er første nat, vi har ligget så uroligt). Så da jeg kom op for at spørge, om det var muligt at få en anden og roligere plads, undskyldte de, at vi havde fået den plads og fik omgående en anden noget længere inde i havnen, og her er meget mere ro. Vi nyder at have fået gæster ombord og især lille Julie; hun er ved at være rigtig sjov. Alt skal undersøges, og hun er efterhånden dygtig til at kravle op af trappen, men kan ikke komme ned igen; det får vi megen tid til at gå med. De har meldt hård vind de kommende dage, så vi bliver her og nyder det. En urolig hilsen fra Las Galletas.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Galletas (Tenerife) onsdag d. 4. marts 2009.
Det var et flot vejr fra morgenstunden; og det holdt resten af dagen, bortset fra nogle skyer midt på dagen, som vi har oplevet flere gange. Vi har fået set lidt på Las Galletas, en forholdsvis gammel by uden ferielejligheder eller hoteller. De ligger i nabobyen Costa del Silencio, der er bygget sammen med Las Galletas. Der er mange forretninger, caféer og barer i byen og restauranter langs strandpromenaden - et udmærket sted at ligge i længere tid. Jakob og Maiken har meddelt, at nu skal der holdes ferie og slappes af! Det med at opleve en masse ting skulle vi ikke tænke på, så der er blevet slappet af. Alt vel ombord. En feriehilsen fra Maiken, Julie, Jakob, Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Galletas (Tenerife) tirsdag d. 3. marts 2009.
Vi har i dag fået besøg af Jakob, Maiken og Julie. Turen herned forløb helt efter planen, og de er nu installeret i forkahytten. De ankom til Las Galletas og båden i det dejligste sommervejr: sol, let vind og varmt. Lille Julie havde klaret rejsen flot, havde kun sovet 1½ time på hele turen, så det var nogle trætte gæster, der tørnede ind ud på aftenen. En hilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Galletas (Tenerife) mandag d. 2. marts 2009.
Skipperinden har fødselsdag i dag. Hip, hip hurra og et stort tillykke! Hun var lidt utilfreds med vejret. Det er meget længe siden, vi har haft så dårligt vejr. Bortset fra morgenstunden, hvor vejret var fint, blæste det, var overskyet og der kom også en regnbyge. Om formiddagen var vi i Las Americas og kom i kløerne på nogle, der ville sælge os et medlemskab af en ferieklub. Det er noget lignende Timeshare, for ’kun’ 13.000 € i indskud og et årligt kontingent på 432 €, kunne vi fremover få billige ferielejligheder, hvis altså de havde nogle ledige - der var ingen garantier. Den hoppede vi ikke på. Vi vandt ellers en uges gratis ophold på Tenerife eller Fuerteventura. Helt gratis var det nu ikke. Der skulle betales et administrationsgebyr, som vi ikke kender størrelsen af, og det var også betinget af ledige værelser. Endelig skulle det bruges inden for 6 måneder; glem det! Det var sjovt at opleve, hvordan de arbejder, men spild af tid. Vi havde til gengæld en hyggelig aften på en af de nærliggende fiskerestauranter. En hilsen fra fødselaren ( som takker for de mange hilsener) og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Galletas (Tenerife) søndag d. 1. marts 2009.
Det med at ligge ved stranden og bage i solen er ikke lige os. Og bare drive den af kan vi ikke rigtigt finde ud af - der skal helst ske lidt. Nu havde vi slappet af et par dage og fået lavet de ting, der ventede, så vi tog bussen til Las Américas om formiddagen for at se lidt nærmere på den del af Tenerife. Vi gik ned til Puerto Colón og fulgte strandpromenaden til Los Cristianos, med afstikkere ind i byerne. Det er eet stort turistområde med et utal af restauranter, forretninger, kasinoer og den slags. Men det så ikke så værst ud; det tiltalte os mere end f.eks. Puerto Rico på Gran Canaria. Det blev næsten aften, inden vi var tilbage i Las Galletas. En feriehilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Galletas (Tenerife) lørdag d. 28. februar 2009.
Så blev det weekend; det plejer vi ikke at holde. Vi må indrømme, at dagene flyder lidt sammen på denne tur, men i dag holdt vi ’fri’. Der blev slappet af med lidt ekstra god mad, en ’morfar’ og vi nød det flotte vejr. Desværre ser vejrmeldingen ikke for stabil ud for den kommende periode. De melder hård vind og skyet - lad os håbe, at det er på den nordlige side af Tenerife. Det ville være lidt synd for Jakob, Maiken og Julie, hvis de kom ned til dårligt vejr på tirsdag. Det har været et pragtfuldt vejr i dag, og vi håber, at det fortsætter. En weekendhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Galletas (Tenerife) fredag d. 27. februar 2009.
Vi har taget en slapper i dag. Vi har oplevet så meget i den senere tid, at vi trængte til en pause. Vi har dog ikke ligget på den lade side hele dagen: der var en bil, der skulle afleveres, vasketøj, der skulle ordnes og mange andre daglige gøremål, som skulle klares. Vejret er stadig flot, med sol fra en skyfri himmel om morgenen, lidt skyer midt på dagen og opklaring sidst på dagen. Alt vel ombord på Nausikaa. En hilsen fra dejlige Tenerife.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Galletas (Tenerife) torsdag d. 26. februar 2009.
Så var det tid at tage afsked med Kirsten og John. John havde det ligesom dem i Spies reklamerne, der ikke vil hjem fra ferien, men det var også et rigtig flot vejr. Sol fra en letskyet himmel, varmt og stille. Nå, hjem skulle de, så vi kørte dem til lufthavnen. Vi fortsatte til Santa Cruz med en afstikker til Candelaria, en spændende, gammel by. Vi kunne ikke kende Santa Cruz; karnevallet sluttede i går, og trafikken var igen normal – de havde fået fjernet diverse afspærringer. Vi skulle lige se lidt nærmere på marinaen og forhøre os om en mulig plads, mens vi skal hjem i marts, og det var ingen problem. Nu, vi havde bilen, holdt vi ind ved et supermarked og fyldte den med de tunge ting: vand, vin, øl og den slags, som vi bruger ombord. Sidst på dagen kørte vi op til Los Gigantes; et flot sted et stykke oppe ad kysten, men så har vi også fået kørt nok for denne gang. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Galletas (Tenerife) onsdag d. 25. februar 2009.
