Logbog for 2013

Her kan du se vores logbog, vi forsøger at holde den opdateret men det er klart at der kan være perioder hvor det ikke er muligt for os at skrive i den.

Marmaris Yacht Marina - Danmark fredag d. 15. november 2013
Vi er nu hjemme, og alt gik efter planen. Det blev en meget våd tur til taxaen i morges kl. 05:00, men vi er blevet tørre igen. Turen til Dalaman gik fint; vi blev hentet 5 mand i en VIP minibus og kørt direkte til lufthavnen. Turen hjem med flyselskabet Pegasus gik via Istanbul til København, hvor vi ankom lidt forsinket. Der var 4 passagerer, der havde cheket ind i Istanbul, men ikke dukkede op, så man skulle lige have deres bagage ud af flyet for en sikkerhed skyld, og det tog lidt tid. Vi havde god tid i København, så vi nåede vort tog, og selv DSB kørte til tiden. Vore pladser var optaget, da vi kom ind i toget. De, der sad der, viste os deres reservation, og den var godt nok til samme pladser, men til d. 11. november, så vi fik vore pladser. Alt stod vel til i huset. Morten havde sat varme på for et par dage siden, så det var lunt og dejligt at komme hjem. Her er jo en lidt anden temperatur, end den, vi har været vant til de sidste par måneder. Vi har fået sejlet 1366 sm. i år, ikke meget for sejl på grund af manglende vind, men vi har haft en rigtig fin sæson rundt på de græske øer; vi har indtil nu besøgt 38 af dem. Efteråret tilbragte vi i det tyrkiske, og der fortsætter vi til foråret. Vi tager til Marmaris midt/sidst i marts og har bestilt søsætning d. 28. marts 2014. Vi siger tak for denne gang, og håber vi ’ses’ til næste forår. Tak for alle hilsner vi har modtaget. Det er altid rart at høre fra venner og bekendte, det sætter vi stor pris på. Skipperinden er i gang med det sidste rejsebrev for i år, det bliver lagt ind i morgen. Tak for i år! En hilsen fra de hjemvendte.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina torsdag d. 14. november 2013
Vi stod lidt tidligt op. De havde meldt regnvejr i løbet af eftermiddagen, og der var ting, vi skulle og ting, vi gerne ville have ordnet, inden vi forlader båden for vinteren. Vi nåede de ting, vi skulle have ordnet: Det var fugning af teakdækket, (skipper blev færdig for denne gang), spuling af ankerkæden, afmontering af spray-hood og cockpit-telt og montering af vinterpresenningen samt tætning af en af ventilerne i lugerne. Den var ikke helt tæt, det blev den. Vi fik den testet af, inden vi forlod båden! Ved halv to tiden begyndte det at lyne og tordne, og lidt efter styrtede det ned, og det fortsatte resten af dagen. Vi krøb ned om læ og fik pakket kufferten. Det havde vi til gengæld god tid til og var klar til Happy-Hour og efterfølgende afskedsmiddag sammen med sejlervenner. Det er efterhånden en tradition, at man samles og siger farvel til dem, der rejser hjem. Vi glæder os til at se dem igen til foråret. Regnen væltede ned, da vi gik til køjs, og de har lovet, at den fortsætter hele natten. Det er vi nu ikke så glade for. Vi bliver nemlig hentet af en taxa kl. 05:00 ved indgangen til marinaen, og der er et stykke vej op, så hvis det fortsætter med samme intensitet, så ligner det regntøj. Nå vi får se. En hilsen fra de rejseklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina onsdag d. 13. november 2013
Nu har vi kun i morgen til at få ordnet det sidste. Vi når ikke at få lavet alt det, vi gerne ville, men det, der mangler, er alt sammen noget, der nemt kan vente til foråret. Renovering af gummifugerne i teakdækket har krævet lidt mere tid, end vi havde beregnet. Det meste af dagen i dag er da også gået med det. Skipperinden har fået vasket det sidste tøj og været på shopping inde i Marmaris. Der skal også være tid til at sludre lidt med folk, der kommer forbi, og dem kommer der mange af; vi ligger lige ud til ’hovedstrøget’. Vi havde bl.a. et hyggeligt besøg af Anita og Thomas fra s/y Cadencia, et svensk par, som vi lå ved siden af ude på India-broen. Alt vel ombord. En hilsen fra den arbejdsomme besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina tirsdag d. 12. november 2013
Så er vi kommet på land som planlagt. Jeg gik op til formanden for traveliftene ved 8 tiden og spurgte, om han skulle have optageseddelen nu, eller når man bliver løftet op. Det er et stykke papir, man skal have op på kontoret, før man bliver taget på land. Det viser, at man har betalt for højtryksrensning m.m. Han tog papiret og bad mig komme med det samme, så jeg fik travlt med at komme ud til båden og fik den sejlet hen til traveliften. Havneassistenten i pilotbåden nåede slet ikke at komme og hjælpe os; ham skal vi ellers kalde, når vi skal forlade pladsen. Vi var de første, der kom op i dag og var oppe kl. 8:30, fik en udmærket plads, meget centralt, men inde mellem to store motorbåde, så det er kun midt på dagen, vi har sol. Om eftermiddagen fik vi besøg af Ole og Lillian i s/y Fatuhiva, rigtig hyggeligt. Ole kendte vi fra sidste år; de kom herned engang i aftes/nat. Sidst på eftermiddagen var vi til sun-downer hos Mona og Ivan i s/y Cassiopeia. Der blev trængsel i cockpittet; de havde inviteret alle de danske besætninger, de kunne finde - det blev til 10 mand. Endnu en rigtig hyggelig eftemiddag/aften, en del af os endte oppe på restauranten til middag. En hilsen fra landliggerne i Marmaris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina mandag d. 11. november 2013
Vi har haft en rigtig træls nat. Vi blev invaderet af myg, og der var mange. Havde ikke fået myggenet monteret, da vi ikke har haft problemet den sidste tid. Om det er varmen, der er skyld i de mange myg, ved jeg ikke, men det har været varmet i nat, ca. 18-19 grader. Vi kan ikke rigtig sove, når myggene summer rundt om hovedet på os. Der kommer myggenet for lugerne i aften. Vi fortsatte, hvor vi slap i går med at gøre rent nede om læ. I dag var det pantryet, der stod for tur, og fortsat renovering af gummifugerne i teakdækket, men nu kan vi se en ende på det. Om aftenen var vi inviteret til drink hos Jens på s/y Thor-Christ sammen med besætningen på s/y Cassiopeia, rigtig hyggeligt. Vi skal på land i morgen og er helt klar til det. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina søndag d. 10. november 2013
Vi har i dag været på en lille sejltur. Hydraulikenheden til selvstyreren har været til service og er nu monteret igen, og den ville vi godt have prøvet af, inden vi kommer på land. Sidste efterår fik vi skiftet bypassventil i enheden og fik den ikke testet, inden vi udklarerede fra Tyrkiet. Det viste sig, at den var blevet utæt under reparationen, så vi har ikke kunnet bruge den hele sommeren. Det er lettere at få medhold i en klage, når man kommer med det samme frem for et halvt år efter. Det var ellers noget af en salut, vi fik, da vi forlod marinaen. Lige da vi rundede kontroltårnet ved indsejlingen til marinaen, hørte vi et meget kraftigt horn og så os omkring for at se, om vi lå i vejen for nogen, men der var ikke en båd at se. Få sekunder efter tudede alle bådene i marinaen, og jeg skal sige jer, at de meget store motorbåde - og dem er der mange af - har et horn, der vil noget! Det viste sig at være til ære for Atatürk, der døde d. 10. november 1938 kl. 09:05 - nøjagtig det tidspunkt, vi sejlede ud af marinaen. Atatürk betragtes som grundlæggeren af det Tyrkiet, som man har i dag. Billeder og statuer af ham ses overalt. Vi fik afprøvet autopiloten på en tur rundt i Marmarisbugten; en flot tur på næsten spejlblankt vand, sol fra en skyfri himmel og varmt, som en fin sommerdag derhjemme. Turen var på godt 10 sm. og tog 2 timer. Og hydraulikenheden virkede, som den skulle, efter at skipper fik flyttet et par ledninger, der var monteret forkert. Det var ikke meget, vi fik udrettet resten af dagen. Det er jo søndag, og vejret var skønt, men det blev dog til lidt rengøring og lidt arbejde på teakdækket. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina lørdag d. 9. november 2013
Vi har fået hydraulikunitten til autopiloten retur fra service. Den var begyndt at tabe olie, så meget, at vi ikke har kunnet benytte den. Den er nu monteret igen, og vi har planer om at lave en testsejlads i morgen for at sikre os, at den fungerer, som den skal. Det er lettere at få en evt. klage igennem nu, frem for engang til foråret. Ellers gik tiden med rengøring, tøjvask og renovering af teakdækket. Det vil der gå endnu nogle dage med. Vejret har igen været rigtig flot med sol og varme, dejligt. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina fredag d. 8. november 2013
Så kom det sommerlige vejr tilbage, i hvert fald for nogle dage. Vi har haft blå skyfri himmel, stille og op til 25 grader i dag. Og hvad er dagen så gået med? Vi har været en tur med ’færgen’ ind til Marmaris for at handle lidt. Skipperinden fortsætter med rengøringen nede om læ - hun påstår, at der trænger meget. Skipper har forsøgt at få repareret den gamle VHF, der er med som backup; men det var for dyrt, så vi må nok have en anden. Ellers hyggede skipper sig med at skifte gummifuger på teakdækket. Her er alt vel, og vi nyder det flotte vejr. En solskinshilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina torsdag d. 7. november 2013
Det blev en lidt urolig nat rent vind- og støjmæssigt, men hen på morgenstunden lagde vinden sig, det blev helt stille, og så begyndte det at regne. Det holdt dog op i løbet af formiddagen. Det er stadig lunt med temperaturer omkring de 20 grader. Vi har haft naboer boende i bådene til begge sider, og så ville vi ikke genere dem med udstødningen fra motoren, når den skulle køres varm for olieskift. Men de sejlede begge i dag; vi fik gang med motoren og skiftet olie og oliefilter, så nu er det klaret. Nu er det kun småting, vi mangler, før vi er helt vinterklar. Vi glæder os til i morgen, hvor de lover stille, sol og op til 24 grader. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina onsdag d. 6. november 2013
Det holdt næsten tørt i dag. Vi fik et par enkelte meget lette byger, det var alt; men til gengæld fik vi vind, rigeligt med vind. Vi havde SØ-lig kuling først på dagen, og den tiltog til hård kuling senere på dagen. Det blæste så meget, at det ikke var behageligt at gå rundt oppe på pladsen. Det blev til en dag nede om læ med en god bog, og så fik vi opdateret havneinformationerne på hjemmesiden, så nu er der informationer om alle de steder, vi har besøgt i efteråret. De har fået forbedret wi-fi forbindelserne her på marinaen, så nu kan vi sidde nede i båden og stadig have en fin forbindelse, i hvert fald der, hvor vi ligger nu. Det tegner til at blive en lidt urolig nat - det blæser rigtig meget, og godt 1000 master larmer altså en hel del. Ellers er alt vel. En blæsende hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina tirsdag d. 5. november 2013
Så kom efteråret til Marmaris. Vi vågnede i nat ved, at det lynede og tordnede og lidt efter styrtede det ned; det er stadig forholdsvis lunt med temp. lidt over de 20 grader. Det regnede dog ikke hele dagen, så da det stilnede af ud på formiddagen, tog vi en tur ind til Marmaris for at handle og hente de reservedele til motorinstrumentpanelet, som vi havde bestilt. Det var ringene omkring instrumenterne, der var mørnet af solen. Instrumenterne sad løse og faldt ind i kistebænken. Ringene er nu skiftet sammen med pærerne til instrumentbelysningen og motoralarmen, der var blevet ustabil, så nu er det som nyt. Vi har fået leveret en ny holder til lugerne, der er monteret nede i kistebænken. Teakdækket var for vådt til at arbejde med efter al den regn, vi fik tidligere på dagen, så det må vente. Vi er lidt spændte på vejret i morgen. Det er de forskellige vejrcentre lidt uenige om. Nogle melder regn og andre melder vind, så vi må se, hvem der får ret. Alt vel ombord. En våd hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina mandag d. 4. november 2013
Så kom der gang i vedligeholdelsesarbejdet igen. Der var en kontakt på lampen på toilettet, der skulle skiftes. Der blev indkøbt et second hand Simrad IS15 combi instrument, der erstatter et defekt multiinstrument på ratkonsollen. Vi fik fat i en sejlmager, der kunne sy et overtræk til påhængsmotoren og et nyt hylster til lugerne m.m., og så kom skipper i gang med vedligeholdelse af teakdækket; der er en del gummifuger, der skal udskiftes. Skipperinden fortsatte med hovedrengøring nede om læ. Der er kommet endnu et par danske både til marinaen, en af dem er Jens Busk i s/y Thor-Christ. Der er efterhånden en hel del både fra Danmark her i marinaen. En hilsen fra den arbejdende besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina søndag d. 3. november 2013
Vi har holdt søndag i dag, i hvert fald en stor del af tiden. Der er blevet læst, travet ture og dyrket det sociale samvær mellem besætningerne fra de danske både i marinaen. Mange af os mødes til Happy Hour i baren kl. 18, og nogle fortsætter med middag i restauranten. Det er en fin restaurant, der er på marinaen. De laver noget rigtig dejlig mad til en fornuftig pris. Vi har stadig et rigtig flot vejr med temperatur op omkring de 25 grader og sol fra en skyfri himmel. Alt vel ombord. En søndagshilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina lørdag d. 2. november 2013
Først et stort tillykke til Kasper med de 3 år! Vi fortsatte med vinterklargøringen i dag; det er med at udnytte det flotte vejr - det kan hurtig slå om. Sejlene er blevet afmonteret og gemt væk, skipperinden fortsatte med rensning af hynder, og vi er kommet i gang med at vaske tovværk. Det varer ikke længe, inden vi er klar til at komme på land. Vi har bestilt optagning til tirsdag d. 12. november og har flybillet hjem fredag d. 15. november, så vi har stadig nogle dage til at få gjort båden helt klar til foråret - så meget vi nu kan ordne på forhånd. Vi havde besøg af besætningen fra s/y Sheer Magic – Søren, Svend og Erik, de er kommet til Marmaris Yacht Marina i dag. Det blev en rigtig hyggelig aften, hvor vi fik udvekslet årets oplevelser. En solskinshilsen fra Marmaris Yacht Marina.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina fredag d. 1. november 2013
Det blev til endnu en tur med båden ind til Marmaris. Denne gang for at hæve penge. Servicevirksomhederne i Marmaris Yacht Marina afregner i euro og tager ikke imod kort. De vil have kontanter, og bankterminalen på marinaen var løbet tør for euro, så vi måtte til staden. Da vi nu var derinde, gik vi på jagt efter nye fortøjninger; fandt nogle, men købte ikke i første omgang. Derimod fik vi købt dele til vort toilet. Da vi kom tilbage til marinaen fik vi hentet søvandspumpen og fik den monteret. Den ser flot ud - nu håber vi så, at den virker og er tæt. Toilettet blev renoveret, men desværre føles det ikke helt rigtigt. Der er nok en forstoppelse et eller andet sted, det må vi have set på. Skipperinden fortsatte med rensning af hynder. Der er kommet en ny dansk båd til havnen, s/y Cassiopeia med Mona og Ivan. Dem skulle vi lige byde velkommen, og om aftenen spiste vi i restauranten for at hilse af med Annie og Vagn fra s/y Diva; de rejser hjem i morgen tidlig. Det flotte vejr fortsætter, og vi nyder det. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina torsdag d. 31. oktober 2013
Vi startede igen med at tage en tur med færgen ind til Marmaris. Vi skulle have bestilt reservedele til motoren, og havde de dem ikke på lager og skulle bestille dem, så var det med at få det ordnet så hurtig som muligt. Delene skulle bestilles, men det ville kun tage et par dage at skaffe dem. Skipperinden er i fuld gang med rensning af hynder m.m. Vi har haft lidt problemer med den ene kortplotter. Den blev afleveret på serviceværkstedet, og en time efter havde vi den tilbage og i orden, så vi kan sætte flueben ved det punkt. Hydraulikenheden til selvstyreren er utæt; den taber olie, så den er afmonteret og afleveret til service. Gummibåden er vasket, tørret og pakket væk. Den tog en smule vand ind; årsagen er fundet - huset til lænseproppen var gået løs. Det skrider godt fremad, hvad angår vedligeholdelse af båden. Alt vel, vi nåede op på 28 grader i dag, lige i overkanten, når der skal laves noget. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina onsdag d. 30. oktober 2013
Vi startede dagen med at tage ’færgen’ ind til Marmaris by. Marinaen har en båd, der sejler deres gæster ind til byen. Den sejler for tiden 2 gange om dagen, en gang om morgenen og en gang sidst på eftermiddagen. Vi tog morgenbåden ind, og dolmus’en tilbage efter vi havde fået provianteret. Udvalget er noget større inde i byen og priserne noget lavere; der er ellers et supermarked på selve marinaen. Om eftermiddagen fik vi begyndt vedligeholdelsesarbejdet på Nausikaa. Vi begyndte med motoren, fik afmonteret pumpen til saltvandet - den var begyndt at dryppe. Så den er afleveret til renovering, skal have nye lejer og pakdåser. Der er ankommet endnu en dansk båd, Peter i s/y Fortuna, som vi havde en hyggelig aften sammen med ombord på Nausikaa. Alt vel ombord. En hilsen fra Marmaris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

My Marina - Marmaris Yacht Marina tirsdag d. 29. oktober 2013
Vi er nu nået til vores vinterhavn – Marmaris Yacht Marina, selv om det slet ikke føles som vinter. Vi har 27-28 grader, stille og sol, og det fortsætter den kommende uge. Men alt er ved at lukke ned for vinteren, så snart man kommer uden for de større feriesteder, så vi har valgt at tilbringe de sidste par uger i Marmaris. Det bliver nu ikke kun ferie; der er en hel, del der trænger til at blive ordnet på båden, og det vil vi bruge det flotte vejr til. Turen fra My Marina og hertil var på ca. 19 sm., og det var som sædvanligt på fladt vand, en hel del af tiden spejlblankt vand. En fin tur, men skipper havde håbet på at kunne få luftet sejlene - det blev ikke rigtig til noget. Der ser temmelig tomt ud oppe på oplagspladsen. Der er langt færre både, end der var sidste efterår. Mon det er det gode vejr, eller har de problemer med at få kunder? Der er efterhånden mange marinaer at vælge imellem, så der er kamp om kunderne. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

My Marina (Ekinicik Limani) mandag d. 28. oktober 2013
Vi har været på en rigtig fin og spændende tur på Dalyan floden i dag. Vi blev hentet ved 10 tiden og var tilbage i May Marina ved 16 tiden, så det var en heldagstur. Vi blev hentet i en turbåd med plads til godt 25 passagerer og var eneste 2 passagerer på hele turen, så vi havde plads nok. Først besøgte vi en grotte, næste spændende sted var Skildpaddestranden, hvor skildpadderne lægger æg. Så over det lave stykke i deltaet, max 1 meter vand. Lige inden for sandtangen lå krabbefiskerne ved små broer og solgte kogte krabber. De forsøgte også at lokke skildpadderne til ved at smide krabber ud; skipperinden fik set en af skildpadderne - den var stor og hurtig. Det er nogle specielle blå krabber, de fanger her. Næste stop var ruinbyen Kaunos, hvor vi gjorde stop en times tid, så vi havde tid til at gå en tur i den antikke ruinby. Den lignede de andre, vi havde set. Så kom vi forbi de berømte tombs (gravkamre) i Dalyan. De er bygget i det 4. århundrede BC til kongen af det lykiske folk. Her var hele hans familie begravet. Så var det byen Dalyan, hvor vi spiste frokost, inden vi fortsatte turen op til mudderbadene. Derfra gik det retur gennem det enorme delta, der er helt bevokset med siv; det var en hel labyrint at sejle i. Vi syntes, det var mærkeligt, at de kunne gøre hele den tur for 100 TL - troede vi, det var! Men da jeg ville betale, gjorde han mig opmærksom på, at det var €. Det passede bedre, men han havde med vilje ikke sagt, hvilken valuta det var i, da vi bestilte turen – smart. Vi fik en SMS fra vores søn, at en orkan havde ramt Danmark. Vi har ikke haft internet de sidste 4-5 dage, så det kom som en overraskelse og er lidt svært at forestille sig, når vi ligger hernede og sukker efter lidt vind at sejle på. Håber ikke, at der er sket noget alvorligt derhjemme. Morten vil se til huset i morgen, så vi venter spændt på at høre, om alt står vel til. Her er alt vel. En hilsen fra bådturisterne på Dalyan floden.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Karacaören (bøje) - My Marina (Ekinicik Limani) søndag d. 27. oktober
