Logbog for 2014

Her kan du se vores logbog, vi forsøger at holde den opdateret men det er klart at der kan være perioder hvor det ikke er muligt for os at skrive i den.

Agios Nikolaos (Kreta) - Danmark (onsdag) d. 29. oktober 2014
Vi er atter hjemme i Kolding efter en fin tur, hvor alt gik efter planen. Vi var så heldige at få kørelejlighed fra marinaen i Agios Nikolaos til lufthavnen i Chania. Lene og Nils fra Vejle havde lejet bil og skulle med samme fly, så det kunne ikke være lettere. Tusind tak for turen! Fra Chania fløj vi med Ryanair direkte til Billund, hvor vi blev afhentet af Anne Lis og Launy, som havde lavet kaffe til os og inviterede på aftensmad, mens vort hus blev varmet lidt op. Det var en lidt anden temperatur, vi kom hjem til, end den vi kom fra - det var vist også en af de koldeste aftner i dette efterår. Vi har haft et fint efterår i det græske. Dog har vi haft noget mere blæst, end de normalt har om efteråret, men vi nåede næsten det, vi havde planlagt. Santorini droppede vi på grund af vejret; den må vi se, om vi ikke kan komme forbi til næste år. Båden står godt og sikkert på land i marinaen i Agios Nikolaos, hvor vi har planer om at tage ned sidst i marts måned for at klargøre den til næste års togt. Vi har bestilt søsætning til d. 27. marts, men det kan ændres, hvis vejret driller, eller der kommer et eller andet i vejen. Vi har fået sejlet 1929 sm. i år og har været forskånet for uheld. Vi vil nu stoppe opdateringen af logbogen for i år, men vender tilbage i marts måned næste år. Tak for al opmærksomhed i form af e-mails, SMS’er, indlæg i gæstebogen m.m. Det er altid dejligt at høre fra Jer. Håber vi ’ses’ til næste år. En hilsen fra de hjemvendte.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (tirsdag) (på land) d. 28. oktober 2014
Vejret blev noget bedre, end de havde lovet. De havde meldt regn og torden det meste af dagen, men det begyndte først at regne og tordne i det fjerne ud på aftenen. Vi fik ordnet det sidste i tørvejr – afmonteret cockpittelt og sprayhood, og hvad vi ellers manglede af småting og monteret vinterpresenningen over cockpittet, så vi var helt klar ved middagstid. Om eftermiddagen var vi inviteret på en køretur af Lene og Nils fra s/y Thalassa fra Vejle. Vi havde en fin tur langs syd kysten og rundt i bjergene på den østlige del af Kreta. Vi havde planer om at gå ud og spise, men det regnede så meget, at vi blev ombord og spiste de sidste rester fra køleboksen. Vi har aldrig levnet så lidt som i år; der var kun lidt til morgenmaden i morgen, da vi havde spist. Kufferten er pakket, og vi er klar til at tage hjem i morgen. Skipperinden har forfattet endnu et rejsebrev for et par dage siden, hvis I ikke allerede har opdaget det - det sidste for i år. Alt vel ombord. En hilsen fra de rejseklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (på land) (mandag) d. 27. oktober 2014
Nils og Lene på s/y Thalassa har lejet bil de næste 3 dage, og de har været så søde at invitere os med ud at køre, og vi har fået et lift til lufthavnen onsdag morgen. Vi var først en tur i Elounda for at købe tørrede fisk, men fiskehandleren havde lukket. Så gik turen til ruinbyen Lato, en by anlagt 300-400 år BC med en rigtig flot udsigt. Desværre var der lukket om mandage og helligdage, og da det var mandag og helligdag i morgen, og vi skal hjem på onsdag, besluttede vi at planke den – noget, vi normalt ikke gør! Det var et spændende besøg; endnu en stor stak sten, men igen lidt anderledes. På turen tilbage til Agios Nikolaos holdt vi ind i Kritsa for at se lidt nærmere på den fine bjerglandsby, der er kendt for sit håndarbejde, kniplinger og den slags, og det var der i rigelige mængder. De ældre damer sad og hæklede og syede uden for deres forretninger. Det har været en fin eftermiddag. Det har været overskyet i dag; det har holdt tørvejr, men det har været køligt. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne på Kreta.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (på land) (søndag) d. 26. oktober 2014
Vi stod op til en fin morgen, sol, letskyet og stille, men det holdt desværre ikke ret længe. Vi fik det regn, som de havde meldt og torden i det fjerne. Med regnen faldt temperaturen også. Det er også blevet efterår på Kreta. Vi har lidt problemer med oliefyret. Jeg ville lige kontrollere udstødningsslangen m.m., inden vi evt. skulle få brug for det, (så koldt er det heldigvis ikke endnu), og opdagede, at slangen var gået i stykker tæt ved skrogsiden, tæret og rusten. Jeg ville korte den af, men så gik den blot i stykker et andet sted, så den skal skiftes, inden vi kan bruge fyret. Vi er nu helt klar til at forlade båden for vinteren, sådan næsten - skal lige have afmonteret sprayhood og cockpittelt, men det venter vi med til på tirsdag. En søndagshilsen fra Agios Nikolaos på Kreta.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (på land) (lørdag) d. 25. oktober 2014
I dag har det været et drømmevejr til vinterklargøring af båden. Vi har haft sol fra en letskyet himmel, 23-24 grader og let vind. Vi fik vasket det sidste tovværk, der skal vaskes i efteråret, vasket fendere m.m. og afmonteret diverse ting, som vi plejer at lægge ned i forkahytten, inden vi forlader båden. Vi er sådan set klar til at tage hjem, men det haster ikke i det vejr. Desværre melder de regn i morgen. Vi havde inviteret Nils og Lene fra s/y Thalassa til frokost; desværre kom der lidt i vejen, så de blev forhindret. Vi blev i stedet inviteret på en drink ombord hos dem sidst på eftermiddagen og havde nogle rigtig hyggelige timer. Alt vel ombord. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (på land) (fredag) d. 24. oktober 2014
Så kom vi på land. Vi stod op til en rigtig flot morgen, helt stille og forholdsvis lunt, så det var let at komme ud fra pladsen, (der er MEGET smalt mellem broerne) og over til traveliften. Vi var der lidt før tiden. Det var ham, der skulle tage os op også, så han gik i gang med det samme. Ene mand fik han os løftet op, højtryksrenset og kørt hen, hvor vi skulle stå. Det tog sin tid, men flot arbejde. Vi står rigtig fint, tæt ved faciliteterne o.s.v. Vi var knap kommet på plads, før det begyndte at blæse og trække med kraftige regnbyger, så vi fik rejst cockpitteltet og krøb i læ. Det fortsatte med kraftige regnbyger resten af dagen; men i morgen skulle det blive sol og tørvejr, så da må vi videre med vinterklargøringen. En hilsen fra landliggerne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (torsdag) d. 23. oktober 2014
Vi fortsatte med vask af tovværk, ankeret og kæden blev spulet i ferskvand, og der blev vasket endnu en gang tøj. Det blev tørret inde under cockpitteltet. De havde igen meldt hård vind/kuling fra syd og regnbyger; det kom i løbet af eftermiddagen. Vi er nu klar til at komme på land i morgen tidlig. Om eftermiddagen var vi inviteret til en øl hos Mogens og Nina på s/y Havfruen fra Horsens. Vi havde en hyggelig eftermiddag, hvor snakken gik livligt. De er på vej til Tyrkiet, så vi kunne give dem nogle tip ang. indklarering m.m. Vi er nu 3 danske både i marinaen, og alle skal på land her. Nils fra s/y Thalassa kontaktede os, og det er ok med et lift til lufthavnen på onsdag - han havde fået opgraderet til en større bil. En hilsen fra Inge Lise og Martin i Agios Nikolaos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (onsdag) d. 22. oktober
Det har været store vaskedag i dag. Inge Lise vaskede tøj i aftes, så det var klar til at blive hængt op fra morgenstunden. De havde meldt hård vind/kuling i løbet af dagen, og det kom ved middagstid, men da var tøjet tørt og gemt væk. Det tørrer meget hurtigt i 26-27 grader, sol og let vind. Vi var på en lille indkøbstur; fik købt bl.a. en ny stor spand og kom i gang med at vaske tovværk. Om eftermiddagen var vi inviteret til en drink hos Nils og Lene i s/y Thalassa fra Vejle. De var ankommet til marinaen for godt en uge siden. Vi havde en rigtig hyggelig eftermiddag, og de skal med samme fly hjem på næste onsdag. De havde allerede lejet en bil til at køre til lufthavnen i, men den var nok for lille til 4 + kufferter, så han ville se, om han kunne leje en lidt større, så vi kan køre sammen. Som sagt kom der hård vind fra syd i løbet af eftermiddagen (16 m/sek. i pustene), men det mærker vi ikke, selv om vinden står lige ind på marinaen. Det er tilsyneladende kun, når der er hård NV-lig vind, som sætter uro i havet nord for Kreta, at vi mærker dønningerne. De melder hård NV-lig vind for den kommende weekend, så vi spurgte, om vi kunne komme på land allerede fredag, og dermed undgå knirken og larmen fra fortøjninger og broer. Det var ok, så nu er det med at blive klar til optagning. Alt vel ombord. En hilsen fra marinaen i Agios Nikolaos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (tirsdag) d. 21. oktober 2014
Så blev det tid at sige farvel til Jakob, Maiken, Julie og Kasper. Det har været en dejlig uge med mange oplevelser og fint vejr, på nær den dag med kuling, hvor der var meget uroligt i havnen. Vi var tidligt oppe og kørte dem til lufthavnen i Chania/Hania, en tur på 210 km. hver vej, og da det er bjergveje, tog det godt 3 timer for de 210 km. Vi har modtaget en SMS, at de er kommet godt hjem, og turen gik efter planen. Efter frokost og et lille hvil gik vi i gang med at afmontere sejlene. Det var helt stille og et rigtig flot vejr, og da der er et nyt blæsevejr på vej, var det med at få dem afmonteret, mens det er stille. Nu skal vi i gang med at vaske tovværk m.m. og gøre klar til at komme på land. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin på Kreta.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (mandag) d. 20. oktober 2014
Det blev en meget urolig nat, men vinden har lagt sig en del i løbet af natten, så der var lidt mere ro i havnen i dag. I går var det ikke sjovt at færdes på broerne. Det har også luftet en del i dag, men slet ikke som i går. Solen har skinnet, og vi har haft ca. 23 grader. Vi har været på vandretur i dag. Vi kørte op til Kritsa og gik ud til Kritsa Gorge (Kritsa Slugten), en tur på ca. 8 km. Det var en rigtig flot vandretur gennem en meget smal kløft med høje bjerge på begge sider. Det var lidt af en udfordring for Julie (6½ år) og Kasper (4 år), og også for os andre. Der var passager med kæmpe sten, vi skulle klatre over. Nogle steder var der monteret jerntrin, for at vi kunne komme over dem, men børnene klarede det rigtig flot, ret imponerende. Da vi kom tilbage til båden, fik vi taget gummibåden op på dækket og vasket den. Motoren blev gjort vinterklar, så er det ordnet. Vi sluttede dagen med en middag på den lokale taverne - ikke den store kulinariske oplevelse, men vi blev mætte, godt og vel. I morgen kører vi Jakob og Co. til lufthavnen i Chania, så er deres ferie slut for denne gang. En hilsen fra bjergaberne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (søndag) d. 19. oktober 2014
Vi har haft kuling fra NV i dag. Det er den værste vindretning, efter hvad de siger. Selv om havnen ligger helt i læ for vinden, så er der MEGET uroligt inde i havnen. Det er det omkringliggende hav, der sætter dønning ind i bugten og ind i havnen. Der var ret uroligt, da vi kørte fra havnen midt på formiddagen, men det var intet imod det, vi kom tilbage til sidst på dagen. Da gyngede broerne så meget, at det var svært at færdes på dem, og det var ikke let at komme ud på båden. Men det lykkedes, og da vi først kom ned om læ, var det til at holde ud. Men det bliver en MEGET urolig nat, vi går ind til. Vi har været på en lille udflugt i dag, godt at komme lidt væk fra havnen. Vi kørte ud til Knossos, udgravningerne af et kæmpe palads med en omkringliggende by, der blev bygget for ca. 4000 år siden. Et meget stort område, hvor dele er genopbygget, så man kan danne sig et indtryk af, hvordan det har set ud. Derfra kørte vi mod Lasithi-Højsletten med et stop i en lille bjergby, hvor vi spiste frokost på en MEGET lokal taverne. Lasithi-Højsletten var meget speciel, en meget stor og helt flad slette omgivet af høje bjerge. På sydsiden af sletten Dikti-Grotten - lidt af en klatretur for at komme op til grotten, men alle anstrengelser værd. Det var en flot drypstenshule. Sagnet fortæller, at det var i denne grotte, Rhea fødte Zeus. Et spændende besøg for børnene. Det blev en lang dag med mange bjergveje, men ungerne tog det rigtig flot. Som sagt var det en MEGET urolig havn, vi kom tilbage til. Alt vel og båden havde ikke lidt nogen overlast. En meget urolig hilsen fra Agios Nikolaos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (lørdag) d. 18. oktober 2014
Det blev en travl dag. Vi startede med at gå op til biludlejningsfirmaet for at høre, om vi kunne leje bilen en ekstra dag. Jakob og Maiken ville gerne ud at se Knossos. Det var intet problem. Vi fik den endda med det samme - en ekstra dag gratis; men det fik vi nu ikke meget ud af. Da vi kørte ud fra pladsen, opdagede vi, at hverken blinklys eller horn virkede. Tilbage til udlejeren. Det endte med, at han fulgte os ud til et autoværksted for at få den repareret. Det i sig selv var en oplevelse, men det var kun en midlertidig løsning, så det ville nok komme igen, og det gjorde det; men vi levede med det. Så var der strandtur med børnene. Der er en fin strand få minutters gang fra marinaen. Derefter skulle vi ud at køre i minitog, en tur rundt i Agios Nikolaos - lidt af en turistfælde. Det kørte ad de veje, hvor vi selv havde kørt flere gange. Så var det tid til en løbetur for Jakob og Maiken, og endelig var vi barnepige for ungerne, mens Jakob og Maiken gik ud og spiste for sig selv. Det var rigtig hyggeligt at have ungerne alene. Det har været flot vejr i dag, temp. 25-26 grader, sol fra en skyfri himmel; men det er begyndt at lufte lidt, og der er hård vind/kuling på vej i de kommende dage. Efter sigende skulle det give lidt uro i havnen - vi får se. Alt vel ombord. En hilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (fredag) d. 17. oktober 2014
Det blev en meget varm dag. Da vi stod op, havde vi allerede 24-25 grader, og det blæste med en meget varm vind; det var som at stå foran en hårtørrer. Temperaturen steg til ca. 32 grader i løbet af dagen, og det var ikke kun i en krog med sol og læ. Nej, vinden var ligeså varm - det var lige til den varme side. Vi havde 28 grader i kahytten, da vi gik til ro ud på aftenen. Vi har set lidt på byen i dag, været nede ved søen og spise is og drikke ”11 bajer”, været på shopping, og Kasper er blevet klippet. Tak for dejlig frokost til Maiken og Jakob! Vi indtog den på en hyggelig restaurant lige i vandkanten. Eftermiddagen blev tilbragt ved den nærliggende badestrand. En meget varm hilsen fra Kreta.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) - Spinalonga (anker) - Agios Nikolaos (Kreta) (torsdag) d. 16. oktober 2014
Vi har været ude at sejle i dag. De melder hård vind for de kommende dage, så skulle vi ud at sejle, skulle det være i dag. Vi sejlede en tur til Spinalonga, der hvor handlingen i bogen ”Øen” af Victoria Hislop foregår - Kretas tidligere spedalskhedskoloni. Vi fandt en dejlig stille bugt, hvor vi droppede ankeret, og så blev der ellers badet og sejlet i gummibåd. Efter en dejlig eftermiddag sejlede vi tilbage til Agios Nikolaos Marina. En tur på godt 10 sm. hver vej. Vi havde næsten havblik, da vi sejlede derop, så det blev for motor. Der var kommet lidt vind, da vi skulle tilbage, så vi startede for storsejl og genua, men måtte skifte genuaen ud med genakkeren for at holde en nogenlunde fart. Det lykkedes at komme ca. halvvejs hjem, inden vinden lagde sig helt, og vi måtte have gang i jerngenuaen. Det var skønt at få luftet genakkeren. Temp. på 27-28 grader og vandet 23 grader, et rigtigt ferievejr. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (onsdag) d. 15. oktober 2014
Vi har haft en rigtig hyggelig dag sammen med Jakob og Co. Vejret er pragtfuldt, sol fra en skyfri himmel, stille og varmt – 26 grader. Vi startede med en tur igennem byen med pause nede ved søen. Derfra gik turen til det ugentlige marked for at købe frugt og grøn. Der blev også tid til diverse indkøb, og vi har fået ændret lejen af bilen i næste uge, så vi har den fra mandag morgen og kan køre en tur rundt på Kreta mandag, inden de skal hjem på tirsdag. En hilsen fra turisterne i Agios Nikolaos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (tirsdag) d. 14. oktober 2014
Så har vi fået udvidet besætningen. Jakob, Maiken, Julie og Kasper er kommet ombord og skal være her den næste uges tid. Vi hentede dem i Chania, en tur på 420 km, 210 km hver vej. En flot tur langs nordkysten af Kreta. Gæsterne så desværre ikke så meget; de havde været oppe kl. 3 og var lidt trætte efter rejsen, så det kneb med at holde øjnene åbne, og der blev tidligt ro ombord. Vi glæder os til den næste uge sammen med dem. Alt vel ombord. En hilsen fra Jakob, Maiken, Julie, Kasper, skipperinden og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (mandag) d. 13. oktober 2014
Vi har lejet en bil de næste par dage, primært for at hente Jakob og hans familie i Chania i morgen, men nu, vi havde den, benyttede vi lejligheden til at køre en tur rundt på den østlige ende af Kreta. Vi startede med at køre til Mohlos for at gå en tur rundt i den lille by. Det er kun et par gader langs kajen, hvorfra man kan tage en tur over til øen af samme navn – Mohlos. Det er en ubeboet ø, med udgravninger, som tydeligt ses inde fra land. Vi fortsatte derfra til Sitia, en større by på nordkysten af Kreta. Derfra gik turen ud til Vai, en flot sandstrand omkranset af palmer, lidt specielt. Her indtog vi frokosten, inden vi kørte tilbage til Sitia og drejede syd på, op over bjergene og ned til sydkysten af Kreta. En rigtig flot tur. Sikke bjerge, det var storslået, og sikke frugtbart der var alle vegne. Vi besøgte Ierapetra, som de påstår, er Europas sydligste by. Her var det tid til en kop kaffe, inden vi igen kørte over bjergene tilbage til Agios Nikolas. Det har været en rigtig fin dag med nogle flotte naturoplevelser. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (søndag) d. 12. oktober 2014
Det har været et rigtig fint vejr i dag. Vinden har lagt sig, dog kommer der stadig nogle kraftige vindstød ind i mellem. Om det er normalt, ved jeg ikke - vi har ikke været her så længe. Der er mange englændere i havnen. De havde arrangeret BBQ oppe ved sejlklubben kl. 14, det gør de vist hver søndag. Det var rigtig hyggeligt, og vi fik hilst på en del af dem. Men her er også en del franskmænd og tyskere, dem så vi ikke noget til. Det er vist meget normalt, englænderne er meget sociale og arrangerer en masse, hvor de andre nationer holder sig lidt for sig selv. Inden vi gik fra BBQ, havde de allerede arrangeret en tur ud til Kritsa-Slugten i morgen. Den vil vi også godt besøge, men vi får leveret en bil i morgen tidlig og tager i stedet på en udflugt øst på. Vi skal også have gjort de sidste forberedelser til vore gæsters ankomst. Alt vel ombord. En søndagshilsen fra Kreta.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (lørdag) d. 11. oktober 2014
Vinden fortsatte det meste af dagen. Det er lidt anstrengende, når det blæser konstant, og vinden hyler i masterne; nogle master larmer rigtig meget. Hen under aften lagde den sig, og det tegner til en rolig nat. Udsigten for den kommende uge, hvor vi får gæster, ser lovende ud. Vi har været på ’kontoret’ i dag. Fået redigeret billeder til sidste rejsebrev og skrevet tekst til dem, så nu er de tilgængelige på hjemmesiden. Der er blevet sendt e-mails, læst og slappet af. Alt vel ombord. Endnu en blæsende hilsen fra Agios Nikolaos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (fredag) d. 10. oktober 2014
