Logbog for 2021

Her kan du se vores logbog, vi forsøger at holde den opdateret men det er klart at der kan være perioder hvor det ikke er muligt for os at skrive i den.

Kolding - Lillebælt - Kolding (fredag) d. 8. oktober 2021
De havde meldt flot sensommervejr de kommende par dage, dog med mulighed for tåge i morgentimerne. Det var tåget, da vi stod op, men i løbet at et par timer begyndte tågen at lette, i hvert fald der, hvor vi boede. Vi pakkede lidt mad og tøj og kørte på havnen. Allerede da vi kom ned på havnen, var det mere tåget, men vi håbede på, at det ville lette inden for kort tid. Vi fik tanket lidt diesel og var klar til afgang godt halv elleve. Det var meget tåget, da vi sejlede ud gennem Kolding Fjord og hunde koldt, men som sagt håbede vi, at tågen ville lette. Men den blev tættere, da vi nærmede os Lillebælt. Det så meget mørkt ud inde over Fyn. Klokken halv tolv besluttede vi at vende om og sejlede tilbage til Kolding og var tilbage ved halv et tiden efter ca. 10 sm. Det var den tur. Det klarede lidt op i løbet af eftermiddagen, men det var meget kortvarigt, så vi fortrød ikke, at vi var vendt om. Vi ser i morgen, om det skulle blive bedre. Det er koldt, når solen ikke skinner. Ellers bliver det en weekend derhjemme. En kold sejlerhilsen fra Kolding Fjord.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Assens - Kolding (søndag) d. 26. september 2021
Vi stod op til en flot morgen i Assens, og vinden var drejet til SØ, som de havde lovet, men der var ikke meget af den. Efter morgenmad i cockpittet satte vi kurs mod Kolding. Vinden var godt nok i SØ, men der var kun 2-3 m/sek., lige lidt nok til en plat læns. Så det blev en tur for motor på et blankt Lillebælt, og strømmen var vendt til svag nordgående, så alt var med os, men vi kunne godt have tænkt os lidt mere vind. Igen en tur på ca. 22 sm og i dag tog det 3½ time. Vi kom så tidligt afsted fra Assens, at vi var i Kolding til sen frokost ombord, inden vi pakkede sammen og kørte hjem. De meldte regnvejr i morgen, ellers var vi nok blevet ude endnu en dag og sejlet til Haderslev, hvor vi skulle til fødselsdag om aftenen. Så må vi se, hvornår det igen bliver sejlvejr - vi håber på godt vejr i uge 42. Vi har bestilt optagning af båden onsdag i uge 43. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding - Assens (lørdag) d. 25. september 2021
Det har været et rigtigt efterårsvejr de sidste par dage med regn og hård kuling, men her til weekenden lovede de fint vejr med temperaturer op til 18-20 grader og rolige vindforhold, så vi besluttede at sejle en tur. De meldte NV-lig vind i dag og SØ-lig i morgen, så vi besluttede at sejle syd på til Bågø eller Assens. Det blev en fin tur med kraftig medstrøm i Lillebælt. Vi loggede op til 9 knob, d.v.s ca. 3 knobs medstrøm, det er lidt usædvanligt. Vi havde ingen vind, før vi kom ud til Stenderup Hage, hvor der var nok til, at vi kunne sejle for sejl. Vi besluttede at sejle til Assens. Det er meget længe siden, at vi sidst har gået en tur i Assens. Det blev en tur på knap 22 sm og 3 timer og 40 min. Der var meget dødt i Assens, hvor næsten alt var lukket. Det undrer os en lørdag eftermiddag, men turistsæsonen er ovre, må vi konstatere. Det er meget mildt, så det blev til aftensmad i cockpittet, en rigtig flot aften. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Årøsund - Kolding (søndag) d. 5. september 2021
Det flotte sensommervejr fortsætter, og vi stod op til sol fra en letskyet himmel. Der var inviteret til morgenkaffe i Årøsund Sejlklubs klubhus kl. 9:00 af Kolding Sejlklub. Marianne havde været gående om til campingpladsen efter morgenbrød, og alle fra i aftes dukkede op. Vi havde nogle hyggelige timer, inden vi brød op. Nogle skulle videre syd på, og andre skulle hjem til Kolding. Vi sejlede hjem og havde en rigtig fin sejltur hjem. Det er længe siden, vi har kunnet sejle en hel dag uden at krydse og bruge motoren, men i dag sejlede vi de godt 20 sm. fra Årøsund til Kolding kun for sejl og uden at krydse. Vi havde en let til jævn SØ-lig vind på hele turen, dog aftog den lidt, da vi kom op til Stenderup Hage. Det var så 6 dage Als Rundt m.m. i et rigtig flot vejr, og det fine vejr skulle fortsætte. Men vi har en del i kalenderen i de kommende dage, så derfor tog vi hjem. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Dyvig - Årøsund (lørdag) d. 4. september 2021
Vi stod op til diset/skyet vejr og køligt, men det klarede op i løbet af formiddagen, og det endte med at blive et rigtig flot vejr med sol fra en skyfri himmel. De havde lovet SØ-lig vind. Det fik vi først, da vi kom op i nærheden af Årø. Indtil da havde vi svag N-lig vind, så det blev en tur for motor, en tur på knap 17 sm. og 3 timer. Vi havde meldt os til Kolding Sejlklubs sensommertræf i Årøsund. Vi var inviteret til kl. 18:30, hvor grillen var tændt op, og vi blev budt velkommen med et glas hvidvin. Der kom kun 5 besætninger (10 personer) af sejlklubbens over 600 medlemmer. Godt nok var det annonceret meget sent, men alligevel var det et ringe fremmøde. Trods det ringe fremmøde havde vi en rigtig hyggelig aften i Årøsund Sejlklubs klubhus. Tak for en fin aften. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sønderborg - Dyvig (fredag) d. 3. september 2021
De havde lovet frisk N-lig vind i dag. Det var næsten stille, da vi stod op, men det kom i løbet af formiddagen. Vi var klar til at sejle gennem Chr. X’s Bro i Sønderborg kl. 10:38. Broen åbner hver hele time, minuttal 38. Sidst vi var under broen, var da vi kom hjem fra Middelhavet i 2018. Dengang sejlede vi bare under den, da vi ikke havde nogen mast på. Det blev en fin tur op gennem Alssund, men i strid modvind. Der var forholdsvis mange sejlere på vandet; de fleste var tyske sejlere. Vi nåede Dyvig kl. 12:45 efter ca. 13 sm. Det blev en flot travetur rundt i Nordals Naturpark, op til Oldenor, og op, så vi kunne se Mjels Vig. Der var meget stille ved Dyvig Bådelaugs broer, kun få gæstesejlere. Vi var ovre at se på Badehotellet; det er blevet rigtig flot og meget populært. Næsten alt udsolgt resten af året, kun få ledige værelser på hverdage sidst på året. Dyvig er vor sidste havn på Als. I morgen sejler vi til Årøsund, hvor der er sensommertræf i Kolding Sejlklub. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Høruphav - Sønderborg (torsdag) d. 2. september 2021
Vi stod op til overskyet, stille og lidt køligt vejr, og det så ikke ud til at ville ændre sig lige med det første, så vi startede motoren og sejlede de knap 5 sm. til Sønderborg. Efter en god frokost, tog vi traveskoene på og gik op til Dybbøl Banke med Dybbøl Mølle, en tur på ca. 4 km. Først her klarede det op, og resten af dagen havde vi flot vejr. Vi besøgte det nye oplevelsescenter ”1864”, hvor de viser, hvordan skanserne ved Dybbøl har set ud, fik en guided tur rundt på området af en guide, der virkelig vidste noget om slaget ved Dybbøl i 1864. Der var også 2 biografer, der viste film om slaget og baggrunden for krigen. Et udmærket besøg, der var traveturen værd. I morgen fortsætter vi op gennem Alssund og havner nok i Dyvig. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Sønderborg.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Fynshav - Høruphav (onsdag) d. 1. september 2021
Vi er nu nået til Høruphav på vor tur rundt om Als. Det blev igen en rigtig flot sensommerdag med sol fra en skyfri himmel, lunt og svag vind. Vi startede fra Fynshav ved halv 10-tiden i vindstille, der kom lidt vind efter knap en time, fra nord (læns), og så drev vi for sejl, meget langsomt, ned til Pøls Rev, hvor vi havde håbet på lidt mere vind og en halvvind, men sådan skulle det ikke være. Vinden lagde sig helt, efter vi havde rundet revet, og det blev havblik. Da vi nærmede os Kegnæs begyndte det at lufte, og det endte med, at vi fik 4 m/sek. lige i mod ved Kegnæs Fyr. Kegnæs Fyr er det sted, hvor man ofte måler den højeste vindhastighed (når det virkelig blæser); det passede også i dag. Da vi havde rundet Kegnæs og skulle ind mod Høruphav, lagde vinden sig igen, og det gik meget langsomt ind mod havnen. Vi nåede Høruphav ved godt 2-tiden efter ca. 20 sm. Der var feriestemning inde i Høruphav. Det var også helt sommerligt med temp. over de 20 grader, sol og helt stille. Vi travede en tur rundt i det gamle fiskerleje og fik provianteret lidt. En sensommerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding - Fynshav (tirsdag) d. 31. august 2021.
Der er nok nogle, der vil undre sig lidt, når de opdager, at vi er sejlet afsted nogle dage. Det er kun en uge siden, vi kom hjem fra et 3 måneders sommertogt - og så allerede afsted igen! Vi har fået styr på huset, tøjet vasket, hækken klippet, bedene luget, terrassen renset og græsset slået, så da de meldte flot sensommervejr de næste mange dage, besluttede vi os for at pakke båden igen og tage en tur rundt om Als. Vi havde ikke lagt nogen fast plan; vi ville drive afsted for vinden. De melder nordlig vind de første dage, og så måtte vi se, hvor langt vi kom, måske Bågø eller der omkring. Sådan gik det ikke. Da vi forlod Kolding ved godt 10 tiden, lå Kolding Fjord spejlblank foran os, og vi havde blankt vand, til vi kom syd for Bågø, så der sejlede vi for motor og nåede noget længere end planlagt. Vi satte sejl syd for Bågø og sejlede stille og roligt afsted på en plat læns i ca. 3 m/sek. Det gik ikke så stærkt, men vi nåede da Fynshav ved halv 6-tiden efter 38 sm. Det er en af de få danske havne, vi kan besejle, som vi ikke tidligere har besøgt. En fin lille havn med de faciliteter der skal være: el, vand, toilet og bad, men ingen indkøbsmuligheder, cafe/restaurant, ishus eller pølsevogn. Det er lidt ude på landet, og mange af fastliggerne er tyske både. Der var kun en enkelt dansk bil på P-pladsen, resten var tyske. Det blev en rigtig flot aften i Fynshav, vi kunne sidde oppe og spise aftensmad. De lover fortsat rolige vindforhold og varmt i morgen. På vejen herned fik vi en invitation fra Kolding Sejlklub til en sensommertur til Årøsund på lørdag. Det passer os fint, så det planlægger vi efter. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tunø - Kolding (tirsdag) d. 24. august 2021
Så er vi tilbage i Kolding efter knap 3 måneder til søs og 2050 sm. Vi stod op til en rigtig flot sensommermorgen på Tunø, og det var lidt svært at løsrive sig, men vejrudsigten for i morgen havde de ikke ændret, så vi fortsatte vores tur mod Kolding og fik en rigtig flot tur. Sol fra en letskyet himmel, varmt (22 grader) og meget svag vind. Vi havde 2-3 m/sek. lige syd for Tunø, men så lagde vinden sig, og Tragten viste sig fra den venlige side. Den lå spejlblank foran os, dog med en del modstrøm. Vi ankom til Kolding klokken halv fem efter ca. 45 sm. og kom til en optaget plads. Vi havde bedt havnefogeden om at vende skiltet fra grønt til rødt (optaget), og det havde han gjort, men der lå alligevel en båd på vores plads og uden nogen besætning, så vi måtte finde en anden plads at fortøje på. Godt, vi ikke har så langt til havnen, når vi skal ned og flytte båden. Vi blev modtaget af Jørn Thomsen, som var så venlig at køre mig hjem efter bilen – tusind tak, Jørn! Skipperinden har forfattet endnu et rejsebrev på turen fra Tunø til Kolding. De næste dage står der havearbejde på to-do listen. En sejlerhilsen fra den hjemvendte besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Anholt - Tunø (mandag) d. 23. august 2021
Det blev igen en dag med transportsejlads, ca. 60 sm. på 9½ time. Dem har vi efterhånden haft nok af, men som jeg skrev i går, så har vi besluttet at sejle hjem, inden det næste lavtryk med hård vind, regn og faldende temperatur når landet. Det skulle allerede begynde at blæse onsdag morgen, så vi planlægger at anløbe Kolding i morgen. Vi stod op til en flot morgen på Anholt, sol fra en skyfri himmel. Der kom lidt ”vattotter” inde over land i løbet af dagen, let vind fra NØ, der gav os en plat læns. Der var desværre ikke nok vind til 60 sm. på en dag, så vi fik brugt lidt diesel. Det var sådan en dag, man skulle sejle stille afsted for sejl eller ligge i en havn og nyde det flotte sensommervejr. Nå, vi har selv valgt at skynde os hjem. Vi ligger nu på Tunø og er overrasket over, hvor mange både der er. Havnen er fyldt op, og nogle steder ligger de i lag. Det blev en rigtig flot aften i Tunø havn. Som sagt fortsætter vi mod Kolding i morgen. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Tunø.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Hönö - Anholt (søndag) d. 22. august 2021
Vi valgte at sejle hjemad via Anholt. Det ser ud til, at det bliver blæsende, vådt og køligt sidst på ugen, så nu vil vi hjem og have lidt varme på huset og fast grund under fødderne. Vi stod tidligt op på Hönö, der ligger i den svenske skærgård nord for Göteborg, fik tanket lidt diesel og forlod havnen ved halv syvtiden. Det blev lidt af en transportsejlads, 62 sm. og 10½ time, en afslappende og fin tur. Vi havde sol fra en skyfri himmel, let vind (2½-3½ m/sek.) fra Ø og NØ (halvvind/agten for tværs). Desværre lidt for svag til så lang en tur så motoren måtte hjælpe til, og så havde vi fladt vand. Det eneste, der drillede på en del af turen, var en kraftig modstrøm. Vi ligger nu på Anholt, hvor havnen ligger i læ for østenvinden, så her er noget så dejligt, helt sommerligt. Dagen blev fejret på restaurant Al’Got på Anholt havn. I morgen fortsætter vi mod Kolding. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Kattegat.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Langedrag - Hönö (lørdag) d. 21. august 2021
Da vi stod op i morges i Langedrag, havde vinden lagt sig, og havet var spejlblankt. Vi besluttede at sejle lidt ud i skærgården og vente på vinddrejning i morgen. Vi sejlede ud til Hönö og var heldige, at en sejler netop havde forladt en plads ved kajen, som vi snuppede. Alle andre steder i havnen lå bådene i lag. Her var feriestemning og liv, i modsætning til Langedrag, hvor der var meget dødt. Et rigtig hyggeligt sted. Vi har været her for mange år siden og kunne slet ikke kende havnen. Den er godt nok blevet udvidet. Da vi begyndte at studere vejrmeldingerne nogle dage frem, opdagede vi, at en periode med regn og kuling er på vej og vil ramme os på onsdag. Enten skal vi sejle til Læsø/Sæby, som planlagt og blæse inde nogle dage på vej hjem, eller vi kan også se at komme hjem - det skulle nok kunne lade sig gøre inden på onsdag. Vi vælger nok den sidste løsning og sætter kurs syd på i morgen tidlig. Det var ikke lige den afslutning, vi havde regnet med, men vejret bestemmer, når man sejler. En sejlerhilsen fra den svenske skærgård.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Langedrag (fredag) d. 20. august 2021