Vi er nu nået My Marina i Ekinicik Limani (bugten) efter en tur på ca. 32 sm. og godt 5 timer. Det blev igen en tur for motor på fladt vand. Det højtryk, der ligger over os, er meget stationært, og der er ingen tegn på ændringer foreløbig. Sol, varme (26-27 grader) og stille, vi klager ikke. Det blev for øvrigt en noget urolig nat i Karacaören bugten. Det var havblik, men svage dønninger ude fra havet fik os til at ligge meget uroligt; vi lå og vuggede fra side til side. Jeg fatter ikke, at børn kan falde i søvn, når de bliver vugget. Jeg havde i hvert fald svært ved at sove. Nå, jeg er jo heller ikke længere et barn. My Marina er et rigtig fint sted, og her ser ud til at være meget stille, så vi får nok en rolig nat. Vi har bestilt en tur op ad Dalyanfloden, op til Kaunos i morgen kl. 10. Det bliver spændende at se, hvad det er for noget. Det foregår i små udflugtsbåde. Der er ikke vand nok til, at vi tør sejle turen med Nausikaa. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kalkan - Karacaören (bøje) lørdag d. 26. oktober 2013
Vi er nu nået til Karacaören, en bugt lige før Fethiye bugten. Vi er på vej op til Ekinicik (skildpaddebugten), men synes, at turen var lidt for lang for en dag (62 sm.) når vi nu har godt tid, og vejret er flot. Turen i dag var på ca. 30 sm. og tog ca. 5 timer på fladt, til tider spejlblankt vand. Karacaören bugten er en fin lukket bugt med en restaurant. Inde i bunden, den mest beskyttede del af bugten, har restauranten udlagt morrings, som man kan benytte, hvis man spiser på restauranten. Vi tog en af dem og spiste på restauranten om aftenen. Man bliver hentet af en jolle når man ønsker at spise. Vi havde en lidt kedelig oplevelse. Mens vi lå ved morringen, kom der en fransk sejler, som ville ind i bunden og droppe sit anker. Det fik han ikke lov til, han kunne tage en morring og spise på restauranten eller sejle ud i den yderste del af bugten og droppe ankeret. Det var han ikke meget for og indvilligede til sidst i at tage en morring og spise på restauranten. Han kom ikke op og spise, og de var ude og tale med ham, men han kom ikke. Da vi blev sejlet tilbage til båden, sejlede manden fra restauranten hen forbi franskmanden og løsnede hans morringsline, så han drev rundt mellem os. Vi opdagede det, og fik kontakt til ham og måtte op og støde fra, ellers havde han ramt os. Han fik gang i maskinen og fandt et sted, hvor han kunne kaste anker. Vi ved ikke, hvad de har sagt til ham; men dette her er ikke ok. Det går også ud over dem, der har ’betalt’ for at ligge der. Ellers alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kalkan fredag d. 25. oktober 2013
Vi har været på endnu en lille udflugt. Vi tog bussen fra Kalkan til Kinik; en lokal dolmus, der kørte op gennem nogle små bjerglandsbyer, en rigtig fin tur, hvor vi fik set lidt af baglandet. Der var markedsdag i Kinik - et stort marked, hvor man kunne købe lidt af hvert. Der var alt fra levende får, geder, høns, grøntsager, tøj, sko og til honningristede mandler og nødder. Vi købte kun lidt af sidstnævnte. Efter markedet gik turen til ruinbyen Xanthos, som var vort oprindelige mål. Xanthos er i gåafstand fra Kinik. Ruinbyen dækker et stort område og har været en af de større byer, som er grundlagt af lykierne. Der var mange spændende og velbevarede ting, bl.a. søjlesarkofager, en stor søjle med inskriptioner, som videnskaben har haft svært ved at tyde betydningen af og et stort amfiteater. Nu er vi ved at være mætte af ruiner; skal lige en tur op af Dalyanfloden til Kaunos, og så er det slut for i år. Det blev atter en fin dag med flot, flot vejr. I morgen sætter vi kurs nord på. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin i Tyrkiet.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kas (kommunale havn) - Kalkan torsdag d. 24. oktober 2013
Vi er nu nået til Kalkan efter en kort sejltur på 14 sm. på blankt vand. Det er også en fin by, der ligger klistret op ad bjergsiden. Vi har været en tur oppe i byen for at finde busstationen; vi har planer om at tage på en lille udflugt til Xanthos i morgen. Det var bogstavelig talt oppe! Det var næsten som at være bjergbestiger, så stejlt går det opad, og der var et pænt stykke vej - dagens motion. Det er godt gjort, at man her sidst i oktober søger over i skyggesiden af vejen, men det var nødvendigt i dag, hvor det har været rigtig varmt. Vi sidder stadig oppe i cockpittet og spiser aftensmad. Besætningen er nu igen på mærkerne efter forkølelsen, så alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kas (kommunale havn) onsdag d. 23. oktober 2013
Vi har været på en lille udflugt i dag. Vi tog bussen til Demre, en tur på 45 min. så det var til at overse. For øvrigt en flot tur; det er altid sjovt at se landskabet inde fra, nu, hvor vi har sejlet langs hele kysten. Fra Demre til Myra er der ca. 2 km.; men da vi ikke rigtigt vidste, hvilken vej, vi skulle, tog vi en taxi og spadserede tilbage. Myra er en af de bebyggelser, lykierne har anlagt i sin tid, men lige som de andre bebyggelser har den været under flere herskere, og romerne har været her. Der var et kæmpe amfiteater, et meget velbevaret og flot byggeri. Bjerget bag teateret var fyldt med de lykiske gravkamre, der er hugget ind i klipperne. Vi fik også set Sct. Nicolas basilikaen, nu et museum. Det siges, at være herfra begrebet julemanden stammer, Santa Claus. I morges lå der morgenbrød i cockpittet fra restaurant Smiley’s, og da vi havde besluttet at spise ude i dag, blev det på Smiley’s, så han fik lidt ud af det - lovede morgenbrød igen i morgen. Vi har fortsat et rigtig flot vejr med sol og varme, 26-28 grader og helt stille; det skulle fortsætte endnu en uge. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i lykiernes land.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ücagiz (marina) - Kas (kommunale havn) tirsdag d. 22. oktober 2013
Vi er nu nået til Kas, en rigtig flot by, det vi har set af den indtil nu. Turen hertil var på fladt vand, d.v.s. da vi kom uden for øen Kekova stod der en del dønning, men vi kom hurtigt i læ igen. Turen var kun på godt 15 sm. og knap 3 timer. Nu er det ikke kun skipper, der er forkølet; han har smittet skipperinden, så nu skranter hele besætningen – håber, det snart gå over. Vi har undersøgt mulighederne for at komme til Myra, og de er rigtig gode herfra Kas. Der kører minibusser hver halve time, så vi planlægger med at tage en bus til Myra i morgen. En sejlerhilsen fra en forkølet skipperinde og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ücagiz (marina) mandag d. 21. oktober 2013
Vi havde oprindeligt planer om at tage en tur til Myra i dag. Men da vi opdagede, at der kun gik en bus med afgang kl. 08:00 og retur ca. 17:30, og vi ikke var sikre på, at seværdigheden havde åbent, da mange har lukket mandag, droppede vi det. Vi havde ikke lyst til at sidde og vente på en bus en hel dag. Der ligger et stabilt højtryk over os, som giver et rigtig flot vejr. De lover næsten vindstille (1-3 m/sek.), sol fra en skyfri himmel og temp. på 26-27 grader, i overmorgen melder de op til 29-30 grader, og det skulle fortsætte den næste uges tid. Skipper er blevet godt og grundigt forkølet, og har ikke været mange sure sild værd i dag, så det var udmærket med en overliggerdag. Måske man skulle finde sin pyjamas frem; det er begyndt at blive lidt køligt om natten, ned til 14-15 grader. Vi har travet lidt rundt i omegnen af Ücagiz, hvor der findes flere gamle borge og et utal af sarkofager fra den lykiske tid, et meget flot og spændende sted. Og så spiste vi hos Hassan her i Ûcagiz – et fantastisk måltid! Alt vel ombord. En hilsen fra en lidt skrantende besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kale Köy (bro) - Ücagiz (marina) søndag d. 20. oktober 2013
Vi stod op til en pragtfuld morgen i Kale Köy. Solen spejlede sig i det blanke vand, og på toppen af klipperne over os lå den gamle borg badet i morgensolen, rigtig flot. Så vi til den ene side, kunne det lige så godt have været skærgården i Sverige. Men så vi til den anden side med restaurantbroerne og den særprægede bebyggelse, hvoraf mange var håndværkertilbud, lignede det slet ikke noget, vi havde set før. Efter morgenmaden sejlede vi tværs over sundet til nordkysten af Kekova for at se den ’sunkne by’, en by, der sank i havet under et jordskælv for mange år siden. Byen sank 6 meter, og ruinerne ligger nu lige under vandoverfladen inde ved kysten. Fra Kekova sejlede vi til Ücagiz, en meget beskyttet bugt med en smule bebyggelse, mest pensionater og restauranter. Det er herfra, de utallige udflugtsbåde sejler til Kale Köy og den ’sunkne by’. Det blev den korteste tur i år, indtil videre, vi fik kun sejlet 2½ sm. Vi har haft lidt problemer med toilettet de sidste dage; men i dag gik det helt galt, og skipper måtte i gang med at skille toilettet ad og rense det. Det gik en del af eftermiddagen med - ikke den sjoveste måde at tilbringe en eftermiddag på i flot solskin. Nu håber jeg, at det har hjulpet. Ellers er alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Finike Marina - Kale Köy (bro) lørdag d. 19. oktober 2013
Så har søen lagt sig, og vi har haft en meget rolig nat. Vi har forladt Finike og er begyndt vor tur tilbage til Marmaris, hvor vi skal på land d. 12. november, så vi har meget godt tid. Vi kan sejle dertil på 4 dage, hvis vi skulle skynde os. Det har været et rigtig flot vejr i dag med sol, varme og svag vind. Vi er nået til Kale Köy lidt vest for Finike, en lille tur på ca. 17 sm. og knap 3 timer. Det er et rigtig flot sted med en gammel korsridderborg på toppen af klipperne og sarkofager alle vegne. Ifølge bøgerne ligger vi ved siden af den mest fotograferede sarkofag. Den er sunket i forbindelse med et jordskælv og står nu ude midt i vandet. Vi valgte at gå ind til Hassan Deniz’ bro, en restaurantbro. Det er ved at være sidst på sæsonen. Vi var de eneste gæster på restauranten, lidt dødt, og maden var ingen gastronomisk oplevelse, men stedet er fantastisk. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Finike Marina fredag d. 18. oktober 2013
Det blev en lidt urolig nat her i Finike Marina. Selv om vinden havde lagt, sig stod der stadig en hel del sø uden for havnen, og det gav lidt rykken frem og tilbage i fortøjningerne. Som sagt havde vinden lagt sig, og vi stod op til sol fra en næsten skyfri himmel og varmt - det vejr, vi kender fra den sidste tid. Vi nåede op på 26 grader i dag. På grund af godt 1½ m. dønning uden for havnen blev vi enige om at blive endnu en dag i Finike. Vi havde heller ikke set så meget af byen. Det var nu ikke den store oplevelse. Der var stadig meget dødt og lukket, men vi fik da købt lidt proviant, og hvad vi ellers skulle bruge. Vi er klar til afgang i morgen tidlig. Vi har fået afregnet med marinaen; de var ikke tilfredse med, at vi skulle sejle. De ville godt have, at vi skulle blive i Finike vinteren over - de mangler både. Men deres tilbud var ca. 350 € dyrere, end vi skal betale i Marmaris, så det havde ingen interesse. Alt vel ombord. Endnu en sommerlig hilsen fra Tyrkiet.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Finike Marina torsdag d. 17. oktober 2013
De har den sidste uge varslet en frontpassage, der skulle ramme os i dag, så vi var forberedt. Klokken halv fem i morges blev vi vækket af lyn, torden og kraftig regn; det stilnede dog hurtigt af igen, og så var der ro, indtil vi stod op. Men så skal jeg love for, at der kom gang i den. Da det blæste mest omkring middag, målte vi godt 30 m/sek., og regnen væltede ned - et regulært uvejr. Vi ligger godt i en fin marina med faste cementbroer, der ikke ligger og vugger i bølgerne, og gode og solide mooringsliner. Der var forholdsvis roligt, indtil søen rejste sig uden for havnen. Den trak vandet ud og ind af havnen og gav en hel del uro i vandet, så vi lå og kørte frem og tilbage og rev slemt i fortøjningerne. Det blev en noget urolig eftermiddag og aften, og det ser ud til at fortsætte i nat. Vi har for det meste holdt os ombord; det var simpelthen ikke vejr til at komme uden for cockpitteltet. Så der blev læst en del - det er også fint engang i mellem. Bortset fra vejret, der igen skulle blive sommeragtig fra i morgen, er alt vel ombord. En meget våd og blæsende hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Finike Marina onsdag d. 16. oktober 2013
Godt to måneder efter fastemåneden, i de muslimske lande, holder man Kurban Bayrami, en 3 dages ferie; den faldt fra d. 14. til og med d. 16. oktober i år. Det er en familiefest, hvor alt er lukket ned. Der er kun restauranter og enkelte supermarkeder, der holder åbent. Familierne samles i parkerne og går ture på molen i deres stiveste puds. Gader og veje ligger øde hen, så der er ikke meget at se og opleve i disse dage i Tyrkiet. Finike ser ud til at være en fin by, men den skal opleves når der er liv i gaderne og forretningerne. Vi er ellers kommet uden for charterbådenes område. Her er kun private både, og der er mange, der overvintrer i deres både her i marinaen. Der er et dejligt miljø i marinaen, og alle hilser. Der er ingen turister, så vi spiser på restauranterne for under det halve af, hvad vi betalte i Göcek og Fethiye - og her er ingen souvenirforretninger. I dag har vi nydt det flotte vejr, fået vasket lidt tøj og ellers slappet af. Cockpitteltet er rejst, de melder regn i løbet af natten og kraftig regn i morgen eftermiddag, så det bliver nok en-hygge-inde dag i morgen. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra nogle af de få turister i Finike.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kas (Kas Marina) - Finike Marina tirsdag d. 15. oktober 2013
Det blev en rigtig flot nat og morgen i Kas Marina, der ligger i en meget lukket bugt. Det har været helt stille og havblik. Efter et bad i de flotte nye faciliteter, fortsatte vi vor transportsejlads mod Finike. Efter ca. 35 sm. og godt 5½ times sejlads kunne vi fortøje i Finike Marina. Det blev igen en fin tur for motor; håber, at vi snart har vind og tid til at drive af sted for sejl. Vi har planer om at blive her nogle dage; vi kommer tidligst af sted fredag, der meldes nemlig regn og torden på torsdag, så der gider vi ikke sejle. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Fethiye (Ece Marina) - Kas (Kas Marina) mandag d. 14. oktober 2013
Vi har besluttet at tage en transportsejlads til Finike, hvor vi vil vende om og så besøge de forskellige byer og bugter på turen tilbage til Marmaris. Vi delte turen op i to etaper. Den første, fra Fethiye til Kas, tog vi i dag, en tur på ca. 50 sm. og 9 timer, hvoraf den sidste halve time gik med at vente på en pilotbåd. Vi gik ind til den nye marina – Kas Marina, der ligger lidt vest for byen. En rigtig fin marina med alle faciliteter. Selve turen langs den flotte tyrkiske kyst blev for motor i varierende svag vind. Det var skønt, da vi kom frem og kunne slukke for motoren. Det er fortsat meget varmt, men vandet, der ’kun’ er 23,4 grader, køler lidt, når vi sejler. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Fethiye (Ece Marina) søndag d. 13. oktober 2013
Vi stod op til en herlig morgen, helt stille og lun. Det blev en rigtig flot dag, som Maiken godt kan være bekendt. Temperaturen nåede i dag op på 30 grader; i går havde vi nok efterårets varmeste dag med over 33 grader. Vi fik sendt Jakob, Maiken, Julie og Kasper af sted kl. 08:15 til Antalya, hvor de skulle flyve fra. Men allerede kl. 08:43 fik vi en SMS fra Jakob, der fortalte, at bilen de kørte i, var brudt sammen. Mustafa (fecar) var hurtig til at fremskaffe en anden bil, for kl. 09:04 fik vi en ny SMS fra Jakob, der fortalte at de igen var på farten. Resten af turen hjem til Århus gik efter planen; de havde heldigvis ikke købt flybilletter gennem Tyrkiet Eksperten. Vi har fået vasket og pakket om; nu kan vi igen brede os og er klar til at sejle syd på i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tersane Creek (bro) - Fethiye (Ece Marina) lørdag d. 12. oktober 2013
Vinden havde glemt at se vejrmeldingen, som lovede NØ-lig vind om natten. Vi har haft NV-lig vind hele natten, og det gav en smule uro, hvor vi lå. Men vi var meget glade for, at vi flyttede ind til broen i går eftermiddags, for der var noget mere uro ude på ankerpladsen. Efter morgenmaden og en svømmetur i det klare vand, satte vi kurs mod Fethiye, en tur på 11½ sm og godt 2 timer for motor. Vi prøvede at sejle for sejl, men kom ingen vegne, så det opgav vi hurtigt. Vi gik igen ind til Ece Marina; det er det nemmeste, når Jakob med familie skal til Antalya i morgen tidlig. De bliver hentet kl. 08:00. Efter en tur i byen blev der spist fødselsdagsmiddag ombord på Nausikaa; Maiken fylder år i morgen, hvor der nok ikke bliver tid til at fejre hende på samme måde. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Jakob, Maiken, Julie, Kasper, skipperinden og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gocek (Gocek Marina) - Tersane Creek (bro) fredag d. 11. oktober 2013
Vi forlod Göcek Marina sidst på formiddagen og satte kurs mod øen Tersane, en af de mange øer i skærgården uden for Göcek. Der er en meget beskyttet bugt på den NV-lige side, som vi havde som dagens mål. En tur på knap 6 sm og godt 1 time for motor i meget svag vind. Det var et rigtig fint sted, så vi droppede ankeret og trak et par lange liner i land. Inde i bunden af bugten lå en restaurant, som havde en fin bro med udhalerliner (morringlines). Da vi besluttede at spise på restauranten om aftenen, flyttede vi ind til broen, som er gratis at ligge ved, når man spiser på restauranten - det er nemmere at komme i land med ungerne fra en bro. Det blev en rigtig flot aften, helt stille og lun og med god mad. Der kom en smule vind fra NV lige ind i bugten, hvor i lå, da vi skulle til køjs, men den skulle dreje til NØ i løbet af natten, og så ville der blive læ og stille. En sejlerhilsen fra Göcek skærgården.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gocek (Gocek Marina) torsdag d. 10. oktober 2013
Vi har valgt at tage en overliggerdag her i Göcek Marina; den fine badestrand trak. Vi har været en tur inde i Göcek by her til formiddag for at spise frokost - en meget turistet by, men alligevel charmerende. Vi har ellers slappet af og nydt det flotte vejr. Temperaturen nåede over de 30 grader i dag, heldigvis var der en smule vind til at køle lidt. Der blev også tid til en tur på stranden. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Göcek.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Zeytinli Adalari (bøje) - Gocek (Gocek Marina) onsdag d. 9. oktober 2013
Det blev en rigtig flot nat og morgen ved bøjen nord for øen Zeytinli Adalari. Det var helt stille og lunt, med spejlblankt vand. Efter morgenmaden og morgenbadning i det krystalklare vand sejlede Jakob med familien en lang tur rundt om nogle øer i gummibåden. Det var Julie, der styrede en hel del af vejen - det var hun rigtig god til. Sidst på formiddagen slap vi bøjen og satte kurs mod Göcek, en kort tur på godt 3 sm. Vi valgte at gå ind til Göcek Marina, en rigtig flot marina med alle faciliteter. Der er en meget flot badestrand i forbindelse med marinaen, som marinaens gæster kan benytte - det var et hit for Julie og Kasper. Temperaturen nåede op på 29 grader i dag, i morgen lover de over 30 grader. Alt vel ombord. En varm sejlerhilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Wall Bay (bro) - Zeytinli Adalari (bøje) tirsdag d. 8. oktober 2013