Den kraftige blæst fortsatte i dag. Godt, vi nåede Kreta, mens det endnu var rimeligt vejr. Vi ligger godt og lider ingen nød. Så snart man er i læ, er der rigtig dejligt. Det er ikke de store ting, vi har udrettet i dag. Vi har læst og skrevet, og så har vi været rundt i byen. Nå ja, så har vi fået en nøgle til gaten indtil marinaen, så vi kan køre ind med udlejningsbilen, som skulle blive leveret mandag morgen. En blæsende hilsen fra Agios Nikolaos på Kreta.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (torsdag) d. 9. oktober 2014
Så kom den hårde vind, som de havde varslet. Det begyndte i nat, og her til morgen var der godt gang i den. Den skulle vare ved de næste 3 døgn. Vi er heldige med vindretningen, der varierer mellem NV og V; der er forholdsvis roligt i havnen. Her kan efter sigende være ret livligt, hvilket vi også kan se på den måde, bådene er fortøjet på. De fleste har op til flere fortøjninger i land og nogle med fjedre på. Det er ikke de store ting, vi har foretaget os i dag. Vi har været lidt rundt i byen; der er stadig mange turister, og der er liv på cafeerne og restauranterne. Vi har nogle ting, vi godt vil have ordnet, men det er ikke særlig rart i den blæst, så det må vente, til den har lagt sig. Temperaturen er faldet lidt i forbindelse med blæsten - vi har 23-24 grader, hvilket passer os fint. Badestrandene er stadig fyldt med badegæster. Alt vel ombord. En blæsende hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (onsdag) d. 8. oktober 2014
Dagen startede med en tur på markedet. Der er gademarked hver onsdag her i Agios Nikolaos, og det skulle vi se lidt nærmere på. Der var rigtig mange boder med friske grøntsager og endnu flere med tøj og andre ting. Vi fik købt godt ind af frugt og grønt. Dagens næste opgave var at finde ud af, hvordan Jakob og familien kommer fra lufthavnen i Chania (Hania) til Agios Nikolaos. Vi ligger på den østlige del af Kreta, og Chania ligger på den vestlige del, med ca. 200 km. imellem. Det er lidt besværligt med busser og umuligt at komme med en bus, når de skal hjem igen, så efter at have forhørt os ved flere biludlejningsselskaber, fik vi et godt tilbud på leje af en 7 personers bil, så den er reserveret, og vi henter dem i lufthavnen. Agios Nikolaos er en rigtig charmerende by, der ligger rundt om en lille ’bundløs’ sø, den skulle være godt 60 meter dyb. Der er fine badestrande på begge sider af marinaen, så det skulle være muligt at få nogle gode dage her. De har meldt lidt frisk vind i de kommende dage, og vi fik en snært af den i dag, hvor der også trak en tordenbyge nord om os. Vi slap med et par dryp - det er stadig varmt. Alt vel ombord. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Nikolaos (Kreta) (tirsdag) d. 7. oktober 2014
Så fik vi lavet aftale med marinaen vedr. ophold og optagning af båden. Det var ikke lige noget, man bare gjorde - det tog det meste af formiddagen. Først aftalen om opholdet. Vi er ankommet noget før end planlagt, efter den plan for efterårsturen, vi lavede i januar måned, så vi har forlænget aftalen til 8 måneder. Dvs. vi har plads i marinaen indtil 5. juni 2015; så må vi se, hvornår vi kommer af sted. Det er planen at tage ned og klargøre båden og sætte den i vandet i marts måned, tage på ture rundt på Kreta i april og være hjemme i maj måned. Omkring 1. juni sejler vi så nord på. Hvad angår optagningen, har vi bestilt optagning til mandag d. 27. oktober og søsætning til sidst i marts måned. Vi har et fly hjem onsdag d. 29. oktober direkte til Billund, så nu er det på plads. Vi har fået lokaliseret et supermarked og set lidt på byen. Det har været meget varmt i dag, ca. 30 grader og meget fugtigt, så skipper skulle tage sig meget sammen for at vaske båden; men det lykkedes. Og skipperinden havde det ikke køligere nede i kahytten; hun fik forfattet endnu et rejsebrev. Vi nåede også at få hilst ordentligt på Nina og Mogens fra s/y Havfruen fra Horsens; rigtig hyggeligt med andre danskere. En meget varm hilsen fra Agios Nikolaos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Fri (Kassos) - Agios Nikolaos (Kreta) (mandag) d. 6. oktober 2014
Vi er nu nået til vor vinterhavn Agios Nikolaos Marina. Ikke, at vi skal på land lige med det første; vi skulle helst ud og sejle lidt i næste uge, hvor Jakob og familien kommer på efterårsferie. Vi forlod Fri på Kassos ved syv tiden, havde sat Sitia på Kreta som dagens mål, en tur på ca. 42 sm. Men vi havde så godt som ingen vind og syntes, det var lidt for tidligt at gå i havn, da vi nærmede os Sitia, så vi ændrede kursen og sejlede de ekstra 20 sm. til Agios Nikolaos. Det blev så en halvlang tur på ca. 62 sm. og knap 10 timer. Det var som sagt en tur på fladt vand og 0-3 m/sek. samt sol fra en skyfri himmel. Jeg skal have sendt en e-mail til Aiolos, Vindenes Gud i Grækenland, og bedt han fordele vindene lidt bedre, men har lidt problemer med at finde hans e-mail adr. Vi blev modtaget af en meget venlig havneassistent og fik anvist en fin plads tæt på bad og toiletter. Selve indklareringen kunne vi se på i morgen. Vi blev også hilst velkommen af s/y Havfruen fra Horsens, de ligger ved samme bro, og vi fik hilst på Niels fra s/y Lærke; de forlader havnen i morgen tidlig. Nu skal vi have set på området i de kommende dage og lavet aftale om optagning. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Pigadia (Karpathos) - Fri (Kassos) (søndag) d. 5. oktober 2014
Vi er nu nået til Kassos og ligger i havnebyen Fri. Det blev nogenlunde en tur, som vi havde forventet. Stille og rolig syd om Karpathos og så modvind op gennem sundet mellem Karpathos og Kassos. Vi havde frygtet større bølger på turen op gennem sundet, men det var kun, da vi rundede pynten rundt om Kassos’ NØ spids, at de generede os lidt. En tur på ca. 21 sm. Fri er et MEGET stille sted; her sker ikke de store ting. Vi har været lidt rundt i byen, hurtigt overset, og sluttede af med en rigtig god middag på en taverne tæt på havnen. Vi er nu klar til den sidste etape til Kreta. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Pigadia (Karpathos) (lørdag) d. 4. oktober 2014
Vi havde talt om at leje en bil for at køre lidt rundt på Karpathos, men vi havde lidt andre ting der kom i vejen. For det første skulle vi have ’tanket’ vort mobile internet op; det gik nu ganske nemt. Så var vi bange for, at vi havde fanget en kæde til fortøjningslinerne. Selv om vi kun havde meget lidt ankerkæde ude, så holdt ankeret rigtig godt, så vi kontaktede en dykkerfirma og bad dem komme og se på det. Der var ikke plads til at sejle rundt og forsøge at få det fri. De kunne kun mellem kl. 15 og 16, så det var begrænset, hvad vi kunne nå inden. De kom som aftalt, og vi havde fat i en kæde. De fik os hurtigt fri, og vi fandt en anden plads, så nu er vi klar til at sejle i morgen tidlig. Vi har planer om at sejle til Kassos i morgen. Det har blæst godt i dag, men vinden skulle lægge sig i morgen. Et nyt blæsevejr er på vej, så vi skal være på Kreta inden onsdag, hvor det igen går løs - i hvert fald herude på Karpathos og Kassos. Alt vel ombord. En hilsen fra det blæsende Karpathos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Emborio (Halki) - Pigadia (Karpathos) (fredag) d. 3. oktober 2014
Det blev som forventet en noget urolig nat i Emborio på Halki. Selv om det var helt stille inde i havnen, lå vi og vippede og rykkede i fortøjningerne hele natten, så vi havde ikke lyst til at blive. De meldte 5 m/sek. på Halki, og når vi nærmede os Karpathos, skulle vinden øge til 9 m/sek. fra NV; det ville give en fin halvvind. Men vejrguderne havde glemt at læse vejrmeldingen. Så snart vi kom fri af Halki, havde vi 8-9 m/sek.; den øgede til næsten kuling, som vi havde en stor del af turen, og søen rejste sig og blev temmelig voldsom. Det blev en meget hurtig tur, i det hårdeste vejr vi har været ude i, siden vi forlod Kolding i 2007. Vi nøjedes med at sætte storsejlet og havde motoren til at hjælpe lidt. Det havde nok ikke været nødvendigt, men vi havde ikke lyst til at rulle forsejlet ud i det hårde vejr, og båden klarede sig flot igennem. Vi holdt et gennemsnit på godt 7 knob over de 49 sm., der er fra Halki til Pigadia på Karpathos. Vi havde glædet os til at komme i havn, men fandt en elendig havn, uden nogen særlig læ, men der var ikke andre muligheder. Trods en hård tur er alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Livadia (Tilos) - Emborio (Halki) (torsdag) d. 2. oktober 2014
Vi stod op til et rigtig flot vejr på Tilos. Helt stille, solen steg op over bjergkammen, og det var varmt fra morgenstunden. Vind var der som sagt ikke meget af, så turen til Emboria på Halki (staves på flere måder f.eks. Chalkis) blev for motor på fladt vand, en tur på knap 20 sm. og godt 3 timer. Emboria er den eneste by på Halki, havnen ligger rundt i en stor bugt, meget åben, og det kunne vi godt mærke. På vestsiden af øen stod der nogle dønninger, selv om det var stille, og de lavede sug inde i bugten, så vi lå og vuggede en del. Flydebroen, vi lå ved, var meget let og levende, så når andre både trak i den, kunne vi mærke det i fortøjningerne. Ikke en god havn at ligge i med en NV-lig swell, selv om bugten ligger mod SØ. Selve byen er rigtig flot med huse malet i alle farver og med røde tegltage. Den minder lidt om Simi, men i langt mindre målestok. Vi forsøgte at gå ud til den forladte Chora, men opgav på grund af den bagende sol og eftermiddagsheden. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Leros Marina (Leros) - Livadia (Tilos) onsdag d. 1. oktober 2014
Vi er nu nået Livadia på Tilos efter ca. 60 sm. og 9 timer og 40 min., og var heldige at finde en fin plads inde i det ene hjørne af havnen. Vi lagde os uden på en tyrkisk båd af ca. samme størrelse, men det var helt ok i følge el/vand manden. Hernede lægger man sig normalt ikke uden på hinanden. Den skulle ikke af sted i morgen tidlig. Den var lige opbragt af Coast Guard uden for Tilos med kaptajn og en gast over dæk. Ved nærmere eftersyn fandt de 40 flygtninge stuvet sammen under dæk. Det er vist ikke sjældent, det sker på disse kanter. Turen herned var en blandet oplevelse. Vi startede i jævn vind fra Leros og forholdsvis store gamle dønninger. Da vi kom fri af Kos, fik vi 8 m/sek. fra en agten for tværs, lige vores vind! Men inden vi fik rullet sejlene ud, havde vinden lagt sig, og vi havde næsten vindstille det meste af eftermiddagen. Sidst på eftermiddagen, da vi nærmede os Tilos, fik vi op til 10 m/sek., så det blev en tur for motor med sejlene til hjælp, hvor vinden passede. Vi er på vej syd på og skal se at komme til Kreta i løbet af en uges tid. Jakob og Co. kommer til Kreta d. 14., og da skulle vi jo helst være der. Men det skulle ikke volde problemer, som vejrmeldingen ser ud lige for tiden. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra en træt besætning ombord på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Leros Marina (Leros) tirsdag) d. 30. september 2014
Vi har taget en ekstra dag i Leros Marina. For det første blæser det stadig en hel del, så vi ville godt have søen til at lægge sig lidt efter den hårde vind de sidste dage. Ifølge de lokale har det blæst meget mere i dette efterår, end det normalt gør. Naboen, en englænder, kom herned for 14 dage siden og skal have båden op på torsdag. Han har været ude og sejle 1 dag! Skipperinden har fået vasket alt snavsetøjet, og det tørrede lynhurtigt i den varme vind. Skipper har vasket båden, og ellers har vi nydt det fine vejr, som det trods alt er. Vi er lige kommet tilbage efter en dejlig middag i byen og er nu klar til at stikke syd på i morgen. Hvis alt går vel, regner vi med at nå Tilos i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra Leros.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Leros Marina (Leros) (mandag) d. 29. september 2014
Vi havde lejet en bil i dag og har været rundt på Leros. Vi startede med at køre nord på til Leros Boatyard, der ligger oppe på nordkysten, nabo til lufthavnen. Det ser ud til at være et ok sted at få båden på land, men det er godt nok langt ude på landet. Der er meget langt til alting undtaget flyvepladsen. Vi var rundt og se forskellige byer og gjorde holdt i Agios Marina for en kop kaffe/et glas vin. Vi konstaterede, at vi ligger meget i læ i Lakki. Her stod dønningerne ind i bugten, og de var store, og ude på det åbne hav brækkede søerne, og der var fyldt med skumtoppe. Her besluttede vi at vente til onsdag med at tage af sted - søen skulle lige have lov til at lægge sig. Efter en frokost ombord på båden, (afstandene er meget korte her på Leros), besøgte vi den gamle borg i Platanos. Desværre var den lukket, selv om den skulle have åbent fra 8:30 til 20:00. Vi var også ude for at besøge Tunnel Museet, men det lukkede kl. 13:30, så det kom vi for sent til. Det var ikke lige vores dag i dag - dårlig planlægning. Vi fik provianteret vand, øl, vin og andre tunge ting, nu vi havde bilen. Alt i alt en fin dag. Leros overraskede os positivt. Den var meget mere grøn og frodig end de andre øer, vi har besøgt her i efteråret. En hilsen fra turisterne på Leros.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Leros Marina (Leros) (søndag) d. 28. september 2014
Så kom opklaringen og dermed også den hårde vind. Det begyndte i nat og har blæst godt hele dagen, men ikke i den styrke, som de havde meldt. Først meldte de 21-22 m/sek. som de har ændret til max 18 m/sek., men vi har ikke haft mere end godt 14 m/sek. Vi ligger nok i læ inde i bugten; det har sikkert blæst mere uden for bugten. Hvad har vi så fået tiden til at gå med? Vi har fået sorteret, redigeret billeder til sidste rejsebrev, og de er blevet lagt ind på hjemmesiden. Så har vi travet en lang tur, og ellers er tiden gået med at læse og skrive. Vinden skulle lægge sig i løbet af i morgen. Vi har bestilt en bil til i morgen, hvor vi vil ud og se lidt nærmere på Leros. Alt vel ombord. En blæsende hilsen fra Leros.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Leros Marina (Leros) (lørdag) d. 27. september 2014
Vi ligger i Leros Marina og venter på, at fronten skal passere i løbet af de kommende dage. De havde lovet regn og torden i dag, og det fik vi, og vi fik vind i forbindelse med bygerne; men vi lider ingen nød, ligger trygt og godt. Vi var inde i Lakki by, som det tager ca. 15 min. at gå ind til for at handle, og var heldige at nå tilbage til båden, inden det begyndte at regne. Vi fik købt lidt proviant og dele til båden. Reservedelslageret var ved at være tømt, hvad angik filtre, og da de havde dem her, fik vi fyldt op. Vi fik også en ny lygte til redningskransen - den gamle var mørnet af solen. Ellers har vi læst og hygget os i læ af cockpitteltet. Det er længe siden, vi sidst har brugt det. Men det er rart, når det regner og blæser, selv om det er lunt, og vi ligger med vinden i stævnen. For det meste - den drejer lidt rundt. En våd hilsen fra Leros.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skala (Patmos) - Leros Marina (Leros) (fredag) d. 26. september 2014
Der er en frontpassage på vej ind over os, og den har været varslet længe. For nogle dage siden meldte de hård kuling (15-18 m/sek.) lørdag, søndag og mandag og sol. Dagen efter ændrede de det til frisk til hård vind med regn og torden i samme periode, og en dag efter kom der endnu en ændring: nu regn og torden om lørdagen og stormende kuling fra nord (20-22 m/sek.) søndag og mandag, og den sidste melding holder de ved. Vi har besluttet at blæse inde på Leros, der har en fin og godt beskyttet marina. Vi havde regnet med at drive derned i medvind i dag. De havde meldt nordlig vind til engang sidst på formiddagen, hvor vinden så skulle dreje til syd. Men allerede da vi stod op, var vinden i syd, så det blev igen en tur for motor - heldigvis i let vind. En tur på godt 20 sm. Vi ligger nu trygt og godt i Lakki på Leros og afventer den hårde vind. Ifølge vejrudsigten kommer vi tidligst af sted på tirsdag. Vi fik en forsmag på frontpassagen her til aften, hvor vi havde regn, torden og 12 m/sek. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skala (Patmos) (torsdag) d. 25. september 2014
Endelig fik vi en dejlig lang og fredelig nattesøvn og var klar til at ’bestige’ bjerget, hvorpå Chora’en lå. Der går bus fra Skala, havnebyen hvor vi ligger, og op til Chora. Vi havde talt om at tage bussen derop og gå tilbage. Den gamle stenbelagte vej fra den gang, hvor æsler var det eneste transportmiddel, findes stadig; den ville vi følge. Busafgangene passede os ikke rigtigt, og da det var tidligt og endnu dejligt køligt, besluttede vi også at gå derop. Det var en fin tur, i perioder gik det godt nok opad – godt, det ikke var i middagsheden. Men sikke en udsigt! Efter ca. 1,6 km, halvvejs oppe, ligger Apokalypsegrotten. Det er her, man mener, at Johannes fik sin åbenbaring og dikterede Det Ny Testamentes Johannesevangelium og Johannes’ Åbenbaring til sin discipel Prochoros. Johannes var deporteret til Patmos i årene 94-96. Da vi kom ind i grotten, var den helt fyldt; der blev afholdt russiskortodoks messe. Så vi gik igen, men besøgte den på vejen tilbage, hvor der ikke var ret mange mennesker. Vi fortsatte turen op til Johannes-klosteret og var inde og se det, en imponerende bygning. Det er bygget som en fæstning med 15 m høje mure. Inde i klosteret traf vi Troels Kløvedal og hans besætning fra Nordkaperen; de ligger også i havnen. De var på research til en serie optagelser, de skal foretage til næste sommer. De var på vej til Istanbul og var interesseret i at høre lidt om Tyrkiske regler. Vi var ellers fremme i skoene, da vi gik tilbage til havnen; det kommer man nemt, når det går stejlt nedad. Dagen sluttede med et herligt måltid på en taverne i byen. Alt vel ombord, og i morgen har vi planer om at sejle til Leros. En hilsen fra ’bjergbestigerne’ Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skala (Patmos) (onsdag) d. 24. september 2014
Det blev en lidt urolig nat, for at sige det mildt. Vi gik til køjs ved 23-tiden, og alt var stille og roligt. Vi var ikke faldet i søvn, før vi hørte, at der kom vind. Der var en svag sydlig vind, da vi gik til køjs. Men pludselig vendte den til nord, og som at knipse med fingrene havde vi godt 12 m/sek. fra modsat retning, som alle havde fortøjet til, og det gav lidt kaos. Vort anker holdt ikke for godt, der er dårlig holdebund her i Skala; vi havde ikke fået lagt mere end 30 m kæde ud, og det var ikke nok. Vi måtte til at rigge spring til og fendre af ind mod molen og sad vagt i nogle timer, indtil vinden lagde sig lidt, og vi kunne få lidt søvn. Vi slap for skrammer, og da det blev lyst, sejlede vi ud og fandt en mere beskyttet plads og lagde godt 50 m kæde ud, så nu føles det, som om ankeret har godt fat. Alt det bevirkede, at vi først kunne nå bussen op til Chora kl. 11:30, og da klosteret allerede lukker kl. 13, besluttede vi at udsætte besøget til i morgen. Vi gik i stedet ud og fik en formiddagsøl/-vin, hjem til båden og fik frokost og så en ’morfar’. Vi er lidt trætte i dag, men er forhåbentlig klar igen i morgen tidlig - vi skal jo videre. Nordkaperen er for øvrigt lige kommet til Patmos og har droppet ankeret bag os. En hilsen fra en træt besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skala (Patmos) (tirsdag) d. 23. september 2014