Vi tog en overliggerdag i Langedrag. De havde meldt frisk vind (11-12 m/sek.) for sidste nat; det tvivlede vi lidt på, vinden plejer altid at lægge sig til natten. Men denne gang holdt vinden sig, og der var gang i den til langt op på dagen. Vi benyttede lejligheden til at få gjort båden ren, både udvendigt og om læ. Sådan en gang sluser sætter sit præg især på fendere og fribord. Vi havde så småt regnet med at sejle mod Læsø/Sæby i morgen, men vinden holder sig i SV. Ikke så kraftig, men på søndag drejer den om i NO og O, og så får vi den med os, så vi bliver i Sverige til på søndag. Her er udmærket, men vinden er kold, så der er bedst, hvor der er læ. Langedrag er base for Göteborg Kongelige Segel Selskab, en lidt kedelig havn, men vi ligger godt beskyttet. Alt vel ombord. En hilsen fra Langedrag.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lilla Edet - Langedrag (torsdag) d. 19. august 2021
Vi har overnattet i en lille havn lige op og ned ad slusen i Lilla Edet, et rigtigt fint sted, dog uden nogen form for faciliteter. Da vi stod op lå Götaelven spejlblank uden for havnen. Svenskeren, vi havde fulgtes med hele dagen i går, råbte os an og sagde, at vi skulle være klar til at sejle ind i slusen allerede fra halv ni-tiden. Hans bekendte, der er inden for lodsvæsenet, havde fortalt, at der var en fragtbåd på vej mod Lilla Edet og den ville være der godt 9. Hvis vi ikke kom igennem før den, ville vi have besvær med at nå Hisingsbroen i Göteborg inden spærretiden kl. 14:50. Den åbner igen efter spærretiden kl. 18:20. Den svenske sejler havde kontaktet kontrolcenteret for sluserne, og de havde lovet at se, hvad de kunne gøre. Klokken 8:38 blev vi kaldt op og bedt om at sejle ind i slusen, og 8:56 var vi igennem den sidste sluse for i år, og på vej mod Göteborg. Vi nåede Hisingsbroen i meget god tid og kom under broen kl. 14:45, fortsatte ud til lystbådehavnen i Langedrag og fandt en fin plads for natten og måske i morgen. Turen i dag blev på ca. 36 sm. De melder lidt rigelig frisk vind i morgen fra SV og V. Vi er nu fri for broer og sluser og kan sejle, når vi har lyst. Nu er det kun vejret, der kan drille. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Götaelven.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vänersborg - Lilla Edet (onsdag) d. 18. august 2021
Vi stod op til en flot morgen med sol fra en skyfri himmel og stille, lidt af en kontrast til det vejr vi havde i går. Vi var klar til afgang kl. lidt i ni og havde sat Kungälv, som dagens mål; det nåede vi ikke. Det gik fint gennem den første sluse og ind til Trollhättan, men da vi kom til den første bro, en jernbanebro, fik vi at vide, at de arbejdede på broen, og at der var dykkere nede under den næste bro, så der ville blive lidt ventetid. Der gik 1½ time, inden vi fik lov til at komme under broen. Slusningerne i Trollhättan forløb uden forsinkelser og uden problemer, man mærker næsten ikke, at man bliver sluset. Så gik det mod Kungälv, men da vi nåede slusen i Lilla Edet, sejlede de svenske både, vi fulgtes med, ind i gæstehavnen for at overnatte. Klokken var kun halv fire, men vi kunne godt se, at det ville blive sent, inden vi kunne være i Kungälv, så vi valgte at følge dem og overnatte før slusen i Lilla Edet. Et udmærket sted, men uden faciliteter. Turen i dag blev kun på godt 18 sm, men tog næsten 7 timer. Vi startede i fint vejr med sol fra en skyfri himmel, men det blev overskyet i løbet af eftermiddagen, og vi slap ikke for en let regnbyge. I morgen går turen til Göteborg. En hilsen fra Götaälven.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vänersborg (tirsdag) d. 17. august 2021
Vi kom ikke igennem Trollhättan sluserne i dag, som vi havde planlagt. De havde meldt regn i dag, og normalt har vi ikke noget imod at sejle, når det regner, men ikke i det regn vi har fået i dag. Det begyndte at regne i går aftes og har regnet kraftigt uafbrudt indtil her til aften, hvor det er stilnet lidt af, og samtidig har det blæst. Det er mange år siden, at vi sidst har haft et så vedvarende og kraftigt regnvejr, når vi har været ude at sejle. Skipperinden var ikke uden for cockpitteltet i dag. Der var en periode sidst på eftermiddagen, hvor det knap regnede så kraftigt. Det benyttede jeg mig af til at komme op på havnekontoret og betale for endnu en dag i Vänersborg. Der er blevet læst bøger, løst krydsord, sudoku og skrevet mails. Ifølge vejrmeldingen skulle vi stå op til sol fra en skyfri himmel i morgen. Håber de får ret, så går turen gennem Trollhättan sluserne. Alt vel ombord trods regnen. En meget våd og blæsende hilsen fra Vänersborg.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mariestad - Vänersborg (mandag) d. 16. august 2021
Det var en stille og grå morgen, vi stod op til. Vandet uden for havnen i Mariestad var spejlblankt. Vi kom afsted lidt i syv. De havde meldt regn det meste af dagen, og vi fik da også regn, men slet ikke hele dagen. Den længste byge var om eftermiddagen, hvor vi havde et langt lige stykke, så autopiloten klarede arbejdet, og så var det stille, ingen vind af betydning. Da vi nærmede os Vänersborg, klarede det lidt op og blev tørvejr. Vi kom godt under Vänersbroen, der er 17 m i den ene side og 15½ m i den anden side, så når vi holdt os i den vestlige side, havde vi nok frihøjde, så han slap for at åbne broen, der er en motorvejsbro. Vi kom ind til en halvtom havn i Vänersborg, der kom dog flere både i løbet af aftenen. Der kom bl.a. en båd fra Helsingborg, som lagde sig ved siden af os. Det var s/y Cassie med Pia og Patric, der inviterede på rødvin. Tak for en rigtig hyggelig aften - undskyld uheldet! Vi har aftalt at sejle gennem Trollhättan sluserne i morgen med afgang lidt i 9. En sejlerhilsen fra Väneren.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sjötorp - Mariestad (søndag) d. 15. august 2021
Vi ville godt ud af Götakanalens sidste sluse engang i dag, så vi kunne fortsætte vor tur, når vi havde lyst. Vinden havde lagt sig en del i løbet af formiddagen; det har ellers blæst kraftigt hele natten. Vi havde prøvet at kontakte kanalkontoret, men de havde lukket i weekenden, så vi satsede på at komme ud sammen med en konvoj, der skulle komme forbi i løbet af eftermiddagen. Da det første slusehold ankom til Sjötorp, (der var 5 slusehold i konvojen), kontaktede jeg sluseassistenten for at høre, hvornår vi kunne komme ud. Hendes svar var: Efter sidste slusehold, men hvis der var nogle, der stoppede i den gæstehavn, vi lå i, kunne vi tage deres plads i slusen. Allerede i første slusehold var der 2 både, der stoppede, og vi kom med ud. Vi var allerede ude af slusen ved halv firetiden og besluttede at sejle til Mariestad, en tur på ca. 11 sm. Vi havde set nok til Sjötorp, der er en meget lille by, næsten kun sluserne og nogle restauranter. Det blev en lidt frisk tur, der kom mere vind, end vi lige havde regnet med, men ved halv sekstiden fortøjede vi i Mariestad på en rigtig fin plads inde i bunden af havnen i læ for vinden. Vi forventer at fortsætte til Vänersborg i morgen trods melding om regn det meste af dagen, men det skulle blive stille, hvad vind angår. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sjötorp (lørdag) d. 14. august 2021
Vi ligger i Sjötorp i Götakanalens gæstehavn mellem dobbeltslusen 2+3 og sluse 1 og kan ikke komme videre før tidligst i morgen eftermiddag, da sluserne er lukket indtil da. Det vidste vi godt, og det gør ikke noget, for det blæser med en hård sydvestlig vind - vi er blæst inde. Vi benyttede lejligheden til at besøge Götakanalens museum, og uden for museet havde de gang i flere af de gamle glødehovedmotorer. Det var en flok entusiaster, der knoklede for at få dem startet, og det lykkedes. Det var sjovt at se, hvor meget de gik op i det. Der er også blevet vasket tøj. Der er ingen ventetid ved vaskemaskinerne; der er ikke mange gæster tilbage, og de er ved at lukke det hele ned. Det er en meget kort sæson, de har her i Sverige. Som sagt har det blæst meget, og der er også kommet nogle enkelte byger. Det er pludselig blevet efterårsagtigt. Det ser ud til at blive sejlvejr igen på mandag. Alt vel ombord. En blæsende hilsen fra Vänern.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Töreboda - Sjötorp (fredag) 13. august 2021
Vi fortsatte vor konvojsejlads gennem Götakanalen, med afgang fra Töreboda kl. 09:00. Der var ikke samme check på det i dag, som der var i går. Hvem skulle starte sammen i et slusehold o.s.v.? Men vi fandt ud af det. Der var 8 både, som kunne være i 2 slusehold. Vi kom sammen med 3 motorbåde, alle charterbåde, som havde lidt problemer med at fortøje i sluserne, men det gik uden skrammer. Vi skulle igennem 18 sluser i alt, heraf 1 slusetrappe på 3 sluser, 6 dobbeltsluser og 3 enkeltsluser og mange broer, der skulle åbnes, på bare 10 sm. Men det gik nedad, så det er ingen sag at sluse. De havde lovet tørvejr hele dagen indtil sidst på dagen, hvor vi var i havn, men det holdt ikke. Ved middagstid kom der en kraftig byge, heldigvis på et stykke, hvor der ikke var nogle sluser, kun broer. Det er ikke så sjovt at sluse i kraftig regn. Vi var fremme i Sjötorp ved 15 tiden og lagde os i gæstehavnen lige før sidste sluse. De melder kraftig blæst og regn de næste par dage, og der er mere læ der end i havnen uden for sidste sluse. Så må vi se, hvornår vi kan komme igennem sidste sluse. De har jo lukket meget ned for servicen efter 11. august. En våd hilsen fra slusefolket.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Forsvik - Töreboda (torsdag) d. 12. august 2021
Første dag med konvojsejlads, der startede kl. 09:00 fra Forsvik. Kanalpersonalet kom ned til gæstehavnen, hvor vi havde overnattet, for at fortælle os, i hvilken rækkefølge vi skulle gennem slusen. Slusen i Forsvik er den ældste af sluserne, og den er sprængt ud i klipperne, så slusevæggene står rå og ujævne. Det er kun muligt at sluse 2 sejlbåde ad gangen, som slusen ser ud. Vi skulle med i første slusehold sammen med Petronella, der nåede os i går. Det gik stille og roligt, slusevagten tog meget hensyn til os, det var også svært at fendre af. Fra Forsvik gik det mod søen Viken, der er Götakanalens højdepunkt, herfra går det nedad. Da vi sejlede ind i kanalsystemet igen i den anden ende af Viken, var vi igennem en såkaldt niveausluse, der er håndbetjent som oprindeligt. Vi blev sænket ca. 30 cm. Derfra gik det mod Vassbacken, hvor vi skulle gøre stop for at vente på de andre både, der blev sluset efter os. Vi var i alt 8 både i konvojen. Efter en time nåede de sidste både os, og hele konvojen fortsatte samlet igennem de næste 6 broer. Vi nåhede Töreboda ved 15 tiden. Her skal vi overnatte og fortsætter mod Sjötorp i morgen kl. 9. Turen i dag var på ca. 21 sm. Töreboda er et fint sted, hvor der er fine indkøbsmuligheder. Det har holdt tørvejr i dag, som de havde lovet, og det har været dejligt varmt, et rigtig fint vejr. Alt vel ombord. En hilsen fra en solbeskinnet Götakanal.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Motala - Forsvik (onsdag) d. 11. august 2021
Det var stoppet med at regne, da vi stod op, men alt var drivvådt. Vi kom afsted fra Motala ved halv nitiden og sejlede ud på en spejlblank Vättern, der er ca. 16 sm. tværs over søen. Vi var heldige at ramme åbningstiden af Karlsborgbroen kl. 11:30. Den åbner hver hele og halve time, dog ikke kl. 12, 13 og 16. Fra Karlsborg fortsatte vi op til Forsvik, hvorfra vi har meldt os til en konvoj, der fortsætter i morgen mod Töreboda og dagen efter mod Sjötorp. Højsæsonen på Götakanalen slutter i dag. Fra i morgen er sluser og broer ikke bemandet, og man kan ikke sejle, som man har lyst til. Man skal melde sig til en konvoj og følge den. De bemander så sluser og broer i forbindelse med konvojen. Det er en overgangsordning, der gælder i 3 dage. Derefter skal man lave en sejlplan, som skal afleveres til kanalkontoret, som så vil sørge for åbningen af broer og sluser. Vi ankom til Forsvik efter godt 21 sm. I dag skulle vi kun igennem en enkelt bro, ingen sluser. Forsvik er en gammel industriby, hvor der har ligget et stort jernstøberi, der nu er indrettet som museum, som vi fik besøgt. Dagen sluttede med et gevaldigt tordenvejr. I morgen lover de tørvejr - lad os håbe, de får ret. En hilsen fra kanalfolket.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Motala - Motala (tirsdag) d. 10. august 2021
Vi overnattede i Motala Verkstahhd havn i nat, en ny gæstehavn, som er anlagt i forbindelse med de gamle værkstedsbygninger, som blev opført i forbindelse med bygningen af Götakanalen i 1822. Her er anlagt nye flotte faciliteter, der åbnede juni i år. Vi sejlede ind til gæstehavnen, der ligger i centrum af Motala og ud til Vättern, i løbet af formiddagen. En strækning på 1,3 sm, ikke langt, men vi passerede 6 broer, hvoraf den ene var håndbetjent, og en sluse, hvor vi dog hverken blev hævet eller sænket. Vi havde besluttet at blive i Motala i dag, da de havde meldt regnvejr. Vi har ellers fået regn nok, men det tager man åbenbart ikke hensyn til. Vi fik provianteret og besøgt Systembolaget, inden regnen kom. Har planer om at sejle over Vättern i morgen, over til Karlsborg og videre til Forsvik. Alt vel ombord. En regnvejrshilsen fra Motala.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Berg - Motala (mandag) d. 9. august 2021
Det blev en rigtig fin dag på Götakanalen. Vi havde sol fra en halvskyet himmel, det holdt tørvejr hele dagen, og det var varmt. Vi forlod Berg ved ni tiden, da slusen åbnede og fik lidt morgenmotion igennem de første 4 dobbeltsluser, der kom lige fra starten. Så havde vi et langt stykke uden sluser, men med et utal af broer og 2 akvadukter, inden vi nåede Borensberg med den håndbetjente sluse. Vi fortsatte over Boren søen over til slusetrappen – 5 sluser bygget sammen – i Borenshult. Det var planen, at vi ville igennem slusen i Motala, men det nåede vi ikke, før den lukkede kl. 18, så vi gjorde stop ved gæstehavnen i Motala Verkstad. En ny gæstehavn, der er anlagt i/ved nogle gamle fabriksbygninger. Et ok sted med nogle flotte faciliteter. I morgen vil vi tage den sidste sluse i Motala og bliver nok i Motala en dag. Det blev til 14 sluser og knap 19 sm. i dag. En hilsen fra slusefolket.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Söderköping - Berg (søndag) d. 8. august 2021