Vi stod op til en rigtig flot morgen i Wall Bay. Det har været vindstille hele natten, og vandet var spejlblankt, da vi vågnede. Efter en travetur i rundt i bugten og en frokost ombord var vi klar til afgang. Vi rullede genuaen ud og drev stille og roligt nord på op mod Göcek. Der var meget svag vind, så det gik meget langsomt; det tog godt 2 timer at sejle ca. 6 sm. Vi gik ind til øen Yassica Adalari og ville finde en bøje, hvor vi kunne fortøje med lange liner i land. Men alle bøjerne var optaget, så vi sejlede over til Zeytinli Adalari og fandt en bøje, som vi kunne ligge ved (uden liner i land). Vejret har været super i dag, og hele besætningen nyder det. I morgen har vi planer om at sejle til Göcek. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Fethiye (Ece Marina) - Wall Bay (bro) mandag d. 7. oktober 2013
Det har blæst helt vildt i nat, men det skulle være det sidste blæst i denne omgang ifølge vejrmeldingen. Vi stod op til en rigtig flot morgen, hvor vinden havde lagt sig. Der var lidt administrativt arbejde: Skipper skulle have tilføjet de nyankomne på skibets crewliste, og det var ikke lige til, men det lykkedes uden en agent og gratis. Og Jakob skulle lige have det sidste arbejde fra hånden, inden han kunne holde ferie, men ved middagstid var vi klar til afgang og sejlede til restaurantbroen i Wall Bay, et sted vi havde besøgt i sidste uge og var faldet lidt for. Det blev en tur for motor, vi havde svag NV-lig vind d.v.s modvind. Det blev en tur på ca. 15 sm. og 2½ time. Vi blev modtaget af personalet og fik en fin plads. Lidt senere kom mester og spurgte, om han skulle lave langtidsstegt lammekølle, 3 timer i ovn til os - det lød godt. Det var alle tiders middag i den primitive restaurant, det smagte rigtig godt. Vi var lidt spændte på, om det atter ville blæse i nat, men det blev vindstille, og vandet var spejlblankt, da vi gik til ro. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Jakob, Maiken, Julie, Kasper, skipperinden og skipper.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Fethiye (Ece Marina) søndag d. 6. oktober 2013
Jakob, Maiken, Julie og Kasper er ankommet. De har haft en fin tur herned; dog synes de, at det gik lidt for stærkt i bilen fra Antalya til Fethiye, men de ankom heldigvis i god behold. Vi har haft travlt med at rydde op og flytte rundt, før gæsterne kom. Man bruger den plads, man har, og når pladsen så bliver mindre på grund af flere ombord, må der stuves væk og pakkes ned, men det lykkedes endnu engang. Vi har fået provianteret og er klar til at sejle i morgen. Vejret har ikke været det bedste den sidste lille uge. Det er blevet køligere, og det har blæst en hel del, og i nat havde vi meget frisk østlig vind. Men det skulle ændre sig nu, og i den kommende uge skulle vi få rigtig flot vejr med sol, varme og rolig vind. Jakob og Co. havde været meget tidlig oppe i morges, så der blev tidligt ro ombord. Alt vel. En hilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Fethiye (Ece Marina) lørdag d. 5. oktober 2013
Vi havde lejet bil i dag og ville ind og se lidt af Tyrkiet fra landsiden. Vi fik set en masse, og det er meget anderledes end det, vi har set i andre lande. Her er en storslået natur med høje bjerge, og så skal man ikke langt væk fra storbyerne før det ser ret kedeligt og forfaldent ud. Vi fik set flere seværdigheder. Først besøgte vi Tlos, en imponerende ruinby grundlagt af lykierne, senere besat af perserne, athenerne og igen perserne og endelig romerne. Byen ligger meget højt med en storslået udsigt, og her stiftede vi bekendtskab med gravene hugget ind i klipperne og de store stensarkofager. Næste stop blev Saklikent, et fantastisk naturområde, hvor man kan vandre ind gennem en enorm bjergkløft med fossende vand under sig. Vi kom nu ikke helt ind i bunden. Da vi skulle vade tværs over floden i vand til op midt på lårene, vendte vi om. Der skulle ellers være et flot vandfald et par kilometer længere inde, men det droppede vi. Så kom turen til Pinara også en ruinby fra lykiernes tid med gravkamre hugget ind i klipperne og et flot romersk teater. På tilbagevejen besøgte vi Kayakøy, en forladt ruinby. Byen var beboet af ca. 7000 grækere indtil 1923, hvor alle grækere i Tyrkiet blev tvangsforflyttet til deres hjemland. Byen blev så beboet af tyrkere, men de kunne ikke lide at bo i byen, så de flyttede, og den er nu kun en samling ruiner. Vi er nu tilbage på båden og glæder os, til vi får gæster – Jakob, Maiken, Julie og Kasper, der kommer i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne i Fethiye.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Fethiye (Ece Marina) fredag d. 4. oktober 2013
Vi må indrømme, at vi har slappet lidt af i dag og nydt det fine vejr. Vi har dog fået lavet lidt og oplevet lidt. Vi har bl.a. fået lejet bil til i morgen, hvor vi vil ud og se lidt på området omkring Fethiye, og så har vi fået lavet aftale vedr. afhentning af Jakob med familie på søndag i Antalya lufthavnen. Det var en lidt speciel oplevelse. Vi havde fået et tilbud fra et firma, og da vi så kom for at lave den endelige aftale, var den blevet 50 TL (ca. 150,00 kr.) dyrere. Det ville vi ikke acceptere; men der var ikke noget at gøre, det var prisen. Det endte med, at vi gik igen og gik ind til et andet firma tæt på. Her fik vi det til samme pris, som den første havde tilbudt det til. Det opdagede den første og jagtede os og dumpede prisen, men det var for sent. Vi var igen en tur rundt i den gamle del af Fethiye og endte med at spise middag inde på det gamle fisketorv. Vi har spist på mange forskellige restauranter og på mange forskellige måder, men dette var noget helt nyt: Man køber sine fisk på fisketorvet og går over til en af de omkringliggende restauranter og får dem til at tilberede dem. Det koster kun 6 TL (ca. 17,00 kr.) pr. kuvert for brød, salat, smør/dressing og få fisken tilberedt. Det var lidt af en oplevelse og der var godt besøgt. Vi endte selvfølgelig med at få flere forretter tilbudt, som vi ikke kunne stå for, så det med de 6 TL holdt ikke, men alt smagte herligt! Det har været et rigtig flot vejr i dag med sol, men det har blæst meget, og det er blevet noget køligere. Det lune vejr skulle komme igen efter weekenden. En kølig og noget blæsende hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gocek (Village Marina) - Fethiye (Ece Marina) torsdag d. 3. oktober 2013
Vi stod op til en flot morgen i Gocek, sol fra en letskyet himmel og svag vind. Efter morgenmaden og lidt oprydning satte vi kurs mod Fethiye, en tur på godt 12 sm. og 2 timer for motor. Vi har valgt at sejle til Fethiye allerede i dag, selv om vi først får gæster ombord på søndag. Vi vil godt se lidt nærmere på Fethiye, leje en bil og ud og se lidt på omgivelserne de næste par dage. Vi har allerede set en del af Fethiye i eftermiddag. Det gamle fiskemarked er nu indrettet, så man køber sin fisk på markedet, og rundt om markedet ligger en masse restauranter, som tilbyder at tilberede fisken og servere den med diverse tilbehør. En sjov ide, som vi skal prøve en af dagene. De havde meldt opfriskende vind i løbet af eftermiddagen, og den kom, men vi mærker ikke noget til den her i Ece Marina. Her er meget roligt, selv om det piber lidt i masterne. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Goeck (Village Marina) onsdag d. 2. oktober 2013
Jeg sluttede logbogen i går med at skrive: ”Men heldigvis lagde vinden sig ret hurtigt. De melder atter sol og fint vejr i morgen”. Det kom ikke rigtigt til at holde stik. Vi var ikke engang kommet i køjen, før et meget kraftigt uvejr trak ind over os med lyn, torden og masser af regn. Da det var lige oppe over os, kunne vi høre hvislen fra lynene, da de slog ned omkring os. Der var også masser af vind i tordenbygerne, så der blev igen meget uroligt i marinaen. Det er ikke et sted, man skal ligge i hård vind. Ud på natten lagde det hele sig, og da vi stod op, var det stadig lettere skyet, men det så ud til at klare op. Det var kun for en meget kort bemærkning, for et nyt uvejr var på vej ind over os med meget kraftig regn og torden. Først i løbet af eftermiddagen klarede det op, og resten af dagen blev det et rigtig flot vejr. Vi har været en tur inde i Gocek, der ligger ca. 15 min. gang fra marinaen, en hyggelig lille by, der ligger omkranset af høje bjerge. Men den er meget præget af alle de turister, der kommer her. Vi har planer om at sejle til Fethiye i løbet af dagen i morgen. Alt vel - det skal blive godt at få en rolig nats søvn. En hilsen fra en træt besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Wall Bay (bro) - Gocek (Village Marina) tirsdag d. 1. oktober 2013
Som de havde meldt for flere dage siden, ville der komme en front ind over os i løbet af i dag, og det var allerede temmelig skyet fra morgenstunden. Efter morgenmaden forlod vi Wall Bay og satte kurs nord på mod Gocek, en tur på 9 sm. og ca. 2 timer, lige til at overse. Vi havde planer om at gå ind til den kommunale havn, men her var alt optaget, så vi måtte finde på noget andet. Det er nu ikke svært, for i bugten ved Gocek ligger der ikke mindre end 5 marinaer. Vi valgte at prøve Village Marina, en forholdsvis ny marina med masser af plads. Vi blev godt modtaget og fik en fin plads. Betalingen var lidt speciel, det kostede 73,10 TL pr. døgn, men lå vi der kun et døgn, skulle vi betale 100,00 TL, det er deres min. betaling. Vi tog 2 døgn for 146,20 TL. Fronten, som de havde meldt, kom sidst på eftermiddagen med kraftig vind og regn, men det er stadig meget varmt. Det var ikke det smarteste sted at sejle hen, når de melder frisk sydlig vind - det fik vi at føle. Der var temmelig uroligt i marinaen, mens det blæste, men heldigvis lagde vinden sig ret hurtigt. De melder atter sol og fint vejr i morgen. En regnvejrshilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Fethiye (Ece Marina) - Wall Bay (bro) mandag d. 30. september 2013
Vi har fået set på mulighederne for at få Jakob med familie til Fethiye, og der er gode muligheder, så vi har besluttet at blive her i området indtil på søndag, hvor de ankommer. Vi vil så sørge for at få dem hentet i Antalaya lufthavnen. Vejret er stadig rigtig flot, næsten lidt for varmt efter vor smag, men vi klager ikke. Der kommer en frontpassage i løbet af i morgen, og da planlægger vi at ligge i Goecek, men indtil da vil vi ud og se lidt på området. Vi sejlede fra Fethiye ved middagstid og satte kurs mod Wall Bay - det så ifølge bøgerne ret spændende ud. Det var en tur på ca. 15 sm. og ca. 2½ times sejlads fra Fethiye. Det var et rigtig flot sted med krystalklart, turkisblåt vand og en restaurantbro med god plads. Vi var oppe på restauranten og spise om aftenen. Det forventer de, når man fortøjer ved deres bro; de havde i hvert fald dækket op til de forskellige både. Det var lidt anderledes, end vi plejer. Vi blev bedt om at gå op til kokken for at se og bestille hovedmåltidet, ingen menukort eller priser. Da vi kom tilbage til bordet, havde de serveret fire forskellige forretter, og der kom endnu et par stykker, inden vi fik hovedretten: grillstegt lammekød. Alt blev lavet i en ovn fyret op med brænde. Det smagte rigtig godt, og vi blev mætte, godt og vel. Det var en fantastisk flot aften, helt stille og lun, og sikke en stjernehimmel - der var ikke meget lys rundt om os. En hilsen fra en meget mæt besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Ciftlik - Fethiye (Ece Marina) søndag d. 29. september 2013
Så nåede vi til Fethiye. Et af de flotteste steder på Tyrkiets sydkyst, efter hvad vi har fået fortalt, og her er flot. Vi forlod restaurantbroen i Ciftlik ved halv ni tiden og satte kurs mod Fethiye. Det havde blæst godt fra vest hele natten og morgenen, men da vi var ved at gøre klar til afgang, lagde vinden sig pludseligt, og det blev havblik. Efter lidt tid kom der atter en smule vind, denne gang fra øst (lige i mod), så det blev atter en dag for motor på fladt vand. Turen var knap 45 sm, og det tog os godt 7 timer. På grund af det flade vand så vi flokke af både små livlige, og store, og lidt mere stille delfiner samt flyvefisk. Der er flere muligheder i Fethiye. Vi valgte at gå ind til Ece Marina, nok ikke den billigste, men der er super. Vi havde oprindeligt planer om at sejle til Antalya for at hente Jakob og Co., men vil lige undersøge, om ikke der er mulighed for, at de kan komme til Fethiye i stedet. Det vil være en helt anden oplevelse for dem at sejle rundt her, frem for langs kysten ved Antalya. Endnu en meget varm sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Datca - Ciftlik lørdag d. 28. september 2013
Det har luftet godt hele natten fra vest, men vi lå godt i læ i Datca. Det var kun vindens rusken i masten, der generede lidt. Der er ellers rigtig hyggeligt i Datca - her kunne vi godt have brugt en ekstra dag. Men vi må nok hellere komme videre; der er lang vej til Antalya. Vi startede fint for sejl, men det holdt desværre ikke længe. Det var kun faldvindene fra bjergene, der havde givet os vind inde i Datca. Da vi kom lidt væk fra land, lagde vinden sig, og vi måtte atter have gang i motoren. Vi havde en fin tur rundt om Simi og ned langs sydkysten af Tyrkiet. Da vi var ca. 20 sm fra Marmaris, kom der lidt vind, og vi fik godt et par timer for sejl – skønt! Vi havde planlagt at gå ind til Ciftlik, en lille bugt ca. 10 sm. før Marmaris, og var der til at ligge der, ville vi gøre det, ellers ville vi fortsætte til Marmaris. Det var alle tiders fine bugt fyldt med restaurantbroer. Der stod 4-5 mand og vinkede med hvert sit flag i forskellige farver. Vi valgte en af broerne, og de hjalp med fortøjninger. Det var gratis at ligge ved broen, og vand, el, toilet, bad og wi-fi internet var gratis, hvis man spiste på deres restaurant, og det gjorde vi så. Det var en rigtig fin restaurant med dejlig mad og venlig betjening. Vi sad bogstaveligt talt i vandkanten med udsigt ud over bugten. En meget positiv oplevelse, og vi nød at kunne sidde ude og spise i shorts og T-shirt, selv om det luftede godt. Vi havde regnet med, at vinden ville lægge sig i løbet af aftenen, men den holdt ved. I morgen går turen til Fethiye. Det er stadig et flot sommervejr med temp. op i nærheden af de 30 grader sidst på dagen. Alt vel ombord. En varm sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Yat Lift (Bodrum) - søsætning - Datca fredag d. 27. september 2013
Så er vi atter sejlende og er nået til Datca, en tur på ca. 42 sm. og godt 6½ time. Vi var klar til søsætning fra morgenstunden, og folkene, der skulle sætte os i vandet, stod og ventede allerede kl. 9, så jeg skyndte mig op på kontoret for at afregne. Men de var desværre ikke klar i administrationen; de havde glemt at hente vores transitlog hos toldvæsenet. Her i Bodrumområdet skal man aflevere sin transitlog til toldvæsenet, når man kommer på land (det skulle vi ikke i Marmaris), og man får den så tilbage, når man skal i vandet. De tager 15 € i afgift ved optagning og igen ved søsætning, men alt det skal værftet sørge for, og det havde de glemt, så der blev sendt et expresbud af sted på motorcykel. Det tog ikke lang tid, men der blev ikke foretaget noget som helst, før alt var ordnet, og mester kom ud og sagde ok til søsætning. Her skal man være helt klar inden søsætningen, for så snart, vi er i vandet, bliver vi af personalet hjulpet ud af bassinet, hvor traveliften sætter os i, og så er det afgang. Vi var klar og satte omgående kurs syd på og er som sagt nået til Datca. Alt forløb efter planen, og alt fungerede som det skulle. Vi var heldige med vejret, der er meget åbent hos Yat Lift, så det er bedst at komme i vandet, når det er stille, og det var det i dag. Det bevirkede så, at vi måtte sejle for motor hele dagen. Alt vel om bord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Yat Lift (Bodrum) (på land) torsdag d. 26. september 2013
Så er vi helt klar til søsætningen i morgen formiddag. Der var enkelte ting, som skipper godt ville have ordnet inden søsætningen. (Håndtaget til styringen af motoren var gået løs og skulle smøres, ankerspillet blev smurt, der var lidt, der skulle pudses, og enkelte teakpropper i dækket skulle skiftes). Så det blev efter frokost, at vi tog ind til Bodrum med Dolmus bussen. Vi fik set Mausolos’ mausoleum, et af de syv mest imponerende bygningsværker i verden ifølge de græske filosoffer, som udarbejdede en liste over den antikke verdens underværker. Der er nu ikke meget tilbage af mausoleet; der kom en hersker, der syntes, at det var bedre at have en stor borg, så han brugte de fleste af materialerne fra mausoleet til borgen i Bodrum. Vi fik anskaffet mobilt bredbånd. Det var ikke sådan bare lige - de kører efter andre regler i Tyrkiet. Vi fik noget, vi kunne bruge, men ikke den optimale løsning. Det har været meget varmt og stille i dag, så vi har ingen problemer med at holde varmen. Der er ingen mulighed for at ligge i vandet hos Yat Lift, så vi sejler af sted med det samme, når vi er søsat, og turen går syd på – Datca? En hilsen fra de søsætningsklare hos Yat Lift.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Yat Lift (Bodrum) (på land) onsdag d. 25. september 2013
Vi fortsatte i dag med klargøringen af båden og er nu klar til søsætning; men vi skal først i vandet fredag formiddag. Bunden er blevet ordnet; der var enkelte steder, hvor bundmalingen skulle repareres, og så fik vandlinien en ekstra gang. Jeg har normalt brugt Hempels Mille, men det kunne ikke skaffes i nærheden af Yat Lift, så jeg købte lidt tyrkisk bundmaling og håber, at det kan sammen med det gamle. Skruen er blevet slebet af og malet og sejlene monteret. Det går ikke så stærkt. Selv om det ikke er så varmt, (temperaturen holder sig under de 30 grader) så er det alligevel en omvæltning at komme fra det danske efterår og her ned. Man skal lige vænne sig til det, men vi nyder det alligevel. I morgen har vi planer om at lege turister i Bodrum. En varm solskinshilsen fra Bodrum.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Yat Lift (Bodrum) (på land) tirsdag d. 24. september 2013
Vi har fået vor bagage. Jeg gik op på kontoret her til morgen for at få dem til at sende deres adr. ud til lufthavnen, men de var allerede blevet kontaktet af lufthavnen, og kufferten var på vej og ankom sidst på formiddagen. Det var rigtig dejligt, for der var mange spændende ting i den. Vi havde bl.a. haft vor 50 A lader til båden med hjemme for service, og den lå i kufferten. Vi har fået vasket båden; det krævede en hel del vand og knofedt, men nu ser den fin ud igen. Laderen er monteret og virker, og vi har fået ryddet op. Der var ’sprunget’ en dåse cola på grund af varmen, så skipperinden gik i gang med at vaske dåser af; de omkringliggende dåser var meget fedtede. Vejret er pragtfuldt, sol fra en skyfri himmel, svag til jævn vind og varmt – ca. 25 grader midt på dagen, så vi er trukket i shorts igen. En hilsen fra Tyrkiet.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Danmark - Yat Lift (Bodrum) mandag d. 23. september 2013