John har aldrig været på charterferie, så vi syntes, at han skulle se et ferie ”paradis”, et af de steder, som er meget populære på denne årstid, så vi kørte en tur til Los Cristianos for at spise. Efter en travetur langs strandpromenaden og en let frokost fortsatte vi til Playa de Las Americas. Men så havde vi set hoteller nok og kørte tilbage til båden. Tiden flyver af sted; Kirsten og John skal allerede hjem i morgen, og skipperinden ville gerne lave en afskedsmiddag til dem, så der skulle være tid til at købe lidt ind. Det blev en hyggelig aften ombord på Nausikaa. Vejret har været fint her syd på, men der trak nogle meget mørke skyer oppe over bjergene og de gav vand, kunne vi se. En hilsen fra ferieøen Tenerife.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Galletas (Tenerife) tirsdag d. 24. februar 2009.
Vi stod lidt tidligt op. Vejret var lidt skyet fra morgenstunden, men inden vi kom af sted, var det klaret op, og vi kunne tydeligt se Teides top nede fra båden. Det var dagens første mål og sikken en oplevelse! Det er meget svært at beskrive, men at køre op mod og rundt om vulkanen i sol fra en skyfri himmel var en oplevelse af de større. De forskellige klippeformationer og farverne på lavaen, der har flydt i flere perioder, var storslået. Vi var meget heldige med vejret; det havde nok været en anden oplevelse i skyet eller diset vejr. Vi fulgte bjergvejen til Santa Cruz, og det var en noget anden oplevelse. Vi kørte i tæt tåge det meste af turen og en overgang regnede det, så vi var lidt bekymret for, at det store optog skulle drukne i regn. Men lige før Santa Cruz holdt det op, og vi havde tørvejr resten af dagen. Det var et kæmpe optog. Vi holdt ud i ca. 3 timer, så havde vi fået nok, men det var slet ikke slut, da vi gik. Endnu en karnevalshilsen fra Tenerife.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Galletas (Tenerife) mandag d. 23. februar 2009.
Vi forsøgte at få et program for karnevallet i Santa Cruz i går, da vi var derinde, men fandt ingen steder, hvor vi kunne få et. Så vi ville en tur ind til byen i dag, når vi havde fået fat på en bil, for at se, om turistkontoret havde åbent; men det er lukket under hele karnevallet, fandt vi ud af. Vi fik oplyst ved at spørge os for, at den helt store parade starter i morgen kl. 16:00; den skal vi ind og opleve. På turen ind til Santa Cruz kørte vi ad den gamle vej, der snor sig gennem de små byer, der ligger højt oppe ad bjergsiden - en flot tur. I Güímar besøgte vi pyramiderne, som Thor Heyerdahl har udgravet; der er nu lavet et museum og en flot park. Vejret er rigtig dejligt i Las Galletas, der ligger nede syd på. Oppe i bjergene og nord på er det mere skyet, og noget køligere. Alt vel ombord. En hilsen fra Tenerife.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Galletas (Tenerife) søndag d. 22. februar 2009.
Der er for tiden karneval i Santa Cruz - efter sigende det næststørste i verden; det skulle vi ind og se. Vi forsøgte at leje bil, men alt var lukket i Las Galletas, så vi måtte tage en bus. Det var en dyr tur: 4 returbilletter kostede det samme som leje af bil i 2 dage. Jeg skal love for, at der var fest i byen. Alle offentlige bygninger, incl. turistkontoret, var lukket i knap 2 uger og omkranset af høje hegn og gaderne fyldt med mennesker. Vi så kåringen af de bedst udklædte personer/grupper og om aftenen det helt fantastisk flotte optog. Det er svært at beskrive - det skal opleves! Det blev sent, inden vi kom tilbage til Las Galletas og båden, men sikken en oplevelse! Vi talte med en englænder på La Gomera, og da han hørte, at vi havde planer om at sejle til Santa Cruz, sagde han: ”Det gør du ikke! Det er umuligt at sove i båden, selv med lukkede luger og ørepropper”. Han havde ret. Pladsen, hvor karnevallet og det store, tilhørende ”tivoli” afholdes, ligger lige op og ned af havnen, og der er en infernalsk larm, der efter sigende fortsætter til den lyse morgen. En karnevalshilsen fra Kirsten, John, Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

La Gomera - Las Galletas (Tenerife) lørdag d. 21. februar 2009.
Så var det tid til at komme videre. Vi stod op til en rigtig flot morgen med sol fra en letskyet himmel og let vind. Vi fik ’udklareret’, som man nu gør på disse kanter og satte kurs mod Tenerife.Vi startede i fin stil for sejl, men efter godt en time lagde vinden sig helt og vi måtte starte motoren. Det blev alligevel en flot tur, hvor vi så hvaler på tæt hold og flokke af delfiner; det er altid en oplevelse at se disse dyr i deres rette element. Vejret var som en varm sommerdag i Danmark. Efter ca. 5 timer og 24 sm. ankom vi til Las Galletas på sydspidsen af Tenerife, hvor vi har tænkt os at blive det næste stykke tid, mens vi ser lidt nærmere på Tenerife sammen med Kirsten og John. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Sebastian de La Gomera fredag d. 20. februar 2009.
Kirsten og John har nu været rundt på La Gomera. I dag gjaldt det den sydlige del af øen med bl.a. Valle Gran Ray og Playa Santiago, og de har set de flotteste udsigter/steder efter vores mening, så nu er vi klar til at sejle til Tenerife i morgen. Karnevallet startede for alvor i dag i San Sebastian de La Gomera med kåringen af en karnevalsdronning. Det skulle vi opleve, nu vi var i byen, så der blev købt billetter til forestillingen. Det var nu mere end kåringen af en dronning; det var også en slags revy med optræden af mange forskellige grupper, og de officielle personer fik en sang med på vejen. Sjovt at opleve. Vi har haft et meget blandet vejr i dag: sol og meget varmt ude ved kysten og koldt og overskyet oppe i bjergene, men det har været stille. Alt vel ombord. En karnevalshilsen fra La Gomera.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Sebastian de La Gomera torsdag d. 19. februar 2009.