Vi stod op til en meget varm og fugtig morgen. Tågen/disen dækkede helt bjergtoppen, hvorpå Chora og Johannes Klosteret ligger. Vi vil op og se nærmere på disse steder, men vil godt have lidt mere sigt; udsigten oppe fra Johannes Klosteret skulle være storslået. Vi besluttede at udskyde besøget til i morgen. I stedet gik vi på ’kontoret’ og fik lavet en del ting; skipperinden fik bl.a. forfattet et nyt rejsebrev. Vi fik også set lidt nærmere på Skala, havnebyen på Patmos hvor vi ligger. Der var besøg af krydstogtskib, så der var mange turister i byen. Og så blev skipper klippet (10 €), og det var gjort pænt, efter hvad skipperinden siger. Det er meget varmt og ikke særlig behageligt, men i morgen skulle vinden dreje til nord, og det giver normalt lidt køligere vejr. Alt vel ombord. En varm hilsen fra Patmos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Katapola (Amorgos) - Skala (Patmos) (mandag) d. 22. september 2014
Vi nåede allerede Patmos midt på eftermiddagen efter en tur på ca. 50 sm. og 8 timer på fladt, til tider spejlblankt vand; men det var udmærket at komme tidligt i havn, for den blev hurtigt fyldt op. Vi kom lidt tidligt af sted fra Amorgos. Naboen, der ville meget tidligt af sted, fiskede vort anker, så i stedet for at sejle ud og lægge det om, besluttede vi at sejle og var allerede af sted kl. 6:45. Vinden, den smule der er (0,0 – 3,0 m/sek.), er drejet til syd, og det giver varme og en MEGET fugtig luft, så vi sidder stille og roligt, mens sveden løber af os. Men vinden skulle atter dreje til nord i løbet af i morgen, og allerede sidst på ugen får vi endnu en gang hård nordlig vind. Vi fik ikke set meget til Skala, havnebyen på Patmos; vi orkede det ikke i den varme. Det må vi gøre i morgen. Alt vel ombord. En meget varm og lummer sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Naxos - Katapola (Amorgos) (søndag) d. 21. september 2014
Der var meget stille på havnen, da vi stod op, men sikke en nat! Det var helt stille og varmt, så vi havde alle luger stående åbne. Det var ikke vinden, der holdt os vågne, men larmen fra en nærliggende natklub. De lukkede først kl. 06:00, og da kom skraldemanden, og så begyndte kirkeklokkerne. Det var ikke meget, vi fik sovet. De bagved liggende både, der spærrede for os, havde meldt ud, at de sejlede kl. 09:00, og selv om de var færdige, havde vi på fornemmelsen, at de ventede til klokken var 9, inden de sejlede. En lidt kedelig type. Ventetiden brugte jeg til at gå endnu en tur op til minimarkedet for at spørge, om de havde gas, og jeg var heldig. De havde lige en enkelt 3 kg campinggas, så nu klarer vi os. Turen til Amorgos, en tur på ca. 35 sm. foregik på blankt vand og næsten vindstille, en kontrast til de sidste dages blæsevejr. Da vi kom ind til Katapola på Amorgos lå Nordkaperen for anker i bugten. Vi skulle have skiftet olie på motoren, men jeg kunne ikke få mig selv til at starte motoren i Naxos, hvor vi lå inde mellem mange både, så da vi kom til Amorgos, var motoren varm, og jeg fik det skiftet. Det var en varm omgang i 30 graders varme, men nu er det gjort. I morgen tidlig sætter vi kurs mod Patmos. Alt vel ombord. En meget varm sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Naxos (lørdag) d. 20. september 2014
Vinden lagde sig i løbet af dagen, og sidst på dagen var det fint sejlvejr; men der var ingen, der havde lyst til at forlade havnen. Vi ligger godt pakket ind og kan tidligst komme af sted kl. 09:00 i morgen, efter hvad vi hører fra bådene, der ligger bag os. Vi havde planer om at sejle til Patmos, men det er for langt, når vi først kan komme af sted efter 9, så bliver det mørkt, inden vi kommer frem. Så planen er at sejle til Amorgos i morgen, det er et stykke på vejen. Vi har igen problemer med at få campinggas. Det første sted vi spurgte, fortalte os, at det var umuligt at få 3 kg gasflasker på de græske øer - de var gået over til 3,6 kg. Dem kan vi ikke få byttet uden for Grækenland. Det næste sted vi spurgte, havde 3 kg campinggas; men vi havde ikke en flaske med, og de lukkede om et øjeblik - vi kunne komme igen kl. 18:00. Da vi kom kl. 18:00, var der en seddel på døren, der fortalte, at der var lukket på grund af bryllup. Nogle forbipasserende sagde, at de måske åbnede senere på aftenen, så jeg gik der op igen ved 10 tiden. Da havde de ikke flere, men i morgen tidlig! Vi har gang i den sidste flaske, men besluttede at vente til næste ø. Ellers er alt vel ombord. En hilsen fra Naxos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Naxos (fredag) d. 19. september 2014
Så kom vinden for alvor - her til aften blæser det kraftigt. Det er ganske få både, der sejlede eller ankom til havnen i dag, og det så halsbrækkende ud, når de skulle fortøje, men ingen uheld. Vi har fået dagen til at gå med travetur rundt i den gamle bydel, besøg i kirker, på museum. Det er næsten det samme, de har på de forskellige museer, men her i Naxos havde de en kæmpe samling af store vaser/krukker, og de var meget velbevarede. Vi aflagde også kulturhuset et besøg, og så var der alle smykkeværkstederne/forretningerne og gallerierne - dem er der mange af. Dagen sluttede med et besøg på en af restauranterne langs havnekajen. Det var her, der var mest læ. Der var for meget sus oppe i de små gader. Alt i alt en meget fin og afslappende dag i Naxos by. Vi forventer at blive på Naxos til søndag. En blæsende sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Naxos (torsdag) d. 18. september 2014
Det er kun et par enkelte både, der har forladt havnen i dag, men der er kommet nogle stykker, så nu er havnen helt pakket. Vinden er taget til i løbet af dagen, og her til aften blæser det kraftigt. Godt, vi har god tid og ikke skal ud i det. Der er charterbåde, der skal hjem til deres base for at aflevere båden; de tager nogle gange ud i et vejr, hvor de skulle være blevet i havn. Tiden flyver af sted - der sker rigtig meget her på havnen, så den ene time efter den anden smutter. Vi har dog fået lavet lidt vedligeholdelse; det er lidt af et problem at få fat i tingene. Vi skal have skiftet olie på motoren, men det at få fat i motorolie var et problem. Vi måtte trave ud til en tankstation, der lå i udkanten af byen, for at få det. Ellers er alt vel ombord. De melder fortsat hård vind de næste par dage, så vi bliver på Naxos indtil søndag, som det ser ud nu. Stort tillykke til Christian med de 11 år i dag! En hilsen fra Naxos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Naxos (onsdag) d. 17. september 2014
Der har ikke været den store udskiftning af både i havnen på Naxos i dag. Det var ellers fint sejlvejr først på dagen, meget bedre end de havde meldt - og varmt. De havde meldt regn, men det så vi ikke noget til. Sidst på dagen kom den hårde vind, som de havde meldt, så i morgen bliver der nok endnu færre, der skal ud at sejle. Vi har slappet af i dag og nyder det, så det er ikke meget, vi har fået udrettet eller set. Det blev dog til en tur op for at proviantere, det var alt. Alt vel ombord. En hilsen fra de indeblæste.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Loutra (Kythnos) - Naxos (tirsdag) d. 16. september 2014
Vi ligger nu på Naxos efter en fin tur på godt 50 sm. ifølge kortet, men 55 sm. ifølge loggen. Vi havde kraftig modstrøm på det meste af turen. Den vind, de havde meldt – N og NV 6-7 m/sek. – og som ville passe os fint, nemlig en halvvind/agten for tværs, kom aldrig. Vi fik svag vind fra skiftende retninger på det meste af turen, så det gik for langsomt for sejl; men vi fik dem luftet og havde så motoren til at hjælpe. Vi havde oprindeligt planer om at sejle til Sifnos, men havnen ser ikke så beskyttet ud ifølge bøgerne. Vi har aldrig været der, så måske er den ok. Men meltemi har meldt sin ankomst! Den skulle blæse de næste 4 dage, og så vil vi godt ligge et beskyttet sted og valgte så at sejle til Naxos i stedet. Her kender vi havnen, og Naxos er ikke det værste sted at blæse inde, så vi snupper lige en lille ferie på Naxos. Meltemi er en hård nordlig vind, der blæser i Det Ægæiske Hav fra midt i juni til midt i september. Vi havde regnet med, at den var gået i vinterhi. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Loutra (Kythnos) (mandag) d. 15. september 2014
Loutra på Kythnos er lidt af et smørhul, og vi har fået en rigtig god plads, så vi har besluttet at tage en overliggerdag og se lidt af øen. Vi lejede en bil og startede med at kørte ned til Merichas, den anden havneby på Kythnos; det er her, færgen fra fastlandet anløber. Det er også en fin havn, men ikke så hyggelig som Loutra. Der er til gengæld noget mere by og opland. Derfra gik turen syd på til Agios Dimitrios. På turen tilbage var vi en tur ude i Panagia Kanale og besøge klosteret. Frokosten blev indtaget i landsbyen Dryopida midt på øen. På turen tilbage til Loutra besøgte vi Kolona med den brede sanddæmning over til øen Agios Loukas. Sidste stop før vi nåede tilbage til Loutra, blev Chora - en typisk Kykladeby med hvide huse og smalle stræder, en hyggelig gammel by. Kythnos er en rigtig fin ø med mange smukke udsigter. Mens vi kørte rundt, talte vi om, at vi heldigvis har set øerne om foråret, hvor bjergsiderne er grønne og fyldt med dejlige blomster. På denne tid af året ser alt afsvedent og temmelig trøstesløst ud. Igen i dag blev havnen fyldt helt op med charterbåde, og der var liv i byen. Det har været næsten helt stille og meget varmt i dag, rart med aircondition i bilen. I morgen skulle der komme lidt vind fra nord, og det vil passe fint til en tur til Naxos; vi får se. Alt vel ombord. En meget varm hilsen fra Kythnos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lavrion - Loutra (Kythnos) (søndag) d. 14. september 2014
Det blev som forventet en meget støjende nat i Lavrion, med ”disco-dunk-dunk” m.m. til den lyse morgen. Vi stod lidt tidligt op. Loutra, havnen på Kythnos, som vi havde udset til vort næste stop, ser ikke ud til at kunne rumme ret mange både, og hvis bare en brøkdel af charterbådene i Lavrion sætter kurs mod den havn, vil den hurtigt blive fyldt. Så vi sejlede fra Lavrion lidt i otte og nåede Loutra halv et efter ca. 27 sm. Det blev en meget varierende tur: Vi startede med sejl og motor, der var ikke vind nok; så drejede vinden, friskede og vi fik den imod i strædet mellem Kea og Kythnos, så ind med sejlene, men alt i alt en fin tur. Der var fin plads i havnen, da vi ankom, men den blev hurtigt fyldt op – godt, vi startede lidt tidligt. Loutra er en rigtig hyggelig lille havn, her bliver vi et par dage; har planer om at leje en bil i morgen og se lidt nærmere på Kythnos. Her er ingen natklubber, så det tegner til at blive en meget rolig nat. Det er et pragtfuldt vejr med sol fra en skyfri himmel, 28-29 grader og let vind til at svale lidt. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lavrion (lørdag) d. 13. september 2014
Det blev en meget urolig nat her i Lavrion, hvad støj angår. Der blev festet igennem til den lyse morgen, og det lyder til, at det bliver lige så livligt den kommende nat. Det er de nyankome, der skal fejre, at de er kommet ombord. Vi var sejlet til Lavrion af to årsager: Vi skulle have provianteret, og det er der fine muligheder her. Vi fandt et stort supermarked, der leverer varerne nede på båden. Men også her var det et dårligt tidspunkt, vi havde valgt: Der var kaos og tomme hylder i supermarkedet. Alle de nye charterbesætninger skulle også have provianteret, og det drejer sig om måske hundrede besætninger, men vi fik det meste af det, vi gik efter. For det andet skulle vi se, om vi kunne få etableret et mobilt internet ombord. Der var kun et firma repræsenteret i Lavrion. Vi fandt i hvert fald kun det ene, Wind; det har vi ikke prøvet før. Det krævede en ny konfiguration af routeren, og det voldte lidt kvaler, men det lykkedes, så nu er vi igen på nettet. I morgen går turen til Kythnos, hvis vejrmeldingen altså holder. Vi skal væk fra de natklubber. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Evoiko Sea Center (søsætning) - Lavrion (fredag) d. 12. september 2014
Så fik vi vand under kølen. Vi var lidt spændte på vejret, da vi vågnede i morges, for det blæste kraftigt, da vi gik til køjs i aftes. Men det var helt stille i morges, perfekt vejr til søsætning fra en strand. Vi blev stille og roligt kørt ud i vandet på en vogn, og da vi var flydende, gled vi uden problemer ud af vognen. Vi satte omgående kurs syd på mod Laviron. Det blev en fredelig tur på ca. 50 sm. og knap 8½ time for motor. Det var dejligt at komme ud på vandet og få lidt luft, men selv derude var det meget varmt. Vi vidste godt, at det var et helt forkert tidspunkt at anduve Laviron på, da byen er en meget populær charterbase; tæt på Athens lufthavn, og der er skiftedag om lørdagen. Så alle charterbådene anløber havnen fredag eftermiddag/aften samtidig med os. Det meste af havnen er optaget af charterbåde fra fredag eftermiddag til søndag formiddag, men det lykkedes efter lidt søgen at finde en god plads, der ikke var reserveret charterbåde. Det gjorde det ikke bedre, at der var aftensejlads for de lokale, og hvor havde de deres pladser? De bruger ikke røde og grønne skilte, og havnefogeden var ikke at se nogle steder - men som sagt lykkedes det. Alt fungerede på båden, så skipper kunne slappe af over en kold øl, da vi endelig havde fået fortøjet. Det tegner til at blive en lidt støjende aften/nat. Det er besætningerne på charterbådene, der skal tage afsked med hinanden og Grækenland. Håber, vi kan sove for larmen. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Evoiko Sea Center (på land) (torsdag) d. 11. september 2014
Så har vi fået monteret genuaen og foretaget en del vedligeholdelse. så som skiftet propper i teakdækket, smurt spil og den slags, og vi er nu helt sejlklar. Der er blevet provianteret lidt, så vi kan klare os et par dage. De har kørt hydraulikvognen ind under os og fjernet stativet, så vi står nu i vognen, der skal køre os ud i vandet i morgen tidlig. Det har været helt stille og meget varmt til engang midt på eftermiddagen, hvor det som sædvanligt begyndte at lufte lidt. Vinden plejer at lægge sig i løbet af nogle timer, så der er helt stille om aftenen. Men det er ikke sket i aften, så vi er spændte på, om den overhovedet lægger sig, så vi kan blive søsat - det får vi at se i morgen tidlig. Vi har endnu ikke fået etableret mobilt bredbånd. Vi har benyttet værftets wi-fi indtil nu, men det slutter, når vi bliver søsat, så der kan gå et par dage, inden vi er på nettet igen. Alt vel ombord. En hilsen fra den sejlklare besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Evoiko Sea Center (på land) (onsdag) d. 10. september 2014
Efter en god lang nats søvn var vi klar til at gå i gang med klargøringen af båden, og vi nåede rigtig langt, selv om vi tog den med ro. Vi skal lige vænne os til varmen; vi har haft omkring 30 grader i dag. Heldigvis har det luftet lidt, så det er til at holde ud. Vi har fået vasket båden og monteret alt det, vi afmonterede, inden vi tog hjem: Påhængsmotor, redningskrans, rat, diverse tovværk og den slags, det eneste vi mangler er genuaen. Vi forsøgte at montere den, efter at vi havde været inde i byen for at spise; vinden havde lagt sig helt, så det var lige vejr til det. Men det syntes værftejeren ikke om - der skulle være ro om aftenen/natten, så det må blive i morgen tidlig. Vi har bestilt søsætning til fredag morgen, men er allerede klar til det, så der bliver tid til lidt vedligeholdelse i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra landliggerne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Danmark - Evoiko Sea Center (på land) (tirsdag) d. 9. september 2014
Vi er nu tilbage på båden efter en fin tur herned, hvor alt gik efter planen. Vi har ikke fået sovet ret meget i nat, da taxaen hentede os kl. 02:15. Vi tog toget fra Kolding til Københavns lufthavn og derfra med SAS til Athen. Vi havde fået Dennis fra værftet, hvor vi ligger, til at bestille en taxa fra lufthavnen og ud til værftet, en tur på ca. 1 time. Det var skønt ikke at skulle med flere busser - trætte, som vi var. Vi blev hjerteligt modtaget af Dennis, der driver stedet, og hans forældre. Båden står på land hos Evoiko Sea Center, der har til huse i strædet mellem fastlandet og Evia, øst for Athen. Alt vel ombord. Det var, som om vi havde forladt båden i går, bortset fra et tyndt lag støv overalt - men det har vi set meget værre. En gang vask, og den er sejlklar. Vi fik koblet el til, fyldt vand på tanken, tilsluttet gassen og monteret spray-hood’en. Det var alt for i dag, resten må vente til i morgen. Vejret var skønt, 28 grader, letskyet og med en jævn vind. Det var en meget træt besætning, der tørnede ind allerede kl. 21. En hilsen fra de rejsetrætte besætningsmedlemmer.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Evoiko Sea Center - Danmark (søndag) d. 29. juni 2014
Vi er nu hjemme på matriklen i Kolding efter en fin tur hjem, der gik helt efter planen. Vi blev kørt til bussen af ejeren af Evoiko Sea Centeret kl. 07:30 og var i Kolding kl. 17:55, det kan vist ikke gøres meget hurtigere. Normalt plejer vi at skrive, at alt i huset var, som da vi tog af sted. Det kan vi ikke rigtigt denne gang. Bilen havde tabt strømmen efter 3 måneder. Det er der nok ikke noget at sige til, så vi kunne ikke komme ud og købe ind. Klarede os med en pizza fra det lokale pizzeria. Og så er routeren til vort netværk stået af, så vi har hverken telefon, internet eller TV- heldigvis kan man meget fra en telefon i vore dage. Skipperinden har lagt endnu et rejsebrev ind på hjemmesiden. Hun skriver, at vi har sejlet mere i dette forår, end vi har sejlet hele sidste år. For at sætte tal på sejlede vi hele sidste år 1366 sm; i foråret har vi tilbagelagt 1449 sm. Vi stopper opdateringen af logbogen for denne gang, men vender tilbage igen d. 9. september og håber, at vi atter ’ses’ på det tidspunkt. I ønskes hermed en rigtig god sommer. En hilsen fra de hjemvendte.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Evoiko Sea Center (på land) (lørdag) d. 28. juni 2014
Vi sad oppe i cockpittet i aftes i det skønneste vejr og nød en ouzo. Det var stjerneklart, næsten stille og ca. 30 grader. Et drømmevejr, hvis ikke vi blev stukket af alle de forb…… myg! Som sagt var det næsten stille, da vi gik i seng, men klokken halv to vågnede vi ved, at det blæste meget kraftigt, mellem 15 og 20 m/sek. Det havde vi ikke lige regnet med, så vi måtte op og tage solsejl m.m. ned. Det var melteminen, der meldte sin ankomst, selv om vi ligger lidt uden for dens område. Det har blæst kraftigt hele dagen, så der var gang i windsurferne. Det var lidt svært at få lavet noget, men det lykkedes at blive klar til at forlade båden i morgen. Temperaturen har været rigtig behagelig i dag; den holdt sig under de 30 grader. Ejeren af centeret har tilbudt at køre os til bussen i morgen klokken halv otte. Det er en bus, der kører direkte til lufthavnen, og som tager ca. 2 timer. Det passer fint, vi skal med flyet godt 12. Alt vel ombord. En hilsen fra de rejseklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Evoiko Sea Center (på land) (fredag) d. 27. juni 2014
I dag har det været et lidt mere menneskeligt vejr. Vi har ’kun’ haft 34-35 grader og en svag brise om formiddagen og frisk vind om eftermiddagen. Vi kom videre med klargøringen af båden, selv om det går meget langsomt i den varme. Det, vi klarer på 3-4 dage, kunne vi nemt have ordnet på 1 dag derhjemme. Om aftenen var vi inde i Chalkoutsi, en lille fin by, der ligger ca. 15 minutters gang fra Evoiko Sea Center, for at spise. Vi kom som sædvanlig alt for tidlig; da vi var færdige med at spise, begyndte de lokale at dukke op. Der var lidt luft, da vi gik til køjs, og det gav en behagelig temperatur i kahytten. Vi er ved at vænne os til temperaturen, så 30 grader er behageligt. Det bliver lidt af en omvæltning at komme hjem, men vi glæder os til en kølig nat uden myg. Alt vel ombord. En hilsen fra landliggerne.