Vi er nu tilbage på Nausilkaa, som ligger på land hos Yat Lift lidt uden for Bodrum, og alt er vel ombord. Vi havde oprindeligt planer om at tage ned til båden allerede omkring 1. september, men på grund af fødselsdage i familien og hos vore venner kom vi først af sted nu. Se lidt mere om forsinkelsen og vore planer for efteråret under punktet: Sidste nyt. Vi havde en fin flyvetur herned, men det var en lidt anstrengende tur. Vi kom af sted med toget fra Kolding efter planen, men det var næsten også det eneste, der gik efter planen. Vi holdt uden for Københavns banegård i lang tid og ventede på grønt signal og kom for sent til toget ud til lufthavnen. Der går heldigvis mange tog på den strækning, så vi nåde vort fly. Flyet fra København til Istanbul var 45 min. forsinket, så vi fik meget travlt i Istanbul. Heldigvis havde vi været der før, så vi løb gennem lufthavnen og nåede flyet til Bodrum; det sidste fly den dag. Men da vi kom til Bodrum, var der ingen bagage - den var åbenbart ikke så hurtig som os. Vi fik udfærdiget en ’lost report’, men kunne ikke huske adr. på Yat Lift værftet. Heldigvis havde vi deres tlf. nr. og lovede at sende en e-mail med adr. i morgen. Turen med bus og dolmus fra lufthavnen og ud til værftet gik hurtigt og uden problemer. Det var en meget snavset båd, vi kom ned til, udvendig. Den var dækket med et tykt lag sand, men indvendigt var alt ok – 28 grader. Det var en træt besætning, der hurtig fandt køjen. Der bliver lidt rengøring at gå i gang med i morgen. En hilsen fra en rejsetræt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Yat Lift (Bodrum) - Danmark onsdag d. 3. juli 2013
Vi er atter tilbage i Danmark. Turen fra Bodrum gik via Istanbul til København, og selv om vi kom af sted og landede med 45 minutters forsinkelse, ”due to heavy traffic over central Europe”, nåede vi lige toget til Kolding. Vi kom lige akkurat inden for med rumpen, før det satte i gang. Lidt heldigt, da der er reduceret trafik på grund af sporarbejde på Lillebæltsbroen, og det ville ellers være blevet sent, inden vi var kommet hjem. Alt stod vel til i huset. Vi synes, at alting er groet meget, mens vi har været væk; men det skyldes nok, at det er 10 måneder siden, vi har set træer og buske med blade på – det var jo frost, da vi tog af sted for 3 måneder siden. Vi stopper nu opdateringen af logbogen, men vender tilbage engang i september. Vi har endnu ikke besluttet, hvornår vi tager tilbage til båden. Vi håber, at vi atter ’ses’ på dette tidspunkt. Vi er bagud, hvad billeder angår, men de vil blive lagt ind en af dagene. Vi ønsker Jer alle en rigtig god sommer og takker for alle hilsner, vi har modtaget fra Jer. En hilsen fra de hjemvendte.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Yat Lift (Bodrum) tirsdag d. 2. juli 2013
Så er vi klar til at forlade båden og tage på sommerlandlov. Vi valgte at ordne det, der skulle ordnes fra morgenstunden, inden det blev for varmt. Fenderne trængte til en gang fenderrens, alle filtre til diverse pumper blev renset, og motoren blev skyllet igennem med ferskvand. Alt løst, så som redningskrans, påhængsmotor og den slags er stuvet væk. Om eftermiddagen tog vi dolmus bussen ind til Bodrum for at se, hvor lang tid det tog, og hvor den holdt samt hvor lufthavnsbussen holdt m.m. Vi regner med at tage den ind til busstationen i morgen tidlig, når vi skal ud til lufthavnen. Da vi nu var inde i Bodrum, benyttede vi lejligheden til at besøge Skt. Peter-borgen, en imponerende borg, hvor de har indrettet diverse museer i de forskellige tårne/bygninger. Et meget interessant besøg, og sikke en udsigt, der var ind over Bodrum og ud over havet. Da vi kom tilbage til båden, var der 36 grader i kahytten, så vi er mere end klar til at komme hjem i morgen; vel vidende, at det bliver en kold fornøjelse. Hvis alt går efter planen, lander vi i København kl. 17:10 og tager toget til Kolding. Det blæser stadig meget her i Bodrum, men med en meget varm luft. Vi har 28 grader her kl. 23:00. Skipperinden har forfattet et nyt rejsebrev, som kan læses under punktet: Rejsebreve. Alt vel ombord. En hilsen fra de rejseklare.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bodrum Marina - Yat Lift (Bodrum) mandag d. 1. juli 2013
Det er umuligt at sove i Bodrum Marina uden ørepropper. Det var nu ikke kun larmen fra barerne og natklubberne, der hold skipper vågen. Det begyndte at blæse kraftigt i løbet af natten, så spørgsmålet var: Kunne vi overhovedet komme på land, og hvad nu, hvis vi ikke kunne? Vi har flybilletter hjem onsdag morgen. Vi havde aftalt optagning kl. 10:00; vi var der ca. 09:30, og der stod 4 mand klar til at tage imod os. Det så ikke rart ud. Der var temmelig megen sø også inde i bassinet, hvor vi skulle hejses op. Vi havde kun et forsøg. Hvis det ikke lykkedes, ville det give skrammer; men alt klappede, de fangede fortøjningerne og holdt os fri af cementkanterne og fik nogle stropper ned under båden, så vi kunne blive hævet op fra bølgerne og komme på land. Vi står nu sikkert og roligt på land og kan være ligeglade med, hvor meget det blæser. Vi har været meget uheldige med valg af dag for optagning - det er den dag i lang tid, hvor det har blæst mest. Men det er ikke nemt at forudse; det er 2 måneder siden, vi har bestilt datoen. Vi er godt i gang med rengøring af båden, tovværk m.m. Alt vel ombord - i nat tror jeg, at jeg kan sove. En sejlerhilsen fra en glad besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kos By (Kos) - Bodrum Marina søndag d. 30. juni 2013
Vi stod op til en stille morgen på Kos. De havde lovet rolige vindforhold i dag, hvorimod vi skulle få hård NV-lig vind i morgen, som kan give en grim sø i farvandet mellem Kos og Bodrum. Derfor valgte vi at sejle til Bodrum allerede i dag. Det er en lille tur på knap 13 sm. Vi gik ind i Bodrum Marina for at få en rolig nat; det skulle allerede begynde at blæse kraftigt i løbet af natten. Det havde den fordel, at vi kunne få ordnet vor transitlog allerede i dag og ikke skulle fare rundt for at få det ordnet i morgen, når vi er kommet på land. Vi er lidt spændte på i morgen. Vi var ude forbi Yat Lift på vejen herover, og der er meget åbent, hvor vi skal op. Så hvordan vil det være i morgen, når der kommer vind og måske bølger? Vi syntes, at der var mange turister i Kos By, og at der var gang i den på Kos - men ikke noget i forhold til Bodrum. Vi er spændte på, hvor meget vi får sovet; der er lige startet et Big Band oppe på en af restauranterne tæt på marinaen, og de spiller HØJT! Alt vel ombord. En hilsen fra turistmekkaet Bodrum.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kos By (Kos) lørdag d. 29. juni 2013
Det blev en meget blæsende dag, som lovet. Vi lå godt i læ, så det generede os ikke, og hen under aften lagde vinden sig. Den drejede, så vi fik den lige i stævnen, og vi kunne afmontere genuaen; storsejlet lader vi sidde på i sommer. Vi har forberedt optagningen, så vi er helt klar til optagning på mandag. Om aftenen var vi ude for at tage afsked med Grækenland og det græske køkken. Vi forventer ikke at vende tilbage til græsk område før om knap et år. Vi sejler til Bodrum i morgen tidlig; vi har endnu ikke fået mobilt bredbånd til Tyrkiet, så vi må klare os med en terminal på havnekontoret og værftet i de næste dage. Alt vel ombord. En hilsen fra turistbyen Kos med hvad dertil hører (støj).

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kos By (Kos) fredag d. 28. juni 2013
Vi havde oprindeligt planer om at leje en bil og køre lidt rundt på Kos; men det er meget begrænset, hvad der er af seværdigheder uden for Kos By. Bjerglandsbyer og landskaber har vi set i overflod i den seneste tid, så det droppede vi og legede turister i Kos By i stedet. Det var hurtigt overstået. Vi besøgte Amfiteateret Odeon, bygget i det 2. årh. f.Kr., hvor Kos var underlagt Romerriget, et lilleput teater sammenlignet med de andre amfiteatre, vi har set. Så kom turen til Casa Romana – lukket midlertidigt på grund af ombygning. Næste seværdighed, vi ville se, var det Arkæologiske Museum – lukket midlertidigt på grund af ombygning - så det var en hurtig tur rundt i Kos By. Det har blæst kraftigt i dag, så vi manglede ikke underholdning i havnen: Både, der fik krydset ankerkæderne og skulle ud og lægge ankeret om i kraftig sidevind – det er ikke let og kan nemt gå galt. Vi ligger fint i læ, og ankeret har godt fat, så vi har ingen problemer. Alt vel ombord. En varm og blæsende hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Pothia (Kalimnos) - Kos By (Kos) torsdag d. 27. juni 2013
De melder lidt frisk vind fredag og lørdag, så vi besluttede at fortsætte til Kos allerede i dag. Vi har tidligere besøgt Kalimnos, så det var ok. Turen til Kos er på ca. 16 sm., en kort tur på ca. 2½ time. Der var masser af plads i den gamle havn, da vi ankom og fik en fin plads. Der er ellers ved at komme flere både på vandet; men der er kun et sted, hvor vi ikke har fået plads. Det var i den kommunale havn på Samos, hvor vi måtte sejle ind i marinaen. Vi er nu ca. 11 sm. fra vor sommerhavn – Yathlift Marina i Bodrum, hvor vi skal på land mandag morgen. Vi har været lidt rundt i Kos i dag og bl.a. besøgt den gamle ridderborg, som vi ligger lige op og ned ad. Vi regner med at tage en 3-4 dages ferie på Kos, (lyder det ikke kedeligt?), inden vi skal hjem til lidt køligere himmelstrøg. For at være ærlig, så glæder vi os til et køligt soveværelse. Alt vel trods varmen. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Samos Marina (Samos) - Pothia (Kalimnos) onsdag d. 26. juni 2013
De havde lovet 6-8 m/sek. fra nordvest hele dagen, så det var med forventninger om en fin tur for sejl, vi forlod Samos Marina. Vinden var godt nok i øst, da vi startede; men det var udmærket for os, så vi satte sejlene og stævnede mod Kalimnos. Desværre lagde vinden sig efter godt en time, og vi måtte have motoren til hjælp. Vinden holdt sig nede på 2-3 m/sek. fra NV, indtil vi nærmede os Kalimnos, hvor vinden sprang rundt og ændrede i styrke alt efter, hvilket forbjerg vi rundede. Alt i alt en fin tur på 50 sm. men ikke lige det vi havde forventet. Det blev årets hidtil varmeste dag med temp. over 34 grader og ved midnat, hvor vi gik til køjs, var der 29 grader i kahytten. Vi var for øvrigt oppe og spise middag hos Maria på taverna Stukas og fik en hjertelig modtagelse. Vi havde samme positive oplevelse som sidst, vi var der. Alt vel ombord. En meget varm sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Samos Marina (Samos) tirsdag d. 25. juni 2013
Vi har været en tur rundt på Samos i dag. Vi startede med at køre op til klosteret Moni Spilianis, hvor attraktionen er et lille ydmygt kapel nede i en mørk grotte. Næste stop blev Eupalinos tunnelen, der er bygget i det 5. årh. f.Kr. Den er godt 1 kilometer lang og påbegyndt fra begge sider af bjerget, og man ramte nøjagtigt hinanden inde midt i bjerget. Et næsten uforståeligt ingeniørarbejde på det tidspunkt. Tunnelen transporterede vand til byen Pythagório i over 1000 år. Så gik turen til Samos by og videre langs nordkysten til Karlovassi, hvor frokosten blev indtaget. Hjemturen gik tværs over øen og syd om Ampelos bjerget. Samos overraskede os, hvad frodighed angik. Den er næsten mere grøn og frodig en Sporaderne, dog er der knap så megen skov som på Sporaderne. For øvrigt er Pythagoras, ham med a2+b2=c2, født her i Pythagório. Vi planlægger at sejle til Kalimnos i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne på Samos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Samos Marina (Samos) mandag d. 24. juni 2013
Det er meget længe siden, at vi har været i en marina, som var færdig og alting fungerede. De har godt nok lukket forretninger, swimmingpool m.m. på grund af krisen; men der er el, vand, bad, toilet samt vaskemaskiner og Wi-fi her i Samos Marina, og det har vi benyttet os af i dag. Der er blevet vasket tøj, perfekt vejr til tørring: Sol, varme og let vind. Båden er blevet vasket, det trængte den godt nok til efter 6 dage på Chios, hvor sandet føg gennem luften. Om aftenen havde vi inviteret Leo fra s/y Galadriel til middag; det blev en rigtig hyggelig aften, hvor snakken gik. I morgen skal vi en tur rundt på Samos. En hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chios Marina (Chios) - Samos Marina (Samos) søndag d. 23. juni 2013
Vi er nu kommet til Samos, nærmere betegnet Samos Marina, der ligger i Pythagório. Det var planen at gå ind til Pythagório bykaj, men alt var optaget, og der lå 15 både for anker i det yderste havnebassin. Nogle ventede sikkert på at komme til kaj, så vi fortsatte til Samos Marina, der til gengæld havde masser af ledige pladser; men det er også til en noget anden pris. Det tager max 20 min. at gå fra marinaen og ind til centrum af Pythagório. Det blev en meget anderledes tur fra Chios til Samos, end vi havde forventet. De havde meldt frisk nordlig vind på Chios og svag nordlig vind på Samos. Vi fik en time for sejl til at begynde med i frisk nordlig vind; men så var det slut, og på resten af turen havde vi vind fra forskellige retninger - vi var hele kompasset rundt. Vi havde lige fra 1 m/sek. til 12 m/sek. Nede ved Samos, hvor de havde meldt 3-4 m/sek., fik vi 12 m/sek. Heldigvis havde vi den med os, så vi fik 2-3 timer på læns for sejl langs Samos’ sydkyst hen til Pythagório. Vi forlod Chios Marina kl. 05:30, og turen blev på i alt 67,9 sm. og tog 11½ time. Vi gik en tur hen til den kommunale havn for at hilse på Leo fra s/y Galadriel. Han ligger og venter på Myrna, der kommer på næste søndag. Jeg håber, I har haft en god Sct. Hansaften. Her fejrer vi Pinse; det er Pinsedag i Grækenland i dag. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra en træt besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chios Marina (Chios) lørdag d. 22. juni 2013
Vi ligger stadig i Chios Marina og venter på bedre vejr. Det blæste meget hele natten, og der var store bølger med skum på toppen lige uden for havnen, da vi stod op i morges, så det var udmærket, at vi droppede at tage af sted. Det er også kun få både, der tog af sted fra morgenstunden. Vinden og søen har lagt sig i løbet af dagen, og her til aften ser det rigtig fint ud. Ingen sø af betydning og flere både er sejlet; de, der ikke skal så langt. Vi regner med at tage meget tidligt af sted i morgen, så vi kan komme i havn sidst på eftermiddagen. Vi planlægger at sejle til Pithagorion på Samos, en tur på ca. 67 sm. Det skal blive dejligt at se lidt andet end Chios Marina - her er lidt øde og trist. En meget varm hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chios Marina (Chios) fredag d. 21. juni 2013
Det blæser stadig kraftigt på Chios. Vejrudsigten for Samos, hvor vi har planer om at sejle hen, ser meget bedre ud; men vi har lige et stykke med åbent vand, vi skal over. Det begyndte ellers at løje af sidst på eftermiddagen, og vi gjorde os klar til at sejle i morgen tidlig. Men inden vi var færdige med at spise aftensmad, blæste det igen 14-15 m/sek. Så vi har droppet at sejle i morgen tidlig, søen skal lige have tid til at lægge sig. Hvad har vi så fået tiden til at gå med i dag? Vi har været en tur inde i Chios by for at se på basaren, som de skriver om i bøgerne. Det havde nu ikke meget med en basar at gøre, efter min mening. Det var nærmest et par gågader med almindelige forretninger. Efter en god frokost inde i byen, gik vi tilbage til marinaen og slappede af. Vi er mere end klar til at fortsætte, men som sagt bliver det tidligst på søndag, vi stikker til Samos. Selv om det blæser kraftigt, er det meget varmt. Alt vel ombord. En blæsende hilsen fra Chios.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chios Marina (Chios) torsdag d. 20. juni 2013
Vi ligger stadig i Chios Marina. Her ligger vi rigtig fint, selv om det blæser kraftigt, og vi kommer tidligst herfra på lørdag. Meltemi har meldt sin ankomst for i år, den startede i tirsdags. Det er en kraftig nordlig vind, der blæser i det Ægæiske Hav med mellemrum hele sommeren og slutter engang i september. Den kan blæse i få dage, men den kan også blæse i 10-12 dage ad gangen. De lokale og turisterne har ikke noget i mod den; den køler lidt i sommerheden. Men den er lidt for kraftig at sejle i, især når man skal i havn og lægge anker. Vi har været en tur inde i Chios by for at se lidt nærmere på den gamle fæstning. Vi var heldige. Da vi stod og studerede et noget rodet kort, der var sat op over fæstningen, kom en tavernaejer og gav os et fint kort med en anbefalet rute gennem fæstningen og en forklaring på de gamle bygninger. Det hjalp os meget, og vi fik en fin rundtur. De er i gang med en større restaurering (med tilskud fra EU). Som sagt forventer vi ikke at komme af sted mod Samos før tidligst lørdag. Alt vel ombord. En hilsen fra det blæsende Chios.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chios Marina (Chios) onsdag d. 19. juni 2013
I dag har vi været en tur syd på til mastiksbyerne - hvad er det for nogle byer? Det viste sig at være gamle byer, som ligger i det område, hvor man dyrker mastiks, og hvad er det så? Mastiks er en busk/træ, hvor man kan ridser i barken og får den til at ’bløde’. Det, der kommer ud, er en gummiagtig harpiks, som bruges som base til fremstilling af kosmetik, medicin, tyggegummi og aromatisk vin. Vi besøgte Pirgi, en gammel by, hvor de fleste facader på husene er sort-hvide med geometriske mønstre. Det så flot ud, men var efter vor mening noget spraglet at se på. Næste stop blev den gamle by Mesta, hvor husene er bygget lige høje og forbundet, så man kunne flygte over tagene i tilfælde af angreb. Gaderne er meget smalle, og det er som at gå i en labyrint. Det var for at eventuelle fjender skulle fare vild - det var også lidt svært at finde rundt. Heldigvis var byen ikke ret stor. Vi spiste frokost på Taverna Meseonas på platiaen i byens midte, et udmærket spisested. Kvinderne i sultanens harem var forfaldne til tyggegummi, og for ikke at fremprovokere en krise blev mastiksbønderne fredet under massakren i 1822. På turen tilbage til marinaen fik vi købt stort ind af de tunge ting, nu vi havde en bil til rådighed. Det har også blæst godt i dag. Nu venter vi blot på lidt mindre vind, så vi kan komme til Samos; det sker forhåbentlig i løbet af et par dage. En meget varm (33 grader) hilsen fra Chios.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chios Marina (Chios) tirsdag d. 18. juni 2013
Vi skulle ud og se lidt på Chios og valgte at køre nord på i dag. Første stop blev klosteret Nea Moni. Vi har ellers set klostre nok; men dette her har en lidt speciel historie og ligger rigtig flot, eller har ligget rigtig flot. Al skov omkring klosteret var brændt af, sikkert sidste efterår, og skovbranden har været meget tæt på klosteret. Nå, tilbage til historien. Under grækernes oprør mod tyrkerne i 1822 flygtede mange lokale til klosteret, som blev stormet af tyrkerne og 600 munke og alle de lokale blev dræbt. Senere i 1861 blev store dele af klosteret ødelagt af et jordskælv, og der er mange ting, der aldrig blev genopbygget. Næste stop blev den forladte by Anávatos. Byen ligger på toppen af en 400 meter høj klippe, hvorfra flere indbyggere kastede sig ud for at undgå tyrkisk fangenskab under massakren i 1822, og siden har byen ikke være beboet - den ligger nu i ruiner. Vi fortsatte nord på til Agio Gála, hvor vi ville besøge en kirke, der er bygget mere eller mindre inde i klippen. Det viste sig, at der nu var åbnet for en underjordisk grotte under kirken, så vi fik set både grotten og kirken. Manden, der passede grotten og kirken havde også en lille restaurant nede i en slugt under nogle kæmpe træer, et rigtig dejligt sted i varmen. Her spiste vi frokost. Vandkanden, han kom med, var tom - den skulle vi selv fylde ved en kilde, der løb gennem restauranten. Så havde vi fået nok på opleveren for i dag og kørte tilbage til marinaen. Den hårde vind, som de havde meldt, kom godt og vel; vi havde 16-17 m/sek, så der var skum på bølgetoppene uden for marinaen. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne på Chios.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mandraki (Oinoussa) - Chios Marina (Chiros) mandag d. 17. juni 2013