Så kom vi til Berg og ligger i gæstehavnen lige oven for Carl Johan slusetrappen. Vi startede fra Söderköping ved 9 tiden, hvor Götakanalen vågner. Broer og sluser betjenes mellem kl. 9 og 18. Da vi startede, dryppede det lidt, men vi sejlede fra det, og vi kom igennem de første 8 sluser i tørvejr. Så var det et stykke uden sluser, og her fik vi regn, også i et par sluser. Vi havde talt om at stoppe for natten i Norsholm, men der var vi allerede ved halv to tiden, det var gået strygende hele vejen. Ingen ventetid nogen steder. Så vi besluttede at sejle over Roxen og tage Carl Johan trappen, det er 7 sluser bygget sammen og skal tages i et hug. Det skulle nemt kunne nås inden kl. 18:00, men da vi kom til slusetrappen, stod der på en lystavle: Næste slusning i morgen kl. 9:00. Vi var der allerede kl. 16 sammen med en lokal. Det kunne han ikke acceptere, vi kunne nemt nå op inden kl. 18, så de fik fat i slusevagten, og vi blev sluset op til gæstehavnen lige oven for slusetrappen. Vi havde haft fint vejr over søen Roxen, men vi kunne se en kraftig byge nærme sig, og da vi lå i det næstsidste slusekammer, begyndte det at tordne, og det ramte os i det sidste slusekammer, hvor det lynede, tordnede, vandet væltede ned, og det begyndte at blæse. Når man sluser, sætter man en man af lige før slusen. Vedkommende klarer fortøjningerne og kommer så ombord igen, inden man forlader slusen. Ved Carl Johan slusetrappen kan vedkommende først komme ombord i sidste sluse, og der stod skipperinden i tordenvejr uden sejlertøj (kun i tyndt regntøj). Det var en gennemblødt skipperinde, der kom ombord, gennemblødt ind til skindet. Bortset fra det havde vi en fin tur. Vi kom gennem 19 sluser, flere broer og sejlede 27 sm. på 9 timer. En meget våd hilsen fra Götakanalen.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Söderköping (lørdag) d. 7. august 2021
Vi besluttede at blive i Söderköping i dag. De havde meldt regn fra kl. 11 og det meste af dagen, og det kom til at holde stik. Det begyndte kl. 10:30 og holdt op kl. 17:30, så deres forudsigelse holdt. Det klarede op, og vi fik en fin aften. Vi har brugt dagen til at komme i bund med vasketøjet. Når man har betalt kanalafgiften, så er alt betalt, vand, el, toilet, bad, vaskemaskiner og tørretumbler i deres gæstehavne. I morgen fortsætter vi. Vi skal se at komme et stykke ind i kanalen, inden de går over til efterårssæson, og man skal sejle i konvoj - det er fra den 12. august. Alt vel ombord. En meget våd hilsen fra Götakanalen.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Arkösund - Söderköping (fredag) d. 6. august 2021
I går besluttede vi os for at sejle gennem Göta kanalen hjem, så vi havde ikke så travlt med at komme afsted fra Arkösund; der var kun ca. 20 sm. ind til Mem, hvor kanalen begynder. Det blev en fin tur ind gennem fjorden ind til Mem, en tur i sol og medvind. Vi ankom til Mem ved godt 11 tiden og fik ordnet papirerne og betalt. Højsæsonen i Göta kanalen slutter d. 11. august, hvor prisen reduceres med ca. 2000 kr., men fordi vi var så tæt på lavsæsonen, fik vi det til reduceret pris. Slusevagten spurgte os, om vi havde prøvet at sluse før, hvilket vi kunne bekræfte. Han kunne jo ikke se, at vi allerede havde været igennem 600 sluser. Vi fortsatte gennem de første 3 sluser og gjorde holdt i Söderköping. Det blev til i alt ca. 23 sm. i dag. Søderkøbing er en rigtig fin by, her var rigtig feriestemning med mange folk på gaden og restauranterne, rigtig hyggeligt. Der var ved at være lavvande i beholdningen af vin, så vi var en tur på Systembolaget. De melder en del regn i morgen, så vi har talt om at blive i Söderköping i morgen, men det må vejrudsigten i morgen tidlig afgøre. En hilsen fra Söderköping.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skansholmen - Arkösund (torsdag) d. 5. august 2021
Vi vågnede ved, at Aurora var ved at gøre klar til afgang. Klokken var omkring 6, og da vi så ud af vinduet, lå Skansholmen indhyllet i tæt tåge. Vi vendte os om på den anden side og forsøgte at sove videre, men da solen brød igennem en lille time senere, gjorde vi også klar til afgang. Vi fik en rigtig flot tur syd på i roligt vejr og sol fra en næsten skyfri himmel. Vi havde sat Vestervik på som dagens mål, en tur på 65-70 sm. Da vi kom fri af skærgården, fik vi en jævn vind fra øst, som var fin at sejle på, så motoren fik et hvil, og sejlene blev luftet. Det gik ikke så stærkt, men vi kom fremad med en pæn fart. Men det ville blive sent, inden vi ville nå Vestervik, så vi ændrede kurs og sejlede mod Arkösund, som vi ankom til ved halv firetiden. Blev modtaget af en havneassistent, der anviste plads og hjalp med fortøjninger - noget vi ikke har været vant til på denne tur. Det blev en tur på ca. 48 sm. De lover frisk østlig vind de næste par dage og mulighed for regn. Østlig vind er ok til at sejle indenskærs ned langs kysten, hvis den ikke bliver for kraftig, men vi kunne også vælge at sejle igennem Götakanalen, som vi oprindelig havde planlagt. Vi ligger lige ud for fjorden, der fører ind til Mem, hvor kanalen begynder. Arkösund er ikke særlig behagelig at ligge i i østlig vind; det mærkede vi, så vi skulle ikke ligge over der. Vi besluttede at tage Götakanalen til Göteborg. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Wasahamnen - Skansholmen (onsdag) d. 4. august 2021
Vi stod op til en kølig, men flot morgen i Stockholm, og det flotte vejr fortsatte til først på eftermiddagen. Laguna med Myrna og Leo kom i går, og mens vi gjorde klar til afgang, kom Helle og Ole i Jimbaran, så det var goddag og farvel. Vi skulle igennem Danviksbroen kl. 9:30. Den ventede ikke på os, så vi fik ikke talt med Helle og Ole. Turen gennem Stockholm og ud på Mäleren gik uden problemer. Da vi skulle igennem broen lige før Södertalje, fik vi godt en times ventetid. Den åbnede først kl. 15:00, og vi ankom lidt før kl. 14. Mens vi lå og ventede på broåbning, trak det sammen syd for os, og vi fik nogle kraftige byger, da vi kom ud af slusen i Södertalje. Og de fortsatte, indtil vi nåede Skansholmen, hvor vi havde aftalt med Aurora, at vi ville overnatte. Det var en rigtig hyggelig lille havn, hvor vi kunne få tanket diesel. Regnen hørte op, og vi fik en rigtig fin aften i Skansholmen. Der lå en anden dansk båd i havnen, Roxane fra Ebeltoft, nogle af Jette og Johannes’ gode venner. Det endte med, at vi blev inviteret på rødvin og fik hilst på Gunnar og Inge Lise. Et rigtig hyggeligt møde. I morgen fortsætter vi syd på. En sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Wasahamnen (tirsdag) d. 3. august 2021
Det blev en overliggerdag i Stockholm. Vejret var rigtig fint, sol fra en himmel med en del skyer, men det holdt tørt. Vi fik flyttet til en rigtig fin plads, hvor vi ikke mærkede turbådene, når de sejlede forbi havnen. Om eftermiddagen gik vi en tur ind til Gamla Stan og gik lidt rundt. Det er godt nok blevet noget turistet. Gaderne er fyldt med pizzeriaer, restauranter og souvenirforretninger. Det lignede næsten gaderne nede syd på. Lidt synd efter min mening. Efter at have nydt en fadøl travede vi tilbage til havnen, der ligger ude på Djurgården. Fik provianteret lidt på vejen hjem, hvor vi igen fik et lille chok over priserne på fødevarer, men man vænner sig jo til det. Vi havde musik fra Skansen til aftensmaden i cockpittet. Aftenen sluttede i hyggeligt selskab ombord på Aurora. I morgen fortsætter vi vor tur syd på. En hilsen fra turisterne i Stockholm.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mariehamn V - Wasahamnen (Stockholm) (mandag) d. 2. august 2021
Vi kom afsted klokken godt 5 finsk tid og satte kurs mod Stockholm. Den første halvanden time fik vi lidt søgang. Der stod en del strømsø langs Ålands kyst, men så snart vi kom lidt væk fra kysten, fik vi en fin tur over til den svenske kyst. Der er ca. 30 sm. fra Mariehamn, til vi anduver den svenske kyst, men så er der små 50 sm., inden vi er i Stockholm. Vi havde set vejrmeldingen, inden vi sejlede, og de meldte regn sidst på dagen, derfor den tidlige start. Men den ændrede de, mens vi var undervejs, så allerede godt middag fik vi den første kraftige byge. Det fortsatte med kraftige byger og mere sammenhængende regn og torden på resten af turen. Det bare styrtede ned, og sigten var minimal, men vi fandt Wasahamn inde midt i Stockholm og anløb havnen kl. 16:45 svensk tid. De er en time efter Findland. Det blev en tur på knap 77 sm. og 12½ time. Efter en GT sammen med Jette og Johannes og lidt aftensmad, fandt vi hurtigt køjen. Vi planlægger at se lidt nærmere på Stockholm, inden vi fortsætter turen hjemad. Alt vel ombord trods regn og torden. En våd sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mariehamn V (søndag) d. 1. august 2021
Det blev et ok vejr. Det er blevet lidt køligere, og det har luftet godt, men det holdt tørvejr. Skipperinderne har været på pigetur. De besøgte minibyen i Mariehamn og var efterfølgende på cafe. Vi havde et lille møde i planlægningsgruppen, hvor det blev besluttet at slutte flotillen her i Marieham. En rundspørge viste, at ganske få ønskede at sejle til Stockholm. Der var fællesmiddag, som så også blev afskedsmiddagen, oppe i sejlklubbens restaurant. En dejlig middag, da den endelig kom. Vi måtte vente mere end en time, trods det den var bestilt om formiddagen, så de vidste, hvad vi skulle have at spise. Ikke nok med det, så var alt hvidvin udsolgt, og flere havde bestilt fisk. Det kan man ikke som restaurant. OK, hvis en bestemt hvidvin er udsolgt, men alle hvidvine - nej! Nå, vi klarede den med champagne til fisk og muslinger. Ellers en rigtig hyggelig aften, hvor der blevet taget afsked med de andre deltagere. Nogle sejler meget tidlig i morgen, og andre bliver nogle dage mere i Mariehamn. Vi planlægger at sejle tidligt i morgen og sejle direkte til Stockholm. Alt vel ombord. En hilsen fra Mariehamn.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mariehamn Ø - Mariehamn V (lørdag) d. 31. august 2021
Vi har flyttet os fra marinaen i Mariehamn øst til havnen i vest, en afstand til fods på ca. 15 min., men sejladsmæssigt godt 15 sm. og knap 3 timer. Der er fællesmøde her i vesthavnen i morgen med efterfølgende middag. Det har været et ok vejr i dag. Det holdt næsten tørt, men til gengæld lover de masser af regn i den kommende nat. Emil, skipper på s/y Agnes, havde fødselsdag i dag, og det blev fejret. Vi var, alle fra flotillen – i alt 16 mand - inviteret til et glas vin ombord på Agnes, en LM Mermaid 290. Der var plads til alle, og vi havde en rigtig hyggelig aften, der trak ud. Endnu engang stort tillykke med dagen, Emil! Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mariehamn Ø (fredag) d. 30. juli 2021
Det er blevet efterårsagtigt vejr med regn og blæst. De havde meldt hård vind til kuling i dag, men det har vi ikke mærket noget til; det må have været ude til havs. Her i Mariehamn har det trukket med nogle kraftige byger, så det er med at planlægge sine ture i land. Der er blevet købt lidt ind og set på vejrmeldinger, de ændrer sig hele tiden. Vi havde talt om at sejle lidt ud i Ålands skærgård, men det ser ud til, at det skal regne det meste af søndagen, så det dropper vi nok. Der er kommet en ændring til mødet og efterfølgende middag her i Mariehamn. Det var oprindelig planlagt til mandag aften; det er nu blevet rykket frem til søndag aften, hvor alle bådene i flotillen skulle være ankommet, de der er tilbage. Her bliver det også aftalt, om vi skal fortsætte til Stockholm eller slutte her. En våd og blæsende hilsen fra Mariehamn.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mariehamn Ø (torsdag) d. 29. juli 2021
De havde meldt kuling i dag, og den kom, men først sidst på eftermiddagen. Ifølge Navtex så var det hele Skandinavien, der var ramt af kuling og ikke kun os. Vi var en tur ovre i vesthavnen for at hilse på de andre både i flotillen. De lå også fint - på det tidspunkt. Der mangler stadig 2 både, nemlig Agnes og Jimbaran, de er på vej. Om aftenen havde vi inviteret Jette og Johannes til middag og havde en hyggelig aften sammen med dem. Vi har planer om at se lidt mere af Åland inden fællesmødet i Marieham Vest på mandag, men det afhænger af vejret. Det skal være godt vejr, før vi sejler nogen steder. De forskellige vejrmeldinger kan ikke rigtig blive enige om vejret i morgen. Vi venter og ser tiden an. Vi ligger jo godt, hvor vi ligger, og Mariehamn er en fin by. En hilsen fra Åland.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Karlby - Mariehamn Ø (onsdag) d. 28. juli 2021
Det blev regnvejr, som nogle havde meldt. Vi ser på flere vejrudsigter for at få et overblik over, hvad vi kan forvente. Den svenske og yr (den norske) meldte regn det meste af dagen, mens den finske (den lokale) meldte tørvejr indtil sidst på eftermiddagen. Det begyndte at regne i nat ved 3-tiden og har regnet det meste af dagen, sidst på dagen dog kun byger. Vi forlod Karlby ved halv 7-tiden, kunne ellers godt have tænkt os at blive der en dag ekstra, men den hårde vind torsdag og fredag spøger stadig, så vi besluttede at sejle til Mariehamn i dag. Det blev en tur på ca. 38 sm. og godt 6 timer. Vi valgte at gå ind til Østhavnen i Mariehamn, der skulle være mest læ, hvis vinden frisker op fra SV og S i de kommende dage. Det er planen at blive her et par dage. Vi skal have vasket tøj, købt ind m.m. Vi skal mødes med de andre i Vesthavnen i Mariehamn til fællesspisning på mandag. De fleste andre fra flotillen ligger allerede i vesthavnen. Alt vel ombord. En våd sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Hanko - Karlby (tirsdag) d. 27. juli 2021