Der er stadig gang i den, hvad vind angår, men det gør ikke så meget, for vi havde planer om at tage Kirsten og John med en tur rundt på La Gomera. Vi har lejet en bil de næste par dage og har i dag været en tur i Hermigua, Agulo og Vallehermoso, hvor vi spiste vores frokost, inden vi fortsatte op ad den flotte dal og videre ad de små veje til Alojera, hvor vi ikke havde været før. Vi var heldige med vejret; det var først, da vi skulle igennem Parque Nacional de Garajonay, at det blev overskyet og køligt. Vi har planer om at se lidt nærmere på den sydlige del af La Gomera i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra det blæsende La Gomera.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Sebastian de La Gomera onsdag d. 18. februar 2009.
Nu, vore gæster har haft bøvlet med at komme til La Gomera, skal de også se/opleve dette dejlige sted, og så har de igen meldt frisk vind, så det passer fint. Vi har fået set lidt på San Sebastian de La Gomera i dag, købt lidt ind og travet nogle ture. De havde annonceret, at karnevallet her i byen skulle starte i dag, men ifølge programmet starter det først på fredag. Vi skulle lige kunne nå at få starten med, inden vi sætter kurs mod Tenerife. Alt vel ombord. Vi nyder det fine vejr; vinden er blevet lidt kølig, men sammenlignet med vejret i Danmark er den vist meget varm. En hilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Sebastian de La Gomera tirsdag d. 17. februar 2009.
Det var meget mørkt, da vi stod op. Jeg skulle med færgen fra San Sebastian de La Gomera til Los Cristianos på Tenerife kl. 07:00 for at hente John og Kirsten. Det blev en rigtig flot tur med solopgang og helt stille vejr. Flyet fra London landede efter planen, og turen tilbage til La Gomera gik fint. Det passede fint med bussen fra lufthavnen ned til havnen i Los Cristianos, så vi kunne nå færgen med afgang kl. 14 og ankomst La Gomera kl. ca. 15:10. Vejret var pragtfuldt - det var blevet helt stille og varmt. Skipperinden havde haft travlt, mens skipper havde været af sted: der var blevet pudset, lavet mad og gjort klar til gæsternes ankomst. John og Kirsten fik sig indrettet, men var lidt trætte efter dagens rejse - de havde været oppe kl. 04:00 i morges, så det er der ikke noget at sige til. En hilsen fra Kirsten, John, Inge Lise og Martin fra La Gomera.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Sebastian de La Gomera mandag d. 16. februar 2009.
Vi havde håbet på, at vi kunne sejle til Tenerife i dag, men det blæste stadig helt hen i vejret. Der var temmelig meget skum på toppen af søerne uden for havnen, så vi besluttede at blive på La Gomera og så tage færgen til Tenerife for at hente John og Kirsten. Vi havde jo lovet at hente dem i lufthavnen i morgen kl. 11:10. Der var ting, vi havde udskudt, indtil vi havde fået turen til Tenerife overstået. Den kan nok ikke undgå at give lidt sprøjt på dækket, så vi fik travlt med at gøre båden klar til at modtage gæster - men der blev også tid til at slappe lidt af og nyde solen. En hilsen fra den travle besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Sebastian de La Gomera søndag d. 15. februar 2009.
Vi havde planlagt at sejle til Las Galletas på Tenerife i dag, men det blæser fortsat kraftigt. Der kommer nogle voldsomme vindstød - så kraftige, at klemmerne måtte give op, og skippers cowboybukser havnede i vandet. Skipper løb over for at låne s/y Valkyriens gummibåd, men da vi kom ud, hvor bukserne sidst var set, var de gået til bunds. ”Bare rolig, dem finder vi”, sagde Ole. Han trak i våddragten, og på andet dyk kom han op med bukserne. Flot klaret! Vi har efterhånden fået styr på vores e-mail, og der er lagt et nyt rejsebrev ind under menupunktet ”Rejsebreve”. Vores internetforbindelse er meget langsom, så billederne må vente lidt, men de skal nok komme. Nu håber vi på sejlvejr i morgen. John og Kirsten kommer til Tenerife på tirsdag, og så ville det være lettest, hvis vi lå på Tenerife. Men vi får se; vi sejler ikke ud, hvis vejret ikke bliver bedre. Alt vel ombord. En fortsat meget blæsende solskinshilsen fra La Gomera.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Sebastian de La Gomera lørdag d. 14. februar 2009.
Her går det godt, fru kammerherreinde…… kunne vi passende synge. Først stjæler de vores mobiltelefon, så man ikke kan ringe eller sende SMS til os på vort normale nr., og nu har TDC lukket for vores e-mail account, efter overgang til IP telefoni. Fra i dag kan man ikke benytte martinh@mail.dk, men skal benytte den nye martin.leo.hansen@gmail.com eller post@nausikaa.dk, som stadig virker. Kontaktformularen skulle også virke. Men ellers har vi det godt. Det har stormet i dag, selv om de kun har meldt 7 m/sek. Der var en tysk sejler ude for at prøve sit vindror, og han fortalte, at han havde målt 50 knob (ca. 25 m/sek), så vi bliver i havn i dag; det var nu også planlagt. Vi har hygget os med de andre danske sejlere i havnen: Birthe og Ole fra s/y Valkyrien og Susanne og Jens fra s/y Speedi, og vi fandt en hyggelig restaurant, hvor vi spiste her til aften. Alt vel ombord. Se evt. under punktet: Sidste nyt. En blæsende hilsen fra San Sebastian de La Gomera.

skrevet af Martin Leo Hansen 

La Palma - San Sebastian de La Gomera fredag d. 13. februar 2009.
Vi ligger nu atter i San Sebastian de La Gomera efter en rigtig, rigtig flot sejltur fra La Palma til La Gomera. Vi kunne godt have tænkt os at blive et par dage mere i Santa Cruz de La Palma, men der var simpelthen for uroligt. Det kneb med at sove om natten, så vi besluttede at sejle tilbage til La Gomera. Vi må nok give Ole fra s/y Valkyrien ret, der er mere roligt i Tazacorte, men der var til gengæld ingen plads, da vi besøgte havnen i går. De havde lovet NNØ-lig vind og det kom til at holde stik. Vi havde mellem 6 og 9 m/sek. og næsten ingen swell på turen til La Gomera, og da vi skulle mod SØ blev det en lækker halvvind - en meget behagelig tur. Da vi rundede pynten og skulle ned mod havnen på La Gomera, kom vi ind i accelerationszonen, og pokker tog ved vinden, men heldigvis havde vi den med. Vi har planer om at fortsætte til Tenerife på søndag, hvis vejret vil. Det blev til 52 sm i dag, og det tog 8 timer. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Santa Cruz de La Palma torsdag d. 12. februar 2009.