skrevet af Inge Lise Lykke Hansen 

Evoiko Sea Center (på land) (torsdag) d. 26. juni 2014
De havde lovet 40 grader i dag, men da vi stod op, var der ’kun’ 30-31 grader og helt stille. Så vi gik i gang med vask af tøj, tovværk og almindelig vedligeholdelse af båden. Lige før frokost skete der en ændring med vejret: Pludselig kom der hård vind til kuling. Det kom så hurtigt, som man vender en hånd, og vinden var brandvarm, selv om den kom ude fra vandet - det var som at stå foran en kæmpeføntørrer. Der gik ikke lang tid, før vi havde de 40 grader, de havde lovet. Det var umuligt at foretage sig noget og ubehageligt at opholde sig uden for, så der blev ikke lavet noget resten af dagen. Hen under aften lagde vinden sig lige så pludseligt, som den var kommet. Da havde vi 38 grader i kahytten og ingen vind til at kølne lidt. Det blev en meget varm nat med blæseren kørende, masser af myg og ikke megen søvn. En meget, meget, meget varm hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chalkis (Evia) - Evoiko Sea Center (på land) (onsdag) d. 25. juni 2014
Der var stadig ingen svar fra Evoiko Sea Center her til morgen, så jeg ringede til dem. Det var ok med optagning på torsdag, hvis vejret var til det. Et kik på vejrudsigten viste, at der var mulighed for nogen vind på torsdag, men i dag skulle det være stille. Man bliver taget op direkte på stranden. De har en vogn, de kører ud i vandet, og som man sejler ind i. De kører så vognen ind på pladsen og bygger et stativ under båden. Det kræver roligt vejr, når man skal ind i vognen. Jeg ringede igen til dem og spurgte, om de kunne tage os op om et par timer. Det var ok, så vi fik travlt, fik afregnet med havnemesteren i Chalkis og satte kurs syd på. Der var ca. 10 sm. til Evoiko Sea Centeret. Det blev en fin tur på spejlblankt vand, og optagningen gik helt uden problemer. Så nu er vi på land, nogle dage før planen. Da jeg var oppe for at blive registreret og afregne, kunne de godt se på mig, at jeg havde det meget varmt. De smilte og sagde: ”Det bliver ’kun’ 38 grader i dag, men i morgen får vi 40 grader.” Det så nu også ud til, at de havde det varmt. Vi havde bestilt fly hjem d. 3. juli, hvis vi nu skulle vente på stille vejr til at komme på land. Nu er vi på land, og der er MEGET lang tid til torsdag d. 3. juli i den varme, så vi har ændret vor billet og flyver i stedet hjem på søndag d. 29. juni. Vi glæder os til at komme hjem til lidt køligere temperaturer. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chalkis (Evia) (tirsdag) d. 24. juni 2014
Vi har endnu ikke fået svar på, hvornår vi kan komme op; men de havde lukket i går mandag, så mon ikke der ligger et svar i morgen tidlig. Vi har fladet ud det meste af dagen - det er ikke den store energi, vi har i sådan en varme, 38 grader. Vi fik dog handlet lidt og har fået vasket båden. En meget varm hilsen fra Grækenland.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Karavos (Evia) - Chalkis (Evia) (mandag) d. 23. juni 2014
Vi havde regnet med at blive i Karavos på Evia i nogle dage. Men det er en meget kedelig havn og med et trist bagland, så vi er sejlet til Chalkis, en tur på ca. 24 sm. på fladt vand. Chalkis er en forholdsvis stor by. Vi har været her for godt et år siden, men fik ikke set ret meget af byen, så det vil vi gøre noget ved denne gang. Vi har bestilt optagning på fredag, men har skrevet til dem, at vi er klar, så vi afventer svar på, hvornår vi kan komme op. Det er med at komme hjemad; det er ved at blive rigtig varmt. Vi har temperaturer omkring de 35 grader, og i løbet af et par dage skulle vi få i nærheden af de 40 grader. Så er det varmt at opholde sig i en båd, og især, når den står på land. En meget varm sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Korissa (Kea) - Karavos (Evia) (søndag) d. 22. juni 2014
Vi havde ikke planer om at sejle flere lange ture i denne omgang og havde sat Porto Rafti som dagens mål, en tur på ca. 19 sm. Ifølge beskrivelserne skulle Porto Rafti være en hyggelig havn med taverner o.s.v., og den så ud til at ligge godt beskyttet. Da vi kom derind, så vi lidt på hinanden; vi kunne ikke rigtigt genkende stedet fra beskrivelsen. Det så ikke særligt tillokkende ud, og med risiko for at blæse inde de næste par dage, hvor de har lovet frisk vind? Godt nok ikke lige her, men lidt syd for os - så vi besluttede at sejle videre. Planer er som bekendt lavet for at kunne ændres, så det blev alligevel en lang dag på vandet. Vi valgte at sejle til Karavos, en tur på yderlig 33 sm. Vinden i de smalle farvande har det med at være enten med eller imod. I dag fik vi den imod og det med meget frisk vind, så det blev en våd tur. Nu ligger vi i Karavos og er kun 15 sm. fra vores sommerhavn. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ermoupolis (Syros) - Korissia (Kea) (lørdag) d. 21. juni 2014
Vi ligger nu på Kea, den nordligste af Kykladerne. Vi havde som sædvanligt svag til let vind, og den vind der kom, var for spids til, at vi kunne sejle på den. Hvis man vil sejle for sejl her i området, skal man ikke lave planer, som vi gør, men sejle derhen, hvor vinden passer. Nå, vi skal altså se at komme nord på og på land for sommeren. Korissia, som vi gik ind til på Kea, er en rigtig hyggelig by. Det er lidt af en omvæltning at komme fra marinaen på Syros, der ligger lidt ude på landet, og hertil, hvor vi ligger på byens strøg, som bliver spærret af efter sidste færge og indtil om morgenen. Vi ligger ikke langt fra taverner og cafeer, så her er ikke stille. Hele havnen blev fyldt og ankerliggerne ligger tæt ude i bugten. Et meget populært sted. I morgen fortsætter vi vor tur nord på. En hilsen fra Kea.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ermoupolis (Syros) (fredag) d. 20. juni 2014
Vi var ved at mangle dieselolie. Vi har brugt meget i dette forår og havde rekvireret en tankbil til at komme og fylde tanken op klokken 8. Vi lå imidlertid et sted, hvor han ikke kunne komme, så vi var tidligt oppe for at flytte båden. Det blæste godt, så det var ikke sådan lige at få fortøjet et andet sted, men det lykkedes. Der kom ingen tankbil; det viste sig, at vi havde misforstået ham. Han havde sagt, at vi kunne kontakte ham efter klokken 8. Efter at have kontaktet ham igen, kom han omgående, og vi fik fyldt tanken. Vi havde oprindeligt planer om at sejle til Kea i dag, men som sagt blæste det en del, og det kom fra NV - lige den retning, vi skulle. Så vi blev enige at slappe lidt at her på Syros i stedet og se, om det ikke bliver bedre i morgen. Meltémien, en hård N-lig vind, der blæser i det her område det meste af sommeren, har meldt sin ankomst. Den begynder på mandag, og da skal vi være oppe i strædet mellem Evia og fastlandet, hvor der skulle være læ. Alt vel om bord. En blæsende hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ermoupolis (Syros) (torsdag) d. 19. juni 2014
Vi fik lejet en bil og har kørt øen rundt. Det er nu nemt overset, der er ikke så lange afstande. Vi kørte først rundt på den sydlige del og besøgte de små byer: Azolimnos, Vari, Megas Gialos, Finikas og Kini. De har alle en fin badestrand og masser af lejligheder, man kan leje, og så ligger de rigtig flot i noget, der ligner en skærgård. Om eftermiddagen gik turen nord på til den noget mere øde og golde del af Syros. Her besøgte vi San Michalis med den lille kirke på toppen af bjerget. Der var en rigtig flot udsigt. På turen tilbage gjorde vi holdt i Ano Syros, den gamle by, der ligger godt beskyttet for pirater oven over Ermoupolis. Det er en rigtig gammel by med meget smalle og stejle gyder, så vi fik dagens motion. Der var en storslået udsigt ned over Ermoupolis. Efter vi havde afleveret bilen, spiste vi middag på en af de små taverner inde i de smalle gader. Da vi kom tilbage til marinaen, blev vi inviteret på en drink hos Enne og Helge. Det blev lidt sent, inden vi kom til ro efter en hyggelig aften ombord på s/y Nordstjernen. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne på Syros.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ermoupolis (Syros) (onsdag) d. 18. juni 2014
Oprindelig havde vi planer om at leje en bil i dag og køre lidt rundt, men det meste af formiddagen gik inden vi kom ind til byen. Så vi udsatte det til i morgen, så må vi lidt tidligere op. Vi har i stedet for set lidt nærmere på Ermoupolis, der er en rigtig fin by. Den er bygget på to høje med en kirke/katedral på toppen af hver høj; det ser rigtig flot ud ude fra marinaen. Vi fik besøgt et par kirker/katedraler, først Agios Nikolaos-katedralen, en stor flot græsk ortodoks katedral, lidt mørk, efter vor smag, men ikke så overfyldt og pyntet som mange af dem er. Så besøgte vi kirken Kimisé med et værk af den berømte maler El Greco. Vi var knapt kommet ind i kirken, før en gejstlig kom hen til os og fortalte os om billedet og viste os ud til det - det var de meget stolte af. Vi besøgte det flotte rådhus; det så bedst ud ude fra. Det blev også til et besøg på Apollon-teateret, en miniudgave af La Scala i Milano. Næsten alle gaderne i byen er belagt med marmor, og bougainvilleaerne hænger ud over gaderne. Der er flere gader, der er lavet til gågader, nogle med markeder og andre med taverner, der fylder hele gaden; det ser rigtig hyggeligt ud. Der er lidt panik på inde i den kommunale havn: De er ved at gøre klar til et stort stævne for kæmpe gummibåde i weekenden, så gæstesejlerne er henvist til andre steder. Der var mange, der kom ud, hvor vi ligger. En hilsen fra Syros.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Batsi (Andros) - Ermoupolis (Syros) (tirsdag) d. 17. juni 2014
Vi fik sagt farvel til besætningen på s/y Alibi og satte kurs mod Syros. Det var helt rart med en mere normal tur på godt 26 sm. De sidste mange ture har ligget mellem 40 og 65 sm. Det blev igen en tur på spejlblankt vand med sol fra en skyfri himmel. Vi valgte at gå ind til Marina Sirou, en halvfærdig marina i hovedbyen Ermoupolis på Syros. Den ligger lidt langt væk fra selve byen, men det viste sig, at der var gratis busser ind til byen, så det er udmærket. Det er igen en af de mange marinaer, der er bygget for ca. 10 år siden, men aldrig gjort færdig og nu er forfaldet helt. Ingen vand, el eller andre faciliteter; det kunne have været en rigtig fin marina. Vi var inde og se lidt på Ermoupolis, en rigtig flot by, som vi skal se lidt nærmere på. Om aftenen kom besætningen fra s/y Nordstjernen fra Haderslev for at hilse på; de ligger lige foran os her i marinaen. Det var dejligt med en snak – det er første danske båd, vi har set, efter vi forlod Marmaris, En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Linaria (Skiros) - Batsi (Andros) (mandag) d. 16. juni 2014
Vi havde aftalt med Linda og Henry i s/y Alibi, at vi skulle følges ad og sejle meget tidligt. De ville også til Batsi på Andros. Klokken 5:30 var vi klar og forlod Linaria. Det var helt stille og flot vejr. Det blev igen en transportsejlads for motor på grund af ringe vind. Vinden kom fra nord, som de havde lovet, og der var et par timer, hvor vi havde sejlene til at hjælpe lidt, men der var ikke vind nok til, at vi kunne sejle for sejl alene. Det er en tur på ca. 63 sm. så det var rart at få slukket motoren efter knap 10 timer. Det var meget varmt, da vi kom ind til Batsi - ude på vandet kunne det lige gå, når man var i skygge. Batsi er et rigtig hyggeligt sted med taverner langs hele havnekajen. Om aftenen spiste vi middag sammen med Linda og Henry ombord på Nausikaa. De har planer om at blive en dag ekstra på Andros. Vi har planer om at fortsætte til Syros, så vore veje skilles for denne gang. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Linaria (Skiros) (søndag) d. 15. juni 2014
Vi har fået afleveret bilen og ellers holdt søndag og slappet af. Der er færgeforbindelse mellem Evia og Skiros et par gange om dagen, og når færgen ankommer til Linaria, spiller de musik fra en taverne, meget højt ud over havnen for at byde gæsterne velkommen - lidt specielt. Det har været meget varmt og trykkende i dag, og havde det været der hjemme, var det endt i et tordenvejr. Det gjorde det også her på Skiros; men det hjalp ikke rigtigt på temperaturen og fugtigheden. I morgen skulle vinden dreje fra syd til nord, og da vi skal mod syd for at komme til Andros, passer det os fint. Vi har planer om at sejle til Batsi på Andros i morgen. En meget varm hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Linaria (Skiros) (lørdag) d. 14. juni 2014
Vi har lejet en bil i dag og kørt Skiros rundt sammen med Linda og Henry fra s/y Alibi, nogle herlige sejlere fra England. Vi startede med et besøg i Arkæologisk Museum i Skiros By. Et lille fint museum med mange flotte ting fra udgravninger rundt omkring på øen. Næste stop blev Kap Pouria, som vi havde lidt problemer med at finde, med Agios Nikolaos kapellet hugget ind i en stor klippeblok, der lå oppe på stranden - et lidt specielt sted. Vi fortsatte rundt på den nordlige del af øen med stop ved flere imponerende udsigtspunkter. Det blev også til en tur rundt på den sydlige del af Skiros med de små vilde heste. Her var landskabet et helt andet, mere barsk og øde. Efter et lille hvil ombord og et bad, (det er meget varmt og herligt at have en bil med aircondition), kørte vi igen til Skiros By for at opleve den gamle bydel. Fæstningen på toppen af klippen var desværre under renovering og var lukket for besøgende, men den gamle by var rigtig hyggelig. Om aftenen spiste vi middag sammen med Linda og Henry på en af tavernerne i Linaria. Det var en oplevelse, men ikke af de positive. I morgen har vi har planer om at tage en overliggerdag her på Skiros. Det er et rigtig dejligt sted, et af de bedste, vi har oplevet i Det græske Øhav. En hilsen fra turisterne på Skiros.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skopelos By (Skopelos) - Linaria (Skiros) (fredag) d. 13. juni 2014
Så nåede vi havnebyen Linaria på Skyros, efter en tur på 43 sm. Den første halvdel af turen var på spejlblankt vand, så kom der en let brise og gav lidt krusninger, men helt fladt vand. Linaria er en lille perle, her er rigtig dejligt. De lokale fiskere, handlende og Skyros Port Fundation har indrettet den inderste del af havnen som en slags marina, som er forbeholdt lystsejlere. Der er en havnefoged, der tager i mod og hjælper med mooringlines (ingen anker). Der er gratis el, vand, wi-fi, bad og toilet; det eneste, det kræver, er en tur op til Port Police for at blive registreret og betale lidt havnepenge (5,73 € pr. døgn). Her er rigtig hyggeligt, men det er med at komme tidligt, for der er ikke plads til ret mange både. Vi har planer om at blive her til mandag; vi skal se lidt nærmere på øen. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skopelos By (Skopelos) (torsdag) d. 12. juni 2014
Inden vi gik til ro i aftes, var jeg inde på diverse hjemmesider for at se, om der ville komme regn i løbet af natten. De havde nemlig meldt regn nord på, hvor vi kom fra. Men alle meldte tørvejr på Skopelos, så vi lod lugerne stå åbne. Der var 27 grader i kahytten da vi gik til køjs. Klokken 3 vågnede jeg ved, at det tordnede og var begyndt at dryppe, så vi fik travlt med at lukke luger. Vi fik en ordentlig tordenbyge. Det blev til en overliggerdag i Skopelos By, her er rigtig fint. Jeg tror, den er kommet ind på skipperindens top 10 liste over de skønneste steder i det græske øhav. Vi skulle også lige have provianteret og slappet lidt af oven på de sidste dages lange sejladser. Det blev også til et besøg på Gialos, en taverne, som drives af et dansk/græsk par, hvor vi fik en rigtig dejlig middag. Vi lå for øvrigt rigtig godt her i havnen med skygge i cockpittet det meste af dagen og en let brise ind agten fra, så vi holdt temperaturen under 30 grader i kahytten. I morgen går turen syd på til Skiros. Alt vel ombord; dog synes skipperinden, at det er ved at være nok med den varme. En meget varm hilsen fra Skopelos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sani Marina - Skopelos By (Skopelos) (onsdag) d. 11. juni 2014
Så kom vi til Skopelos efter en tur på 63 sm. og 9½ time for motor. Der var en rigtig dejlig medstrøm, som hjalp os godt på vej. Vi havde fladt vand på det meste af turen. Der var et par timer omkring middag, hvor der kom en smule vind, og straks rejste der sig nogle bølger, der gav lidt uro i båden, men det holdt op igen. Vi er nu kommet ned, hvor der er andre sejlere. På de 63 sm. i dag så vi ikke en lystsejler, før vi var tæt på Skopelos, og sådan har det været på mange af de ture, vi har sejlet oppe i det nordlige Grækenland. Det har været lidt ensomt, men det er slut nu. Skopelos er lige så hyggelig, som vi husker den fra sidste år, da vi besøgte den. Vi må se lidt nærmere på byen i morgen, hvor vi har planer om at blive, indtil vi fortsætter til Skiros. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra de fhv. ensomme sejlere.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Thessaloniki - Sani Marina (tirsdag) d. 10. juni 2014
Vi var klar til at forlade Thessaloniki Marina kl. 09:15. De åbnede først på kontoret kl. 09:00, og vi skulle lige have afregnet. Da vi kom fri af marinaen var der fin vind, så vi satte sejlene, og ju-hu hvor det gik! Vi havde 6-7 m/sek. og en halvvind, men ak… Efter knap en halv time lagde vinden sig, og vi måtte atter have motoren i gang. Man lærer at blive glad for lidt. Resten af de ca. 43 sm. var på fladt vand og sol fra en letskyet himmel. Dejligt at være ude på vandet, hvor der var lidt luft - der var ved at være for varmt inde i Thessaloniki. Vi gjorde stop i Sani Marina, en flot marina, der er bygget i forbindelse med en stor ferie ressort. Et rigtigt hyggeligt sted med masser af liv, ikke i marinaen, men rundt omkring. Vi forventer at fortsætte til Skopelos i morgen tidlig. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Thessaloniki (2. Pinsedag) d. 9. juni 2014
Så har vi atter været en tur inde i centrum; denne gang for at trave en tur gennem Kastra, den gamle bydel, der ligger op ad bjerget. Her er der smalle og stejle gader med gamle huse, i modsætning til den nedre bydel, der ligger på et fladt område og har brede gader og store, nye huse. Det var en fin, men varm tur. Der var en rigtig flot udsigt oppe fra toppen ned over Thessaloniki og hele bugten. Vi besøgte bl.a. Vlatadon klosteret og sluttede turen under ”det gamle træ”, et sted hvor de lokale og nogle turister mødes over en kop kaffe eller en øl. Der ligger 3 taverner i et gadekryds under et gammelt træ; et hyggeligt sted, hvor man selvfølgelig også kan få lidt at spise. Da vi kom ned til den nye bydel, talte vi om at spise frokost og gå lidt rundt, inden vi tog tilbage til båden. Men det var simpelthen for varmt, så vi tog tilbage til marinaen og spiste frokost der. Og fik endnu en gang torden først på aftenen! Det er på tide at komme væk fra Thessaloniki - de melder 33 grader i morgen og 35 grader på onsdag, så vi planlægger at sejle syd på i morgen. Ud, hvor der er lidt mere luft, håber vi. Alt vel i varmen. En hilsen fra Inge Lise og Martin

skrevet af Martin Leo Hansen 

Thessaloniki (Pinsedag) d. 8. juni 2014
Vi har slappet af og holdt pinse i dag. Det er for øvrigt sjældent, at den græskortodokse påske/pinse falder sammen med vores, men det gør den i år. Havde talt om at tage en tur ind til centrum; men vor erfaring er, at der er meget dødt i byerne om søndagen, hvor det meste er lukket, så vi blev ombord. Vi er inde i en periode med meget varmt vejr, temp. over de 30 grader, og det har de sidste par dage givet regn- og tordenbyger sidst på dagen - så er det ikke sjovt at gå rundt inde i byen. Vi planlægger at tage en tur derind i morgen. Det er kun de offentligt ansatte, der holder fri 2. Pinsedag; forretningerne skulle have åbent. En meget varm og våd hilsen fra Thessaloniki.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Thessaloniki (lørdag) d. 7. juni 2014
Vi ville have været ind og se lidt på livet inde i centrum af Thessaloniki, men havnede i stedet i et megacenter uden for byen. Vi var på jagt efter nogle skrabekort til Vodafone mobile bredbånd. Havde været inde i flere forretninger, men dem havde de ikke længere. På vej ind til centrum så vi en Vodafone forretning, vi ikke havde været i og stod af bussen. De havde heller ikke skrabekort, men ringede rundt til andre afdelinger og fandt ud af, at de havde nogle i en afdeling i Mediterranean Cosmos, et sort center, der ligger et stykke uden for byen. De fandt busruter m.m. for os, en rigtig fin service. Vi begav os derud og fik købt nogle kort, så nu er vi sikret internet den næste måneds tid. Det var lidt af et center, vi var havnet i. Det var nogle gange større og eksklusivt end Kolding Storcenter, og så i flere etager. Der manglede dog et sted, hvor vi gad drikke den øl, vi trængte til! På vej tilbage til båden begyndte det at tordne. Men vi var heldige, det værste trak nord om os. Vi havde ikke lukket lugerne helt, så det kunne godt have givet en våd dyne. Det er en lidt kedelig periode, vi er i lige for tiden. Det har været ca. 32 grader i dag, men det er ikke varmt nok til, at de bruger aircondition. De nøjes med at åbne vinduerne i busser og andre steder, og venter med aircondition, til det bliver rigtig varmt. Vi synes, at det allerede er meget varmt. Bortset fra det er alt vel ombord. En varm hilsen fra Thessaloniki.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Thessaloniki (fredag) d. 6. juni 2014
Benene havde det fint her til morgen. Vi kunne næsten ikke mærke den lange travetur i går, så vi besluttede at tage endnu en tur, men med bus frem og tilbage. Vi havde fået nogle tip fra turistkontoret bl.a. om forskellige ture rundt i byen. Der var en tur, de kaldte: Markets walking Tour; den tog vi. Turen startede nede i den gamle havn, så op gennem Ladadika, det gamle område med oliepakhusene, nu restauranter. Så op til det gamle Stock exchange Square og videre til det store marked med tøj, (skipperinden fik sig en ny kjole) blomster, kød, grøntsager og alt muligt andet. Efter en (for) god frokost i dette område, fortsatte vi op til Bit Bazar, der er et kæmpe permanent loppemarked. Det var midt på eftermiddagen, så halvdelen af forretningerne var lukket, men alligevel var der meget at se på. Alt i alt en rigtig fin tur. I ønskes alle en rigtig god Pinse - det ser ud til, at I også får godt vejr. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Thessaloniki (torsdag) d. 5. juni 2014