Vi var tidligt oppe og sejlede fra Hanko kl. 7. Målet var Ålandsøerne. Det blev igen en lang tur, meget lang tur, men i flot sejlvejr. Vi havde en jævn østlig vind (medvind), men desværre ikke nok til at sejle for sejl alene, hvis vi skulle nå til Åland, så vi måtte have motoren til hjælp. Vi havde talt med Johannes og Jette om evt. at mødes i Karlby, en af de første havne på Åland. Det blev en lidt længere tur end nødvendigt. Jeg havde overset et lille farled, der førte ind til Karlby fra øst. Vi tog i stedet turen nord om Helsö og gik ind i farledet fra vest. Det gav små 10 sm. ekstra. Turen blev på knap 80 sm. og tog 12½ time. Det var et rigtig hyggeligt sted, vi kom ind til. Det er en meget smal rende, der føre ind til havnen i Karlby, og den ligger godt gemt. Vi var ikke de eneste, der havde fundet derind, og vi var heldige at få en plads - der var fyldt godt op. Her var feriestemning og folk hyggede sig. Vejrudsigten for de kommende dage har ikke ændret sig. De er enige om, at der kommer meget vind torsdag og fredag, men lidt uenige om vejret i morgen. Nogle melder om regn det meste af dagen i morgen, andre melder tørvejr indtil sidst på dagen, vi får at se. Det er planen at sejle til Mariehamn i morgen. En sejlerhilsen fra en træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Helsinki - Hanko (mandag) d. 26. juli 2021
Det var planen, at vi skulle have været en tur rundt i Helsinki for at se lidt nærmere på byen og besøge Sveaborg, men en opfølgning på vejmeldingen ændrede vore planer. Det skulle blive sejlvejr de næste 3 dage, men så skulle der komme hård vind til kuling fra SV. Vi skal mødes med flotillen i Mariehamn sidst på ugen, og der er mindst 3 sejldage - lange sejldage – for at komme fra Helsinki til Mariehamn. Vi tog en hurtig beslutning, fik handlet ind til de næste dage, fik tanket diesel og forlod havnen kl. 9:30. Det blev en meget afslappende tur for motor hele vejen. Det er meget sjældent at sejle på spejlblankt vand en hel dag. Der var så at sige ikke en krusning på vandet, trods det vi var udenskærs flere gange. Hele Finske Bugten var spejlblank. Vi ankom til Hanko kl. 20:45 efter knap 67 sm. En lang tur, men en fin tur gennem den finske skærgård. Vi fik lidt aftensmad og så på hovedet i køjen. Skipperinden var slet ikke i land. Vi har planer om at sejle tidligt i morgen, for at nå Åland. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra den finske skærgård.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Helsinki (søndag) d. 25. juli 2021
Så fik vi taget hul på Helsinki. Vi tog bussen ind til centrum og gik rundt det meste af eftermiddagen. En rigtig fin by, desværre var Rock Kirken lukket. Den ville vi godt have set indvendigt, men det må blive morgen, hvor vi planlægger endnu et besøg og en tur til Sveaborg, et berømt fæstningsanlæg uden for byen. Om aftenen var der fællesspisning i sejlklubbens lokaler, hvor den nærliggende restaurant leverede maden. Sejlklubbens formand kom for at ønske os velkommen, og der blev udvekslet standere m.m. Det er rigtig meget de gør for os, imponerende for 9 både fra Danmark, s/y Petronella nåede ikke frem. Vi havde en rigtig hyggelig aften, hvor snakken gik. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Helsinki. h

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lovisa - Helsinki (lørdag) d. 24. juli 2021
Det blev en dag med transportsejlads for motor. Vi startede tidligt fra Lovisa, det var en kølig men flot morgen med spejlblankt vand. Hele formiddagen havde vi næsten vindstille, først i løbet af eftermiddagen kom der lidt vind lige imod. Ikke noget, der generede, men gjorde, at det blev for motor hele vejen. Vi ankom til Helsingfors Sejlklubs havn lidt i 4 og blev modtaget med kaffe og lagkage i klubhuset; det var Søren fra s/y Roxan, der havde fødselsdag. Det var rigtig heldigt, så fik vi mødt resten af flotillen, dem, der var kommet på det tidspunkt. Turen i dag blev på 57 sm. og 9½ time. I morgen skal vi se lidt nærmere på Helsinki. Johannes fra s/y Aurora havde mødt en fra Helsingfors Sejlklub i Tallinn og lavet en aftale med dem om, at vi kunne ligge i deres havn. Der var reserveret pladser til os, reduceret havnepriser og meget mere. De havde gjort rigtig meget for os En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kotka - Lovisa (fredag) d. 23. juli 2021
Vi er nu nået til Lovisa. Byen bliver rosende omtalt i bøger og blade, og det er med rette. Det er en rigtig fin by, men især nede ved havnen er der nydeligt. De gamle saltboder er restaureret og indrettet til cafeer, restauranter, søfartsmuseum og forretninger, og her var der mange turister. Det er lige meget, hvor vi kommer, så er der en sauna, og den bliver brugt. Det første, havneassistenten spurgte om, var, om han skulle tænde op for saunaen i deres toiletbygning. De har også en flydende sauna ude i bugten, hvor folk ror ud til og går i sauna. Havneassistenten spurgte også om, hvor vi kom fra. Hvis han havde et dansk flag, ville han hejse det, og da vi kom tilbage fra en travetur, var Dannebrog hejst på en af havnens flagstænger. Turen i dag var på 29 sm. og små 5 timer. Det blev en rigtig finh aften her i Lovisa, helt stille og blankt vand, men det er fortsat en smule køligt. Det skulle ændre sig om nogle dage. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kotka (torsdag) d. 22. juli 2021
Så er der igen kulingsvarsel for Finske Bugt, men det passer os fint. Vi kom lidt hurtigt afsted fra Kotka sidst, vi var der, så nu fik vi tid til at se det, vi ikke fik set sidst. Der er lavet en planetpark, hvor man har anbragt planeterne i solsystemet rundt om i Kotka. Solen findes yderst på en pynt, og de forskellige planeter er anbragt rundt i byen, så deres indbyrdes afstand passer med virkeligheden, selvfølgelig med et lidt andet størrelsesforhold end i virkeligheden. Der er en planet nede på marinaen. Vi fulgte stien rundt, en fin tur. De har gjort rigtig meget ud af det. Den flotte park med vandfald og udstillingen af forskellige granitformer på toppen af vandfaldet fik endnu et besøg. Vi ligger godt i læ inde i havnen og mærkede ikke meget til kulingen. I morgen går turen videre mod Helsinki, vi planlægger at gøre stop i Lovisa. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Kotka. h

skrevet af Martin Leo Hansen 

Brusnitchnoe - Kotka (onsdag) d. 21. juli
Det blev ikke den rolige nat foran slusen, som vi havde regnet med. Vi havde ikke mødt nogen båd på turen i går, men i løbet af natten kom der flere store både, som skulle sluses, og de larmede. Alle 4 både, der har overnattet foran Brusnitchnoe slusen, var klar til afgang kl. 08:00, og som aftalt med slusevagten var slusen klar. Vejret var rigtig fint, da vi sejlede ud af slusen. Sol fra en letskyet himmel, let vind fra nord, men lidt køligt. Det gik for motor de første små 3 timer, hvor det er forbudt at sejle med sejl, men så blev sejlene rullet ud, og vi fik en rigtig fin tur mod Santio. Vi havde en agten for tværs til halvvind 6 til 8 m/sek. med enkelte pust på op til 10 m/sek., og vinden kom inde fra land, så fladt vand, og vi havde en svag medstrøm. Vi kunne ikke ønske os et bedre sejlvejr. Ca. 6 sm. før Santio lagde vinden sig, og vi rullede sejlene ind og fik gang i motoren det sidste stykke. Efter et hurtigt besøg hos grænsekontrollen på Santio fortsatte vi til Kotka. Grænsebetjenten spurgte os, om vi var blevet generet af de russiske myndigheder. Der er åbenbart nogle, der er blevet generet. Det er vi ikke blevet. De gjorde vist kun det, de er blevet ansat til. At det så tog urimeligt lang tid, er en anden sag. Da vi forlod Santio, var vinden drejet til vest, ikke ret kraftig, men det gav modvind til Kotka, så det blev motorsejlads de sidste 24 sm. Hele turen var på godt 68 sm. Vi var i Kotka ved halv otte tiden, så det har taget alt i alt 11½ time. Dejligt, at turen gik så fint. Det er den bedste sejltur, vi har haft i år. De første 4 både, der sejlede helholdsvis søndag og mandag, havde haft en helt anden tur med modvind, høj sø og modstrøm. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lappeenranta - Brusnitchnoe (tirsdag) d. 20. juli 2021
Der er i dag kulingsvarsel for Finske Bugt, og en front vil passere sidst på dagen med regn og torden, så vi skal ikke uden for Saimaa kanalen i dag. Men i morgen lover de ok vejr til en tur tilbage til Santio i Finland. For at have så megen tid til turen ude i Finske Bugt gennem Rusland som muligt, besluttede vi at sejle ned til den sidste sluse i Sainaa kanalen. Her må man overnatte, hvis man er på vej ud ad kanalen - (ikke når man sejler ind i kanalen). Vi havde aftalt med Ole og Helle i s/y Jimbaran, at vi skulle følges ad, og hvis vi forlod Lappeenranta ved ottetiden, skulle vi have mulighed for at nå slusen i Brusnitchnoe inden fronten med regn og torden ville nå os. Turen gennem Saimaa kanalen gik fint. Alle sluser ventede på os, (havde grønt lys, når vi nåede dem), og selve slusningen gik hurtigt. Det eneste længere stop vi havde, var ved den russiske paskontrol. Det tog sin tid, men undersøgelsen af båden var knap så grundig som sidst. Vi nåede at få fortøjet og få cockpitteltet op, inden regnen kom. S/y Bibs og s/y Petronella ankom et par timer efter, og de var blevet lidt våde. Vi havde for øvrigt en slags jubilæum i forrige sluse. Det var vor slusning nr. 600. Vi følger nøje vejrmeldingen for i morgen, og den bliver bedre og bedre, så det tegner godt. Man må - som lystbåd - ikke sejle i Saimaa kanalen før kl. 08:00 og efter kl. 20:00, så vi kan ikke komme afsted før kl. 08:00 i morgen. Det tegner til at blive en stille nat her ved slusen. Der er ikke megen trafik på kanalen; vi har ikke mødt en eneste båd i dag. Alt vel ombord. En hilsen fra kanalsejlerne.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lappeenranta (mandag) d. 19. juli 2021
Vi har en overligger dag her i Lappeenranta, og det skyldes vejret. Vi vil godt have et nogenlunde vejr til at sejle tilbage til Finland i, og det bliver det, som vejrudsigten ser ud lige nu, på onsdag. I morgen skal vi holde os indenskærs på grund af kraftig vind fra vest (i mod) og regn. Vi vil benytte dagen i morgen til at sejle igennem Saimaa kanalen og lægge os lige inden den sidste sluse i Rusland og være klar til at sejle det sidste stykke til Santio, indklareringsstedet i Finland, onsdag morgen. Det har ellers været et udmærket vejr i dag, et helt normalt dansk sommervejr. Halvskyet, let vind fra SV og 22 grader. Det føles lidt køligt, det er trods alt et temperaturfald på knap 10 grader i løbet af de sidste par døgn, men hellere det end de godt 30 grader. Vi har fået provianteret og diverse formularer til myndighederne er udfyldt, så vi er klar til afgang i morgen tidlig. En sommerhilsen fra Finland.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Sulkava - Lappeenranta (søndag) d. 18. juli 2021
Vi stod op kl. 4 og satte kurs mod Lappeenranta. Det er første gang, at vi er sejlet, før solen var stået op. Den stod dog op kort tid efter, vi havde forladt Sulkava. Det var helt stille, da vi sejlede ud gennem de smalle løb fra Sulkava, men det ændrede sig i løbet af dagen, som de havde varslet. Der var dampskibstræf i Puumala. Det så rigtig flot ud, som de lå der side om side langs kajen i Puumala. I løbet af dagen tiltog vinden, og vi havde en meget frisk til hård vind på det sidste stykke ind til Lappeenranta. Det begyndte at trække sammen ude mod vest, da vi sejlede ind til marinaen i Lappeenranta, hvor vi blev modtaget af Helle og Ole i s/y Jimbaran. Vi nåede at få fortøjet og betalt havnepenge, før et uvejr med regn og torden drev ind over os - det var derfor, vi var stået så tidligt op. Dejligt, at planen holdt. Det blev en tur på godt 66 sm. og godt 11 timer for motor. Indrømmet, vi kunne godt have sejlet for sejl et stykke af turen, men så var vi ikke kommet i havn før uvejret. Nu skal vi have set nærmere på vejret de kommende dage og have planlagt turen gennem Saimaa kanalen og Rusland. De første både i flotillen er allerede på vej gennem Rusland. Alt vel ombord. En hilsen fra en træt, men glad besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Savonlinna - Sulkava (lørdag) d. 17. juli 2021
Endnu en dejlig morgen og dag med sol og 26-27 grader. Vi var lidt i tvivl om, hvad vi skulle. De melder hård vind, regn og torden i morgen sidst på dagen, og da ville vi godt ligge i Lappeenranta og klar til at sejle tilbage gennem Rusland, når vejret tillader det. Der er ca. 80 sm. fra Savonlinna til Lappeenranta, og Puumala området er midtvejs, men der havde vi været. Vi valgte at sejle til Sulkava, der ligger lidt væk fra farledet. Det er en af de få byer, der ligger i Saimaa søen. Det var en rigtig fin tur, og vi løb ind i en fiskekonkurrence: Træjoller, der blev roet og med fiskeliner efter sig (dørge). Vi måtte sno os imellem dem, og der var mange joller. Sulkava var en fin lille by. Det viste sig at være indkøbsstedet for de mange, der har sommerhuse i området. Der var en forholdsvis stor og smuk kirke, få huse og 2 store supermarkeder med en flot anlægsbro for de mange små motorbåde, som sommerhusejerne sejler rundt i. Det var et hyggeligt sted med få gæstebåde. Det blev en stille aften, hvor vi nød den flotte natur. Efter at have set vejrmeldingen endnu engang, hvor de holder ved regn og torden sidst på dagen i morgen, besluttede vi os for at sejle meget tidligt i morgen Dagens tur blev på ca. 24 sm. og 4 timer. En hilsen fra Saimaa søen.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Savonlinna (fredag) d. 16. juli 2021
Det blev et rigtigt behageligt vejr i dag. Tordenvejret i aftes fik renset luften, og temperaturen nåede ikke over de 26 grader i dag. Meget mere behageligt end de sidste dage, hvor vi har haft hedebølge. Vi tog en overliggerdag i Savonlinna. Der var flere ting, vi godt ville se, nu vi var sejlet helt herop. Det vigtigste var den gamle borg, hvor der afholdes operafestival hvert år i juli måned, dog ikke i år på grund af coronaen. Vi skulle have været ind og se La Traviata - det kom vi så ikke, men vi så, hvor vi skulle have siddet. Vi fik en guided tur rundt på borgen og fik fortalt en del om borgens historie op gennem tiden. En udmærket tur. Det blev også til en tur rundt i byen, der ligger på flere øer. Lidt åndelig føde fik vi med et besøg i domkirken, en lille og enkel kirke. Om aftenen kom Jette og Johannes til en drink. De havde været en tur i Helsinki, i lejet bil, for at hente en reservedel til motoren. I morgen sejler vi syd på. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Savonlinna.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Puumala - Savonlinna (torsdag) d. 15. juli 2021