I dag var det den sydlige del af La Palma, der stod for tur. Vi startede med at køre ind til Parque Nacional de La Caldera de Taburiente. På vejen ind til naturparken passerede vi et besøgscenter, hvor man skal have en tilladelse for at kunne køre ind i naturparken. Det er begrænsningen i P-pladser, der er problemet. Vi kørte ind til P-pladsen ved Mirador la Cumbrecita og travede en tur ud til Mirador de las Chazas, hvorfra der var en storslået udsigt ud over vulkankrateret. Vi fortsatte vor tur gennem El Paso til Los Llanos, hvor vi så lidt nærmere på den flotte by. Der var meget frodigt i det område, vi kørte igennem og alt stod i fuld flor, rigtigt forår. Frokosten blev indtaget på kajen i Puerto de Tazacorte, inden vi kørte syd på for at se Vulkanen Teneguía, en forholdsvis ny vulkan, som opstod i 1971 og som stadig er aktiv; der er meget varmt nede i selve krateret. På turen tilbage til båden rundede vi sydspidsen – Punta Fuencaliente - med fyrtårnet og saltindvinding. Hele området er dækket med sort lava fra udbruddet i 1971. Det meste af SV kysten af La Palma er anlagt med kæmpe bananplantager. Vejret har været rigtig flot i dag med sol. En hilsen fra en af de skønneste øer vi har besøgt indtil nu.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Santa Cruz de La Palma onsdag d. 11. februar 2009.
Så skulle vi ud og se lidt på La Palma. I den anledning havde vi lejet en bil i et par dage. Skyerne hang lavt over Santa Cruz de La Palma, men vi var ikke kommet ret langt, før det klarede op, og vi havde det flotteste vejr, vi kunne ønske os resten af dagen: sol fra en skyfri himmel, stille og varmt. Vi startede med at køre nord på op langs kysten gennem Tenagua, Puntaflana og Los Saurcos til Barloventa. Lige efter Barloventa kom vi ved en fejl væk fra vejen LP-1 og kom ind på den noget mindre LP-109; det er en af de flotteste bjergveje, vi har kørt på, med små tunneller, smalle veje og sikke en udsigt! Vi fortsatte langs nordkysten ud til Santo Domingo de Garafia, hvor vi nød frokosten på et torv ved den lille kirke, inden vi fortsatte op mod Roque de los Muchachos, der er det højeste punkt på La Palma – 2.426 m. På vejen derop passerede vi skovgrænsen og kom op, hvor der lå sne i vejsiderne. Det er også her alle de astrofysiske observatorier ligger; nogle af de største kikkerter i Europa findes her. Vi travede lidt rundt oppe på kanten af vulkanens krater. Kanten er kun nogle få meter bred, og det går stejlt ned på begge sider, ikke noget for dem med højdeskræk; men sikke en udsigt, helt fantastisk! Store dele af La Palma’s nordlige del er dækket af fyrreskove, som vi kørte gennem på vejen tilbage til Santa Cruz og båden. En hilsen fra den flotte ø – La Palma.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Santa Cruz de La Palma tirsdag d. 10. februar 2009.
Så var det tid til at se lidt nærmere på Santa Cruz de La Palma, og vi var ikke de eneste, der gik på opdagelse. Der var lige kommet et stort krydstogtsskib ind, så det vrimlede med tyske turister; der var liv i gaderne, indtil det sejlede. Santa Cruz de La Palma er nok den flotteste by, rent arkitektonisk, vi har set på De Kanariske Øer. Vi besøgte bl.a. Iglesia de San Salvador med det imponerende loft, rådhuset fra 1563 og fæstningen over for Museo Naval. Der er rigtig mange velbevarede gamle bygninger med flotte balkoner. Indtil den nye marina er færdig, har gæstesejlerne adgang til Real Club Náutico S/C La Palma, hvor der er toilet, bad, svømmepøl, bar, restaurant og Wi-fi - et flot sted. Det har været stille, overskyet og varmt i dag, et rigtigt behageligt vejr. Bemærk: der er lagt nyt rejsebrev ind. En hilsen fra La Palma.

skrevet af Martin Leo Hansen 

La Gomera - Santa Cruz de La Palma mandag d. 9. februar 2009.
Vi stod op til et rigtigt flot vejr, sol fra en letskyet himmel, stille og lunt. De havde meldt meget let vind fra øst – vi skulle mod NV for at komme til La Palma – og ringe swell (dønning), så vi besluttede os for at sejle. Det blev en flot og behagelig tur. Der var en smule vind til at begynde med, men ikke nok til at sejle for sejl, og den lagde sig hurtigt, så vi fik næsten spejlblankt vand oven på den sædvanlige swell. Vi sejlede langs La Gomeras NØ-lige kyst op til Roques de los Organos, nogle fantastisk flotte basaltklipper på nordsiden, inden vi satte kurs direkte mod Santa Cruz de La Palma. Som sagt en meget flot tur, hvor vi kunne se den snedækkede top af Teide på Tenerife, El Hierro og La Palma på en gang; der var en fantastisk sigt. Det blev en hurtig tur: ca. 8 timer - 50 sm., vi havde en pæn medstrøm på hele turen. Det var en meget tom havn, vi kom ind til. De er ved at ændre marinaen og bygger nye moler m.m. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Sebastian de La Gomera søndag d. 8. februar 2009.
Vejret ser ud til at blive mere stabilt i den kommende tid. De har meldt perfekt sejlvejr til en tur til La Palma, og vi havde besluttet at tage af sted. Men skipperinden havde ikke rigtigt mod på det og var noget træt og ked af det, både efter de trælse begivenheder med tyveriet, og så tudede det stadig af og til godt i riggen om natten (hørte skipperinden, forstås!). Nå, San Sebastian de La Gomera er ikke det værste sted at skulle tilbringe nogle dage. Her er helt fantastisk, og havnen er en af de bedste, vi har ligget i. Og så har vi hyggeligt selskab af nogle søde danskere, så tiden flyver af sted. At vi blev i havn, gav også skipper mulighed for at få ordnet ”det sædvanlige” med bestilling af nyt sygesikringskort, simkort m.m. Endnu en hilsen fra La Gomera.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Sebastian de La Gomera lørdag d. 7. februar 2009.