Vi stod op til et rigtig flot vejr på Oinoussa og fik hurtigt afregnet med Port Police, men vi havde et lille problem: Vandtanken er ved at være tom - den kan i hvert fald ikke klare 4-5 dage i Chios Marina, hvor vi ikke kan få vand. Der er vandhaner på kajen i Mandraki på Oinoussa,men der er intet vand i dem. Vi havde hørt, at der ville være vand i dem 2 dage om ugen, og den ene dag var mandag. Port Police mente, at der ville være vand kl. 09:00-09:30. Da der ikke kom noget vand, henvendte jeg mig til en cafeejer oppe på kajen, der var ved at spule sit gulv. Han kaldte på en fisker, der gav ham et telefonnummer, som han ringede til, og 10 min. efter kom brandvæsenet og åbnede for vandet. Vi fik fyldt tanken og kom af sted godt 10. Det blev en hurtig tur til Chios Marina på godt 8 sm. Det er endnu en marina, der ikke er lavet færdig. Der er flotte moler og broer; men hverken vand, el eller andre faciliteter; men så koster det heller ikke noget at ligge her. Vi fik en fin plads langskibs med vinden i stævnen; der skulle komme rigtig megen vind de næste par dage. Efter lidt frokost gik vi ind til Chios by, en tur på ca. 20 min, var lidt rundt i byen, inden vi lejede en bil for de næste par dage og kørte tilbage til marinaen. Den ligger godt nok lidt ude på landet, men her er dejligt roligt. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mandraki (Oinoussa) søndag d. 16. juni 2013
Det blev en meget stille og varm dag her på Oinoussa. Temperaturen i kahytten nåede op på 32 grader i skygge og med gennemtræk. Skipper gik i gang fra morgenstunden, mens det endnu ikke var så varmt, og fik trukket nyt kabel og skiftet logtransduceren. Loggen har drillet i længere tid, så nu er vi spændte på, om det var transduceren, der er årsag til, at den ikke virker. Skipperinden har fået skrevet et nyt rejsebrev, som er lagt ind under punktet: Rejsebreve. Vi har ændret planer for de kommende dage; vi får hele tiden nye informationer, så vi sejler til Chios Marina i morgen. Der skulle være ok at ligge, men ingen el, vand eller andre faciliteter. Det har vi heller ikke brug for, vi skal bare kunne leje en bil. Marinaen ligger et godt stykke vej nord for Chios by. Alt vel ombord. En meget varm hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mandraki (Oinoussa) lørdag d. 15. juni 2013
Vi ligger på Oinoussa i en fin havn, en slags naturhavn, hvor 3 klippeøer fyldt med kirker danner ydermolen. Vi har været en tur rundt i byen i dag. Det er en lidt søvnig by, her sker ikke de store ting, men en fin by bygget op ad bjerget bag havnen. Vi havde planer om at sejle til Chios; men alle siger, at det er en elendig havn i Chios by, og da de melder megen vind i de kommende dage, har vi besluttet at blive liggende her og evt. tage færgen til Chios. Vi har lige konstateret, at færgen ikke sejler om søndagen, så det bliver tidligst mandag, vi tager færgen. I dag har vi fået ryddet op og gjort rent samt nydt det flotte vejr og slappet af. En solskinshilsen fra det græske.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Plomari (Lesbos) - Mandraki (Oinoussa) fredag d. 14. juni 2013
Det blev en dejlig rolig nat i Plomari; det trængte vi også til efter de sidste 3 urolige nætter. Der var dog lige en nabobåd, en tysker, der spillede højt hele aftenen/natten på musikanlægget. Vi må dog indrømme, at vi ikke ved, hvor længe han spillede - vi faldt i søvn fra det. Vi er nu kommet til den lille ø Oinoussa, der ligger mellem Chios og Tyrkiet, et herligt sted. Det blev den hidtil bedste tur i år. Vi satte sejl uden for havnen i Plomari og sejlede for sejl næsten hele vejen i let til jævn vind. Vi måtte have motoren til hjælp omkring middag, hvor vinden lagde sig, for en time efter at komme fra den modsatte retning, og vi kunne atter stoppe motoren. Pragtfuld sejltur på godt 31 sm og knap 6 timer. Alt vel ombord. En rigtig sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Plomari (Lesbos) torsdag d. 13. juni 2013
Den torden, de havde varslet til 03:00 var ikke kommet tidligere end beregnet. Den kom lidt i tre og sikke et tordenvejr! Sammen med tordenvejret, hvor vinden drejede hele horisonten rundt, blev der meget uroligt i havnen i Plomari, så en overgang var hele besætningen i cockpittet. Det var ikke særlig behageligt; men ankeret og fortøjningerne holdt, og i løbet af et par timer lagde søen sig, og det hele faldt til ro. Om det var søsyge eller ouzo’en i aftes, der gav uro i maven hos nogle, fandt vi ikke rigtig ud af. Esther og Bodil skal med deres rejseselskab fra Anaxos til Mytilini lørdag morgen, og da det var noget besværligt at komme fra Plomari til Anaxos med bus, besluttede vi at leje en bil og køre dem til Anaxos i dag. Der kommer lidt hård vind i løbet af et par dage, og da vil vi godt ligge på Chios, så vi sejler i morgen tidlig. På turen til Anaxos holdt vi ind til ouzodestilleriet, der ligger lidt uden for Plomari. Det var et fint besøg, hvor vi fik en gennemgang af fremstillingen af ouzo og så destilleriet. Der var ikke rigtig nogle, (bortset fra skipperinden), der skulle have smagsprøver, hvorfor? Det blev også til et meget interessant stop ved Oliven Presser Museet i Papados, det, der havde lukket, sidst vi var der. Det er et rigtig flot museum, indrettet i gamle bygninger, der er restaureret og ført tilbage til deres oprindelige udseende. Selv alle maskinerne er funktionsdygtige. Vi fik afleveret Esther og Bodil på deres hotel i Anoxos og kom godt tilbage til Plomari og båden. Vi planlægger som sagt at sejle syd på i morgen og håber på en rolig nat - de sidste tre nætter har været temmelig urolige. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mytilini - Plomari (Lesbos) onsdag d. 12. juni 2013
Trafikstøjen i Mytilini havn blev for meget for os, så da vi havde fået besøgt den gamle borg, efter sigende den borg i Middelhavet, der dækker det største areal, og Agios Therapon, kirken med den store sølvkuppel, samt provianteret lidt, besluttede vi at sejle til Plomari, en tur på godt 18 sm. Da vi forlod Mytilini, kunne vi se, at det trak op til tordenvejr; Men det lykkedes os at holde det bag os, og vi fik en fin sejltur med meget skiftende vind både i retning og styrke. Vore gæster nød den sidste tur og solen. Vi kom lidt for sent til Plomari; Ouzo destilleriet havde lukket for i dag. Men vi fik købt lidt lokal ouzo i specialforretningen oppe på torvet og fik smagt på sagerne i løbet af aftenen. Den torden, som vi havde bag os fra Mytilini, havde de ikke meldt i vejrmeldingen. Den nåede os lige efter middagen ombord, og der var gang i den med både torden og lyn. De havde meldt torden kl. 03:00 i nat, men den er nok kommet lidt før, end de havde regnet med. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mithimna - Mytilini (Lesbos) tirsdag d. 11. juni 2013
Det blev en lidt urolig nat i Mithimna (Molivos). Vi vågnede ved, at vi var kommet lidt for tæt på kajen. De havde advaret mod dårlig holdebund – klipper. Ankeret havde holdt godt i 5 dage, hvor det i perioder havde blæst godt; men da der i nat kom meget kraftige faldvinde oppe fra bjerget, slap det. Heldigvis havde vi meget ankerkæde ude, og det tog hurtig fat igen, så vi slap for at skulle ud og lægge det om, og vi slap uden skrammer. Starten på vores tur fra Mithimna til Mytilini blev lidt frisk. De havde meldt 1-3 m/sek fra SØ, godt nok lige i mod på turen til Mytilini. Men 1-3 m/sek er så lidt, at vi alligevel skulle sejle for motor. Da vi rundede pynten nord for Mithimna, fik vi 8-10 m/sek lige i mod og strømsø; det gav vand på dækket, og spray-hooden viste sit værd. Det varede dog ikke længe, inden vi havde de lovede 1-3 m/sek, og resten af turen blev rigtig behagelig. Der er godt 30 sm, og det tog godt 5 timer. Mytilini er lidt af en storby sammenlignet med de steder, vi har været den sidste tid, og havnen ligger lige inde midt i byen med den gennemgående vej langs havnekajen - det giver en del trafikstøj. Om aftenen blev vi inviteret til middag af Esther og Bodil på en lille hyggelig taverna inde i byen. En dejlig middag og en hyggelig aften, som vi siger tusind tak for. En sejlerhilsen fra Esther, Bodil, Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mithimna (Lesbos) mandag d. 10. juni 2013
Dagens køretur gik langs nordkysten af Lesbos, et storslået landskab med høje bjerge. Første stop blev klosteret Taxiarchon, et noget andet kloster end dem, vi tidligere har besøgt. Det lignede mere et sted for søndagspicnicen end et kloster. Der var cafeer, kiosker og andre små forretninger, men også et kloster med en imponerende kirke. Vi fortsatte langs kysten ned til Moria, hvor vi så den romerske akvædukt, en del af en 26 km lang akvædukt, som førte vandet fra bjergene omkring Agiassos og ind til Mytilini, hovedbyen på Lesbos. Et imponerende bygningsværk, 26 meter højt. Næste stop blev det forholdsvis nye kloster Agios Raffail, som nonnen Evgenia byggede. Det er et stort kloster, de skriver i ”Turen går til Samos & Lesbos…”, at der er 3000 sengepladser til besøgende pilgrimme. Godt nok er det stort, men jeg tror, de har fået et nul for meget med i bogen. Vi så et skilt, der viste mod et Oliven Presse Museum; det kunne vi godt tænke os at besøge. Vi vidste godt, at det var mandag, og det kunne være lukket - og det var det selvfølgelig. Vi fandt det i Pappados. Frokosten blev indtaget i en lille taverna med udsigt over Geras Golfen. Vi har planer om at sejle til Mytilini i morgen og videre til Plomari på torsdag, så dem sprang vi over. På turen tilbage til Molivos, holdt vi ind i Anaxos, hvor Esther og Bodil har et hotelværelse, og fik et bad. Vi har fået afleveret bilen og er klar til at sejle i morgen tidlig. Alt vel ombord. En meget varm (30 grader) hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mithimna (Lesbos) søndag d. 9. juni 2013
Vi har i dag været en tur rundt på den vestlige del af Lesbos. I går kørte vi igennem meget store områder med oliventræer. Efter sigende skulle der gro 11 millioner oliventræer på Lesbos; men vi var ikke kommet ret langt mod SV, før det tyndede ud i bevoksningen, og ude vest på var bjergene helt golde. Vort første stop blev det lille kloster Perivoli, der ligger nede i en dal. Der gik en enkelt mand i arbejdstøj og ordnede haven; om det var en præst i arbejdstøj, ved vi ikke - han talte kun græsk. Men han hentede nøglen til den lille kirke, så vi kunne se den. Det næste stop var lidt af en kontrast. Det var et stort kloster højt oppe på toppen af en bjergtop. Klosteret hed Ipsilou, og havde et rigtig flot museum, og udsigten var storslået. Nu havde vi fået åndelig føde nok for i dag og satte kurs mod Sigri for at spise frokost. På vejen til Sigri gjorde vi stop ved ”Den Forstenede Skov”. Vi har set mange klostre; men vi har ikke tidligere set en forstenet skov. Det var et stort område med forstenede træstammer (fossiler); den tykkeste træstamme havde en omkreds på 8,3 meter. Meget specielt og spændende. Efter frokosten i Sigri gik turen hjemad via Eressos, Agra og Skala Kalloni. En rigtig fin tur med meget varierende natur. En hilsen fra turisterne på Lesbos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mithimna (Lesbos) lørdag d. 8. juni 2013
Vi har fået gæster ombord. Esther og Bodil, skipperindens søstre, er påmønstret. De havde lidt af en flyvetur, da flyet fik tekniske problemer på turen herned og valgte at mellemlande i Sofia for at få fejlen udbedret - de kunne ikke få repareret flyet på Lesbos. Hvis de ikke fik det ordnet, skulle de flyve tom retur og efterlade alle feriegæsterne, der skulle med hjem. Det tog 5-6 timer, så det blev sent, inden vi kunne hente dem på deres hotel. Vi har lejet bil for 3 dage og benyttede ventetiden til en lille tur til Skala Kalloni, Paraskevi og tilbage til Molivos. Alt vel ombord. En hilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mithimna (Lesbos) fredag d. 7. juni 2013
Vi har fået set lidt af Mithimna, der før udvisningen af tyrkerne i 1922 hed Molivos. Det tyrkiske navn kan de ikke rigtigt slippe af med, de fleste kalder den stadig Molivos. Det er en rigtig flot by, der ligger klinet op ad bjergsiden. Alle husene er stenhuse med røde tegltage; der er strenge regler for byggeriet i byen, og det giver den et specielt præg. Gaderne/stræderne i byen er stejle og smalle og overdækket med vin eller anden beplantning; rigtig praktisk når solen bager ned fra en skyfri himmel. Vi fik også besøgt den gamle borg, der ligger højt hævet over byen. En flot borg, især om aftenen, hvor den ligger badet i projektørlys. Havnekajen er fyldt med små hyggelige taverner, hvor turisterne mødes om aftenen. Det er lidt af et turiststed og kaldes da også for Lesbos’ turisthovedby, hvor Mytilini er den rigtige hovedby. En hilsen fra Lesbos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mirina (Limnos) - Mithimna (Lesbos) torsdag d. 6. juni 2013
Jeg kan godt forstå, at charterfolkene er trætte af vejret. De tager ikke herned for at sejle for motor fra ø til ø og besøge museer og andre seværdigheder; de tager herned for at sejle, og der har simpelthen ikke været vind nok til at sejle for sejl. Dagen i dag var ingen undtagelse. Vi har sejlet fra Limnos til Lesbos, en tur på knapt 63 sm for motor. Der kom en smule vind den sidste time; men da havde vi sejlet i 9½ time og gad ikke rigge sejl til. Vi valgte at gå ind til Mithimna på nordsiden af Lesbos. Det er et hyggeligt sted, og så er det tæt på Anaxos, hvor vi skal mødes med skipperindens søstre på lørdag. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra en træt besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mirina (Limons) onsdag d. 5. juni 2013
Vi blev lidt betænkelige i morges, da vi så vejrmeldingen - de lovede regn og torden. Det er nok det kraftige regnområde, der ligger over Centraleuropa, og som har fået vandstanden i Donau til at stige med 13 meter, der når ned til os. Vi havde bestilt en bil, men gad ikke køre rundt i regnvejr. Det så imidlertid ikke så truende ud i Mirina, hvor vi ligger, så vi valgte at køre af sted. Det gik også fint til at begynde med. Vi besøgte de flotte gamle vindmøller i Kontias, krigskirkegården fra 1. verdenskrig uden for Moudros og Poliochni, der skulle være en af Europas første byer med op til 1000 indbyggere. Byen er grundlagt ca. 3000 år f.Kr. Det var begyndt at tordne og lyne, da vi gik rundt ude på Poliochni; men da vi kom ned til havnen i Moudros, brød det for alvor løs. Vi valgte at gå ind på en taverna for at spise frokost, mens det drev over. Det lynede og tordnede, og regnen væltede ned med store hagl, lyset forsvandt mange gange i tavernen, men det lykkedes dem at få maden færdig til os. Hjemturen gik via en anden spændende udgravning – Hefaistia, som desværre lukkede lige, som vi ankom, men vi kunne se det meste ude fra. Limnos er helt anderledes end de andre græske øer, vi tidligere har besøgt - den er meget flad og frodig med masser af opdyrket agerjord. En fin tur rundt på øen. Da vi kom tilbage til Mirina og båden, viste det sig, at det overhovedet ikke havde regnet der. I morgen går turen til Lesbos. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne på Limnos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Agios Efstratios - Mirina (Limnos) tirsdag d. 4. juni 2013
Da vi sad oppe i cockpittet og spiste morgenmad i havnen på Agios Efstratios, kom en af de lokale med en buket blomster og ønskede os velkommen til Efstratios og håbede, at vi måtte få en god ferie. Meget rørende, det har vi aldrig tidligere oplevet. Vi havde planer om at sejle til Limnos i løbet af dagen, så jeg gik op til Port Police for at ordne papirerne og betale havnepenge. Mens jeg sad der, ringede de fra søværnet og meddelte, at et af deres skibe var på vej til øen og ønskede en plads ved kajen. Det kan nok være, at hun fik travlt med at stemple mine papirer og komme ud på molen for at bede lystsejlerne om at sejle ud af havnen og vente på flådens skib. Når det havde fået fortøjet, kunne vi fortøje der, hvor færgen ligger om natten. Hvad nu, hvis flådefartøjet ikke er sejlet, når færgen kommer? Vi valgte at kaste los og sætte kurs mod Limnos. Det lykkedes os at få sejlet ca. 1½ time for sejl, inden vinden lagde sig. Selv om der kun er 21 sm, tager det lang, tid hvis man kun kan sejle 3 knob. Vi valgte at sejle til hovedbyen Mirina på Limnos; det viste sig at være en rigtig dejlig by. Og de havde en barber! Skipper har længe ledt efter en sådan, så nu er han nyklippet (10 €). Vi bliver her et par dage og har bestilt en bil til i morgen. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Patitiri (Alonnisos) - Agios Efstratios mandag d. 3. juni 2013
Vi havde sat alarmen til at vække os kl. 05:30. Vi ville sejle til Agios Efstratios, en tur på godt 57 sm, til en lille ø på den anden side af Det Ægæiske Hav. Vi ville godt tidligt af sted, så vi havde tid til at sejle for sejl, hvis der kom lidt vind. Men vi havde mellem 1-4 m/sek. fra forskellige retninger, og det er for lidt til os, når vi skal så langt. Så det blev en lang tur – 9½ time - for motor. Vi kom fra Sporaderne, der er helt bevoksede med grønne træer over til en bar klippeø med meget spredt bevoksning, en helt anden natur. Havnen er meget lille; vi endte med at være 4 både, og det var det, der kunne ligge langs kajen. Da færgen kom fra Limnos ved 17.30 tiden, blev vi bedt om at sejle uden for havnen, så den kunne komme ind på plads - vi kunne så fortøje igen. Havnefogeden sagde, at vi godt kunne sove i morgen tidlig – kl. 06:30 - når færgen skulle af sted, den kunne godt styre, når den sejlede forlæns. Det håber vi så, ellers bliver vi sejlet ned. Øen har været udsat for et kraftigt jordskælv i 1968, hvor de fleste huse blev ødelagt, og 80 mennesker dræbt, så byen består udelukkende af nye og lidt kedelige huse. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skopelos By (Skopelos) - Patitiri (Alonnisos) søndag d. 2. juni 2013
Vi var en aftentur langs havnepromenaden i aftes, og mens vi fik en godnatøl på en af barerne, begyndte det at regne. Ikke så meget, at folk krøb i ly, men nok til, at de begyndte at samle hynderne ind. Inden vi var færdige med vores øl, var det holdt op, og vi kom hjem i tørvejr. Vi var knap kommet til køjs, før det atter begyndte at regne, og det har regnet kraftigt hele natten. I morges klarede det op, og vi sejlede til Patitiri på Alonnisos i et flot vejr, sol fra en skyfri himmel og varmt. Vi havde fået et tip af el- og vandmanden på Skopelos om, hvor vi skulle ligge for at få ro i båden i Patitiri; men da vi kom derover, lå der en stor fiskekutter på de gode pladser, som ellers er reserveret lystsejlerne. Vi gik ind, hvor vi lå sidst, vi var her, og denne gang var det ok at ligge der. Der var ikke roligt; men vi kunne nemt opholde os i båden og sove her uden problemer. Det var som sagt et flot vejr med sol fra en skyfri himmel, så vi travede en tur op til Chora, den gamle hovedby på øen. En tur på ca. 4 km og opad, en varm tur. Da vi kom op til byen, satte vi os ved den første den bedste taverna for at få en kold øl. Mens vi sad der, begyndte det at trække sammen og blæse, og inden vi så os for, regnede og tordnede det. Vi nåede at se lidt af byen inden vi søgte ly for regnen. Det endte med, at vi tog en taxa tilbage til havnen; men vi var knapt nået ned til havnen, før solen atter skinnede, og vi fik en rigtig flot aften og nød aftensmaden på en af de små taverner nede langs havnekajen. Alt vel ombord. En våd hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skopelos By (Skopelos) lørdag d. 1. juni 2013
Vi vil godt se lidt nærmere på Alonnissos - det var jo ikke meget, vi fik set, da vi var der den anden dag. Men vi skal have helt stille vejr, for vi oplevede havnen på Alonnissos som meget urolig selv i forholdsvis roligt vejr. De melder stadig en del vind i dag; men i morgen skulle vinden lægge sig, og vi forventer at sejle i morgen tidlig. Skopelos by er nu heller ikke det værste sted at tilbringe en ekstra dag. Det er en rigtig flot by med masser af liv. Vi har fået lavet en del på computeren; vi har nemlig strøm her i havnen, så skipperinden har forfattet et nyt rejsebrev, som ligger under punktet: Rejsebreve. Alt vel ombord. En solskinshilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skopelos By (Skopelos) fredag d. 31. maj 2013