Så tog vi det sidste stykke fra Puumala op til Savonlinna, en tur på ca. 40 sm. Det er det nordligste punkt, vi når på denne tur. Nu går turen hjemad, når vi har set lidt på Savonlinna. Det blev en meget varm tur, selv om vi startede tidligt, men en flot tur, hvor træerne på øerne spejlede sig i det blanke vand. Temperaturen nåede op på de 32 grader, og det var meget trykkende. Det endte da også med torden og skybrudslignende regn. Flotillen havde aftalt at mødes her i Savonlinna i dag, og 7 af de 8 både, der nåede op i Saimaa søen, nåede frem. Det var her, vi oprindelig skulle havde været til opera, oppe i den gamle fæstning, men den er for længst aflyst på grund af corona. Der blev arrangeret fællesspisning oppe på en restaurant tæt på havnen. Det skulle vise sig at være en god ide, at den lå tæt på havnen. Det havde set lidt lusket ud, rent vejrmæssigt, og vi var knapt færdig med middagen, da det begyndte at regne, stille og roligt til at begynde med. Lugerne i båden stod åbne på grund af varmen, der var 34 grader i kahytten, da vi gik. De fleste skyndte sig ud i båden for at lukke lugerne. Det samme gjorde jeg, men jeg glemte at lukke sidevinduerne. Jeg var lige kommet tilbage til middagen, da det begyndte at tordne, og himmelen åbnede for alle sluser. Det blæste op, og regnen væltede ned. Vi sad inde under et telt, der normalt giver skygge for solen, men også ly for regnen, men vi måtte rulle siderne ned for at kunne være der. Sikke et uvejr! Det bliver en episode, vi sent glemmer. Servitricerne var totalt gennemblødte. Da vi kom tilbage til båden, var der kommet en del vand ind på pantryet og toilettet, men sengen var tør. Efter regnen fik vi et helt andet friskt vejr, hvor det var til at trække vejret. En meget våd hilsen fra Savonlinna.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lappeenranta - Puumala (onsdag) d. 14. juli 2021
Det er aftalt, at flotillen skal mødes i Savonlinna i morgen d. 15. juli. Der, hvor vi oprindelig skulle have været til opera, som desværre blev aflyst på grund af coronaen. Der er ca. 80 sm. op til Savonlinna fra Lappeenranta, så vi måtte se at komme derop ad. Det blev en meget varm tur på en næsten spejlblank Saimaa sø. De havde lovet op til 32 grader i dag og i morgen, og det kom vi op på. Her er rigtig flot, men det er lidt ensformigt. Den ene lille og lidt større ø efter den anden, begroet med træer. Man skal holde tungen lige i munden og følge godt med på kortet/plotteren, for de øer ligner hinanden. Vi besluttede at gøre holdt i Puumala, der ligger ca. halvvejs. Det blev til 40 sm. og godt 6½ timer. Puumala er et turiststed, her er fyldt med turister og meget dyre is. 2 is med 2 kugler (små) kostede 12 €. I morgen går turen til Savonlinna, det nordligste punkt for denne tur. De har heldigvis lovet regn på fredag og derefter lidt køligere - det glæder vi os til. Endnu en meget varm hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Nuijamaa - Lappeenranta (tirsdag) d. 13. juli 2021
Vi stod op til et flot landskab ved paskontrollen i Nuijamaa. Træerne spejlede sig i det blanke vand. Det var helt stille og allerede meget varmt. Vi fik igen temperatur op omkring de 30 grader. Vi forlod Nuijamaa kl. 8 og satte kurs mod de sidste 3 sluser op til Saimaa søen. De 2 første gik uden problemer, men da vi lå og ventede foran den 3. sluse, (de var ved at sluse en passagerbåd ned), åbnede slusevagten op for vandet, så der stod en flodbølge ud fra slusen og ud mod os. Vi blev banket ind mod bolværket, så kraftigt at fenderne røg op. I et forsøg på at støde fra fik jeg en fod i klemme. Heldigvis slap jeg med en gul og blå fod, der hævede slemt op, ikke noget brækket. Skipperinden er mørbanket med ondt i musklerne efter forsøget på at holde båden ude. Fra Saimaa kanalen sejlede vi ind til Lappeenranta (på svensk Villmanstrand), hvor vi efter et par forsøg fandt et sted at fortøje båden, så vi kunne komme i land. En tur på godt 15½ sm. og 4½ time. Vi fik provianteret og set lidt på den fine by. Vi var en tur rundt i byen og besøgte den gamle fæstningsby med de gamle bygninger og Finlands ældste ortodokse kirke, hvorfra de hver aften spiller på trompet ud over havnen. Vi løb også ind i et veteranbiltræf oppe i fæstningsbyen, her var en del gamle amerikanerbiler. Vi er ved at have fået nok af varmen. Det er varmere her i Finland, end vi havde det, da vi sejlede rundt i det græske. Alt vel trods varmen. En meget varm sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ulko-Nuokko - Nijamaa (mandag) d. 12. juli 2021
Vi var tidligt oppe, skulle være på Santio kl. 08, hvor der var ca. 16 sm. til. Vi forlod Ulko-Nukko kl. 5 og var på Santio, sammen med de 7 andre både fra flotillen kl. 7:30, klar til at blive udklareret fra Finland/Schengen og sætte kurs mod Rusland og Saimaa kanalen. Grænsepolitiet/tolderne dukkede op kl. 8 som aftalt. Det var lidt af en udklarering, hvor rigtig mange papirer skulle udfyldes, hvis man ikke havde klaret det på forhånd. Det tog da også godt en time, før vi var klar til afgang. Vejret var med os, vi fik en jævn til frisk V-lig vind - medvind hen langs den sydlige kyst af Rusland. Vi havde ikke sejlet ret langt, før der dukkede en russisk patruljebåd op for at se, hvem vi var. Den var rundt til alle 8 både. Det gik strygende ind til Vyborg og videre op til Brusnitchnoe, hvor vi mødte den første sluse og den første russiske tolder, der ville have en del papirer udleveret. Så ind i slusen, sammen med 2 andre både, og så gik det ellers stille og roligt opad. Det er nogle rigtig behagelige sluser, hvor vi bliver løftet omkring 10 meter pr. slusning. Der var lidt ventetid ved nogle af sluserne, så tiden gik. Der står i papirerne, at kanalen er åben fra 08 til 20. Det kunne vi ikke rigtigt overholde. I den sidste sluse i Rusland, sluse nr. 5 – Palli, blev vi ellers grundigt undersøgt. Grænsepolitiet/tolderne kom ombord og undersøgte alle stuverum og skabe, jeg blev bedt om at fjerne gulvtæpperne, så de kunne se, hvad der var underneden. Efter knap 1 time fik vi lov til at sejle. Ikke langt fra Palli slusen var grænsen, og vi sejlede ind i Finland igen. Her blev vi modtaget af nogle venlige grænsebetjente, der ville se pas og coronatest resultater, og en lille inspektion om bord, men ikke noget at sammenligne med det, vi var ude for i Rusland. Folk var trætte efter 56 + 16 = 72 sm, så hele flotillen (undtagen en enkelt, der fortsatte) overnattede ved paskontrollen i Nijamaa. Det blev en lang dag med mange oplevelser, men en fin dag. Nu er vi godt på vej mod Saimaa søen. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra en træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ulko-Nuokko (søndag) d. 11. juli 2021
Vi tog en ekstra dag i naturhavnen Ulko-Nuokko. De fleste fra flotillen valgte at sejle videre til en ankerbugt tæt på Santio, øen, hvor vi skal udklarere fra i morgen kl. 08 og sejle til Saimaa søen via. Rusland. Det blev ren afslapning i løbet af dagen, og da vi nåede aften, var vi 3 både tilbage fra flotillen. Laguna, der desværre havde lidt problemer med deres motor og derfor ikke turde fortsætte mod kanalen og Jimbaran. Laguna sejler tilbage til Kotka for at få set på motoren. Det har luftet en del i løbet af dagen, men der var næsten helt læ, der hvor vi lå. En smule vind er kun dejligt i den varme, vi har. Det er fortsat meget varmt. Vi havde en rigtig hyggelig og festlig aften oppe i det overdækkede grillhus, sammen med de andre. Vi er klar til afgang i morgen tidlig, meget tidligt. Alt vel ombord. En hilsen fra den flotte finske skærgård.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kotka - Ulko-Nuokko (lørdag) d. 10. juli 2021
Endnu en meget varm nat. Vi har haft sol og en smule vind i dag, så varmen føltes ikke så slem. Der var nogle få ting, jeg godt ville have til båden, så vi begav os ud på en længere tur. Der var ca. 4 km. til den nærmeste udstyrsforretning. Da vi kom derud, havde forretningen lukket om lørdagen, så vi travede 4 km. tilbage med uforrettet sag. Nå – vi fik dagens motion, det blev en varm tur. Alle de andre både fra flotillen havde forladt Kotka, og de sendte billeder fra et skær/naturhavn, hvor de fleste af de andre både lå. Det så rigtig dejligt ud, så vi besluttede at sejle ud til de andre. Ulko-Nuokko, som naturhavnen hed, lå ca. 9½ sm. fra Kotka. Det var et rigtig flot sted med flydebroer og bøjer til at fortøje ved. I land var der et overdækket grillsted med borde og bænke og toiletter, rigtig fine forhold. Det blev en hyggelig aften ved det finske skær. Der kommer stadig ændringer ang. sejladsen på Saimaa kanalen. Den sidste er en af de gode: Der kommer nye retningslinjer fra på mandag, og det bliver muligt for os at komme igennem kanalen. Vi håber, det holder. Vi er ca. 16 sm. fra Santio, hvor det russiske farvand begynder. Alt vel ombord. En varm sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Fagerö - Kotka (fredag) d. 9. juli 2021
Vi stod op til en dejlig kølig morgen på Fagerø, men det ændrede sig hurtigt. Det blev igen en meget varm dag med temp. omkring de 30 grader og svag vind. Det meste af flotillen var samlet i Kotka, så vi besluttede at sejle ind til Kotka, en tur på ca. 11 sm. Hele flotillen lå ved gæstebroen i Kotka, rigtig hyggeligt, men det varede ikke længe, inden næsten alle forlod Kotka. De var kommet i går og havde aftalt at sejle ud til en naturhavn tæt på Kotka, så de sejlede kort tid efter, vi var ankommet. Vi ville godt se lidt nærmere på Kotka, så vi blev tilbage sammen med Helle og Ole i Jimbaran. Vi fik set lidt af Kotka, en meget grøn by med store parker og masser af store træer i gaderne. Det finske meteorologiske institut har udsendt et varsel om hedebølge med temp. over 30 grader i morgen, så det er næsten som at sejle i Middelhavet. Dog er der en stor forskel: Her er det lyst det meste af døgnet, det er det ikke i Middelhavet. Vi havde en rigtig hyggelig aften sammen med Ole og Helle. Alt vel ombord trods varmen. En meget varm hilsen fra det sydlige Finland.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Pörtö - Fagerö (torsdag) d. 8. juli 2021
Vi stod tidligt op, meget tidligt. Vi var klar til afgang kl. 5:20 fra Pörtö. De havde meldt regn og torden fra godt middag, og vi ville godt nå Fagerö/Kaunissaari (i Finland har mange steder et svensk og et finsk navn), inden evt. regn og torden nåede os. Det blev en udmærket tur, hvor vi fik luftet sejlene, men vi sejlede også en del for motor. Vi valgte farledet tættest på åbent vand, så var der ikke så mange smalle passager. Da vi nærmede os Fagerö, var regnen lige i hælene på os, og det så meget truende ud. Havneassistenten, der tog i mod os på Fagerö, sagde, at det ville blive tordenvejr. Vi hørte det buldrede i det fjerne, men det var alt, vi mærkede til tordenen. Det blev regnvejr, en hel del, men da lå vi godt fortøjet på Fagerö. Turen fra Pörtö til Fagerö var på godt 44 sm. og tog knap 7½ time. Vi fik en lidt trist meddelelse på turen hertil. S/y Grisu er allerede nået til Santio, hvor vi skal uklarere for at sejle op til Saimaa kanalen. De fik at vide, at russerne kun vil lade finske sejlere passere kanalen, alle udenlandske sejlere kan ikke få lov til at sejle igennem. Vi ligger meget tæt på Santio og kanalen, så hvad nu? Senere på dagen kom en ny melding fra flotillechefen. Myndighederne på Santio (grænsekontrolposten) havde ringet Torben fra Grisu op og fortalt ham, at der ville komme nye retningslinjer om 4 dage, og så kunne vi sikkert få lov at sejle igennem kanalen. Det viste sig, at det ikke var de russiske myndigheder, der var problemet, men EU og Finland. EU ville ikke tillade folk, der havde været i Rusland, komme tilbage til EU, men det skulle blive ændret om 4 dage, så folk med en attest på, at de er vaccinerede, kan komme tilbage. Det blev aftalt, at vi sejler rundt i den østfinske skærgård i 4 dage, så vi er klar til at sejle til Santio, hvis der bliver åbnet op. En våd sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tallinn - Pörtö (Finland) (onsdag) d. 7. juli 2021
Det har regnet i nat, og alt var vådt, da vi stod op. Vi var klar til afgang kl. 06, startede på blankt vand og med tågebanker. Vi havde fra 0 m/sek. op til ca. 3 m/sek. som igen aftog til 0 m/sek. fra SV og S (læns). Det var ikke noget, vi kunne bruge til noget, når vi skulle sejle godt 50 sm. Vi havde sat Pörtö i Finland, som dagens mål, et rigtig fint og hyggeligt sted. Turen tog knap 8½ time. Vi har ikke mærket noget til de berygtede finske myg, har nu heller ikke været i Finland ret længe. Men vi blev overfaldet af fluer, fluer i alle afskygninger, på turen over Den Finske Bugt. Det har også været varmt i dag, solen har skinnet fra en sløret himmel (højtliggende skyer), hele dagen. De melder, til en afveksling, lidt regn i morgen, hvor vi fortsætter øst over. En meget varm sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tallinn (Kalev Yacht Club) (tirsdag) d. 6. juli 2021
Det blev en meget varm og trykkende dag med temperatur omkring de 30 grader. Det endte da også med en gang torden. Det første rigtige regn siden vi forlod Stubbekøbing for godt en måned siden. Heldigvis kom det først om aftenen, for der var arrangeret guided tur rundt i Tallinns gamle bydel kl. 10, og da var det fint vejr, dog meget varmt. Det var en rigtig fin tur, hvor guiden startede på Frihedspladsen med at fortælle lidt om Estlands historie. Vi var rundt og se mange ting og fik mange historier og beretninger om de ting, vi så. Det var en virkelig god guide, Leo, der havde arrangeret turen, havde fundet. På vejen tilbage fik vi provianteret en sidste gang, inden turen går til Finland. De første både er allerede sejlet fra Tallinn - vi venter til i morgen tidlig. Det var noget helt nyt at spise aftensmad nede om læ. Vi havde ikke fået rejst teltet, da tordenvejret ramte os. Alt vel ombord på Nausikaa. En hilsen fra turisterne i Tallinn.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tallinn (Kalev Yacht Club) (mandag) d. 5. juli 2021