Vi var inviteret til ”danskertræf” hos Birthe og Ole i s/y Valkyrien, men inden det skulle vi lige nå at se lidt mere af La Gomera. Vi har planer om at sejle til La Palma i morgen. Vi lejede en bil og kørte op til Parque Nacional de Garajonay for at trave ture rundt i urskoven, og det var en fantastisk oplevelse. Vi var en tur forbi Centro de Visitantes, der viser La Gomera’s historie m.m. Vi besøgte også Parque Maritimo ved Playa de Vallehermoso og byen El Cedro, så nu har vi set det meste af øen. Vi manglede dog at komme op på Alto de Garajonay, det højeste bjerg på La Gomera, (1487 m) så vi holdt ind på tilbagevejen, parkerede udlejningsbilen og travede en tur op til toppen. Man skulle kunne se alle de vestlige øer, men der var nul sigt. Inden vi kom op til toppen, var der drevet en sky ind over os, så vi gik oppe i skyen. Da vi kom tilbage til parkeringspladsen, var der nogen, der havde smadret den ene siderude og været omme i bagagerummet og fjerne skipperindens rygsæk med indhold. Så nu mangler vi 2 mobiltelefoner, et kørekort, et Visakort, et sygesikringsbevis, og hvad der ellers lå i rygsækken. Det er anden gang inden for kort tid, at vi er blevet bestjålet – surt. Da vi kom tilbage for at aflevere bilen, var udlejeren meget ked af det. Ikke, at hans bil var blevet ødelagt, men at vi var blevet bestjålet, så han tog med på politistationen og hjalp os med at få lavet en politirapport m.m. De fortalte, at det var meget sjældent, at der skete den slags på La Gomera, men det hjælper ikke os. Skipperinden var meget berørt af situationen. Vi kom desværre lidt for sent til ”danskertræffet” hos Birthe og Ole, men hvor var det noget skøn mad, vi fik, tusind tak. Foruden os deltog Lone og Søren fra Valhalla og Susanne og Jens fra s/y Speedi. Tak for en hyggelig aften, som desværre blev præget lidt af vore oplevelser. Vi har som sagt fået stjålet 2 mobiltelefoner, den ene var vort spanske telefonnummer, og den anden var med 30823872. Det bevirker, at vi indtil vi får et nyt SIM kort ikke kan træffes på dette nummer eller modtage SMS på nummeret. Benyt venligst 20993872 indtil videre. En hilsen fra en lidt rystet besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Sebastian de La Gomera fredag d. 6. februar 2009.
Det var planen, at vi skulle have ordnet en del ved båden i dag, men det blev ikke til så meget. Skipper fik et lettere tilfælde af maveonde og lå på langs det meste af dagen; han var mærkeligt træt og havde køren i maven. Skipperinden kunne ikke holde sig i ro, så det gik ud over et par stuverum, der blev endevendt. Bortset fra ovennævnte er alt vel ombord. Det har blæst en hel del i dag og vejret har ikke været for godt; det har regnet det meste af natten, men holdt op hen på morgenstunden, og i løbet af dagen kom der nogle byger, så det blev kun lidt af dækket, skipper fik poleret. En hilsen fra en halvsløj besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Sebastian de La Gomera torsdag d. 5. februar 2009.
Vi har stadig et besøg i Parque Nacional de Garajonay til gode, men de havde meldt blæst og regn i dag, og det kom i løbet af eftermiddagen - så er det ikke vejr til den slags. Vi fik i stedet købt lidt ind og set de seværdigheder i San Sebastian, der havde lukket i går. Det var Pozo del Colón, hvor Columbus hentede vand til sine skibe. På en bronzeplade står der på spansk: ”Med vand fra denne brønd blev Amerika døbt”. Det blev også til et besøg i Torre del Conde, et historisk tårn, hvorfra spanierne kunne beskytte sig mod de indfødte – guancherne. Det første rigtige regnvejr, vi har haft i år, ramte os om eftermiddagen, og det gav regn og vind, så de gode bøger blev fundet frem. Alt vel ombord. En våd og blæsende hilsen fra La Gomera.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Sebastian de La Gomera onsdag d. 4. februar 2009.
Vi har set en stor del af La Gomera, men manglede at se lidt nærmere på San Sebastian, hvor vi ligger. Det fik vi gjort i dag. En rigtig dejlig og hyggelig by, hvor livet går stille og roligt. Der er en del endagsturister fra Tenerife, men dem ser/møder vi kun, når de har et kort ophold, inden de skal med færgen hjem; resten af dagen kører de rundt på øen i busser. Vi har også været på en tur op i bjergene syd for havnen sammen med Birthe og Ole fra s/y Valkyrien, en rigtig dejlig tur med en flot udsigt ind over San Sebastian og havnen. Der er et utal af afmærkede vandreture rundt på La Gomera, og en af dem går fra San Sebastian til Jerduñe; det var den, vi fulgte et stykke syd på. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Sebastian de La Gomera tirsdag d. 3. februar 2009.
De havde lovet lidt regn i dag. Det kan godt være, at det regnede andre steder på La Gomera, men vi mærkede ikke noget til det. Vi havde det skønneste vejr med sol og let vind. Vi tog afsked med s/y Stella Maris, nogle tyskere, der lige skulle et smut til Cap Verde. Ellers fik vi ordnet en del på båden og dyrket det sociale samvær. Vi havde en rigtig hyggelig eftermiddag/aften sammen med Birthe og Ole fra s/y Valkyrien her ombord på Nausikaa. En glad solskinshilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Sebastian de La Gomera mandag d. 2. februar 2009.