Så fik vi besøgt Thessaloniki og set en del af seværdighederne; og om vi ikke løb ind i en slags museernes dag, hvor der var gratis adgang til de offentlige steder! Vi besøgte selvfølgelig byens vartegn: Det hvide Tårn, et rigtig flot museum samtidig med, at der er en rigtig fin udsigt oppe fra toppen. Det blev også til en tur op til Galerius’ triumfbue, Rotonda og kirken Agia Sofia, der minder om moskeen af samme navn i Istanbul. Den var desværre lukket. Vi havde taget bussen ind til centrum, men havde besluttet at gå tilbage. Det blev en fin tur ad den flotte havnepromenade, men en laaaang tur og så i 30 graders varme og sol fra en skyfri himmel. Godt, der var små cafeer undervejs! Vi er spændt på, hvordan benene har det i morgen. En hilsen fra turisterne i Thessaloniki.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Thessaloniki (onsdag) d. 4. juni 2014
Det har regnet hele natten og fortsatte til engang først på eftermiddagen. Selv om det er overskyet, og det regner, er temperaturen ok. Vi har fået læst og skrevet en del og slappet af; det blev også til en tur rundt i omegnen af marinaen for at finde et supermarked. Vi har fået tanket dieselolie. Der kom en tankbil forbi oppe på kajen, og det benyttede vi os af. Det er den måde, man tanker de fleste steder i Grækenland. I morgen, hvor de lover sol fra en skyfri himmel, skal vi ind og se Thessaloniki, der er Grækenlands anden største by på ca. 1 million indbyggere. Marinaen ligger lidt uden for byen, men der går busser hvert kvarter ind til centrum. Det er en meget stor marina, vi ligger i, men der er ingen både. Eller så godt som ingen både; der er flere hundrede ledige pladser, så den har de vist fået bygget lidt for stor. Det kan man ikke sige om faciliteterne: der er et dame- og et herretoilet på hele marinaen, og det virker samtidig som baderum, så når der er en, der bader, er der ingen, der kan komme på toilet. Godt, vi har toilet ombord. Alt vel. En hilsen fra det nordlige Grækenland.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nea Skioni - Thessaloniki Marina (tirsdag) d. 3. juni 2014
Det blev en meget stille nat i Nea Skioni. Vinden vendte til SØ sidst på dagen, og der blev helt roligt i havnen, men vi fik alligevel ikke sovet ret meget. Vi blev angrebet af myg, som vi sloges med fra to-tiden og resten af natten, indtil vi stod op halv seks. Vi havde adviseret tyskerne, der havde lagt sig uden på os, at vi ville sejle ved sekstiden, hvis vejret var til det, og det så rigtig fint ud. De var allerede klar, så vi kom af sted kvart i seks. Der var kun ca. 58 sm. til Thessaloniki, men de havde lovet opfriskende vind og regn sidst på dagen, så det ville være fint, hvis vi kunne nå derop, inden det kom. Det blev en meget afslappende tur, i modsætning til de sidste par dage, hvor vi havde uroligt vejr. Vandet var fladt, og der var så at sige ingen vind. Den smule, der var, havde vi med, men det blev en laaang tur. Vi havde 1-2 knobs modstrøm på det meste af turen, så i stedet for at sejle 58 sm, loggede vi 65,4 sm. Vi nåede lige at komme ind og få fortøjet i Thessaloniki Marina, inden det begyndte at regne. Og så regnede det ellers resten af dagen, som de havde meldt; men den hårde vind kom ikke. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Porto Koufo - Nea Skioni (mandag) d. 2. juni 2014
Vi stod op til en rigtig flot morgen i Porto Kuofo, helt stille, og solen skinnede fra en letskyet himmel. Vi besluttede at sætte kurs mod Sani Marina, en tur på ca. 36 sm. Vi vil godt til Thessaloniki på tirsdag, der skulle igen komme lidt hård vind på onsdag, og Sani Marina ligger knapt halvvejs til Thessaloniki. Vi havde i aftes set vejrmeldingen for området; de lovede 5-6 m/sek. aftagende til 3-4 m/sek. ved middagstid. Godt nok meget i mod, men det skulle nok kunne lade sig gøre. Det var helt stille da vi startede, men det varede ikke længe, før vinden kom, og den tiltog og tiltog, og inden vi så os for, havde vi 10-12 m/sek. lige i mod samt en hel del modstrøm, så det gik ikke så stærkt. Der var ingen tegn på, at den ville aftage ved middagstid, tværtimod, så vi besluttede at gå ind til den lille havn Nea Skioni for at afvente bedre vejr. Det blev kun til ca. 20 sm. i dag, så vi får noget længere i morgen, hvis det altså bliver sejlvejr. Det er en noget urolig havn i vestlig vind, så vi lå og vippede en hel del, og det gjorde det ikke bedre, at vi fik en tysk sejlbåd uden på. Vinden lagde sig hen under aften, så vi håber på stille vejr i morgen. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nea Limani (Thassos) - Porto Koufo (søndag) d. 1. juni 2014
Vi blev vækket kl. 06:00 og stod op til et lidt kedeligt vejr. Det var stille, men skyerne hang lavt horisonten rundt, og det havde lige regnet kraftigt. Vi besluttede at sejle alligevel. De havde meldt 4-5 m/sek. for det meste af dagen, opfriskende til 6-7 m/sek. sidst på eftermiddagen, som det plejer, men vejret havde glemt at se vejrudsigten. Vi startede i stille vejr, men så snart, vi havde rundet den første pynt, kom der meget kraftig vind, som så lagde sig igen, men ikke længe. Vi fik 8-12 m/sek. fra NØ - agten fra og meget kraftig sø. Heldigvis havde vi en kraftig medstrøm, så det gik rigtig stærkt over grunden, men det var lidt for voldsomt til, at det var en fornøjelse. Da vi rundede sydspidsen af Athos halvøen, lagde vinden sig for nogle timer, for så at komme kraftigt igen fra vest – lige imod og denne gang havde vi modstrøm, så de sidste 10 sm. tog meget lang tid og var meget våde. Vi nåede Port Koufo efter ca. 75 sm. og 11½ time, så vi har holdt en pæn gennemsnitsfart. Port Koufo er en naturhavn, hvor der er anlagt et par broer inde i bunden af bugten. Vi var heldige, at der lige var en ledig plads ved den ene bro. Porto Koufo blev brugt af tyskerne under 2. verdenskrig til ubådsbase. Der er meget dybt i indsejlingen, og bugten er rigtig godt beskyttet. Der lå flere taverner langs havnekajen, så vi lod den ene af dem lave vor aftensmad - det smagte rigtig godt. En sejlerhilsen fra en træt besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nea Limani (Thassos) (lørdag) d. 31. maj 2014
De unge mennesker i bådene bag os stoppede med at larme ved almindelig sengetid, så det generede ikke vor nattesøvn. De forlod havnen midt på formiddagen, og vi kunne igen nyde roen; men vi var lidt skeptiske, for de sejlede kun lige uden for havnen, for at sejle lidt kapsejlads. De forsvandt dog om på østsiden af øen, og vi åndede lettet op, men det var for tidligt. Først på aftenen dukkede de atter op og fyldte havnebassinet inden for os. De var dog noget mere afdæmpede i dag og generede os ikke som i går. Det er også rart med lidt liv. Vi havde talt om at leje en bil i dag og køre øen rundt; men vejrmeldingen så ikke for god ud og køre i regnvejr, gad vi ikke. Der er heller ikke nogle seværdigheder rundt på øen. De, der er, ligger i gåafstand fra, hvor vi ligger. Der er et par flotte bjergbyer og klostre, ifølge turistguiden vi talte med; men dem har vi efterhånden set rigtig mange af, så vi droppede det og slappede af på båden i stedet. Vejret blev nu meget bedre end de havde lovet, så for den sags skyld kunne vi godt have kørt. Vi er nu klar til at sejle i morgen tidlig, alarmen er sat til kl. 06:00, så må vi se, hvordan vejret er. Det har blæst en del nede på sydspidsen af Athos halvøen i dag, derfor ligger vi stadig på Thassos. En hilsen fra overliggerne på Thassos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nea Limani (Thassos) (fredag) d. 30. maj 2014
De havde meldt regn og torden i dag, og det kom til at holde stik. Vi havde overskyet, men tørt om formiddagen, om eftermiddagen kom så bygerne. Vi havde også lidt torden, men ikke lige oppe over. Der har været meget stille i den store havn med kun 6-7 både. Men det ændrede sig sidst på eftermiddagen, hvor der kom 15 store sejlbåde ind med 8-10 unge mennesker i hver båd, og med stereoanlægget kørende på fuld tryk; de havde det sjovt og hyggede sig. Vi er spændte, på hvor længe de vil blive ved, og om vi kan sove for larmen. Vi har talt om at leje en bil i morgen, hvis vejret er til det. En hilsen fra en støjende havn på Thassos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nea Limani (Thassos) (torsdag) d. 29. maj 2014
Vi har set lidt på Thassos by, en rigtig hyggelig by; men der er endnu ikke ret mange turister, så der er lidt stille. Vi har fået provianteret, været ved Port Police og hvad vi nu plejer at gøre og så slappet af. Det er et meget stort havnebassin, vi ligger i, der er plads til rigtig mange både. Vi var 7 gæstebåde i dag, så vi havde god plads. Færgerne til fastlandet sejler lige forbi havnehullet, og de sætter lidt uro i havnebassinet, så vi ligger og vugger stille og roligt det meste af tiden. Men færgerne sejler ikke om natten, så da er der helt roligt. Her til aften passerede et voldsomt tordenvejr os, med kraftige vindstød, regn og hagl. Der var gang i den, men det ser ud til at være trukket over, så vi håber på en rolig nat. Alt vel ombord. En hilsen fra den græske ø Thassos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kamariotissa (Samothraki) - Nea Limani (Thassos) (onsdag) d. 28. maj
Vi ligger nu på Thassos; det var ikke lige efter planen. Vi havde regnet med at blive på Samothraki indtil i morgen, men sådan blev det ikke. Vi tog bussen op til Chora, den gamle by, som ligger godt gemt oppe i bjergene - en rigtig fin lille by med en storslået udsigt. Vi tog bussen kl. 09:30, og da vi kom derop, fik vi at vide, at første bus kørte tilbage til Kamariotissa, havnebyen hvor vi lå, kl. 13:40. Hvad skulle vi få tiden til at gå med i 4 timer? Vi havde travet gennem det meste af byen og besøgt den gamle borg på en halv time. Vi kunne give os til at drikke øl og spise frokost, eller vi kunne gå de 5-6 km ned til båden. Vi valgte det sidste, men nåede ikke ud af byen, før der var en, der spurgte, om vi ville have et lift? Det sagde vi selvfølgelig tak til, og på et øjeblik var vi tilbage i havnen. Havnen i Kamariotissa er ikke særlig god at ligge i i SV-lig vind, som de havde meldt resten af dagen. Så vi tog en hurtig beslutning, fik afregnet med Port Police og satte kurs mod Thassos. Vi var ude af havnen kl. 11 og ankom til Thassos 6½ time senere efter ca. 40 sm. Vi havde for en gangs skyld flot sejlvejr og kunne have sejlet for sejl, hvis vi var kommet tidligere af sted. Det ville være blevet sent for sejl alene, så motoren fik lov til at hjælpe. Her ser ud til at være rigtig dejligt, så her bliver vi nogle dage. I ønskes alle en rigtig god Kr. Himmelfartsferie. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mirina (Limons) - Kamariotissa (Samothraki) (trisdag) d. 27. maj 2014
Vi ligger nu i Kamariotissa på den ikke så kendte ø Samothraki i det nordøstlige hjørne af det Ægæiske Hav. En meget bjergrig ø, som har det højeste bjerg på alle de Ægæiske Øer. Turen hertil var på ca. 43 sm. på næsten fladt vand og kun ringe vind, så vi fik brændt lidt mere dieselolie af. Jeg har besøgt Port Police, og de havde ikke hørt noget om de nye regler, så jeg fik et stempel, som jeg plejer. Lidt mærkeligt, at det ikke er kommet ud til alle. Det er et meget lille sted, byen er hurtigt overset. Vi har planer om at tage en tur op i bjergene i morgen til Chora og har fundet ud af busafgangene. Alt vel ombord, selv om havnen ikke er den mest rolige vi har besøgt; der en del skvulp og støj fra molen, når vandet rammer den. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mirina (Limnos) (mandag) d. 26. maj 2014
Det er lidt af en omvæltning at komme fra det nordlige Tyrkiet, hvor man er meget muslimsk, ikke ret mange turister og bjergene bevokset med træer, og over til de græske øer med alle turisterne, der går noget anderledes klædt end de muslimske tyrkere, og bjergene helt bare, kun bevokset med græs. Forskellen var ikke så stor, da vi sejlede mellem Grækenland og Tyrkiet nede syd på. Skipperinden har fået købt svinekød – svinefars til små frikadeller til frokost og svinekoteletter til aftensmaden – det er godt 2 måneder siden, vi sidst har smagt svinekød, så det var rigtig lækkert. Vi har fået gang i vores router med det mobile bredbånd, så nu er vi online med både PC’er, IPad og IPhone. Vi har besøgt Limnos for ca. 1 år siden og set en stor del af øen, men vi nåede aldrig op på toppen af den store borg, som vi har udsigt til nede fra cockpittet. Det gjorde vi noget ved, da den værste middagshede havde lagt sig. Der var en storslået udsigt oppe fra borgen ned over havnen, byen og de nærliggende bugter. Vi har fået provianteret og er klar til afgang mod Samothraki i morgen tidlig. Da jeg var oppe for at få et exit stempel i transitloggen og betale havnepenge, gjorde de mig opmærksom på, at det kun var transitloggen, der kun skulle stemples en gang om året. Jeg skulle stadig henvende mig til Port Police i de forskellige havne for at blive registreret og betale havnepenge, så ændringen er ikke så stor. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bozcaada - Mirina (Limnos) (søndag) d. 25. maj 2014
Så kom vi til Grækenland og ligger nu i Mirina på Limnos, et rigtig fint sted med den store gamle borg som baggrund. Vi vågnede på Bozcaada ved, at små bølger klukkede ind under molen. Det larmede så meget, at vi ikke kunne sove, så vi stod op og kunne lige så godt sejle; da var klokken ikke engang 6. Det er fin havn på Bozcaada, men det er en ’godtvejrs havn’ som svenskerne siger om de ubeskyttede havne i skærgården. Her er kun læ for vind fra nord og om til sydvest, der er helt åben mod SØ. Turen til Limnos blev for motor på fladt, for det meste spejlblankt vand - en meget afslappende tur, hvor solen bagte ned i cockpittet. Det er for alvor blevet sommer med temp. omkring de 30 grader og helt stille. Vi var spændte på at komme til Grækenland; vi havde hørt og læst, at procedurerne skulle være ændret, og det er de. Man skal nu kun kontakte Port Police ved ankomst fra udlandet for at blive indklareret, og derefter en gang om året for at få stemplet sin transitlog. Det koster stadig 15 € at blive indklareret i Grækenland/EU. Der var ikke noget om den kommende bådskat, som Grækenland er ved at indføre. Skipperinden har forfattet endnu et rejsebrev, som er lagt ind på hjemmesiden og i det nævner hun, at vi var ude for nogle meget mærkelige rystelser i båden, da vi sejlede fra Canakkale til Bozcaada. Jeg har lige undersøgt det, og det var et jordskælv, lige i det område vi sejlede i. En mærkelig oplevelse; det var, ligesom om hele havet rystede, hvad det altså også gjorde. En sejlerhilsen fra det græske.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Canakkale - Bozcaada (lørdag) d. 24. maj 2014
Her til morgen fortrød vi lidt, at vi havde taget en overliggerdag i Canakkale. Vi spurgte i går, om det var muligt at uklarere fra Canakkale om lørdagen. Vi vil forlade Tyrkiet og sejle til Grækenland, og det kræver, at vi uklarerer og får stemplet vore pas. Vi fik svaret: ”No problem!” Men da jeg kom op på havnekontoret i morges kl. 08:15, sagde de noget helt andet. Det var weekend, og der var ingen folk på havnemesterens kontor, men de ville forsøge at ringe efter en. Paspolitiet har kontor på marinaen, og de var mødt Tolderne har kontor tæt på marinaen, og de var også på arbejde, men ingen af dem måtte gøre noget, før havnemesteren havde sat sit stempel på Transitloggen. Jeg kunne komme igen kl. 09:00, så skulle der være mulighed for, at de havde fået fat i en mand fra havnekontoret. Men nej, der var ingen, der tog telefonen, men de ville selvfølgelig prøve igen. Jeg ved ikke, om det var mit ansigtsudtryk, farven i ansigtet eller det jeg sagde, men kl. 10:15 kom der gang i det. Jeg havde været deroppe flere gange, men da de sagde, at jeg måtte vente til mandag morgen eller sejle til Ayvalik (83 sm) for at få ordnet papirerne, så havde jeg fået nok. Klokken godt 11 var papirerne i orden, uden det kostede en €, og vi forlod Canakkale, og satte kurs mod Bozcaada, en tyrkisk ø lidt syd for Dardanellerstrædet. Det var for sent at sejle til Limnos i Grækenland, så vi er nu illegale turister på Bozcaada, da vi er stemplet ud af Tyrkiet i vore pas. Bozcaada er et rigtig fint sted, en rigtig ferieø, der er i hvert fald mange turister. Vi fandt ud af, at der kørte en dolmus øen rundt, med stop ude på det vestligste punkt, hvor man skulle kunne se solnedgangen. Vi kom også derud og ventede på solnedgangen, men der kom desværre en stribe skyer i vejen, så vi så ikke, at den gik ned. En fin tur, hvor vi fik set lidt af øen med alle dens vinmarker. Vi fortsætter til Limnos/Grækenland i morgen tidlig. En hilsen fra de illegale på Bozcaada.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Canakkale (fredag) d. 23. maj 2014
Vi tog en overliggerdag i Canakkale, selv om det var fint sejlvejr. Skipperinden ville på shopping, og jeg havde også lidt ærinder i byen. Jeg skulle bl.a. klippes, og det skal jeg love for, at jeg blev. Der var 4 frisører i salonen, og ikke en af dem kunne et ord engelsk. Jeg har aldrig før været så kortklippet, og ikke nok med det! Jeg fik lagt ansigtsmaske og skulle sidde med den, indtil den tørrede. Skipperinden var helt misundelig, da jeg fortalte om det, men jeg synes nu ikke, det var særlig rart - derimod var den efterfølgende ansigtsmassage ok. Pris 20 TL / 50 kr. Vi er nu klar til at sejle videre mod Grækenland og forventer at forlade Canakkale i morgen tidlig. Vejret er rigtig flot med sol og ca. 30 grader midt på dagen og let, meget let vind. En sommerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Canakkale (torsdag) d. 22. maj 2014
Vi var på en spændende tur til den nordlige del af Geliboluhalvøen, sidst vi var her. Men vi kunne også godt tænke os at se lidt af mindesmærkerne på den sydlige del, så vi tog færgen til Kilitbahir, hvor vi havde fået fortalt, at der kørte en dolmus ud til det store monument ude ved Helles. Vi havde lidt problemer med at finde dolmus’en, men til sidst lykkedes det. Den kørte til Setilher, det skulle være i den retning vi skulle, men hvor langt kørte den, og hvordan kom man fra den ene seværdighed til den anden? Der så ud til at være langt, og hvornår gik der en bus tilbage? Vi havde mange ubesvarede spørgsmål, men det løste sig helt af sig selv. Efter først at have læsset en del mennesker af i en lille landsby – de havde været på indkøb – kørte dolmussen ud til British Memorial, som vi godt ville se. Her holdt den og ventede i 20 min., inden den kørte over til Canakkale Monument to the Fallen - det store monument vi kan se ude fra vandet, når vi sejler ind i Dardanellerstrædet. Her holdt han og ventede i 45 min. Så kørte han til Alcitepe, hvor der var en lille pause ved et museum. Næste stop var ved Soganlidere Cemetery, hvor han hentede en flok skolebørn, inden han tog os med tilbage til Kilitbahir, hvor vi tog færgen tilbage til Canakkale. Vi har ofte kørt med dolmus, men aldrig en, der holdt og ventede, mens vi så seværdighederne; en rigtig flot service. En hilsen fra dolmusturisterne på Geliboluhalvøen.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Canakkale (onsdag) d. 21. maj 2014
Vi er igen blæst inde i Canakkale, men det gør slet ikke noget. Vi har alligevel planlagt at blive her nogle dage, før vi sejler mod Grækenland. Det skal blæse 2-3 dage, så vi planlægger at sejle lørdag morgen, hvis vejrmeldingen holder. Vi har slappet af oven på de sidste dages lange sejladser, fået provianteret og tanket dieselolie. Der bliver brændt nogle liter af på denne forårstur, og det er ikke slut endnu - de melder vindstille den næste uges tid. Der er også blevet vasket lidt tøj; her i marinaen er brug af vaskemaskine inkluderet i havnepengene, så det er med at benytte sig af det. Alt vel ombord. En hilsen fra de indeblæste.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Avsa Adasi Harbour - Canakkale (tirsdag) d. 20. maj 2014
Det blev en meget rolig nat i Avsa Adasi nye færge- og fiskerihavn, og vi stod op til næsten vindstille, flot morgen. De havde meldt 4-5 m/sek. fra NØ i løbet af dagen, men der kom meget mere. Vinden har det med at accelerere i de smalle stræder; det har vi i hvert fald erfaret i både Bosporusstrrædet og nu også i Dardanellerstrædet. Og retningen, de melder, er uden betydning. Der er kun to retninger i stræderne – med eller imod. Vi var heldige at have den med i dag, og vi fik 8-10 m/sek.; det kan godt give lidt sø, og sammen med strømsøen og hækbølgerne fra de store skibe var det en heksekedel at sejle i. Godt, vi ikke havde nogle med, der havde tendens til søsyge. Turen var på ca. 59 sm. og gik til Canakkale. Vi havde knapt fået fortøjet, før en mand kom og fortalte os, at vort tyrkiske gæsteflag ikke så for godt ud, og at vi skulle skifte det. Det havde vi ikke lyst til, for vi er jo næsten færdige med at benytte det. Han fortalte, at hvis vi blev stoppet af Port Police uden for havnen, ville det koste en bøde, så han insisterede på, at vi skulle skifte det og tilbød at gå op og købe et nyt til os. Det sagde vi ok til, efter lidt snak frem og tilbage, og han kom 5 min. senere med et nyt gæsteflag – 20 TL / 50 kr. Enten var han fra Port Police eller marinaen, har set ham inde på kontoret hos Port Police flere gange. Naboen var også blevet bedt om at skifte sit. Det trængte, men han syntes, at vort så pænt ud og rystede på hovedet. Ellers er alt vel ombord. En sejlerhilsen fra dem med nyt gæsteflag.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bandirma - Avsa Adasi Harbour (mandag) d. 19. maj 2014
Vi fortsatte vor tur mod Dardanellerstrædet og Canakkale og nåede til øen Avsa, en tur på ca. 34 sm. Vi gik ind til en helt ny havn på NV spidsen af øen –Avsa Adasi Harbour. En meget stor nyanlagt færge- og fiskerihavn. Turen var som sædvanlig på fladt vand uden vind; og sol - et rigtig flot vejr. Vi var eneste lystbåd i den store havn, men her var, i modsætning til inde i Bandirma, helt stille og rigtig dejligt, ingen støjende biler eller mennesker. Vi planlægger at sejle til Canakkale i morgen og der afvente en gunstig vejrmelding for den fortsatte tur ud til de græske øer. Der har været meget stille de steder, vi har været i dag; det skyldes nok, at det er helligdag i Tyrkiet i dag. Det er Atatürks mindedag, hans dødsdag. Atatürk bliver betragtet som Tyrkiets grundlægger og bliver stadig dyrket, som var han en profet. Der står store statuer af ham i hver en lille flække. En sejlerhilsen fra Marmarahavet.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Esenköy (Katirli) - Bandirma (søndag) d. 18. maj 2014