Vi har været på en lille byvandring i Tallinn i dag, sådan helt privat uden guide. I morgen, hvor der er arrangeret en byvandring i forbindelse med flotillen, er med guide. Tallinn er en rigtig fin by, hvor man har bevaret rigtig meget af det gamle og restaureret mange af husene. Der er blevet købt lidt ind. Priserne her i Estland er på ca. samme niveau som derhjemme. Vi så finske sejlere komme slæbende med øl, vin og spiritus på små vogne, som marinaen har. Det viser sig, at disse varer koster ca. det dobbelte i Finland, så vi må sikre os, at vi har nok, indtil vi igen kommer til Sverige. Når de finske sejlere tager afsted på ferie, starter de med at sejle til Estland for at proviantere, inden de fortsætter ferien i Finland. Om aftenen var der arrangeret fællesspisning oppe på sejlklubbens restaurant. Vi fik noget virkelig lækker mad og havde en rigtig hyggelig aften. Hele flotillen var samlet. Det har været skyet i dag, men stadig varmt og tørt. Alt vel ombord. En hilsen fra Tallinn.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tallinn (Kalev Yacht Club) (søndag) d. 4. juli 2021
Det flotte sommervejr fortsætter, ingen udsigt til ændringer de kommende dage. Vi har fået hejst flag over stag, det ser ret festligt ud med så mange både, der flager. Om formiddagen blev der afholdt et lille møde i planlægningsgruppen, hvor de sidste ting vedr. Saimaa kanalen og opholdet i Helsinki blev drøftet. Det er planen, at flotillen skal informeres til fællesspisningen i morgen aften. Om eftermiddagen var vi en tur inde i Tallinn for at besøge søfartsmuseet Lennusadama, der er indrettet i en gammel hangar til vandflyvere. En meget speciell bygning og et imponerende museum. Absolut et besøg værd. Der er travlhed med at få alle dokumenter klar til passagen gennem den russiske del af Saimaa kanalen. Vi skal jo ud af Schengen og EU og ind igen, når vi er kommet igennem kanalen, og det kræver nogle dokumenter i et vist antal. En solskinshilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tallinn (Kalev Yacht Club) (lørdag) d. 3. juli 2021
Sommeren fortsætter med sol fra en skyfri himmel, 25-26 grader og let vind, og de melder op til 30 grader i de kommende dage. Vi fik et par dryp den anden dag fra en skyfri himmel, på vej op til Kuivastu. Det er det eneste regn, vi har haft, siden vi forlod Stubbekøbing. Det må siges at være heldigt. Vi har fået handlet lidt i dag. Vi havde bl.a. en fender, der var punkteret, så vi købte to nye. Det blev også til et besøg på KUMU kunstmuseet, en imponerende bygning med en stor samling af nyere estisk kunst og flere meget forskellige udstillinger. Det er Estlands fornemste kunstmuseum, der åbnede i 2006. Vi fik set en stor del af udstillingerne, men havde fået for lidt tøj på og måtte gå, fordi vi frøs. Det er som sagt meget varmt udenfor, og de havde godt gang i air-konditionen. Om aftenen var der fodbold på storskærm oppe på sejlklubbens restaurant. Det var lidt specielt at se, når det var med estisk kommentator, der ikke holdt med et af holdene, så det var lidt tamt. Men der var fest, da Danmark vandt 2-1 over Tjekkiet i EM kvartfinalen. Alt vel ombord. En varm hilsen fra Tallinn.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tallinn (Kalev Yacht Club) (fredag) d. 2. juli 2021
Så fik vi set lidt på Tallinn. Vi startede i Toompea, den ældste del af byen, der ligger højt hævet over resten af Tallinn. Oppe på toppen ligger Aleksander Nevsky Katedralen, en imponerende kirke, der er midtpunkt for de russisk ortodokse i Estland. Tæt på kirken fandt vi Dronning Magrethes rosenhave, fyldt med røde og hvide roser og københavnerbænke. Det blev til et besøg på Kiek in de Kök, et stykke af bymuren, der forbinder 3 tårne. Man kan gå på bymuren, og i tårnene er der indrettet et museum, der beskriver livet i Tallinn i middelalderen. I forbindelse med Kiek in de Kök ligger Kongens Have, ikke særlig imponerende. Et par trapper ned fandt vi det store skjold med Dannebrog, der markerer Dannebrogs fald fra himmelen i 1219. Vi ledte efter det, da vi besøgte Tallinn i 1992, men kunne ikke finde det. Vi læste senere, at det var taget ned for at blive renoveret. Det blev også til et besøg i Domkirken, der er fyldt med våbenskjold og et Dannebrog, foræret af den danske Dronning. Efter frokost på Raekoja (rådhus) pladsen og et besøg på rådhuset, der er indrettet til museum, tog vi bussen tilbage til Pirita, hvor vi ligger. Det er en forstad til Tallinn. Det er fortsat et rigtig flot sommervejr, sol fra en skyfri himmel, varmt, og meget blæsende, men det føles kun behageligt. En hilsen fra et par trætte turister i Tallinn.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tallinn (Kalev Yacht Club) (torsdag) d. 1. juli 2021
Det er et rigtig flot vejr med sol fra en letskyet himmel og 25-26 grader. Dog er der rigeligt med vind, så vi er glade for, at vi er kommet til Tallinn. Vi ligger godt i læ, så vinden generer os ikke. Vi har haft travlt med rengøring, vask af tøj, indkøb i nærliggende supermarked, møde i planlægningsgruppen og fællesmøde, hvor vi fik forelagt planen for opholdet i Tallinn og turen gennem Saimaa kanalen. Vi har lige fået bekræftet, at kanalen er åben for lystbåde, så vi kan komme op i Saimaa søen som planlagt. Indtil nu er det kun operaen, der ikke bliver til noget. Den blev allerede aflyst engang i maj måned. I morgen skal vi være turister i Tallinn. Alt vel ombord. En varm og blæsende hilsen fra Tallinn.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lohusalu - Tallinn (Kalev Yacht Club) (onsdag) d. 30. juni 2021
I dag fik vi så bonussen af, at vi tog et langt træk i går. Vi havde kun ca. 22 sm. til Tallinn, som var dagens mål. Det var et rigtig fint vejr med sol fra en skyfri himmel, svag V-lig vind og varmt. Vi drev det meste af vejen for sejl, måtte dog have motoren til hjælp, hvor vinden var for svag til at flytte os. Det tog 5 timer at komme det sidste stykke til Tallinn. Årsagen til, at vi allerede ville til Tallinn, er vejrmeldingen. De melder frisk Ø-lig vind de kommende dage, og de sidste 50 sm. har vi sejlet direkte mod øst for at komme til Tallinn. Der er arrangeret fællesspisning, og d. 6. juli er der byvandring med guide i den gamle del af Tallinn, så vi får mindst 7 dage her i Kalev Yacht Club. Det er et udmærket sted med masser af liv og med nem adgang til bus og indkøb, og vi kom til at ligge samlet ved samme bro. 9 både fra flotillen er samlet på nuværende tidspunkt, 1 båd kommer senere. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kuivastu - Lohusalu (tirsdag) d. 29. juni 2021
Det ser ud til på vejrmeldingen, at der kommer et skift i vejret på torsdag, hvor vinden skifter til øst og tager til. Det skulle vare ved i 5-6 dage. Vi skal være i Tallinn mandag d. 5. juli, så for ikke at skulle kæmpe os til Tallinn i modvind langs nordkysten af Estland, må vi hellere se at komme øst på i løbet af de kommende par dage. Vi havde valgt Haapsalu som dagens mål, men alle andre i flotillen valgte at sejle videre til Dirhami. Det ville gøre, at vi havde kortere afstand til Tallinn i morgen, så vi fulgte med de andre. Fra Haapsalu ville der være ca. 65 sm. Da de første par både havde været inde i Dirhami, vendte om og fortalte os, at der var ikke til at ligge på grund af støj (de var ved at arbejde på havnen med store pumper), var spørgsmålet: Hvad gør vi nu? Der var 28 sm. til næste havn – Lohusalu, klokken var godt 16, og vi havde allerede sejlet 45 sm. Alle 7 både valgte at fortsætte. Det var et rigtig flot sejlvejr, og de, der satte genakkeren, fik en rigtig fin tur; vi måtte have motoren til hjælp. Vi ankom til Lohusalu kl. 20:18 efter ca. 70 sm. og blev modtaget af havnefogeden, der fik lidt travlt. Lohusalu er en fin lille havn med rigtig fine faciliteter. En sejlerhilsen fra en træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kuressaare - Kuivastu (mandag) d. 28. juni
Vi er nu kommet til Kuivastu, og det viste sig, at der var 7 både fra flotillen, der havde valgt denne havn til overnatning. Vi startede fra Kuressaare i svag SV-lig vind. Der var ikke nok til, at vi kunne sejle på det. Nogle forsøgte med genakker, men måtte opgive på grund af for lidt vind. Godt halvvejs vendte vinden 180 grader, og vi fik stik modvind. Det blev en varm tur med båden fyldt af små fluer, lidt irriterende. Mens vi sad og nød solen på turen til Kuivastu, begyndte det at dryppe, selv om der ikke var en sky på himlen lige over os. Lidt mærkeligt, det holdt dog hurtigt op. Kuivastu er et udmærket overnatningssted, og der er fine faciliteter, men der er ikke meget andet. Det er en fin lille marina, der er bygget i forbindelse med færgelejet for færgen fra Muhu over til fastlandet. I morgen har vi planer om at sejle til Haapsalu. Turen i dag blev på ca. 48 sm. og 8 timer. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kuressaare (søndag) d. 27. juni 2021
Vi bestilte en bil i går sammen med Leo og Myrna og har været rundt på Saaremaa og set deres vigtigste seværdigheder efter brochurer og Turistkontoret at dømme. Det første stop var meteorkrateret i Kalli. Krateret er ca. 110 m i diameter og 22 m dybt. Meteoritten ramte jorden for ca. 7600 år siden, og det var et lidt specielt sted. Derfra gik turen til Muhu og færgebyen Kuivastu. Tilbage over dæmningen (Nordeuropas længste) og op til møllerne og frilandsmuseet i Angla, hvor vi spiste frokost. Fra Angla gik turen op til Leisi og langs kysten ud til Panga klinterne. Det er ca. 20 m høje skrænter, der er dannet af koraller, ligesom raukerne på Fårøen på Gotland. Derfra gik turen tilbage til Kuressaare. Det var en rigtig fin tur, hvor vi fik set lidt af landskabet på Saaremaa. Vi var igennem flere små landsbyer, landbrugsarealer og skov. Indrømmet: det meste af turen gik gennem store skovområder, hvor der ikke var meget andet end skov at se, men alt i alt en fin tur. Tilbage i Kuressaare lå stadig et par både fra flotillen, de andre var sejlet. Skipper inviterede Søren og Hanni med en tur ud til meteorkrateret, og da vi kom tilbage, inviterede Søren og Hanni alle på lokal champagne. Hyggeligt møde. I morgen går turen op gennem strædet mellem Muhu og fastlandet. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne på Saaremaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kuressaare (lørdag) d. 26. juni 2021
Vi ligger stadig i Kuressaare og bliver her et par dage. Vi fik besøgt den flotte fæstning, der er indrettet som museum. Det er et museum, der fortæller Saaremaas historie op gennem tiden. Øen har været under dansk, svensk og russisk herredømme, inden Estland blev selvstændig i 1991. Det er en meget stor samling, de har fået samlet. Her kunne man få flere dage til at gå, men vi var der ikke så længe. Her i Estland kan man ikke mærke noget til corona. Folk holder ikke afstand, og mundbind ser vi ikke. Der var dog håndsprit på museet, men folk brugte det ikke. Det var ikke særlig rart at besøge museet. Folk direkte maste for at komme ind, og der var ingen, der holdt afstand. Senere på dagen var vi en tur rundt i byen for at se de forskellige steder og bygninger, som de fremhæver i deres brochure. En fin by. Den sidste båd i flotillen ankom i løbet af eftermiddagen, Hanni og Søren i s/y Roxan. De skulle lige have det sidste stik, inden de ville sejle fra Danmark, så de var ikke med i Visby, men sejlede direkte til Estland. Vi er nu 10 både i flotillen. I morgen har vi lejet en bil og vil en tur rundt på Saaremaa. Vi har stadig flot vejr, 25 grader og vekslende skydække. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Kuressaare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Montu - Kuressaare (fredag) d. 25. juni 2021
Vi stod op til en overskyet og lidt kølig morgen, men det ændrede sig i løbet af dagen, hvor det klarede op og blev dejligt varmt. Montu er en fin overnatningshavn, men det er lidt ude på landet, og der sker ikke det store. Det er vist en gammel russisk militærhavn. Efter morgenmaden var vi klar til at fortsætte vor tur rundt på Saaremaa. Vi havde sat Kuressaare som dagens mål og fik en rigtig fin tur og fik luftet sejlene. Turen blev lidt længere end planlagt, da jeg havde sat kursen på den forkerte havn. Jeg havde sat Roomassaare, som vort mål og ikke Kuressaare, så vi måtte ud igen og ind gennem den anden rende. Det gav lidt spydige bemærkninger, da vi kom ind til de andre både i flotillen. Turen er normalt på godt 20 sm., men blev på 26 i stedet på grund af fejltagelsen. Vi var en tur oppe i byen for at proviantere. Der var rigtig mange mennesker i byen og på restauranterne. Det var helligdag d. 23. og d. 24. og weekend i morgen, så mange har nok taget fri i dag. Kuressaare er en fin by med en rigtig flot borg, den må vi se lidt nærmere på i morgen. 7 både fra flotillen er her til aften samlet i Kuressaare, 1 kommer i løbet af i morgen og de sidste 2 senere. En sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Montu (torsdag) d. 24. juni 2021
Det var klaret op, da vi anløb Montu. Sholen var lige stået op, og klokken var 5:40. Det var en rigtig flot og ny havn, vi kom ind til, rigtig nydelig og helt tom. Vi havde ikke sovet hele natten og skulle ned og have en lur, men inden da skulle vi lige have lidt at spise. Mens vi sad og spiste morgenmad, kom Leo og Myrna i s/y Laguna. Det sagde ”bang”, da vi lagde os, og vi var langt væk. Vi hørte ikke s/y Bibs og s/y Nordstjernen komme ind og fortøje i nærheden af os. Der var meget stille på havnen hele formiddagen, alle sov. I løbet af eftermiddagen dukkede folk op fra bådene efter en lur. Det er lidt underligt: i Sverige kan man kun betale havnepenge i en automat eller på nettet. I Estland, der betegner sig som den digitale frontløber, og bl.a. har afholdt valg via. internettet, er der ingen automat. Der kommer en havnefoged, som vil have havnepengene kontant, ikke noget med kort, og man får en kvittering af den primitive slags. Det blev en rigtig flot dag i Montu, rent vejrmæssigt. I morgen fortsætter vi rundt på Saaremaa, den største ø i Estland. Alt vel ombord. En hilsen fra Montu.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lauterhorn - Estland (onsdag) d. 23. juni