Vejret så ikke alt for stabilt ud, da vi kørte fra San Sebastian. Det var da også blæsende, da vi nåede toppen inde midt på øen, og vi kom op i skyerne. Men da vi nærmede os Arure på vestsiden af La Gomera, klarede det op, og vi fik en rigtig flot tur rundt på den sydlige del af La Gomera. Vi besøgte Arure, den smukke Valle Gran Rey, kørte ind over Las Hayas og El Cercado. Her besøgte vi de arbejdende pottemagere, videre gik det til Chipude, Alajeró og Playa Santiago, hvor vi nød det dejlige vejr på en cafe ved havnen, inden vi kørte tilbage til San Sebastian og båden. Det endte med at blive en rigtig flot dag, selv om det ikke tegnede for godt fra morgenstunden. Alt vel ombord, vi nyder det flotte sommervejr. En hilsen fra det naturskønne La Gomera.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Sebastian de La Gomera søndag d. 1. februar 2009.
Vejret i San Sebastian de La Gomera var fint fra morgenstunden. De havde godt nok lovet regn og blæst, så vi håbede på, at de havde taget fejl, men det så lidt truende ud oppe i bjergene. Vi havde jo en bil stående oppe på kajen, så vi kørte en tur til Valle Gran Rey på SØ siden af øen. Der skulle være så smukt og nogle flotte udsigtspunkter, men det var meget begrænset, hvad vi så. Da vi kom op i bjergene, blæste det; vi kørte oppe i skyerne, og regnen/tågen fortsatte hele vejen ned til Valle Gran Rey, så efter en kop kaffe blandt alle de øvrige småfrysende turister, vendte vi om og kørte tilbage til San Sebastian, hvor det stadig var pænt vejr. Det så ud til at være et flot område, så den tur må vi tage en dag i godt vejr. Vi gik i stedet i gang med forskellige ting, der lå og ventede på at blive ordnet; ting, som vi normalt ordner, når båden er på land om vinteren. Vi har lidt svært ved at fatte, at det er vinter derhjemme - vi går rundt i T-shirt eller korte ærmer. Alt vel ombord. En hilsen fra La Gomera.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Sebastian de La Gomera lørdag d. 31. januar 2009.
Der er ikke mange seværdigheder at se her på La Gomera, hvis man tænker på slotte, gamle borge og den slags; men sikke en natur der er, den er fantastisk! Vi har lejet en bil de kommende dage og har været på en rigtig flot tur i dag. Turen gik op til nordkysten, hvor vi besøgte byerne Hermigua, Agulo og Vallehermoso. Solen skinnede, og udsigten var ubeskrivelig. Vi kunne tydeligt se Teide på Tenerife. Hjemturen gik op over bjergene og gennem Parque Nacional de Garajonay, Europas eneste urskov - den skal vi se lidt nærmere på en anden dag. Alt vel her fra det smukke La Gomera. En rigtig solskinshilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

San Sebastian de La Gomera fredag d. 30. januar 2009.
Vi har brugt dagen til at se os lidt om i San Sebastian de La Gomera. Der skulle købes ind, og vi skulle på det lokale turistkontor for at få lidt informationer. San Sebastian er en rigtig hyggelig by, som ligger lige op og ned ad havnen, så der er nem adgang til alt. Vi var inviteret til kaffe hos en anden dansk båd – s/y Valkyrien - fra Egå med Birthe og Ole ombord. De har ligget her i havnen i 1½ år, så de kender lidt til øen. Hvis man f.eks. skal leje bil, så går man over gaden til firmaet Oasis og spørger efter Beatriz, så får man en bil til en speciel ’marina’ pris. Vi har planer om at leje bil de næste 3 dage. Vi havde en hyggelig eftermiddag sammen med Birthe og Ole, samt et andet dansk par, Lone og Søren, der også er ’fastliggere’ her på øen. Vejret i dag har været lidt kedeligt med enkelte lette byger, men det skulle blive fint vejr i morgen. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Galletas - San Sebastian de La Gomera torsdag d. 29. januar 2009.
Vi stod op til en stille og diset morgen i Las Galletas. De har meldt temmelig meget vind fra NV på fredag, og da vi får rig lejlighed til at opleve Tenerife sidst i februar, besluttede vi at sejle til La Gomera i dag. Efter et besøg på en internetcafe kastede vi los og satte kurs mod La Gomera, en lille tur på ca. 23 sm. Vi fik plat læns på hele turen og kunne måske have klaret turen for sejl, hvis vi havde spilet genuaen, men det ville have taget lang tid. Der var kun mellem 2 og 3 m/sek. og en del swell, så det blev en tur for motor – ca. 4 timer. Det blev en flot tur, hvor vi så hvaler - dog så langt væk, at vi ikke fik billeder af dem. Havnen i San Sebastian de La Gomera er meget beskyttet og ligger flot i læ af høje bjerge. Vi har en fantastisk udsigt fra cockpittet og sikke et vejr, vi har: som den flotteste sommer derhjemme. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Puerto Mogán - Las Galletas (Tenerife) onsdag d. 28. januar 2009.
Vi er på vej til La Gomera og har planer om at lave et stop på Tenerife. Det kræver lidt godt vejr, strædet mellem Gran Canaria og Tenerife kan være ret så livligt. Vejrmeldingen så flot ud for de kommende dage, de lovede 6-7 m/sek. fra NØ, det er en halvvind lidt agten for tværs, så det skulle være perfekt. Havnekontoret sagde godt nok 4 Beaufort; det er lidt mere, men stadig acceptabelt. Vi startede på blankt vand og vindstille, der lå en varmedis over hele området, så det var for motor; men efter ca. 10 sm. kom vinden, og det var ikke 6-7 m/sek. Vi fik 11-12 m/sek. så det blev en lidt anden tur end vi havde regnet med, men en fin og hurtig tur. Vi gik ind i Marina del Sur i Las Galletas på sydspidsen af Tenerife, en tur på ca. 48 sm. og 7 timer. Alt vel ombord. Vi regner med at fortsætte til La Gomera i morgen. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Puerto Mogán (Gran Canaria) tirsdag d. 27. januar 2009.