Det blev en meget rolig nat i havnen på Skopelos. Det ville være sjovt at vide, hvor uroligt vi havde haft det, hvis vi var blevet på Alonnisos. Vi stod op til en pragtfuld morgen med sol fra en skyfri himmel, varmt og svag vind. Vore gæster – Ulla og Svend Erik – skulle med færgen tilbage til Skiathos kl. 15:00, så vi daskede lidt rundt i byen, nød en formiddagsøl på en af cafeerne nede på havnepromenaden og fik en frokost ombord på Nausikaa, inden vi fulgte dem til færgen. Vi har planer om at blive på Skopelos til på søndag, hvor vi atter vil prøve at sejle til Alonnisos. Det har været skønt at have gæster ombord; der bliver lidt stille, når de tager af sted. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skopelos By - Patitiri (Alonnisos) - Skopelos By torsdag d. 30. maj 2013
Vi stod op til en lidt blæsende morgen. Men i løbet af formiddagen aftog vinden til moderat vind, et rigtig flot sejlvejr, så ved godt ti tiden kastede vi los og forlod Skopelos by med kurs mod Alonnisos. Vi fik sat sejlene og havde en time på plat læns, inden vinden lagde sig helt, og vi måtte have gang i motoren. Det var en kort tur på knap 8 sm, så vi var i havn ved halv tolvtiden. Vi var gået ind til Patitiri på Alonnisos, en fin havn. Men der var så megen swell inde i havnen, at vi efter en frokost ombord og et lille hvil valgte at sejle tilbage til Skopelos by, hvor vi ankom ca. halv fem. Vi havde ikke lyst til at overnatte i Patitiri; hvis swellen ikke lagde sig, ville det blive en meget urolig nat. I Skopelos by var der havblik og helt stille. Det var ikke meget, vi fik set af Alonnisos. Pigerne var slet ikke i land - de skulle ikke nyde noget af at balancere på landgangsbrættet, så uroligt som vi lå. Selv om vi ikke kom i land på Alonnisos, havde vi en rigtig fin sejltur frem og tilbage. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skopelos By (Skopelos) onsdag d. 29. maj 2013
Vi har i dag været en tur rundt på Skopelos. Vi startede med at køre op langs vestkysten til Loutraki. Vi havde ikke kørt ret langt, før vi fik motoralarm. Vi kunne ikke finde en instruktionsbog, så vi ringede til udlejeren. Han kendte åbenbart problemet, for vi skulle bare køre videre. Det var ikke særligt betryggende, men vi kom hjem uden problemer. Fra Loutraki gik turen ud til Agios Ioannis, med det lille kapel på toppen af klippen. Det er det sted, hvor bryllupsscenen i filmen Mamma Mia er optaget. Frokosten blev indtaget i Glossa på en lille cafe med en rigtig flot udsigt. Turen tilbage til Skopelos gik via Panormos, Agnontas og Stafilos. Inden vi afleverede bilen, var vi oppe og besøge klosteret Evangelistrias. Skopelos er en rigtig flot ø bevokset med store fyrretræer, og hvor der ikke er skov, er der plantet oliventræer, en rigtig frodig og grøn ø. Om aftenen var vi inviteret på middag af Ulla og Svend Erik; de havde bryllupsdag. Tak for en rigtig dejlig middag. Alt vel ombord. En solskinshilsen fra Ulla, Svend Erik, Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skiathos By (Skiathos) - Skopelos By (Skopelos) tirsdag d. 28. maj 2013
Vi var klar til at fortsætte turen rundt på de græske øer. Ulla og Svend Erik påmønstrede Nausikaa. De havde boet på deres hotel indtil nu, da havnen i Skiathos er meget urolig i sydlig vind, og det har vi haft de sidste par dage. Men i dag, hvor vi godt kunne have brugt lidt vind, var det helt stille. Vi fik en fin tur for motor fra Skiathos og rundt om Skopelos til Skopelos by, en tur på godt 15 sm. Vi benyttede eftermiddagen til en tur rundt i byen, en rigtig fin by, der ligger klistret op ad bjerget. Der var en flot udsigt oppe fra den gamle borg. Der kom igen sydlig vind her til aften, så vi glædede os over, at vi var kommet væk fra Skiathos. En sejlerhilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skiathos By (Skiathos) mandag d. 27. maj 2013
Vi havde lejet bil, nu skulle Skiathos udforskes. Vi startede med at køre op over bjergene til Kastro, en gammel fæstning, der ligger ude på en klippe alleryderst mod nord. Det blev en lidt spændende tur ad meget små og stejle veje, og det sidste stykke travede vi. Inden for murene, der omkransede den gamle fæstning, findes der 15 kirker. Det blev lidt af en stroppetur; men det var anstrengelserne værd. På vejen tilbage til havnen besøgte vi Evangelistria Monastery, et fint kloster med et rigtigt flot museum. Om eftermiddagen gik turen syd på til Koukounaries med den flotte strand. Om aftenen var vi til græsk aften med underholdning af græske dansere, det var på taverna Paradise, der lå i gåafstand fra Hotel Suzanne, hvor Ulla og Svend Erik boede. Det var en rigtig fin aften, der blev lidt ødelagt af en kraftig vind. Tavernen lå i vandkanten, og vinden stod lige ind på stranden. Alt vel ombord. I morgen påmønstrer Ulla og Svend Erik, og vi har planer om at sejle til Skopelos, hvis vejret vil. En hilsen fra turisterne på Skiathos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skiathos By (Skiathos) søndag d. 26. maj 2013
Vore gæster – Ulla og Svend Erik – har taget en chartertur til Skiathos inkl. hotel, og da det var temmelig uroligt i havnen på Skiathos, valgte de at overnatte på hotellet. De kom til morgenkaffe ombord på Nausikaa og efterfølgende fik vi vist dem lidt af Skiathos by. Vi havde en rigtig dejlig dag med sol fra en skyfri himmel og varmt. Efter en middag på en hyggelig taverna i Skiathos by tog Ulla og Svend Erik tilbage til deres hotel. I morgen har vi planer om at leje en bil og se Skiathos fra landsiden. Alt vel ombord. En hilsen fra Ulla, Svend Erik, Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skiathos By (Skiathos) lørdag d. 25. maj 2013
Skipper havde travlt fra morgenstunden med at besøge diverse forretninger for at se, om de evt. havde en lader, som jeg kunne bruge, eller de kunne skaffe en. De kunne skaffe en til på tirsdag/onsdag, og så bliver det tidligst onsdag, hvis jeg kender grækerne ret. Så længe har vi ikke planer om at blive her. Det lykkedes mig at finde en 10 A lader hos en isenkræmmer/haveforretning, så nu kan vi få ladet batterierne op, selv om det vil gå lidt langsomt. Lufthavnen på Skiathos ligger meget tæt på havnen - enden af startbanen begynder, hvor havnen slutter - så vi gik ud for at modtage Ulla og Svend Erik, skipperindens bror og svigerinde, der kom ved 13 tiden. De havde transfer til hotellet, så de kørte med rejseselskabet til hotellet, afleverede bagagen og kom tilbage til båden for at få lidt frokost. Vi fik vist dem lidt af Skiathos og fandt en god taverna til aftensmaden. De tog tilbage til hotellet for at sove. Der er perioder, hvor det er meget uroligt i havnen. Om det skyldes swell ude fra eller tidevandsskift, som en påstår, ved vi ikke. Der er ikke meget tidevand her, hvor vi er. Så påmønstrer de, når vi sejler til Skopelos. En hilsen fra hele besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skiathos By (Skiathos) fredag d. 24. maj 2013
Vi har haft travlt med at rydde op i gæstekahytten; vi har tilbøjelighed til at brede os, når vi er alene ombord. Men vi fik stuvet det hele af vejen, så nu er der klar til vore gæster – Ulla og Svend Erik – når de kommer i morgen. Vi har haft et ’lille’ uheld i dag. Elinstallationen er ét kaos her på havnen i Skiathos, der er næsten intet, der virker. Men vi fik et tip fra en af de lokale, at der var et kraftstik (380 V), der virkede, så hvis man lavede en adapter og kun brugte den ene fase, så havde vi 220 V. Vi fik fat i en adapter og fik tilsluttet kablet til båden. Det skulle vi ikke have gjort, for standeren var forbundet forkert (adapteren virkede på en anden stander) og skipper målte ikke spændingen, før han tilsluttede strømmen til båden. Der var 380 V i stedet for 220 V. Det sagde ikke så godt nede fra kahytten, og det kostede en 50 A lader og lidt andet udstyr. Så nu skal skipper på jagt efter en erstatning for den defekte lader - den er svær at undvære. Ellers er alt vel ombord. En hilsen fra de uheldige på Skiathos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Skiathos By (Skiathos) torsdag d. 23. maj 2013
Det blev ikke meget, vi fik sovet i nat. Der kom kuling, godt og vel, og den kom som varslet kl. 03:00 og varede et par timer. Jeg skal love for, at der var liv på havnefronten. En del både måtte forlade deres pladser og sejle ud og droppe ankeret ude i havnebassinet, da de drev for ankeret inde ved kajen. Vores nærmest nabo måtte af sted; han kom tilbage igen ved syv tiden, da det hele var faldet til ro. Et par charterbåde fik agterenden ødelagt. Vi slap for at skulle ud på grund af mooring-linen og slap for skader. Vort anker kunne ikke have holdt til, at en 56 fods båd pressede sideværts på os, da deres anker slap. Vi fik ikke sovet ret meget i nat, så det blev til formiddagssøvn og middagssøvn o.s.v. i løbet af dagen. Vi har dog været en tur rundt i byen - en fin by, fået afleveret og afhentet vasketøj og håber nu på en rolig nat. Der står stadig en del dønning ind i havnen, men ikke noget at sammenligne med sidste nat. Alt vel ombord. En hilsen fra en træt besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Volos - Skiathos BY (Skiathos) onsdag d. 22. maj 2013
Vi havde oprindeligt planer om at blive et par dage mere i Volos. Det er en rigtig fin by; men efter de oplevelser vi havde i går, og den larm, der har været fra diverse natklubber i nat, besluttede vi at sejle til Skiathos i dag, selv om de har meldt hård vind fra syd i løbet af den kommende nat. Havnen er meget åben mod syd, men hellere det, end at folk går rundt på ens båd om natten. Vi havde en fin tur fra Volos til Skiathos på blankt vand, en tur på ca. 40 sm. Vi kom ind til havnen i Skiathos og fik anvist en fin plads - den sidste plads med mooring-line, så vi slap for at kaste anker. Det ser ud til at være en rigtig hyggelig by, der allerede er klar til den kommende turistsæson. Her til aften er der helt stille i havnen; der er lidt dønning, men ingen vind. De melder fortsat kuling fra syd i løbet af natten; det bliver spændende, hvor meget vi mærker til den. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Volos tirsdag d. 21. maj 2013
Vi havde en lidt kedelig oplevelse i nat. Vi vågnede ved, at der gik nogle oppe på dækket, og da skipperinden stak hovedet op af lugen, så hun, at vedkommende forsøgte at åbne en af lugerne. Det kan nok være, at han fik benene på nakken og kom i land i en vis fart, da der blev råbt: ”What are you doing!” Vi havde det ikke så godt med at forlade båden, men vi gjorde det; vi havde en bil holdende oppe på kajen, som vi havde lejet for resten af dagen. Da vi kom hjem fra turen, kunne vi se, at der igen havde været nogle ombord. De havde fjernet VHF håndsættet fra holderen og havde ikke sat det på plads igen; men der var ikke fjernet noget fra båden, og der var ikke ødelagt noget. Vi havde ellers en rigtig fin tur ind i landet. Vi kørte langs foden af bjergene ind til et område der hedder Meteora i nærheden af Kalampaka, et område, som vandet gennem millioner af år havde formet. Da vandet trak sig tilbage, stod disse høje øer tilbage i landskabet. Nogle af klipperne er 300 meter høje. Oppe på toppen af disse høje smalle klipper har munke og nonner bygget deres klostre i årene fra 1300 til 1500. Der ligger 6 klostre, som man kan besøge ved at klatre op ad stejle trapper. Vi besøgte 3 af dem og sikke en udsigt, der var oppe fra klostrene. Det var et helt fantastisk landskab, vi kørte igennem for at komme derop. Turen tilbage til Volos gik gennem dalen og nogle meget store landbrugsområder. Inden vi afleverede bilen, var vi en tur rundt på Pilion-halvøen, hvor vi bl.a. besøgte den flotte bjergby Makrinitsa. Den beskrives som en af de flotteste bjergbyer i Grækenland, og den var flot. Men der er andre, vi har besøgt, som vi synes er lige så flotte. Det bliver spændende, hvor meget vi får sovet i nat, efter de oplevelser vi har haft. Ellers alt vel ombord. En hilsen fra en noget rystet besætning på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Orei (Evia/Eubola) - Volos mandag d. 20. maj 2013
Så nåede vi Volos (på fastlandet) efter endnu en dag på blankt vand og ingen vind. Turen var på ca. 26 sm. Volos er en noget større by end dem, vi har besøgt indtil nu. Det er en meget stor havn med en flot havnepromenade fyldt med restauranter, barer og cafeer. Og så er der liv på havnepromenaden. Den er fyldt med mennesker, men det er også et fantastisk flot vejr. Her kl. 23 er der stadig 26 grader - vi har været over de 30 grader i dag. Vi har fået lavet aftale om leje af en bil til i morgen, den står klar oppe på kajen. Vi har planer om at starte tidligt og køre en tur ind i landet. En varm sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Loutra Edipsou - Orei (Evia/Eubola) søndag d. 19. maj 2013
Vi fortsætter vores tur mod Sporaderne. Vi er ved at være tæt på Skiathos, men har planer om at lave en afstikker til Volos, inden vi sætter kurs mod Skiathos. I dag nåede vi til Orei, en lille fin havn på nordsiden af Evia. Det blev atter en tur på fladt vand for motor, ingen vind. Turen var på godt 25 sm og tog knap 4½ time. Evia er en flot ø, meget grøn med træbevoksning og med høje bjerge. Desværre ligger der en varmedis over hele området, så alt er sløret. Vi besøgte en af de lokale taverner om aftenen; det var ingen kulinarisk oplevelse, men vi blev mætte. Alt vel ombord. En meget varm hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chalkis - Loutra Edipsou (Evia/Eubola) lørdag d. 18. maj 2013
Vi stod op til en rigtig flot morgen i Chalkis. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og det var helt stille. Ifølge vejrmeldingen skulle vi få en rigtig flot uge med sol, varme op til 30 grader og ingen vind. Efter en grundig vask af båden, (vi var heldige at ligge lige ud for en vandhane), fik vi skyllet sandet fra Sahara af og kunne igen se ud af vinduerne og var klar til at sejle videre. Vi havde oprindeligt talt om at blive en ekstra dag i Chalkis; men der var temmelig megen støj fra restauranterne og barerne oppe på kajen, og vi havde set en hel del af byen i går, så vi besluttede at sejle til Loutra Edipsou, en tur på ca. 35 sm. Det blev en meget rolig tur. Vi havde et par gange en let brise, der gav lidt krusninger på vandet og ødelagde den blanke overflade, ellers havde vi spejlblankt vand på hele turen. Det er lidt synd, at disen kommer sammen med varmen. Det var ikke meget, vi så til de flotte bjerge på turen - de lå indhyllet i en tyk varmedis. Vi har set lidt på Loutra Edipsou i eftermiddag/aften. Det er en fin lille havn, men byen er lidt kedelig – det er ikke rigtigt sæson endnu. Vi sejler nok lidt videre i morgen. Alt vel ombord. En meget varm sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Chalkis (Evia/Eubola) fredag d. 17. maj 2013
Vi var inde for at se lidt nærmere på Chalkis by, da det begyndte at se lidt mørkt og truende ud. De havde meldt mulighed for regn, så det kom ikke som nogen overraskelse. Vi nåede lige tilbage til båden, før det begyndte at regne. Det viste sig, at det ikke var almindelig regn, det regnede med, det var lysegul regn – pløre! Vinden var i syd, så det er nok sand fra Sahara. Båden var i hvert fald helt gulbrun efter regnbygen. Vi havde oprindeligt planer om at blive her til på søndag; men det viste sig, at broen ikke åbner om lørdagen. Først natten mellem søndag og mandag var der mulighed for at komme igennem, og det syntes vi var for længe at ligge her. Så vi fik bestilt gennemsejling hos Port Police til i aften og skulle være standby kl. 21:30. Vi ville blive kaldt op på VHF’en 10-15 min. før, vi skulle sejle igennem. Alt gik efter planen; vi skulle vente på en stor coaster, der skulle igennem først. Men en time senere var vi fortøjet ved bykajen nord for broen og kunne gå ned og sove. Skyerne var forsvundet, og månen skinnede fra en skyfri himmel, en rigtig flot aften/nat. Vi vil ønske Jer alle en rigtig god pinse. Vi kan først fejre pinsen om 5 uger, hvor de holder pinse i Grækenland - det bliver engang sidst i juni. En hilsen fra en meget snavset båd.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gavrion (Andros) - Chalkis (Evia/Euboia) torsdag d. 16. maj 2013
Vi stod tidlig op og satte kurs nordpå op mellem fastlandet og Euboia eller Evia som øen også kaldes. Det er en tur på 70 sm, og de havde meldt sydlig vind. Det ville give os en halvvind til agten for tværs, lige noget vi kunne bruge. Vi regnede med at få luftet sejlene, og at det ville tage lidt længere tid end for motor, så vi var klar til afgang kl. 6. Vi startede i vindstille og de første mange timer var der så at sige ingen vind, og den, der var, kom fra forskellige retninger. Først godt middag kom vinden, men selvfølgelig ikke fra syd! Det kunne vi have sagt os selv - den blev rettet af af bjergene langs farvandet, og vi fik en frisk plat læns. En fin tur, hvor sejlene blev luftet; ikke den mest behagelige kurs, men det gik fint. Vi nåede Chalkis efter 11 ½ times sejlads. Der er andre havne på strækningen, men de så ikke så spændende ud. Det var en træt besætning, der havde været tidligt oppe og som tørnede ind tidligt. Så må vi se på omgivelserne i morgen. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gavrion (Andros) onsdag d. 15. maj 2013
Det var lidt af en kontrast, vi stod op til i forhold til i går, hvad vejret angik. Solen skinnede fra en skyfri himmel, og det var helt stille. Bjergene, som omgiver bugten, havnen ligger i, spejlede sig i det blanke vand, et flot syn. Vi tog bussen til Andros By, som på de øvrige kykladebyer også kaldet Chora, der ligger ovre på østsiden af øen. En flot tur tværs over Andros, og her så vi, hvorfor Andros kaldes ’Kildernes Ø’. Øen er meget frugtbar med grønne dale og store opdyrkede arealer, som kan vandes med vand fra de mange kilder. Det var en flot tur med bussen. Andros By ligger ude på en halvø, hvor den ældste bydel ligger yderst på pynten. Byen er ikke en udpræget kykladeby; byggestilen er meget blandet. Men en hyggelig by med et fint lille torv fyldt med taverner, cafeer og souvenirforretninger. Vi var tilbage ved båden først på eftermiddagen, tids nok til at få provianteret, tanket dieselolie og vand og er nu klar til at sejle nord på i morgen tidlig. Vi har planer om at sejle til Chalkis. En solskinshilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gavrion (Andros) tirsdag d. 14. maj 2013
De havde meldt regn og meget vind for i dag, og jeg skal love for, at vi fik begge dele i rigelige mængder. Vi vågnede til regnens buldren på lugerne - det stod ned i stænger. Det regnede så meget, at vi havde svært ved at tale sammen under morgenmaden oppe under cockpitteltet. Det regnede så voldsomt, at vandet løb ud over kajkanten som et vandfald. Midt på dagen stilnede regnen af, og vinden tog til. En overgang havde vi godt 16 m/sek på tværs af båden. Vi lå for anker med agterenden til kajen. Vinden på tværs, sammen med at færgerne brugte rigtig megen skrue for at manøvrere i den kraftige vind, gjorde, at vi ikke turde blive liggende for anker og gik i stedet langskibs; der var heldigvis god plads. Det var ikke meget, vi var uden for cockpitteltet i dag, men til gengæld fik vi ordnet andre ting. Skipperinden fik f.eks. skrevet et nyt rejsebrev, som er lagt ind under punktet: Rejsebreve. Alt vel ombord. En meget våd og blæsende hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Gavrion (Andros) mandag d. 13. maj 2013