Vi stod op til et noget andet vejr, end det vi har haft de sidste mange dage. Det var overskyet og køligt, og der var en smule fugt i luften. Ifølge vejrudsigten skulle det have regnet og tordnet ude i Østersøen, mellem Gotland og Estland i nat, og de havde også lovet, at vi skulle få regn i Lauterhorn. Men vi havde ikke hørt noget og fik kun få dryp regn, så havde det alligevel været sejlvejr i nat? Folk var utålmodige, de ville afsted til Estland. Snakken gik på havnen, og vi blev enige om, at det vil passe fint med afgang kl. 12. Så ville vi komme til Estland om morgenen og ikke midt på natten. Men folk kunne ikke vente; allerede midt på formiddagen sejlede de første afsted, ved 11-tiden var der almindeligt opbrud, og vi fulgte trop. Nogle valgte at sejle gennem Fårøsund, en tur der er lidt længere, men med bedre vind til at begynde med. Vi valgte, sammen med 3 andre både, at sejle nord om Fårøen. Der var en svag til let vind fra forskellige retninger på hele turen over Østersøen, en tur på 106 sm. En udramatisk tur, men lidt af en vippe-/rulletur, da der stod en del gammel sø, så vi fik nogle ture fra side til side. Sct. Hansaften blev fejret ude midt på Østersøen, dog uden bål. Vi valgte at sejle ind til Montu i Estland, sammen med 3 andre både. Turen tog ca. 18½ time. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra en træt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lauterhorn (tirsdag) d. 22. juni 2021
Vi har været på cykeltur i dag. Skipper havde tilbudt at arrangere en udflugt på Fårö, og det blev en cykeltur rundt på øen. De fleste havde cykler med, og de resterende lejede en cykel. Der var afgang kl. 9.30, og turen gik op langs kysten gennem naturreservatet Digerhuvud med flotte rauker. Der blev gjort holdt flere steder, bl.a. ved et gammelt fiskerleje. Turen fortsatte op til Langhammars området, nok det flotteste, med høje, fritstående rauker. Derfra kunne man vælge at køre tilbage til Lauterhorn eller køre tværs over øen til Fårö by, som de fleste gjorde. På vej væk fra Langhammer blev vi angrebet af terner, der dykkede ned og hakkede folk i hovedbunden. Vi havde cykelhjelm på, og den fik en ordentlig tur - men det havde de andre ikke. Ternerne havde nok rede eller unger i nærheden. I Fårö by blev der spist frokost på Bergmans Oplevelsescenter, inden vi fortsatte mod Lauterhorn. Det blev en tur på ca. 24 km i det flotteste sommervejr. Det var lige før, det var for varmt. Vi havde planlagt at sejle afsted mod Estland ved 18-tiden, men da vi lige ville kontrollere vejrmeldingen endnu engang, så vi, at de havde ændret den. Nu var et stort område med regn og torden på vej op grennem Østersøen. Det ville passere mellem Gotland og Estland i løbet af natten, netop på det tidspunkt vi havde planer om at sejle over. Der var bred enighed om, at det ikke var sagen, så vi udsatte afgangen til i morgen, hvor området med regn og torden er passeret. Det blev til endnu en flot aften i Lauterhorn, hvor folk hyggede sig og fik ordnet en masse ting. En hilsen fra cyklisterne på Fårö.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lauterhorn (mandag) d. 21. juni 2021
Det blev en rigtig fin dag i Lauterhorn med sol, svag til let vind og varmt. Vi slappede af i selskab med de andre deltagere i flotillen. I løbet af dagen ankom de sidste både, så vi sidst på dagen igen var samlet (undtagen Helle og Ole i Jimbaran, der er sejlet til Fårösund. De skal lige et smut til Danmark for at få 2. stik). Vi var ude og cykle en tur, var nede ved Gamla Hamn for at se raukerne i Lauterbugten. Vi havde et møde sidst på dagen, hvor alle var samlet, og hvor vi aftalte nærmere om cykelturen i morgen og om opholdet i Tallin, der er flotillens næste samlingspunkt. Der blev grillet, og så skulle vi lige se lidt fodbold. Det gik jo fint, set med danske øjne. 4 – 1 over Rusland, og vi er videre i EM tuneringen. Vi har planer om at sejle mod Estland i morgen sidst på dagen. Alt vel ombord. En sommerhilsen fra Lauterhorn.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Visby - Lauterhorn (søndag) d. 20. juni 2021
Det blev en varm og lummer nat i Visby. Det var varmt fra morgenstunden og helt stille. I løbet af formiddagen kom der lidt højtliggende skyer til at sløre lidt for solen. Vi fik fyldt dieseltanken op, inden vi sejlede fra Visby. De første 4 timer blev for motor på blankt vand, men så kom vinden, og det skete meget pludseligt. Først en fin vind på 7-8 m/sek., men den tiltog meget hurtigt, og inden vi nåede havnen i Lauterhorn havde vi 12-13 m/sek., så vi fik rigtigt luftet sejlene. Heldigvis var Kim og Lisbeth allerede ankommet og gav en hånd med, da vi skulle fortøje. Det var en tur på godt 36 sm og godt 6 timer. Lauterhorn er en fin havn, men den ligger langt væk fra alting, lidt af en modsætning til Visby. Her er meget stille. Det eneste, vi hører, er vindens susen i riggen. Her sidst på aftenen blæser det stadig kraftigt - håber vinden lægger sig lidt, inden vi skal sove. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Visby (lørdag) d. 19. juni 2021
Det blev en meget varm dag i Visby. Sol fra en skyfri himmel, 30 grader og stille fra morgenstunden. Heldigvis kom der vind om eftermiddagen til at kølne lidt. Vi fik provianteret til de næste mange dage og er klar til at sejle til Lauterhorn i morgen og derfra til Estland, når vejret tillader det. Om eftermiddagen kom s/y Agnes fra Hjarbæk med Emil og Signe, den sidste båd i flotillen. Vi er nu 9 både; en vil, efter planen, støde til lidt senere. Om aftenen var der ”ryste sammen party” for deltagerne i flotillen. Der er fortsat restriktioner vedr. forsamlinger her i Sverige. Man må højest samles 8 personer indendørs og max. 4 personer pr. bord på restauranter, så vi kunne ikke samles indendørs. Vi holdt det udendørs, i en lille have uden for universitetet. Hver især medbragte mad og drikke, og vi havde en rigtig hyggelig aften, hvor vi fik hilst på de forskellige. I morgen har vi planer om at sejle videre til Lauterhorn. Alt vel ombord. En hilsen fra Visby.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Visby (fredag) d. 18. juni 2021
Vi havde lejet en bil, sammen med Myrna og Leo, til i dag og kørte syd på langs kysten. Vi gjorde stop flere steder b.la. i Klintehamn og Burgsvik, og ved mange andre seværdigheder. I Vamlingbo gjorde vi holdt ved den gamle præstebolig, hvor der er indrettet et museum og en udstilling med Lars Jonssons værker, en berømt fuglemaler/-tegner. Der er også indrettet en cafe i præstegården, hvor de serverede en rigtig dejlig frokost. Selve kirken var også en oplevelse med interessante vægmalerier. Turen fortsatte ned til Hoburg, det sydligste punkt på Gotland. På turen tilbage var vi ude og se lidt rauker i Holmhaller, inden vi satte kurs mod Visby. Det har været en rigtig fin tur, hvor vi fik set lidt af Gotland fra landsiden. Det har været et forrygende vejr i dag med sol fra en skyfri himmel, og selv om det har luftet godt, har det været varmt. Jeg vil skyde på godt 25 grader, og det skulle fortsætte de kommende dage. Alle bådene i flotillen havde hejst flag over stag, et festligt syn. En hilsen fra et sommerligt Gotland.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Visby (torsdag) d. 17. juni 2021
Så kom varmen, og det bliver endnu varmere i de kommende dage. De melder op til 30 grader lørdag og søndag, så varmen kom også op til os. Vi har været rundt og set på den flotte by. De smalle, stejle og krogede gader med de gamle huse, er rigtig charmerende, også den gamle ringmur rundt om byen, hvor de gamle byporte er bevaret, er absolut et besøg værd. Vi besøgte den flotte domkirke og nogle af de mange kirkeruiner - der er 12 af dem i Visby. Der er kommet endnu en båd, som skal deltage i flotillen, det er s/y Petrolella fra Hejlsminde. Så mangler der kun en enkelt båd, så er flotillen samlet. Vi har lejet en bil til i morgen sammen med Myrna og Leo. Så skal vi ud og se lidt på Gotland fra landsiden. En hilsen fra turisterne i Visby.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Visby (onsdag) d. 16. juni 2021
Nu er vi nået frem til, hvor flotillen til Saimaa skal starte. Vi skal samles her i Visby og har ”ryste- sammen-middag” på lørdag d. 19. juni. I løbet af dagen ankom yderligere 3 både: s/y Aurora med Jette og Johannes, som vi fulgtes med op til Kalmar, s/y Jimbaran med Helle og Ole og s/y Grisu med Dorte og Torben; vi er nu 7 både. Der mangler fortsat 2 både, der er på vej. 4 har meldt afbud, 2 på grund af rygproblemer, en med knækket mast og en skal hente ny båd i Sverige. Der er reserveret plads ved en kaj, så vi kan ligge samlet. Den blev ledig i løbet af dagen, så vi flyttede derover, inden vi gik på indkøb – vi manglede lidt proviant. Ellers hyggede vi os sammen med de andre besætninger. Det blev også til en lille aftentur rundt i den flotte, gamle by, der helt er omkranset af en gammel ringmur. Det har været et rigtig flot vejr i dag med sol fra en næsten skyfri himmel og let til jævn vind fra syd, men vinden, der kommer ude fra havet, er kold. Det skulle dog blive varmere i løbet af et par dage. En hilsen fra Visby.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Byxelkrok - Visby (tirsdag) d. 15. juni 2021
Det har blæst rigtig kraftigt i nat og det meste af formiddagen i Byxelkrok, men de lovede aftagende vind fra sidst på formiddagen og resten af dagen. I morgen eftermiddag skulle der igen komme frisk vind, så vi besluttede at sejle til Visby i løbet af eftermiddagen. Allerede fra 11 tiden havde vinden lagt sig så meget, at vi gjorde klar til at sejle, og 11.30 var vi på vej. Både s/y Nordstjernen og Myrna og Leo i s/y Laguna var klar til afgang. Vi fik ca. 1 time for sejl, inden vinden lagde sig helt, og vi måtte have gang i motoren. Der var en del ’gammel’ sø, så vi fik lidt vipperi. Ved godt 16 tiden kom der en jævn vind fra syd. Det havde de ikke meldt, men den var perfekt til at sejle på, så det endte med at blive en rigtig fin tur til Visby. Det blev en tur på ca. 46 sm. og knap 8 timer. I Visby blev vi modtaget af Lisbeth og Kim i s/y Bibs, rigtig hyggeligt. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Borgholm - Byxelkrok (mandag) d. 14. juni 2021
Der var udsendt kulingsvarsel, for området vi sejler i fra ved middagstid, så vi besluttede at sejle tidligt, så vi kunne være i Byxelkrok, inden det ville blæse for meget. En tur på ca. 30 sm. Vi vågnede allerede ved halv femtiden, lidt tidligere end planlagt, men besluttede at stå op, og ved femtiden var vi klar til afgang. Der var ikke megen vind til at begynde med, men det kom i løbet af formiddagen. Desværre havde vi en plat læns, vinden ind bag fra, ikke så let at sejle i. Der kom hurtigt lidt bølger, men vi kom ind i Byxelkrok, inden den værste vind kom. Vinden nåede slet ikke op på kulingsstyrke, som de havde meldt, men vi fik en frisk til hård vind, der skulle holde sig til engang i morgen middag. S/y Laguna med Myrna og Leo samt s/y Nordstjernen med Enna og Helge lå allerede i havnen. Dejligt med en hånd, da vi skulle lægge til ved en bøje agter og stævnen til en høj kaj i sidevind. Det krævede et par forsøg, men det lykkedes. Her er rigtig hyggeligt; et gammelt fiskerleje som er mere eller mindre lavet om til et feriecenter. Havnen er blevet udvidet til det dobbelte, endnu ikke helt færdig, men det har givet læ i den oprindelige havn. Næste stop bliver Visby på Gotland. Vi er lidt spændte på vejret de kommende dage. Det ser lidt ustabilt ud, men der bliver måske et vindue allerede i morgen, vi får se. Solen har skinnet, men vinden er kølig. En sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kalmar - Borgholm (søndag) d. 13. juni 2021
Vi fik set lidt mere af Kalmar by om formiddagen. Besøgte domkirken, hvor de var ved at gøre klar til søndagsgudstjenesten. Kirkesangeren var ved at øve sig på flyglet, og kirketjeneren var ved at rette altervinen til. Inge Lise fik en snak med kirkesangeren, bl.a. om deres nye døbefont. Fra kirken gik vi gennem den mennesketomme by ud til Kalmar Slot. Vi har besøgt det for flere år siden, men det kunne godt tåle endnu et besøg. Flot museum med spændende fotoudstilling. Efter frokosten sagde vi farvel og på gensyn til Jette og Johannes i s/y Aurora. De har et lille problem med deres motor/gear, som de vil have en servicemand til at se på i morgen. Vi forlod Kalmar godt 13 og satte kurs mod Borgholm, en kort tur på godt 17 sm. Vi havde glædet os til en tur for sejl, men vinden var ikke, som de havde lovet, og meget svagere til at begynde med. Det lykkedes os at gennemføre de sidste 1½ time for sejl, lidt har også ret. Vi forventer at fortsætte nord på i morgen, hvis vejret tillader det. En hilsen fra turisterne i Kalmar.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kalmar (lørdag) d. 12. juni 2021
Det blev en meget blæsende dag, men vi lå godt beskyttet, så det generede os ikke. Vi benyttede dagen til lidt vedligeholdelse. Det var lænsepumpen til holdingtanken, der trængte til nye ventiler. Det havde jeg ikke regnet med allerede var nødvendigt, men de var slidte, og heldigvis havde jeg nye med. Nu skulle den virke igen. Pumpen sidder i rummet under kistebænken, så alt skulle op af kistebænken for at komme ned til den. Det tog det meste af formiddagen inkl. et efterfølgende bad. Vi kom for sent til de seværdigheder, vi godt ville se, så vi planlægger at blive i Kalmar i morgen formiddag og så se dem der. Det blev dog til en tur rundt på Kvarnholmen, der er den gamle fæstning i Kalmar. Det er blevet køligt i løbet af eftermiddagen, men det skulle kun være en overgang. Håber alt er vel derhjemme. En hilsen fra Kalmar.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kristianopel - Kamlar (fredag) d. 11. juni 2021
Vi stod op til et flot vejr i Kristianopel, sol fra en letskyet himmel og let vind. Desværre fra en nordlig retning - den vej, vi skulle. Det fine vejr holdt desværre ikke ret længe. Det trak sammen, og vi fik et par få dryp på turen til Kalmar. Det blev igen en tur for motor på grund af for lidt vind. Turen var på knap 30 sm. og tog ca. 5 timer. Vi fik en fin plads i Kalmar gamle havn, der er lavet om til lystbådehavn. Vi fulgtes igen med Johannes og Jette i s/y Aurora. Vi bliver i Kalmar et par dage, skal have skiftet ventiler i lænsepumpen til holdingtanken, har heldigvis reservedelene med. Og så skal vi have set lidt på byen og slottet. De melder hård vind for i morgen, så det passer fint. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Karlskrona - Kristianopel (torsdag) d. 10. juni 2021