Der er godt nok mange vinterbadere her på Gran Canaria. Nå, vandet er 18-19 grader, så hvor meget vinter, der er over det, er nok et spørgsmål. Det blev en fantastisk flot dag i dag med sol fra en skyfri himmel og varmt. Vi havde gæster til frokost, inviteret allerede i september måned, så det er da godt klaret, at det kunne lade sig gøre! Knud og Esther fra Karup, mennesker, der altid ”har været” i skipperindens tilværelse, var på ferie i Puerto Rico, sammen med Åse (skipperindens klasselærer) og Sigrid, en ven til dem alle, og hvis søn vi faktisk har mødt hos skippers bror og svigerinde! Det var rigtig hyggeligt; snakken gik lystigt med udveksling af aktuelle begivenheder og gamle minder. Det er lidt specielt at mødes så langt hjemmefra – men det er et yderst værdifuldt ”indslag” i vores sejlerliv, når det sker. Vi vinkede farvel, mens de sejlede ud med rutebåden til Puerto Rico og gik hjem og aftalte, at i morgen ville vi videre. En varm hilsen fra Nausikaa’s besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Puerto Mogán (Gran Canaria) mandag d. 26. januar 2009.
Vi stod op til et rigtig flot vejr i Puerto Mogán. Der er meget stor forskel på vejret i det nordlige og sydlige Gran Canaria. Det blev en meget varm dag; så varm, at skipper måtte i shorts, og de, der kender skipper ved, at så er det ’sommer’. Vi havde planer om at lave en masse og fik da også ordnet noget, men ved middagstid gik der ferie i den, og vi nød vejret og de flotte omgivelser - Puerto Mogán er et nydeligt sted. Sidst på eftermiddagen fik vi besøg af nogle medlemmer fra Najadklubben, Birgitte og Peter fra Strib. De er på ferie her i Puerto Morgán, mens deres båd ’s/y Johanne Marie’ ligger i Grækenland og venter på forår og dens besætning. Det var rigtig hyggeligt, og tak for alle tips vedr. det græske - håber vi mødes i Middelhavet. En feriehilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Palmas - Puerto Mogán (Gran Canaria) søndag d. 25. januar 2009.
Vi vågnede atter til regnvejr i Las Palmas. Der var ingen trøst at hente ved havnemesteren, der fortalte, at det ikke havde regnet rigtigt i 3 år, så de trængte til det og nød det. Vi havde besluttet at sejle syd på i dag, så efter tankning satte vi kurs mod Puerto Mogan. Det er årets første rigtige sejltur og starten på et nyt år med forhåbentlig rigtig mange gode oplevelser. Det blev en fin sejltur i flot vejr; det nåede at klare op, inden vi forlod havnen. Turen blev på ca. 43 sm og tog godt 7 timer. Puerto Mogan er en spændende havn - den kaldes for Gran Canaria’s Venedig på grund af kanaler og de buede broer over kanalerne. Der er et væld af blomster i alle farver, så her er rigtig dejligt. Det er ikke for at vade i det, men vi sad ude i cockpittet og spiste aftensmad og nød det flotte vejr. Det bliver spændende, om det også regner her i morgen tidlig. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Palmas de Gran Canaria lørdag d. 24. januar 2009.
Det har regnet i nat, ligesom sidste nat, men det klarede op, inden vi var færdige med morgenmaden. Vi håbede på, at det blev ligeså fint vejr i dag, som vi havde i går, hvor det var super, så vi tog på en lille udflugt med bus til Arucas, en gammel by på nordsiden af Gran Canaria. Byen er mest kendt for romfabrikken, dens katedral og bananplantagerne. Der var også dejligt i byen, men desværre begyndte det at regne, så vi tog tilbage, da vi havde set katedralen og gået lidt rundt i de små, charmerende gader; romfabrikken var lukket, hvilket vi havde læst. I Las Palmas var det stadig fint vejr, så vi så lidt mere til byen og var på markedet og købe nye kartofler. Det begyndte også at regne i Las Palmas sidst på dagen, men da sad vi og hyggede os hos Wolfgang og Inge i S/Y Stella Maris fra Kiel, hvor vi var inviteret på eftermiddagskaffe. De er på vej mod Middelhavet, men først skal de lige et smut til Cap Verde. En våd hilsen fra Las Palmas.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Palmas de Gran Canaria (søsætning) fredag d. 23. januar 2009.
Vi var lidt betænkelige, da vi vågnede, for regnen trommede på dækket, og det så lidt mørkt ud. Vi skulle jo have båden søsat sidst på formiddagen, og det er sjovere at gøre det i fint vejr. Men inden vi kom op, var det klaret op og vi fik et rigtig flot vejr resten af dagen med sol og temperaturer over 20 grader. Båden havde vi gjort klar til søsætning i går, så det var bare at vente på liften, som vi havde bestilt til kl. 11. Og det gik som sædvanligt her i Spanien: Den blev over 12, inden vi kom i vandet, men pyt, vi har tiden til det. Det var helt stille, da vi kom tilbage på vores plads, så vi benyttede lejligheden til at få monteret sejlene og gjort båden søklar. Der blev også tid til en grundig vask - det nåede vi ikke, mens vi var på land, og skipperinden fik vasket tøj, så nu er vi klar til at starte en ny sæson med forhåbentlig mange gode sejlture og oplevelser. En hilsen fra en sejlklar besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Palmas de Gran Canaria (på land) torsdag d. 22. januar 2009.
Så er båden blevet smurt i bunden, tærezink skiftet og hvad der ellers skal ordnes inden søsætningen, så vi er klar til at komme i vandet i morgen. Vejret har været helt fantastisk i dag: sol fra en næsten skyfri himmel og her kl. 21 sidst i januar, var der 24 grader i kahytten – uden oliefyr. Mutter, der styrer værftet, kom luskende med regningen i dag. Hun ville lige høre, om jeg ville betale kontant eller med kort? De reklamerer med, at de tager Visa og Mastercard. Da jeg sagde kort, fortalte hun, at det ikke var så godt; deres Visa-terminal var ude af drift. ”Nå”, sagde jeg, ”den er nok ordnet inden i morgen”. Hun rystede på hovedet og bad mig gå i banken. De ønsker sikkert ikke at modtage kort, så slipper de for at betale gebyr. Der er ellers service her på pladsen. Da jeg var færdig med at male bunden, og malingen var tør, kom de og flyttede alle bukkene, der holder båden, så jeg kunne male, der hvor de havde stået – sådan! En hilsen fra en træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Palmas de Gran Canaria (på land) onsdag d. 21. januar 2009.