Vi ligger i Gavrion på Andros, et rigtig hyggeligt sted. Det er øens eneste færgehavn, så der er en livlig trafik; men det er næsten også det eneste, der er. Selve byen består nærmest kun af en række huse langs havnefronten med forretninger, taverner, cafeer og billetkontorer, hvor de sælger billetter til de mange færger. Vi var lidt rundt i byen, men turde ikke gå alt for langt væk fra båden - det så nemlig meget truende ud: Der hang nogle meget sorte skyer oppe over bjergene, og det endte da også med et gevaldigt tordenvejr om eftermiddagen/aftenen. De lover meget mere regn i morgen med efterfølgende hård vind. En tordenhilsen fra Andros.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tinos By (Tinos) - Gaviron (Andros) søndag d. 12. maj 2013
De havde meldt sydlig vind; lige noget, vi kunne bruge, når vi skulle mod nordvest. Så vi besluttede at sejle til Gavrion på det nordlige Andros, en tur på 30 sm. Det var helt stille, da vi startede; men vi håbede på lidt vind, så vi kunne få luftet sejlene. Der kom ingen vind, så det blev heller ikke i dag, vi fik sejlet for sejl. Havnen i Gavrion ligger inde i en dyb bugt, så det er en slags naturhavn, hvor der er forholdsvis dybt. De store færger lægger i hvert fald til her, og der kommer mange af dem. De kommer i en lind strøm hele dagen, men giver ikke megen uro. Der er rigtig flot med høje bjerge hele bugten rundt. Vi har planer om at blive her til på torsdag og slappe lidt af. De melder forholdsvis meget vind de kommende dage fra nord. Vi skal mod nord, men på torsdag skulle vinden gå i syd, og det vil vi udnytte. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Tinos By (Tinos) lørdag d. 11. maj 2013
Det flotte vejr med sol, blå himmel og varme er kommet igen. Vi har været en tur rundt på Tinos i dag. Startede med at køre Annemarie og Roland fra s/y Angicamaro, nogle østrigere, vi lærte at kende i Marmaris, op til bjerget Exobourgo, som de ville ’bestige’. Oppe på toppen ligger en gammel venetiansk middelalderborg. Hvor opstigningen til toppen begynder, ligger en køn katolsk kirke. Vi fortsatte nord på til Pirgos, hvor vi besøgte marmormuseet, et rigtig fint og informativt museum. Frokosten indtog vi i det fine lille fiskerleje Panormos på østsiden af øen. Øens særkende er duetårnene – peresteriones – som er bygget i 1600-tallet af venetianerne, der herskede over området 1207-1715. Venetianerne elskede duerne så meget, at de spiste dem. De byggede over 600 af disse forholdsvis store tårne, der er flot dekoreret. Der er en flot samling af tårnene omkring Tarampados. Vi ligger helt inde i centrum af Tinos by, hvor der er meget støj fra trafikken og folk oppe på kajen. Det er ret generende, og det fortsatte det meste af natten - men ellers er alt vel ombord. En hilsen fra turisterne på Tinos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mykonos Marina - Tinos By (Tinos) lørdag d. 10. maj 2013
Vi er nu nået til Tinos – Pilgrimsøen, der ligger meget tæt på Mykonos; der var ca. 10 sm. Det var lidt af en omvæltning at komme fra den meget øde og forladte Mykonos Marina, der ligger ca. 3 km. fra selve byen og ind i centrum af Tinos by, hvor bilerne og folk passerer få meter fra hækken; her er meget livligt. Vi har fået besøgt Bebudelseskirken – Panagia Evangelistria, hvor tusinder af mennesker hver år valfarter til. Helt nede fra havnen og op til kirken er der nedfældet en løber i vejen, afskærmet fra den øvrige trafik. Her kan pilgrimme kravle på deres knæ op til kirken - kan meddele, at der er meget langt at kravle. Der var ingen pilgrimme i dag. Det er omkring den 15. august, pilgrimmene især strømmer til øen. Det er ellers en rigtig hyggelig by, ikke så meget kykladeby, som de sidste byer, vi har besøgt. I morgen vil vi ud og se lidt af øen. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Mykonos Marina torsdag d. 9. maj 2013
Det er godt nok blevet et lidt andet vejr, end det vi har haft den sidste tid. Det er næsten som en normal dansk sommer med ca. 20 grader (godt nok døgnet rundt), skyet til overskyet og med enkelte regnbyger. Men vi var heldige i dag, hvad regnbyger angår. Vi har været en tur på Delos, tog en udflugtsbåd fra Mykonos her i formiddags. Vi havde godt tre timer til at gå rundt og se på ruinerne efter bebyggelsen på Delos, og det var tilpas. Delos har været beboet flere hundrede år f.Kr.f., og der har boet mellem 25 og 30 tusinde mennesker i byen, der dækker et meget stort område. Det er for øvrigt her tvillingerne Apollon og Artemis skulle være født og har boet; vi så i hvert fald de huse, som de skulle have boet i, hvordan de så ved det. Det er et af de steder, EU har givet millioner i tilskud til, bl.a. et museum, der allerede efter få år ser meget forfaldent ud. Der er også bygget et cafeteria; men det var lukket og så ret trist ud. Det var et lidt trist syn at se de faciliteter, der var opført for få år siden. Da vi sejlede tilbage mod Mykonos, fik vi den første regnbyge, der ikke generede os. Det var tørvejr, da vi kom tilbage til Mykonos så vi kunne gå rundt og se den spændende, men meget turistprægede by. Ting kostede ca. det dobbelte af, hvad det kostede andre steder - det var Nyhavnspriser på øl. Vi fik hilst på Petros II, øens maskot, en tam pelikan, der villigt stillede sig op til fotografering. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Naousa Marina (Paros) - Mykonos Marina onsdag d. 8. maj 2013
Vi er nu nået til Mykonos, livsnydernes ø, som den også kaldes. Det blev igen en tur for motor, godt 21 sm på næsten spejlblankt vand. Det var dagen, hvor man flyttede havn; der er mange, der har ligget indeblæst de sidste dage. Efter hvad vi har læst, så bliver lystsejlere afvist inde i den gamle havn, så vi gik direkte ud til Mykonos Marina. Der er sket lidt af et vejrskifte i dag. Det har været overskyet lige fra morgenstunden, og lidt efter vi var kommet i havn på Mykonos, begyndte det at regne. Det er første regn, vi har haft, siden en gang midt i april. Det ser for øvrigt ud til, at vi skal have lidt ustadigt vejr i de kommende par dage. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Naousa Marina (Paros) tirsdag d. 7. maj 2013
Vi har i dag været en tur rundt på Paros. Det er en lidt anderledes ø end de andre, vi har besøgt i Kykladerne. Der er forholdsvis høje bjerge inde midt på øen; men landet flader ud ned mod kysten, og der er store opdyrkede områder. De er for øvrigt i fuld gang med at høste byg. Der er flere fine kykladebyer på øen - vi besøgte bl.a. Kostos, Lefkes og hovedbyen Paroikia; men den fineste er Naousa, hvor vi ligger. Der er også flere små gamle fiskerlejer, som er lavet om til feriebyer, hvor tavernerne står helt ude i vandkanten. De flotteste var Piso Livadi og Aliki; men den største oplevelse var Ekatontapyliani (De 100 Døres Kirke) i Paroikia. En flot meget gammel kirke i forbindelse med et gammelt kloster. Vi har nu fået holdt påske og set Paros, så vi er klar til at fortsætte vores tur nord på. Vejret ser ok ud for i morgen, hvor vi planlægger at sejle til Mykonos. En hilsen fra turisterne på Paros.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Naousa (Paros) mandag (2. påskedag i Grækenland) d. 6. maj 2013
Så blev det 2. påskedag i Grækenland. Her har været MEGET stille hele dagen. Det er helligdag i dag, og det er det for øvrigt også i morgen. De har flyttet 1. maj fridagen til i morgen, det var mere praktisk i forbindelsen med påsken. De er lidt specielle her i Grækenland. Vi havde for øvrigt en lidt urolig nat sidste nat. Vinden tiltog, som de havde meldt; ikke fra nord, som vejrmeldingen lød på, men fra vest, og det bevirkede, at søen stod lige ind i havnen. Der var ikke noget farligt ved det, men det var ikke særligt behageligt. Vi har også holdt fri i dag og leget turister i Naousa, i morgen har vi planer om at leje en bil for at se lidt mere af Paros. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Naousa (Paros) søndag (påskedag i Grækenland) d. 5. maj 2013
Paros påskedag. Der var meget stille i morges; det var nok fordi, de havde festet igennem i nat, og vi nød stilheden. Vi var ved at være trætte af alt det skyderi, der havde været de sidste dage. Men midt på eftermiddagen brød det løs igen og denne gang med forøget intensitet. Det bragede løs, og store røgskyer steg op fra et torv midt i byen. Vi gik op for at se, hvad der skete (med fingrene i ørerne). De havde afspærret et af torvene i byen, og her fyrede de ellers bomber af. Det var ikke kanonslag, nej det var sejlgarnsbomber! Det var, så det hele rystede, og der var fyldt med mennesker. Som afslutning kom der en procession gående med et ikon på vejen op til kirken. De fik også romerlys, og kanonslagene sprang om fødderne på dem. Ikonet blev stillet op bag en glasplade lige uden for kirkedøren, så man kunne gå hen og kysse det, hvilket mange gjorde. Det er godt nok en lidt anderledes måde at fejre påske på. Om aftenen var der igen gang i restauranterne, barerne og cafeerne rundt om i byen. Der er igen blevet stille her til aften, og vi håber, det fortsætter. Alt vel fra Paros. En græsk påskehilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Katapola (Amorgos) - Naousa Marina (Paros) lørdag d. 4. maj 2013
Vi havde regnet med at skulle fejre påske på Santorini. Men vejret driller, eller retter sagt, vejrmeldingerne driller. For et par dage siden havde de meldt rolige vindforhold for næste uge. Vi skulle få fint vejr til at sejle tilbage fra Santorini; men i går havde de ændret det til hård (11-12 m/sek) vind fra NW og N i den kommende uge, og det gider vi ikke kæmpe os op imod. De holdt fast ved flot vejr i dag og i morgen, så vi ændrede planer og sejlede til Paros i stedet, så må vi besøge Santorini på et andet tidspunkt. Nu her til aften har de ændret vejrmeldingen igen - nu skulle det kun blæse 7-8 m/sek. Det er der ikke noget at gøre ved, nu ligger vi på Paros. Vi havde en fin tur fra Amorgos til Paros, en tur på ca. 42 sm. For motor på fladt vand og meget varmt. Vi valgte at gå ind til Naousa Marina på nordsiden af Paros, et rigtig hyggeligt sted, og sikken et liv der var. Folk holder fri og nyder det gode vejr. Vi var spændte på, hvad der skulle ske på en græsk påskelørdag. Vi havde hørt, at der skulle ske noget oppe ved kirken ved midnat, og vi gik derop i god tid - troede vi. Men gaderne omkring kirken var allerede stopfyldte, og alle kom bærende med et lys. Præsten var i fuld gang med messen inde i kirken. Præcis klokken 24 kom han uden for kirken, og alle tændte deres medbragte lys. Kirkeklokkerne kimede lystigt, man kyssede hinanden og ønskede God Påske, og der startede et infernalsk larm med kæmpe kanonslag/bomber, som i Danmark nytårsaften for mange år siden. Lidt efter spredte menneskemængden sig med lysene tændt; nogle gik hjem, de fleste fandt en taverna/cafe og festede videre. De fejrer påsken på en noget anden måde, end vi gør. En påskehilsen fra Paros.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Katapola (Amorgos) fredag (græsk langfredag) d. 3. maj 2013
Så blev det påske i Grækenland. Flaget var på halv ved Port Police, kirkeklokkerne ringede meget langsomt og sørgmodigt fra morgenstunden, og om formiddagen kunne vi høre præsten messe oppe i den nærliggende kirke; der var ingen tvivl om, at det var Langfredag. I løbet af dagen blev der sat fakler op rundt i hele bugten - der skulle ske et eller andet. Vi forhørte os og fik at vide, at der ville starte en procession oppe fra kirken kl. 21, hvor de skulle ud og gå med et lille ’hus’. Sidst på eftermiddagen blev der strøet krydderurter ud i gaderne, hvor processionen skulle passere. Ved 19-20 tiden begyndte præsten atter at messe, og vi gik op for at se og høre. Hele byens befolkning var mødt op, der var stuvende fuldt i kirken. De fleste, både børn og voksne, skulle op og kysse kirkens ikoner, der lå inde i det lille ’hus’ inde i kirken. Klokken 21 stoppede messen, det lille ’hus’ blev båren ud, og processionen begyndte at gå rundt i hele byen og rundt i bugten. Alle faklerne, konservesdåser fyldt med tvist og dieselolie, var tændte langs ruten. Man skulle ikke opholde sig i læsiden - sikken en os! Alle havnens fiskerbåde fulgte processionen, da den gik rundt i bugten; de havde alle tændt røde nødblus, og der røg også en nødraket op engang i mellem. Det var lidt specielt, men et flot syn. En Græsk Langfredagshilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Katapola (Amorgos) torsdag d. 2. maj 2013
Godt, vi ikke SKAL ud og sejle her og nu. Der er kommet nogle charterbåde ind til Katapola i løbet af dagen, og de har rigtig fået tur på vej herover. De fortæller, at der står noget meget grov sø derude, så det havde ikke været så sjovt. Vi kan godt mærke det inde i havnen, hvor vi ligger. Der har været lidt uro i dag, hvad sø angår. Vi bliver i Katapola indtil lørdag; det skulle stadig blæse en del i morgen. Vi går og hygger os med diverse småting, får læst lidt og nyder det fine vejr, det er, selv om det blæser. Alt vel ombord. En hilsen fra de blæsende Kyklader.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Katapola (Amorgos) onsdag d. 1. maj 2013
Vejrmeldingen fortsætter med at melde frisk til hård vind fra NW, og det skulle fortsætte de kommende dage, så vi har ikke travlt med at komme af sted. Vi planlægger med at sejle til Santorini på fredag eller lørdag. Vi ligger godt her i Katapola og mærker ikke vinden ret meget. Katapola er en dejlig lille by med flere små hyggelige taverner. Vi spiste på en af dem om aftenen; det viste sig at være slagteren, der havde den. Skipperinden har gjort rent i dag; men der går ikke lang tid, før der igen er støvet. Vinden rejser støvet oppe på kajen, og sommetider rammer det os. Skipper har rodet lidt med autopiloten, som har drillet lidt i den senere tid; men det skulle nu være løst, håber jeg. Alt vel ombord. En hilsen fra de indeblæste på Amorgos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Katapola (Amorgos) tirsdag d. 30. april 2013
Vi har været en tur rundt på Amorgos i dag, havde lejet en bil (20€). Vi besøgte Chozoviotissa klosteret klistret til klippevæggen 260 m over havet. Klosteret går kun 5 meter ud fra klippen, men er i 8 etager, et meget specielt sted. Vi blev modtaget af en af de tilbageværende 3 munke og vist rundt, og efter rundvisningen blev vi trakteret med loukoumi, vand og klosterlikør. Loukoumi er en meget sød frugtgele rullet i florsukker. Vi besøgte den flotte Chora, en rigtig kykladeby med hvide huse, små torve, et utal af små kapeller med kupler samt en række gamle vindmøller oppe på bjergkammen. Det blev også til en tur nord på til Aegiáli, det er her, turisterne holder til - et hyggeligt sted. Turen derop gik ad smalle bjergveje med en imponerende udsigt ud over de stejle bjergformationer, som danner Amorgos; der er bjergtoppe på over 800 m. Turen syd på til Kamari og Vroutsis var knap så imponerende. Selve byerne var kedelige og triste. Oppe fra bjergene kunne vi rigtigt se, hvor meget det blæste ude på vandet. Der var forholdsvis stille vand på vindsiden; men på læsiden af øen var der skumtoppe overalt. Det er faldvinden ned ad bjergsiderne, der giver den kraftige vind på læ side. Alt vel ombord på Nausikaa. En hilsen fra turisterne på Amorgos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Lakki Marina (Leros) - Katapola (Amorgos) mandag d. 29. april 2013
Vejrmeldingen så rigtig fin ud til en tur til Amorgos i dag. Men den så lidt usikker ud de kommende dage, så vi stod tidligt op og satte kurs mod Amorgos. De havde lovet jævn nordlig vind. Det ville passe fint til en tur mod WSW for sejl - desværre holdt vejrmeldingen ikke. Det blev NV- til V- lig vind i stedet, så det blev for motor og storsejl, en tur på ca. 54 sm. Vejret var flot med let vind, så det blev en meget afslappet tur. Vi vil nu se lidt nærmere på Amorgos. Det nåede vi ikke sidst, vi var her, og så må vi se, hvornår det bliver vejr til at sejle til Santorini. Skipperinden har forfattet årets første rejsebrev, som er lagt ind under menupunktet: Rejsebreve. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Pothia (Kalimnos) - Lakki Marina (Leros) søndag d. 28. april 2013
Efter 20 sm på spejlblankt vand ligger vi nu i Lakki Marina på Leros. Vi valgte at gå ind til marinaen på nordsiden af fjorden, da det så ud til, at den lå nærmest ved byen. Vi blev modtaget af en dansktalende havneassistent; han havde boet på Amager i ca. 15 år. Det skulle vise sig at være et dårligt valg, da byens ungdom brugte den brede boulevard langs havnepromenaden til at køre race på. Sikke en larm - det havde nok været bedre at ligge i den anden marina og så gå lidt længere. Vi havde planer om at blive på Leros et par dage. Der er flere ting, vi godt vil se, og vi plejer at blive indtil vi har set det, vi vil se. Men vi vil gerne opleve Påsken på Santorini – ja, I læste rigtigt. Den Græsk Ortodokse Påske falder normalt en uge efter vores Påske; men i år holder de den 5 uger efter, altså Påskedag d. 5. maj, og de er ikke helt enige om vejret de kommende dage. Så for at være sikre på at nå til Santorini, sejler vi nok videre i morgen. Vi kommer forbi Leros igen sidst i juni, så må vi rundt på øen på det tidspunkt. Alt vel ombord. En sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Pothia (Kalimnos) lørdag d. 27. april 2013
Vi har lejet bil i dag og været en tur rundt på Kalimnos. Vi havde en rigtig fin tur, var ude og se den flotte naturhavn Vathi og de bagved liggende plantager med mandariner; det var desværre ikke tid for mandarin høst lige nu. Vi var en tur i Emborio, langs de meget stejle bjerge, hvor klatrerne boltrede sig. Frokosten blev indtaget i Masouri med udsigt til øen Telendos. Det blev også til en tur op til Agio Savva, et rigtig flot kloster, der ligger højt hævet over Pothia by og med en imponerende udsigt. Da vi nu havde bil, benyttede vi lejligheden til at få købt lidt ind. Vejret kan vi ikke klage over: Helt stille, sol fra en skyfri himmel, 25-26 grader om dagen og 17-18 grader om natten. Vi havde 30 grader i kahytten her til eftermiddag, og det skulle fortsætte de kommende dage. Vi har planer om at sejle til Leros i morgen. Alt vel ombord. En hilsen fra turisterne på Kalimnos.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Kos By (Kos) - Pothia (Kalimnos) fredag d. 26. april 2013
Så kom vi igen til Pothia på Kalimnos, denne gang helt legalt. Det blev en meget afslappet sejltur på fladt vand, godt 16 sm. og knap 3 timer for motor. Her ser ud til at være rigtig dejligt. Vi har planer om at leje bil i morgen og se lidt nærmere på øen. Kalimnos er kendt for svampefiskeri og klatring. Vi fik besøgt en svampe’fabrik’, hvor de forarbejder svampene, efter de er fisket op fra bunden af havet. Vi fik også set lidt nærmere på Pothia by. Sjovt nok valgte vi at spise på en taverna ved navn Stuka. Ikke, at det var den eneste taverna i Pothia - der var et utal langs havnepromenaden. Det viste sig at være Børge og Christina’s (s/y Lucy) stamtaverna, da de var her sidste år og igen for en uge siden. Maria, som var en del af familien, der drev tavernaen, kendte godt Børge og Christina samt Annette og Fritz (s/y MITO), som vi havde været sammen med i Marmaris. Verden er lille! Vi havde en rigtig hyggelig aften med god græsk mad. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Bodrum - Kos By (Kos) torsdag d. 25. april 2013