Vi er nu kommet til Kristianopel efter en fin sejltur. Først gennem den østlige del af Blekingeskærgården med alle de små øer og skær, en spændende tur ad smalle og lavvandede løb. Da vi kom fri af skærgården fik vi fin vind til at sejle for sejl nord på op til Kristianopel. Det blev en tur på godt 27 sm., og det tog 5½ time. Vi blev budt velkommen af havnefogeden til gammelt dansk land. Kristianopel var grænseby, da Danmark havde herredømmet over den sydlige del af Sverige. De går åbenbart meget op i det, at det har været dansk. Mange ting står på både svensk og dansk. F.eks. har flere af gaderne både et svensk og et dansk navn på hvert sit skilt, og de flager med det danske flag på havnen. Vejret har været rigtig flot i dag, sol og solformørkelse fra en letskyet himmel, let vind og varmt – 25 grader. Vi nyder det oven på det elendige vejr i maj måned. En hilsen fra en gammel dansk besiddelse.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Karlskrona (onsdag) d. 9. juni 2021
Vi har slappet af i Karlskrona i dag i et rigtig flot vejr med sol og moderat vind. Det med at slappe af er nu så som så, vi har travet byen rundt og set mange forskellige seværdigheder. Det er en fin gammel fæstningsby, som er optaget på UNESCO verdensarvsliste. Vi besøgte et par kirker. Det er blevet lidt mere interessant for skipperinden. efter hun er kommet i menighedsrådet. Der er lige kommet nyt vedr. de lande vi har planer om at besøge sammen med flotillen. Der er åbnet for besøg i Estland og fra 15. juni også i Finland, hvis man har et coronapas. Det skulle også være muligt at komme op i Saimaasøen gennem kanalen, så nu er det kun Letland, der er lukket på nuværende tidspunkt. Det ser ud til at flaske sig, men første mål er Visby på Gotland, hvor vi senest skal være d. 19 juni. I morgen har vi planer om at sejle til Kristianopel, hvis der ikke kommer noget i vejen. En hilsen fra turisterne i Karlskrona.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Simrishamn - Karlskrona (tirsdag) d. 8. juni 2021
Vi stod tidligt op, vågnede allerede ved 5-tiden. Hvorfor vides ikke, men vi stod op og gjorde klar til afgang mod Karlskrona, en tur på ca. 57 sm. Der var en svag vind fra NV, som kunne støtte lidt på sejlene, men slet ikke nok til at sejle på, så vi startede for motor. Jette og Johannes var også stået tidligt op, og vi var ikke kommet ret langt, før de dukkede op i havnehullet, og vi fulgtes ad på turen over til Karlskrona. Ved middagstid drejede vinden om i SV, og vi fik en plat læns (vinden ind fra agter), stadig svag, men den øgede i løbet af eftermiddagen. Havde vinden bare været 10 grader til en af siderne, kunne vi havde sejlet fint på den, men vi fortsatte for motor hele turen og kom ind til Karlskrona Stadshamnen ved 16-tiden. Der var næsten ingen gæster på gæstebroerne, så vi kunne vælge og vrage mellem pladserne og fik en fin plads med vinden i stævnen. Selv om solen skinner fra en skyfri himmel, så er det fortsat lidt køligt i vinden. Vi bliver i Karlskrona i morgen, vi skal se lidt på byen, nu vi er her. Sidst vi var her var i 1998 sammen med Launy og Anne Lis. Alt vel ombord. En hilsen fra en træt besætning, der har været tidlig oppe.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ystad - Simrishamn (mandag) d. 7. juni 2021
Vi sov lidt længe, efter den lange tur i går, og var først klar til afgang fra Ystad sidst på formiddagen. Vi havde talt om at tage en ekstra dag i Ystad, men blev enige om at sejle lidt videre, nu vejret er til det. Vi havde sol fra en skyfri himmel og let, meget let, vind. Vi satte Åhus som dagens mål, en lidt lang tur at starte på så sent, men det tegnede til at blive motor sejlads, så det skulle nok kunne lade sig gøre Det er normalt svært at komme til Åhus, der ligger inde i et stort skydeområde, men fra d. 2. til d. 15. juni var der ingen skydning, så det ville passe fint. Vi startede for motor på fladt vand, men ved halv to tiden kom der lidt vind, vi kunne sejle på. Vi rullede sejlene ud og nød stilheden, men glæden varede kun godt en time, så lagde vinden sig igen, og vi måtte atter have gang i motoren. Nu var det imidlertid blevet for sent til at nå Åhus, så vi valgte at gå ind til Simrishamn. S/y Aurora med Jette og Johannes var også sejlet til Simrishamn og lå der, da vi ankom. Johannes var lidt bekymret for skippers evne til at navigere - vi havde jo meldt, at vi ville til Åhus, og dette var altså ikke Åhus! Vi fik provianteret lidt og set lidt på den fine lille by. Byen er domineret af den store fiskerihavn. I morgen planlægger vi at sejle til Karlskrona. En sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Klintholm - Ystad (søndag) d. 6. juni 2021
Vi vågnede kl. 6 ved, at en båd skulle ind og tanke diesel tæt på, hvor vi lå. Da vi nu var vågne, besluttede vi at stå op og sejle til Ystad. Vi var klar til afgang ved 7 tiden. Det var helt stille, sol fra en let sløret himmel og køligt, men det ændrede sig hurtigt, og vi fik et rigtig flot vejr med sol fra en skyfri himmel og varmt. Turen blev på 56 sm på næsten blankt vand, hvor Møns Klint spejlede sig på smukkeste vis. En meget afslappende tur, men også lidt kedelig. Jerngenuaen har godt nok hjulpet os på denne tur, indtil nu. Vi kom ind til en næsten tom gæstehavn i Ystad. En af de få gæstebåde, der lå der, var s/y Aurora med Jette og Johannes, en af deltagerne i flotillen til Saimaa, som vi også skal deltage i. Vi lagde os ved siden af dem og fik en hjertelig modtagelse. En solskinshilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Stubbekøbing - Klintholm (lørdag) d. 5. juni 2021
Vi stod op til en flot morgen med sol fra en skyfri himmel. Det var Grundlovsdag og Fars dag og det blev fejret med det store morgenbord med æg, bacon og en lille bitter til, som skipperinden havde sørget for. Skipper siger tusind tak. Der var stadig en jævn østlig vind, som har blæst de sidste mange dage, men ikke mere end vi godt kunne sejle op imod den, så vi besluttede at sejle videre til Klintholm. Det var en kort tur på ca. 20 sm. og knap 4 timer. Det er en lidt speciel udsejling fra Grønsund, en smal rende fører ud til Østersøen gennem et lavvandet område. Vi kom ind til en næsten tom havn i Klintholm, hvor der kan ligge rigtig mange både, der var max 10 både sidst på eftermiddagen. Vi har nyt eftermiddagen i flot solskin, men der er bedst hvor der er læ. I morgen planlægger vi at sejle til Sverige, hvis vinden tillader det. Vi kan se, at flere fra flotillen, som vi skal mødes med på Gotland, også er på vej. Alt vel ombord. En solskinshilsen fra Klintholm.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Stubbekøbing (fredag) d. 4. juni 2021
Det blev til endnu en dag i Stubbekøbing. Den regn, som de meldte, kom i nat. Det har regnet det meste af natten, men holdt op i løbet af morgenen. Det tog sin tid, inden fronten havde passeret, og opklaringen nåede os. Når solen ikke skinner, er det fortsat køligt, men de lover, at det skal blive bedre i de næste dage - lad os håbe, de får ret. Vi har hygget os, og det blev da også til lidt traveture. I morgen har vi planer om at sejle til Klintholm, så vi er klar til at sejle videre. Vinden er stadig i øst, men den skulle lægge sig og dreje til vest på søndag, hvor vi har planer om at sejle til Sverige. Alt vel ombord. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Stubbekøbing (torsdag) d. 3. juni 2021
Vi tog en overliggerdag i Stubbekøbing på grund af vejret og efter 3 lange dage til søs. Det blev en blæsende dag, så det var udmærket, at vi ikke skulle ud i Østersøen. Vinden er stadig i øst, altså lige på kysten, hvor vi skal sejle. Bortset fra vinden, så har vi været det rigtige sted i dag. Vi kan se, at det har regnet, i rigelige mængder, og med kraftig torden i Jylland og på Fyn, mens vi har haft sol fra en skyfri himmel. Her til aften er det begyndt at trække lidt sammen, og det ser ud til, at vi skal have regn i nat. Dagen er gået med forskellige gøremål. Vi har bl.a. været rundt i Stubbekøbing, den ældste købstad på Falster. En lille fin by, men der sker ikke så meget. En blæsende hilsen fra Stubbekøbing.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Omø - Stubbekøbing (tirsdag) d. 2. juni 2021
Vi stod op til en overskyet himmel på Omø, men det klarede hurtigt op, og vi fik sol med vekslende skydække på hele turen. Vi havde talt om at sejle til Fejø - det ville havde givet en fin tur for sejl og en noget kortere tur end den, vi valgte. Vi sejlede i stedet til Stubbekøbing. De melder fortsat opfriskende vind fra øst de kommende dage, og så ville det blive en meget frisk tur fra Fejø ind gennem Storstrømmen. Turen ned til Storstrømmen fra Omø gav os vinden lige i stævnen på hele turen, så det blev en tur for motor. Det blev en tur på knap 40 sm, og det gad vi ikke krydse. Det vil tage for lang tid og være alt for anstrengende. Vinden var ellers fin 6-7 m/sek. på det meste af turen, men altså lige imod. Vi ankom til Stubbekøbing efter 8 timers sejlads. Vi havde en del MODstrøm på turen. Ifølge loggen har vi sejlet godt 43 sm, men ifølge navigatoren har vi kun sejlet godt 37 sm. over grunden, så en del modstrøm. Vi har planer om at tage en overliggerdag her i Stubbekøbing, mens det blæser af, hvis det overhovedet bliver blæsevejr. Næste stop, efter planen, bliver Klintholm, før vi sætter kurs mod Sverige. Det lune vejr er passé, aftensmaden i cockpittet i dag blev en kold fornøjelse. En kølig sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Faaborg - Omø (tirsdag) d. 1. juni 2021
Bådebyggeren, som vi havde en aftale med, kom som aftalt og fik hurtigt klaret det, han skulle, og kl. 10:25 var vi klar til at forlade Faaborg og sætte kursen øst over. Vi havde først sat Svendborg som dagens mål, men da vi allerede ved 13 tiden passerede Svendborg, fortsatte vi mod Lohals. Vi havde meget blandet vejr på turen. Vi startede i næsten stille vejr. Ved Svelmø Trille satte vi sejl, men der var ikke vind nok til, at vi kunne holde en nogenlunde acceptabel fart, så vi lod motoren hjælpe til. Vi løb ind i stik modvind i Svendborg Sund, men var heldige med strømmen og havde 1,5 til 2 knobs MEDstrøm, så det gik rimeligt igennem sundet. Vi var allerede oppe ved Lohals ved godt 15 tiden, og da de meldte opfriskende østlig vind for i morgen, valgte vi at fortsætte til Omø. Det blev dagens bedste tur. Fra nordspidsen af Langeland og over til Omø fik vi fin vind og lidt slæk på skøderne og havde en fin tur for sejl. Vi ankom til Omø kl. 17:30 til en næsten tom havn. Vi kunne igen vælge og vrage mellem pladserne. Turen i dag blev på 42 sm. Igen aftensmad i cockpittet i et rigtig flot vejr. Den friske østlige vind, som de havde lovet i morgen, er udsat til torsdag, hvis det overhovedet kommer. Så vi har planer om at fortsætte til Fejø eller videre til Stubbekøbing i morgen, men det må morgendagens vejr vise, hvor vi havner. Vi skal mødes med de andre deltagere i FTLF flotille til Finland i Visby på Gotland d. 19. juni og vil godt have tid til at se lidt af Sverige på turen derop; derfor tager vi lidt lange ture her i starten. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding - Faaborg (mandag) d. 31. maj 2021
Så kom vi afsted på vort sommertogt. Det er første tur, vi er på efter søsætningen. Det har været et meget koldt og vådt forår. Der har ikke været mange dage, hvor det har været sejlvejr, efter vi har fået rigget båden til. De enkelte dage, hvor det har været sejlvejr, har vi skullet et eller andet, eller vi har ikke fået gjort båden klar. Men nu var vi klar, og vejret var rigtig flot, helt sommeragtigt. Vi fik lukket huset ned og vor ’inspektrice’ (Sonja) kørte os ned på havnen. Ved 9-tiden var vi klar til at vende skiltet til ’grønt’, så andre kan benytte vores plads, mens vi er væk, og sætte kurs ud ad Kolding Fjord. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og vandet var spejlblankt, så det blev for motor. Det endte med, at vi sejlede hele turen til Faaborg for motor, vandet var blankt. Helnæs Fyr spejlede sig i vandet, da vi passerede det. Vi ankom til Faaborg kvarter i fem til en næsten tom gæstehavn, så vi kunne vælge og vrage mellem pladserne. Det blev en flot aften i Faaborg med aftensmad i cockpittet (uden cockpittelt). Vi har en aftale med Jens, der har lagt vort nye teakdæk, i morgen formiddag, angående en utæt fuge. Alt efter hvornår han har klaret det, sejler vi videre mod Svendborg eller videre. Det blev til 47 sm på loggen i dag. En sommerhilsen fra Faaborg.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding (mast på) (fredag) d. 23. april 2021
Det kolde og blæsende forårsvejr fortsatte efter søsætningen indtil i mandags, hvor vi endelig fik lidt varme og fint vejr. Det varede dog kun et par dage. Jeg gik i gang med at få styr på masten og blev færdig tirsdag eftermiddag, men ikke tids nok til at få den på. Onsdag morgen kom det kolde og meget blæsende vejr tilbage; for megen vind til at jeg havde lyst til at sætte mast på. Men så i dag lagde vinden sig lidt - det er dog stadig hundekoldt. Jeg måtte i gang med at vaske masten igen, da det havde blæst så meget, at sandet var hvirvlet op, og masten så mildest talt ikke godt ud. Ved middagstid var vi klar, og et par garvede sejlervenner gav en hånd med. Tusind tak for hjælpen til Ole Kundgaard og Jørn Thomsen! Nu skal vi så have fyldt båden, inden vi er sejlklar, men det er til at overse. Vi håber, at vi kan komme lidt ud at sejle, inden vi efter planen sætter kurs mod Finland omkring 1. juni. En hilsen fra en glad skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kolding (søsætning) (torsdag) d. 15. april 2021
Det var en heldig dag, vi havde bestilt søsætning. Vi havde nogenlunde stille vejr, og hvor der var læ og sol, var det udmærket sammenlignet med de sidste mange dage, men vinden var stadig kold. Vi havde kæmpet for at få båden klar til i dag. Det har været et elendigt påske- og forårsvejr med kulde, regn og blæst, bortset fra et par dage før påske. Det har været så koldt, at det næsten var for koldt til at male bunden. Det kræver mindst 5 grader og mange dage var det under, men det lykkedes at blive færdig. Søsætningen foregik stille og roligt og uden problemer, og alt fungerede, som det skulle. Nu må vi så se, hvornår vi får masten klar og sat på. En hilsen fra en glad besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vælg fra hvilket år du vil se logbogen: 2024  2023  2022  »2021«  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001