Vi havde oprindeligt planer om at sejle til Zeytinbagi i dag, en lille tur på 18 sm.; men da vi så vejrmeldingen her til morgen, ændrede vi planer. De lover frisk/hård vind fra onsdag, og hvis det holder, vil vi godt ligge i Canakkale på onsdag. Det ville knibe at nå, hvis vi gik til Zeytinbagi i dag, så vi sejlede til Bandirma i stedet, en tur på ca. 34 sm. Vi er inde i en periode med stabilt vejr, i hvert fald til på onsdag, med sol fra en skyfri himmel, ingen vind og temperatur på 26-28 grader. Så det blev atter for motor - vi får brugt lidt dieselolie. Ole fra s/y Fatuhiva havde anbefalet, at vi gik ind i en ny havn lidt NØ for den store industrihavn i Bandirma, så det gjorde vi. Vi må indrømme, at vi fortrød det senere. Det var en stor ny havn; vi var eneste lystbåd i havnen sammen med 2 andre små fiskerbåde og hundreder af lystfiskere på kajen og molen, et stort antal biler, der spillede meget høj musik, motorcykler og biler, der kørte race oppe på kajen samt unge og ældre mænd, der sad og drak øl og snakkede til langt ud på natten. Det kan godt være fordi, det var søndag og helligdag i morgen, men det var ikke særlig rart. Det var sådan, at vi ikke havde lyst til at gå fra båden. Ellers alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Türkeli Feneri - Esenköy (Katirli) (lørdag) d. 17. maj 2014
Der var ikke så meget ved at ligge ude midt i havnebassinet i Türkeli Feneri, så da vi havde spist morgenmad og set på fiskerbådene, der sejlede ind og ud, kastede vi los og satte kurs mod Marmarahavet ned igennem Bosporusstrædet. Fra nu af skulle vi have medstrøm, til vi når ud af Dardanellerstrædet; vi har i hvert fald haft modstrøm på turen ind. Vi har planer om at sejle langs sydkysten af Marmarahavet på vej ud og havde sat Esenköy (Katirli) som dagens mål. Det blev en hurtig tur på godt 40 sm. og godt 6 timer. Vi fik noget af en vippetur, da vi kom ud af Bosporusstrædet og et stykke syd på, hvor vi havde 2-3 knobs medstrøm og lidt vind i mod - det gav en lidt kedelig strømsø. Vi ligger nu i Esenköy, hvor der til gengæld er roligt og masser af plads. Vi ligger 2 både ved en meget lang kaj, så her er det nemt at komme i land. Her er ingen større fiskerbåde, kun små joller, så det skulle ikke genere os i nat. Vi blev for øvrigt modtaget af en rigtig sød og venlig havnefoged, der talte perfekt engelsk; det er vi ellers ikke forvænt med her i Marmarahavet. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Yalova - Türkeli Feneri (fredag) d. 16. maj 2014
Så nåede vi Sortehavet og ligger fortøjet i Türkeli Feneri, der ligger på den europædiske side af indsejlingen til Bosporusstrædet. Vejret var rigtig fint til en sightseeing tur på Bosporusstrædet, og vi var ikke de eneste både. Der var et mylder af turbåde, taxibåde, færger og enkelte lystbåde foruden alle de store skibe, men det gik fint. Ingen problemer, selv om strømmen til tider var ret kraftig. Det var flot at se Istanbul fra søsiden med alle de flotte gamle sommervillaer langs bredden blandet med små fiskerlejer, hvor folk boede i forfaldne træhuse. Vi havde lidt problemer med at finde en plads i Türkeli Feneri, men det lykkedes uden på adskillige meget store fiskerbåde og et par lystbåde/motorbåde til lystfiskeri. Vi lå næsten ude midt i havnebassinet. Hele havnen var fyldt op med små og store fiskerbåde, der lå på kryds og tværs. Sikke et virvar, og vi vidste jo ikke, om de skulle ud og sejle i nat. Hvad angår Sortehavet, så kan jeg meddele, at det ikke er sort! Det er heller ikke blåt som Middelhavet, men har en lidt mere grågrøn farve. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Bosporusstrædet.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Yalova (torsdag) d. 15. maj 2014
Vi har været på en lille udflugt til Iznik i dag. En spændende by, hvor der er flere legender tilknyttet; det er nok for meget at komme ind på her i logbogen. Måske skipperinden vil komme ind på det i næste rejsebrev. Det er en meget gammel by omgivet af en næsten 5 km. lang mur med flere porte, hvoraf Istanbul porten var den mest imponerende og Lefke porten kom ind på andenpladsen. Desværre havde de lige haft gravet alle gaderne op på grund af kloakering, og det gav et rodet indtryk og en meget støvet oplevelse, men alt i alt et spændende besøg. I går gik alle flag på halv her i Yalova, og her til morgen kørte busserne med sorte sørgebind over køleren på grund af den frygtelige mineulykke i Soma. Vi er nu klar til at sejle op gennem Bosporusstrædet i morgen. Det bliver spændende - det skulle være et af de mest trafikerede farvande. Skipper vil godt op og se, om Sortehavet virkelig er sort. Alt vel ombord på Nausikaa. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Yalova (onsdag) d. 14. maj 2014
Yalova er den mest muslimske by, vi har besøgt i Tyrkiet. Her er mange kvinder, der går klædt helt i sort og kun med en lille sprække, så de kan de ud. Og mændene med det typiske skæg; men det er ikke mere muslimsk, end at man kan købe vin og spiritus. Vi har været lidt rundt i byen og er meget overrasket over, hvor mange mennesker, der er i parker, på cafeer og restauranter og i det hele taget ude i det fri, sådan en onsdag eftermiddag. Og det er ikke turister, dem er der meget langt imellem. Det har været overskyet det meste af dagen, men meget varmt, omkring de 30 grader, og det føltes meget fugtigt. I morgen har vi planer om at tage på udflugt til Iznik og har fået lokaliseret holdepladsen for dolmus’en og tidspunkterne. Om aftenen havde vi inviteret Ann-Christin og Dean fra s/y Maringret til en drink og lidt snak. Et svensk/canadisk par, der har taget turen ned gennem Donau. Det blev en rigtig hyggelig aften, hvor vi hørte lidt om deres tur. En varm hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Yalova (tirsdag) d. 13. maj 2014
For 1½ år siden, da vi fløj hjem fra Marmaris, mellemlandede vi i Istanbul og havde nogle dage på hotel, inden vi fløj videre. På det tidspunkt besøgte vi næsten alle de seværdigheder, vi havde prioriteret at se; dog missede vi en, der havde lukket, da vi ville besøge den. Det var Kapali Carsi (Den Store Basar), så vi besluttede at tage færgen fra Yalova til Yenikapi, der ligger tæt på den gamle bydel i Istanbul og i gåafstand til Den Store Basar. Det blev en rigtig fin tur. Det var en oplevelse at gå rundt i de over 500 år gamle flotte bygninger med alle deres forretninger. Den er opdelt i områder, alt efter varesortimentet. Og man kan nemt gå vild! Det opdager man, når en af de handlende hilser på en for tredje eller fjerde gang. Vi gik også en lille tur rundt i millionbyen og mærkede pulsen fra en storby, inden vi tog færgen tilbage til Yalova, godt trætte i benene og i hovederne. En hilsen fra turisterne i Istanbul.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Yalova (mandag) d. 12. maj 2014
Vi har fået slappet lidt af efter et par lange dage på vandet og nydt det flotte sommervejr. Det er godt nok lidt af en omvæltning; for et par dage siden skulle vi have oliefyret i gang for at holde varmen nede i kahytten, her til aften sad vi oppe i cockpittet i T-shirt og nød den lune aften. Nu håber vi, det fortsætter. Vi har fået set lidt på Yalova i dag. Der er et meget stort marked lige uden for porten til marinaen og en stor basar lige ved siden af, så der er ikke langt til proviant og andre fornødenheder. Vi har fået løst problemet med at få byttet/fyldt gasflaskerne. Jeg spurgte oppe på havnekontoret, om det kunne lade sig gøre her i Yalova. De ringede omgående efter en gasmand, der kom med et udvalg af gasflasker. Han havde ikke en International Camping Gasflaske, men en tyrkisk med samme forskruning. Normalt koster en gasflaske flere hundrede kroner, men det viste sig, at jeg kunne få en tyrkisk gasflaske inkl. 3 kg gas for 28 TL (71 kr.). Det er mindre, end jeg i EU-landene skal betale for en ombytning af dem, jeg har. Vi har også fået styr på færgeafgangen til Istanbul. Færgelejet er lige på den anden side af molen, hvor vi ligger. Vi planlægger at tage en tur til Istanbul i morgen tidlig. Alt vel ombord på Nausikaa. En varm og tør hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Port Marmara - Yalova (søndag) d. 11. maj 2014
Det har regnet stille og roligt hele natten, og det regnede da vi stod op. Vi var enige om, at der ikke var meget ved at ligge i en fiskerihavn i sådan et vejr, så vi havde besluttet at sejle videre til Katirli (Esenköy), en tur på godt 60 sm. Efter et par timer klarede det imidlertid op, og solen brød efterhånden igennem; det blev pludselig sommer igen, og det skulle holde de næste dage. De melder op til 33 grader på onsdag. Da vi nærmede os Katirli på spejlblankt vand og skønt vejr, blev vi enige om at fortsætte de sidste 15 sm til Yalova, som er vort næste mål og ankom der kl. 20; vi var startet kl. 7. En rigtig fin tur, men nu skal der også slappes af de næste dage. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Canakkale - Port Marmara (lørdag) d. 10. maj 2014
Så slap vi endelig fra Canakkale. Vinden har lagt sig i løbet af natten, og den smule, der kom i løbet af dagen, kom fra vest – medvind; men tunge regnskyer hang lavt over Dardanellerstrædet og Marmarahavet, og vi slap da heller ikke for at komme i regntøjet. Det er ellers ikke noget, vi er vant til hernede. Vi slap pænt gennem modstrømmen i strædet, sejlede 63 sm på 10½ time - det er da en meget pæn gennemsnitsfart. Vi valgte at gøre stop i Port Marmara, der ligger på SV-hjørnet af Marmara øen. En fiskerihavn, der ikke er vant til lystsejlere, men vi fandt et ledigt stykke kaj, hvor vi blev budt velkommen af de lokale fiskere, så vi regner med, at det er ok at ligge der. Det ser ud til at være en rigtig fin ø med høje grønne bjerge, så måske er det helt normalt med regn her? Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Marmarahavet.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Canakkale (fredag) d. 9. maj 2014
Det blæser stadig kraftigt fra NØ med en meget kold vind. Alle, der er på vej ind gennem Dardanellerstrædet, skulle heller ingen steder i dag, så vi har fået provianteret til de næste par dage og er klar til at sejle i morgen tidlig, hvor de har meldt rolige vindforhold, men desværre fortsat regn. Vi var ikke de eneste, der havde været oppe for at betale havnepenge, så vi var klar til afgang i morgen meget tidligt. Ja, det gik dagen med. En hilsen fra de indblæste i Canakkale.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Canakkale (torsdag) d. 8. maj 2014
Hele Gallipoli halvøen, på den europæiske side af Dardanellergstrædet, er omdannet til en mindepark for de faldne under 1. Verdenskrig (1915). Vi ville godt besøge mindeparken og tog en guidet tur her fra Canakkale. Det blev en rigtig fin dag, hvor vi blev sat lidt ind i kampene på Gallipoli halvøen. På den ene side Frankrig, England med Australien og New Zealand og på den anden side Tyrkiet. Der deltog 1.000.000 i kampene, hvoraf 500.000 døde enten i kamp eller af sygdom. Mindeparken er anlagt, hvor kampene har foregået. Og i modsætning til de store krigskirkegårde i Normandiet, har man her anlagt mange små; der hvor soldaterne faldt i kamp, med flotte mindesmærker. Vi så først invasionskysten og fik forklaret slagets gang, og derefter var vi rundt og se en del af de flotte mindesmærker. Alt i alt en meget lærerig tur. Vi var lidt overrasket over at se så mange besøgende midt på ugen og så tidligt på året. Guiden fortalte os, at Gallipoli Mindeparken bliver besøgt af 3.000.000 tyrkere hvert år. En hilsen fra turisterne i Canakkale.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Canakkale (onsdag) d. 7. maj 2014
Det blæser fortsat med en meget kold vind fra NØ, og den lægger sig først på lørdag. Men solen har skinnet fra en næsten skyfri himmel i dag, så hvor der var læ, var der ganske rart. Vi har været lidt rundt og set på Canakkale, besøgt parken ude ved søfartsmuseet og fundet en arrangør af en tur rundt på Gallipoli halvøen, som vi måske tager på i morgen. Her i havnen er alt gratis, når vi har betalt havnepengene. Der er gratis el, vand, Wi-fi (der virker), toilet og bad samt vaskemaskine til fri afbenyttelse. Sidstnævnte har skipperinden i dag benyttet sig af, og første hold var næsten tørt, inden det blev hængt op, men det blæser også godt. En hilsen fra de frysende ombord på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Canakkale (tirsdag) d. 6. maj 2014
Det er blevet vinter - sådan føles det i hvert fald. Den NØ-lige vind, som de havde varslet, er kommet med fuld styrke, og den er kold. Og det har været overskyet det meste af dagen, så vi har ikke haft solen til at varme. Vi har sommetider haft omkring 25 grader, ja, op til 30 grader, efter vi forlod Marmaris, men nu viser termometeret omkring 17 grader, lidt af en omvæltning. Vi har haft gang i oliefyret her til aften, ellers frøs vi. Vi har ellers været på udflugt i dag. Vi tog minibussen ud til Troja for at se udgravningerne. Ikke imponerende på samme måde, som de andre steder vi har besøgt, men virkelig godt illustreret og forklaret på plancher. Der var selvfølgelig også en kopi af ’Den Trojanske Hest’, som man mener den har set ud ifølge Homers Iliaden. En hilsen fra en frysende besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Canakkale (mandag) d. 5. maj 2014
Det blev et noget bedre vejr, end de havde lovet. Vi havde sol det meste af dagen og slap for regnbygerne, men de trak rundt om os, og var ikke langt væk. Her til aften drejede vinden til NØ, som de havde meldt, og dermed faldt temperaturen. Ifølge udsigterne skulle vinden blive i NØ de næste 3-4 dage og tiltage til hård vind, så vi bliver liggende i Canakkale. Vi har fået provianteret, set lidt på byen, besøgt turistkontoret og fået styr på, hvor busstationen er. Vi planlægger en tur til Troja i morgen. En hilsen fra Dardanellerstrædet.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Canakkale (søndag) d. 4. maj 2014
Det ustadige vejr fortsætter. Det har trukket med regnbyger det meste af dagen og enkelte tordenskrald slap vi heller ikke for, men det har været forholdsvis stille. Vi ligger rigtig fint inde i Canakkale Marina og har slappet af. Der er blevet læst og skrevet, skipperinden har forfattet et nyt rejsebrev: Marmaris – Canakkale, som findes under menupunktet: Rejsebreve. Vi havde oprindeligt planer om at fortsætte vor tur ind i Marmarahavet i morgen, og det skulle da også blive ok vejr i morgen. Men så skulle der komme 3-4 dage med hård NØ-lig vind, regn og køligt vejr, og da der ikke er nogle gode havne at ligge i inden for et døgns sejlads fra Canakkale, har vi besluttet at blive her i nogle dage og lave udflugter herfra til bl.a. Troja. Det er i dag 7 år siden, vi sejlede fra Kolding med kurs mod Middelhavet - tiden flyver af sted! Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ayvalik - Canakkale (lørdag) d. 3. maj 2014
Vi ligger nu i Canakkale, næsten halvvejs inde i Dardanellerstrædet, efter en rigtig fin, men lang tur. Det var oprindeligt planen, at vi ville dele stykket fra Ayvalik til Canakkale op i flere etaper, men på grund af det ustadige vejr, valgte vi at sejle det på en dag. I morgen melder de igen regn, torden og kraftig til hård S/SØ-lig vind, og man bliver frarådet at ligge i bl.a. Bozcaada i SØ-lig vind; det var ellers lige på vejen. Vi startede fra Ayvalik kl. 06:00, da det var blevet lyst og var meget spændt på turen, der var på ca. 80 sm. Kunne vi nå at komme i havn, inden det blev mørkt? Hvor megen modstrøm ville vi få i Dardanellerstrædet? Hvordan ville vejret arte sig? Vejret viste sig fra den pæne side. Vi havde et rigtig flot vejr, sol fra en letskyet himmel og for det meste let vind agten fra. Vi valgte at rulle genuaen ud, så den evt. kunne hjælpe lidt og så ellers sejle for motor. Vi havde heldigvis en pæn medstrøm på det meste af turen, og det hjalp gevaldigt på tiden, men ca. 5 sm. fra indsejlingen til Dardanellerstrædet mødte vi modstrømmen – fart over grunden ca. 3,5 sm – og vi havde stadig 20 sm. igen. Men vi fandt idevandet, da vi kom forbi fyret ved indsejlingen, fik i en periode igen fart i båden, og nåede i havn kl. 19:00 efter 13 timer, så alt klappede. Vi nåede i havn inden det blev mørkt og blev modtaget af nogle søde mennesker, der bød os velkommen med en kop the. Der var fest i byen, men vi må indrømme, at vi ikke orkede at gå op for at se, hvad der skete. Vi bliver her i Canakkale et par dage. En sejler hilsen fra en træt besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ayvalik (fredag) d. 2. maj 2014
Vi kom ikke af sted fra Ayvalik i dag. Da alarmen vækkede os kl. 06:00, regnede det. Det havde det gjort det meste af natten, og vejret så rigtig surt ud, så vi krøb ned under dynen igen. Det, at de havde meldt tordenbyger i løbet af i dag, var også medvirkende til, at vi blev i Ayvalik. Så vi tog en overliggerdag, hvor vi fik læst og skrevet lidt. Det havde også en fordel, nemlig at vi fik ”tanket” vort mobile bredbånd op med yderligere en måned. Vi har haft dårlig erfaring med at ”tanke” det op, før det er udløbet, og det gjorde det i dag. Det var for øvrigt en oplevelse at få det ”tanket” op. Vi kom ind i en Vodafone forretning, hvor der stod 4 unge piger klar til at servicere os. Ingen af dem kunne et ord engelsk, men en af dem tog en PC’er og skrev på tyrkisk spørgsmål til os og fik Google til at oversætte det til engelsk. På dem måde kommunikerede vi og fik det, vi kom for. Vejrudsigten for i morgen ser lovende ud: Ingen torden, så vi planlægger at sejle i morgen tidlig. Alt vel ombord. En hilsen fra overliggerne i Ayvalik.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ayvalik (torsdag) d. 1. maj 2014
Vi har været på udflugt i dag. Vi tog en bus til Bergama/Pergamon for at se Akropolis og Asklepion. Det viste sig umuligt at få en bus op til Akropolis. Der var 5-6 km. at gå, så det droppede vi og tog en taxa. De var vant til sådan en tur. Han slog taxameteret fra, mens han holdt og ventede på, at vi så seværdighederne. Først gik turen til Akropolis med resterne af Zeus-alteret, Trajaneum tempelkomplekset – storslået og selvfølgelig et imponerende teater. Der var en fantastisk udsigt ned over Bergama. Fra Akropolis gik turen til Asklepion, der er opkaldt efter den græske gud for lægevidenskaben. Asklepion blev den antikke verdens vigtigste center for lægevidenskaben. Det er også herfra apotekernes symbol, en slange, har sin oprindelse. Alt i alt en spændende tur. Vi er nu klar til at fortsætte turen nord på og regner med at tage tidligt af sted i morgen. Vi får måske lidt problemer med opdateringen af logbogen i de kommende dage. Vi skal lige have fundet en Vodafone forhandler og ’tanket’ vort mobile bredbånd, inden vi kan komme på internettet igen. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ayvalik (onsdag) d. 30. april. 2014
I aftes, da vi kom ind på søen/indhavet, hvor Ayvalik ligger, var det ved at blive mørkt, og det var fristende at droppe ankeret i en af de mange ankerbugte, men vi valgte at gå ind til marinaen. I nat vågnede jeg ved, at det tordnede, lynede, regnede, haglede og blæste kraftigt. Da var jeg glad for, at vi lå sikkert fortøjet i en marina. Jeg faldt hurtigt i søvn igen; det havde jeg ikke gjort, hvis vi havde ligget for et anker. Vi har været ude og set lidt på Ayvalik i dag. Det er en gammel græsk by, som blev tyrkisk ved tvangsforflytningerne i 1923. Den bærer tydeligt præg af den græske tid. De græske kirker er lavet om til moskeer. En har f.eks. beholdt klokketårnet, og der er så rejst en minaret ved siden af. Vi blev ”inviteret” ind og se moskeen af en maler, der gik og arbejdede derinde, og som var stolt af sit værk. Der var rigtigt liv i de små smøger, hvor der blev handlet med lidt af hvert. Vi fandt også busstationen og har planlagt en udflugt i morgen. Det har været meget ustadigt i dag med flere regnbyger, men dejligt lunt. En hilsen fra Ayvalik.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Cesme - Ayvalik (tirsdag) d. 29. april 2014
Vi var tidligt oppe og klar til at uklarere, når marinaen åbnede kl. 08:00 og sejlede fra Cesme Marina kl. 08:10. Vejret så nogenlunde ud; der var en del skyer inde over Chios, men de var ved at gå i opløsning, og vejrmeldingen meldte fortsat tørt og sydlig vind. Det endte med at blive en meget lang dag på vandet, og en meget blandet dag. Vi startede for meget svag sydlig vind, så kom der lidt vind, og vi fik rullet genuaen ud og stoppet motoren. Men det varede desværre ikke ret længe, før vinden atter lagde sig, og vi måtte have gang i motoren igen. Da vi kom ud i fjorden ind til Izmir, mødte vi en rigtig kedelig sø, der fik båden til at rulle meget. Ingen vind og gammel sø fra i går, hvor det blæste kraftigt, er ikke behageligt. Det varede 20-25 sm., så kom der atter vind, og der kom styr på båden. Vi havde sat Dikili som dagens mål, en tur på 56 sm., men vi kunne ikke finde en plads i den lille havn. Alt var optaget af gamle fiskerbåde, der lå i flere lag, og der var ingen, vi kunne ligge uden på eller gå ind imellem. Så efter en tur rundt i havnen besluttede vi at fortsætte til Ayvalik, en ekstra tur på 25 sm. Vinden stod for øvrigt lige ind i havnen i Dikili, så der var ikke særlig rart at ligge. Vi nåede Ayvalik kl. 20:50 efter i alt 81 sm., og nåede lige gennem det smalle løb og ind til marinaen, før det blev helt mørk. Turen fra Dikili til Ayvalik blev også lidt af en vippetur - vi kom ud i den samme sø, som vi havde været tidligere på eftermiddagen. En sejlerhilsen fra en træt besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Cesme (mandag) d. 28. april 2014
Formiddagen brugte vi på at finde ud af, at det er næsten umuligt at bytte en international camping gasflaske i Tyrkiet; det lykkedes i hvert fald ikke for os. De har deres eget system, og da vi kun skal være her i ca. 1 måned, havde vi ikke lyst til at investere i et andet system. Vi blev sendt fra sted til sted af dem, vi kontaktede, og endte ved en udstyrsforretning lige uden for marinaen. Han fortalte os, at det var umuligt her i Cesme. Det lykkedes at få byttet en flaske i Marmaris Yacht Marina - de får dem nok fyldt op. Men den sidste vi fik byttet, virkede ikke, så nu er vi i gang med vores sidste flaske. Da vi ikke kunne bytte den tomme flaske, måtte skipper se, om han kunne få gang i den, der ikke virkede. Og det lykkedes ved at lægge en lille skive ned oven på kuglen i flasken. Regulatoren kunne åbenbart ikke nå at trykke kuglen ned, så der kom gas ud. Nu har vi så en ekstra flaske og kan klare os et stykke tid. Det holdt tørvejr om formiddagen, men over middag kom der atter kraftig vind, regn og torden. Det ustadige vejr fortsætter, men der skulle komme et ophold i regn- og tordenbygerne i morgen, og hvis det holder, sejler vi nord på til Dikili. Men lad os nu se i morgen tidlig. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Cesme (søndag) d. 27. april 2014.