Vi var klar til at forlade Bodrum godt syv i morges for at sætte kurs mod Grækenland. Vi havde fået ordnet alle formaliteter i går eftermiddags. Vi havde sat Pothia på Kalimnos som dagens mål, en tur på godt 24 sm. Det blev igen en fin tur for motor på fladt vand, der var ikke megen vind at gøre godt med. Vi ankom til Pothia ved ca. halv tolvtiden og ville have ordnet alle formaliteter, inden vi spiste frokost. Men der var lidt skipper havde overset: Kalimnos er ikke en Port of Entry til Grækenland/EU, så vi blev bedt om at sejle tilbage til Kos for at få ordnet diverse papirer, inden vi kunne få lov til at opholde os på Kalimnos. Klokken godt 12 var vi ude af havnen igen og satte kurs mod Kos, som vi lige havde passeret for nogle timer siden, en tur på godt 16 sm. Vi fik besøgt alle myndighederne på tur og fik de nødvendige stempler, så nu er vi lovligt i Grækenland. Vi har fået købt adgang til det mobile internet, så nu er vi igen online - har været uden adgang til internettet de sidste dage. Alt vel ombord. En hilsen fra Grækenland.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Datca - Bodrum onsdag d. 24. april 2013
Vi havde valgt at dele turen fra Marmaris til Bodrum op i to dele. Turen var på ca. 84 sm, så 42 sm. pr. dag var mere passende - vi skal jo lige i gang. Det blev igen en fin dag på vandet. Der var en smule vind nordfra sidst på dagen, men ikke noget vi havde lyst til at sejle på, vi skulle meget mod nord. Solen har skinnet fra en skyfri himmel hele dagen, så der var lunt i cockpittet, for at sige det pænt. Vi gik ind til Bodrum Marina, en af de dyre af slagsen, men vi ville ind og se, hvordan man kunne uklarere og indklarere; vi forventer at komme tilbage til Bodrum sidst i juni. Det gik hurtigt og let med at få ordnet papirerne, så vi kunne forlade Tyrkiet i morgen tidlig. Men de ved også, hvad de vil have for det – 70,00 €. Vi havde en agent til at hjælpe os. Vi fik set lidt af Bodrum, resten må vi se sidst i juni, når vi kommer tilbage. En sejlerhilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina - Datca tirsdag d. 23. april 2013
Så kom vi endelig af sted fra Marmaris Yacht Marina. Det er et rigtig dejligt sted, hvor det er svært at løsrive sig fra. Vi fulgtes med en anden sejler ud af marinaen; han skulle til Simi for at få et stempel i sin græske transitlog for at bevise, at han havde været ude af Tyrkiet. Man må kun ligge i Tyrkiet i 5 år. Hvis man ligger længere, skal man betale skat af bådens værdi - den grænse var han nået. Vi havde sat Datca som mål, en tur på ca. 42 sm. Det blev en fin tur på fladt vand for motor. Der var god plads i havnen, sæsonen er endnu ikke begyndt. Det er Tyrkiets nationaldag i dag, og det oplevede vi på nærmeste hold. Der var optog gennem byen med musikere klædt i gamle nationaldragter. Vi fulgte optoget og kom med til en spændende aften på deres ’open air theatre’, der ligger i nærheden af havnen. Der var taler af borgmesteren, tror vi nok, og forstod ikke et ord. Efterfølgende var der optræden af musikerne fra optoget. En hilsen på Tyrkiets Nationaldag.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina mandag d. 22. april 2013
Vi er nu klar til afgang i morgen tidlig. Her i marinaen skal man check out lige som på et hotel, og det skal ske dagen før afgang. Man får så et bevis, som skal vises, når man sejler, på, at man har betalt, hvad man eventuelt skylder. Det er ordnet, og vi har været til Happy Hour sammen med nogle andre danske sejlere med efterfølgende middag i restauranten, for at sige pænt farvel. Som afslutning på aftenen inviterede Jens fra s/y Thor-Christ på aftenkaffe ombord på sin båd. Tak for en hyggelig aften. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina søndag d. 21. april 2013
Så ser det ud til, at vi får en stabil periode, hvad vinden angår. Som det ser ud nu, planlægger vi at forlade Marmaris Yacht Marina tirsdag morgen. Det skulle også blive rigtig varmt i den kommende uge, i hvert fald i forhold til årstiden; det skulle blive op til 30 grader her i Marmaris. Vi er ved at være helt klar til forårets togt. Mangler lidt polering af overbygningen, men det fik vi klaret en del af i dag. Der var sammenskudsgilde om aftenen inde på broen for dem, der lå ved bro E og som havde lyst. Det blev en rigtig hyggelig aften, hvor vi mødte flere meget spændende og søde mennesker. Alt vel ombord. En søndagshilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina lørdag d. 20. april 2013
Så blev det tid til en tur til Marmaris, hvor vi ikke skulle på jagt efter en eller anden ting, men blot lege turister. Vi havde planer om at tage ’færgen’ ind til byen, men, som så mange gange tidligere, var den aflyst - denne gang på grund af elektriske problemer. Den har været meget ustabil her i foråret. Der var trængsel i den næste dolmus. Der er meget dødt i Marmaris på denne tid af året. Ingen turister, så basaren lå øde hen, og restauranterne var tomme; men der så ellers rigtig dejligt ud. Vi havde inviteret Jens fra s/y Thor-Christ til middag om bord på Nausikaa om aftenen og havde en rigtig hyggelig aften. En hilsen fra turisterne i Marmaris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina fredag d. 19. april 2013
Vejret er stadig lidt ustabilt. Den ene dag har vi sommer med 25 grader, og næste dag regner det og er køligt. Vi havde en af regnvejrsdagene i dag. Det begyndte at regne fra morgenstunden, og det regnede stille og roligt HELE dagen. Vi var næsten ikke uden for kahytten; hvis vi skulle et eller andet, var det frem med paraplyen. Vi fik lavet en del nede om læ, bl.a. fik vi skiftet olie på motoren og drænet dieseltanken; men der blev også tid til at få læst en god bog. Alt vel ombord. En meget våd hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina torsdag d. 18. april 2013
Først et stort tillykke til Mads med de 5 år! Håber, du har haft en rigtig god dag. Endnu en dag er gået med at få gjort båden tip-top i orden. Vi har fået klaret en masse småting, som ikke forhindrer os i at sejle, men som er rare at få ordnet. Vi fik f.eks. poleret cockpittet og udskiftet en hel del teakpropper i dækket - fast arbejde… Og så blev de 4 nye rustfrie skinner selvfølgelig monteret. Vejret har været rigtig flot; sol, stille og varmt, næsten for varmt til at lave noget i. Alt vel ombord. En varm hilsen fra Marmaris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina onsdag d. 17. april 2013
Vi ville godt have 4 stk. rustfrie skinner monteret på teaktræslønningen – der hvor landgangsbrættet ligger, så det ikke slider på teaktræet. Vi havde fået et tilbud på 100 € (ca. 755,00 kr.) for sådan 4 stk. her på marinaen. Det syntes vi var lige i overkanten, så vi tog ’færgen’ ind til Marmaris og gik ud i deres industriområde, hvor man kan få lavet så godt som alt. Her fandt vi en lille smedje, der ville lave dem for 80 TL (ca. 265,00 kr.) - han fik lov til at lave dem. Nu har vi 4 flotte håndlavede rustfrie skinner, der skal monteres. Midt på dagen lagde vinden sig pludseligt, og op kom storsejlet, så nu er vi sejlklar. Vi havde oprindeligt planer om at sejle i morgen; men vi er inde i en lidt ustabil periode, hvad vinden angår. Her i Marmaris er den ok, men ude ved Kos er der en frisk nordlig vind, lige fra den retning vi skal. Og da vi ikke rigtigt har fået leget turister i Marmaris, besluttede vi at blive her indtil mandag. Så må vi se, hvordan vejret ser ud til den tid. Alt vel ombord. En hilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina tirsdag d. 16. april 2013
Det var en hurtig lille frontpassage, vi havde i går; det flotte vejr er atter vendt tilbage. Vi fortsatte med klargøring af båden. Der er mange småting, som man normalt går og ordner i løbet af vinteren, men som vi skal have ordnet i løbet af få dage, når vi ikke har båden hjemme. I dag fik vi udskiftet de gamle luftventiler, der var helt mørnet af solen. Skipperinden fik vasket de sidste fortøjninger og fik ordnet vasketøjet. Skipper var en tur i masten for at montere vindtransduceren og efterse splitter m.m., og da vinden lagde sig hen under aften, fik vi monteret genuaen. Vi har planer om at sejle mod Bodrum på torsdag, hvis vejret arter sig. En hilsen fra det travle folk på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina mandag d. 15. april 2013
Det blev regnvejr, som de havde lovet. Vi vågnede til regnens trommen på lugen, og det lynede og tordnede. Det stilnede dog lidt af i løbet af morgenen, så vi tog ’færgen’ ind til Marmaris - en turbåd, der sejler to gange om dagen for marinaens gæster. Vi var knapt kommet ind til byen, før det atter stod ned i stride strømme, og det lynede og tordnede, så lyset gik ud. Det blev en våd tur, men vi var heldige at finde det, vi gik efter. Vi fandt 2 nye luftventiler magen til dem, der er gået i stykker og en ny startkontakt til motoren. Den er blevet monteret og afprøvet, så nu starter motoren igen uden problemer. Ventilerne må vente til i morgen, hvor vejret skulle blive bedre. Og så er der blevet læst og hygget nede om læ. En våd og kølig hilsen fra Marmaris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina søndag d. 14. april 2013
Vi har holdt fri det meste af dagen. Det er jo søndag, og der har været fart på de sidste dage (på nær i går, hvor vi bare ventede). Vi nyder at have vand under kølen, og så nyder vi det flotte vejr; de lover desværre regn og lidt køligere i morgen, men det skulle være forbigående. Lidt fik vi dog ordnet på båden. Vi har problemer med luftventilerne; indmaden er mørnet af sol og varme, så jeg har afmonteret en for at tage den med til Marmaris i morgen, så håber vi de har nogle tilsvarende. Der var problemer med at dreje nøglen til motoren i går. Det viser sig, at der er noget, der blokerer inde i låsen, så den skal skiftes - endnu en opgave til i morgen. Inge Lise er gået i gang med at vaske fortøjninger, så vi keder os ikke. Alt vel ombord. En varm hilsen fra Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (søsætning) lørdag d. 13. april 2013
Vi skulle i vandet i dag, og jeg fik afregnet, hvad angik leje af stillads, vand og elforbrug på pladsen og fik en launching-permit, og så var det bare at vente og vente. Man kan ikke få et tidspunkt for, hvornår de vil komme og hente os, så det var samme måde, som da vi skulle på land. Man kan være heldig og komme i vandet tidligt, men kan lige så godt afsætte hele dagen til det. Vi brugte lidt af tiden til at få monteret diverse blokke, tovværk, redningskrans m.m. Resten af tiden gik vi bare rundt og ventede og ventede. Ved 16.30 tiden fik vi at vide, at vi nok skulle komme i vandet i dag, men at det kunne blive sent. Vi blev hentet ude på pladsen kl. 18:30 og var fortøjet på bro E kl. ca. 19:45, så det blev sent, men vi var slet ikke de sidste! Tak til Jens Busk fra s/y Thor-Christ, der hjalp os med søsætningen. Alt vel ombord. En hilsen fra de flydende.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (på land) fredag d. 12. april 2013
Det er alt for godt vejr til at stå på land, men på den anden side er det rigtig flot vejr til at gøre båden klar i. Vi har kun et lille problem: Det støver en del fra de omkringliggende både, der er livlig aktivitet på pladsen, nu skal folk i vandet. Bunden er blevet malet, tærezink udskiftet, så nu er vi helt klar til søsætning. Vi har også fået installeret nye batterier. Vi har haft et par tilfælde sidste år, hvor vi manglede strøm, selv om der ifølge ’strømtankmåleren’ skulle være masser af strøm tilbage. Det kunne tyde på dårlige batterier. Jeg forhørte mig i går, hvad sådan nogle kostede, og hvornår de kunne have dem. Jeg havde forventet dem på mandag, men allerede i formiddags dukkede en mand op med dem og ville hjælpe med at installere dem. Det passede mig ikke rigtigt midt i malingen af bunden, men vi nåede det hele. En hilsen fra en søklar Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (på land) torsdag d 11. april 2013
Vi stod op til endnu en pragtfuld morgen med sol fra en skyfri himmel og varmt - det kan vi vist lige så godt vænne os til. Skipper er færdig med polering af fribordet, og skipperinden med det rustfrie stål, og hvad der ellers kan poleres inkl. lysestagerne. Bunden er blevet vasket grundigt og er klar til maling i morgen, og så er vi klar til søsætning. Der er lidt mere stille, hvad angår det sociale. Først på grund af travlhed; men også fordi de to danske både s/y Mito og s/y Lucy er sejlet. Alt vel ombord. Med sejlerhilsen fra Inge Lise og Martin.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (på land) onsdag d. 10. april 2013
Skipper havde det meget bedre i dag. Godt det samme, for nu begynder det at stramme til, hvad tid angår. Vi skal i vandet på lørdag og mangler stadig en del. Nå, vi kom langt i dag. Skipper fik poleret det meste af fribordet, og skipperinden fik poleret en hel del rustfri stål samt gjort rent i skabet på toilettet - en af skippers shampooer var utæt og løbet ud ”på 2 etager” og i bunden af skabet. Vi er nu så langt, at der ingen problemer er med at blive færdig til på lørdag. Vi var igen til Happy Hour og efterfølgende middag i Marmaris Yacht Marinas restaurant. Denne gang for at sige pænt farvel til Annette og Fritz fra s/y MITO og Christine og Børge fra s/y Lucy. De sejler nord på i morgen tidlig og regner ikke med at vende tilbage til Marmaris. Pragtfuldt vejr i dag og det fortsætter de næste par dage. En hilsen fra de arbejdsomme på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (på land) tirsdag d. 9. april 2013
Vi havde planer om at starte poleringen af fribordet i dag. Vi kom også i gang, men nåede ikke ret meget. Da skipper stod op, havde han kvalme og skulle ikke have morgenmad, og da han begyndte at arbejde, måtte han ud og ofre. Det gentog sig et par gange, og så gik skipper til køjs, og der blev han det meste af dagen. Han var dog lige ude og fik poleret lidt fribord, inden han atter måtte holde. Skipperinden har det fint og fik poleret lidt rustfrit stål på dækket. Vejret har været rigtig flot i dag med sol og op til 25 grader - et flot vejr til forårsklargøringen. Alt vel på nær en dårlig mave. En hilsen fra det solbeskinnede Marmaris.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (på land) mandag d. 8. april 2013
For en gang skyld var vi kede af, at vejrmeldingen holdt stik. De havde lovet regn det meste af dagen, og det kom til at passe. Det regnede lige fra morgenstunden og fortsatte til ud på eftermiddagen, hvor der kom lidt ophold i regnen. Vi havde planlagt lidt aktiviteter nede om læ. Vi skulle bl.a. have kontrolleret alle søventiler, som vi plejer hver gang, vi skal have båden søsat, og der var en, der havde sat sig godt og grundigt fast. Den skulle udskiftes, og det tog det meste af dagen. Det var en 1¼ ” ventil. Det var nemt nok at købe den; men vi havde ikke en nøgle, der kunne klare den, så enten skulle vi anskaffe en nøgle eller få nogle til at gøre det. Vi valgte at anskaffe en nøgle, og fik den også udskiftet. Om aftenen var vi til Happy Hour og efterfølgende spisning i restauranten. Vi skulle sige pænt farvel til Per, der skulle hjem i morgen tidlig; han havde hjulpet Børge i s/y Lucy med klargøring af båden. En våd hilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (på land) søndag d. 7. april 2013
De havde lovet hård vind i dag, og det fik vi godt og vel. De, der lå i vandet, mærkede ikke meget til vinden; men det gjorde vi, der stod på land. Der var gang i den, og vi havde en hård kuling fra SØ; men selv om det blæste, var det dejligt varmt. Skipper gik i shorts hele dagen, og det kræver lidt varme. Vi har fået leveret et stillads, så vi kan få ordnet fribordet - det er ikke nemt fra en stige. Fribordet er blevet vasket af med fribordsrens og shampoo, så nu er vi klar til polering. Det bliver nok først på tirsdag, for de melder regn hele dagen i morgen. Vi har lidt problemer med utætte luger og har forsøgt at tætne den ene. Så må vi se, om det har hjulpet, når regnen kommer i morgen. Vi har været i ’kantinen’ og spist der for første gang. Det er et cafeteria for marinaens medarbejdere og sejlere, der ligger i marinaen. Det var udmærket mad; vi kunne spise for 7,00 TL (ca. 23,00 kr.) pr. person inkl. frugt, vand og the. Det er et godt alternativ til restauranten, hvis man ikke selv har lyst til at lave mad. Alt vel ombord. En hilsen fra de forblæste landliggere.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (på land) lørdag d. 6. april 2013
Så kom vi for alvor i gang med forårsklargøringen, men først var vi en tur inde i Marmaris for at proviantere lidt og købe en ny vandslange. Vi kunne ikke nå vandhanen med den vandslange, vi havde ombord. Vi lånte en i går, men har flere gange manglet nogle meter i at nå en vandhane - det problem skulle nu være løst. Vi ville have været med marinaens færge ind til Marmaris; men den var aflyst på grund af problemer, så vi måtte tage Dolmus bussen. Skipper har fået vasket båden og presenningen, der har beskyttet cockpittet i vinter. Det har regnet med pløre (rødt sand fra Sahara) for nogle dage siden. Men heldigvis kom der efterfølgende nogle byger uden sand, så det var forholdsvis let at få vasket båden ren. Skipperinden er gået i gang med skabene nede om læ. Vi har fået redningsflåden tilbage fra service, så nu skulle den være ok. Vejret har været pragtfuldt i dag, ca. 25 grader, sol fra en skyfri himmel og let til jævn vind. Træerne er sprunget ud og står flot lysegrønne, og mimoserne står i fuldt flor. Det er rigtig forår i Tyrkiet, og vi nyder det. De har lovet frisk vind i morgen, så vi er spændte på, hvad vi står op til. Alt vel ombord. En forårshilsen fra besætningen på Nausikaa.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Marmaris Yacht Marina (på land) fredag d. 5. april 2013
Præcis kl. 09:00 kom de med den lovede stige, så vi kunne komme ’i land’. Det var dagen derpå. Vi var lidt møre efter rejsedagen i går, men fik dog ordnet lidt. Skipper ville godt have haft båden vasket og havde lånt en slange - vi kunne ikke nå vandhanen med den, vi havde ombord. Men selv om vi havde bestilt el- og vandtilslutning fra morgenstunden, kom de ikke før ved 17 tiden og sluttede det til (havde rykket et par gange i løbet af dagen), så det var ikke meget, vi fik vasket i dag. Vi fik til gengæld hilst på sejlere, vi havde mødt sidste efterår og fik prøvet restauranten på marinaen. Vi kan meddele, at de stadig laver rigtig lækker mad til yderst rimelige priser. Aftenen sluttede hos Annette og Fritz i s/y MITO - tak for en hyggelig aften. Vi har haft et rigtig flot vejr i dag, sol fra en skyfri himmel og temp. midt på dagen på ca. 25 grader. Et noget andet vejr end det vi forlod i går. Der lå stadig sne på græsplænen, da vi tog hjemmefra. Alt vel ombord. En hilsen fra Marmaris Yacht Marina.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Danmark - Marmaris Yacht Marina torsdag d. 4. april 2013
Så kom vi til Marmaris, og turen herned gik næsten efter planen. Vi tog toget til København og fløj med Pegasus Air til Dalaman med et skift i Istanbul. Det var i Istanbul, vi blev lidt forsinket på grund af en langsommelig paskontrol. Da vi var klar til at flyve fra Istanbul, manglede der 45 passagerer, så vi blev godt en halv time forsinket. Vi havde bestilt transfer med United Blue fra Dalaman til Marmaris Yacht Marine, en tur på godt 100 km. (pris 12,50 £ per person). De holdt uden for lufthavnen og ventede på os i en taxa. Der var et hollandsk par, der også havde bestilt transfer, så vi var 4. Vi blev kørt helt ud til båden; vi vidste ikke, hvor den stod, da de havde flyttet den i efteråret, så en af vagterne viste os vej. Taxachaufføren hjalp vagten med at finde en stige, så vi kunne komme op i båden, og han bar kufferterne op i cockpittet - det kalder jeg service! Vi måtte ikke beholde stigen. Det var en, de havde lånt fra en nabobåd, så de fjernede den igen, da vi var kommet ombord og lovede at komme med en anden i morgen kl. 09:00. Lidt mærkeligt at stå oppe på båden og vide, at man ikke kunne komme nogen steder. Nå, vi skulle bare ned og sove. Klokken var næsten midnat, og vi havde rejst det meste af dagen og var og trætte. En hilsen fra en rejsetræt besætning.

skrevet af Martin Leo Hansen 

Vælg fra hvilket år du vil se logbogen: 2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  »2013«  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001