Vi har fortsat forårsklargøringen i dag. Vejret var helt perfekt til polering af fribord. Det var lunt/varmt og næsten overskyet; skipperinden ville godt have haft lidt mere sol, men det passede skipper fint - det er ikke godt at polere i direkte sol. Fenderne, som skipperinden gik i gang med, blev også flotte. Det er et MEGET beskyttet område, vi står på. For at komme ind på pladsen skal man passere kontoret (en miniskurvogn) hvor mutter sidder og passer forretningen, og ingen kommer ind uden at have et ærinde. Kl. 18, når alle går hjem, kommer vagten og passer på os om natten - vi er 2 både på pladsen + en lille fiskerkutter. Vi kan ikke komme ud eller ind, hvis vi ikke kan få kontakt til vagten, så vi er blevet ombord. Vi er så heldige at kunne bo på båden, mens den er på land. Vi må lave alt arbejde selv; det er ikke alle steder, man må det. Dog skal personalet vaske bunden, mens båden hænger i kranen, og så skal vi købe bundmalingen på værftet, hvor vi fik 15%, så det var OK. En hilsen fra en travl besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Palmas de Gran Canaria (på land) tirsdag d. 20. januar 2009.
Vi er kommet på land i Las Palmas. Da vi stod op, regnede det og i forbindelse med bygerne blæste det en halv pelikan. Vi var lidt i tvivl, om vi overhovedet kunne blive løftet op i den kraftige vind, men det gik fint. Aftalen om et lift var kl. 10:30, men vi er jo i Spanien, så den blev godt 11:30 inden de var klar til at løfte os op. Da vi endelig stod på land, klarede det op og blev det flotteste vejr. Dog med meget kraftig vind, som de havde lovet, men med sol fra en næsten skyfri himmel og varmt - fint vejr til forårsklargøring af båden. Bunden var rigtig flot, ingen begroning, men tærezinken på skrueaksel og bovpropel var næsten væk, så det var på tide, at vi fik den på land; det har jo også været en lang sæson i 2008. Skipper fik vasket båden og poleret det ene fribord, så der skulle ikke være problemer med at få båden klar til søsætning på fredag. Skipperinden fortsatte provianteringen. En hilsen fra landliggerne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Palmas de Gran Canaria mandag d. 19. januar 2009.
Det blev som forventet en travl dag. Vi fik godt nok ikke lavet så meget, men der blev travet en del og lavet flere aftaler. Redningsflåden, som vi havde sendt til eftersyn først i december, var ikke kommet retur. Det viste sig, at den lå hos servicefirmaet, der ventede på en tilbagemelding. (Den mand, vi havde lavet aftalen med var rejst fra firmaet). Vi skulle få den i morgen. Vejrmeldingen for de kommende dage lover hård vind og swell på 3-4 m, så vi har besluttet at tage båden på land i morgen for at få den bundmalet og poleret; vi kan ligeså godt udnytte tiden. Det var OK for værftet, så kl. 11 i morgen er vi på land. Der er også blevet provianteret i stor stil, så nu er det kun let fordærvelige varer, der skal købes de næste mange dage. Vejret har ikke været det bedste i dag. Det er varmt/lunt, men der er kommet flere byger i løbet af dagen, så rigtig sommer har det ikke været. Det skulle blive tørt i morgen – håber vi. Vi har erfaret, at flere bekendte har set os ligge i Las Palmas, men har ikke kunnet komme ud til os på grund af låst gate; det er normalt på disse kanter. Det er vi meget kede af. Vi er normalt i nærheden, eller kan hurtigt komme det, så vil I ikke være søde at sende os en SMS eller ringe til os, så skal vi nok komme og lukke Jer ind - det kunne være så hyggeligt. Vort telefonnummer er +45 30823872. En våd og blæsende hilsen fra Las Palmas.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Las Palmas de Gran Canaria søndag d. 18. januar 2009.
Efter en lang nats søvn i en dejlig køje var vi atter friske. Vi fik pakket ud, ryddet op og rigget båden til med det udstyr, vi havde pakket væk inden hjemrejsen. Nu mangler vi kun at vaske båden og montere sejlene, så er vi sejlklar. Der blev tid til en lang travetur i det flotte vejr, og frokosten blev indtaget i cockpittet. Vi trak ned ud på eftermiddagen, da vi kunne mærke, at vi havde fået sol nok for i dag. I morgen skal vi på havnekontoret, hente redningsflåde, proviantere og se, om vi kan komme på land. Vi vil godt have malet bunden og poleret fribordet; det haster ikke, men det ser ud til at være et fint sted at komme op her i Las Palmas. Det ender med, at vi får travlt i morgen. Under punktet: ”Sidste nyt”, er der lavet en overordnet plan for vor tur i 2009. En solskinshilsen fra Las Palmas de Gran Canaria.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Danmark - Las Palmas de Gran Canaria lørdag d. 17. januar 2009.
Så er vi atter tilbage på Nausikaa, som ligger i Las Palmas de Gran Canaria. Alt var vel ombord, og bortset fra en lille smule rødt Sahara-støv kunne vi ikke se, at vi havde været væk fra den i halvanden måned. Det er altid spændende at komme tilbage til båden.Det var 6. gang, vi har efterladt båden i en fremmed havn uden problemer - lad os håbe, at det fortsætter. Turen til Gran Canaria gik efter planen. Vi tog toget fra Kolding ved midnatstid og var i Københavns lufthavn kl. 3. Check-in åbnede kl. godt 5, så der var kun 2 timers ventetid, men de føltes noget længere, end vi havde forestillet os. Flyveturen fra København til Gran Canaria var noget mere behagelig end turen hjem i december; vi ankom til Gran Canaria kl. 11:25 lokal tid. Sikke en omvæltning, rent vejrmæssigt. Vi forlod Danmark i blæst og kulde, temperaturen var under frysepunktet i København, og det blæste med en frisk østlig vind. Da vi ankom til Gran Canaria, var der 20 graders varme og sol fra en letskyet himmel. Det var nu ikke meget, vi fik nydt solen i dag; båden skulle gøres klar, og der skulle provianteres. Det er jo søndag i morgen, og supermarkedet tættest på havnen har lukket. Vi tørnede ind allerede kl. 20 efter en meget lang dag. En hilsen fra en træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vælg fra hvilket år du vil se logbogen: 2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  »2009«  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001