Det er blevet et lidt kedeligt vejr med regn, torden og blæst, og det påvirker temperaturen i negativ retning, så nu er vejret som en normal dansk sommer. Vi ligger godt beskyttet inde i en fin marina og lider ingen nød. Om formiddagen, inden det for alvor begyndte at regne, var vi oppe på deres søndagsmarked, hvor de lokale bønder/gartnere kommer ind med friske grøntsager. Det var lidt af et marked, og vi fik købt godt ind. Vi har kontakt med flere sejlere, deriblandt Karin og Henrik i s/y Felicia fra Stokholm. Vi mødte dem første gang på Korsika foråret 2011 og siden i Syditalien efteråret 2011. De har overvintret i Istanbul denne vinter og er på vej syd på. Vi havde aftalt at mødes, hvis det kunne lade sig gøre. De havde været i Izmir og lå nu i Dalyanköy, ikke langt fra Cesme, så vi inviterede dem på frokost ombord på Nausikaa. De tog en dolmus ind til Cesme, det tog ca. ½ time. Vi havde en rigtig hyggelig eftermiddag, mens det tordnede og regnen slog mod dækket. Der blev udvekslet erfaringer; vi skal jo den vej, de kommer fra, og de skal ned, hvor vi har været. Ifølge den nyeste vejrmelding kommer vi tidligst fra Cesme på tirsdag. Alt vel ombord. En hilsen fra det våde og blæsende Cesme.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sigacik (Teos Marina) - Cesme (lørdag) d. 26. april 2014.
For en gang skyld passede vejrmeldingen. Vi fik den vindretning, som de havde varslet, men desværre kom der kun omkring 3 m/sek., og det er lige lidt nok til os. Ja, vi er lidt svære at gøre tilfreds, så igen en dag for motor. Efter ca. 37 sm. og godt 6 timer lagde vi til i Cesme Marina, en rigtig hyggelig marina, der ligger tæt på byen, ja, næsten inde midt i byen. Solen har skinnet fra en letskyet himmel hele dagen, men det skulle være slut for nogle dage. De melder regn, torden og frisk vind de næste dage. Det bliver spændende at se, hvornår vi kan komme videre. Vi regner med at blive her til tirsdag, men måske endnu længere – vejret bestemmer. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kusadasi - Sigacik (Teos Marina) fredag d. 25. april 2014
Vi ligger nu i Teos Marina i Sigacik - en rigtig fin marina med alle faciliteter. Vejret er fortsat rigtig flot med sol fra en skyfri himmel og svag vind. Ikke sejlvejr, hvis man vil sejle for sejl, men fint til en tur for motor. Vi kunne snart godt tænke os at få en tur for sejl. Turen i dag var på 34 sm. og 5½ time. Sigacik er et meget stille sted, der sker vist ikke de store ting. Den gamle bydel er lidt for sig selv, den ligger inde bag en høj mur. Desværre var de ved at renovere alle gaderne, så der rodede temmelig meget. De lover regn og blæst i løbet af weekenden, og vi ved ikke rigtigt, hvor vi skal blæse inde; men vi fortsætter nok til Cesme i morgen, og så må vi tage den derfra. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra motorsejleren Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kusadasi (torsdag) d. 24. april 2014
Så fik vi set endnu en gang gamle sten - denne gang en af de flotte af slagsen. Vi tog dolmus’en fra Kusadasi ud til Efesus, en tur på ca. ½ time. Efesus er bygget af romerne og har været en stor og vigtig by. Den har et kæmpe teater med plads til 25.000 mennesker; det største vi har oplevet. Der er flere bygninger, der er blevet restaureret, så man kan, se hvordan de har set ud, et rigtig flot museum. Det var absolut turen værd. Det varme vejr fortsætter, men der har været lid vind i dag, så det har været mere behageligt. Vi er nu klar til at fortsætte turen nord på, og i morgen planlægger vi at sejle til Sigacik. En hilsen fra Efesus/Kusadasi.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kusadasi (onsdag) d. 23. april 2014
Det er helligdag i dag - Tyrkiets Nationaldag, og det blev fejret. Man følte, at alle var af huse og især børnene var pyntet og iklædt deres fineste tøj. Der var fest rundt omkring i byen, hvor børn i nationaldragter optrådte med dans til larmende tyrkisk musik. Vi slentrede en tur rundt for at opleve stemningen og for at finde dolmus’ernes holdeplads. Vi har planer om at tage en tur til Efesus i morgen. Det har været rigtig varmt og lummert i dag; temperaturen nåede op i nærheden af de 30 grader, lidt trykkende, men ellers er alt vel. En varm hilsen fra Kusadasi.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gümüslük - Kusadasi (tirsdag) d. 22. april 2014
Det blev en rigtig fin og behagelig tur i dag, selv om det kun blev til knap 2 timer for sejl. Jeg var oppe engang i nat, da var det begyndt at regne og blæse. Jeg skulle lige se, hvordan ankeret havde det, men der var ingen problemer; vinden stod ind i cockpittet, og vi blæste ud fra broen. På det tidspunkt troede jeg ikke, vi kom ud at sejle i dag, men da vi stod op, skinnede solen, og det var det fineste sejlvejr. Vi forlod Gümüslük klokken godt syv og havde en jævn SØ-lig vind – agten for tværs – og satte sejl. Men det varede desværre kun kort tid, så lagde vinden sig, og vi fik næsten havblik. Vi sejlede op gennem strædet mellem Samos og Tyrkiet, og da vi kom ud af strædet, fik vi lidt vind og holdt gang i båden i ca. 1½ time for sejl, inden vi atter opgav og sejlede det sidste stykke ind til Kusadasi for motor. Det blev til 57 sm. og knap 9 timer. Vejret har været rigtig flot i dag, og jeg skal love for, at det er blevet sommer - vi havde godt 27 grader i dag, og i morgen skulle det blive varmere. Vi har planer om at blive et par dage i Kusadasi; vi skal bl.a. ud og se Efesus. Peter i s/y Fortuna er også kommet hertil. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Knidos - Gümüslük (mandag) d. 21. april 2014
Efter en tur rundt i havnen på Knidos besluttede vi at sejle videre nord på. Vi blev enige om at sejle til Yalikavak, en tur på ca. 31 sm. Men også i dag kaldte Peter op og forslog en anden havn; denne gang en, der lå lidt tættere på, nemlig den lille havn Gümüslük. Vi blev enige om at sejle ind og se, hvordan der var, og ellers kunne vi bare fortsætte. Det var et rigtig hyggeligt lille sted, så der blev vi. Det blev en lille tur på ca. 25 sm. og knap 4½ time for motor. Vejret driller også i dag. De havde meldt jævn V-lig vind, men vi fik meget svag nordlig vind, igen lige imod, og overskyet; ja, der kom endda et par dryp, da vi var kommet i havn. Der var rigtig hyggeligt i Gümüslük med restauranter langs vandkanten - det ligner et rigtig turiststed. Vi er jo i et muslimsk land, så Påsken har vi ikke mærket noget til. I morgen fortsætter vi vor tur nord på, og hvis alt går efter planen, sejler vi til Kusadasi. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina - Knidos (søndag) d. 20. april 2014
Så kom vi endelig af sted og havde sat havnen i Palamut som dagens mål. Vi havde aftalt at følges med Peter i s/y Fortuna og sejlede fra Marmaris Yacht Marina klokken godt 7. Vejret var fint, stille og sol, så det blev for motor til at starte med. Ved middagstid fik vi et opkald fra Peter, der sagde: ”Nu vi har proppen af, skulle vi så ikke fortsætte til Knidos”. Det var kun yderlig 6 sm., så det blev vedtaget. På det tidspunkt lå vi oppe øst for Simi. Vi havde valgt at sejle nord om Simi, da de havde meldt SØ-lig vind om eftermiddagen. Men da vi rundede NØ-spidsen af Simi, fik vi frisk V-lig vind, lige imod til Knidos, og den holdt sig hele vejen, så det blev lidt af en transportsejlads for motor – 62 sm. og 10½ time. Vejret havde glemt at læse vejrudsigten. Vi fik en plads inde ved broen i den antikke havn, der er anlagt af romerne. På den ene side ligger et amfiteater lige ned til havnen og på den anden side resterne af de gamle kajanlæg. Et rigtig flot sted. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (lørdag) d. 19. april 2014
Vi har haft et rigtig dårligt vejr i dag med vind, regnbyger, enkelte med torden, og køligt, men det skulle vende i nat, og vi skulle få flot vejr i morgen. Der er blevet installeret søkortprogrammer og kort på PC, IPad og IPhone, så nu skulle vi være dækket ind og klar til at stikke til søs, hvad navigation angår. Men det brugte skipper også det meste af dagen på. Skipperinden har været en tur inde i byen for at klare den sidste proviantering. Der er blevet købt vand, øl og vin her i marinaen; det gad vi ikke slæbe med inde fra byen, og vandtanken er fyldt op. Der er udklareret fra marinaen, så nu er vi klar til at stikke til søs i morgen tidlig. Vi har aftalt med Peter fra s/y Fortuna, at vi følges ad; han skal også nord på. Vi var til Happy Hour for sidste gang og fik endnu engang sagt pænt farvel til de andre danske sejlere. Alt vel ombord. En hilsen fra de sejlklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (fredag) d. 18. april 2014
Klokken 4 i nat brød det løs med hård vind, lyn og torden samt kraftig regn med hagl; det var ret voldsomt. I morges lå der stadig bunker af hagl nede under bådene oppe på land, og der så frygteligt ud overalt. De var hurtige til at få ryddet op, så inden aften var der atter pænt. Vi har fået kortplotteren tilbage med den besked, at den kunne de ikke lave - det er dem, der har ødelagt den. De havde ingen reservedele – surt! Hvad gør vi nu? Jeg har haft skilt den ad og fundet ud af, at den fungerer, hvis jeg fjerner tastaturet fra hovedstationen og betjener den fra slavestationen oppe i cockpittet. Men så har jeg intet kort; kortlæseren sidder sammen med tastaturet. Jeg må have installeret et søkortprogram på PC,en og så bruge det. Om aftenen var vi oppe i restauranten for at spise og sige pænt farvel til de andre danske sejlere. De lover stadig regn og torden i morgen, men på søndag skulle det blive fint vejr, så da planlægger vi at sejle nord på. En hilsen fra et vådt Marmaris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (torsdag) d. 17. april 2014
I dag har vi leget turister inde i Marmaris. Vi har været derinde rigtig mange gange, men har f.eks. aldrig besøgt den gamle borg, så vi tog dolmus’en og gik en tur rundt i byen. Der var krydstogtskib på besøg med tyske turister, så alle menukort m.m. stod på tysk, og vi blev tiltalt på tysk. Efter en tur langs havnepromenaden gik vi op og besøgte den gamle borg, der er indrettet til museum, et fint lille museum. Tilbage igen rykkede vi for kortplotter, men de havde endnu ikke haft tid til at se på den – i morgen, typisk tyrkisk. Det har været et rigtig flot vejr i dag, men der skulle komme en frontpassage i løbet af den kommende nat med rigelig regn. Vi har rejst cockpitteltet, så vi er klar. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Marmaris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (onsdag) d. 16. april 2014
I dag har det været et rigtig behageligt vejr, lidt luft, og knap så varmt som i går. Vi følger spændt vejret, og det ser desværre ud til, at vi først kommer af sted på søndag. De melder fortsat blæst i morgen og masser af regn og torden på fredag, men nu begynder de også at melde regn og torden på lørdag. Den torden, de har hernede, har vi ikke lyst til at sejle ud i - der er knald på. Vi har fået et lille problem: For et stykke tid siden havde vi kortplotteren til reparation. Der skal trykkes meget hårdt på tasterne, for at de virker. Vi fik den tilbage med besked om, at det kunne de ikke gøre noget ved. Da jeg i dag ville teste vort navigationssystem, virkede kortplotteren ikke, så jeg skyndte mig op til reparatøren og beklagede mig. Han lovede at se på den i morgen. Han må have lavet et eller andet, da han havde den skilt ad. Vi vil gerne ønske alle en rigtig God Påske og håber, I får godt vejr. Hernede fejrer man jo ikke påsken. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (tirsdag) d. 15. april 2014
Vi følger vejrmeldingerne tæt, vejret er ikke alt for stabilt. I dag har det været et rigtig flot vejr, stille, sol og meget varmt, men de melder fortsat blæst på torsdag og regn, meget regn og torden på fredag. Vi har stadig planer om at sejle fra Marmaris på lørdag. Selv om vi er sejlklar, er der altid noget, man kan ordne på en båd. Jeg har fået drænet brændstoftanken og skiftet brændstoffilter for en sikkerhedsskyld. Nu, jeg var i gang, blev alle filtre kontrolleret. Det var søvandsfilteret, filtrene til bruservandet m.m., de var alle ok. Den røde stribe på midterstykket under vindspejlet trængte til at blive skiftet, så den er fjernet; nu skal jeg bare have monteret en ny. Vi havde planer om at gå op til Happy Hour, men der var ingen andre danskere, så vi gik igen. På vejen derop så vi Ole i s/y Fatuhiva. Han holdt i kø med sin båd og ventede på at komme i vandet. Han inviterede på en øl/vin, mens han ventede på traveliften. Lidt efter dukkede de andre op, Jens og Peter samt Bent fra s/y Story Ville. Han kom herned i går, så nu fik vi hilst på ham. Der var vist noget med, at nogen havde sovet over sig – sidst på eftermiddagen! Det blev rigtig hyggeligt, indtil de pludselig kom for at søsætte s/y Fatuhiva - så var det med at komme ned af stigen i en vis fart! Alt vel ombord. En solskinshilsen fra Marmaris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (mandag) d. 14. april 2014
I formiddags var vi en tur inde i Marmaris for at høre status på vort Residence Permit, som vi ansøgte om for 14 dage siden. Den var klar, men kvinden, der skulle kører os ud til myndighederne for at hente den, kom først over middag. Vi tog tilbage til marinaen og fortalte de andre sejlere, at deres Recidence Permit også var klar; det havde bureauet bedt os gøre, så var de fri for at informere alle. Alle vi 6 danskere, der havde søgt om Residence Permit, drog ind til Marmaris om eftermiddagen. Vi fik vores, så nu kan vi opholde os i Tyrkiet de næste 5 år uden at spekulere på 90 dages reglen. Desværre var s/y Firkløver’s ikke klar, selv om de havde sagt det – surt, så de må af sted igen. Da vi nu var inde i byen, benyttede vi lejligheden til at få handlet lidt. Det gik det meste af dagen med. Nu er der vejret, der bestemmer, hvornår vi sejler; båden og formaliteterne er på plads. Som det ser ud nu, planlægger vi at forlade Marmaris på lørdag. Skipperinden skal have vasket tøj - de har et fint vaskeri her på marinaen. Og hvad vejret angår, så blæser det på torsdag oppe nord på, og på fredag passerer et kraftigt regnvejr os; men når det er passeret, så skulle det være fint sejlvejr. Vi får se, om vejrmeldingen holder. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (søndag) d. 13. april 2014
Vi har nydt det flotte vejr her i Marmaris - sol og varmt; det er noget anderledes, end det vi oplevede i Kappadokia, hvor der var køligt. Vi har været rundt for at hilse på de andre danske sejlere. S/y Firkløver og s/y Fortuna er kommet i vandet, siden vi tog til Kappadokia og Ole fra s/y Fatuhiva er ankommet og var ved at klargøre båden. Det var en dejlig overraskelse, at vore naboer fra India pontonen i efteråret, Anita og Thomas i s/y Cadencia, havde fået plads lige ved siden af os. Om eftermiddagen var vi inde for at aflevere bilen - så er vi fri for at skulle så tidligt op i morgen. Ellers er der ikke sket de store ting; her er meget fredeligt om søndagen. Alt vel. En søndagshilsen fra Marmaris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (lørdag) d. 12. april 2014
Så er vi atter tilbage på båden efter en rigtig flot og spændende tur til Pamukkale og Kappadokia. Vi havde oprindeligt planer om at følge kysten fra Antalya til Marmaris - men droppede det. Vi havde ligesom set kyst nok i går; vi har kørt en del på denne strækning og sejlet til alle seværdighederne, så vi tog vejen ind over bjergene til Fethiye og derfra til Marmaris, også en rigtig flot tur. På turen fik vi handlet i et supermarked og var tilbage i Marmaris Yacht Marina sidst på eftermiddagen. Det var et lidt andet klima, vi kom ned til i Marmaris: Sol og varmt, det var noget køligere i Kappadokia. Alt stod vel til ombord. Nu skal vi have hvilet ud efter 2.400 km. kørsel, og en masse indtryk og oplevelser. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (fredag) d. 11. april 2014 - Antalya
Efter endnu en dejlig morgenmad hos Kemal’s Guest House i Göreme kørte vi syd på mod Middelhavet. Vi valgte at tage motorvejen fra Nigde ned til Mersin, en helt ny og flot 3 sporet motorvej uden trafik. Den førte os let igennem/under de sneklædte Taurus-Bjerge, gennem et utal af korte tunneller, en flot tur. Men det skulle vise sig at være en dårlig ide, for da vi kom til Mersin, stod der 461 km. til Antalya. Noget længere, end vi havde regnet med, og det var for det meste ad en smal, snoet bjergvej. En flot tur langs Middelhavet, men en meget, meget lang tur. Det blev mørkt og sent, inden vi nåede vort hotel i Antalya efter 739 km. Vi nåede lige at få lidt at spise, inden restauranten lukkede. En hilsen fra en meget træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (torsdag) d. 10. april 2014 - Kappadokia
Vi havde besluttet, at vi ville ud og trave lidt i de forskellige dale rundt om Göreme. Det blev nu ikke til så meget, som vi havde regnet med. Vi startede med en tur gennem Kærlighedsdalen med de specielle klippeformationer. Så gik turen til Duedalen, hvor der er lavet et utal af dueslag i klipperne. Den så vi oven fra, da det var begyndt at trække sammen til regn. Efter et besøg i Uchisar, hvor vi var oppe ved den gamle borg for at nyde udsigten, gik turen til Den Røde Dal. Vi nåede ikke ret langt ned i dalen, før, det så meget truende ud, og da det trak med byger rundt om os, gik vi tilbage og kørte hjem til hotellet. Det har, som jeg har skrevet, været noget ustabilt vejr i dag, og så kan vi godt mærke, at vi er oppe i 1200 meters højde. Her er dejligt når solen skinner, men er den væk, så er her koldt. Vi er nu klar til at forlade Kappadokia og kører i morgen tilbage mod Marmaris med et stop og en overnatning i Antalya. En hilsen fra Kappadokia.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (onsdag) d. 9. april 2014 - Kappadokia
Vi startede dagen med en ballontur. Vi blev hentet kl. 05:35 på hotellet og kørt ud til startstedet, hvor der var anrettet en let morgenmad; det var stadig mørkt på det tidspunkt. Hele området, hvor vi skulle starte fra, var fyldt med balloner, der var ved at blive pustet op med kold luft. Når de var fyldte, begyndte man at varme luften op, og de rejste sig op - et flot syn i mørket. Vi kom med en af de mindre balloner. Det skulle vise sig at være en fordel, da den kunne gå ned i dalene, ned mellem de sjove klippeformationer. Der var plads til max. 16 personer; vi var kun 13, så vi havde god plads. Stille og roligt løftede vi os fra jorden og svævede af sted hen over klipperne. Vejret var efter vor opfattelse rigtig dårligt, overskyet og diset, vi så ikke solopgangen. Men det viste sig at have andre fordele: Når solen ikke skinnede, var der ingen termik, og ballonskipperne turde gå helt ned i dalene, så vi næsten kunne røre klipperne. Det blev en rigtig flot tur og en spændende oplevelse. Vi startede fra Göreme, fløj vest på forbi Ortahisar og landede lige uden for Ürgüp, hvor der holdt en trailer og ventede på os. Efter landingen på traileren stod de klar med ”champagne” og certifikater. Vi var tilbage på hotellet ved ottetiden. Efter morgenmaden kørte vi til Derinkuyu, hvor vi besøgte den underjordiske by, et rigtigt spændende besøg. Der er udgravet 8 etager af et ukendt antal, og som turist kan man komme 55 m ned under jorden. Vi var helt nede. Vi har mødt nogle søde mennesker, Johnny og Pernille fra Hadsten, som vi inviterede til at køre med til Derinkuyu. Det blev en rigtig fin dag med nogle spændende oplevelser. En hilsen fra ballonfarerne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (tirsdag) d. 8. april 2014 - Kappadokia
Vi har været en tur rundt i omegnen af Göreme i dag og set på det fantastiske landskab. Der er de skøreste bjergformationer, som næsten overgår fantasien. Vi startede med et besøg i Göreme Open Air Museum, hvor der er rigtig mange kirker hugget ind i klipperne, nogle med flotte fresko malerier. Derfra gik turen mod Ürgüp med et stop ved de flotte bjerge kaldet Osiana. Efter Ürgüp kørte vi mod Zelve med stop ved Kamelklippen. I Zelve besøgte vi Zelve Open Air Museum, der strækker sig over 3 dale. Her har boet mennesker i de udhuggede huler indtil 1952, hvor de sidste blev bedt om at flytte. Et rigtig flot og spændende sted. På turen tilbage til Göreme gjorde vi holdt ved Pasa Baglari, hvor klipperne ledte tanken hen på et smølfelandskab. Da vi kom tilbage til Kemal’s Guest House, fik vi besked på at være klar i morgen tidlig kl. 05:35 til en ballontur. Så må vi håbe på godt vejr; det bliver spændende. Alt vel. En hilsen fra det flotte Kappadokia.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (mandag) d. 7. april 2014 - Kappadokia
Vejret har været lidt blandet i dag med en del skyer og frisk vind ud på eftermiddagen, men behageligt til det, vi havde planlagt. Vi kørte en tur til Ihlara Vadisi (Ihlara-dalen), der ligger SV for Göreme, noget længere, end vi lige havde regnet med. Det er en 15 km. lang klippekløft - klippevæggene rejser sig 150 m på begge sider - hvor munkene har hugget huler og kirker ud i klippevæggene. Der er 3 indgange til dalen. Vi valgte at gå ind i nærheden af Ihlara by og trave hen til Belisirma, hvor vi spiste frokost, og tilbage til Ihlara. I bunden af kløften løber en flod, og på små jordlodder går ældre kvinder med deres hakker og tilbereder jorden, (nok lidt for turisterne). I dalen findes 12 kirker hugget ind i klippevæggen. Vi besøgte dog ikke dem alle, for det er lidt af en klatretur at komme op til dem, men vi så nogle af de flotteste. Vi gav os god tid, så det tog det meste af dagen. Vi havde hørt, at der skulle være smukkest om foråret, hvor alle blomsterne blomstrer; men vi er nok kommet lidt for tidligt, for de er knapt sprunget ud. Vi har bestilt en tur i en varmluftballon sidst på ugen og håber på bedre vejr til denne tur. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (søndag) d. 6. april 2014 - Kappadokia
Vi fortsatte vor tur øst på efter morgenmad på hotellet i Egirdir. Det blev en meget afvekslende biltur i dag, en tur på ca. 480 km. Vi startede med at køre rundt om Egirdir søen, gennem den ene store frugtplantage efter den anden, hvor frugttræerne flere steder stod i fuldt flor. Et flot syn. Så kørte vi atter over et par bjergkæder med udsigt til sneklædte bjergtinder, inden vi kom ned på den anatolske højslette med millionbyen Konya. Højsletten, der dækker et område på flere hundrede kilometer, var lidt ensformig. Det er et helt fladt område, hvor de har anlagt vejen efter en lineal så det var bare derud ad, men med et øje på speedometeret. Det er svært at holde 90 km/t på sådan et stykke, men der var mange politikontroller, så det var med at overholde hastighedsbegrænsningen. Da vi havde passeret Nevsehir, hovedbyen i Kappadokien, ændrede landskabet sig totalt, og de særprægede bjergformationer, som kendetegner Kappadokien, dukkede op. Et meget særpræget syn. Vi fandt vort hotel – Kemal’s Guest House – der ligger i Göreme og blev hjerteligt modtaget og budt velkommen. Det er vor base de næste 5 nætter. Inden aftensmaden var vi en tur rundt i Göreme og oppe på et af de mange udsigtspunkter for at nyde den storslåede udsigt ned over tufbjergene. Vi glæder os til at se lidt nærmere på hele området i de kommende dage. Vi har haft et rigtig flot vejr i dag. Alt vel. En hilsen fra Kappadokien.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (lørdag) d. 5. april 2014 - Pamukkale
Så kom vi af sted på vor udflugt ind i landet. Vi havde lidt besvær med at finde udlejningsfirmaet, hvor vi skulle hente bilen, men det lykkedes. Første stop var Pamukkale en tur på ca. 250 km., en fin tur op over flere bjergkæder med flot udsigt ned over slugterne. Pamukkale betyder bomuldsblomst, og det er, som man ser de store kalkterrasser, der breder sig ud over bjergsiden. Man kan ikke længere få adgang til de rigtige kalkterrasser. I 1992 blev der afmærket en rute, hvor turisterne kunne færdes, hvis man vel at mærke smed skoene. På denne rute er der lavet nogle kopibassiner, så man har fornemmelsen af, hvordan det er at færdes på det oprindelige område. Vi smed skoene og vandrede op ad kalkterrasserne igennem det kalkholdige vand, der løber ned over terrasserne op til Hierapolis, en kurby anlagt af romerne, da de herskede over området. En imponerende antik ruinby. Fra Pamukkale kørte vi videre (ca. 200 km.) til Egirdir, der ligger rigtig smukt ved den store Egirdir sø, der er omkranset af høje, sneklædte bjerge. Vi havde bestilt hotel i Egirdir, et udmærket hotel med balkon og udsigt ud over søen. Det har været en fin dag med nogle flotte landskaber på vor tur. En hilsen fra turisterne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (fredag) d. 4. april 2014
Vi har været en tur inde i Marmaris, efter vi om formiddagen havde fået gjort båden helt sejlklar, monteret sejl m.m. Det var en sjov tur. Vi var inde for at købe hver et par cowboybukser; det lykkedes nu ikke, men det er en anden sag. Midt på gågaden blev skipper stoppet af en frisør, der syntes, at jeg trængte til at blive klippet. Det var ikke helt forkert, så det fik han lov til. Jeg blev klippet, skægget rettet til, øjenbryn studset og hår i næse og ører fjernet, i alt 10 TL – 25 kr. Skipper har et par ældre Goretex sejlerstøvler, hvor sålerne var gået løse. Limen mellem støvlen og sålen var smuldret væk. Vi fandt en lille forretning, der reparerede sko og gik ind for at spørge, om de kunne laves. Manden, der sad inde i den lille forretning råbte: ”Doctor!” og kastede støvlerne op igennem et ca. 75 gange 75 cm. hul, der var hugget ud i betondækket over ham, armeringsjernene stak stadig ud fra betonen. Han sagde med et smil: ”Hospital” og pegede op på hullet. Lidt efter kom der besked oppe fra hospitalet, at det kostede 30 TL – 75 kr. og ville tage ca. 1 time, og en time efter var de færdige. Det er lidt andre forhold end i Danmark. Sidst på eftermiddagen var inviteret til drinks hos Anita og Thomas i s/y Cadencia, et svensk par vi mødte sidste efterår. Bagefter var vi til Happy Hour og efterfølgende spisning sammen med alle de andre danske sejlere samt Anita og Thomas, en rigtig hyggelig aften. Vi er nu klar til at tage på udflugt ind til Kappadokia og tager af sted i morgen tidlig. En hilsen fra Marmaris Yacht Marina.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (torsdag) d. 3. april 2014
Atter en meget varm dag med sol fra en skyfri himmel og stille. Vi har fået poleret cockpittet og ryddet op nede om læ. Vi havde inviteret Peter fra s/y Fortuna samt Bent og Karin fra s/y Firkløver til eftermiddagskaffe med den bagtanke, at de skulle hive skipper op i masten. De var blevet advaret, så skipper var en tur i masten og fik efterset alle splitter og popnitter, alt så fint ud. Det var planen, at jeg ville have skiftet Windex’et, men det sad så fast, at jeg måtte opgive. På vejen ned fik jeg poleret masten. Om aftenen var vi inviteret til middag på s/y Thor-Christ sammen med Peter. Jens havde lavet en dejlig middag, og vi havde en rigtig hyggelig aften, hvor der blev fortalt mange skipperhistorier. Tak for en dejlig aften. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (onsdag) d. 2. april 2014
Vi er sejlklar, hvis det skulle være. Men der er altid et eller andet, vi godt vil have lavet, og da vi nu har tiden til det så …. Det er dog ved at være så varmt, at vi ikke kan holde ud til at lave noget på dækket fra sidst på formiddagen til midt på eftermiddagen, hvor der normalt kommer lidt luft. Vi har fået fjernet de gamle navne (Nausikaa og Kolding) og fået monteret nogle nye. De gamle var helt krakeleret og falmet - solen er hård her nede i syden. Vi kunne heller ikke komme på marinaens netværk i dag, så vi tog en tur ind til Marmaris og har fået ’tanket’ vort mobile bredbånd op, så nu kan vi komme på internettet igen. Vi havde oprindeligt planer om at tage en tur ind til Kappadokia i dag, men vi har udsat det til på lørdag, da vejrmeldingen inde i Kappadokia ikke var alt for stabil. Bilen er bestilt i 9 dage fra lørdag morgen. Nu mangler vi at få bestilt hotel. Vi har fået vore pas; vi ringede til agenten, og de kom med dem ved middagstid. En hilsen fra det varme syden.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmarin Yacht Marina (tirsdag) d. 1. april 2014
I dag fik vi tid til at komme videre med forårsklargøringen. Vi er blevet færdige med at skifte teakpropper i dækket, har fået ordnet lugerne og en del andre småting, men der blev også tid til lidt socialt samvær med de andre sejlere. Nadide fra Anker Group havde lovet at komme ud med vore pas i dag, men der kom ingen, og vi fik ingen besked, typisk tyrkisk. Vi har store problemer med at komme på marinaens internet; håber det lykkes i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (mandag) d. 31. marts 2014
Det blev en noget anden dag, end vi havde regnet med. Vi havde planer om at ordne dækket; der manglede en del propper, og navnet skulle skiftes - det er helt krakeleret og begyndt at smuldre. Men så kom Peter fra s/y Fortuna for at sige hej; han kom hertil i går. Han fortalte, at han havde spurgt paspolitiet i Istanbul om, hvor mange dage han kunne opholde sig i Tyrkiet, inden han skulle ud eller have et Resident Permit. Han fik at vide, at han havde godt 40 dage tilbage af de 90 dage, man må opholde sig i en 180 dages periode. Vi tog senere hjem end ham og er kommet herned for godt en uge siden, så vi havde nok mindre. Vi kontaktede havnekontoret, som kontaktede paspolitiet, og fik at vide, at vi har 36 dage tilbage, og det er for lidt til det, vi har planlagt. Det viser sig, at de går 180 dage tilbage fra det tidspunkt, man ankommer, og tæller så op hvor mange dage, man har opholdt sig i Tyrkiet og trækker det fra de 90 dage, man må opholde sig inde for de 180 dage og det er de dage man må være i Tyrkiet inden man skal forlade landet for en periode. Det er en rullende periode, men ikke som vi havde regnet med. Vi havde regnet med, at man til hver en tid gik 180 dage tilbage, og at man ikke måtte overskride de 90 dage i den periode, men sådan tæller de ikke. Vi besluttede at tage ind til Marmaris og ansøge om et Resident Permit og få styr på det, så nu er det på plads. Godt, vi gjorde det, for det tager 10-14 dage at få et sådant, og vi skal jo snart videre. Vi har søgt om et 5 års Resident Permit. Det viste sig, at Danmark som det eneste land har den specielle aftale med Tyrkiet, at man betaler samme pris uanset længden. Vi ønskede kun 2 måneder, men kunne lige så godt få et, der gælder i 5 år. De kommer herud på marinaen i morgen med nogle papirer, som vi skal underskrive - det må siges at være service. Man skal bruge 4 pasfotos til ansøgningen. Dem havde vi ikke lige på os, så agenten tog nogle billeder med sin telefon; men dem kunne fotografen ikke bruge, så han kom ned på kontoret og tog selv nogle billeder, som vi fik lidt senere. Til info kostede et Resident Permit 260 € hos Anker Group, Netsel Marina. Som sagt forløb dagen ikke lige som planlagt, men jeg fik da ordnet lidt af dækket, inden vi tog ind til Marmaris; vi sluttede dagen med at gå ud og spise derinde sammen med Peter. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (søndag) d. 30. marts 2014
Det er søndag, og vi har holdt fri. Solen skinner fra en skyfri himmel, og der er stille og roligt på marinaen. Normalt larmer poleremaskiner, højtryksrensere og andet udstyr, der bruges til klargøringen af bådene, men ikke i dag. Om det skyldes, at folkene har været hjemme for at stemme til valget ved jeg ikke; der plejer at være mere larm på en søndag. Det bliver for øvrigt spændende at høre resultatet af valget, og hvad der sker efterfølgende. De har lukket Twitter og truer med at lukke Facebook ned i Tyrkiet. De er bange for Ukrainske tilstande efter valget. Vi har været på marked i Beldibi i dag; det skulle efter sigende være et meget stort marked. Vi har nu set dem, der var meget større, men de havde mange friske og fine grøntsager til næsten ingen penge, så vi fik fyldt op med grøntsager og lidt andet. Det blev også til en lang travetur i det flotte vejr. En søndagshilsen fra Marmaris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (lørdag) d. 29. marts 2014
Så skinnede solen atter fra en blå himmel, og det er igen et flot vejr. Lidt blæsende, men alligevel fint til forårsklargøringen. Vi fik poleret hele ruffet, så nu skinner det som resten af båden. Instrumenterne er blevet afprøvet, og alt virker, som det skal. Det eneste problem vi har konstateret er, at vi mangler den ene ’plade’ på windex’et,;det kan vi godt sejle med, hvis jeg ikke når at komme i masten og få det skiftet. Alt vel ombord. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (fredag) d. 28. marts 2014
Det har været overskyet hele dagen, og det så lidt truende ud. Men det holdt tørvejr til ud på aftenen, hvor der til gengæld kom en ordentlig skylle. Da vejret ikke var særligt indbydende, sammenlignet med det, vi har haft de sidste dage, valgte vi at holde en fridag fra klargøringen og benyttede dagen til planlægning af vores tur til Kappadokia. Der er flere muligheder: Vi kan tage en bus derind, men har så ikke mulighed for at se forskellige steder på turen derind og hjem. Der arrangeres ture fra marinaen og derind, men det er først sidst i april, og da skulle vi helst være på vej nord på. Vi hælder mest til at leje en bil i 8-9 dage og så køre selv. Vi har set på overnatningsmuligheder på turen, og dem er der nok af. Vi planlægger at tage af sted på onsdag d. 2. april, hvis vejrmeldingen for Kappadokia området ser god ud. Vi har jo planer om at tage en ballontur gennem dalene i området, og så skal vi helst have nogenlunde vejr. Vi venter med at bestille noget, til vi kommer lidt nærmere og kan få en vejrmelding. Om aftenen var vi til ’Friday Happy Meal’ i restauranten. Det er noget, de har hele vinteren; denne var den sidste i denne omgang. Vi fik en forret og en salat til deling samt en hovedret og isdessert hver til ca. 46,00 kr. pr. person - det er næsten billigere, end man kan købe varerne til i et supermarked. En hilsen fra de lidt dovne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (søsætning) torsdag d. 27. marts 2014
Vi er nu kommet i vandet, og båden vugger dejligt. Det var en dag før planlagt. Som jeg skrev i går, skulle naboen bruge pladsen til et stort stillads, så enten skulle vi flyttes eller søsættes. Søsætningen gik helt efter planen og uden problemer af nogen art. De kom allerede klokken 08.00 for at hente os med deres hydraulikvogn og kørte os hen til traveliften, som satte os i vandet. Vi blev sat i vandet af den store lift (330 t) - vi fyldte ikke meget i den kæmpe lift. Efter lidt ventetid på ham der skulle anvise os en plads i vandet, fik vi fortøjet og lå på en rigtig fin plads allerede kl. 09:00, tæt på toiletter og godt i læ. Vinden er stadig kølig, og det har luftet lidt de sidste par dage. Senere på formiddagen var det Jens i s/y Thor-Christ’s tur til at komme i vandet. Om eftermiddagen var vi en tur inde i Marmaris for at købe lidt ind, nu vi har fået rigtigt køl ombord. Køleboksen virker ikke, når vi står på land, så da har vi kun en køletaske, som ikke er så effektiv. Om aftenen havde vi inviteret Jens Busk på middag og havde en hyggelig aften. Alt vel ombord. En hilsen fra de sejlende.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (på land) onsdag d. 26. marts 2014
Jeg gik i gang fra morgenstunden med at bundmale. Ved middagstid kom havnens personale og spurgte mig, hvornår jeg var klar til at komme i vandet. Vi havde en aftale om søsætning på fredag; de var nødt til at flytte os, hvis vi først skulle i vandet på fredag. Vi ligger mellem to store motorbåde (80-90 fod). De skulle til at rejse stillads for at polere fribordet, og det er der ikke plads til, når vi ligger der. Da de hørte, at vi regnede med at være færdige i dag, ville de lade os stå og søsætte os i morgen. Den besked var den ene ejer ikke tilfreds med; han ville vide, hvornår vi skulle i vandet. Det endte med, at han lavede en aftale med havnens personale om, at vi skulle søsættes som første båd i morgen. Det gav lidt travlhed, men vi nåede at blive færdige i løbet af dagen. Det bliver rart at komme i vandet, væk fra de store motorbåde, hvor der går 5-10 mand og arbejder hver dag. De sviner rigtig meget, så vi har opgivet at gøre dækket rent, før vi er væk fra dem. Her er alt vel. En hilsen fra de søsætningsklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (på land) tirsdag d. 25. marts 2014
De havde varslet en frontpassage med regn og torden i løbet af eftermiddagen (kl. 14:00), så vi havde planer om at holde fri fra klargøringsarbejdet i dag og tage en tur ind til Marmaris. Det var lidt mærkeligt at gå rundt derinde; ¾ af forretningerne var lukket. De er åbenbart kun åbne i turistsæsonen, men de resterende er der, hvor de lokale handler, så vi havde mulighed for at få provianteret lidt. Vi nåede tilbage til båden, inden regnen kom. Den kom lidt før varslet, så det passede lige med en ’morfar’, mens fronten passerede. Midt på eftermiddagen klarede det op og blev et rigtig flot vejr, så vi fik vasket bunden, så den er klar til bundmaling i morgen. Da jeg ville åbne for vandet, så jeg at nogen havde ’lånt’ forskruningen, så jeg måtte have fat i en ny – surt. Det var for øvrigt en flot tur med dolmus’en ind til Marmaris. Vejen går gennem en stor skov, hvor de løvfældende træer stod med deres lysegrønne, nyudsprungne løv, frugttræerne blomstrede og prydbuskene i haverne stod i fuldt flor. Det er forår i Marmaris. I morgen regner jeg med at bundmale - de lover flot vejr. En hilsen fra det forårsklædte Marmaris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (på land) mandag d. 24. marts 2014
Skipper er færdig med polering af fribordet, så nu mangler jeg kun at male bunden. Det bliver nok på onsdag; i morgen melder de overskyet og muligvis lidt regn, så der planlægger vi at holde lidt fri. Skipperinden har holdt fri i dag. De har slebet teakdækket på en stor motorbåd, som vi ligger ved siden af, så det var håbløst at lave noget på dækket, og nede om læ fik hun styr på det meste i efteråret. Der er et nyt punkt på menuen ude til venstre: Ruten. Det er nogle kort, som viser Nausikaas rute til og rundt i Middelhavet. En stor tak til Jakob – vores webmaster, der har lagt alle kortene ind og lavet link til de forskellige sider, et kæmpe arbejde. Der er lavet en kort vejledning under punktet: ’Sidste nyt’. ’Ruten’ skulle give et godt overblik over, hvor vi har været. En hilsen fra Marmaris Yacht Marina.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (på land) søndag d. 23. marts 2014
Så kom vi for alvor i gang med forårsklargøringen. Skruen er blevet renset af og grundmalet, fribordet er blevet vasket af med fribordsrens, og jeg er i gang med at polere fribordet. Skipperinden har poleret det rustfrie stål, så det skinner. Det er vejr til shorts og T-shirt, men det har de lokale ikke opdaget; de går stadig rundt i store trøjer og jakker. Vi har 23-24 grader midt på dagen i skyggen, men det er stadig køligt om aftenen og natten. Mimoserne er sprunget ud og står i fuldt flor - et flot syn. Jens Busk i s/y Thor-Christ er allerede klar til at komme i vandet; han har været hernede i godt en uge. Ellers har vi ikke mødt danske sejlere - de kommer nok snart. Alt vel ombord. En hilsen fra de ”hårdtarbejdende”.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (på land) lørdag d. 22. marts 2014
Vi stod op til et rigtig flot vejr, sol fra en skyfri himmel, stille og lunt. Det blev til morgenmad i cockpittet, super! Det fine ’sommervejr’ holdt hele dagen, Det skal vi nok vænne os til, vi havde 23-24 grader i skyggen - et flot vejr til at gøre båden forårsklar i. Nede om læ var båden nøjagtig, som da vi forlod den; men udvendig lå der et tykt lag støv, så det var i gang med vand og sæbe. Vi fik vasket alt skidtet af og er nu klar til at polere; det går vi nok i gang med i morgen. Vi har bestilt søsætning til på fredag d. 28. marts, og med den flotte vejrudsigt skulle der ikke være problemer med at nå det. De melder fint vejr hele ugen undtagen på tirsdag, hvor der skulle komme lidt skyer og måske lidt regn. Vi var lidt trætte i dag efter den lange rejsedag i går, men det hjælper en nats søvn nok på. I restauranten var alt lige så fint som sidst, og tjenerne ønskede os velkommen tilbage. Alt vel ombord. En hilsen fra Marmaris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Danmark - Marmaris Yacht Marina fredag d. 21. marts 2014
Så er vi atter tilbage på båden efter en fin tur herned. Alt gik efter planen, selv DSB kørte til tiden kl. 8.41. Vi tog toget til Københavns Lufthavn, hvorfra vi fløj til Dalaman via Istanbul med Pegasus Airlines. Fra Dalaman havde vi bestilt en transfer, som holdt og ventede på os. Vi var de eneste, der skulle med, så vi havde god plads. Kl.23:30 kunne vi kravle op ad stigen og ombord. Vejret var stille og lunt; det var stjerneklart, og alt var vel ombord. Køjen havde skipperinden redt i november måned, inden vi tog hjem. Den var lige så tør og fin, som da den blev redt, så den var lige til at krybe i. Det kunne vi ikke have gjort derhjemme efter en dansk vinter. Tak for alle de gode ønsker, som vi blev sendt af sted med – de har åbenbart virket! Hilsen fra de trætte rejsende.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vælg fra hvilket år du vil se logbogen: 2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  »2014«  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001